Ad Clicks : Ad Views :

За живот без болка: Боуен терапия при болки в ставите, дископатия, епилепсия и куп проблеми

/
/
/
150 Views

Какво лекуваме с боуен терапия? В търсене на добър боуен терапевт. Масажи, техника. Общото с мануална и кинезитерапия. Цени в София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас

Какво е боуен терапия?

За много от Вас терминът боуен терапия вероятно е непознат. А тези, които знаят какво означава, са любопитни да научат повече за нея.

При този вид терапия се постига изцеление на болния организъм чрез въздействието върху определени точки от тялото. Разбира се, това не означава, че терапията е в състояние да замести напълно и да отхвърли необходимостта от конвенционалното лечение.
Тази сравнително нова концепция помага на тялото да релаксира и по този начин то се самовъзстановява. Техниките на боуен терапията наистина дават невероятен ефект. Те предразполагат към постигането не само на физически, но и на психически и енергиен баланс. Приложими са върху пациенти от всякак възраст.
Изпълнението на тези неинвазивни методи води до дълбока релаксация. Специалистът въздейства върху определени точки по тялото на пациента, използвайки пръстите на ръцете си. В резултат от това се стимулират мускулите и меките връзки.

Значително подобрение се наблюдава в състоянието на спортисти, бременни, възрастни хора, бебета и пациенти със специфични ставни проблеми.

Кинезитерапия, мануална и боуен терапия

боуен терапия
Боуен терапията е холистичен метод

Боуен техника е нова концепция, тълкувана в контекста на мануална терапия. Но въпреки това тя не е като кинезитерапията и останалите терапии.

При кинезитерапията се залага на така наречената мануална терапия (използват се ръцете). Повлияването на болката се осъществява чрез масажни техники и специфични раздвижващи процедури. В боуен терапията са заложени нежни движения, подобни на масажните. С тази разлика, че те се осъществяват предимно с пръсти върху тялото на пациента. Не причиняват болка. Траят едва няколко секунди. Не са продължителни, както масажните техники.

За разлика от масажа, техниките на боуен терапията могат да се извършват и през дрехите. От кинезитерапевтичните методи, терапията се отличава и по още една своя характеристика – последователните паузи, които позволяват на организма да обработи постъпилата в него информацията и да активират процесите на самолечение.

Принцип на т.нар. боуен техника.

Принципът на въздействие на т.нар. боуен техника не е насочен директно върху конкретния здравен проблем. Техниките въздействат върху функциите на вегетативната система, която носи отговорност за начина, по които протичат, цели 80% от дейностите в нашето тяло. Това е и най-уязвимата система. Дейността й силно се повлиява от стреса.

Въздействието на боуен метода е насочен най-вече към повишеното производство на колаген. Синтезът на този жизненоважен белтък се стимулира при изпълнение  на техниките. В процес на неговата стимулация, веднага след отместване на ръката на специалиста, се създава електричен заряд.

Резултатът от неговото проявление образуването на кухина на мястото, върху което специалистът е въздействал по метода на Боуен. Тази вдлъбнатина се изпълва с течност за период от две секунди. След като третираното място се отпусне, се проявяват специални енергийни вълни. В тях се задържа енергията на тялото. Положителният заряд на новите енергийни вълни достига до всяка точка на тялото чрез колагена и водата в него. Две минути са необходими на тялото, за да се зареди с енергийния заряд на тази вълна. Този макар и кратък процес, пациентите често описват като същинско цунами.

Как се прави боуен масаж и за какво? (Видео)

Боуен масажа се изпълнява чрез движения и техники, прилагани напречно на мускулната тъкан. Въздейства се чрез лек натиск върху определени точки на гърба, кръста, тила, седалището (горната част), слабините, долната и горната част на краката, ходилата.

За всички, които се питат „Какво точно ще ми прави специалиста по време на терапията?“, ще кажем, че тя е подходяща дори за хората, които не обичат да бъдат докосвани от непознати. Съществено предимство е, че методът може да бъде прилаган и върху дрехите. Това спестява неудобството на пациента при допира на кожата му от специалиста.

Движенията са леки. Натискът не е силен. Само върху определени точки. Върху кожата се въздейства чрез трите познати за тази терапия техники – изтегляне, провокация и прехвърляне. Много важен етап са паузите между приложението на отделните техники. Това е времето, което е необходимо на нашето тяло, за да реагира, да възприеме и да започне да изпълнява зададените му команди. Фазата на релаксация и баланс в никакъв случай не може да се пропусне, защото това би довело до излишна и вредна за тялото допълнителна възбуда.

Времето, необходимо на мускула да премине от период на възбуда към пълен релакс, е точно деветдесет секунди. Холистичните терапевти дават на пациентите си почивка от минимум три-четири минути. Възможно е тя да бъде удължена спрямо интензивността, с която се проявява възбудата на мускула.

Минимум пет дни са нужни на тялото да се възстанови след проведената терапия. Затова е препоръчително в седмицата да се прави само по един сеанс. Сесията трае между 30 мин и час. Като част от поддържаща терапия може да се прави по една процедура седмично.

Към групата на пациентите, които могат да се възползват от боуен техниките, са тези със ставни, хормонални, имунни, бъбречни и алергични заболявания.

Всички оплаквания, свързани с понижена ставна функционалност, подлежат на лечение по метода. Специфични състояния, свързани свързани с дисбаланс и вътрешни заболявания, като мигрена, нощно напикаване, стомашен дисбаланс, дори и безполодие могат да бъдат лекувани с боуен техниките.

Пациентите с неврологични заболявания като тези със синдрома на Паркинсон, епилепсия се повлияват много добре.

Кой е Том Боуен?

боуен терапия
При боуен терапия се въздейства на енергийно ниво

Основателят на популярната днес боуен терапия е Том Боуен. Австралиецът е роден през 1926 година. Откритието на тази техника прави през 50-те години на миналия век, когато започнал работа във фабрика за цимент. Том Боуен и методът му бързо придоби известност сред колегите му, които се оплаквали от ставни болки и мускулна преумора.

Първоначално провеждал лечебните сесии в домашна обстановка. След няколко години открил собствен кабинет. Въпреки, че няма медицинско образование, той се превърнал в най-търсения специалист с 13 ооо пациента годишно.

През 1986 година съпругата му организира курсове и обучава желаещите да практикуват техниките на Боуен.

Как се използва за самолечение?(Видео) 

Боуен терапията е най-добрият метод да се провокират механизмите на самолечение. Подобрението на пациентите обикновено настъпва след първата терапия. След това организмът привежда в действие всички механизми за самолечение и справяне със заболяването. При по-тежки случаи е необходимо по-продължително въздействие върху тези механизми, за да се активизират.

При изпълнението на терапията има някои специфични правила, към чието стриктно спазване трябва да се придържат пациентите. Първото и най-важно правило е да се приемат препоръчваните количества вода, а именно между шест и осем води чаши дневно. При липсата на живителната течност страдат всички системи и самолечението е невъзможно.

По време на лечебната сесия около пациента не трябва да има дразнители като мобилни телефони и други устройства за комуникация и развлечение (плеъри, таблети).

Физическата активност и спортните дейности също трябва да се пренебрегнат в деня на сеанса. Те са пречка за задействане на механизмите за самолечение.

Лечебни методи като акупунктура, масаж, рефлексотерапия, акупресура, хиропрактика и енергийн а физиотерапия са неприложими с боуен терапията.

За какво помага?

Нежната терапия вече е доказала ефективността си в случаите на ставно-хрущялни и мускулни травми (болки в раменете. врата, гърба, кръста, крайниците), както и при специфични заболявания като остеохондроза, артрит.

Ефективна е още при хормонален дисбаланс, разстройства на храносмилателната система. Заболявания, свързани със срив в имунната система, също бележат значително подобрение след няколко сеанса боуен терапия. Неврологични заболявания и хронична умора също са сред състоянията, които цери мануалната терапия.

Лечението по метода на Боуен не причинява съпътстващи заболявани. То е не само най-ефективният, но и най-безвредният начин за възстановяване на здравето. Активизирайки собствените лечебни механизми, методът се оказва ефективен за всички пациенти. Независимо от състоянието на опорно-двигателния апарат, произхода на оплакванията, този тип лечение способства за установяването на стабилен енергиен баланс.

Той е отлична превенция от травми и наранявания. Доказано подобрява спортните постижения. Много спортисти разчитат именно тази терапия, за да поддържат кондицията си.

Боуен терапия при колики

Методите на боуен терапията са ефективни и за овладяване на мъчителните бебешки колики. Специалистите отдават появата има на незрелостта в храносмилателните функции на новороденото. Въпреки, че в повечето случаи изчезват от само себе си, често се налага приложението на медикаменти. Коментираната боуен терапия е метод бебето да се справи с тях без медикаментозна намеса.

колики боуен терапия
При бебешки колики боуен терапията е решението

Това, което се изисква е техниката да бъде изпълнена от специалист. Подобрението е осезаемо след първия сеанс. А след няколко коликите изчезват напълно. Изпъляват се три масажни движения в областта на коремчето и четири в областта на гръбчето. Резултатът се забелязва оше след първата процедура – мъничето започва да се храни, сънят му става по-спокоен и по-продължителен, а дефекациите – редовни.

Техниката на Боуен  се понася добре от бебетата, тъй като скъсява значително периода, в който тяхната храносмилателна система се адаптира.

При тенис лакът

Боуен терапията е изключително ценна за пациентите със спортни травми. Най-често срещаната сред тях е тенис лакът. Както името й подсказва, свързана е с натоварване на лакътната област. Болезненото усещане може да достигне до китката. От този проблем най-често се оплакват тенисистите.

Терапевтите твърдят, че обикновено след три процедури настъпва трайно подобрение на пациентите с теносиновит (тенис лакът). Такъв е случаят на 13-годишна тенисистка, при която силната болка не позволявала да пише и да се храни. Само след три сеанса ставната подвижност била напълно възстановена.

Във видеото по-долу предлагаме комплекс от упражнения, които е добре да бъдат изпълнявани ежедневно във възможно най-бавното темпо.

При дискова херния 

Боуен терапията е с доказана ефективност и при мъчителната дискова херния. За това състояние в типично повишеното налягане между дисковете. След приложението на лечебните техники, ефектът е незабавен. Твърди се това е методът, който повлиява най-бързо на пациентите с дискова херния. Моментално след приложението на боуен техниките налягането и напрежението в областта на хернията и около нея спада.

Наблюдава се и засилен интензитет на кръвообращението. Освен трайно облекчение се постига и коригиране на стойката в случаите, когато това е наложително. Терапията е добра не само за лечение на специфични проблеми с гръбначния стълб, но и на превенцията им.

Някои пациенти изпитват нужда от повече процедури. Едва тогава при тях се констатира наличието на подобрение. (Още за мъчението дискова херния и за сковаващата дископатия)

При безплодие и импотентност + видео

Безплодие и импотентност да други два специфични проблема, който методът е в състояние да разреши. При приложението на техниките на Боуен в тези случаи се осъществява въздействието върху специални сензори в тялото ни. Те имат итношение към подобряване функциите не само на половата система, но и на останалите системи.

Често при жените нередовният цикъл е в основата на репродуктивни проблеми. Разрешаването на тези проблеми се разрешава чрез паралелно въздействие върху точки на опашната кост и краката. Оказването на натиск върху друга точка в слабините, както паралелно с това се въздейства и върху долната част на крака (малко по-нагоре от глезена) се постигат много добри резултати. Цикълът, хормоналният баланс и овулацията се регулират и съответно не след дълго бременността настъпва.

При господата въздействието е върху точки в долната част на гърба и горната част на седалището. Целта и в двата случая е чрез леки движения да се стимулира гръбначния мозък. Той предава импулси към останалите органи и системи.

В много европейски страни тези методи са приети като съпътстващи към официалното лечение, а не като алтернативни. Тези държави дори покриват боуен лечението чрез фондовете на здравната каса.

За отслабване 

Боуен терапията е ценна и за пациентите, имащи нужда от отслабване. Чрез въздействие върху мускулите техните на този метод успяват да изпратят сигнал до метаболитната дейност и съответно да я засилят. На витамин В1 се дължи мускулната дейност. Той отговорен за нейното нормално осъществяване. Поради тази причина боуен терапевтите го препоръчват на всички свои пациенти, които се стремят към отслабване. (Още работещи методи за отслабване)

За бебета

При бебетата боуен терапията е най-вече ценна по отношение на способността си да облекчава колики. Напълно безвредна е дори за най-малките пациенти. Въпреки, че приложението й върху тях не се радва на особена популярност у нас, в много европейски страни ситуацията е коренно различна. Техниката насърчава имунната дейност и значително скъсява тежкия адаптационен период на новороденото.

Приложима е при деца с аутизъм, астма, специфични кожни проблеми и алергии.

При астма 

Боуен терапията повлиява успешно лечението на специфични заболявания на алергична основа, сред които и астма. При повечето пациенти настъпва подобрението още след 4-тата процедура. При тях значително се разреждат и приложенията на инхалатора.

За съжаление при приложението на метода върху най-малките пациенти е възможно усилване на оплакванията. (Още за мъчителната астма)

При епилепсия 

Има данни за добра приемственост на метода от пациенти с епилепсия. Според терапевтите нужните процедури за подобряване на състоянието при този проблем са общо 15 на брой. Холистичният специалист изготвя комплексна програма за пациента, към която той трябва да се придържа стриктно. Методът е идеално допълнение към вече назначеното антиепилептично лечение. (Още за мъчителната епилепсия)

Против диабет 

Терапията на Боуен помага на пациенти с диабет, съдействайки за подобряване на сетивните възприятия и периферната невропатия. Според холистичната медицина това са двете важни условия за успешно повлияване на захарната болест.

В много случай това заболяване се оказва провокирано от стреса. Боуен методите са идеалния начин за изчистване на тялото от негативите на стресовите фактори. (Още ценна информация и методи за овладяване на състоянието при диабет)

Къде можем да получим обучение?

Обучение по техните на боуен може да получите от австралийската академия Bowtech, която е акредитирана за извършване на обучения и у нас. Програмата на обучение е на модулен принцип. Високата й оценка от специалисти от всички точки на света.

Задълбочени познания кандидатите придобиват след четвъртия модул (продължителността на всеки един от тях  е 4 дни). Право да практикуват техниката и диплома придобиват след успешно завършване на седмия модул. Необходимо условие е бъдещият боуен специалист да премине курс на обучение по физика и анатомия на човешкото тяло с продължителност от сто часа. Както и да представи в писмен вариант решението за десет клинични случая и да издържи успешно писмен и устен изпит.

По желание обучението може да продължи и до 12-то модул. Бъдещият специалист получава знания относно прецизиране в прилагане на техниките на боуен в практиката. Научава още 17 нови техники и двадесет допълнителни движения за масаж.

Инструкторите, провеждащи обучението, са изцяло посветени на техниката и я предават на курсистите по методите на неговия създател. Академията предлага на дипломираните си курсисти последващо обучение и подкрепа при евентуални трудности. За контакти с Боуен България е посечен телефона на Георги Илчев.

Обучение у нас може да получите и в Европейския колеж по Боуен. За подробности около обучението и записване е посечен телефонният номер на Радослав Радулов. Комплексната цена за два модула е 300 лв (в колежа). Цената за обучение по един модул в академията излиза 700 лв.

Видео 

Към текста предлагаме и богат видео материал с лекции на някои от най-известните специалисти. Във видеото ще откриете и интересни съвети и препоръки от специалистите. Съветваме Ви да изгледате приложените материали.

Цени на боуен терапия София, Русе, Варна, Бургас и Пловдив

Регулярната цена за терапия е 25- 40 лв за час. В сайтовете за колективно пазаруване се предлагат оферти на стойност между 12 и 16 лв.

При  Николай Колев в София час терапия струва 40 лв. Той предлага и пакетни цени от 300 лв за общо десет процедури, извършени в рамките на месец-два.

В Пловдив терапията при Петър Чакъров струва 30 лв регулярна цена, промоционална – 15 лв. Продължителността на сеанса при него е 50 мин.

В Бургас един сеанс боуен струва 30 лв.

В Русе терапията се практикува на цена от 30 лв на час. Единственият специалист с диплома за упражняване на тази дейност в района е Гюнай Мехмедов.

Във Варна цените за боуен терапия са между 25 и 35 лв.

В търсене на добър боуен терапевт

В търсене на добрия боуен терапевт ще се спрем на имената на сертифицираните терапевти, които практикуват в по-големите градове на страната. Ще се спрем и на мненията на пациентите за тях в мрежата и в някои от най-известните форуми. Очакваме и Вие да се включите с мнение за конкретен специалист или с отзив за терапията и нейната ефективност.

Други специалисти освен корементирания по-горе Николай Колев, които могат да се посетят пациентите в столицата, са Георги Илчев, Георги Хамамджиев, Теодора Христова, Радослава Атанасова (и четиримата са кинезитерапевти). Сред рехабилитаторите в София, практикуващи боуен терапия, са Бойка Павлова, Даниела Парушева, Наташа Плантарова, Димитър Парушев, Рени Михайлова, Николета Пейчева, Петър Константинов, Тянка Йорданова. Митко Митев, Вергиния Петрова и Виктория Димитрова са сред специалистите, които са дипломирани лекари.

Пациентите в София могат да се обърнат още и към Мая Анчова, Мая Узунова (акушерка), Румен Лозанов, Светла Минева, Цветанка Нелчинова, Борис Еленков, Димитринка Люцканова, Донка Николова, Ива Димитрова, Марин Чиликов, Синаница Стаматова, Тодор Ганев, Боряна Параланова, Даниела Пеева, Елка Хазелофф, Жана Дарк Илиева, Ирена Павлова, Зорка Пендуркова, Йорданка Ангелова, Павлина Тошева, Силвия Христова, Радослав Георгиев и Тоня Благоева.

Освен Петър Чакъров други специалисти, практикуващи ефективната техника в Пловдив, са Елена Лесова, Ангелина Петкова, Атанаска Дишкелова, Симеон Гавраилов, Савка Радева, Радка Павлова и Елица Атанасова (дипломиран лекар, практикуващ в Здравен център „Брод“).

Сред практикуващите в Бургас са специалистите Димитър Дичев, Румяна Рашева, Красимир Русев, Тончо Тумбев, Жени Кънчева и Надя Кишева.

Във Варна практикуващите рехабилитатори са Виолета Ковачева, Пламен Проданов. Единственият кинезитерапевт, който практикува терапията там, е Свилен Стоянов. Боуен в морската ни столица практикуват още Галина Ферон, Светлана Иванова, Дияна Томова, Димитър Димитров, Невяна Ганчева, Ева Леонова, Марийка Дотова и Румен Бангиев.

Димитър Дичев

Димитър Дичев е сред терапевтите, практикуващи техниката в Бургас. Мненията за него също са положителни.

Донатели, която се оплаква от тежки мигренозни пристъпи, засилващи се особено по време на цикъл, споделя че е негов клиент и още след първия сеанс е констатира подобрение. Атаките значително разредили не само появата, но и интензитета си.

Сред доволните са и семейство Владеви, които са провели няколко курса при Димитър Дичев заради проблеми с костната система, вероятно имащи наследствена обусловеност.

Милена се обърнала към терапевта заради мъчителна мигрена. След три сеанса пристъпите започнали да се проявяват само за няколко часа дневно. В течение на лечението, те изчезнали напълно. Съпругът й имал проблем с едната ръка, който също бил потушен напълно след няколко сеанса.

Слави Желязков разказва в bowentherapy.com, че терапевтът е излекувал само с пет сеанса силни болки в коляното. Пациентът подходил с недоверие към този тип лечение. След първата процедура почувствал крака си по-лек. Настъпил период на влошаване и нетърпими болки в двете колена. Тогава Слави използвал масажьора у дома, за да притъпи болката.

В действителност успял. След като споделил с терапевта за случилото се, последният го посъветвал да не използва масажьора, а да се довери единствено на холистичния метод. Слави не съжалява, че е послушал терапевта. Резултатът е на лице – от болката в коляното няма и спомен.

Рая успяла да се избави от болки в ставите благодарение на техниките, приложени от Димитър Дичев. Първоначално тялото й реагирало на тях с изключително силна болка. След месец тя отшумяла и тогава настъпило истинското изцеление.

Алекси Гущеров е от пациентите, изказващи прекланящи се пред силата на популярната боуен терапия. В продължение на 12 години животът му бил изпълнен от нетърпимата болка на дискова херния. Заедно с нея и от пареза на двата крака. Благодарение на няколко сеанса болката вече не е спътник в живота му.

Георги Илчев 

Георги Илчев е един най-известните боуен специалисти у нас. Той е председател на едноименната асоциация у нас.

Зариета споделя, че той е много добър специалист. Тя е на мнение, че терапията му е ефективна единствено при възрастните пациенти. За съжаление лечението на детето й при него приключило с тежък астматичен пристъп, придружен от мъчителен спазъм.

Екатерина Арнаудова

Екатерина Арнаудова е рехабилитатор, практикуващ боуен техниките. Тя е дипломиран кинезитерапевт и рехабилитатор и също се ползва с доверието на пациентите. Екатерина Арнаудова е на мнение, че процедурата може да продължи между 30 и 90 минути. Времетраенето се определя в зависимост от състоянието на пациента. Цената за сеанс при нея е между 20 и 40 лв.

Мненията за нея също са в положителна насока. Пациенти, които са нейни клиенти, я препоръчват горещо.

Боуен академия и асоциация

В Боуен академията у нас, която е акредитирана от австралийското министерство у нас, се обучават терапевтите, които практикуват у нас. Акредитираната академия е с висок световен рейтинг и това я прави предпочитана от бъдещите боуен специалисти, които избират да се обучават именно в нея. На сайта й са обявени имената на всички сертифицирани специалисти у нас, контактите им, както и степента на квалификация, която са придобили в академията.

В края на месец май тази година специалистите от страната, практикуващи боуен терапия, се събраха и учредиха своя асоциация. Сред тях са не само дипломирани лекари, физотерапевти и рехабилитатори, но и хора с различна сфера на дейност, който са се преквалифицирали в тази област.

Тоня Благоева

Тоня Благоева е един от известните боуен специалисти в столицата. Пациентите не случайно я наричат „момичето с вълшебните пръсти“. Твърдят, че тя владее до съвършенство техниките и ги прилага с успех върху пациентите си. Въпреки, че официално дипломирана като боуен терапевт едва от края на мината година, отзивите за нея са много добри.

Боуен терапия „Авицена“

В рехабилитационния център „Авицена“ също се предлагат възстановителни процедури при ставни, хормонални, имунни проблеми по метода на боуен лечението. Центърът работи и с абонаментни пакети, които предлагат отстъпки за клиентите, предплащащи няколко процедури предварително.

Мненията за процедурите като цяло са добри. Потребителите в интернет препоръчват центъра на всеки, които има нужда от специфична възстановяваща терапия.

Боуен център „Идея Вита“ 

Фондацията „Идея Вита“ подкрепя концепцията на боуен терапията. Идеята на фондацията е чрез безплатни семинари и презентации да запознае обществото с тези лечебни методи. Тя подкрепя изграждането на два боуен центъра, в които да работят квалифицирани специалисти.

Според Любомир Митев, който е автор на интересна книга, посветена на метода и лектор на презентациите, боуен терапията е в състояние да въздейства на куп заболявания. Той твърди, че при нея не е възможен плацебо ефект. Концепцията е теставана лично от него върху куче, преди да започне да я прилага върху пациентите си.

Гюнай Мехмедов

Гюнай Мехмедов е единственият специалист в Североизточна България, квалифициран да изпълнява дейността на боуен терапевт. Той практикува дейността си в градовете Русе и Разград. Ето какви са отзивите на пациентите за неговата дейност.

Деница е впечатлена от професионалното отношение на специалиста към нея и подхода му към оплакванията. Тя е посетила само един сеанс, но след впечатляващите резултати, е категорична, че ще продължи да посещава Гюнай Мехмедов.

Валентина също е впечатлена не само от ефекта на терапията, но и най-вече от отношението на терапевта. Преди сеанса той я запознал подробно с начина, по който тялото реагира на подобно лечение.

Открихме и интересна история на една от пациентките на 35-годишния кинезитерапевт от Русе. Повече от две години тя правила опити да зачене. За съжаление без успех. Причина за това била дисфункция на хипофизата. Пациентката се оплаквала и от нередовна поява на цикъла. Тя решила да се подложи на лечение при Гюнай Мехмедов веднага след като научила, че той приема пациенти в родния й град.

Още след първата процедура цикълът й влязъл в норма. След втория сеанс бил налице и още един положителен фактор – пролактинът на пациентката нормализирал нивата си. След още една терапия, тя имала още по-сериозен повод за радост – положителен овулационен тест. След осмата процедура ефектът бил налице – бременност.

Николай Колев 

Николай Колев е още един от препоръчваните терапевти практикуващи боуен терапия. Той приема пациенти в столичния медицински център „Полимед“.

Ето какво разказва за Никол 107 във форума bg-mamma.com – потребителката споделя, че най-големият й проблем е бил нейният месец цикъл. Преди да започне терапията при Николай Колев цикълът й бил обилен, с продължителност от седмица, придружен с нетърпими болки в кръста, корема и главата. Още след четвъртата процедура болката по време на менструация започнала да отшумява и да се усеща по-леко.

Никол твърди, че за три месеца е успяла да се излекува напълно. За подобряване имунитета на детето си, тя отново се е доверила на боуен терапията при Николай Колев и твърди, че резултатите са впечатляващи. Никол съветва всеки, който започва този тип лечение, да не очаква чудеса от една-две процедури, а да бъде последователен и търпелив.

Иво Илиев

Кинетерапевтът Иво Илиев е председател на Контролния съвет на асоциацията по боуен у нас. Името му също е сред тези на водещите специалисти в областта. Участвал е в множество семинари на здравна тематика, в които дава съвети и препоръки относно приложението на боуен техниките и техния ефект върху организма.

Поля Боранска

Поля Боранска е още един сертицираните специалисти да прилага методите на Боуен. Тя упражнява тази дейност не само в столицата, но и градовете Ловеч, Плевен и Троян.

Ирина е сред пациентите на терапевта, впечатлени не само от крайния резултат. Тя е очарована от отношението и професионалния подход на Поля Боранска.

Силвия твърди, че усетила ефект веднага след първата процедура и ще продължи да ползва услугите на Боранска. Павин и Малинка също се сред доволните. Надя коментира, че след няколко процедури при нея все още не е настъпил ефект, но се надява, че това ще случи много скоро.

Радослав Радулов

Радослав Радулов, който е дипломиран кинезитерапевт, също е сертифициран да прилага техните на Боуен. Той твърди, че доброто изпълнение на лечебните техники, успокоява и приспива пациента. Специалистът твърди, че на третата минута от сеанса при него, пациентите му заспиват и се събуждат в края на процедурата, заредени с енергия.

Казаното от него потвърди пред бТВ Христина Маринова, която е възхитена от резултата на терапията при нея. Тя сподели, че се събужда в края на сеанса с усещането за невероятен прилив на енергия.

Светлана Иванова

Светлана Иванова е сред специалистите във Варна. При нея терапията струва 25 лв на сеанс. Препоръки за нея има сред потребителките на БГ мама. Тези, които я посещават са впечатлени от резултатите на терапията, която провежда.

Петър Чакъров

Петър Чакъров е сред малкото квалифицирани специалисти в град Пловдив, практикуващи лечебните техники на Боуен. Потребителските отзиви на потребителите за него са много добри.

Една от неговите пациентки Диана споделя, че редовно го посещава. Благодарение на сеансите при специалиста тя е успяла да се пребори с болките във врата. Мъчителното усещане за болка в кръста също е започнало да намалява. Значително подобрение наблюдава Диана и в нервно-психологическото си състояние. Тя констатира, че сънят й се е подобрил значително, откакто посещава специалиста.

Грозделина също препоръчва на пациентите от Пловдив да опитат техниките на Петър Чакъров и го определя като изключително добър специалист.

Светлана също е сред доволните от техниката и от изпълнението й от специалиста.

Гого, който страда от бъбречни проблеми, споделя, че е направил два сеанса при коментирания терапевт и вече се чувства значително по-добре.

Марин Чиликов

Марин Чиликов също е един от добрите специалисти в областта. Той е квалифициран масажист, практикуващ методите на боуен терапията. Препоръчват го потребителките на БГ мама. Добри отзиви за него има и във фейсбук.

Книги за боуен терапия

боуен терапия цена
Цена на боуен терапия между 25 и 40 лв за сеанс, а в сайтовете за колективно пазаруване се предлага и за 14-15 лв за процедура

Ето кои интересни книги, посветени на боуен терапията, открихме на БГ пазара:
Любомир Митев предлага „Само с две добри ръце: Разказ за Боуен-техниката“. Книжката струва три лева и в е обърнато специално внимание на приложението на тези лечебни методи, както и на подходящото хранене, за да е успешна терапията.

Интересна на читателите ще бъде и „Терапията Боуен – поглед отвътре“ на Джон Уилкс, която също си струва да се прочете.

Мнения и отзиви за боуен терапия

Отзивите за ефективността на боуен терапията са протоворечиви. Много потребители са на мнение, че основният проблем тук е свързан с избора на добрия специалист. Не е за пренебрегване и финансовата част. Голяма част от пациентите не са склонни да посещават редовно сеансите, тъй като не са убедени в тяхната ефективност.

Друга потребителка с ник Душката пише във форума на БГ мама, че е имала проблемен цикъл и анемия. Но главната причина, поради която се решила на терапията, били неуспешните й опити да зачене. Тя твърди, че след всеки сеанс тялото  й реагирало по различен начин. Понякога ставала тъжна без обяснима причина, друг път изпитвала необясним глад. Но въпреки това ефектът не закъснял – след няколко месеца успяла да зачене. Наред с това цикълът й вече бил нормализиран, а анемията овладяна.

Пролетина Николова споделя, че терапията при нея е била неефективна. Тя предприела този лечебен метод заради грануломи в зъбите, които след цял курс от процедурите дори не са променили размера си. Според нея терапията е просто мода, която не след дълго ще отшуми. Потребителката е на мнение, че дори и да има резултат, той е минимален.

Тя е скептично настроена и относно приложението на терапията при бебета и деца. Изхождайки от факта, че при активацията на механизмите на тялото, то съзнателно търси уязвимите си места.

Вая също е сред потребителите със скептично отношение към метода. Тя твърди, че по време на последната процедура е изпитала невероятно силна болка и счита, че е по-добре да преустанови изпълнението им.

Потребителката Пролетен дъждец споделя, че е направила няколко сеанса при Люцканова в столицата. След като преустановила терапията си при нея, състоянието й се влошило внезапно.

Bilqnchety е на мнение, че този метод е поредната измама. Според нея е невъзможно с няколко натискания върху определени зони да се излекуват сериозни здравословни проблеми. Потребителката е на мнение, че е по-вероятно пациентите да се подобрят от самовнушение, отколкото от боуен терапия.

Катето 85 споделя, че при нея методът действа буквално като с магическа пръчица. Поводът да потърси помощ от терапевта е хемороид, който я измъчвал в продължение на цели две години. Още след първия сеанс въпросният израстък се спукал и прибрал. След време потърсила помощ заради нетърпими болки във врата и резултатът отново бил впечатляващ.

Пролет се подложила на лечебната терапия заради безсъние и ставни проблеми. По време на курса симптомите заглъхнали. Но след преустановяване на курса симптоматиката се завърнала в пълния си интензитет.

Друга форумка твърди, че благодарение на терапията е овладяла заболяване на щитовидната жлеза. Майка й, която е с Паркинсон, също има значителен напредък – избавила се е от мъчителните конвулсии и движи свободно крайниците си. Това, което най-силно я впечатлило, е случаят на дете с церебрална парализа, което посещава същия терапевт.

За Надика терапията се е оказала спасението срещу сковаващите болки в ръцете и кръста. Благодарение на нея тя води нормален живот и болката вече не е част от ежедневието й. Единствената препоръка, която дава тя на останалите потребители, е да не комбинират два лечебни метода – например традиционен с холистичен.

Беки също е впечатлена от крайния резултат. Това, което я подтикнало към метода, са няколко здравословнио проблеми. Споделя, че е успяла да ги преодолее. Единственото неудобство на метода е, че след дразненето на определени мускули се появява болки в областите, които преди това е имало болка. Усещането отшумява до две седмици, споделя Беки.

А Вие какво мислите за боуен терапията? Имате ли лични впечатления от ефектовността или от конкретен специалист? Споделете с нас!

Ако този материал за придобиващата все по-голяма популярност у нас боуен терапия Ви допада, споделете го в мрежите. Оценете го чрез скалата по-долу и оставете коментар под нея! Благодарим предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

За живот без болка: Боуен терапия при болки в ставите, дископатия, епилепсия и куп проблеми
3.4 (68.57%) 7 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

6 Comments

 1. На мен също ми бе предложена и приложена Боуен терапия
  Имам радиколупатия двустранна,след лечението в неврологично отделение и физиотерапия ,болките и тежестта в краката и кръста ,както и в ябълките на таза не отзвучаха .Но благодарение на Боуен терапията постепенно се въстановявам, тежестта изчезна оше при 3 терапия€сега искам да продължа,защото вече станах по подвижна/преди неможех и ходех само по 10 метра до таксито-придвижвах се само с такси до болницата,работата и където ми се налагаше.Повярвайте и Вие,че там където медицината е безсилна идва Боуен терапията.Въстановявате се и няма нужда да се тъпчете с болкоуспокояващи
  лекарства.Аз съм от град Монтана и ходя при Мариела от град Берковица

 2. Още малко безсрамници и голотии да бяхте сложили!
  ПОСРАМИЩА !
  Всичко, абсолютно всичко хубаво на тоя свят осквернявате с вашите АМОРАЛНИ възприятия!
  ПОЗОР СТЕ ЗА ДЕДИТЕ НИ !
  Нормални дечица НЕ останаха от тая КУ*ВАРЩИНА, а вие сте слепи като глисти !
  Не виждате какво наливате – ОТРОВА !
  Как нямате милост бе? Как?
  Какво ви направиха и жените и децата, та едните да ги УНИЖАВАТЕ, а другите – да ОПОРОЧАВАТЕ ?
  ЛУДОСТ !!!

  „Опорочаването става за миг, но трае до края на дните ни“
  Св. Ив. Рилски

  п.п. Какво? Сякаш няма да ви се разглежда страницата или хората няма да търсят Боеун терапевти ако не омажете всичко с БЕЗСРАМИЕ?
  М?
  Така ли мислите с лумпените си глАви?
  Вие дори не знаете как е работил Том Боуен !
  ОБИЖДАТЕ И НЕГО !!!
  Човека в гроба се върти сигурно, като гледа в какво му превръщате дарбата – В СРЕДСТВО ЗА РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ТЪПО-УХИЛЕНИ, МАЗНИ, БРЪСНАТИ, НЕНАЧЕКНАТИ ПАЧАВРИ И БЛУДНИЦИ !!!

  СРАМ и ПОЗОР СТЕ ВИЙ !!!

  Така ако смятате да я продължавате… едно Невинно Дете НЯМА да остане !
  Още с раждането и ще ги ослепявате ! А жените ще ходят НИЗВЕРГНАТИ ПО УЛИЦИ И ПАЛАНКИ !
  …ако въобще разбирате какво ви пише човек в момента…

 3. При нас не помогна, напротив усилиха се коликите и бебето стана доста непоскойно. Става дума за лечение на колики при малко бебе, нещата се влошиха съжалявам че отидохме при Димитър Парушев в Овча купел.

 4. ох, Боранска, сгрешили сте човека.
  Точно когато имах най-голяма нужда от помощ, тя постъпи най-безотговорно към мен !
  Има достатъчно други Боуен специалисти.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!