Котешки нокът: Как да се лекуваме с него (Топ ползи и приложения)

Котешки нокът – действие, дозировка и прием. Плюсове и минуси, цена на продукти, включително Саменто и др. Разлика с котешка стъпка и дяволски нокът. Мнения.

Билка котешки нокът

Билката котешки нокът се превърна в нарицателно за същинска панацея заради доказаните ползи, които има при куп болежки от обикновена настинка до рак. За съжаление всички полезни аспекти на това растение все още не са разгледани и доказани напълно, но е факт че растението е едно от лечебните в природата.

Счита се терапевтичният потенциал на котешки нокът в пъти превишава научно установения. Терапевтичните ползи при пациентите подложени на курс с билката, са обект на задълбочени изследвания. По неофициални данни коментираното растение притежава способността да забавя туморното развитие в млечните жлези, да повлиява положително при левкемия при децата и оказва мощна подкрепа на пациентите със СПИН.

Остава единствено да разчитаме на това, че всички ползи от билката ще бъдат изяснени научно доказани в близко бъдеще. А дотогава може да разчитаме на доказаните ползи от котешки нокът и да го включим под някаква форма в ежедневния си режим. (Още за невероятните свойства на котешки нокът)

Чай от котешки нокът

Чай от котешки нокът се приготвя от лъжица-две от изсушения билков компонент и 250 мл вода. Течният компонент задължително трябва да заври, преди с него да бъде залята сухата маса. Запарването продължава между десет и петнадесет минути.

При използването на филтърно пакетче за суровина, количеството е едно пакетче. Това на водата – 200 мл. Задължително е да се използва вряла. След заливането на суровината с нея се изчаква пет минутки.

При използване на прахообразен компонент, количеството от него за 250 мл вода е един грам. Оставете течността да ври поне десет минути. От нея пийте между една и три чаши дневно. Количеството им зависи от тежестта на състоянието и целта на прием.

котешки нокът

Котешки нокът има жълти цветове

Перуанците приемат ежедневно по 20-30 грама от кората на растението (Uncaria Tomentosa).Те приготвят чая си по следния начин – споменатото количество варят в литър вода. След едночасово варене, прецеждат. Приемат количеството за един ден. Приемите продължават от седмица до месеци. Продължителността им е в зависимост от тежестта на състоянието и целта на прием.

Научни изследвания са установили, че с десет грама от билката, се постигат същите терапевтични ползи, както и с приеманото тройно по-голямо количество от перуанците.

С циклоспорини, кортикостероиди, медикаменти, предназначени за разреждане на кръвната плазма, приемът на билката може да предизвика нежелани последствия. Поради взаимодействие на растителните компоненти с тези препарати, не е изключено засилване или отслабване на лекарственото въздействия.

Билката съдейства за усилване на ефектите от лекарствата за понижаване на кръвното. Това е още една причина да се избягва паралелния й прием с тях.

Поради ясно изразените си диуретични свойства, чаят от котешки нокът и препаратите с него, водят до усилване на ефекта на диуретиците. При неуместно комбиниране на билката с препарати от тази група е възможен електролитен дисбаланс.

Тинктура (екстракт)

Тинктура от коментираната билка се приготвя лесно. 230 грама от изсушената и стрита маса се прибавят към количеството от пет чаши водка. След триседмичен престой на топло и старателно филтриране разполагате с готови капки. До тридесет капки от този извлек може да се приемат ежедневно като е добре количеството да бъде погълнато в три приема. Разрежда се с малко вода. Терапевтичният курс трае от седмица до месец. Между курсовете е задължително да се прави пауза от седмица.

Може да заложите и на стандартизирани екстракти, които се предлагат в готов вид. Подробно ще се спрем на тях по-долу. Тези екстракти са за предпочитане най-вече заради прецизното дозиране. Голямо и разнообразието от комбинирани препарати, включващи котешки нокът и други имоностимулиращи компоненти. В това отношение готовите продукти печелят още един плюс.

Но те имат и един съществен недостатък. Предлагат се много продукти, в които концентрацията на компонентите е минимална. Това обяснява незадоволителния ефект за потребителите, дори и при стриктно придържане към предписанията за прием.

Крем (мехлем)

С изсушената билкова маса е лесно да приготвите домашен мехлем. Той ще Ви послужи за третиране на кожата при херпес, ставна скованост, мускулно напрежение или просто, за да я хидратирате. Вземете две лъжици билкова маса и го изсипете в чашка вода. Течността с билката варете, докато придобие кафеникав цвят. Премахнете съда от огъня. Прецедете съдържимото, за да отстраните билковите стръкчета.

Ако желаете да получите крем, добавете пчелен восък или какаово масло към течността. Количествата течност твърда маса трябва да са равни. Възможно е да вложите восък и какаово масло в равни пропорции в случай, че не желаете да избирате между двата компонента.

За мехлем смесете със същото количество зехтин. И в двата случая, сместа се връща на котлона. Остава там до разтопяване на твърдите съставки и последващо завиране.

Таблетки и други.

Алтернатива за пациентите от нашите географски ширини е приемането на котешки нокът в таблетна форма или в изсушен вид. За разлика от жителите на Южна Америка, където растението вирее, ние нямаме възможността да го сдъвчем току-що откъсната кора от него. Начин за набавяне на полезните компоненти на растението, е приемът на таблетки или капсули.

Но как да се ориентираме сред разнообразието от предлагани продукти. Ще разгледаме по-долу и някои от най-популярните марки и ще се спрем на автентични мнения от потребители, но все пак ще си позволим да дадем някои препоръки при избор на таблетки котешки нокът. Разчитаме и на Вашите отзиви и препоръки за продукт от конкретна марка, които със сигурност ще бъдат от полза за търсещите читатели.

Първият акцент при избор на добавката се поставя върху наличието на сертифика. Коректният търговец предоставя информация за това, както и оповестява резултатите от изследвания на потребители, подложени на терапевтичен курс с техния продукт.

котешки нокът таблетки

Котешки нокът таблетки за имунна система

Котешки нокът се съчетава успешно и с други мощни билки и от този факт се възползват дори недобросъвестните производители, влагайки коментираната билка в малки количества в комплексни добавки. Ако Вашият избор е насочен към комбинирана добавка със съдържанието на котешки нокът и други растения, обърнете внимание на процентното съдържание на разглежданата билка. В случай, че то е прекалени ниско, едва ли ще усетите ползите от това растение.

Много специалисти са на мнение, че капсулите са многократно по-добър вариант от таблетната форма. Това се дължи на методите при преработка на кората. В таблетната форма се влага суровината в по-груба форма. В този си вид тя допълнително натоварва храносмилателния тракт. В случаите, когато е налице специфично заболяване и липсата на дадени ензими, е възможно таблетната форма да не се усвои от организма и съответно ефектът от прием на добавката клони към нула.

Този риск е напълно елиминиран при капсулите, в които суровината е вложена в по-лесно усвоима форма и гореописаният проблем е елиминиран напълно. Капсулата има още едно предимство – предпазва съдържимото в нея от окисление. Това гарантира дълготрайно запазване на полезните компоненти. Друга важна препоръка е да се насочите към капсули котешки нокът с желатинова обвивка не от животински, а от растителен произход.

Не липсват и специалисти, обявяващи се категорично против алкохолните извлеци на растението, изхождайки от факта, че алкохолът дори и като база за извличане на полезни вещества от растенията, вреди на здравето.

Котешки нокът ползи 

котешки нокът

Придатъците на растението приличат на котешки нокти и от там произхожда името му – котешки нокът

Алкалоидите и антиоксидантите в котешката билка да повишат активността на имунната система и да потиснат възпалението. Тяхното присъствие в състава на растението обясняват традиционното му приложение при рак, артрит, дизентерия, язви, и други инфекции и възпаления.

Алкалоидите са „виновници“ и за противовъзпалителните и аналгетичните свойства на котешката билка. Именни тяхното съдържание обяснява облекчението, което настъпва след употреба на лека при ставни неволи. Артрит, остеохондроза и подагра – това са част от болежките, които облекчава.

Притежава и антиастматичен ефект. Освен за астматици се счита за полезно средство и за всички мъже, тъй като повишава тяхната плодовитост.

В Перу се използва като контрацептив, приеман перорално. Ефектът от контрацептивната терапия трае между две и три години, според перуанските лечители.

Към дългия списък ползи на котешката билка се вписват и антигъбичните и антипаразитните ефекти, които тя притежава.

И рак 

За билката котешки нокът се твърди, че стопира процесите, свързани с раковото развитие. Счита се, че алкалоидите в корените на растението притежават най-мощен антираков ефект. Те владеят силата да предотвратят първични и вторични или повтарящи се ракови образувания, стопирайки техния прогрес. Коренът спомага за елиминиране или частично потушаване на негативите от химиотерапия.

Рецептата изглежда по този начин: лъжичка със суровината се добавя към вода (една чаша). Вари се под похлупак, на умерено слаба степен на котлона. Трае около час цялата процедура. По 3 чаши дневно за терапевтични цели или по една с оглед превенция се приемат от отварата. Лечението приключва след 2-3-месечна терапия. След едноседмична почивка, ако е наложително се започва от начало приложението. Това повлиява успешно не само когато млечните жлези са поразени от рак, но и при локализиране на коварните смъртоносни клетки в други органи. Фитотерапевти считат, че по този метод е възможно изцеление и на ракови образувания на гърлото.

При фиброкистозна мастопатия са необходими няколко курса с отварата. Всеки от тях е дву- или тримесечен. В никакъв случай не продължава по-дълго. След двуседмично прекъсване може да бъде възобновен лечебният курс.

От корени на перуанската лиана, както още наричат коментираната билка, се приготвя антиракова отвара. Необходими са две лъжици от тях, които се варят за час в 800 мл. Дневно с антираков ефект се приемат 2-3 чаши.

Антираковите свойства на билката продължават да са обект на засилен интерес от страна на здравните изследователи. Все още няма достатъчно категорични доводи, доказващи категорично антираковите свойства не лека. Неоспорим е факта, че в десетки проучвания резултатите за въздействието на билковия екстракт върху раковите клетки, са положителни.

За отслабване 

Котешки нокът е незаменимо средство в програмите за здравословно отслабване. Действието на лековито растение в този случай е двуаспектно. От една страна то насърчава метаболитните процеси, а от друга насърчава имунната защита.

Подкрепата на метаболитните процеси се изразява в пречистване на червата от отпадни отлагания и насърчаване на тяхната дейност. Това облекчава стомашните неразположения като същевременно доставят на тялото ни антиксидантен комплекс в билката, заедно ползите, предлагани от него.

Подкрепата на имунитета е важен момент от всеки един диетичен режим. При изтощителна диета тялото ни изчерпва запасите си от полезни агенти и често се наблюдава техния дефицит в резултат от ограничения прием на определени храни. Не бавете включването на капсули котешки нокът към режима. В съчетание с него резултатът не само настъпва по-бързо, но и е сто процента здравословен.

За деца 

За деца лечението с котешки нокът, налага ограничение, когато малките пациентите са под две годинки. По-големите от тази възраст до 12 години приемат дозата за възраст, редуцирана с една втора. Съответно дозата за тях е между грам и половина и три грама.

Налични са оптимистични резултати при прием на котешки нокът от деца, диагностицирани с левкемия. При тях се наблюдава значително подобрение на кръвните показатели. Но това въздействие на билката не е доказано на 100% и не може да се разчита изцяло на нея за овладяване на това заболяване.

И артрит 

Заради съдържащите се в котешки нокът мощни антиоксиданти, които се борят ефективно със свободните радикали, растението помага за облекчаване на болката и възпалителните процеси в ставния апарат. При артрит и други специфични ставни проблеми котешки нокът оказва ефективна подкрепа и като добавка.

Котешки нокът присъства като екстракт в много мазила, предназначени за пациенти със ставни проблеми. Такъв е кремът Кревил. Препоръчителен е при напрежение, болка и скованост в ставния апарат, причинени от специфични заболявания като артрит, подагра, ревматизъм. Безспорни са и хидратиращите свойства на мазилото. Гарантира ги съдържащия се в него екстракт от котешки нокът, извлечен от кората на тропическото дърво.

Мазило с тази билка за успокояване на ставните неволи се приготвя лесно и у дома. Необходимо е лъжица от билковата маса да бъде сварена в чаша вода, докато тя придобие кафеникав цвят. Следва отдръпване на съда от котлона и прецеждане на извлека. Към него е необходимо да се прибави или чаша зехтин, или същото количество кокосово масло, след което сместа да се върне на котлона до завиране.

Изборът на маслен компонент е в зависимост от личните предпочитания за консистенцията на крайния продукт. Ако желаете тя да е течна, използвайте зехтин. В противен случай вложете кокосово масло. След изстиване на приготвения мехлем той се втвърдява. С това мазило масажирайте скованите от болка участъци по няколко пъти на ден. Бонусът от него е гладка и съвършено хидратирана кожа.

И акне 

При акне може да прилагате гореспоменатия мехлем, който съхранява в себе си всички противовъзпалителни свойства на билката. Приемът (вътрешно като чай или добавка) на кората от тропическото дърво подпомага оздравителните процеси и бързо овладява протичащото възпаление. Често акнето не се дължи на възпалителен кожен процес, а на вътрешен здравословен проблем. В такъв случай тропическото растение също може да бъде от полза, тъй като пречиства тялото от всичко вредно и ненужно. Чистият отвътре организъм гарантира и чиста кожа.

Ако акнето е упорито и не се повлиява от мазила, вероятно проблемът е много по-сериозен и консултацията със специалиста не бива да бъде отлагана.

Отлагането на соли на тежки метали, протичането на вътрешни процеси с отлагане на гной и кожни инфекции са други състояния, проявяващи се с възпаления по кожата, които се повлияват успешно от котешки нокът.

И бъбреци 

От незапомнени времена перуанските племена разчитат на котешки нокът за пречистване на бъбреци. Те са приемали кората от тропическото дърво с цел пречистване на бъбречните и при инфекции на пикочните пътища, но днес повечето специалисти твърдят, че точно в тези случаи се изисква повишено внимание при прием на лека. Фитотерапевтите препоръчват при сериозни бъбречни проблеми, приемът на билковия екстракт да бъде осъществяван единствено след като конкретният специалист даде разрешение за това и наблюдава реакциите на пациента след първия прием.

И хепатит Б 

Екстрактът котешки нокът е изключително ценен за всички пациенти с хепатит Б. Потребители, които са го приемали за срок от няколко месеца твърдят, че той изиграл съществена роля за окончателното изчистване на инфекцията. Въпреки, че липсват категорични научни факти, доказващи ползите на този билков извлек при хронични състояния пациенти с хроничен хепатит Б твърдят, че при тях е настъпило значително подобрение.

Успешната формула включва добавка котешки нокът в съчетание с препарат на базата на Л-глутамин и витамин Ц, приемани ежедневно. Антивирусните компоненти в тропическото растение се съчетават успешно с тези два компонента в битката с хепатита от тип Б.

И вируси 

Ефективен способ за борба с вирусите предлага ценният котешки нокът. Екстрактът от него, благодарение на антиоксидантния и антивирусния комплекс укрепва лигавиците и повишава тяхната избирателна пропускливост. Това затруднява навлизането на вируси в тялото.

Екстрактът способства за изграждането на устойчива имунна система. Когато тя е стабилна може да устои на атакуващите я непрестанно вируси. Билката проявява едновременно имуностимулиращи и имуномодулиращи свойства. Насърчава макрофагите – клетките,които оказват мощна съпротива срещу нашествието от вируси.

При настинка, грип, вирус на херпес зостер и херпес симплекс, пациентите се повлияват благоприятно от котешки нокът.

И гъбички 

Антигъбичните свойства, които притежава коментираната тропическата лиана, обясняват предпочитание на все повече производители да влагат екстракта от растението в препарати за борба с гъбички в това число и кандида. Механизмът на действие на растението се обяснява по следния начин – то насърчава производството на антигъбични блокери и по този начин гъбичното делене и по-нататъшно развитие бива прекъснато.

При хламидия

Все повече научни данни подкрепят тезата, че саменто, както още наричат котешкия нокът, е в състояние да излекува хламидия. Лекът може да окаже мощна подкрепа на провежданото лечение. Ако получите одобрението на специалиста, не се колебайте да включите добавката към лечението. Според специалисти билковият екстракт е приложим не само паралелно с предписаните лекарства, но и като самостоятелна превантивна мярка срещу рецидив на хламидия.

Като успешна комбинация, изпитана от пациентите, се препоръчва тримесечен прием по две таблетки и от двамата партньори.

И детокс

Котешки нокът е средство, препоръчвано и за детокс. Въз основата на това предписание много производители разчитат на екстракта като средство за цялостно пречистване и оптимизиране дейността на имунната система.

Добавка с такъв ефект предлага Вижън – Детокс+, за която производителят твърди, че осигурява надеждно детоксикиране на ниво клетки и по този начин активизира имунната дейност. Другите предписания на препарата засягат състояния с намалена ставна подвижност и наличието на тумори.

Цената на 60 броя капсули ( 380 мг) е 50 лв.

И черен дроб 

Заради детоксикиращите си свойства билката котешки нокът повлиява лечебно и на нашия черен дроб. Въздействието й върху него освен пречистващо е и оздравително. Препоръчителна е употребата й при цироза, заради способността да чисти и изхвърля токсините от дроба. На всеки три месеца е препоръчително пациентите с чернодробни проблеми да правят едноседмични курсове с билката.

И щитовидна жлеза (Хашимото)

При дисфункции на щитовидната жлеза и мъчителното заболяване Хашимото курсовете с коментираната билка имат благоприятно въздействие. То се изразява с регулиране на хормоналните нива, от които е в пряка зависимост състоянието и функцията на деликатната жлеза. Именно тя отговаря за метаболитните процеси, а билката, която разглеждаме е прекрасна алтернатива за регулиране на тези процеси. В допълнение към това е стимулиращият ефект, оказван от тропическото растение върху имунитета. Разклатеният имунитет е в основата на много неволи, включително и на Хашимото.

Според други източници в такава ситуация котешки нокът не е подходящ избор. Силните имуностимулиращи свойства на билката се считат за проблемни при автоимунните заболявания.

Котешки нокът на капки

Котешки нокът се предлага и във вид на капки. Най-популярният е саменто. Но освен него може да откриете течният екстракт и в други продукти. Такъв е екстрактът на Вилкакора. Извлечен е на основата на водно-алкохолна основа. В състава и влизат 32% алкохол и дестилирана. За сравнение с най-популярния течен екстракт котешки нокът на саменто ще вметнем, че при него алкохолното съдържание е по-ниско. (По-долу ще разгледаме подробно популярния препарат)

За насърчаване и подкрепа на ставната, чревната и имунната дейности препаратът е добро решение. Приложим е още за регулиране на бъбречна, чернодробна, белодробна и пикочно-полова дейност. Двукратно по петнадесет капки се пие ежедневно от добавката. Количеството разредете със сто мл вода. За малки деца не се препоръчва, освен ако не са навършили три годинки. Дозата за тях е пет капчици, приемани еднократно.

Предлага се и течен екстракт от котешки нокът без алкохолно съдържание. За съжаление този продукт е достъпен за БГ потребителите единствено през чуждестранните онлайн магазини.

Разлика с котешка стъпка 

Котешки нокът и котешка стъпка – това са две различни растения. Бъркат ги често. Причината е в сходните наименования. Сходни са по отношение на лечебната сила. Но визуална прилика между тях няма.

Първата съществената разлика е видът на двете растения. Разглежданият котешки нокът е лиана. Вирее в тропическите гори. Между 50 и 70 м достига на височина. Мустачките му имат специфична форма. Приликата им с котешки нокти обяснява наименованието на билка.

котешка стъпка

Билката котешка стъпка се среща по нашите ширини

Другата котешка билка – котешка стъпка (Clinopodium vulgare) е лек, срещан по нашите ширини. Цветчета приличат на котешка лапичка. От бледорозово до лилаво са цветовите им гами. От тяхната форма идва името на билката. За разлика от котешкия нокът, който има увивно лианообразно стъбло, то това на котешката стъпка е изправено. До 60 сантиметра е максималната височина, до която достига това тревисто растение. Листчетата му са назъбени. По форма са сходни с тези на чемшира. Специфична за тях е мъхестата покривка.

Разлика с дяволски нокът 

Дяволски нокът (Harpagophytum) е другата билка, с която често се бърка котешки нокът. И тук объркването се дължи на сходството в наименованията. Визуално няма сходство между тях и е невъзможно да бъдат объркани. От Южна Африка произхожда дяволският нокът. На дълбочина здравото му коренище стига до два метра. Растението „пълзи“ по почвената повърхност. Разпростира се на 50-60 см. Листата му са големи. Назъбени в краищата. Разделени на 3-5 дяла.

Цветовете са нежно розови. Плодовете са твърди. Отличават се с кукообразна форма. На нея прочутият дяволски нокът дължи името си.

Котешки нокът с ехинацея

дяволски нокът

Дяволски нокът е пълзящо растение

Съчетанието котешки нокът+ехинацея гарантира устойчив имунитет. Двете билки подкрепят имунните функции. Не е случайно съчетанието им е добавка. Оказват мощна подкрепа, приемани едновременно.

Един от вариантите на котешки нокът с ехинацея е Immunomix Plus. Към добавката на Абока е прибавен още един имуностимулиращ компонент. Това е познатият ни черен бъз. Триото е перфектната комбинация за защита от вируси.

Абока отглежда специален вид ехинацея – палида. Влага се в стандартизирана форма. В нея имуностимулиращите агенти на растението са сведени до ехинакозид и няколко полизахарида. В имуномикс като компонент присъства и пропопис. Приемът е добре да бъде 20 дни. Сутрин, а може и вечер (при необходимост) се пият по две капсулки.

Цената на тази добавка с котешки нокът е съответно 23 лв за 50 капсули.

С евкалипт

В комбинация с евкалипт котешки нокът притежава аналгетични и болкоуспокояващи свойства. Синергичният им ефект се проявява чрез външно приложение на двата лека при грипни състояния и ставни проблеми. Към домашно приготвения мехлем, рецептата за който разгледахме по-горе, може да прибавите няколко капки масло от евкалипт. С получения мехлем масажирайте ставите и скованите от грип части на гърба. Аналгетичните компоненти спомагат за по-бързо преодоляване на настинката. Успокояват болката, причинена от ставни проблеми.

С хрущял от акула 

С хрущял от акула котешки нокът се съчетава с цел имунна защита и насърчава образуването на нови кръвоносни съдове. Редица заболявания се дължат не само на забавената имунна реакция, но и на аномалии в съдообразуващите процеси.

Неостат на Борола е успешна комбинация на двете съставки, решаваща описаните по-горе проблеми. Добавката е добре да се приема по дълго. Поне половин година. Дозите са по капсула трикратно. Най-добре е след хранене да бъдат осъществявани и трите приема,

Във всяка капсула двата компонента са в равни концентрации. Съответно по 410 мг. При добра приемственост, приемът е възможно да се удължи. Уместно е съчетанието с други медикаменти. Състояния с препоръка за прием на неостат – дегенеративни ставни заболявания, туморни образувания, псориазис, офталмологични проблеми. Приема се и като общоукрепващо и имуностимулиращо средство. Тридесет капсули излизат около 14 лв.

Друг вариант са 600мг-овите капсули на  USA LABORATORIES, включващи стандартизираните компоненти екстракт от котешки нокът и хрущял от акула. Цената за сто броя от тях е съответно 32 лв. Подсилване на целия организъм, конкретно на устойчивостта на лигавиците и укрепване на костно-ставния апарат са следствията от приема на добавката.

Комбинация се счита за изключително мощен способ не само за превенция на рака, но и за намаляване на зловещите поражения от него. Научно са потвърдени широкоспектърните въздействия на хрущяла от акула върху здравето. А именно способността му да стопира деленето на раковите клетки и да предпазва здравите клетки от ракови поражения.

Цена на котешки нокът

Цената на добавки котешки нокът варира от 16 до 60 лв. В пряка зависимост е от броя на капсулите, концентрация на активните вещества, начин за извличане на екстракта.

Освен на гореизброените добавки, ще споделим и цена за други, които не сме описали в текста. Сто капсули на Now Foods (500 мг) се предлагат за 26 лв. 250 броя са 55 лв.

Деветдесет капсули (500 мг) на GNC се предлагат за 26 лв.

Тридесет филтърни пакетчета се предлагат между 5 и 6 лв. На прах био котешки нокът струва 13 лв в Зоя.бг. Цената е за 125 гр.

Nature’s Way предлага сто капсули за 16 лева. Екстрактът в тях е извлечен от кората.

60 мл котешки нокът на капки Вилкакора се предлага на цена от 36 лв. Същото количество саменто е 40-46 лв.

Саменто 

Сред популярните добавки е саменто. Предлага се в течен вариант и вариант капсули. След продължително боледуване и общо изтощение на организма разполагате с основателна причина да включите саменто в диетата си. Екстрактът в добавката е извлечен от рядък линообразен вид на растението котешки нокът.

Производителят гарантира за пълно отсъствие на вредните ТОА. Друг алкалоид, който е възможно да създаде проблем, е ПОА (пентацикличен оксиндол-алкалоид). В саменто той е едва половин процент. Без него имуностимулиращата функция на препарата би била немислима. Точно поради този причина алкалоидите от този тип не са премахнати напълно от саменто.

Отзивите от потребители, приемащи препарата, са много добри. Интересна е историята на потребителка, чийто 79-годишен баща дълго поддържал висока температура. Предписаните медикаменти не подобрили състоянието му. След комбинацията им със саменто температурата била овладяна.

Горещо се препоръчва употребата им по време на боледува с цел подкрепа на отслабналия имунитет и по-бързо преодоляване на инфекцията.

Няма как да подминем и антитуморните свойства на препарата. Въпреки, че в тяхната подкрепа все още няма категорични резултати, учените не ги отхвърлят.

На капсули

На капсули е един от вариантите, в който е възможно да приемате саменто. Всяка капсулка съдържа 600 мг екстракт. Извлечен е от вътрешната част на кората (Забележка: Много производители използват цялата кора или други части на растението, което не притежават същите лечебни свойства).

По една капсула дневно е препоръчително да се приема. Количеството е достатъчно, за да стимулира имунитета и да защити от окислителни процеси. Не е изключено в определени случаи да бъде назначена двойна доза.

Цената на капсули саменто е съответно – 43 лв за 30 броя и 72 лв за 60 бр. Пациентите, за които приемът е нежелателен, са бременни, кърмачки и хора с трансплантирани органи.

На капки 

Този продукт се отличава с висока концентрация на лечебните агенти в растението, извлечени чрез етанолово съединие (20% алкохол). Най-популярният препарат саменто се предлага на цена между 39 и 45 лв за 30 мл в зависимост от надценката, с която работи конкретният търговец.

Производителят Нутра Медикс гарантира, че в продукт е вложен екстракт от лиани в Амазония, притежаващ изключително силни лечебни свойства.

Резултати от дългогодишни изследвания са в полза на тезата, че пациентите, приемащи този препарат продължително, се разболяват значително по-рядко. В случай на заболяване, при тях то е с по-кратка продължителност и с не толкова ярко изразена симптоматика. В този смисъл за течния екстракт котешки нокът, предлаган под формата на капки, се разглежда не само като имуностимулатор, но и като имуномодулатор.

Положителни са резултатите от изследванията и за въздействието на капките при хипертониците. Доказана е ефективността им за понижаване на налягането. При панкреасни смущения, препаратът също е изключително ефективен. Освен с антибактериални и противовъзпалителни ефекти, той се слави и с антиалергични и антимутагенни свойства.

Дозите са съответно в количество между пет и петнадесет капки, приемани половин час преди хранене, разтворени в малко вода. Разклащането на бутилчицата преди прием е задължително.

Този продукт е уникален по отношение на състав. От него отсъстват напълно вредните алкалоиди тетрациклични оксиндол (ТОА), което го прави подходящ за прием и от деца. Вложеният екстракт е извлечен от вътрешната част на кората на лековитата перуанска лиана. За разлика от Нутрамедикс, много производители разчитат на други части от растението и това обяснява по-ниската цена и ниска(дори и нулева) ефективност на техните продукти.

Ограничения за приема му са налични при бременни, кърмещи жени, както и при пациенти с трансплантирани органи.

Въпреки препоръката на много специалисти добавката да се дава на деца след като навършат 6 години, не липсват и такива, които го предписват на по-малки пациенти. В практиката си те препоръчват продукта и на бебета над година и половина, на които предписват дозата от пет капки. Наблюденията показват, че дори най-малките пациенти понасят изключително добре добавката. Родителите, включили добавката към режима на децата си, споделят че имунитетът им се е повишил значително.

Имунобор котешки нокът

Котешки нокът капсули предлага и Имунобор. Опаковка с 30 капсулки от 455 мг всяка ще откриете на цена около 15 лв. Високопречистеният екстракт от билката активизира имунните функции. Насърчава произвоствените процеси, касаещи червените кръвни телца. Грижи се за имунната защита на бронхиалните пътища, червата и пикочните пътища. В листовката на продукта е отбелязано, че забавя раковото развитие.

Капсулата, обвиваща течния екстракт, е изцяло растителна. По една капсулка приемат трикратно възрастните пациенти. Децата над годинка пият по два пъти същото количество. Удачно е най-малките пациенти да се предлага единствено съдържимото в капсулата. Примесва се с вода или сок.

За всички добавки с котешки нокът е в сила препоръката да не се превишава дозата им, тъй като това би довело до стомашни раздразнения. Най-често се изразяват в диария, гадене. Не е изключено и повръщане като страничен ефект.

Мнения и отзиви на хората

Систематизирахме мненията на потребителите в интернет за котешки нокът, които се надяваме, че ще допълним с вашите впечатления.

За Елена основен недостатък на продукта е ниската, почти нулева ефективност. Тя е направила  три курса за една година с прекъсвания от месец между всеки. Елена не отрича, че се е чувствала добре, докато пие добавката, но ефект няма. Алергията, както и настинката й траят толкова дълго, колкото и преди приема на добавката.

Съпругът й се насочил към добавка в комбинация с ехинацея, но и при него ефектът е бил нулев – лечението на херпес продължило с обичайната си продължителност.

За Нати продукт няма минуси. Намира го за перфектното имуностимулиращо средство. Тя разказва, че синът й не е боледувал, докато не постъпил в детската градина. След тежка инфекциозна мононуклеоза лимфните му възли се увеличили. Един от тях достигнал размерите на орех. След справяне с проблема, детето започнало да се оплаква от болки в торса. Нито един препарат, предписан от личния лекар, не успял да подобри състоянието на сина й. Нати опитала и с хомеопатия. Но резултатът отново бил нулев.

Случайно попаднала на добавката по препоръка от приятелка. Паралелно с хомеопатията младата майка давала на сина си и по две капсули котешки нокът дневно. След първата седмица свиването на лимфните възли било осезаемо. Последвали два едномесечно курса с добавката с пауза от седмица.

Сега, три години по-късно Нати продължава да дава на сина си котешки нокът – по курс годишно. Детето е станало по-активно. Храни се по-добре. Сънят му също се е подобрил. И най-важното не боледува за разлика от съучениците си.

За Шарън единственият недостатък на продукта е, че не може да бъде използван от пациенти с бъбречни проблеми. Тя е доволна от ефекта на препарата върху имунната дейност.

За Виктория добавката е перфектното средство в подкрепа на имунитета. Тя разказва, че се разболяла по време на ученически лагер, но с прием на котешки нокът преборила вируса по-бързо от обичайното.

За Ева добавката е незаменима. Благодарение на нея успяла да засили имунитета на децата си и да овладее хранителна алергия и сенна хрема. Резултатът от редовния прием се изразява не само по-устойчива на вируси система, но и нормализиране на хемоглобина.

Джулия първоначално подходила скептично, но след като се убедила в силата на котешки нокът, разбрала, че не е била права. Тя започнала да приема добавката в момент на тежка инфекция. Изненадана от бързите резултати продължила с лечението. Благодарение на него вече не си спомня какво е настинка и ринит.

Ето какви са мненията на известни лекари за удивителния котешки нокът.

Д-р Бренд Дейвис препоръчва билковия екстракт за овладяване на проблеми, произтичащи от възпаления в стомашно чревния тракт или смущения в дейността му. Той е установил, че компонентите в билката оказват лечебен ефект и при пациентите с болест на Крон.

Жулиан Уитакър е поредният специалист, потвърдил теорията, че котешки нокът стимулира имунната дейност. Той препоръчва растението най-вече на пациенти със сърдечни проблеми. Препоръката му е обоснована от тонизиращият ефект на билката върху артериите. Най-вече на регулиращото въздействие върху налягането. По-специално, когато то е във високи стойности.

Преди две десетилетия шведски учени са установили редуциращия ефект на билката върху левкемичните клетки. Откритието им е било потвърдено две години по-късно от техните аржентински колеги. Освен в антилевкемичните свойства те се убедили и в способността на антитуморните компоненти да стопират неротичните алфа фактори.

Д-р Джули Клементс, който е един от най-известните американски онколози, твърди че растежа ма 90% от туморните линии в тялото може да бъде потиснат с екстракт от перуанската лиана.

Очакваме да споделите мнението си за добавките котешки нокът. То е ценно не само за нас, но и за читателите, които търсят достоверна информация за тези продукти.

Ако този материал е бил от полза за Вас, споделете го в мрежите, за да помогне и на останалите потребители. Гласувайте за статията чрез скалата по-долу.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Котешки нокът: Как да се лекуваме с него (Топ ползи и приложения)
4.8 (95%) 8 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Котешки нокът: Как да се лекуваме с него (Топ ползи и приложения)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *