Всичко за справяне с мъчителната бъбречна криза – първа помощ, причини, симптоми и лечение

Бъбречна криза – как да направим неотложно. Първа помощ. Лек за болни бъбреци и при бъбречна криза. Лекарства. Поставяне на диагноза. Причини. Усложнения. Диагностициране. Билки и народна медицина при болни бъбреци и бъбречна криза.

Първа помощ при бъбречна криза

За бъбречната криза се твърди, че е по-болезнена дори от раждане. Не случайно кризата, причинена от болни бъбреци, се счита за едно от най-острите състояния, изискващо незабавна помощ.

Kогато бъбречната криза ни връхлети, не вярваме, че съществува средство, което е в състояние да я облекчи. Но освен с прием на обезболяващи медикаменти, предписани от лекар, може да си помогнете и с някои простички за изпълнение правила за първа помощ при бъбречна криза.
Най-важният фактор, имащ отношение към отпускане при силна бъбречна болка, е топлината. Осигурете я на тялото си в оптимални дози. Помага половинчасова вана с вода, която постепенно увеличава температурата си до 40 градуса. Започва се с 36-37 градуса и постепенно градусите се повишават до 40. За още по-добри резултати билки лайка, липа, брезови клонки, риган и градински чай, прибавени във вид на отвара към водата във ваната, подобряват мигновено състоянието. Овес, слез  и сено са другите алтернативи за отвара, която се прибавя към водата във ваната. Всички тези растения притежават мощи спазмолитични свойства, които са от първостепенно значение за успокояване на спазъма, съпътстващ бъбречната колика.

След затоплящата вана не бързайте да ставате, а се отпуснете в топли завивки за около два часа. Докато сте в леглото е добре да променяте страната, на която лежите. След всяко обръщане отпивайте го глътка малинов чай.

До пристигане на лекаря обезболете с аналгин или друго средство, предписано от специалиста. Поставянето на грейка в областта около бъбреците също е алтернатива. Разрешава се единствено консумацията на сокове, чай, компот. Вода се приема в количество от два до три литра, за да се насърчи максимално диурезата и да се подпомогне бъбречното пречистване.

Сърдечна недостатъчност, повишена оточност и телесна температура са индикаторите за необходимост от спешна хирургическа намеса.

Билки и народно лечение

Народното лечение предлага богат набор от билкови и други натурални лекове, стимулиращи очистителните и дуеретичните процеси. Ефективни са лековете не само с леко диуретично действие, но и тези с обезболяващ ефект.

Народното лечение не бива да бъде основно при наличието на бъбречна криза. То може да бъде подпомагащо и във връзка с това се прилага единствено с назначеното вече медицинско лечение.

Всякакви методи на самолечение, изключващи използването на медикаменти или използването на неподходящи такива, поставя в риск здравето на пациента.

Чай за бъбреци, рецепта 

бъбречна криза

Болката при бъбречна криза се локализира в лумбалната област

Популярен чай за бъбреци е този от магданоз, приготвен от четвърт чаша накълцана свежа маса от растението и литър вода, варени и пет минутки след достигане точката на кипене. За да извлечете в максимални дози всички ползи от невероятния магданоз и оставете извлека да се изкисне още половин час. Приготвеното количество от този чай за бъбреци се приема в микродозички през деня.

Тибетски капки 

Tибетската медицина също предлага алтернатива за прочистване на бъбреци. Седмица след първоначалния прием на лека, очистителните процеси са в ход и това е видно от цвета на урина. Тя променя цвета си и става от леко тъмна към мътна.

За да постигнете това пийте със сламка лека, който Ви предлагаме половин час преди храна. За него се смесват равни пропорции маточина, полски хвощ, риган, японска фалопия и риган. От общото количество се взима лъжица и се запарва за половин час в чаша вода. Употребява се, докато е топъл и задължително подсладен с мед. Към него е добре да се прибавят пет капчици борово масло.

За цялостно прочистване на всички системи и организма са уникалните тибетския капки, които се приготвят от 350 счукан на кашичка чесън. От количество подберете това, което е на дъното на съда. Вземете 200 грама от него и залейте със същото количество високо процентен алкохол. След десет дни ще разполагате с уникалните тибетски капки, които се приемат по строго заложени правила и пропорции, които сме описали по-подробно ТУК.

Други

При наличието на нефрит вътрешната употреба на половин чаша картофен сок е превъзходно средство, подпомагащо основното лечение.

Удивителните плодчета на билката калина, смени със същото количество мед, засилват диурезата и обезболяват светкавично бързо. От плодово-медната композиция се употребява по лъжица преди всяко от трите основни хранения за един ден.

От настъргани моркови (три лъжици) и същото количество вода се приготвя следващи лек, оказващ положителен ефект върху бъбречната система при често появяващи се бъбречни кризи. Двата компонента се оставят през нощта. Поставя се котлона в утрешния ден и след леко подгряване, се приема морковения лек, Приготвят се още две дози от него, които се приемат в същия ден.

Надеждно облекчение при пиелонефрит гарантира и трикратен прием на извлек от лъжица сушена лайка и същото количество вода.

Билката, известна като златник или златна пръчица Solidago virgaurea, гарантира подобряване на бъбречната фукция, чрез 4-кратен прием в доза от 100 мл на следната отварка – лъжица от билката къкри за 10 мин в 1/2 L вода. При засилена острота на бъбречното заболяване, като и при гломерулонефрит и бременност, употребата на златна пръчица е напълно забранена.

Малко познатата по нашите ширини билка леспедеза (Lespedeza capitata), която изобилства от катехинови танини, коригира аномалиите в метаболизма и помага на тялото да изхвърли всички метаболитни отпадъци. Тя осигурява ефективно пречистване и на бъбречната система, стабилизирайки солевия обмен. Достатъчно е да приемете 3-кратно по 20-30 капки от алкохолния извлек от билката, за да пречистите бъбреците. Тинктурата с очистителни и регулиращи бъбречната дейност свойства, се приготвя от част билка+десет части алкохол, настоявани заедно за десет дни.

С леспедеза се приготвя спиртен извлек и по още един нестандартен начин, отличаващ се от традиционния. За да изпълните тази рецепта са необходими 20-30 грама от сухата трева и литър водка, с която се заливат. Половин час настойката престоява на водна баня върху котлона. Към сварената маса се добавят 250 мл водка или 400 мл друг твърд алкохол. Идеята е да се получи 15-17%-ов извлек. Той задължително се приема нефилтриран в течение на месец (най-много два) в дозата от 30-50 мл, приемана 3-кратно преди храна.

Под формата на чай, приеман със същата интензивност, билката леспедеза също проявява лечебните си ефекти върху бъбречната система. В този случай лъжица от сушения лек се кисне за около пет -десет минутки в същото количество вода.

Билката полпала (Aerva lanata) е още едно от ефективните природни решения при бъбречна колика. При нефрит и за топене на бъбречни камъни това растение се приготвя по следния метод – лъжица изсушена билкова маса+същото количество вряща вода и запарване в термос за десет минутки. Количество се приема по четвърт малка лъжичка. Докато трае курсът, се изразходват около 250 грама от сушената полпала. Липсата на противопоказания я прави универсален лек, приложим дори и от бременни.

Прополисово масло, приготвено от килограм обезсолнено масло и прополис (сто и петдесет грама), успокоява състоянието на пациентите с пиелонефрит. Първият компонент се разтапя на не много силен огън. След леко охлаждане към втечнения млечен продукт се добавя разтопения прополис (това се прави на водна баня). Двата разтопени компонента се разбъркват до пълното хомогенизиране на сместа. Тя е с горчив вкус, но действа много добре на бъбречната дейност, приемана по лъжичка час преди основните хранения.

Полски хвощ като компонент от следния билков лек – златна пръчица, горчивче (Menyanthes trifoliata), листа от касис и бреза, успокоява при бъбречни възпаления. От изброените билки вложете равни количества. От билковия микс загребете две лъжици и киснете масата в половин литър вряща вода. Най-добре е да осъществите процедурата в термос. Количеството се разпределя на четири дози, всяка от които приемана преди храна.

За цялостно пречистване на бъбреците и урогениталната система вземете в равни части от компонентите – шипка и червена боровинка (плодове) и листа от втория компонент и пригответе половин литър чай. Дозите се приемат преди храна и всяка една от тях съставлява една трета от крайния обем на запарката. Три курса от тази терапия повлияват изключително благоприятно на система, прилагани в следната последователност – месец прием и същия период почивка.

болни бъбреци

Болни бъбреци се лекуват и с народна медицина,

Миксирайте в равни дози в прахообразна форма следните лекове –  калуна(Calluna vulgaris), златна пръчица, билката обикновено орехче (Filipendula ulmaria), брезови листа, синя метличина (Centaurea cyanus). За цяла нощ киснете в термос две лъжички от микса с две лъжици вряща вода. След сутрешното прецеждане се пристъпва към прием на лека – четирикратен в количество от 1/4 лъжичка. Най-простият начин за пречистване на бъбреците през летния сезон е едноседмичен режим с лека и консумация единствено на диня и черен хляб. При наличие на камък и песъчинки те бързо се изхвърлят чрез урината благодарение на това средство. 

При наличието на бъбречна криза състоянието се успокоява с топла вана (40-42 градуса) и напитка от лимонов сок с мед, приготвена с един лимон.

Ако и след изпълнението на тази процедура болката е със същия интензитет, може да изпиете таблетка но-шпа.

Тиква с мед е другият надежден лек за прочистване не само на бъбреците но и на черния дроб. За приготвянето на лека е необходим месец, през който една почистена от семките тиква, напълнена с мед, престоява на хладно. Изрязаното капаче на тиквата се запазва и след напълването й с мед се поставя отгоре. Може да я запечатате с глина или с тесто. Вътрешността на тиквата придобива консистенцията на меда. След изтичането на указания срок с голяма лъжица се премества съдържимото в тиквата в буркан, който се съхранява на хладно. От този лек може да приемате без ограничения, като за терапевтични цели дозата е съответно 3х1 лъжица. В началото на терапията пригответе още една тиква. Направете три курса с паузи от десет дни между тях.

Любимата ни диня е препоръчителна за консумация не само в свежо състояние, но и като лек с чесън. Вземете един плод с тегло около четири килограма. След изрязване на капачето, което се запазва, се издълбава вътрешността й, като се оставя малко от плодовата маса по кората. Освободеното място във вътрешността на издълбания плод се запълва с обелени скилидки чесън. Капачето се запечатва с глина и в продължение на час динята престоява с нагорещена пещ или в камина с тлеещи въглени.

С дървена лъжица съдържимото в плода се прехвърля в буркан, съхраняван на хладно място. По лъжица от плодово-чесновия извлек се приема два или три пъти дневно за период от 20 дни.

С изсушени динени кори се приготвя чай, който е добър диуретик през останалата част от годината.

Ценният овес е друга алтернатива не само за пречистване на бъбреците, но и за успокояване при бъбречна криза. При остри състояние приемете двеста грама овесена каша. Добър вариант е и веднъж седмично болният да консумира единствено овесена каша – пет приема по сто и петдесет грама. Сутринта е добре да приемете лъжица стрити овесени ядки, залети с две-три лъжици вряща вода, запарвани на слаб огън за десет минути и киснати цяла нощ.

Супена лъжица стрити овесени ядки варете в четири лъжици на водна баня до преполовяване обема на течността. Следва добавяне на четири лъжици мед и оставяне на течността да сместа да къкри още пет минути. След филтрация от лека се приема неколкократно по четвърт лъжичка. Добър вариант е разтварянето му в прясно мляко.

Отлични противовъзпалителни ефекти притежава и полезната червена боровинка. Приемът й под формата на сок не се понася от всеки заради остро изразения кисел вкус. В такъв случай е възможно да се смеси с определено количество картофен сок. Предлагаме да изстискате сок от четвърт килограм картофи, който се оставя да престои час-два, за да се насити с нишесте. Към това количество картофен сок се добавя сок от 50 плодчета червена боровинка. Количеството трябва да бъде изпито за ден.

Паралелно с това една седмица в месеца употребявайте вътрешно и отвара от листа червена боровинка, приготвена от лъжица билкова маса, варена за пет минути с чаша вода. По две лъжици от този извлек се приема по няколко пъти на ден. Не повече от пет дни приготвеният бульон може да бъде съхраняван в хладилник. При продължително приложение на метода може да се избавите от пиелонефрит.

Лекът от брезови пъпки и семена от копър притежава отлични противовъзпалителни и болкоуспокояващи качества. Вложени в равни количества ( по половин лъжица) тези билки се оставят да къкрят на слаб огън за период от 1,5 часа в чаша и половина вода. На всеки тридесет минутки се отпива по глътчица от лека.

Отварата от магданоз с мляко е друг силен диуретик. За да я приготвите вложете 80 грама от свежата подправка и мляко в количество, което да я покрие напълно. Сложете съда с лека във фурната на слаба степен. То не трябва да завира, а да остане там до редуциране на обема му с една втора. След прецеждане от него се взима по лъжица-две на всеки час.

За избягване на рецидиви чаят ортосифон Orthosiphon, известен още като джава чай, е перфектното средство. Лъжица от билковия компонент се нагрява водна баня за четвърт час в чаша вода. След изстиване се филтрира и долива кипяща вода до достигането на обем на течността от 200 мл. Двукратно пийте по половин чаша от затоплената отварка преди храна. Курсът продължава между 4 и 6 месеца като се правят периодични почивки от седмица-десет дни. Най-подходящо време за започване на курса е месец ноември. По време на изпълнението му съчетайте с прием на ошав в неограничени количества. Този диуретик изобилства от калий, който се отделя при диурезата в големи количества и липсва при другите диуретични средства.

За намаляване на бъбречните възпаления изключително ценна е билката тученица, която се влага в свежо или сушено състояние при приготвянето на инфуз. В чаша вряла вода се слага се лъжица от нея, ако билката е свежа и две, ако е сушена. Киснете час и пийте по две лъжици 4-кратно.

Ако разполагате с голямо количество свежа листна маса, използвайте я за приготвяне на сок, от който се приемат по седем лъжички 3-кратно. Хормоноподобните компоненти в тученицата стимулират бъбречната дейност.

При гломерулонефрит отварка от билките жълт кантарион, полски хвощ, шипка и копривени листа ( по 20 грама) и бял равнец – десет грама, повлиява изключително благоприятно. Напълнете с вряла вода термос с вместимост от половин литър и след прибавяне на две лъжици от билковата маса киснете извлека цяла нощ. От него приемайте по супена лъжица два или три пъти на ден, двадесет минути преди да поемете храна.

Отварата от шушулките фасул е прекрасен природен антисептик, чиято консумация е препоръчителна след отшумяване на кризата. Не забравяйте колко важно е да приемате и подкиселени напитки с цел избягване на ставни усложнения в резултат от повишеното солно съдържание.

С каша от боб също се постига облекчение. Чаша от него сварете на слаб огън в литър вода. Отделя се боба от чорабата и се пасира. Пасираната маса е единствено, което се консумира за деня, в малки порцийки. Паралелно с това се отпиват глътки и от бульона. Забранено е овкусяването със сол.

златна пръчица

Билката златна пръчица – лек при болни бъбреци

Начин да нормализирате обмяната на соли е приемът на четвърт чаша сок от черна ряпа, овкусен с резенче лимон. За един ден е необходимо да се изпие количеството от една чаша.

Кората от растението на слънчогледа е друг надежден способ за регулиране на солевия обем. Супена лъжица от тях настоявайте в чаша гореща вода. От прецедената и затоплена течност изпивайте вечер по една трета чашка.

Запарката от морковено семе също притежава мощни диуретични свойства. Лъжичка от тях киснете няколко часа в чаша вряща вода. Пийте по половинка от това количество неколкократно.

Подходящи лекарства 

Лекарствата, предписвани при бъбречна криза, има преди всичко болкоуспокояващ ефект. Причина за това мъчително състояние са камъните в бъбреците. Предписват се и препарати със спазмолитичен ефект, имащи за цел туширане на интензитета на бъбречния спазъм и от там болката, с която се проявява.

Приемът на нестероидни противовъзпалителни се допълва идеално от медикаменти с аналгетичен и спазмолитичен ефект. В случаите, когато техния ефект е незадоволителен, назначава се лечение с производните на морфина.

Най-често се прилага така нареченият аналгетичен коктейл, включващ медикаменти с аналгетичен и спазмолитичен ефект. Предписанията на лекарите най-често включват едновременно инжектиране на смес от бусколизин, аналгин и папаверин.

Достатъчно за овладяване на кризата е добавянето към коктейла и калициеви антагонисти и рецепторни блокери. С тяхна помощ се постига овладяване на кризата и изхвърляне на конкремента, причиняващ бъбречна криза.

Кои болкоуспокояващи 


Като болкоуспокояващи при бъбречна криза се предписват най-често се предписват лекарствата с аналгетични съставки като диклофенак, аналгин, трамадол и. Те съдействат за туширане на болковия синдром. Тъй като често болката срязва и лумбалната област, в тези случаи се назначават новокаинови блокатори, които релаксират тази зона.

Кои антидиуретици 

Антидиуретиците се предписват изключително рядко за справяне с бъбречна криза. Те има за цел стопиране и значително редуциране на позивите за уриниране. По този начин се намалява дразненето върху бъбрека и така болката отслабва значително. Те са единствено временна алтернатива. Доза от тях може да се приеме с цел потушаване на болката до назначаване на същинското лечение. Сред тях са минирин, инконтан.

Кои спазмолитици 

За обезболяване като спазмолитик освен но-шпа се препоръчва и папаверин, спазмалгон, дротаверин и спазмомен. Като цяло са подходящи всички медикаменти от групата на спазмолитиците и всеки един от тях може да бъде приеман с цел успокояване на спазъма, с който протича бъбречна криза. Тяхното приложение се осъществява съвместно с болкоуспокояващи, като основната цел е да се подпомогне безболезненото изхвърляне на конкремента. Действието на препаратите от групата се изразява в релаксиране на гладката мускулатура и по този начин се намалява болковия синдром, с които протича мъчителната бъбречна криза.

Медикаментозна експулсивна терапия (МЕТ) 

Медикаментозната експулсивна терапия (МЕТ) е метод на лечение, считан за удачен при наличие на конкременти с големина над 6 мм (до 10 мм), при които е наложително да се вземат мерки. Конкрементите с по-малки размери обикновено се изхвърлят от тялото без пациентът да усети протичането на този процес.

По при по-големи най-добрият метод е МЕТ. При него се прилагат така наречените медикаменти алфа-блокери, както и блокери на калциевото отлагане, известни още като блокери на калциевите канали. Те са неизменна част от бъбречното лечение, тъй като спомагат не само за овладяване на болковия пристъп, но и за дренаж на уринарния тракт. Сред тях е калциевият антагонист със съдоразширяващо действие нидедипин и тамсудил.

Активният компонент във втория препарат тамсулозин хидрохлорид осъществява избирателен контакт с определени рецептори и по този начин намалява напрежението в пикочната система и регулира процесите на уриниране.

Кои антиеметици 

Тъй като бъбречната криза често протича с повръщане, колапс и дори шок, към медикаментозната терапия се прибавят и антиемиците. Добри предложения освен познатия ни деган, са и препаратите метоклопрамид и домперидон, които се справят успешно с повръщането, съпътстващо мъчителната бъбречна криза.

Кои антибиотици 

При бъбречна криза, която протича с възпаление, се предписват антибиотици. Целта е да бъде атакуван причинителя на уроинфекцията. В тези случаи се назначава лечение с антиобитиците от групата на инолони, цефалоспорини и аминогликозиди. Сред тях са цефалексин, цефазолин, тобрамицин, гентамицин. При  тежки състояния е възможно те са бъдат инжектирани. Прилагат се и при съмнение за инфекция. Курсът с тях се допълва със стандартните обезболяващи.

Симптоми на бъбречна криза 

Ето и симптомите, по които ще разпознаете мъчителна бъбречна криза – боли в лумбалната област и режещата болки стига чак до слабините. Жените, които са раждали, сравняват болката с контракции. Лекарите я описват като болка при инфаркт.

Гади Ви се и имате желание да повърнете – друг симптом, показващ, че преживявате бъбречна криза. Забелязвате кървави следи в урината.

Честата потребност от уриниране също сигнализира за наличието на бъбречен проблем. Когато конкрементът попадне в уретера, е възможно да го запуши и да преустанови напълно уринирането. И в двата случая уринирането протича болезнено, с парещо усещане.

Наличната бактериална инфекция се улавя чрез повишение на температурата.

Болки в бъбреците (защо боли толкова?)

При опита на образувалия се конкремент (камък) да напусне бубрека през пикочния мехур болният изпитва болки в бъбреците. Често камъните се отделят незабелязано. Най-общо казано камък в бъбрека, който се е запътил да излиза, е причината за бъбречна криза.

Поради липсата на окончания бъбреците не болят. Боли при излизането на камъка, който обикновено наранява деликатната уретра и лигавица на пикочния мехур.

Камък, намиращ се до бъбречния изход, при попадането си в уретрата, предизвиква болково усещане и става причина за бъбречна криза. Конкрементът блокира пътя на урината и тя се събира в уретрата. В резултат от това тя и бъбрекът се издуват и боли.

Болката е предизвикана от преразтягането на бъбречната капсула в резултат от задържането на урина.

Следи от кръв в урината 

Един от знаците за бъбречна криза е наличието на кървава следа в отделяната урина. Този притеснителен симптом се дължи на възпалената лигавица на уретера. Лигавицата се наранява и възпалява при опита на конкремента да напусне бъбречното тяло. До подобна ситуация се стига при раздвижването на камъка в бъбречното легенче.

Бъбречни колики 

С термина бъбречни колики нарича се описва остра болезнена атака, протичаща със спазми на гладката мускулатура. Бъбречната колика представлява набор от симптоми , свързани с обструкция (запушване) на горните пикочни пътища и нарушение при изтичането на урината от бъбреците към пикочния мехур. Това е сериозна патология, изискваща спешна медицинска помощ и хоспитализация, защото в неблагоприятен аспект може да се развие тежки усложнения.

По-често уриниране 

често уриниране

Често уриниране – един от признаците за болни бъбреци

По-честото уриниране също подсказва за бъбречна криза. Натискът върху бъбречното легенче, който оказва отложеният конкремент, е причината за повишеното желание за уриниране. Когато камъкът попадне в уретрата процесът с отделяне на урина протича изключително болезнено.

Продължителност на една криза

Бъбречната криза протича с остра режеща или тъпа болка. Продължителността й е строго индивидуална. В някои случаи тя продължава с часове и повече от денонощие.

Лечение  

Лечението на бъбречна криза изисква спешни действия, имащи за цел не само успокояване на болковия синдром, но и дрениране на запушения бъбрек.

Успокояване на болката 

Главна цел  на провежданото лечение е успокояване на болка. То цели най-вече това. Докато не бъде премахната болката обикновено не се предприемат други действия.

Премахване на причините 

До премахване на причините се прибягва едва след успокояване на болковия синдром при мъчителната бъбречна криза. Въпреки, че камъкът в бъбрека е основният причините на бъбречна криза, неговото премахване не е приоритет на лечението. То има за цел преди всичко да успокои болката. Въпреки това могат да се приложат и методи за премахване на причините. Те са екстракорпорално и интракорпорално премахва на камъка.

Инвазивно лечение

По методът инвазивно лечение се осигурява премахване на причините, довели до бъбречна криза. Негова основна цел е да осигури нормално дрениране на бъбрека и безпроблемно отделяне на урината. При приложението на метода се лекуват всички неприятни прояви на мъчителната бъбречна колика.

След анестезиране в засегнатия уретер се поставя стент, проникващ през пикочния мехур и уретрата. Той не премахва камъка, а единствено гарантира запушения бъбрек и предоставя възможност за по-нататъшни лечебни действия, като литотрипсия.

В случаите, когато стентът не може да осигури адекватен дренаж, се поставя нефростома. Тя представлява специална тръбичка, въведена чрез ехографски методи. Нефростомата позволява провеждането на по-нататъшно лечение.

Методът интракорпорална литотрипсия позволява преди поставянето на стента да се проникне в уретера и да се отстрани конкремента. Това се осъществява, докато пациентът е под въздействието на упойка.

Диета и хранене

Диетата при бъбречна криза е с насоченост към подобряване не само на бъбречната функция, но и на тази на черния дроб, сърцето и метаболитните процеси.

Мазнини, въглехидрати и сол – задължително трябва да бъдат  намалени. Изключително подходящи са картофите и оризът.

Напълно изключени от храненето при бъбречна криза трябва да бъдат пушените меса, мариновани и люти храни, пресен хляб, гъби, шоколад, алкохол, кафе, сладкиши и бульони.

На пациентите с бъбречна криза се препоръчват освен големи количества вода и много зеленчукови и плодови салати, както и леки супи, варени и задушени зеленчуци и много рядко печива.

Липсата на витамините Д, Ц и А също провокира образуването на конкременти. Набавяйте си ги в достатъчни количества, за да се предпазите от образуването им.

Бъбречна криза при бременност

Бъбречна криза при бременност протича по същия начин, както при останалите пациенти. Тук единствената разлика е по-внимателният подход, който налага това състояние. Силните спазми е възможно да отключват маточно контрахиране и преждевременно изгонване на плода от утробата.

Спазмолитичният прием при бременност е умерен и препоръчителен единствено при изключително тежки ситуации с повишени здравни рискове. Процедурите със загряващ ефект върху тялото също са напълно противопоказни при бременност.

При камъни подосем мм и често повтарящи се кризи, поради невъзможността от прилагане на стандартните методи за лечение през този период, се поставя уретерален стент. Когато кризата е причинявана от камъни с по-големи размери, чрез уретероскопия той се премахва.

Бременност е рисков период, предразполагащ към бъбречни камъни заради завишените прогестеронови и калиеви нива. Завишено е и съдържанието на калций в урината, обусловено от дейността на плацентата, свързана с повишен синтез на витамин Д.

Възможни причини 

Възможни причини за бъбречна криза, освен наличието на конкремент (камъни, пясък), могат да бъдат и поликостозни патологии на бъбреците, увреждания на тъканта на тези органи, инфекция на пикочните пътища. Аколохолът, диабетът и високото налягане са чести провокатори на бъбречни проблеми. (Още за болни бъбреци)

Камъни в бъбреците 

Най-чест виновник са неприятните камъни в бъбреците. Недостатъчното количество приема вода и повишената консумация на сол, както и аномалии в солевия обмен предразполагат към камъни в бъбреците. Те се разполагат в бъбречни чашки или легенчета. Престоят им там не е свързан с болков синдром. Той се проявява при излизането на камъка от бъбрека.

Странно, но малките камъчета предизвикват голяма болка. Тъй като големите не могат да напуснат бъбрека и да преминат през уретрата, те не стават причината за бъбречна колика. (Още за камъни в бъбреците)

Пясък в бъбреците

Отлагането на пясък в бъбреците също може да стане причина за бъбречна колика.Песъчинките макар и с миниатюрни размери също предизвикват дразнене на уретера и деликатната лигавица.

Пиелонефрит (усложнение)

Пиелонефрит е второто по честота бъбречно възпаление. Чест причинител на това бъбречно възпаление, което води до бъбречна криза, е бактерията ешерихия коли. Усложненията, с които заболяването протича са свързани с обща отпадналост, повишено налягане, анемия, уросепсис и сбръчкване на бъбреците, известно като нефросклероза.

С по-висок риск от пиелобефрит са дамите.

Гломерулонефрит, хронична бъбречна недостатъчност

Заболяването гломерулонефрит засяга основните функционални единици на бъбречната тъкан. Те обезпечават не само процесите на цялостно пречистване на организма, но и солево-алкалния обмен.

Състоянието на хронична бъбречна недостатъчност е най-тежката форма на бъбречни проблеми. Освен, че застрашава живота, то изисква подлагането на пациента на всеки два месеца на хемодиализа за пречистване на кръвта.

Ешерихия коли, роля

Ролята на ешерихия коли при бъбречните проблеми не е за подценяване. При повече от 80% случаите на бъбречни инфекции вина носи тази бактерия. Ситуацията се усложнява най-вече заради нейната устойчивост към имунната реакция на организма, както и към приеманите антибиотици. Прикрепена към стените на пикочния мехур, тя създава собствен защитен филм, който значително затруднява елиминирането й от имунната система.

Поставяне на диагноза

Типичните симптоми, с които протича една бъбречна криза, не затрудняват опитния уролог при поставяне на диагноза.

Изследвания:

Но въпреки ясно изразената симптоматика се назначават изследвания при наличието на бъбречна криза с цел установяване на причините и назначаване на подходящото лечение.

Скенер

Изследване със скенер се назначава предимно в случаите, когато останалите методи на диагностициране (рентген и ехограф) не придават необходимата категоричност при диагностика. Въпреки, че в световната практика този метод се прилага и при превантивни изследвания, у нас той е приложим единствено в определени случаи. Той дава ясна представа за състоянието на бъбрека и показателите на камъка (големи, разположение).

Рентген

Методът на изследване с рентген е широкозастъпен. Той също дава ясна картина за показателите на камъка (размери, локализация). Изключение правят единствено уратните камъни, които са “прозрачни” за рентеновите лъчи.

Ехограф

Поради бързината и липсата на противопоказания дори при бременни, изследването с ехограф е най-лесно и бързо приложимо. Методът дава представа за състоянието на бъбрека при задържане на урина. “Долавя” дори уратните камъни.

Всичко за справяне с мъчителната бъбречна криза – първа помощ, причини, симптоми и лечение
5 (100%) 1 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Всичко за справяне с мъчителната бъбречна криза – първа помощ, причини, симптоми и лечение

  1. А защо не казахте какво е съдържанието на шишенцето от минерална вода?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *