Бял трън: Чай от билката и рецепти. Цени на масло и семена. Противопоказания

Топ приложения на билката бял трън. Приложение в народната медицина – рецепти с бял трън. Чай за пречистване на черен дроб, за коса, кожа, при рани, ишиас и др. Приготвяне на отвара, сок и тинктура. Противопоказания и още народни рецепти.

Още в текста: ¥ Масло от бял бодил – прием. ¥ Използване на неговите семена. ¥ Как се ползва брашно от тях. ¥ Екстракт. ¥ На капсули. ¥ Някои важни цени.

Събиране на бял трън, цена, откъде. 

Ако сте решили лично да наберете бял трън, трябва да сте наясно с някои препоръки при събиране на лечебните части на това растение.
От него с цел лечение се използват от семенцата до корените и листата. Но за да бъдат наистина лековити е необходимо да ги берете в най-подходящия период.
Семенцата дават признак за зрялост, когато в кошничката им се образуват познатите ни летящи бели мъхчета. Специфично за лечебните семенца на бодливото растение е, че те не узряват наведнъж, а постепенно. Това обикновено се случва в периода между месеците август и октомври. За събирането на кошничките с узрели семенца е добре да използвате ножица.

Корените се насищат с лечебни вещества след приключване зреенето на семенцата. Точно тогава е подходящият момент да ги извадите от почвата и да ги подготвите за сушене след старателно измиване под течаща вода. В този период е добре да се берат и листата бял трън. Листната и кореновата маса се сушат в стая или пещ с температура около 40-50 градуса. След приключване на процеса на сушене се поставят в плътно затворени стъклени буркани, където може да престоят една година.

Значително по-голяма е продължителността за съхранение на изсушените семенца – цели три години.
През този период е препоръчително те да се държат в хартиени пликове.

Кошничките със семенцата се сушат разстелени върху плат или хартия в помещение с добра вентилация. След изсушаване семенцата се отделят от кошничките и съхраняват по указания начин.

Предлагаме Ви и вариант във видеото по-долу за получаване на поници от бял трън с помощта на семенца от билката. За целта се използва пластмасов контейнер с почва. Семенцата се поставят на върху почвата и се покриват с още един слой от нея с дебелина от един пръст. След няколко дни ще разполагате със свежи листенца от билката.

Сто грама от семенцата се предлагат в онлайн магазините и в аптеките на цена около 1,4-1,6 лв. Бутилка масло от бял трън (250-350 мл) може да откриете на цена между 17 и 30 лв, зависеща от производителя. Заложете на продукт, произведен по метода на студеното пресоване. Екстракт от билката, затворен в капсули, се предлага на цена между 15 и 22 лв, варираща спрямо концентрацията и броя на капсулите.

Лечебни свойства на Sílybum mariánum. 

Билката  Sílybum mariánum предлага широк спектър на полезно действие, което определя високата лечебна стойност, която тя има за народната медицина. Безспорно най-ценно е хепатопротективното й действие – способността й да лекува, пречиства и защитава черния дроб.

При смущения в солевия баланс, изразяващи се в отлагането на соли, билката бял трън е изключително ценна.

Най-ценни са хепатопротективните свойства на билката, които са обусловени от веществото силимарин. Установено е, че след редовния прием на това вещество настъпват изменения в биохимичните процеси в тялото, изразяващи се в не са в повишаване на антиоксидантния капацитет, но и в положителни промени в кръвния серум.

Силимаринът блокира проникването на токсини в черния дроб. Той запазва хепатоцитите непокътнати като по този начин съдейства за предпазването от инфекции и интоксикации на черния дроб. Това уникално вещество буквално разтваря отровите и токсините и възпрепятства проникването им в черния дроб.

Списъкът с лечебни свойства на билката продължава още с нейните противовъзпалителни, епитализиращи, противоязвени, атиоксидантни, антитуморни, антисклеротични, антиалергични, лактогонни, слабителни и диуретични свойства.

Белият трън съдейства за възстановяване на болния черен дроб, пречистването му, зарастването на раните по кожната повърхност, стимулиране на жлъчната дейност и редуциране на холестерола. (За билката магарешки бодил четете подробно тук)

Приложение в народната медицина.


Приложението на белия трън в народната медицина е многостранно. Място намира в рецептите за детокс и лечение на черен дроб ( цироза, хепатит С и дистрофия). Прилага се и за профилактиране на сърдечни проблеми и подобряване цялостното състояние на сърдечно-съдовата и капилярната система.

бял трън

Бял трън – супербилката с куп ползи за здравето

При онкологични заболявания лечителите препоръчват бял трън като средство за редуциране на негативите от лъче- и химиотерапията, както и за опазване на здравите клетки от пагубното влияние на развиващото се раково заболяване.

Билката съдейства за нормализиране на липидния метаболизъм и в това отношение е ценена като средство за отслабване. Съдейства за намаляване нивата на кръвната захар – свойство, от което могат да се възползват диабетно болните.

Народната медицина препоръчва и влагането на маслото като компонент в домашно приготвени маски, които се прилагат върху лицето и косата. Мощните регенериращи свойства на билката и в случая на маслото от нея го правят предпочитан компонент в маските против косопад и за запазване на младостта и свежестта на лицето.

Във вид на компрес растението се прилага директно върху наранените кожни области.

За лечение и пречистване на черен дроб.

За лечение и пречистване на черен дроб начините, по които може да си помогнете с помощта на бял трън, са много.

Чрез ежедневната консумацията на лъжица покълнали семена растението проявява хепатопротективното си въздействие върху черния дроб. Процесът на покълване на лековитите семена от бял трън се отличава с по-голяма продължителност в сравнение с времето, необходимо за покълването на пшеничните кълнове. Най-висока е концентрацията на ценните биоактивни вещества в кълновете белия трън е след образуването на две листа.

Прах от стритите изсушени семенца също съдейства за изцелението на болния черен дроб и преди всичко за неговото пречистване. За тази цел обработените с кафемелачка семенца се приемат в доза от една малка лъжичка, трикратно поне двадесет минути преди прием на храна. Лекът разредете с вода, преди да погълнете. Продължете да го приемате за 40 дни, след което преустановете за две седмици. Поредицата от лечебни курсове и паузи се повтаря поне половин година или до настъпване на окончателно подобрение.

черен дроб

За пречистване на черен дроб доверете се на лековете с бял трън

Лековитите семенца от бял трън са компонент в още един ефективен лек, от който пациентите е препоръчително да поглъщат количеството от една лъжица през час в периода от 8,00 до 20 часа (т.е. общо 12 лъжици за денонощие). За да приготвите лекарството използвайте тридесет грама от изсушените и стрити семена и 1/2 л вода и оставете двата компонента да престоят на котлона, докато течният намали своя обем с една втора. Със същите съставки, вложени в тези количества, но по друг метод се приготвят и други лекове за прочистване на черен дроб, които ще представим малко по-долу.

При хепатит и други сериозни чернодробни проблеми пийте три седмици, почивайте две и повтаряйте при необходимост.

По 20-25 капки алкохолна тинктура от бял трън, приемани по 4-5-кратно преди храна, съдействат за очистване на черния дроб. Петдесет грама изсушен бял трън, стрит на прах, оставете да се кисне две седмици в половин литър водка. По-долу ще представим и друг метод за приготвяне на тинктура с антиейдж ефект.

Масло от бял трън.

Маслото от бял трън е великолепна алтернатива за съвременния човек, чийто организъм е подложен непрестанно на стресови ситуации – стрес, замърсена среда, храна с пестициди, лекарства. Освен с хепатопротективно действие маслото от бял трън се отличава и с регенериращ, антиалергичен и противовъзпалителен ефект. Приложимо е както вътрешно, така и външно.

Продуктът е ценен и в диетичното хранене заради комплекса от полиненаситени мастни киселини, които се свързват с холестерола и го изтеглят от клетките. Този ценен компонент изпълнява функцията на преграда, стопираща отлагането на холестеролни плаки по клетъчните стени.

С цел редукция на холестерола и възпрепятстване на отлагането му компонентът е най-ефективен, примесен с прах от стрити семена. Въздействието му в този случай може да се сравни с това на гъба – попива и улавя токсините, излишните мазнини и жлъчните киселини.

Хлорофилът в маслото активизира възстановителните процеси на тъканно, клетъчно и дермално ниво. Прилагано външно оказва подкрепа на наранените кожни тъкани да се възстановят по-бързо. Подходящо е дермално приложение при псориазис, екзема и алергии.

масло от бял трън

Масло от бял трън – лек за вътрешна и външна употреба

Освен готовото масло, което се предлага в аптеките и магазините за здравословни храни, възможно е да го приготвите у дома. За целта е необходимо да смесите 500 мл качествен зехтин (задължително получен чрез методите на студено пресоване) с пет супени лъжици стри семенца. Двата компонента се обработват на водна баня за период от петнадесет минутки. Следва едночасово киснене на прахообразната съставка в зехтина и прецеждане. От извлека за пречистване на черен дроб, регулиране на кръвната захар, стимулиране на бъбречната, панкреасната и жлъчната дейност, намаляване на вредните ефекти от лъче- и химиотерапия, се приемат три лъжички ( по една на прием). Препоръчителна продължителност на курса – 30-40 дни.

Още по-мощни свойства придобива маслото, когато се приема с лъжичка стрити на прах семена от билката.

Маслото притежава изключително ценни свойства и приложено директно върху кожата – помага за възстановяване на свежестта и еластичността й, изглаждане на фините линии. Има протективен ефект срещу студа и другите вредни атмосферни влияния. Косата също преоткрива блясъка и жизнеността си благодарение на ценните компоненти в маслото от бял трън.

Сериозните жлъчни проблеми е възможно да се окажат противопоказание за приема на това масло.

Противопоказания.

Въпреки, че според голяма част от фитотерапевтите противопоказанията за прием на бял трън не са строго фиксирани, има случаи, в които билката и продуктите с нея е възможно да се окажат неподходящи за даден пациент. Такъв е случаят с бременните жени, както и с тези, които кърмят. Пациентите, диагностицирани с рак на млечните жлези, простатата и матката, също попадат в групата на случаите с налични противопоказания за терапия с бял трън.

Приемащите медикаменти за лечение на безсъние, депресивни състояния, антихистаминови препарати, както и такива за разреждане на кръвната плазма, трябва да избягват препаратите с бял трън. Възможна е поява на задух и недостиг на въздух при епилептиците. Поради тази причина препоръката към тях е да се въздържат от прием на бял трън.

Високите количества калций и фосфор може да се окажат проблем при сърдечни проблеми. Отлагането им причинява увреждане на сърдечната клапа.

Болка в чернодробната област не е противопоказание за преустановяване на терапията с бял трън. Тя е ясен показател за започналото чернодробно пречистване. Но в случай, че не отшуми до два дни, консултацията със специалиста не бива да се отлага.

Противопоказания за приема на билката са налични при бъбречни и чернодробни колики, апандицит и панкреатит.

Още народни рецепти.

Белият трън е компонент в десетки народни рецепти, приложими не само вътрешно, но и външно. Ето и начините, по които може да се възползвате от изцелителните и разкрасяващите свойства на билката.

Отвара от бял трън, чай

Отвара от бял трън е възможно да се получи не само от листата, но и от изсушените семенца или корени на билката. Класическата рецепта – лъжичка суровина, кисната за период от 10-20 минутки във вряща вода (една голяма чаша с вместимост от 200 мл, задължително водата да е предварително пречистена). От чая се консумират микродози ( на глътки), общото количество е около две-три чаши. Разпределението на приемите е съответно – в сутрешните часове на празен стомах, в следобедните часове и 30 мин. преди сън.

Методът за приготвяне на отвара от бял трън чрез топлинна обработка изисква нагряването на течността с обем от половин литър (количеството на билковата суровина – 30 грама) за период, след който обемът й намалява с една втора.

Чай от бял трън, препоръчван не само за чернодробни проблеми, но и при разширени вени, се приготвя не само от сушената билка, но и от свежа такава. И в двата случая необходимото количество суровина, което следва да се вложи в  200 мл вода, е малка лъжичка. Продължителността на киснене на билковия компонент във водата е 10 минутки.

За прочистване на черния дроб, при рани + видео 

Отвара от бял трън, препоръчвана за вътрешен прием с цел прочистване на черен дроб, както и за външно приложение при рани, се приготвя съответно от тридесет грама изсушени билкови семенца и половин литър вода. Те престояват на котлона върху съд с вода ( на водна баня) толкова дълго, колкото е необходимо обемът на отварата да се редуцира с 1/2-ра.

След филтрация болният приема от водния извлек по лъжица на всеки кръгъл час. Фитотерапевтичният курс се преустановява след месец-два, когато резултатът е на лице. При наранявания по кожната повърхност и язви със същата тази отварка се правят компреси, които оказват регенериращ и възстановяващ ефект върху травмираната кожна повърхност.

С цел чернодробно пречистване се предписва следната схема за терапия със смлени в кафемелачка семенца от бял трън – по лъжичка трикратно ( с цел терапия) и по лъжичка еднократно ( с цел превенция и поддръжка на постигнатия резултат). И двата случая продължителността на курсовете е два месеца. Ежегодно е добре да се изпълняват по два курса. За по-лесно поглъщане на брашното от семенцата, отпийте глътка вода. На този метод може да разчитате и за смекчаване на вредните ефекти от прием на лекарства и при честа консумация на мазни и тежки храни, както и на алкохол.

Друг ефективен способ за пречистване на натоварения черен дроб предлага отварата от корените на билката, за чието приготвяне са нужни лъжица билкова суровина и чаша вода. Топлинната обработка се осъществява по метода на водна баня и трае общо половин час. Следва прецеждане и възстановяване на първоначалния обем на лекарството чрез доливане на преварена вода. От разредената отвара се приема в три дози по лъжица.

За лечение на труднозарастващи рани освен методът, който разгледахме по-горе, съществува още един способ за компресиране с бял трън. Използва се свежа листна маса, която се намачква на кашичка. Тя се нанася директно върху наранената кожа и се превързва с бинт. За два-три дни настъпва значително подобрение. Изисква се ежедневна подмяна на компресите.

Изгледайте и прикаченото видео за приложението на бял трън за прочистване на черен дроб и продължете на четете. Статията продължава и след него.

При отлагане на соли

При отлагане на соли с цел насърчаване на тяхното изхвърляне и редуциране на вредните им ефекти върху костите и бъбреците, рецептата с бял трън включва следното – 1/2 л вода и две супени лъжички семенца (смлени). Течността е необходимо да остане на котлона, докато първоначално вложеното количество на водата намалее наполовина. По лъжичка от прецедената течност е необходимо да се приема между четири и пет пъти на ден за интервал от месец.

При артрит и остеохондроза 

При артрит и остеохондроза фитотерапевтите препоръчват лъжица от семенцата да се сварят в чаша вода за период от половин час. След 10-минутно настояване на сварената течност тя се разрежда с необходимото количество вода за възстановяване на първоначалния й обем. От нея пациентът приема по голяма лъжица, трикратно във времевия интервал преди консумацията на храна. Този лек е препоръчван още и при следните заболявания и състояния – повишена оточност, разширени вени, далачни, бъбречни сърдечни и гинеколокични проблеми, спазми, задръжка на урина, псориазис, кожни алергични обриви, плешивост, диабет, колит и холелитиаза. (Още полезни рецепти при остеохондроза)

При хепатит и цироза, отравяне

Пациентите с хепатит и цироза приемат през час по лъжица от илача с бял трън, приготвен по следния метод – три лъжици семена, варени в половин литър вода до намаляване на обема й с една втора. Лекарството се приема трикратно по лъжица до подобряване на общото състояние. Горещо се препоръчва и на пациентите, преминали химиотерапевтичен курс, както и на тези, подложени на радиационно облъчване.

Терапията по този метод трае 21 дни. След указания срок се спазва двеседмична пауза, след което следва още един 21-дневен курс. Освен за чернодробни заболявания и при симптоматаика на отравяне, това лекарство е също толкова подходящо и при стомашно-чревни проблеми.

При отравяне бърз ефект дава 5-кратния прием на лъжица стрити на прах семенца. Ако решите да приготвите отвара от тях знайте, че трябва да приемате по лъжица от нея през равни времеви интервали (най-добре през час). Приемите продължават до пълно заглъхване на симптомите.

Действието на праха е по-бавно, тъй като тялото се нуждае от 25 дни, за да усвои напълно полезните съставки в него.

При деца

Удачен вариант за прием на бял трън от деца с чернодробни проблеми е лекът, приготвен с прясно мляко – една лъжица стрити семена се варят в чаша прясно мляко до кипене. Оставя се да се настоява за една нощ. На сутринта се нагрява отново до кипене. Пациентът приема лекарството в количество от четвърт чаша преди всяко хранене.

При зъбобол 

Корените бял трън оказват обезболяващо действие при зъбобол. Методът за приготвяне лека е следният – лъжица намачкани корени се заливат с чаша вряла вода и се оставят на котлона до завиране. След едночасово киснене и филтрация разполагате с превъзходен разтвор за жабурене при зъбобол, както и за компресиране върху болния зъб и възпаления венец. (Вижте и другите ни предложения за успокояване на мъчителния зъбобол)

Настойка от бял трън

Настойка от бял трън, приготвена от семената или от листата и корените на растение, има цялостен очистителен ефект. Освен пречистващите си свойства тези настойки притежават лечебни ефекти при наличието на разширени вени и храносмилателни смущения.

От семена

От семена лечебната настойка се приготвя чрез запарването на лъжица от тях в чаша вряла вода за времеви период от петнадесет минути. От филтрираната течност пациентът приема по една трета от общото количество преди храненията, трикратно.

От листа и корен

Настойката от листа и корен бял трън е превъзходното средство за очистване на черния дроб от токсични отлагания. Тя се приготвя чрез изкисването за цяла нощ на количеството от две лъжици от билковата суровина ( по равно листа и корен) в 1/2 л вода. От прецедения на следващия ден извлек пациентът приема количеството от 3/4 чаша, трикратно.

Срещу преждевременно стареене

Срещу преждевременно стареене и с цел забавяне на вредното въздействие на свободните радикали се препоръчва тинктура от билката. За нея са необходими петдесет грама свежи листа, предварително намачкани. Половин литър е количеството водка, в което свежата билкова маса се настоява за две седмици на тъмно и хладно място.

След указания период задължително прецедете антиоксидантния извлек. По двадесет капки от него, разтворени в малко количество вода, се приемат преди трите основни хранения за деня.

Сок от листата + видео

Сок от свежите листа бял трън е друго средство за цялостен детокс, което предлага още един бонус ефект върху здравето – елиминира мъчителното главоболие. Мигренозните пристъпи намаляват значително интензитета си при ежедневен прием на една до две лъжици сок, задължително на празен стомах. Достатъчно е да се придържате към този метод поне месец. От сока може да приемате и в по-големи количества – няма да навреди.

Снабдете се с гумени ръкавици и ножица при брането на свежите листа. След като ги измиете старателно под течаща вода (почистете листата с четка) ги оставете няколко минути върху гевгир за оцеждане на водата. Сокът се извлича по стандартния метод чрез използване на сокоизстисквачка. Вижте как се прави това в прикаченото видео, след което текстът продължава.

Вероятно се питате дали този сок може да бъде консервиран. Чрез добавянето на алкохол към него е възможно да запазите за няколко месеца изстискания сок все така свеж и полезен. На литър готов сок се слагат 50 мл 70%-ов алкохол. От тази смес е препоръчително да се приема по лъжица на празен стомах. Този сок повлиява изключително добре при болни стави.

Прах от семена на бял трън

Прах получен от лековитите семена на бял трън се използва успешно за лечение за чернодробни заболявания. Възможно е да се приема директно четирикратно по лъжица или разтворен в малко количество вода, както и като суровина за приготвяне на чай.

Готовата отварка може да се вложи като компонент в овесена каша. В прахообразно състояние семената от бял трън могат да бъдат използвани за направата на тестени изделия в комбинация с обичайно използваното брашно.

С готовия прах се приготвя превъзходен лек против запек. За целта лъжичка от компонента се кисне за няколко минути в 1/2 чаша гореща вода. Задължително условие за незабавен положителен резултат е поглъщане на лека на празен стомах.

Козметични средства

Билката бял трън и по-специално маслото от нея е компонент в множество козметични средства. Заради силно хидратиращото въздействие, което оказва върху кожата и косата, то се влага не само в готовите продукти, но и в домашно приготвените такива.

Маска против акне 

Като маска против акне маслото бял трън се нанася върху лицето и престоява там тридесет минути. След този период се премахва от кожата с топла вода. Положително е влиянието на маслото и в случаите, когато се нанася директно върху кожата чрез напоени тампончета памук – по два пъти на ден. С противовъзпалителен ефект е и следната маска – в затоплено масло се напоява парче марля и се нанася върху лицето, където престоява четвърт час. (Още полезни методи за справяне с досадното акне)

Маска за подмладяване

Като маска за подмладяване маслото от бял трън се използва по следния начин – затопля се и нанася върху цялото лицето; остава там петнадесет минутки преди да бъде отмито с топла вода, но преди финалното действие излишната мазнина се попива със суха салфетка.

Друга подмладяваща маска включва следните компоненти – три лъжици масло от бял трън и лъжица етерично масло ( по избор и според поносимостта на кожата към етерични масла). Тази смес се разнася върху кожата и остава поне 30 мин. Отстраняването й се осъществява по начина, описан в по-горната рецепта.

За вечерен масаж

Уникалното масло от бял трън е добре да се използва за вечер масаж на лицето не само от дамите със застаряваща кожа. Освен, че спомага за избистряне на тена и изглаждане на фините линии, то съдейства за бързата регенерация на възпалените и лющещи се участъци. Нанасянето му задължително се осъществява върху добре почистена кожа. След привършване на масажа излишното масло не се премахва. Преспива се така и се отмива едва на сутринта.

Против косопад

Маслото бял трън съдейства за намаляване на косопада, но и за подсилване на корените и съответно за насърчаване на растежа. На всички тези ползи може да се насладите, прилагайки редовно следните маски:

  • Три лъжици от коментираното масло+ половин лъжичка масло от чаено дърво. Двата компонента затоплете на водна баня, след което втрийте в разпределената на сектори коса, започвайки от скалпа към краищата. Времето за престой с мазилото е половин час, след което то се отмива по обичайния начин.
  • Същото количество от маслото ( три лъжици) се изсипва към разбит жълтък и с получената емулсия се маже главата. Задържа се двадесет минутки, след което се отмива.
  • Гореспоменататото количество масло смесете с малко шампоан и балсам за коса, след което нанесете върху скалпа и по дължините, където остава десет минути преди окончателното отмиването с вода.

За нокти

Маслото от бял трън съдейства за укрепване на чупливите и крехки нокти. След измиване на ръцете дамите е добре да нанасят всяка вечер преди лягане по няколко капки от него върху нокътните плочки. Нанасянето се осъществява чрез леко втриване. Освен, че много скоро ще се радвате на дълги нокти без нацепвания, ще се избавите и от неприятните кожички около нокътната плочка.

Други рецепти

Заради антиоксидантните ефекти на белия трън билката се използва активно за облекчаване на махмурлук, както и за справяне с алкохолна зависимост. В тези случаи се препоръчва пациентът да изпие количеството запарка, приготвена от лъжица семена, киснати в 250 мл вода ( вряла) за десет минутки. При махмурлук облекчението настъпва скоро след като пациентът изпие на глътки лекарството.

зъбобол

Отвара от корени бял трън избавя от зъбобол

Конкретно при артрит и ишиас освен горепосочените рецепти за овладяване на ставни неволи съществува още един лечебен способ с бял трън. Използват се корените на бодливото растение в количество от лъжица и четвърт литър вода. Препоръката за приготвянето на този лек е да се използва емайлиран съд. На котлона течността престоява двадесет минути. След филтрирането й през прегънат на три тензух тя се разрежда с вода до получаването на количество от 250 мл.

От крайната течност пациентът приема 3-кратно по лъжица. Освен за облекчаване на артрит и ишиас тя е лек и при задържане на урина и наличието на мъчителни спазми.

Болната простата се цери с отвара, приготвена от две супени лъжици, изсушени кошнички от растението, настоявани за двадесет минутки в 1/2 л вода. Приготвената доза се изпива на няколко приема за един ден. Облекчението настъпва след няколко приема, но е добре терапията да се прилага стриктно поне месец. За силата на този лек за увеличаване на мъжката полова мощ се носят легенди. Той съдейства и за релаксиране на гладката мускулатура, както и за регулиране дейността на нервната система.

Външно отварата от кошничките е приложима при кожни инфекции, тъй като облекчава бързо благодарение на високите дози дъбилни вещества.

При кашлица също е препоръчително да приемате ежедневно по доза от този лек. При стомашни неразположения и болки си пригответе отвара от цялото растение. Ако имате камъни в бъбреците и пикочния мехур отвара, но само от корените, е подходящият лек за Вас.

При хемороиди, анални фисури, пролапс на ректума, лъжичка прах от семенцата, приеман ежедневно, съдейства за подобряване на състоянието. От силата на този лек могат да се възползват и оплакващите се от пъпки по лицето. За тях е подходящ и свежият сок от листата на билката, който съдейства за цялостно пречистване на лимфата.

Белият трън се комбинира успешно с другия мощен природен хепатопротектор – билката глухарче. От нея се използват корените, а белия трън цветчетата. На 600 мл вода се слагат по две лъжици от двата билкови компонента. След 5-минутно варене разполагате с готово лекарство за пречистване на натоварения черен дроб и подобряване на неговата дейност. Количеството се разпределя в три дози и всяка от тях се приема след храна.

Ако Вие знаете рецепта с бял трън, която не сме разгледали в статията, споделете я с читателите ни. Ако този материал Ви допада, гласувайте за него и го споделете с приятелите си. Благодарим Ви предварително!

Бял трън: Чай от билката и рецепти. Цени на масло и семена. Противопоказания
4 (80%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Бял трън: Чай от билката и рецепти. Цени на масло и семена. Противопоказания

  1. Аз лично ползвам чая за пречистване на бял дроб всеки път когато спра цигарите. Слагам си малко по-концентрирани дози от описаното по-горе. Пия го една седмица и тютюнджийската кашлица рязко спира. При всички случаи е добре да не се пуши. Напоследък съм подхванал електронните цигари, поне от катраните да се отърва. Защото никотинът го има и в патладжаните. Никотин винаги ще има в тялото. Той не е толкова опасен, колкото катраните. А те се чистят с бял трън в голяма степен. Е, и цигарите трябва да се спрат, все пак, без това няма как.

  2. Казаха ми за една смеска от бял трън,лайка и теснолист живовлек по една лъжичка чаена се запарват в 0.200 мл.вода за 15 минути.Пие се сутрин или вечер,билковата отвара прочиствала,черен дроб,жлъчка,черва.До два,три месеца имало страхотен ефект.Мисля да пробвам.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *