Ad Clicks : Ad Views :

Топ 15+ рецепти с черен кимион. Масло от черен кимион и тайните му

Най-добрите рецепти! В търсене на хубавото масло от черен кимион. Действие на Nigella sativa (Нигела) за отслабване, диабет, черен дроб, като имуностимулатор и др. Цени.

Избрани рецепти с черен кимион, приложение

Подправката черен кимион е позната на човечеството от древни времена. Но малко са хората, които знаят, че в малките черни зрънца се крие необятна лечебна мощ.

Твърдението, че те са способни да изцелят всяко състояние и болежка, с изключение на смъртта, отдавна е известно на последователите на източната медицина. Този древен и същевременно лесно достъпен лек напълно заслужава почетното място не само на кухненския рафт, но и в тефтерите с домашни лекове.
Целта ни е чрез този материал да Ви запознаем подробно с всички негови ползи. Гарантираме, че ще се влюбите в него, научавайки за колко много болежки може да го използвате. Подбрахме за Вас единствено най-добрите рецепти от проверени източници.

Черен кимион за отслабване

За отслабване с черен кимион не се говори много. Но тези качества на малките черни семенца са неоспорими. Маслата в тях се проявяват като стимулатори на храносмилането и метаболитните процеси. Ако търсите първия ефект, просто сдъвчете няколко семенца на празен стомах. А ако целта Ви е да подпомогнете храносмилателната дейност, изпълнете това след храна. Ценното масло от черен кимион, което се отделя при дъвченето на зрънцата, е като еликсир за стомаха.

Наред с това се нормализират и всички процеси, свързани с обмяната на веществата в нашето тяло. За отслабване черен кимион помага и приет под формата на течен извлек. За него трябват две лъжици от черните семенца. Необходимо е още и половин литър вода, която се поставя в съд на водна баня. Семенцата се изсипват във водата и нагряването й продължава десет минутки.

Трикратно преди консумация на храна, пациентът приема по 100 мл от прецедената кимионова отварка. Тя съдейства за стимулация на диуретичните процеси. Това създава идеални условия за отслабване. Килограмите намаляват и благодарение на изхвърлянето на излишните течности.

Невероятното масло от кимион помага на отслабващите дами да се справят и с още един сериозен проблем. Със загубата на килограми кожата увисва и не изглежда никак добре. Смес от няколко капки масло от кимион+ масло от роза и грейпфрут решава този проблем. Маслената смес се нанася ежедневно чрез масажни техники. Добре е предварително да затоплите леко емулсията. Разнесете я в зоните от глезените до кръста. Втриването й продължава около 5-7 минутки. Най-уместно е процедурата да бъде изпълнявана след вечерния тоалет.

С масло от черен кимион се отслабва, когато се приема по специална схема. Най-лесен за изпълнение е методът по лъжичка преди първото и последното хранене. Но когато приемите се осъществяват по схема резултатите са впечатляващи. Ето и точната схема за диета, изпълнявана в срок от два месеца:

Схема за първи месец (забраняват се въглехидрати под всяка форма):

 • Първа седмица – приемът е само един – 30 минути преди сутрешното хране лъжичка масло от черен кимион+чашка вода
 • Втора седмица – два приема (по същия начин и в същото количество с тази разлика, че се добавя прием преди вечерята)
 • Трета седмица – приемите остават два, но количеството вода и масло се увеличава и съответно става две чаши на две големи лъжици масло от черен кимион
 • Четвърта седмица – прием само сутринта по лъжичка масло и чашка вода

Схема за втори месец (маслото се приема без вода; мазнините се ограничават до двадесет грама дневно):

 • Седмица първа – по една лъжица масло от черен кимион
 • Седмица втора – двойна доза на маслото, отново в един прием
 • Седмица трета –  две малки лъжички масло, но този път в три дози
 • Седмица четвърта – по малка лъжичка масло от черен кимион и чашка вода, но два пъти на ден

Nigella sativa, нигела за черен дроб

билки за черен дроб черен кимион
Една от най-добрите билки за черен дроб е черен кимион

Върху дейността на нашия черен дроб положително повлиява и сместа от масло от черен кимион и прах от дъбова кора (смесват се количества, достатъчни за получаване на рядка кашичка). От нея се приема по лъжица ежедневно. Приемите се осъществяват на празен корем преди сутрешното хранене. Продължават месец без прекъсване със стриктно изпълнение на метода ежедневно. Той е ефикасен при всички чернодробни заболявания.

За черен дроб кимионът (Nigella sativa) помага и вложен в още един лек – към чаша отвара от върбови листа се добавят пет капки от маслото. Количеството съставлява дозата от лекарството за деня.

При захарен диабет

По удивителен начин ценното масло от черен кимион намалява нивата кръвна захар. На негово свойство е подчинена препоръката за пациенти със захар диабет да го включат в режима си. Освен по лъжичка от маслото, приемано сутрин, тези пациенти могат да заложат и на друг лек. Смелете чаша семена от нигела сатива, една чаша кресон, листа и цвят (Lepidium sativum) и половин чаша кора от нар. От получения прахообразен микс, който се съхранява на хладно, се взима по супена лъжица на празен стомах.

В рецептата листата от кресон могат да се заместят със семена от растението (в същите количества). Останалите съставки се влагат в същите количества и по аналогичен начин се приготвя прахообразното лекарство. То се приема месец, на празен стомах, заедно с лъжица масло от черното семе.

Като имуностимулатор 

Невероятното масло от черен кимион се приема не само с терапевтични цели, но и с профилактични, най-вече като имуностимулатор. То балансира и заздравява имунната система по напълно безвреден и естествен начин благодарение на мощния комплекс от активни антиоксидантни вещества. Имунната стимулация се постига чрез пряко въздействие върху тимусната жлеза от страна на активнодействащите ингредиенти в черните семенца.

Специалисти от Южна Калифорния потвърдиха официално способността на подправката да въздейства в положителен аспект върху имунната дейност. Наред с това потвърждаването на тази теза, те направиха и откритие, че маслото от черен кимион стимулира производството на костен мозък.

Когато се приема като имуностимулатор, маслото също е препоръчително да се приема на празен стомах. Количеството за профилактични цели е една малка лъжичка, приемана по два пъти.

Преди сутрешното и вечерното хранене е най-добре да се осъществяват приемите. Многократно се усилват ефектите на маслото от черен кимион като имуностимулатор, когато дозата се разтвори в половин чашка вода, добави се една лъжица и мед и половин чашка морковен сок.

Между три и четири месеца трае един профилактичен курс. След два месеца може да го повторите.

За деца

За деца чудното масло от черен кимион е важно не само в аспект имуностимулация. Изобилства от важния аргинин, който е отговорен за пълноценния растеж.

Присъствието на омега киселините също е важно за растежните функции на тялото. Те са от значение и за пациентите извън детска възраст заради благотворния ефект, който оказват върху хормоналната система и дейността на сърцето.

За деца дозата масло от черен кимион е само половин лъжичка на ден. Дозата за тях е само една, като е най-добре да се приема преди първото хранене. Възрастта, от която детето може да приема продукта, е след шест годинки.

Приготвяне на чай и приложение

За да приготвите чай от кимион в количество, покриващо дневната база са прием, са нужни 1/2 литър вода и две лъжици от семенцата. Продължителността на варенето е десет минутки.

От прецедената отварка следва да се пие между 30 мин и час преди храна, в три дози от 5-6 лъжици всяка.

Приложението на чая е благоприятно при куп здравословни проблеми. Освен за стимулиране на отслабването и изхвърляне на излишните течности, той се препоръчва и при настинка. Оплакващите се от хемороиди, съпътствани със запек, също могат да се възползват от свойствата на ароматния чай от черен кимион.

Друг метод за направата на чай от кимиони семенца включва кисненето на малка лъжичка от тях за десет минутки в чаша вряла вода. Дозата от него е двукратно по чашка.

Предложените напитки облекчават още и състояния като метеоризъм, тежка мигрена, липса на тонус. В народната медицина е известно приложението им и в случаите на диария, остри жлъчни колики, недостатъчни количества на отделяната кърма.

масло от черен кимион
Масло от черен кимион – универсалното средство за справяне с куп проблеми

При бронхит и настинка се препоръчва микс от лъжица стрити кимионови семенца, корен от женско биле, цветчета лайка и анасонови семенца.

Десет минутки киснете две лъжици от микса в половин литър вода.

Приемайте лека след подслаждане с мед, който не само придава по-добър вкус, но и засилва терапевтичните ползи на микса при бронхити и настинки.

Горещият кимионов чай, задължително с добавка на лъжичка мед, спомага за по-бързото възстановяване на пациенти с травми. Компресите с топлата отварка също са ценни за тях.

Подсладената с мед лековита напитка е и спасението от безсъние. За да се убедете в това нейно свойство, просто погълнете чаша от нея, преди лягане.

При псориазис

Изобилстващото от полезни вещества масло от кимион предлага ефективно решение при куп кожни проблеми, сред които и псориазис.

Препоръката към пациентите с това заболяване е няколко пъти на ден да втриват директно в засегнатите области капчици от масло от черен кимион.

Благоприятно за възстановяване на кожната епител е нанасянето на микс от коментираното масло+ масло от сусам или фъстъчено масло.

Въпреки доказаните терапевтични ползи на маслото от малките черни семенца върху кожата, засегната от псориазис, в дадени случаи ефектът е негативен.

Възможни са зачервявания и кожен нетолеранс към продукта. При наличието на тези оплаквания пациентът трябва да преустанови трансдермалното приложение на маслото.

Показател за преустановяване на употребата му е и отсъствието на очевидно подобрение в състоянието на кожата дори и след едноседмично редовно приложение.

При хемороиди

При хемороиди и всички мъчения, свързани с тях, масло от черен кимион предлага ефективно решение.

Десет дни пациентът трябва да пие три по лъжица от следния маслен микс – равни количества зехтин и масло от черен кимион. Методът помага за спиране на кървенето. Болката изчезва, а дефекациите стават редовни.

Масажиране на ануса с няколко капчици от маслото улеснява изхождането, облекчава болезнените хемороиди и предпазва от глисти.

За коса + шампоан

За коса черният кимион предлага куп ползи. Известна е способността на маслото от малките семенца да възвръща естествения пигмент на косъма. То се прилага като средство, стопиращо преждевременната поява на бели косми. Придава жизненост на вялата коса, насърчавайки процесите, отговорни за растежа й.

Смес от 100 мл зехтин и по една лъжица семенца, сок от рукола и ябълков помага на косата да преоткрие блясъка и жизнеността си. С част от емулсията се масажират корените, изчаква се двадесет минути и се отмива.

Начин за преустановяване на косопада предлага и следният метод – десет минутна маска на скалпа със смес от равни пропорции масло от черен кимион и зехтин. Прилагайте лечебната процедура три дни в седмицата и много скоро ще се избавите от проклятието на косопада.

Маслото от черен кимион присъства като активен компонент в шампоани за коса, насочени предимно към грижата за сухата коса и тази, която изтънява и пада. В интернет може да откриете два арабски продукта на цена около 13 лв за опаковка.

Друга алтернатива е шампоанът на Александра органик, в който маслото работи в синхрон с розово масло, масло от арган, маслина и друг ценен за косата комплекс.

При мигрена и главоболие 

При мигрена и главоболие полската челебитка, както още е известен черният кимион, помага по няколко начина. Един от тези начини е масажът в зоната на слепоочията и предната част на главата с лъжица от олиото от черното семе. Избягвайте прием на кафе и любимия шоколад.

Друг вариант за ефективна борба с тежката мигрена предлага и следната смес от смлени семена от черен кимион, анасоново семе и карамфил (по лъжица).

По лъжичка от този микс взимайте преди хранене. Не използвайте вода за преглъщането му. Преди да преглътнете задръжте в устата си толкова дълго, колкото усещате, че е необходимо.

По половин лъжичка от целебното масло, приемана трикратно, също гарантира избавяне от неприятното чувство, че главата Ви ще се пръсне.

Паста за зъби с черен кимион

Паста за зъби, с която може да ги изчеткате или просто да поставите като компрес върху болен зъб, се получава от равни количества зехтин и стрит на прах черен кимион.

Паста за зъби с черен кимион се приготвя и от вътрешността на сварена ябълка. Преди да я сварите направете малки дупчици в нея и в тях вкарайте семенца черен кимион. Омекналата след варенето вътрешност на ябълката поставете върху четката за зъби. Методът успокоява раздразнените и възпалени венци.

Ако Ви боли зъб, може да изплакнете устата си с две лъжици млян кимион, варен за няколко минутки в сто грама оцет.

Други рецепти 

отслабване черен кимион
За здравословно отслабване опитайте метода с черен кимион

За тези, които ги измъчва акне, спасение предлага универсалното масло от черен кимион. Ако приемат трикратно по 25 капки от него, лицето ще се изчисти напълно.

Състояния, предизвиквани от заболявания на кръвоносната система, се повлияват изключително добре от следната смес – лъжичка семенца, лъжица мед и резенче чесън. Пет дни се приема този лек преди закуска и облекчението е осезаемо.

Кожните възпаления, предизвикани от алергични реакции и хронични състояния, се повлияват изключително добре от ежедневното втриване на малко количество масло от черен кимион.

Лек за болните кости е не само масажирането им с маслото, но и ежедневния прием на една глава сварен лук с лъжица масло от полезните черни семенца. Ако еднократният прием Ви затруднява, не е проблем да разделите количеството на две.

Спасение при възпаление на далака предлага сместа от сок от ряпа, подсладен с мед и седем капки масло от черен кимион. Количеството, в което се приготвя и приема лека, е една чаша (дневно).

За проблеми с далака е и следната рецепта – по лъжица конфитюр от смокини и мед се разтваря в чаша гореща вода. Към сладката течност добавете седем капчици масло от черен кимион. За период от пет дни ежедневно пийте по доза от лека.

Прибавянето на няколко капки от маслото към напитките, които пиете (чай, вода, мляко или кафе) е средство за повишаване на кръвното.

Жените, оплакващи се от болки в корема и гърдите (особено кърмачките), намират облекчение чрез втриване на маслото директно в болезненото място.

Масаж на гърлото и вдишване на аромата от маслото повлиява терапевтично при кашлица. Вторият метод е ефективен и при кръвоизлив от носа.

Кожните образувания редуцират големината си, а в някои случаи и изчезват напълно, чрез втриване на полезното масло директно върху тях. Това се отнася най-вече за новообразувалите се бенки. Те е лесно да бъдат премахнати чрез втриването на масло от черен кимион.

Високата температура е лесно да бъде свалена с помощта на чаша чай (за предпочитане ментов) и разтварянето в него на седем капчици от маслото. Може да се приемат общо по три чаши от лека.

Масажите с маслото също насърчават свалянето на температурата. Първоначално се усеща леко загряване на кожата, след което тялото се загрява допълнително от маслото. Следва обилно потене и смъкване на температурата.

Директните масажи с масло от черен кимион в областта на слабините са ефективен способ за справяне с половата слабост. Страдащите от този проблем е препоръчително да пият и следната смес – половин чаша вода, лъжица масло от кимионови зрънца, половин лъжичка мед и няколко капчици лайково масло. Тези два метода са приложими и при болна простата.

Опасно високият холестерол се редуцира бързо с помощта на чаша ментов чай, лъжица мед и седем капчици от коментираното масло.

Неприятната екзема и дори мъчителната краста са още два проблема, с които чудният маслен извлек от черен кимион се справя с лекота. Просто мажете местата с него по три пъти, ежедневно.

При стеснение на сърдечните клапи облекчение за пациента гарантира приема на горещ чай от лъжичка кимионови зрънца, задължително подсладен с мед.

Очистително и терапевтично при бъбречни камъни действа смес от чаша ечемик, няколко капчици от маслото от чесън. Зърното варете в литър вода, докато обемът й остане приблизително една чаша. След това се добавят няколко скилидки чесън. Пасира се. Слага се маслото. Приемът на приготвеното лекарство осъществявайте всяка сутрин.

Съдействие за разтваряне не само на бъбречните, но и на жлъчните камъни оказва и сместа в количества от стрити кимионови зрънца и мед. От нея болният приема по лъжица.

Ако сте в плен на коварния грип опитайте сместа от равни части кимионова тинктура и зехтин. От нея се поставят по няколко капки в двете ноздри, неколкократно.

Всякакви възпаления на носните проходи, сред които и мъчителния синузит, се облекчават с помощта на парна баня с черен кимион. Лъжица от зрънцата е необходимо да се залеят с вряща вода и в продължение на няколко минути да се вдишват отделящите се изпарения.

Обилното нанасяне на масло от черен кимион от външната и вътрешната страна на носа значително облекчава затрудненото дишане. В помощ на тези методи и лека, състоящ се от лъжица стрити семенца, разтворени в чаша вода+лъжица мед. Приемите му са два, по препоръчвания начин – преди хранене.

Гаргарите с филтрирана отвара от десет грама зрънца черен кимион в половин литър вода имат терапевтично въздействие при ангина.

При прекомерно отделяне на газове облекчение гарантира чаят от равни количества кимионови семенца, копър и мента. Към чаша от него добавете седем капки от маслото от нигела и задължително лъжица мед. Мъчителният метеоризъм се облекчава и с помощта на компрес в коремната област от ябълков оцет и масло.

Облекчение при диария гарантира и следния лек – лъжица от маслото от черно семе се прибавя към чаша кисело мляко. За тридневен период се приемат по две чаши дневно.

Ушните инфекции се лекуват с успех по този метод – поставете с ушните каналчета памучни тампончета, напоени със затоплено масло.

Начин за успокояване на ревматичните болки предлага следната комплексна програма – започнете деня с пет скилидки чесън, приети на гладно; час след това приемете чаша вода с разтворени в нея пет капки от маслото и лъжичка канела. През деня и преди сън масажирайте мястото неколкократно със затоплено масло от черно семе. Последният масаж комбинирайте и с прием на топла напитка от черен кимион и мед.

При язва на стомаха облекчение гарантира и следната програма, изпълнявана два месеца – сутрин пийте по чаша отвара от ленено семе (една лъжица от него варено за две минутки).

След това приемайте по лъжица от следната смес – десет капки масло от черен кимион, разтворено в чаша мед. След приема на последния лек изпийте и чаша мляко. Друг вариант е в млякото да разтворите количеството от сместа с мед и масло от черен кимион (1 лъжица).

За маслото от лековитите черни семенца се твърди, че подобрява състоянието на пациенти с рак. За тях е препоръчително да приемат лъжичка от маслото, добавено към чаша морковен сок. Паралелно с този лек се препоръчват и компресите на поразеното от рак място с маслото.

Маслото от черен кимион с мед, приемано всяка сутрин, лекува рак на гърлото. Известни са и свойствата му да редуцира уголемените лимфни възли.

Приемането му след ухапване от змия се счита за най-добрата противоотрова.

Според източната медицина добър терапевтичен ефект се постига при вдишването на уханието от маслото при пациентите с хепатит тип С.

Вдишването на аромата от стритите семена, примесени с разтопена захар е друг нестандартен лечебен метод. За него се счита, че е в състояние да подобри отслабващото зрение.

Пациентите с лицева парализа се подобряват след редовно вдишване от оцет, в който за една нощ са били киснати лековитите зърна.

За по-бързо отхрачване може да приемате директно лъжичка прах от стритите семенца с лимонов сок.

Пастата от  равни количества прах от стритото черно семе с ябълков оцет е ефективен лек срещу проказа.

Мъжки и женски стерилитет доказано се подобряват след редовен прием на подправката и по-конкретно на маслото от нея. Освен за повишаване на либидото съдейства и за подобряване на сперматогенезата и регулиране на хормоналните нива.

Форми на черен кимион на пазара + цена

Черен кимион ще откриете в няколко форми. Може да си купите семенца, които са стриете и да използвате на прах. Или да вложите в необработен вид за приготвянето на чай.

Маслото е друга алтернатива. С течния вариант също може да си приготвите домашни лекове. Ще откриете също така и масажно олио. Както и такова, подходящо за кулинарна употреба. За тези, които предпочитат добавките, разнообразието също не е никак малко.

Цената на продуктите черен кимион варира от 2 до 65 лв. Зависи от формата на суровината – подправка (на семена), добавка (капсули или течна формула), както и от грама. Цените на маслото започват от 15 и стигат до 65 лв. А на таблетките от 15 до 40 лв.

Ако се питате коя от двете форми е по-добра, ще поясним, че в семенцата, както и в маслото (качественото!) се съдържат над сто активни лечебни агента. Маслената форма е за предпочитане поради по-високите концентрации на тези съставки.

На семена, на зърна

Черен кимион се предлага във формата на зърна. В този вид подправката присъства във всеки един дом. Семенцата може да стриете и да добавите към любимите си ястия или просто да приготвите някой от предложените лекове.

Много често тази подправка се бърка с обикновения кимион. Но освен общото в имената и факта, че са подправки те нямат нищо общо.

Семенцата може да откриете не само в хранителния магазин, но и в  аптеката. Средната им цена е около 2-2,5 лв за пакетче от сто грама.

Масло от черен кимион, олио

Масло от черен кимион се предлага на цена от цена от 15 до 65 лв, която зависи количеството начина на извличане и сертификат за качество. Био вариантите може да откриете и на по-приемлива цена. Такъв вариант предлага Аргания – сто грама масло за 19 лв.

В Здравница малката опаковка се предлага за 15 лв (цена за сто мл). Предлага се олио в тъмна бутилка от 500 мл за 56 лв.

Масло от черен кимион течното злато

Маслото от черен кимион е известно още и като течното злато. В древни времена използването му е било привилегия само на богатите. Напълно заслужено за него е наименованието злато, тъй като е по-ценно и от него. В гробницата на Тутанкамон са били открити големи количества от него. За фараоните маслото е било незаменимо. Използвали са го за всякакви проблеми. Течното злато е било любимо и на двете красавици Клеопатра и Нефертити. То е заемало почетно място в ритуалите им за разкрасяване.

Египетско масло от черен кимион на капсули

Чисто египетско масло от черен кимион под формата на капсули предлага Sanct Bernhard. Цената на 180 таблетки е около 40 лв. Производителят гарантира, че в тях е вложено висококачествено автентично египетско масло. Извлечено е по възможно най-добрият метод, щадящ максимално активността на съставките в семенцата нигела сатива. След студената преса на семенцата, крайният продукт е подложен на щателна филтрация.

В него са запазени всички сто активи активни компонента, които работейки синергично, подобряват здравето ни в десетки направления. Състоянията, при които приемът на добавката се препоръчва горещо, включват рак, атрит, диабет, високи холестеролни стойности, кожни проблеми, проблеми с косата, с очите, със сърцето, с черния дроб и др.

Оптимален вариант за техния прием е в дозировка от две таблетки, за общо три приема дневно. Обилното количество вода е задължително допълнение към приема на добавката.

Нигела макс

Нигела макс е друга вариант на масло от черен кимион, предлагано в различни форми. В продуктовата гама на този производител е включено течно масло, олио за масаж и капсули. Първата разновидност се предлага на цена от приблизително 16 лв за 100 мл. Шестдесет броя от капсулите са на същата цена. Максималното количество, в което е допустимо да приемат на дневна база е шест броя.

Холандският производител на този продукт гарантира най-ниска цена в Европа и 100%-ово качество на вложената суровина – масло от нигела. Твърди, че в него са запазени всички антиоксиданти и ценни компоненти.

Продуктите на Нигела макс са патентовани в САЩ. За предназначените за вътрешен прием е доказано положителното им влияние върху нивата на захарта при пациенти с диабет. Установено е още, че продължителното натрупване на полезните вещества на нигела повлиява благоприятно на всички видове алергии.

Опаковка от сто милилитра от масажното масло струва приблизително 15 лв. Препоръките за приложението на този продукт касаят хората със скованост и болка в кръстцовия пояс, врата, краката. Маслото е предназначено на всички, които желаят да възвърнат тонуса на ставите, сухожилията и кожата си. Масажите с него трябва да бъдат общо три на ден за оптимални резултати и усвояемост.

Производителят препоръчва всеки от тях да бъде с продължителност, не по-кратка от десет минутки. Затоплянето на маслото от нигела преди нанасянето му върху кожата е препоръчително. В естествена форма в него се съдържат важни за ставния апарат елементи като магнезий, фосфор, калций. Част от компонентите му са и ценните в случая не само за костите, но кожата омега киселини.

За облекчаване на спазми в коремната област са препоръчителни топлите компреси с него.

На “Балчо”

От БГ продуктите маслото от черен кимион на „Балчо“ е алтернативата. Сто мл от него се предлага на цена от 15 лв. И в този продукт е вложена суровина, добита изцяло по методите на студено пресоване. Продуктът е подходящ за приготвянето на всички домашни лекове, които сме описали в тази статия (за вътрешно и външно приложение).

На “Грийн мастер”

„Грийн мастер“ предлага освен египетското масло под формата на капсули и във вид на емулсия, готова за директен прием. Цената на бутилчица от 250 мл е 65 лв. За вътрешна употреба от него е препоръчително да се пие двукратно по пет мл (количеството е еквивалентно на малка лъжичка).

От „Грийн мастер“ уверяват, че маслото може да бъде приемано не само по класическия начин ( с вода), но и да се добавя директно към вече готови ястия и салати.

От Турция

Масло от Турция може да закупите от сайта на Боталайф. Там шишенце от сто мл се предлага за малко повече от 18 лв. Производителят уверява, че маслото е произведено съгласно условията за запазване на всички ценни компоненти в него. Гарантира използването на семена кимион Нигела Сатива, отгледан в Турция.

Отзиви за масло от черен кимион, плюсове и минуси

черен кимион цена
Цената на черен кимион е два до 65 лв в зависимост от формата му (зърна, капсули,масло или масажно олио)

Специално за Вас подбрахме автентични отзиви на потребители за маслото от черен кимион, които представяме без отношение към споделеното.

Потребител с ник нейм Каптан пише, че приема маслото отдавна. Той споделя, че когато се приема на празен стомах се слабее, а на пълен – се напълнява.

Руси споделя, че откакто приема маслото (в течна форма, а не капсули), го мъчи запек.

Митко разказва, че шестгодишната му дъщеричка всяка зима боледувала от бронхит. Но откакто приема редовно маслото, не се е разболявала и имунитетът й осезаемо е подобрил дейността си.

Друг потребител споделя, че откакто пие маслото захарта и кръвното му са в нормални граници без това да се отразява негативно върху здравето му.

Лариса разказва, че вече пети ден приема маслото и забелязва необяснимо за нея покачване на либидото.

Били споделя, че е приемал капсулите седмица ( по три дневно), но преустановил приема им, тъй като получил обрив в областта на черния дроб.

При Александър маслото се е оказало ефективното решение за кошмарния синузит.

Друг потребител споделя, че приемът на масло+мед са него е успешната комбинация за по-бързо възстановяване след прекарано венерическо заболяване.

Оля споделя, че знае за случай на пациент, излекувал се от хепатит Ц. Той приемал лека в продължение на шест години всяка сутрин.

За Олга това е възможно най-доброто масло за масаж. Попива перфектно. Хидратира в дълбочина и превръща масажа в истинско удоволствие.

Ася успяла благодарение маска с маслото (престоява цяла нощ) с нея да се избави не само от пърхота, но и от косопада. Тя споделя, че откакто прилага маската косата й расте невероятно бързо.

Друга потребителка разказва, че е успяла да регулира хормоните си и да зачене благодарение на маслото. Тя го приемала само три месеца, докато постигне желания резултат.

Лили определя продукта като невероятен и споделя, че от няколко години редовно го приема в течната му форма.

Странични ефекти на черен кимион и противопоказания

Всички ползи от чудния черен кимион идват с още един ненадминат бонус ефект – липсата на странични ефекти. Приемът на подправката и маслото от нея по никакъв начин не стресира организма и не оставя негативен отпечатък върху процесите, протичащи в него.

Нежелани ефекти са възможни единствено при предозировка с продукта. Но това се отнася до всички продукти и не е специфична особеност на черния кимион. Евентуално предозиране би довело до раздразнена стомашна лигавица.

Изключително рядко се наблюдава индивидуална непоносимост при външно приложение на маслото или употреба на козметични продукти с него. Тя се изразява в кожна нетолерантност, която се разглежда по-скоро като индивидуална непоносимост.

Противопоказания за прием на маслото съществуват за пациентите с трансплантирани органи. В случая се изхожда от факта, че всяка стимулация на имунната дейност може да се окаже пагуба на тях, поради съществуващия риск от отхвърляне на органа.

Подправката е табу и за бременните. Забраната за тях се налага заради растителните хормони, които макар и в минимални дози могат да окажат стимулиращ ефект върху родилната дейност.

Кулинарни рецепти за готвене с черен кимион

Черният кимион се съчетава превъзходно с ориз, зеленчукови ястия, боб, тикви моркови, тестени изделия (най-вече от ръж), смидух, целина, джинджифил, кардамон. Азиатските кулинари използват семенцата дори за приготвяне на десерти – мус, пудинг, пай, десерти с ягоди и касис. Ще Ви представим няколко рецепти, които се надяваме, че ще Ви допаднат. Споделете с нас за крайния резултат!

Индийски питки с черен кимион

Ето какво включва рецептата за божествено вкусните индийски питчици – бяло брашно 400 грама (може да използвате микс бяло и пълнозърнесто в равни количества), по лъжичка захар, сода и сол, чаша и половина кисело мляко (може кефир или суроватка), по две лъжици сусам и черен кимион (стрийте леко семенцата) и лъжичка кориандър. За пърженето на питките традиционната рецепта препоръчва използването на разтопено масло или царевично олио.

Първоначално се пресява брашното, след което се добавя содата. Следват останалите съставки и накрая киселото мляко. Докато месите тестото, не забравяйте от време на време на потопявате ръцете си в стопено масло или друга затоплена мазнина. Готовото тесто разпределете на късове и разточете питки с диаметър 15 сантиметра. Пържат се в тиган, равномерно от двете страни, с не много голямо количество мазнина.

Солени бисквити с черен кимион

За вкусните солени бисквитки с черен кимион се нуждаете от чаша брашно, сварени картофи (3-4 на брой, пюрирани), масло (160 грама), белтък ( един брой), сода (половин лъжичка), семена черен кимион (две лъжици, стрити).

Към картофеното пюре и разтопеното масло прибавете, разбития белтък, брашното+содата (в тази последователност). Оформете сплескани топченца и печете на 180 градуса, докато придобият кафяв цвят.

Млечен шейк с черен кимион и сметана

Една чаша мляко се затопля и към него се добавят 4-5 капки масло от Нигела сатива и лъжица кленов сироп. Разбъркайте и прибавете две лъжици сметана, а отгоре поръсете с настърган шоколад.

Салата от печено цвекло и черен кимион

Два средно големи корена цвекло се изпичат, нарязани на тънки филийки. Поставят се в купа за салата. Поръсват се с настърган хрян и стрити семена от черен кимион. Салата се покрива с обилно количество оцет и се оставя за половин денонощие в хладилника. Отделеният сок се изхвърля и едва след това се прибавя зехтин и се консумира.

Убедихте ли се вече в лечебните свойства на черния кимион. Надяваме се, че в статията ни за него сте открили своя лек. Споделете я и с приятелите си! Ако Ви допада и считате, че тази информация е полезна, гласувайте за текста чрез скалата, разположена непосредствено под видео материала.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Топ 15+ рецепти с черен кимион. Масло от черен кимион и тайните му
4.2 (83.53%) 17 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

7 Comments

 1. Таня Стоянова, благодаря ви за ценната информация. Исках да я споделя във ФБ, но не намерих опция за share it. От скоро се сдобих с ценното масло и смятам да се възползвам от рецептите, които предлагате. Видимата полза за сега е върху лишей на ръката и брадавица на корема. Значително намаляват. Имам няколко въпроса:
  – за приемането като чай пише 1/2 вода (половин чаша или половин литър?)
  – при язва на стомаха се препоръчват 10 капки масло от черен кимион в „чаша?“ мед. Вероятно става дума за лъжица?!
  – в раздела „На семена, на зърна“ пояснявате важна информация относно възможно объркване на подправките черен кимион и обикновен кимион, заради общото им наименование. Как да ги различим?

  • Благодарим Ви, Светлана Василева!
   Бутоните за споделяне на статията излизат непосредствено над формата за коментари. Вижте малко по-горе. Те са точно под категорията подобни статии.

   Радваме се, че при Вас има ефект от употребата на маслото. Надяваме се повече читатели да се включат с коментари.

   Относно въпросите:

   За приготвянето на чай количеството вода е половин литър вода. Количеството на семената – 2 лъжици. Продължителността на варене – 10 минути. Количеството за прием – 5-6 лъжици. Общо приеми за един ден – 3 на брой.

   При язва – десет капки от маслото се разтварят в чаша мед. Разбърква се добре. Съхранявайте в бурканче. От този лек сутрин приемайте по лъжица. Вариантите са два – или да приемете директно лъжица от сместа, или да разтворите това количество в чаша мляко.

   Ако все още имате някакви въпроси, не се колебайте да ни попитате!

 2. Здравейте! Брат ми е болен от хепатит Б. Как да приема това масло от черен кимион и ще му помогне ли? Благодаря за отговора.

  • За по-точн. информация се обърнете към представителката на БотаЛайф в България, която самата благодарение на маслото от черен кимион се излекувала от сериозно заболяване, botalife-bg.com/contact/. А аз бих препоръчала на брат ви също ЦДС за пиене mmsbulgaria.com/category/цдс/ Прочетете, информирайте се, това са натурални продукти, има по форуми излекувани хора от какво ли не. Важното е да се пробва и постоянство! Успех!

 3. Здравейте !
  На майка ми и предстои химиотерапия ,как е удачно да се пие масло от черен кимион или може би на зърна?

 4. Здравейте,от две седмици ползвам маслото от черен кимион,от една седмица изпражненията ми станаха черни,възможно ли е да е от маслото?

 5. Според листовките към масло от черен кимион, които съм купувал от Египет се приема поне една чаена или супена лъжица сутрин и вечер. Не се заблуждавайте, от капки и чай от семената няма да има особен ефект. Аз лично съм го пил няколко пъти профилактично по 3 месеца в тези дози.
  Пишат, че според корана „само смърта не лекува“. Успех!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!