Грижа за нашето сърце: Храни, фактори и съвети

Грижата за нашето сърце е основна предпоставка за нашето съществуване.

Ето защо, е важно да сме добре запознати с факторите, които увреждат сърцето и начините за превенция на заболявания, свързани със сърцето.

Фактори, които увреждат сърдечно-съдовата система

Затлъстяването – претоварва сърцето, намалява работоспособността и продължителността на живота. Опасни за кръвоностните съдове са тлъстите меса, масло, колбаси и пържени храни.
Стресът – рисков фактор, при който се повишава нервно-психическото напрежение в организма. Той е свързан с отделянето на хормони, които ускоряват сърдечната дейност и повишават артериалното налягане.

Следете употребата на:

Сол – препоръчителната дневна доза за здравите хора е 5 гр. Установена е връзка между употребата на сол и риска от хипертония, ето защо не бива да се прекалява със солта.

Захар – консумацията на захар трябва да е между 5-10% от дневните калории. Хубаво е, да не превишавате тези норми. По-опасни от захарта са нейните заместители, които се съдържат в безалкохолните напитки, готовите сосове, лакомствата и други продукти, които трябва да изключим от менюто си.

Месото – балансираното хранене включва две порции бяло месо на седмица и една порция червено. Наситените мазнини повишават нивата на холестерола, с което нараства и риска от исхемична болест на сърцето.

сърдечни заболявания - 01Млечните продукти – старайте се да приемате непълномаслени продукти. Две порции мляко или млечни продукти дневно са напълно достатъчни.

За да имате идеално здраво сърце:
  1. Не пушете и не стойте в задимени помещения.
  2. Осигурявайте си достатъчно почивка и сън.
  3. Осигурявайте си ежедневна двигателна активност. Спортните занимания подобряват кръвоснабдяването на сърцето, увеличават работоспособността и издръжливостта му. Физическата активност влияе върху състава на кръвта – увеличават се левкоцитите, еритроцитите и хемоглобинът.
  4. Увеличавайте постепенно физическото си натоварване и го съобразявайте с възрастта, пола, индивидуалните възможности и здравословното си състояние.
  5. Когато си почивате, сменяйте една дейност с друга. Приятни занимания, игри, общуване с приятели, а не мързелувайте.
  6. Ежедневна двигателна активност.
  7. Не употребявайте алкохол.
  8. Изградете си хранителни навици, разпределяйте храната правилно, в зависимост от вашия режим на живот.
  9. Ако сте с наднорменно тегло, редуцирайте го.
  10. Още един начин да подсилите сърцето си

Най-благодатните храни за сърцето:

сърдечни заболявания - 03 соковеПлодовете – както ни е известно, плодовете съдържат малко калории и много голямо количество вода, витамини, минерали и антиоксиданти. Обогатяването на менюто с плодове, спомага за регулиране на кръвното налягане и холестерола.

Зеленчуците – колкото по разнообразни, толкова по-полезни. Осигуряват приема на витамини, фибри и минерали. както и плодовете, зеленчуците спомагат за контролиране на холестерола, намаляват затлъстяването и ускоряват метаболизма.

Зехтинът – използвайте студено пресован и качествен зехтин. Хубавият зехтин е добър съюзник срещу сърдечносъдовите заболявания, като увеличава ,,добрия’’ холестерол (HDL) и намалява ,,лошия’’ (LDL).

Киноа – изключително ценна за превенция на сърдечно-съдовото здраве. Все повече, киноата присъства в менюто на полагащият грижи за здравето си човек.

Техниката за кардиологията днес е напреднала и предлага различни начини за лечение на сърдечносъдови заболявания.

техника за сърдечни болестиДоверете се на специалистите. Грижата за сърцето е важна, защото както видяхте сърцето има много,,врагове’’. Един път увредено, то започва да боледува.

Болести на сърдечно-съдовата система са: високото кръвно налягане (хипертония), ниското кръвно налягане (хипотония), атеросклерозата, сърдечнят инфаркт, тромбозата, анемията, сърдечните пороци, левкемията. Затова, смело променяйте начина си на живот, погрижете се за здравето на сърцето си и се вслушвайте в съветите на сърдечносъдовите лекари, учени и здравни организации.

This entry was posted in Болки и симптоми and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *