Проверени рецепти при болки в яйчниците+всичко за мъчителния симптом

Болки в яйчниците – причини, при бременност, при възпаление на яйчниците, при кисти. Ендометриоза. Извънматочна бременност. Болки в корема и други органи. Овулаторен синдром. Болки в яйчниците при овулация, при бременност, при тумори и рак, спукване на яйчника. Лекове от народната медицина при болки в яйчниците. Добри гинеколози за преглед+мнения за д-р Горчев.

Възпаление на яйчниците

Проблемът възпаление на яйчниците присъства в живота на почти всяка жена. Заболяването протича асимптоматично в преобладаващата част от периода на неговото развитие.

Възпалителният процес в остра фаза протича с оплаквания като болки в долната коремна част, температура, световъртеж, газове. При натиск пациентът изпитва остра болка. Хроничната фаза протича с продължително безплодие, коремна болка, преместваща се към лумбалната област, менструация, по-болезнена от обичайното. До хронифициране на проблема се стига, когато заболяването се пренебрегва и не се предприема адекватно лечение.

Лечението на патологиите на яйчниковата система протича бавно. Начин за ускоряването на този процес е използването на народни лекове.

Седящи вани

Седящите вани са прекрасен вариант за справяне с възпаление на яйчниците. За тях най-подходяща е билката с утвърдени лечебни свойства – бял равнец. Може да използвате монокомпонентни отвари или съчетания между следните лековитите растения – невен, дъбова кора, смрадлика. Продължителността на манипулацията е двадесет минути. Изисква се тя да бъде съчетана с прием на отвари.

болки в яйчниците

Болки в яйчниците – мъчително състояние, за което има куп причини

Друга алтернатива – за около двадесет минути дръжте стъпалата и ръцете си в кален разтвор. В леген изсипете сухата глина. Оформете купчинка с дупка по средата и я напънете с вода. Разбъркайте глината до получаване на кашичка. Един разтвор може да използвате два, най-много три пъти, след което подлежи на подмяна.

Листа от орехи

Приемът на орехови листа във вид на отвара също действа лечебно. Възпалителните процеси утихват бързо при ежедневен прием на чаша от лека. Количеството се разпределя в три дози. Лекът пригответе като залеете лъжица изсушени и стрити листа с чаша вода и варите за четвърт час. Сварената отварка настоявайте поне 4 часа преди да я приемете.

Детелина и подбел

Лечебната комбинация от детелина и подбел е друг известен лек, доказал своите качества. От първата трева се използва една част, а от втората десет. От това се приготвя лечебната смеска. От нея се използва една лъжица, която се запарва за четвърт час в чаша вода на парна баня. От нея изпийте половин чашка след като изстине и я прецедите. Направете това още два пъти. И така, докато възпалението се излекува напълно.

Други начини

Има и други начини, с чиято помощ може да премахнете болката в яйчниците, породена от възпалителен процес. Хвойната е естествен помощник. Народните лечители препоръчват трикратен прием на запарка от сто грама плодчета, настоявани за два часа. Количеството на водата е точно толкова, колкото трябва за да покрие плодчетата напълно. По една четвърт час от тази запарка пийте четирикратно.

Друг вариант за противовъзпалително лекарство с хвойна включва в равни количества следните билки ( по седемдесет грама от всяка) – хвойна, корен магданоз, корен кисел трън ( само кората му), бял оман (корени) и плодчета хвойна.

За половин литър от лекарството е необходимо да използвате две лъжици от билковия микс, който се вари за пет минутки на котлона. Цялата доза разпределете в четири прием. Всеки един от тях трябва да бъде изпит преди храна, а след привършване на храненето задължително да се приеме лъжица мед.

Корените от берберис също са ефективна алтернатива за овладяване на възпаленията на яйчниковата система. Половин лъжичка от дрогата се вари за половин час във вода (една чаша). Възпалението отшумява след продължителен прием на лъжица от отварката, трикратно.

Пресен или сушен лист боровинка е друг начин да преборите по-бързо възпалението в яйчниците. Приготвянето на отварата става по начина, описан в рецептата по-горе. Дозата също съвпада с тази от горната рецепта ( три пъти по лъжица).

Вагиналните промивки също са изключително ефективни при подобни проблеми. По двадесет грама бял равнец, розмарин и градински чай се смесват с 40 грама дъбова кора. Количеството сварете в три литра вода. Топлината обработка се осъществява върху съд с вода (водна баня) и трае половин час. Достатъчно е ежедневно да се изпълняват по две вагинални промивки с отварата.

Симптомите на възпалението утихват бързо и след промивка с невен. Количеството билкова маса, което се изисква да бъде добавено към чаша вода е пет грама. С този разтвор е достатъчно да правите вагинална промивка, ежедневно, по веднъж.

Друго средство за промивка са билките липа и дъбова кора. От първата се влагат две части, а от втората – една.

калина при болки в яйчниците

Билката калина, известна още като офика, е превъзходен лек при болки в яйчниците

Ефективно и бързо решение предлага и билката калина, от която се използват плодчетата – една лъжица. Те се киснат за петнадесет минути. Получава се лек с обем една чаша, който трябва да бъде приет на глътки. Лек с калина е възможно да приготвите с листата и плодчетата – по лъжица, които се варят в чаша вода. По четвърт от полученото количество се приема в общо четири приема.

Известното като всемогъщ лечител алое цери и възпалението в яйчниците. От него трябва да приемате по две лъжици (сок) преди хранене.

Дамите, страдащи от този проблем, е много да важно да въведат някои корекции в менюто си – да премахнат напълно от него всичко мазно и пържено, което допълнително влошава състоянието им. Те трябва да наблегнат на сок от тиква, тиквено семе и кисело мляко.

Изпиването на няколко чаши отварка от ценния жълт кантарион насърчава по-бързото възстановяване.

За успокояване на възпалението се препоръчва очистване на червата. Посредством рициново масло е един от препоръчваните начини да се извърши то. Болнататрябва да си почине продължително след очистването на червата. Поставянето на торбичка с ледени кубчета върху корема също допринася значително за успокояване на състоянието.

От калните бани с глина се повлияват изключително добре дамите с възпалителни процеси в яйчниците и понижено либидо. Приложими са в съчетание с топли промивки и пълно въздържане от интимни контакти, докато възпалението не утихне окончателно.

Влагалищни тампони, приготвени от част ихтиол и три части глицерин, също допринасят за по-бързо излекуване на възпалението.

Плодчета хвойна, приготвени на отвара, също повлияват благоприятно при възпалени яйчници. Отвара от царевични кочани и царевична коса влияе на същия принцип. Приемът на високи дози кисело мляко ежедневно също допринася значително за постигането на положителни резултати. Рискът от възпаления, не само вътрешно локализирани, но и външно, спада значително благодарение на полезните бактерии в млечно-киселия продукт.

Престоят над парата, която се отделя от водата със сварено сено, е надежден способ за овладяване на възпалителните процеси. Друг вариант за парна баня са следните разтвори – прясно мляко+зелеви кочани, черна ряпа+зехтин.

Не бива да се подценява и препоръката за хармоничен и редовен полов живот.

Възможни причини за болки в яйчниците от други органи

Мъчителните болки в яйчниците са чест проблем. Негови провокатори са различни фактори. Болковата симптоматика в тези два органа, разположени двустранно около матката, индикира за проблем, който е недопустимо да бъде неглижиран.

Всъщност тя може да породена от патологични процеси в други съседни органи и свързаните с тях състояния като остър апендицит (съпътстван е от болка в правото черво и долната коремна област); сраствания в таза (изключително силна болка); заболявания на органите от пикочната система. Мъчителните болки в яйчниците е възможно дадат отражение в супрапубичната част или в долната лумбална зона. Възможните причини за тези болки са разнообразни. Сред тях са: овулаторен синдром (патология на цикъла при жената); възпалителни заболявания; кистозни или туморни образувания; хормонални нарушения; аномалии на вътрешните женски полови органи.

Овулаторен синдром. Болки при овулация.

поликистозни яйчници

Поликистозни яйчници – често ги бъркат с киста на яйчника, но това са две различни понятия

Понятието овулаторен синдром включва болката, чието проявление е в пряка зависимост с менструалния цикъл. Появява се в следните случаи: Преди менструация (във втората фаза на цикъла). След цикъл се формира така наречения корпус лутеум на мястото на яйцето – натрупване на клетки, които произвеждат хормон прогестерон.

Ако образуваното жълтото тяло е недостатъчно като количество, прогестеронът се освобождава в недостатъчни количества, а след това се наблюдава леко отлепване на ендометриума, причиняващо болковия синдром. При етапа на напускане на яйцеклетката от яйчника (овулация) не е изключено откъсването на микроскопични кръвни съсиреци от коремната кухина. Този процес е неизменно свързан с болка, която е тъпа и продължава от минути до часове.

Ако болката е силна и остра, по-продължителна е от 12 часа и е съпътствана от висока температура, тя е възможен признак на руптура на яйчника. Медицинската помощ в случая е неотложна.

Болката при овулация обикновено се локализира в един от двата яйчника. Рядко може да боли едновременно и от двете страни. Жените я описват като срязваща и пронизваща или тъпа болка. (Още за важната овулация)

Натурални средства за лечение на болки при овулация

Оплакването от болки при овулация се овладява и с натурални средства. Но тъй като болковата симптоматика в лявата и/или дясната част на корема е възможно да е прчинена не само от овулаторен синдром, тези народни методи са приложими само в случаите, когато сте сигурни, че е наличен овулаторен синдром.

Едно от най-известните средства за овладяване на болката при овулация е билката невен. Една лъжица изсушено и натрошено цвете киснете в чаша вода за 1/4 час. От приготвения лек се приема по 1/3чаша трикратно.

Белият равнец е другата алтернатива при всякакви женски неволи. От билката киснете за половин час количеството от десет грама на 200 мл вода (задължително е да бъде вряла). По половин чашка от този лек се постарайте да приемате по два или три пъти ежедневно.

Други рецепти

Топлината е най-ефективното средство за облекчаване на болката, особено тази която е свързана с овулаторен и менструален синдром. Върху корема може да поставите електрическа възглавничка или бутилка с гореща вода. Топлите вани също за вариант, който не бива да пренебрегвате при болезнена овулация. С билката очиболец (Potentilla) също е възможно да успокоите състоянието си, прибавяйки инфуз от нея към водата във ваната. За да го приготвите се нуждаете от две-три лъжици от лека и половин литър вода. Двете съставки престояват за около десет минутки в съд с похлупак.

На дамите с овулаторен синдром се предписва балансирана калциево-магнезиева диета, която изобилства от млечни продукти, плодове, зеленчуци и ядки.

Киста на яйчника

Кистата на яйчника има форма на капсуловидно образувание, което е изпълнено с течност. В повечето случаи малкият размер на киста протича безсимптомно. Кистите не са склонни към бърз растеж. Възможна е проявата на болков синдром в дясната или лявата част на стомаха (където се намира кистата) и чувство на тежест в корема. Усещането за дискомфорт става по-ясно изразено при осъществяването на полов акт. Много силна болка се появява, когато кистите се спукат. (Още за лечението при киста на яйчника)

Лечение с корен от глухарче

Любимото на билкарите глухарче цери киста на яйчника. Използваеми за целта са корените на растението. Това са двете ефективни рецепти, от които изцелението е гарантирано:

  • Водна инфузия с корен от глухарче – Сушени или пресни (но задължително измити), корените от глухарче е задължително предварително да бъдат обработени в мелничка или пасатор. Чаена лъжичка от получената маса залейте с вряща вода – 200 мл. Покритата с капак течност се изкисва за 15 мин. Прецежда през стерилна марля. Доза за прием – 1/3 чаша. Приемите са общо два – един час преди закуска и два часа след вечерното хранене. Пет дни преди началото на всеки цикъл започвайте да приемате лека.
  • Рецепта за инфуз, приготвен на водна баня – Към два накълцани корена от глухарче добавете половин литър вода и оставете течността да покъкри 3 часа. През цялото време съдът с нея е поставен в друг съд с вода (водна баня). Готовият инфуз прецедете и прехвърлете в буркан от стъкло с капачка на винт. Поставете го в хладилника. Вземайте от съдържимото в него по 3 супени лъжици трикратно във времевия период от час преди консумация на храна. Процедурата стартира в същия времеви интервал, както и при горната рецепта – пет дни преди настъпването на цикъла.

Лечение със сок от репей.

Сокът от репей изобилства от вещества, които имат терапевтичен ефект върху организма. Сред тях най-атрактивни за учените са фитостероли, инулин, сапонини, етерични масла, аминокиселини, стеаринова, палмитинова киселина.

Същите вещества, но в различни концентрации, се съдържат в корена от репей, което го прави популярно средство за изцеление. За лечение на кисти е най-добро приложението точно пресен сок от листната маса, тъй като като в нея фитостеролните вещества и сапонините са в по-високи дози. За предпочитане в да наберете билката от гората или от блатист район, тъй като те лесно абсорбират замърсяванията във въздуха.

Измитите листенца, накъсани на малки парченца, пресовайте през сокоизстисквачка или машина за сок. Съхранявайте извлечения сок в стъклени опаковки, на хладно, най-много за три дни.

Приемът на сок от репей за лечение на кисти се препоръчва да бъде осъществяван, както следва:

  • Първи и втори ден след края на менструацията – двукратно по лъжичка преди храната;
  • Трети и четвърти ден от приема – 3 х лъжичка;
  • От пети ден до 1-ви ден на следващия цикъл – 3-кратно х 1 супена лъжица.
    .
    По време на месечния цикъл лечение следва да се прекъсва. След това се назначава ултразвуково изследване, за да се оцени постигнатият резултат. Ако е необходимо може да се удължи лечението с още 2-3 цикъла.

Преглед при д-р Григор Горчев в Плевен

Посещението при гинеколог не бива да бъде пренебрегвано при болки в яйчниците, зад които може да се крие сериозен гинекологичен проблем. Д-р Григор Горчев е едно от най-коментираните имена в нета при лечение и диагностициране на заболявания, свързани с хормонален дисбаланс. Частната клиника на специалиста в Плевен се посещава дори от пациентки от столицата. Очакваме да изразите мнението си по въпроса за добър гинеколог за преглед и лечение при гинекологични проблеми. Ето какво открихме за д-р Горчев в интернет пространството:

Рос споделя, че това е най-добрият специалист в гинекологията и съветва дамите с проблеми, да не се колебаят да се обърнат към него.

Пепина споделя, че е претърпяла лапороскопска операция в клиниката на професора. Манипулацията е бика извършено лично от професора. Пациентката е била изписана още на следващия ден в много добро състояние. Тя разказва, че всички страхове, които е изпитвала преди манипулацията, са се оказали неоснователни. Пепина е впечатлена от професионалното отношение на целия екип, както и от условията в клиниката.

Вени също споделя положителни отзвиви от професионализма на д-р Горчев, който оперирал матката й. Тя разказва, че дължи живота си на него.

Не на същото мнение в Кая, която споделя, че майка й е била оперирана няколко пъти от доктора. Но след операциите раковите разсейки не са били изчистени напълно. Това е мнението на други двама специалиста, прегледали майка й след операциите.

Бамбина също е сред недоволните. Тя разказва, че след кратък преглед при д-р Горчев си тръгнала от кабинета му с диагноза киста и назначена дата на яйчниците. След още два прегледа при други специалисти, потребителката получила диагноза възпаление на яйчниците.

Ана споделя, че клиниката е изключително доволна от отношението на д-р Горчев, който по време на всеки преглед разисква с нея подробно какво е състоянието й.

Иванка Михова е още една от доволните пациентки на д-р Горчев. Тя споделя, че е била оперирана от еднометриоза при него.

Други гинеколози в столицата, които можем да препоръчаме за диагностициране на проблеми с яйчниците са д-р Момчева, д-р Панова, д-р Елеонора Цандева, д-р Цветанка Дянкова. Очакваме от Вас да се включите с препоръка или отзив за конкретен гинеколог. Не забравяйте, че Вашето мнение ще помогне на тези, които имат подобен проблем.

Поликистозни яйчници

Поликистозните яйчници и кистите са различни заболявания, макар че много често се бъркат заради сходството в наименованията им. Поликистозните яйчници се проявяват като ендокринна патология на фона на сериозен хормонален дисбаланс в организма. При това заболяване, което протича като хронично, пронизващата болка в корема се комбинира с нарушения в менструалния цикъл (нередовна менструация или пълната й отсъствие). Поликистозата на яйчниците протича със симптоми като мазна кожа, увеличено окосмяване на тялото, рязко увеличаване на телесното тегло. (Още за лечението на поликистозни яйчници)

Лечение с едностранно наваличе – Orthilia secunda

Билката Orthilia secunda, известна у нас като едностранно ниваличе или просто ортилия, е едно от най-ефективните растения, използвани в народната гинекология. Лечението с това растение е лишено изцяло от противопоказания, освен в случаите на индивидуална непоносимост. Най-ефективната му форма за лечение на поликистозни яйчници е алкохолната тинктура.

Петдесет грама изсушени листа на това растение се изсипва във водка (1/2 л) или в същото количество разреден 40%-ов алкохол (част вода на десет части алкохол). Количеството се поставя в плътно затворен съд и престоява на тъмно място при стайна температура в продължение на месец.

От филтрирания алкохолен инфуз се пие три или четири пъти дневно по 30-40 капки. Курсът на лечение е три седмици, след което следва едноседмично прекъсване и лечение на метода, след което следва повторения на терапията до пълно възстановяване.

Билката ортилия (Orthilia secunda) е приложима като лек за справяне с поликистозни яйчници по още един начин. Използвайте една лъжица билкова маса, която киснете за час във вряща вода (една чаша). Обемът съставлява дневната доза, която се приема в микродозички, най-добре половин час преди храна.

Други рецепти при поликистозни яйчници

От родиола (Rhodiola algida) също се приготвя ефективен лек. От нея залейте 80 грама 1/2 литър водка. След едноседмично настояване на алкохолния извлек, започнете лечението с него – по половин лъжичка, трикратно половин час преди храненията.

Билката е приложима като лек на поликистозни яйчници и по още два метода. Първият предполага приготвянето на водна инфузия от чаша вода, лъжица билкова маса. Двете съставки настоявайте за час. Тридесет минутки преди първото хранене приемете инфузионния разтвор.

Изключително подходящо при лечението на обсъждания проблем е смесването на билката със същото количество левзея. Отварката се приготвя в пропорциите на по-горната рецепта с единствената разлика, че се вари за пет минутки. Охладеният до поносима температура лек се пие на гладно, сутринта. Единствено за хипертониците този лек е неподходящ.

Растението вълчи ябълки (Aristolochia) е друга надеждна алтернатива за справяне с поликистозни яйчници. На лъжичка от дрогата се слага чаша вода. Варенето се осъществява на слаба степен за пет минутки. След прецеждане от лека се приема по лъжица четири или пет пъти за деня.

Друга изключително ефективна алтернатива е лекът от равни части – мента, шипка, полски хвощ, глухарче и коприва, които се влагат в равни части. Използват се само корените. Количеството от една лъжица от получената дрога се вари до точка на кипене в чаша вода. Срок, не по-кратък от шест месеца, трае тази билкотерапия, като приеманото количество от лека е една чаша на ден.

Билката, известна като мъжки корен или мужик корен – Euphorbia pallasii е друга ефективна алтернатива на народната медицина. Използвайте десет грама от нея и половин литър водка за приготвянето на лечебна тинктура. Десет дни я оставяте на тъмно, преди да започнете терапията с нея. През първия ден от лечението приемете петнадесет капки. Всеки следващ – увеличавайте количеството с капка, докато дозата достигне 30 капки. В същата последователност редуцирайте дозата на дневния прием до 15 капки – намалявайте ежедневно с една капчица. Дайте на организма си почивка от лечението с мужик корен, която трае два месеца. След това възобновете терапевтични курс с още една серия.

Добре действат и влагалищните компреси с кашичка от мумио, която предварително се вари за около час. Приготвя се от сто грама мумио и двойно повече вода, като лекът престоява на котлона за около час.

Ценен метод е и компресирането със сода, лъжица от която се разтваря със същото количество оцет. Кипящата маса изсипете в три литра вода. С марля добре напоена с тази течност, увиите долната коремна част и преспете така. За двуседмичен период (ежедневно) правете тази процедура. След 28-дневно прекъсване терапията се възобновява.

Поради своите лечебни свойства билката босилек също отдавна е намерил приложение в лечението на поликистозни яйчници. В допълнение към този ефект е свойството на растението естествено да намалява броя на вредни микроорганизми и да забавя производство на андрогени, които имат отношение към намалява възпалението.

От билката, на която се приписват магически свойства, се вземат две лъжици и се добавят към вряща вода (обем от 250 мл). Варете за интервал от десет минути след достигането на точка на завиране. Охладете до приемлива температура.
По 1/2 чашла двукратно е количеството, което се пие с лечебна цел.

Женско биле е друго народно средство, приложимо не единствено за лечение на поликистоза на яйчниците, но и за предотвратяване на това заболяване. Специфично за билката е, че безпроблемно се съчетава с диетата без риск за здравето.

Лъжица от женското биле се оставя за един час в чаша вода (задължително вряла). Най-добър дава лечението в случаите, когато инфузионната напитка се прием сутрин на празен стомах.

Не забравяйте, че докато сте в цикъл, народните методи са неприложими.

Ендометриоза

При ендометриоза епителни клетки на маточната лигавица, които се образуват от менструална кръв, през фалопиевите тръби попадат в коремната кухина. Попаднали там, те започват да се размножават. Разпространението на маточните клетки от ендометриума е свързано с проявата на болкови оплаквания в коремната област. Те обхващат зоната от перинеума и ректум и се усилват през месечния цикъл. Освен менструални смущения са възможни и болки при отделяне на урина. (Още за лечението на ендометриоза)

Народни методи за лечение

Народните методи за лечение на ендометриоза не са никак малко. Ефективността им също не е за подценяване. Но все пак не бихме ги препоръчали за приложение без предварителното одобрение на специалист. Заболяването ендометриоза не бива да бъде подценявано.

С глина

Лечение на ендометриоза се осъществява ефективно чрез използване на глина (синя или сива). Уверете се, че използвате глина без примеси от пясък и камъчета. Размийте я с малко вода и оставете разтвора за една нощ, за да се омекоти. Необходимото количество глина за едно приложение е 750 грама. В началото на следващия ден се препоръчва източване на водата от глината. Разбъркайте до получаване на крем с напълно гладка консистенция.

Затоплете глината, след което я разнесете върху плат на пласт с дебелина от 2-3 см. Компресът поставете върху корема, в частта от пубиса до пъпа. Предварително се убедете, че сместа няма да изгори кожата Ви. Обвийте мястото с топъл шалче или одеало. С глинената лапа останете в период на 2 часа. Задължително останете в леглото. След това отстранете глината и измийте мястото с топла вода. Този метод изисква приложението 5-8 процедури. Глината трябва да се подменя при всяко приложение.

С пиявици

Лечението на ендометриоза се осъществява ефективно и чрез терапия с пивяци. Методът, известен като хирудотерапия, дава впечатляващи резултати, при условие, че се прилага под надзора на опитен специалист. В случая най-важно е къде ще бъдат поставени пиявиците и колко време ще продължи процедурата.

Обикновено са достатъчни между десет и петнадесет сесии за постигането на траен резултат. Паузите между тях са от месец и половина до половин година. Това преценява специалистът.

С билки

Предлагаме няколко ефективни, изпитани от времето рецепти, овладяващи успешно заболяването ендометриоза:

За справяне с ендометриоза се използва билков инфуз, за който се вземат се по част от коренищата на билката пиперичета (Polygonum affine), овчарска торбичка, цвят (Capsella), корени от блатен аир и очеболец (Potentilla), копривен лист и билка японска фалопия (Fallopia). Разбъркайте добре растителната маса. От нея загребете няколко супени варете на слаб огън в две чаши вода за период от 4-5 минутки. Едва 1.5-2 часа след това извлекът се е наситил с всички полезни компоненти и е готов за употреба. Вземайте от него по 1/2чаша 3-кратно преди храна. Терапевтичният курс трае 30 дни, след което се назначава 10-дневна почивка и се повтаря процеса.
Примайте монокомпонентна отвара от копривени листа.
Отвари от кората на растението калина (Viburnum) оказват същото терапевтично въздействие.
Препоръчителен е и прием на сок от цвекло – за ден приемайте около 100 мл пресен сок.

С прополис

Познатият ни прополис се оказва в много случаи ефективно средство не само за защита, но и за лечение, особено когато другите терапии са безсилни. Дори и ендометриоза прополисът може да излекува за относително кратък времеви период. Освен вложен като компонент в медицински препарати, продуктът, комбиниран с ме, предлага ефективна алтернатива за овладяване на ендометриоза.

Смесването на двете съставки е трудно заради различната им консистенция, но не е невъзможно. С цел улесняване на този процес, трябва да замразите предварително прополиса, след което да го наситните на трохи. Тях смесете с мед. Съотношението, което трябва да използвате е сто гр мед на 10 г прополис. Получената смес загрейте върху съд с вода (водна баня) за период от 15-20 минути. Филтрирайте през двуслойна марля. Получената маса поставете в съд с капак в хладилника. От нея се правете малки топченца. Те се поставят ежедневно във влагалището и остават там за през нощта.

Със змийско мляко

Змийското мляко при ендометриоза е приложимо като инфузионен лек. Еедна супена лъжица суха трева варете в 200 мл вряща вода. Два часа оставяте билката д апрестои във водата След филтриране от инфуза следва да се вземат по ¼ чаша, трикратно преди храна. Курсът на лечение трае между 10-12 дни.

Хормонални нарушения

При наличието на хормонални нарушения яйчниците сигнализират с болков симптом. Когато един хормон е в излишък, това се отразява на нивата на хормоните. Страда не само половата, но и ендокринната система.

Нарушения в менструацията са първият сигурен признак за хормонален дисбаланс. При отсъствието на типичното ежемесечно менструално кървене, не настъпва овулация.

Болки в гърдите, прекомерно окосмяване, главоболие, повишена нервност, понижено либидо, прекомерна сухота в устната лигавица, косопад, безплодие са последствията от хормонален дисбаланс. Най-често те биват обусловени от прогестеронов дефицит. Излишък на този хормон се наблюдава при жени, страдащи от прогестеронов излишък. Често о тнего страда и щитовидната жлеза.

Народно лечение при хормонален дисбаланс

Освен по традиционната методика на лечение чрез назначаване на хормонална терапия, жената може да си помогне и с народните терапевтично средства, които успешно надвиват проблема.

Пчелно млечице, смесено с мед, е преппръчително да бъде приемано в продължение на поне три седмици в количество от лъжица. Лъжица мед се смесва с ампулка пчелно млечице от 10 мг.

По двадесет-тридесет капки прополис, разтворени в незначително количество вода, са идеалният вариант за регулиране на хормоните.

Друга алтернатива е билката джоджен, от която десет грама се запарват за десет минутки в четвърт литър вряща вода След изстиване, прецеденият лек се приема общо в две дози.

Между пет и десет грама ленено семе се приемат ежедневно, тъй като продуктът има благоприятен ефект върху регулиране нивата на хормоните.

По два-три грама дневно масло от вечерна иглика съдейства за балансиране на хормоналните нива.

За коригиране на неприятните вегетативни прояви, свързани с климакса и предменструалния синдром, спиртната настойка от стръкове червена детелина, е перфектният вариант. От нея се приемат трикратно по двадесет капки, задължително на празен стомах и разтворени във вода.

Хормоналният дисбаланс има да бъде преборен и чрез силата на ароматерапията. Предлагаме ви един серум който представлява композиция от етерични и базисни масла, втриването му двукратно във врата, гарантира справяне с проблема.

За серума смесете масло от вечерна иглика (двадесет грама) с тридесет капки от следните масла – градински чай, мащерка и иланг-иланг.

Тумори, рак на яйчниците

Наличието на тумори е една от честите причини за наличието на болезненото усещане в яйчниците. При нарастване на образуванията нарастват, те оказват натиск върху съседните органи и нерви на перитонеума и причиняват болка. Най-агресивната форма на патологично възпаление на тези органи е рак на яйчниците. Заради изобилието от тъкани те са най-предразположени към развитието на рак.

За съжаление при значителен процент от случаите диагностицирането закъснява. Пациентът разбира за заболяването в напреднал етап, когато пълното излекуване е невъзможно. Ето защо е необходимо поне веднъж годишно да бъде посещаван гинеколог от всяка дама. Лечението включва отстраняване на яйчника и провеждане на курс химиотерапия преди операцията. Наследствена предразположеност, липсата на раждания, продължителна хормонална терпия, ранно настъпване на цикъла, късна менопауза, са фактори, даващи своя принос за развитието на заболяването.

Раждане, кърмене, прием на орални контрацептиви и ранна менопауза са надеждните фактори за превенция.

Доброкачествени тумори

Съществуват десетки разновидности на така наречените доброкачествени тумори (кисти) на яйчниците, но всички те протичат с идентична симптоматика. В началните етапи на туморното развитие не се проявява болковата симптоматика. Когато туморът достигне достатъчно голям размер, се появява хронична тъпа болка в долната коремна част. Възможно е да се локализира в слабините, гърба, краката и да се засили по време на тренировка, полов акт, движения на червата. Тъй като нарастналият тумор действа прискващо върху съседни органи (пикочен мехур и ректум), при наличието му се наблюдават нарушения при дефекация и уриниране. Възможни са нарушения в симетрията на коремната област (туморът се намира или вдясно, или вляво и съответно в тази област се наблюдава подуване).

Злокачествени тумори

В този случай заедно със симптоматиката, характерна за доброкачествени тумори, в допълнение се появява обща слабост, умора, постоянна отпадналост, загуба на тегло, нарушения в менструалния цикъл. Смущения настъпват и в пикочната функция.

Народни средства при рак на яйчниците

Наивно е да твърдим, че рак на яйчниците се лекува с народни средства. Те са начин единствено за превенция и туширане на неприятните усещания за пациентката, с които протича официалното лечение.

Настойната комбинацията от невен с ценните билки коприва и бял равнец, приготвяна ежедневно в количество от 1,5 -2 л дневно, повлиява блогоприятно при туморни образувания на яйчниците. Количеството билкова маса за приготвянето на чая се изчислява по следния начин – на четвърт литър вода по лъжичка. На всеки сто грама от отварата се добавя по лъжица от балсама Битнер преди изпиването на лека – половин час след хранене.

При поява на силни боли компресите от с отвара от полски хвощ и горчив шведски балсам са изключително ефективни.

Отвара от билката калина разредете със съответното количество топла вода до получаване на течност с обем от литър. Чрез спринцовка разтворът се въвежда във влагалището. Терапията е предназначена за паралелен прием на лек със змийско мляко, бучиниш и водно пипериче. Петдесет грама от последната билка се настояват в половин литър водка. Оставят се да престоят в нея за срок от десет дни. Лъжица от готовия спиртен извлек се се разрежда в две чаши предварително подготвена отвара от корен на билката див пелин.

Змийското мляко трябва да бъде приемано самостоятелно. От него се прави тинктура по следния начин – пише от водка се пълни с цветчета от билката до половина. Долива се водка догоре. След десет дни от този лек се вземат 150 грама, които се разреждат с водка в двойно по-големи дози.

Преди да изпиете отварата от дивия пелин, приемете десет минутки преди храна тинктурата от змийско мляко. Започнете с количество от десет капки, което постепенно увеличавайте до достигане на 50 капки. Терапията продължава до пълно изчерпване на приготвеното количество от алкохолния извлек.

Силните болки се успокояват с от две до четири капки от спиртна настойка бучиниш, приемана в оптимален вариант трикратно. Най-много до пет капки е допустимо да се увеличи дозата при изключително силни болки.

По супена лъжица трикратно преди храна пийте и по лъжица от следната смес: по двеста грама сок от алое, от лимон ( с корите, но без костилките), моркови (небелени), черна ряпа, цвекло, кочаните на бяло зеле+масло (двеста грама), по 500 грама мед и силен алкохол. Всичко това се поставя в емайлиран съд и остава във фурната на ниска температура за три денонощия. При влошаване на симптоматика след започване на приема на лека, е препоръчително дозата да бъде леко редуцирана, но не и да се преустанови лечението.

Спукване на яйчника

В този случай се спуква тумор или киста. Съдържанието от капсулите им се изсипва в кухината на стомаха и води до дразнене на тъканите, придружено от вътрешни кръвоизливи. По време на разкъсване на капсулата се изпитва силна остра болка. Кръвното налягане пада, възможна е загуба на съзнание. Тази ситуация изисква спешна операция, защото има риск от развитието на перитонит.

Не се изключва развитие на апоплексия – кръвоизлив в яйчника, последван от неговото разкъсване и масивен кръвоизлив в коремната част. Атаката започва с внезапна остра болка в засегнатия яйчник, която се усеща в долната гърбна част, бедрото и ректума. Тъй като кървенето води до рязък спад на кръвното наляган, възможни са оплаквания от сърдечна слабост, тахикардия, намаляване съдовия тонус и дори колапс.

Симптомите на апоплексия са проявими в две форми: болкова – протича със силна болка, възможен е и шок, който става причина за падането на кръвното налягане; хеморагична – болката не е много ясно изразена, но заради обилната кръвозагуба и спад на налягането, протича с оплаквания като бледност, суха кожа, физическа слабост, загуба на съзнание. Телесната температура обикновено не бележи покачване. От апоплексия на десен яйчник по правило, по правило страдат жени на възраст под 40 години.

Прекъсване на крачето на кистата или тумора

Кистите и тумори обикновено са снабдени с анатомичен крак, чрез който те са прикрепени към яйчника. Когато е на лице усукване и прекъсване на крачето, острата пароксизмална болка от дясната или областта на корема в лявата част е неизбежна. Това състояние често е съпроводено с рязко влошаване на общия тонус, гадене, повръщане, треска, редукция на показателите на кръвното налягане. В този случай необходимостта от бързата медицинска помощ е най-важното.

Прекъсване на самите яйчници

Патологичните усуквания на придатъци на яйчниците, предизвикани от тяхната мобилност в тазовата кухина, в съчетание с висока физическа активност, са предпоставка за прекъсване на самите яйчници. Фактори, със значителен принос за появата на това заболяване, включват фармакологична стимулация на овулацията, бременност, както и всички други фактори, водещи до увеличение на яйчниковите размери. При протичане на процеса, свързан с прекъсване на самите яйчници, острата болка в тях е неизбежна. Локализацията й се определя чрез палпация на корема. Пациентът изпитва болезненост, протичаща с подуване.

Синдром на хиперстимулацията

Този синдром се среща като страничен ефект от лечението на безплодието чрез хормонални препарати . Грешен избор на лекарства или грешки в дозата са възможните причини за патологични зименения в яйчниковата система. Симптомите на синдром на хиперстимулация включват: болки в яйчниците (силни); усещането за тежест и подуване на коремната част; повишаване на теглото.

Симптомите на тежката форма на това състояние са: асцит (течностно задържане в коремната кухина); Понижаването на кръвното налягане; заболявания на отделителната система и уриниране; плеврален излив (събиране на течност в плевралната кухина); метаболитни нарушения; хиповолемия (намаляване на циркулиращия кръвен обем).

Наличие на извънматочна бременност

болки в яйчниците при бременност

Наличието на болки в яйчниците при бременност може да е признак а сериозен проблем; Не отлагайте срещата с гинеколога!

Извънматочна бременност настъпва, когато оплодената вече яйцеклетка не се прикрепва към стените на маточното тяло. Тя започва развитието си в маточната тръба.

Извънматочната бременност протича с начални симптоми на периодични спазми, нетърпима болкова симптоматика в яйчниците и зацапване. Тъй като тези симптоми стават по-ярки с течение на времето, при най-малко подозрение за наличието на подобно усложнение, посещението при гинеколога не търпи отлагане. Прекъсването на диагностицирана извънматочна бременност е наложително. Ситуацията налага аборт (отлепване на яйцеклетката от стената на тръбата и изгонването й от коремната кухина).

Възможна е тежко усложнение като маточна руптура. Симптоматиката в тези случаи е идентична: внезапен и силен болков показател в тръбите и маточното тяло, наличие на всички признаци на вътрешно кървене, спад на налягането, световъртеж, повишена сърдечна честота, блед тен. Кръвта напуска маточната тръба и попада в коремната кухина. От там се натрупва в зоната, локализирана между маточното тяло и ректума. Възможно е болката да рефлектира в ануса. В тази ситуация нуждата от спешна хирургическа интервенция е приоритет. (Още за извънматочна бременност)

Оплакване от болки в яйчниците при бременност

С наличието на бременност яйчниковата функция се деактивира. Мъчителите болки в яйчниците не е изключено да бъдат причинени като следствие от свръх натоварване на сухожилията, които поддържат натежалата матката. Ако болката в яйчниците присъства като оплакване още преди бременността, то през този период тя бележи увеличение. Това ясен показател за наличието на възпалително заболяване, кисти или тумори.

Още причини за болки в яйчниците

Причина за нетърпимите яйчникови болки можем да търсим не само в гореизброените заболявания и състояния. Възможно е те да са предизвикани в резултат от сраствания в малкия таз, прекалена влагалищна сухота. В тези случаи се усеща болка при полов акт. През периода на цикъл, не само при овулация, не е изключено да се усети болка в яйчниците. Тогава болката е локализирана в матката, но въпреки това усещането е многостранна болка.

Мъчителното състояние на болкова симптоматика в яйчниците често е обусловено от патологии на други вътрешни органи. Възпалителни процеси в малкия таз, апендицит, патологични състояния на правото черво и пикочната система, също са сред възможните провокатори на болкова симптоматика в яйчниците. (Още за болки в яйчниците)

Други причини за болки в корема

болки в корема

Болки в корема са симптом на проблеми с яйчниците

За наличните болки в корема вина се търси не само във възпаленията на яйчниците, но и в куп други патологични фактори. Сред тях са гастрит, язва, колит, газове, повръщане, консумация на неподходяща храна, гръбначни патологии, депресия, камъни в жлъчните пътища и бъбреците. (Още за този неприятен проблем и начините за овладяване на болки в корема)
Тази статията има за цел преди всичко да информира читателите, а не да диагностицира и да назначи терапия. Това е в компетенцията единствено на специалиста, чийто съвет не бива да бъде пренебрегван. Разглежданият симптом понякога предполага сериозен проблем, така че не отлагайте посещението в гинекологичния кабинет!

Споделете този информативен материал с приятелите си, ако го считате за полезен и изчерпателен! А може би Вие имате своя изпитана рецепта, която бихте желали да споделите с читателите ни. Не се колебайте да ни пишете. Благодарим Ви предварително!

Проверени рецепти при болки в яйчниците+всичко за мъчителния симптом
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *