Гинекомастия – кое е правилното лечение? (Лекарства, билки, добавки или операция)

Лечение на гинекомастия с хапчета, операция (липосукция), билки и пр. Добър ендокринолог. Действие на тестостерон и естроген и лекарствата туринабол, достинекс.

Лечение без операция

Заболяванията на гърдите са специфични не само за дамите. Патологията гинекомастия засяга представителите от мъжки пол. Тя често се пренебрегва, но господата следва да обърнат внимание на всяко изменение във формата и размера на гърдите си. Когато изменения са фрапиращи, те налагат необходимостта от оперативна намеса. От измененията в размера на гърдите страда мъжкото его. Това е и главната причина пациентът да потърси избавление.

Съществуват и начини за лечение без операция. Залог за техния успех е да се уточнят причините, довели до това състояние. В начален етап състоянието е контролируемо. Достатъчно е да се премахне причинителят и резултатът не закъснява.
Най-често провокатор на гинекомастия се оказват хормонални препарати. В такъв случай препоръката е да се преустанови техния прием и да се приложи лечение с други хормони с обратно въздействие.
Ако заболяването е провокирано от хипогонадизъм (оскъдни нива на андроген), препаратите с естери на мъжки полови хормони са решението на проблема. Сред тях са Омнадрен (Omnadren) и Сустатон (Sustanon), които се прилагат в мускулно на дълбочина от един милилитър веднъж на всеки двадесет дни до изцеление.

Гонадотропин е друга алтернатива на хормоналнно решение на проблема, доза от който се въвежда интрамускулно на всеки пет дни.

Друг вариант за неоперативна терапия са хормоналните гелове, които се прилагат чрез втриване в кожата на дневна база. Те също не са за пренебрегване, тъй като тяхната ефективност може да достигне до 80% в конкретни случаи.

Не по-ниска е ефективността на хранителните добавки, които най-често се назначават като допълнение към медикаментозната терапия. Поне три месеца е необходимо да бъдат приемани, за да настъпи ефект. Сред най-ефективните се нареждат препаратите с пчелен прашец и екстракт от морско краставички.

гинекомастия

Гинекомастията е същински кошмар за мъжете

В случаите, когато за гинекомастията са отговорни смущения в ендокринната дейност, лекарства+билкови смеси със седативен ефект са успешната формула. Ефективни предложения са тинктурите от валериана и дяволска уста.

Лекарствата е добре да започнат да се прилагат в началните фази на заболяването. Но ако след половин година терапия с тях не настъпи желаният резултат, операцията е неизбежна. (Още информация за лечението на гинекомастия)

Домашно лечение с добавки, билки и др средства

Домашното лечение е не по-малко ефективно при условие, че се започне на време. Често благодарение на него в бъдещ етап не се налага операция и проблемът се овладява успешно. При напреднали фази на заболяването е невъзможно гърдите да възстановят нормалните си размери единствено с помощта на домашните методи.

Сред задължителните добавки при гинекомастия са калциев Д-глюкарат и цинк (цинков пиколинат). И двете са с доказан положителен ефект върху мъжкото здраве. Забавят и намаляват значително периода на трансформация на мъжките хормони в женски. Като цяло стопират тези неблагоприятни процеси.

Рецепторните нива на мъжките хормони се повишават значително благодарение на двата елемента – калций и цинк. Същевременно с това рецепторните нива на женските хормони намаляват значително и спадат почти до нула.

Специфично за калциевата добавка е, че стимулира тракта и насърчава очистителните процеси в черния дроб. Така наречените ксеноестрогени се “изчистват” благодарение на калция.

При условията, които създават двете добавки (високи нива на мъжки и ниски на женски хормони, повишени рецептори на първите и намалени рецептори на вторите), гинекомастия е невъзможно да се развие. А в случай, че тя вече е на лице, гарантирано е, че ще намали мащабите на своята проява.

При закупуването на цинкова добавка трябва да внимавате. Повечето препарати са на основата на цинков оксид, който на практика не се усвоява от организма и употребата му е немислима.

Добавките с форсколин са табу, тъй като те насърчават синтеза на специфични ензими и хормони, водещи до увеличение на млечните жлези.

Гинексин Алфа Формула е друга добавка, която повлиява успешно гинекомастията в 99% от случаите. Действието й се изразява в директна вътрешна атака на мастните натрупвания. Сред активните съставки са хром пиколинат, гугулстерони, какао, кофеин, екстракт от зелен чай.

Производителят обещава видими резултати веднага след първите две-три седмици от приема на добавката. Дозата на дневна база е общо две таблетки. Разпределят се в два приема. Всеки от тях преди храна. Продуктът не предизвиква учестяване на сърдечния пулс.

Голямо е и разнообразието от билки, на които може да разчитате за справяне с проблема. Ще разгледаме най-популярните от тях, предлагайки Ви рецепти от проверени източници.

Женшен

Вълшебният корен женшен съдейства за регулиране на тестостерона и синтеза на дихиродестостерон – двата важни хормона за мъжкото здраве. Освен под формата на класическа добавка, него може да приемате и директно в изсушено състояние. Достатъчно е ежедневно да дъвчете по парченце от корена. Задръжте го максимално дълго в устата си. Вкусът му не е особено приятен, но си струва да изтърпите.

Друг вариант е домашно приготвена тинктура от петдесет грама от следните треви – женшен, овсена слама, гинко билоба лист и йохимбе кора. Всичко това поставете в литър чист алкохол и настоявайте две седмици. Най-малко два месеца се пият по 3о капки. Приемите на дневна база са общо три или четири.

женшен

Корен женшен – един от лековете срещу гинекомастия

Още един билков микс, включващ сто грама корен от билката и по 50 грама от следните треви – сибирски женшен (корен), женско биле, малинови листа. От сместа загребете лъжица. Поставете я във вода (две чаши – вряща). След охлаждане приемайте количеството на малки глътки през произволни интервали от време. Минимум два месеца се придържайте към изпълнението на метода.

Девисил

Девисиловият корен предоставя мощна доза фитостероли. От него се приготвя лечебно вино. Шепа стрита билка на литър от червената напитка. Поставя се на огъня. Остава там до появата на пяна. Не до завиране! Оставя се така три дни. Едва след този период вечер се пие по чашка.

Мащерка

По чашка чай от уханната билка, приемана поне месец, значително подобрява състоянието. Още по-добре е да комбинирате билката с добавки, лекарства или други билкови отвари.

Обикновен хмел, бабини зъби и трепетлика са други билки, които са ефективни при гинекомастия. Билката аврамово дърво, известна още като витекс, е другата лечебна природна алтернатива. Широко разпространени са добавките с нея, при които концентрацията на активни вещества е изключително висока.

Бабини зъби

Към билката бабини зъби прибягваме при различни проблеми, но определено тя е първенец при регулиране на хормоналните смущения. Изключително ценна е за господата заради регулиращи ефект върху нивата на тестостерона. Вариантите са прием за много – добавка, тинктура или отварка. За всички тях трябва да знаете, че е наложително да бъдат изпълнявани поне 90 дни за наличието на резултат след това.

Витамини

От витамините най-ценни са тези от групата на елементите В и по-специално под номерата 1 и 6. В по-тежки случай се предписват в инжекционна форма. Обикновено на ден се поставя по една доза от всеки. Терапията трае поне 20 дни. Паралелно с поставянето им се препоръчват и два пъти по 1/2 таблетка достинекс, първоначално за месец. А след това само по половин таблетка за същия период.

Горепосочените витамини са важни за хормоналния баланс. Недостигът им води до различни аномалии. Освен половата система, страда и ставния апарат при дефицит на елементите от В групата.

Провирон

Провирон, който всъщност представлява синтетичен андроген, е изключително ценен за господата. Той освен, че спомага за трупането на мускулна маса заради лекия си анаболен ефект, пази и от нежеланата гинекомастия. Освен стимулиращите му свойства върху тестостероновия синтез, препаратът се отличава и антиестрогенови качества. Макара и минимално, той оказва положително въздействие върху сперматогенезата.

За провирон е известно, че активизира дремещия тестостерон. Около 90% от този хормон в човешкото тяло е в латентно състояние и не е активен. Именно активизирането му способства за справяне с омразната гинекомастия.

Препаратът е ценен за господата и поради способността си да увеличава ефекта на стероидите, поддържайки относително стабилни тестостеронови нива и същевременно ниски естрогенови стойности.

Дозировката е два пъти дневно по хапче. Като нежелан ефект е увреждането на черния дроб. Но такъв риск съществува единствено при предозировка.

При простатен карцином и чернодробни тумори употребата на коментирания препарат е табу. Цената за опаковка от двадесет таблетки е 22 лв.

Винстрол (Станозолол)

Винстрол е друг препарат, производен на дихидротестостерона. Въпреки андрогенния ефект, с който се отличава, анаболното действие на тази добавка, се определя като меко. Активното вещество е станозозол. Преди да бъдат открити терапевтичните му свойства срещу омразната гинекомастия, е бил предписван на страдащите от анемия.

В структорно отношение това вещество е невъзможно да се разгради до естроген. Това на практика отхвърля необходимостта да се приема заедно с препарат, пречещ на този нежелан процес.

Действието му е същото като на по-горе разглеждания препарат. След проникване в клетъчното ядро въздейства директно върху ензимите, повлияващи тестостероновия синтез. Препаратът създава идеалните условия за противодействие на гинекомастия.

Предлага се в инжекционна форма и форма за прием през устата. И двете имат своите предимства, но ефектите са еднакво добри. Препоръчителна е комбинацията на двете форми за по-пълноценно усвояване на активното вещество. 10 мл от инжекционния разтвор струва 52 лв, а петдесет таблетки се предлагат за 44 лв.

Туринабол

туринабол гинекомастия

Туринабол се прилага в медицината за лечение на гинекомастия

Туринабол е препарат, намиращ приложение и в медицината. Прилага се не само при мъжки заболявания. Препоръчва се на жени и деца. Той всъщност представлява модифицираното вещество дианабол (съединение от метан и клостибол).

През 1994 година производството му временно е спряно от активна антианаболна програма. Но години след това се завръща с подобрена формула. Отличава се едновременно с анаболен и андрогенен ефект. Вторият е ценен при лечението на гинекомастия.

Достатъчно е да приемат по 20 мг дневно, за да се регулират тестостероновите нива. Туринабол деактивира действието на естрогена. При шестседмичен курс нежелани реакции не се наблюдават. Но след това период за възможни чернодробни проблеми.

При продължителен прием е задължително да се включи и препарат с хепапротективна функция като карсил, например.

Препаратът съдейства за трупане на мускулна маса без да затормозява организма със задържане на излишни течности. Както и по-горните препарати съдейства за извеждането на водата.

Трибестан (трибулус)

Трибестан, известен още като трубулус, е най-ефективното решение за регулиране на тестостерона. Добавката, включваща екстракт от билката бабини зъби, се отлича с лутенизиращ комплекс. Неговата функция се изразява в контролиране на тестостерона и по-скоро в насърчаване на синтеза му.

И този препарат създава идеалните условия за ефективна борба с гинекомастия и превенцията й. Плюсовете му не свършват до тук. Той съдейства за повишаване на циркулацията на кръвта, а от там и за оптимизиране дейността на половата система.

Борбата с импотентоността, депресията и общата отпадналост завършва с успех благодарение на трибестан.

Фитнес ентусиастите също ценят изключително много препарата. Той е ценен за тях при излизане от анаболен цикъл с цел запазване на хормонално равновесие. Препоръката е да не се приема за период, по-продължителен от тримесечие. Между отделните курсове се препоръчват почивки от две-три седмици. Дозите са вариращи. Между 1000 и 4000 мг. Зависят от теглото и конкретния случай.

Лекарства (хапчета)

Ще обърнем внимание и на лекарствата срещу гинекомастия. Приемът им е важен етап от лечението. Ако пациентите с гинекомастия подходят към тях в правилния момент, те могат да спестят последващата необходимост от операция.

Действието им се базира на един и същ принцип – съдействат за регулиране на хормоналните нива, инхибирайки определени ензими. Те създават идеалната среда не само за лечение на заболяването, но и за превенция от неговото развитие в бъдещ период.

Достинекс

Достинекс е медикамент, популярен не само при лечението на гинекомастия. Предписва се и на родилки, които желаят да спрат секрецията от млечните жлези. Лекарството е известно още като пролактинов инхибитор заради способността си да инхибира действието на пролактина. Това е специфичен ензим, който отговаря за секрецията на кърма. А при мъжете за увеличение на млечната жлеза.

При анамнеза за бъбречни и чернодробни заболявания, препаратът е желателно да бъде избягван. Преди назначаването на курс с него е необходимо специалистът да направи констатация за състоянието на бъбреците и черния дроб. При продължителна терапия също се назначават периодични проследявания на състоянието на тези органи и сърцето.

Базата за седмична доза е 0,5 мг. По половин таблетка е необходимо да бъде приемана в произволен ден от седмицата. Ако седмичната доза е двойна, тогава се приемат по половин таблетка в началото и по средата на седмицата.

Сънливост, депресия, смущения в зрението и сърдечната дейност са възможни оплаквания, причинени от достинекс. При проявата им е възможно специалистът да редуцира дозата, след което постепенно да я увеличи, съблюдавайки за странични ефекти.

Девет лева струва опаковка с две хапчета достинекс.

Тамоксифен

Тамоксифен е друг алтернативен препарат, предписван при гинекомастия и образувания, засягащи млечните жлези при жените. Действието му се изразява в подтискане на естрогеновата дейност.

Анамнезата от тромбози, кожни метастази и повишено съдържание на калций в кръвта налагат ограничения за прием на тамоксифен. Въпреки, че при него страничните ефекти са значително по-малко в сравнение с останалите хормонални препарати, те не са изключени. Възможно е главоболие, смущения в зрението, косопад, обриви, панкреатит, съсиреци и задържане на вода.

Дозата обикновено е по 20 мг един или два пъти (дневна база). Не повече от 40 мг е допустимо да бъдат приемани. Тридесет хапчета струват три лева.

Димексид

Димексид е препарат за локална употреба, контролиращ тъканното увеличение и деленето на клетките. Освен за мазане при гинекомастия се препоръчва и при болни стави и рани. При наличието на ангина, сърдечни и бъбречни проблеми и глаукома, употребата му е нежелателна. Формите, в които се предлага, са разтвор и гел. Обикновено лекарите го предписват в комбинация с друг препарат.

Алергичните реакции от локалното приложение на димексид не са изключени. Препоръчва се приложението му и за възстановяване на кожната тъкан след операция. Мазилото може да бъде прилага и след оперативно отстраняване на излишните мастни тъкани от мъжките гърди.

Анастрозол

Лекарството анстрозол се определя като ароматазен инхибитор. Зачисляването му към този вид препарати е обусловено от способността му да понижава естрогеновите нива и да стопира трансформацията на тестостерона в женски хормон.

Ароматазните инхибиращи ефекти на лекарството се проявяват чрез блокиране ефекта на ароматазата (специален ензим, участващ в естрогеновия синтез). В този смисъл хапчетата се препоръчват за лечение не само на гинекомастия. Предписва се и на жени с ракови образувания, засягащи млечните жлези. Дамите, които се лекуват с анастрозол, задължително трябва да са навлезли в менопауза.

Лекарствата с тамоксифен е възможно да се окажат пречка за въздействието на анастрозол. Обичайно дозата, в която се предписва, е по таблетка. Опаковката от 30 хапчета от 1 мг струва точно 22 лв.

Операция за премахване

Сложността на операцията и продължителността на възстановителния период са в пряка зависимост от структурата на увеличените гърди. Ако преобладава мастната тъкан, операцията протича по-леко и възстановяването е по-бързо. Налага се единствено “изсмукване” на мазнината.

Ако структурата на увеличените гърди е предимно жлезиста, тогава ситуацията се усложнява. Хирургът трябва да подходи с изключителна прецизност при отстраняването й, за да не се засегнат здрави тъкани. В този случай и постоперативното възстановяване трае по-дълго.

Операцията се осъществява под въздействието на пълна анестезия. Прави се разрез в областта на алвеолата. Обикновено там остава малък белег. От прецизността на хирурга зависи дълбочината и изразеността на белега. Следва изчистване на мастната тъкан. Понякога се налага и чистене на кожните гънки. Оперираната зона постепенно става плоска и не личи, че гърдите са били оперирани. Фактическите резултати са видими след три месеца.

Пред оперативната интервенция ендокринологът назначава специален режим – прием на добавки, витамини, спиране на всички лекарства и отказ от тютюнопушене.

След операцията се препоръчва носенето на специален пристягащ колан или потник. Специалистът ще Ви насочи към конкретно изделие и мястото, от което може да бъде закупено. Между три и шест седмици са необходими на оперираните тъкани, за да се възстановят напълно. През този период е задължително избягването на тежките физически дейности. След пълното възстановяване на тъканта се пристъпва към изпълнението на упражнения, насочени към възстановяване мускула на гърдите.

Цена за корекция на гърди

Цената за корекция на мъжки гърди в елитните столични клиники варира от 800 до 2 000 евро в зависимост от увеличението. Най-скъпи са процедурите при значително увеличение на жлезата, което е съпроводено от увисване на кожата.

По Здравна каса

По Здравна каса операцията при гинекомастия е напълно безплатна. Преди да пристъпите към нея личният лекар ще Ви издаде направления за преглед при следните специалисти – ендокринолог, мамолог, кардиолог и анестезиолог. Те ще преценят дали може да се подложите на тази интервенция. Престоят в болница обикновено е една вечер след операцията.

За съжаление операцията по Здравна каса не включва иновативните методи като липосукция и други постижения на съвременната пластична хирургия. Интервенцията се осъществява по класическия. Най-често пациентите с операция по Здравна каса се оплакват от големи белези и хлътнали участъци по кожата, поради неопитността на хирурзите.

Липосукция

гинекомастия липосукция

След липосукция при гинекомастия се препоръчва носенето на специален колан

Липосукцията е част от оперативните методи за премахване на излишните мазнини в гърдите, които са виновни за тяхното нарастване при мъжете. И докато в миналото тази процедура се свързваше с нетърпима болка и загрозяващи белези, то сега медицината е много по-напреднала. Липосукцията на гърдите се осъществява под пълна анестезия. През малък разрез, който почти не се забелязва след манипулацията, се вкарва тънка тръбичка. През нея се изсмукват излишните мазнини. След манипулацията е възможно пациентът да бъде освободен за домашно лечение и да се прибере у дома.

По-бавен е възстановителния период при възрастните мъже. При тях той трае няколко седмици. Недостатък на този метод е, че той не може да се прилага при остри форми на гинекомастия. След приложението му няма гаранция, че гърдите няма да възвърнат първоначалните си размери.

Единствено операцията по класическите методи гарантира трайни резултати. Ендоскопската хирургия е друг иновативен метод със значителни предимства, който става все по-предпочитан.

Мастектомия

Мастектомията е операция, при която гърдата се премахва цялостно или частично. Лекарят е този, който преценява каква част от гърдата трябва да бъде отстранена. Методът се прилага и като превантивна мярка срещу коварния рак на гърдата.

Интервенцията трае около два-три часа. След изрязването на предвидените тъкани се поставят дренажи с цел спиране на кървенето. Възможна е появата на хематоми след манипулацията. Това налага повторно опериране. Големите белези също са съществен недостатък на този метод.

Ето и кои са видовете мастектомия в зависимост от използвания метод:

Подкожна мастектомия с опазване целостта на ареолата – при този вид мастектомия разрезите се правят в областта около ареолата. Целта е да бъдат премахнати всички излишни тъкан на гърдата. След това мястото, през което е направен разрезът, се зашива. Образувайки красив контур на гърдите. С тази операция, ареолата на зърното се запазва, белегът е едва забележим. Гарантира добър естетически ефект.

Подкожна мастектомия с липосукция – операцията по този метод е подобна на тази, описана по-горе. Мастната тъкан се отстранява по време на операция. Подкожната мастектомия с липосукция е подходяща за лечение на фалшивата патология на това заболяване.

Ендоскопска мастектомия – този вид операция се извършва посредством съвременно ендоскопско оборудване. Чрез него се премахват всички пролифериращи тъкани на гърдата. Достъпът до оперираното място в този случай се осъществява чрез пункция в областта на подмишницата. Белегът, който остава, е едва забележим. Зърното запазва целостта си. Това позволява да се постигнат отлични естетични резултати.

Избор на метод за мастектомия се извършва от лекар на базата на индивидуалните особености на лицето и характеристиките, с които протича патологията.

Около 6 и 8 часа преди манипулацията, пациентът трябва да преустанови всякакъв прием на храни и напитки.

Добър ендокринолог в София, Пловдив, Варна, Бургас

Систематизирахме за Вас имената на добри ендокринолози, позовавайки се на мненията е интернет пространство и автентични отзиви на потребители.

Пациентите от столицата са доволни от д-р Мариета Стефанова Лазарова, Людмила Любенова, д-р Тодорова, Румяна Ганчева.

Тези от Варна горещо препоръчват доцент Орбецова, Мечкаров, Нончев, Георгиев. Най-много са препоръките за първия специалист. При него единственият проблем е свръхнатовареният график и невъзможността да обслужи всички пациенти във възможно най-кратък срок.

Във Варна интернет потребителите препоръчват д-р Деведжиева, д-р Анастасия Протопопова, Христова и Николова.

В Бургас препоръките са за Великова и д-р Лозанов, който преглежда в Св. София. Последният специалист работи в София, болница “Токуда” (по последни данни), но преглежда и в бургаската клиника след предварително записване на час.

Надяваме се, че сред тях ще откриете Вашия специалист. Ако Вие имате конкретни впечатления от друг специалист, не се колебайте да ги споделите. Ще подчертаем, че препоръката ни за тези специалисти не е базирана на база личен опит и впечатления. Позоваваме се единствено на препоръките и отзивите на интернет потребителите. Вероятно ще има и други отзиви, различни от техните. Споделете с нас мнението си за тези лекари, ако имате лични наблюдения!

Упражнения и бодибилдинг + видео 

Сам по себе си бодибилдингът е средство, което елиминира вероятността от появата на женски гърди при мъжете. Но към него трябва да се подхожда разумно. В долното видео предлагаме три класически упражнения, насочени трениране на гръдната област. Едното от тях разбира се е вдигане на гирички. Препоръчваме интензивността на тренировките да е съобразена с личния Ви тренинг и състояние на тялото.

Физическата активност и всички упражнения за натоварване на гърдите е добре да се прилагат разумно и с мярка с цел превенция на гинекомастия. Интензивните тренировки два-три пъти седмично имат не само превантивен, но и терапевтичен ефект в случаите на начална гинекомастия.

Наред с тренировките препоръчваме и балансирано хранене, от което са изключени алкохолните и газираните напитки, както и подсладените храни. Набляга се на зеленчуци и плодове.

Симптоми на гинекомастия

Най-общите симптоми, с които протича гинекомастия, освен визуално увеличение на размера на гърдите, са още и сърбеж около зърната, подпухване и увеличаване на чувствителността им. При лек натиск върху зърната пациентът усеща болка. Дразненето им се избягва, тъй като води до повишен естрогенов синтез.

Възможно е подуване и подпухване около зърното. Усещането на бучки при опипване на гърдите също е възможен симптом. В редки случаи патологията засяга само едната гърда.

Пролиферативните процеси в съединителната тъкан, с които протичат началните симптоми на заболяването, траят общо четири месеца.

През следващите 6 месеца заболяването навлиза във втора фаза, която е свързана със съзряването на жлезистата тъкан. В този етап гърдите увеличават значително размера си.

Третият етап е известен още като фиброзен. Тогава уплътненията търпят промени в структурата си. Жлезите се подуват и се уплътняват значително. На този етап единствената възможна алтернатива е операцията.

При пубертет

На фона на бушуващите хормони през периода на пубертет, гинекомастията е напълно възможна. Обикновено към края на този етап хормоналната картина се нормализира и гърдите придобиват нормална форма и размери. Тийнейджърите са по-чувствителни и приемат трудно промените в тялото им. Важно в случая е да се потърси преди всичко психологическа помощ. При тях увеличението на гърдите не се разглежда като патология, а като физиологичен процес.

В ранните етапи на пубертет при момчетата, естрогените се произвеждат в големи количества в сравнение с тестостерона. Тази ситуация се явява задейства фактор за развитието на временната гинекомастия. Докато в организма момчетата преобладават нивата на естрогените над тези на тестостерона, гинекомастията ще е налице.

Ролята на родителите в този случай е много важна. Тийнейджърът се нуждае от психологическа подкрепа, за да приеме по-леко нежеланите промени.

Родителите трябва да бъдат внимателни и по отношение на останалите признаци за навлизане в пубертетна възраст. Ако при момчетата липсват признаци като промяна в гласа, повишено окосмявне, увеличението на гърдиет сигнализира за тежки ендокринни проблеми или туморни образувания по различни части на тялото.

Единствено ендокринолог ще прецени дали младежът се нуждае от специфично лечение или просто трябва да се изчака хормоните да се нормализират сами. Обикновено след около година и половина от появата на заболяванието гърдите връщат нормалните си размери. Този вид изменения са известни като транзиторна гинекомастия.

В случаите, когато тази патология не отшуми до две години, тя става постоянна и тогава налага лечение, дори и пациентът все още да е в тийнейджърска възраст.

При новородени

Около 60% процента са новородените момченца, които се раждат с увеличени гърди. Подобно състояние е физиологично и не бива да става повод за притеснение. Причина за физиологичната гинекомастия при момченцата са хормоните от майката.

След раждането в организма на новороденото също се наблюдава хормонален дисбаланс. Той се нормализира от дни до седмици след раждането, когато всички показатели влизат в нормални стойности. В максимален период от 3-4 месеца млечните жлези се нормализират поради установяването на сравнително стабилни хормонални нива при бебето.

При мъжете + видео 

Над 60% от мъжете страдат от гинекомастия, въпреки че при голяма част от тях заболяването на протича в най-остро изразената си форма. Обикновено инволутивна форма на тази паталогия засяга мъжете на възраст над 50 години. При тях хормоналните промени са обусловени най-вече от фактора възраст. След тази възраст спадането на нивата на тестостерона и повишаването на естрогена е нормално явление. Процесът протича в синхрон със синтеза на ароматаза – специфичен ензим, който е виновен за трансформацията на андрогените в естроген.

Съществува и така наречената гинекомастия, която няма нищо общо с хормоналния дисбаланс. Тя се дължи по-скоро на напълняване и повишен обем мастна тъкан.

При спортисти

В края на всеки стероиден цикъл анаболите водят повишен синтез на ароматаза. Това обяснява факта, че много спортисти се оплакват от гинекомастия. Проблемът за атлетите наболява още повече с напредването на възрастта, когато тези нежелани процеси се самоактивират.

Въпреки това е трудно да се обясни и една друга закономерност – има атлети, които се оплакват от гинекомастия, въпреки че приемат малки дози анаболи; при други оплакването не е на лице, въпреки високите анаболни дози.

Едно е сигурно – в края на всеки анаболен цикъл тестостероновите нива спадат в опит на тялото да възстанови хормоналния си баланс.

При прекомерно ароматизиране на стероидите, спортистите се оплакват и още едно неудобство – гърдите им ексекретират мляко.

Атлетите на стероиден цикъл трябва да знаят, че тази патология се задълбочава след края на всеки цикъл. След време това налага операция. Единствено силовите тренировки и регулиране на подкожните мастни тъкани са в състояние да укротят гинекомастията при спортистите.

Сам по себе си бодибилдингът не е причина за заболяването. То не може да бъде отключено от нехормоналните фитнес добавки.

При цироза

При цироза патологията също е напълно вероятна. Ако се питате какво общо има чернодробното заболяване с увеличените гърди, отговорът е много прост. Образно казано нашият черен дроб изпълнява ролята на филтър. Всички токсини и отрови го разболяват. Такъв е случаят й с излишния естроген, който се натрупва в него. Дори и “складиран” от черния дроб този хормон е в състояние да повлияе на размера на гърдите.

Причини за гинекомастия

Аномалиите в хормоналните нива са главната причина за гинекомастия. Но за хормоналния дисбаланс има конкретни причини. Ако те бъдат преодолени навреме, заболяването е обратимо.

Фактор за хормонална катастрофа често стават сърдечните заболявания. Когато в една система има дисбаланс, това води до дисбаланс и в останалите системи. Хормоналната система е сред най-уязвимите.

Понякога нарушенията в хормоналните нива са в пряка зависимост от наличието на тумори в тялото или други заболявания. За гинекомастията могат да бъдат отговорни и различни вътрешни заболявания като заболявания на бъбреците, например

Сред причинителите на гинекомастия са и някои медикаменти. В това число са не само препаратите, повлияващи пряко върху хормоналното равновесие. Приемът на антибиотици също води до дисбаланс в системите. Сред опасните препарати са противотуберкулозните, препаратите с инхибиращ ефект, глюкокортикостероидите, калциевите антагонисти, инхибиторите на протонна помпа, антипсихотици, всички успокоителни, пеницилинови и кетоконазални препарати, както и тези за лечение на ХИВ.

Да не забравяме и пестицидите в храната и антибиотиците в животинските продукти, които ежедневно приемане.

Тестостерон и естроген

На фона на множеството отключващи гинекомастията фактори се открояват два хормона, имащи пряко отношение към заболяването – тестостерон и естроген. Именно синхронът между тях или липсата на такъв определя хормоналното равновесие/дисбаланс.

Приемът на лекарства ( не само такива в стандартната им форма, но и чрез храната) провокира мъжко тяло да произвежда повече женски хормони, а именно естроген. Това води до понижена тестостеронова ексекреция. Допълнително се наблюдава и трансформиране на наличните в тялото на мъжа мъжки хормоби в женски. Резултатът е увеличение на гърдите и куп други проблеми, сред които понижено либидо.

Женските хормон навлизат в тялото и отвън, например с някои видове продукти за грижа за кожата.

Недостиг на цинк

Незаменимият цинк е ключов минерал, без който дейността на хормоналната система е немислима. Почти няма човек, при който елементът да не е в недостиг. Това положение създава идеални условия за повишаване на ароматизацията на мъжки хормони и съответно трансформацията им в женски. Отговорен е за цели 300 ензимни процеса, включително и за този за антиароматизация. Без него либидото намалява. Спада и количеството отделяна семенна течност. Това са само част от признаците, които ще подскажат на господата, че е време да посегнат към цинковите добавки.

Проучвания сочат, че хората, които вдигат тежести, страдат от най-остър цинков дефицит.

Други причини

Други причини за липсата на тестостерон или недостатъчния му синтез е възможно да бъдат свързани с дефекти на мъжките полови органи. Много от тях се формират по време на пренаталното развитие. Пример за това е заболяването хипоплазия на тестисите. Заболяванията на половите органи също са причина за гинекомастия.

Макар и в редки случаи, туморите на мозъка също са възможен причинител на разглежданото заболяване.

Пациентите с наднормено тегло, както и тези, подложени на терапия срещу рак на простатата, са застрашени от гинекомастия. Приемът на анаболни стероиди също може да се окаже отключващ фактор.

Наследствеността също е една от възможните причини за патологията. Радиацинните влияния също са сред факторите, отключващи заболяването.

Причина за него може да се търси и в бъбречните проблеми (подлагане на хемодиализа), надбъбречни тумори, повишено вътрешночерепно налягане, менингит, системна злоупотреба с опиати, алкохолни и тютюневи изделия. Пациентите на антидепресанти също трябва да знаят, че тези препарати отключват патологията.

Наранявания на главата и по-конкретно на черепа по време на раждане също могат да се окажат причина за възникването на гинекомастия.

Форум, мнения, отзиви на хората.

Ето какво казват останалите потребители за мъчителната гинекомастия:

Федор споделя, че преди време взел решението да се подложи на липосукция. Той твърди, че се е възстановил за кратко и отново се чувства пълноценен мъж. Федор е впечатлен не само от резултата, но и от факта, че той е траен – гърдите му не растат.

Константин разказва, че при него добавките не са дали никакъв. Успял е да овладее състоянието единствено с помощта на хормонални медикаменти.

Поля споделя, че се притеснила много, когато 15-годишният й син се оплакал от болки в гърдите. Ендокринологът назначил изследвания, след което препоръчал да изчакат, докато дискомфортното състояние премине. В действителност така и станала. Дискомфорът и болезненото усещане изчезнали внезапно, без абсолютно никакви медикаменти.

Станислав е сред потребителите, които са възмутени от факта, че иновативните методи са недостъпни заради високата им цена.

Юлиян споделя, че за него единственото спасение се е оказала операцията. Той е изключително доволен от крайния резултат и от специалистът, извършил манипулацията. Юлиян е бил опериран от д-р Динев в болница “Вита”. За бързото възстановяване принос има и специалният колан, който носил след интервенцията.

Друг потребител изразява възхищението си от работата на д-р Георги Байчев (ВМА), който оперирал негов приятел преди време. Възстановяването продължило месец, но резултатът бил на лице.

Надяваме се, че сме били от полза за Вас и сте открили в текста това, което търсите. Споделете опита и мнението си. Всяка препоръка, мнение и съвет са ценни за нас.

Ако статията ни за лечение на гинекомастия е била от полза за Вас, споделете и с останалите потребители на мрежите, използвайки бутоните по-долу. Благодарим Ви предварително, че споделихте и оценихте материала ни за гинекомастия!

Гинекомастия – кое е правилното лечение? (Лекарства, билки, добавки или операция)
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *