Кратка история за медицинската употреба на чесъна, ползван в Европа от миналото

Историята на европейската традиционна медицина ни разказва, че жителите на Стария континент са разчитали на целебната сила на чесъна, ползван като медикамент със свойства, подобни на антибиотичните.

Освен това с лечебни чеснови смеси зъболекарите от миналото са третирали зъбите, пострадали от кариеси.

Старогръцките военослужещи редовно са консумирали ароматното лечебно растение, вярвайки че чесънът ще удвои тяхната смелост, ще пробуди живителната им сила и жаждата за битки. Елинските моряци също са консумирали полезния зеленчук, приеман като залог за добро здраве във времето на дългите им морски пътувания.
Освен това много от древните писания на гърци и римляни свидетелстват, че чесънът се употребявал като важна суровина за приготвянето на фармацевтични терапевтични препарати, а употребата му била по-честа от тази на почти всяка друга билка или храна.
Хипократовият Корпус е бил сред най-емблематичните старогръцки библиотеки, съхранили много медицински документи, създадени между 6 и 4 век пр.н.е. Един от тях е трактатът “За древната медицина” (“On Ancient Medicine”), дело на анонимен лекар, живял около пети век пр.н.е.

Древният документ съдържал пасаж, който препоръчвал чесъна като средство с дезинфекционни свойства, подпомагащи отделянето на плацентата след раждане. За лечението на различни рани древногръцките лечители разчитали на смес от чеснова пепел и масло, а при астматични състояния, се препоръчвала консумацията на варен чесън.

Теофраст е друг известен философ, който е описал някои свойства на чесъна. Той е считал, че билката трябва да се взема превантивно, смесена със сироп от чисто вино, смесено с кукуряк.

Жителите на Древен Рим също са се лекували с чесън. В своята “Естествена история” (“Naturalis Historia”), написана около 77 г. древноримският енциклопедист Плиний Стари изчерпателно е описал чесъна в неговия фармакологичен раздел като средство за приготвяне на различни лекарствени смеси.

От написаното по-горе можем да обобщим, че историята, разказваща за медицинската употреба на чесъна в Европа, определено е съхранила доказателства, които сочат, че лечебното растение се е радвало на висока почит сред древните жители на Стария континент. Освен това показателен за силата на полезния зеленчук е фактът, че и другите две традиционни лечебни системи – Аюрведа и древнокитайската медицина също са използвали често целебното растение.

Кратка история за медицинската употреба на чесъна, ползван в Европа от миналото
3.3 (65%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *