Бяло течение: Лекарства без рецепта, свещички, билки

Всички средства за лечение на бяло течение – лекарства с и без рецепта, свещички. Билки и народни лекове. Хомеопатия. Крем. Добавки. Причини и симптоми.

Ефективно лечение на бяло течение с проверени билки и лекове

С бяло течение се е сблъсквала всяка жена.

За съжаление почти всяка дама неглижира проблема и го приема за нещо нормално. Въпреки че този тип течение е заболяване, то не трябва да се пренебрегва. И макар че има връзка с физиологичните процеси в тялото на жената, то е симптом за протичащо заболяване. Появата му във вид различен от обичайния е основателна причина за посещение на гинекологичния кабинет. Официалното лечение ускорява темповете на своята резултатност в комбинация с народни лекове.

Те са приложими като самостоятелен вариант при леки случай, които не крият риск за здравето на пациентката. Но винаги прибягвайте до тях след предварителното одобрение на специалист. Никога не го правете на своя глава!

Бял равнец

От билките бял равнец безспорно е фаворитът на всички дами. Дори и тези, които не понасят горчивия му вкус, могат да се възползват от неговите лечебни свойства при бяло течение. За пиене запарката се приготвя от лъжица от сушената билка, прибавена към 1/2 л вода. Филтрирайте след  20 минутки и приемайте по чашка преди храна.

Със сто грама от лековитото растение, киснато цяла нощ в тенджера с вода, се приготвя разтвор, подходящ за добавяне към водата във ваната. Банята с лечебния бял равнец трябва да продължи поне 20 мин.

Руската медицина препоръчва комбинацията от съцветия бял равнец и корени от ягоди ( за препоръчване диви) като изключително ефективна при бяло течение. От двата билкови компонента се влагат равни количества по лъжичка на 1/2 л вода. След киснене, което трае между 10 и 20 мин може да прецедите и да пиете по три чашки ежедневно.

Лечение с лайка

Необятно е лечението с лайка, което народната медицина препоръчва при куп здравни проблеми, включително и бяло течение. Ефективни са както промивките с чиста лайкова отвара, но задължително прецизно филтрирана ( две лъжици от билката на 1/2 л вода), така и в комбинацията й с други билки.

По същия начин и същото количество вода се приготвя и следната отвара: лайка, мечо грозде, мащерка и коприва. Билките отново се смесват в равни пропорции. За направата на отварата, която се приема перорално, е необходима лъжица от билковия микс. Преди хранене от нея пациентките пият по чашка.

Лечение с чесън

Лечението на бяло течение с чесън също е на почит в необятната народна медицина. Употребата на мощния природен антибиотик се осъществява по няколко начина. Счукана скилидка прибавете към 250 мл мед. Прибавете още и две лъжици мед. Всичко това изсипете в голяма чаша и я допълнете с вода. Полученият еликсир трябва да бъде изпит на глътки. Ежедневно приготвяйте и приемайте по доза от него. Това правете, докато излекувате напълно бялото течение. Минималният период, в който трябва да бъде изпълняван този алтернативен метод, е десет дни.

С чесън дамите могат да направят и импровизиран тампон, който да оставят за няколко часа във влагалището. Тампонът се прави от няколко счукани на кашичка скилидки. Получената маса се увива с марля и през нея се прокарва конец.

Може да използвате и готов тампон, но в този случай, трябва да го напоите с чеснов сок (прясно изстискан). Сокът е удачно да смесите с мед или растително масло. Приложението е по начина, описан в по-горе. Тампоните поставяйте ежедневно и няколко дни след изчезването на влагалищната секреция и съпътстващите я оплаквания.

Клеева тинктура

бяло течение

Наличието на обилно бяло течение е причината за дискомфорт

Антисептичните качества на клеева тинктура са с доказана ефективност и по отношение на справянето й с досадното бяло течение. Освен приемайки я вътрешно, на организма си може да помогнете и с промивки от петдесет капки от прополисовия извлек, разтворени в сто мл. Пропорционнално е възможно да увеличите количествата в зависимост от количеството вода, което е нужно за промивката. За Ваше удобство и по-добро проникване използвайте предлаганите дамски душове, а разредената тинктура за разтвор, с които да ги напълните.

Ансисептичните свойства на всички разтвори за промивка се усилват многократно чрез добавянето на няколко капчици от тинктурата.

Мащерка

Изключително благоприятна е комбинацията на вълшебната лайка с босилек, мащерка и антисептичната смрадлика. Смесете ги в равни количества, но не по-малки от лъжица. От микса използвайте четири лъжици. Това количество сипете в литър кипната вода. Оставете я да ври за още 3 минутки, но заедно с билките. Киснете поне половин час преди да филтрирате и да използвате за промивка в интимната област. След процедурата интимните контакти са непрепоръчителни.

Смрадлика

Смрадлика, приложена като средство за промивки, повлиява превъзходно при влагалищни възпаления. За да се сдобиете с магическия разтвор са необходими петдесет грама от билката, които се варят за двадесет минутки в два литра вода.

Ябълков оцет

За профилактика и с очистителен ефект при бяло течение е следната смес с ябълков оцет (една лъжица), същото количество мед и вода (250 мл). От това лекарството вземайте трикратно в дозата от една чаша.

Чаша качествен оцет, прибавен към ваната, е друго средство, подпомагащо основното лечение.

Промивките с ябълков оцет при вагинални инфекции също са задължителни. За тази цел киселата течност се използва винаги разредена. Оптималният вариант е пет лъжици от нея на литър вода.

Гръмотрън (Ononis spinosa)

С гръмотрън също се цери бяло течение. Пригответе силна отвара от него, запарвайки 4 лъжици от билката в половин литър вода. Добре е жената с този проблем да пие трикратно по чашка от отварка, приготвена по аналогичен начин, но с количеството от две лъжици от билката.

Калиев перманганат

Препоръките относно приложението на калиев перманганат при бяло течение са противоречиви. Повечето специалисти са на мнение, че те може да доведат до разпространение на заразата към други органи. За това се препоръчва да са единствено външни, а не вагинални. Недоброто разтваряне на кристалчетата може да доведе до изгаряния. Фактът, че това вещество убива не само гъбичките, но и полезните бактерии, е още една причина към неговата употреба да се подхожда с повишено внимание. (Подробно за калиев перманганат)

Салвия

Известната с антисептичните си свойства салвия също е решение при вагинални възпаления. Използвайте я в количество от двадесет грама. В същата дозировка прибавете към нея розмарин и бял равнец. В двойно по-голямо количество от 40 грама добавете и дъбови кори. За половин час варете билковата композиция в три литра вода. След прецеждане, използвайте отварата затоплена за промивки. На ден са препоръчителни по две промивки.

Мечо грозде

С мечо грозде пригответе още един лек, включващ и следните билки (всички по 50 грама): подъбиче (Teucrium chamaedrys), коприва, бял имел (Viscum album), мащерка и лайка. В продължение на три минутки оставете да се вари две лъжици от гореспоменатата билкова смес. Водата, достатъчна за количеството билки, е половин литър. Около час след снемането от котлона билките престояват във водата, преди тя да бъде прецедена. Между 80 и 100 мл на прием ( четвърт час преди храна) е количеството, което се приема трикратно.

Червено подъбиче Teucrium chamaedrys

Вани и промивки с червено подъбиче са друг препоръчван метод при бяло течение. За разтвора който в единия случай се използва директно, а в в другия се прибавя към водата във ваната, са необходими две лъжици от билката и 400 мл вода. Кисненето на тревната маса трае точно двадесет минутки.

Турта

Турта в комбинация с бял равнец е перфектното решение не само при миома, но и при бяло течение. По супена лъжица от билките се вари за точно пет минутки в литър вода. Дозата на база еднократен прием е 300 мл. След няколкомесечен прием настъпва сериозно подобрение.

Чаено дърво

Антисептичните и противогъбичните свойства на незаменимото чаено дърво го правят универсален лек при всякакви гъбични инфекции, включително и тези, предизвикващи бяло течение. Шест капчици от него и две от масло от мащерка добавете към водата за седяща вана. Преди да седнете в съда с нея, няколко пъти облейте интимната зона с разтвора.

Шведска горчивка

Уникалната шведска горчивка е универсално решение при проблеми с половата система при жените, сред които и мъчителното бяло течение. На дамите с него тя помага, приемана трикратно в дозата от една лъжица. След три дни се спира терапията. Изчаква да минат няколко дни и се възобновява отново. До двадесет такива курса идва чаканият резултат.

Лечение със сода бикарбонат

С антисептичните свойства на сода бикарбонат е лесно да се пребори досадното бяло течение. В равни количества от бялата маса и мед (по лъжица) се смесват. От този микс оформете топченце. Всяко с големина на грахово зърно. Импровизираните глобули поставяйте всяка вечер във влагалището си, докато течението изчезне напълно.

На литър топла вода е достатъчно да прибавите лъжица сода, за да получите разтвор за вагинални промивки.

Вижте и ТОВА: 27 рецепти със сода бикарбонат (хлебна сода)!

Лечение с мед

Методите за лечение с мед при бяло течение са много. Освен като съставка в други лекове, той присъства и като основен компонент в много рецепти. От бучка мед с големината на орех направете тампон. Просто увийте меда в марля и прокарайте конец през нея. Импровизираният тампон се въвежда дълбоко във влагалището, където престоява цяла нощ. След премахването му сутринта жената трябва да си направи промивка с гореописания соден разтвор.

С фреш от грейпфрут

Фреш от грейпфрут помага значително в борбата с омразното бяло течение. Дами, които с помощта на този метод, са се излекували го препоръчват в интернет. Препоръката е свързана с приема му по чаша всяка сутрин. Излекувалите се твърдят, че за месец флората се нормализира и тялото се изчиства.

Орехови листа

С изключително добър терапевтичен ефект са промивките с отварка от орехови листа. Всеизвестно е, че те изобилстват от антисептичния йод. В случая той е разковничето към успешната развръзка. Нуждаете се от пет-шест листа и литър вода, в който те се варят. Варете ги, докато течната съставка редуцира своя обем с 1/2. С крайния продукт, подложен на предварителна филтрация, правете промивка. Още ТУК: За ползите и рецептите с гениалните орехи!

Семена от кориандър

Със силен антигъбичен ефект е и отварката със семена от кориандър. От тях е необходимо да вземете лъжица и да киснете количеството за една нощ в чаша вода. На следващия ден изпийте течността, в която са се киснали семенцата. Повторете процедурата, колкото е необходимо. Още ТУК: www.bgbilka.com/1973/кориандър/

Бял ориз

С отварка от бял ориз бялото течение се повлиява за седмица. Шепа от белите зрънца варете до готовност в 1/2 л вода. След приключването на процеса, отделете само бульона. Подсладете го с лъжица мед и изпийте.

Невен

невен лечение на бяло течение

Невен – една от билките за лечение на бяло течение

Противовъзпалителните агенти в лечебния невен също повлияват в благоприятна насока наличните вагинални инфекции.

Активнодействащ компонент, който се влага в разтвори за промивка, се приготвя така: 200 грама невенови листчета се киснат за седмица (задължително на слънце) в литър зехтин. От този извлек след прецеждането му, се взимат две лъжици. Разтварят се в 1/2 л вода и с течността се правят вагинални промивки.

С невен може да помогнете на тялото си да пребори вагиналната инфекция и по още няколко начина. Един от тях като го приемате вътрешно. Трикратно непосредствено преди консумацията на храна пийте по една трета от следния инфуз – две лъжици от уханния невен, киснати в 400 л вода.

За локално приложение количеството вода в същото, но това на билката е двойно повече – 4 лъжици.

Вътрешно дамите с вагинални инфекции е добре да приемат ежедневно и по 20-30 алкохолен извлек от цветчета невен. Това количество разредете в десет части вода, преди да погълнете. Извлекът може да приготвите и сами и последния начин – за две седмици киснете 20 грама от свежата билка в сто мл 70-градусова ракия.

Цариче

Чудодейната билка цариче (Alchemilla vulgaris) е друг ефективен способ за справяне с куп женски проблеми, сред които и бяло течение. Лъжичка от нея киснете около половин час във вода (една чашка) преди да прецедите и да изпиете. В това количество е достатъчно да се пие отварката ежедневно.

Двадесет капки от този извлек може да смесите и с 30 мл розова вода. Ще получите мазило, което е препоръчително да нанасяте всекидневно на входа на влагалището.

Червена боровинка

Познатата ни като средство за лечение на пикочни инфекции червена боровинка е превъзходното средство за справяне и с всички видове вагинални инфекции. Неколкократните приеми на чист неподсладен сок от нея гарантира бързо избавление от проблема. Още за нея ТУК: bgbilka.com/1884/червена-боровинка/

Розмарин

Перфектното средство за успокояване на сърбежа, съпътстващ вагиналната инфекция при бяло течение, е божествено ухаещият розмарин. Както под формата на разтвор за промивки, така и във вид на чай, билката е ефективна.

Промивките се правят по стандартния начин вечер преди сън. Разтворът се приготвя от две лъжици от дрога и половин литър вода. А за чай, билката се влага в количество от лъжица, съответно на чаша вода. След киснене, което трае десет минутки, запарката е готова за прием. От нея е необходимо да се приемат общо четири чаши на ден, за да се овладее инфекцията.

Мъртва коприва (Lamium)

Билката мъртва коприва е изключително ценна за дамите с вагинални инфекции. Двадесет грама от листата й се варят за няколко минути в 200 мл вода. Количеството от чаша от този лек, разпределено в три приема, е достатъчно да се пие ежедневно. В този си вид отварката може да бъде използвана и като разтвор за вагинални промивки, но задължително топла.

Див пелин (Artemisia vulgaris)

Дивият пелин, известен още като черен пелин, е друг ефективен лек за справяне с мъчителното и продължително бяло течение. Двадесет грама от корените му киснете в 200 мл вода за около 20 мин. От лекарството се пие по лъжица. За един ден се препоръчват общо три приема.

Девисил (Levisticum officinale)

Познатият и като подправка девисил е друг лек за женските неволи и особено за неприятното бяло течение. От него приемайте в количествата, в които се пие горния лек – трикратно по лъжица. Методиката на приготвяне на лековитата течност от девисиловите корени съвпада с тази в рецептата с дивия пелин. Единствената разлика е в количеството вложената билка – тук е петнадесет грама.

Малък зимзелен (Vinca minor)

Известната повече като цвете билка малък зимзелен е изключително мощен лек в случаите, в които бялото течение е в тясна връзка с наличието на анемия. От билковата маса в количество от три щипки се прави чаша запарка. Тя се приема на бавни глътчици през деня. Най-малко двадесет минути тревата трябва да се кисне във водата.

Бяла акация (Robinia pseudoacacia)

Ежедневното дъвчене на цветя бяла акация е изключително ефективен метод за справяне с бялото течение. Компонентите, които се съдържат в уханните цветчета, са със силно изразен антигъбичен ефект.

Кисел трън Berberis

Плодчетата кисел трън са друго мощно средство за овладяване на вагиналните проблеми. Ежедневно пийте от тях по чаша сок, докато се излекувате.

Калина Viburnum

Плодчетата калина действат по същия начин, както тези на удивителния кисел трън. И те се приемат по същия начин – във вид на сок. Количеството, препоръчвано на дневна база е същото, както при приема на кисел трън. А още по-бърз и сигурен е ефектът, когато смесите сока от двете растения в равни пропорции – по половин чаша от всяко.

Млечноцветен (китайски) божур Paeonia Lactiflora Pall

Отварката от корени на прелестния млечноцветен божур и мъртва коприва – по лъжица от всяка билка за 1/2 л вода е едно от най-добрите средства за промивка. Няма ограничение в промивките на дневна база. Факт е, че те мигновено облекчават сърбежа.

Комунига (Melilotus)

По една-две чаши чай от комунига, приемани ежедневно, избавят трайно от създаващото дискомфорт течение. Принципът на приготвяне на чаша от нея е следният – лъжичка от лека се кисне в упоменатото количество вода за десет минутки.

Бял имел  (Viscum album)

Бял имел е лек приложим както перорално, така и локално при бяло течение. Налично е абсолютно противопоказание за прием на билката в период на бременност поради риска тя да прояви токсичните си качества.

Количеството на дневната база, което пациентките могат да пият, е две чаши. Една лъжица от сушената билка е достатъчно да се прибави към водата и да се кисне в нея около пет-десет минутки.

Лекът за локално приложение се приготвя по идентичен начин, но в следните пропорции – три лъжици от билката на същото количество вода.

Евкалипт

Действащият като дезинфектант евкалипт е превъзходно средство за промивки при вагинални възпаления. Сварете 30 грама уханни евкалиптови листа в двеста мл вода. Течността може да използвате директно за промивки или да разтворите чаша от нея в литър вода.

За промивка може да използвате и тинктура от уханния евкалипт в количеството от една лъжица, което се разтваря в двеста мл вода.

Дъбова кора

Два пъти дневно е добре да правите парна баня на интимната област с отвара от дъбова кора. Сварете две лъжици от суровината в половин литър вода. След като заври достатъчно, отстранете от котлона и изсипете в леген. Стойте над него, докато се отделя пара. Това трябва да правите по два пъти на ден.

Чудесен вариант за промивка е следната смес – по три части лайка и дъбови кори и пет части коприва. Варенето на две лъжици от този микс трае пет минутки. Осъществява се в литър вода.

Водно пипериче

Промивки с отвара от пипериче също помагат за успокояване на възпалението. За тази цел е необходимо да сварите между десет и двадесет грама от билковите корени в 200 мл вода. След прецеждане, докато извлекът все още е топъл, промийте възпаленото влагалище.

Жълт смил (Helichrysum arenarium)

Само за четири седмици е възможно да излекувате бяло течение, използвайки външно и вътрешно жълт смил. Лъжица от билката на чашка вода е дозата, в която се приготвя отварката за вътрешен прием. На дневна база се приемат по чаша и половина. Количеството разпределете на три – по половин чаша на прием. Приемайте я час преди да хапнете. Паралелно с това промивайте възпаленото влагалище със същия разтвор.

Жълт кантарион

Бързо облекчение при бяло течение гарантира и изумително полезният жълт кантарион, прилаган за промивки. За двадесет минути варете четири лъжици от него в два литра вода. След филтрация, докато извлекът е все още топъл, промивайте с него интимната област.

Коприва (Urtica dioica)

Познатата ни коприва освен като компонент в отвари за промивки и пиене, участва и самостоятелно в лечението на бяло течение и всякакъв вид вагинални инфекции. Необходимо е да извлечете сок от свежите й листа. С него напоете един тампон или парченце марля и поставете във влагалището. Препоръчително е тампонът с копривен сок да престои там цяла нощ. Приложенията се ежедневни. До излекуване.

Морски зърнастец (облепиха)

Билката морски зърнастец, известна още като облепиха, има изключително мощно въздействие върху влагалищните инфекции. В лечението им е приложимо маслото от нея. С него се напоява обилно един вагинален тампон, който престоява във влагалището за цяла нощ. С постоянство се постигат много добри резултати. Обикновено те настъпват в рамките на 8-12 дни. Но понякога е необходимо повече време. Тъй като растението не е токсично и в частност маслото от него, методът е напълно безопасен за приложение и по време на бременност.

Бял смил (Gnaphalium uliginosum)

Билката бял смил е приложима само външно при влагалищни инфекции, в това число и бяло течение. Пет лъжици от тревата киснете два часа в 400 мл и след това си направете промивка.

Стрит на фин прах бял смил се използва и приготвянето на крем, с който се маже интимната област. Препоръчително е да го въведете надълбоко във влагалището посредством тампон. За да приготвите антисептичното мазило трябва да смесите част от билковия прах с две части краве масло.

Мумио

Мумиото е друг изключително ефективен лек при бяло течение и други вагинални инфекции. Два грама и половина от него разтворете в сто мл вода. В разтвора напоете един тампон и го въведете във влагалището.

Преди цикъл задължете правете и компреси с мумио в интимната област. Паралелно с поставянето на тампона практикувайте и компрес за цяла нощ с разтвора. Просто напоете в разтвора стерилна кърпа и я поставете върху интимните органи. Курсът продължава две-три седмици. Прави се прекъсване от десет дни и се повтаря, ако е необходимо. През целия този период е добре ежедневно да се приема по 0,3 грама мумио. Въздържането от интимни контакти е препоръчително през целия период на лечение.

Еньовче (Galium verum)

Лековитото еньовче също предлага сигурно спасение от мъчителното бяло течение. Запарка от него трябва да се приема четирикратно в количеството от 100 мл. Приготвя се чрез 3-часово настояване на на две лъжици от тревата в 200 мл вода.

За промивки количеството билка е 4 лъжици. То се вари в 400 мл и след прецеждане се промива влагалището. Течността може да бъде използвана и като разтвор за седяща вана. Просто се прибавя към количеството вода в съда, в който ще бъде извършена процедурата.

Пресен сок от удивителното еньовче е сред най-мощните лекове при бяло течение. Прилага се по познатия начин – с него се напоява тампон, който се поставя във влагалището. Остава там до сутринта.

Лекарства за бяло течение (хапчета), добавки, антибиотици, вагинален крем, разтвор

Сред лекарствата, предписвани при бяло течение, са такива с антимикотично и противовъзпалително действие. Остротата на състоянието понякога налага предписването на антибиотични медикаменти. Приемът на добавки за възстановяване равновесието на влагалищната и чревната микрофлора също е решаващ за справяне с проблема.

Цитросепт

Цитросепт е добавката с доказан резултата при бяло течение. Приложението на този широкоспектърен препарат при бяло течение се осъществява по два начина. Ежедневно пийте от грейпфрутовия екстракт по 15 капки. Постепенно увеличавайте дозата, докато тя достигне 20 капки. Запазете я до края на терапията, която при гъбични инфекции е добре да продължи три месеца.

Успешен изход при наличието на бяло течение дава и още един подход, но задължително комбиниран с първия – влагалищни промивки с цитросепт. Двойно количество от това, което се пие се разтваря в половин литър вода и с него се правят промивки. За ден могат да са една или две. Достатъчно е да ги правите седмица. След почивка може да възобновите приложението им.

В интернет има десетки истории на потребителки, справили се досадното течение с помощта на незаменимия Цитросепт.

Аквасорс

Добавките на Аквасорс с водорасли и коластра са двете мощни алтернативи за овладяване на кандида, включително и на бяло течение. В резултата от въздействието на естествените съставки в Аквасорс не само се овладява бялото течение, но и се подсилват имунните механизми и техните функции.

Микомакс

Противогъбичният медикамент Микомакс, в основата на чиято формула е флуконазол, се предписва при кандидоза на гениталиите. Продължителността на терапията с него е около седмица-две. Предписва се не само като терапевтично средство, но и като превантивна мярка.

При бяло течение е изключително успешна комбинацията му с вагиналните глобули.

Клиндамицин

Клиндамицин спада към групата на линкозамидните антибиотици, които се предписват за справяне с най-различни бактериални и инфекциозни патологии. Препаратът е част от лечението на бяло течение в острите му форми. Като всеки антибиотик, така и употребата на клиндамицин крие рискове.

Метронидазол

Метронидазол в таблетка форма и под формата на гел е приложим при гъбични инфекции, включително и такива, засягащи влагалищната микрофлора. Някои специалисти препоръчват промивки с антибиотичния препарат.

Розалгин

Розалгин е универсалното решение при куп женски проблеми. Но не винаги е достатъчен. Успокояващият и противогъбичният му ефект се основават на съставката бензидаминов хидрохлорид. Предлага се във вариант на готов разтвор за вагинални промивки или разтворими кристалчета (саше), от които се приготвя разтвора.

При наличието на досадното течение, причинено от гъбичка или бактерия, обикновено Розалгин е допълнение към терапията.

Гиназол

Гиназол е сред възможните варианти на вагинален крем, прилагани локално при вулвовагинални гъбични проблеми. Дневната доза възлиза на 5 мг – един апликатор. С цел улеснено въвеждане на препарата, неговият апликатор е снабден с удобен накрайник. Той се въвежда дълбоко във влагалище (най-добре вечер) след премахване на защитното фолио.

До 72 часа след апликацията е непрепоръчително да се употребяват разтвори за вагинални промивки, както и латексови контрацептиви.

Йодасепт или йод?

Антисептикът йодасепт е удачен вариант за вагинални промивки при бяло течение. Достатъчно е към половин литър вода да прибавите десет капки от него и с разтвора да си направите дълбока промивка.

Ефективен аналог на йодасепт е чистия йод, приложим по същия начин. Но ако използвате йод в чистия му вариант трябва да бъдете по-пестеливи по отношение на влаганото количество – една капчица в дамския душ. Бъдете внимателни да не предизвикате изгаряния на лигавицата.

Свещички (глобули)

Вагиналните свещички, познати като глобули са неизменна част от лечението на досадното течение. Те съдържат противовъзпалителни, а някои от тях и антиботични компоненти, ненадминати в битката с инфекциите.

Препоръките за приложението на глобулите не са универсални. Някои от тях са несъвместими за употреба по време на цикъл. Други са подходящи и за този период.

Дозировката също е различна при различните препарати – между една и две свещички се въвеждат вагинално за един ден.

Но при всички важи правилото за въвеждането им след изпълнение на всички хигиенни мерки – тоалет на интимната област и поставяне на глобулите с чисти ръце. Препоръчително е позата, в която те се въвеждат да е в легнало положение. Пациентката  е добре да присвие краката си в областта на колената.

Употребата на спермицидни продукти заедно с вагиналните свещички не се препоръчва поради отслабване на ефекта на първите и увеличаване на риска от нежелано зачеване. Препоръката засяга и латексовите контрацептиви, които са неустойчиви на активните вещества в глобулите.

Повечето от тези препарати са непрепоръчителни са употреба от бременни пациентки. Препоръката засяга и кърмещите жени.

Полижинакс

бяло течение при бременност

Бяло течение при бременност – консултацията с лекар е задължителна

Полижинакс спада към противоинфекциозните заболявания. Предписва при наличието на бяло течение и установяване на връзката му с дадена инфекция. Употребата на глобулите Полижинакс е несъвместима с вагинални промивки и употребата на тампони. Лечението с тях не бива да бъде прекъсвано дори и в периода, когато пациентката е в цикъл. Обикновено то се назначава за период от дванадесет дни. През всеки един от тях вагинално се въвежда по един глобул.

Специалистът може да назначи глобулите както самостоятелно, така и като допълнение към назначена вече терапия.

Появата на контактен дерматит не само в интимната зона, но и по други части на тялото, е сред възможните неприятни реакции от приложението на Полижинакс. Наличието на соево масло, неомицин и нистатин са рискови фактори за пациентите с алергична предразположеност.

Цикатридина

Овулите на Цикатридина се предписват с цел подпомагане на регенеративните процеси при атрофични и дистрофични състояния на деликатната влагалищна лигавица.

Освен с цел подпомагане на влагалищната епителизация след операция, химиотерапия, лъчетерапия, раждане, глобулите съпътстват и терапията за овладяване на абнормна влагалищна секреция. Употребата им в последния случай обуславят антигъбичнките и противовъзпалителните компоненти в Цикатридина.

Активен компонент в тези овули е известната с антимикотичните си свойста хиалуронова киселина. В допълнение към нея са екстрактите от центела, алое, невен, лековитото масло от чаено дърво.

Обикновено предписанието за употреба е за една глобулка дневно. Периодът се назначава индивидуално. Не се изключва вероятността той да бъде по-дълъг от обичайното. Съставът на овулите Цикатридина позволява това.

Клотримазол

Свещичките Клотримазол са другата лекарствена алтернатива, която се предписва като част от терапията при бяло течение. Препоръката за употребата им касае случаите, в които е налична вагинална гъбична инфекция.

Препаратът Клотримазол повлиява дори гъбичните щамове, които проявяват резистентност към нистатиновите препарати. Лекарственият продукт се отличава с широк спектър на действие срещу различни микроби и инфекции. Употребата му по време на менструация е непрепоръчителна, тъй през този период е възможно отслабване на ефекта им.

Схемата, по която се осъществява въвеждането им е следната – за три дни два пъти по един глобул или по един овул дневно за период от 6-7 дни.

Гино певарил

Песарите на Гино певарил са с изразен антимикотичен ефект, което обяснява предписанието им бяло течение, предизвикано от Кандида. Дозировката и продължителността на терапията се назначават индивидуално. Дори и в случаите на пълно елиминиране на симптомите преди указания терапевтичен период, ежедневното вагинално въвеждане на песарите не бива да бъде преустановявано. То продължава до края на предписания срок за продължителност на терапията.

Вагизан

Друг вариант на вагинални свещички предлага Вагизан. Формулата тук е млечна киселина+натриев лактат. Двата компонента са доказани ползи за влагалищната микрофлора. Тези свещички се предписват като допълнение към назначената терапия. Подходящи са както при хронични, така и при вагинози с лека до умерена тежест.

Около 5-7 дни е обичайната продължителност на вагиналната терапия с Вагизан. По един песар дневно е обичайното количество, в което гинеколозите предписват препарата. Употребата му не изключва проявата на нежелани реакции на дермата към активните компоненти в глобулите Вагизан.

Гинексид

Терапия във вариант глобули предлага и Гинексид. Те се предписват при патогенни инфекции, дразнения или просто за изчистване на влагалищния тракт след раждане, бактериални атаки, хормонална или антибиотична терапия.

Екстрактите от лайка и хамамелис обясняват силно успокояващия и балансиращ ефект на глобулите. Терапевтичната доза на овулите Гинексид е по един дневно. Подходящи са за продължителен прием поради изчистения си състав.

Донафил

Донафил е другата алтернатива на глобули, използвани с цел превенция и терапия на вагинални инфекции. Те са на основата на млечна киселина, чието въздействие е подсилено от добавянето на борна киселина.

Флоражин

С успокояващо действие са глобулите Флоражин. Тяхната формула залага на лактобацили, глицериди от житни кълнове, екстракт от водорасли, млечна киселина и витамин Ц. Препоръчително е съчетанието им с разтвора Флоражин за вагинални промивки.

Алкаджин

Нежната формула на Алкаджин прави тези свещички подходящи за успокояване на влагалищната лигавица, която отделя белезникав секрет, съпроводен със сърбеж.

Хомеопатия

Препаратите, които съвременната хомеопатия препоръчва при бяло течение, приемани и съчетавани правилно е възможно да Ви избавят напълно от тази досада. Хомеопатите ги препоръчват като допълнение към билколечението. Ето и кои са препаратите, предписвани от тях при наличието на коментирания проблем:

  • Kreosotum (Креосотум) – при течение с повишена киселинност, неприятна миризима и жълтеникав цвят; препоръчва се на пациентките, които изпитват болка при полово сношение и при маточно кървене, което се активизира при допир;
  • Mercurius solubilis (Меркуриус солубилис) – при жълтозеленикаво течение, което провокира дразнещи усещания и микроязвички по вагината;
  • Hydrastis Canadensis (Хидрастис) – жълти секрети с повишен вискозитет, които се точат;
  • Pulsatilla (Пулсатила) – при недразнещо течение, което е обилно, със жълтеникав цвят;
  • Arsenicum Album (Арсеникум албум) – при необилно, но силно дразнещо вагинално течение, което протича с остър мирис и коремни болки, облекчаващи се от поставяне на топъл компрес в коремната част;

Видове бяло течение и причини

Бялото течение променя своята консистенция, цвят и мирис, под въздействието на различни причини. Всяка една промяна в неговото количество, период на поява, гъстота, цвят и аромат, е повод да се вслушате в сигналите на тялото си. Ето кои са видовете бяло течение, класифицирани спрямо причините за появата му и външните изменения в секрета:

С миризма

Когато бялото течение е съпроводено със специфична миризма сигнализира за проблем. Наличието на този признак насочва към инфекция. Миризмата в този случай може да бъде на вкиснато, на мърша или на риба. Тя се проявява на фона на разграждането на определени хранителни вещества от наличните патогенни микроорганизми. Често в този случай се наблюдава и освобождаване на газове с изключително неприятен мирис. Лошата миризма на отделяния секрет винаги се приема за наличието на проблем.

Най-често за течението с миризма вина носи бактериалната вагиноза. Възниква в резултат на много силна пролиферация на бактериите директно към вагиналната лигавица. При напълно здравите жени тези бактерии във влагалището също са налични, но са в много малки количества.

Сред тях са пептококи и гарднерела вагиналис. С развитието на инфекцията, причинена от тях, жените се оплакват от вагинално течение, отличаващо се с миризма на риба.

Други фактори за изменения в миризмата на течението са бремеността, приемът на антибиотични или хормонални препарати, неспазване на лична хигиена съгласно общоприетите хигиенни норми.

На пяна

Бяло течение като пяна, което е съпроводено с миризма, също е признак за наличието на проблем. Ако секретът е пресечен или пенест, най-вероятно е провокиран от заразна болест.

Бяло течение и гъбички

Когато бялото течение е провокирано от гъбички, отличителни белези за наличието им е гъстото бяло течение, приличащо на пресечно мляко. Освен нетърпимите сърбежи и паренето, пациентите се оплакват и от отток в интимната зона. Изпитването на болка по време на интимен контакт също доказва наличието на гъбична инфекция.

Зеленикаво

Когато течението е зеленикаво на цвят и отделянето му е съпровождано от зловонна миризма, причината се търси в наличието на венерическо заболяване.

От ешерихия коли

Въпреки, че бактерията ешерихия коли обитава дебелото черво, не липсват случай, в които тя се изолира във влагалищния секрет. Напълно възможно е тя да провокира досадното бяло течение. То се получава в няколко случая. Осъществяването на безразборни интимни контакти, при които се редува вагинално и анално проникване, са една от причините.

Неправилно почистване на интимната част също става причина за пренасянето на бактерията към влагалището. Правилно е почистването и по-скоро забърсването с тоалетна хартия или дезинфекциращи кърпички да се осъществява в посока отпред назад при дамите.

Къпането във вода, заразена с бактерията, също може да е причината за изолиране на ешерихия коли във влагалищния секрет.

На парцали

бяло течение, билки, лекарства без рецепта

Билката малък зимзелен – лек при бяло течение

Често бялото течение е на парцали. Наличието им е признак за бактериална или гъбична инфекция. Особено вторият вид е много упорита. Активизирането на това състояние се изразява в усилване на течението, появата на сърбежи и неприятното усещане на за парене. Наличието на зловонна миризма също потвърждава съмненията за кандидоза. Терапията в случая продължава дълго и трябва да бъдете стриктни по отношение изпълнението на всички препоръки.

Цервикална слуз

Отделянето на цервикална слуз е физиологочен процес. Коментираната слуз, както и името й показва, има желеобразна консистенция. Промените в цвета и консистенцията й са предвидими и циклични. В пряка зависимост са от етапа на цикъла. В първата половина от цикъла, когато естрогеновото производство взема превес, цервикалната слуз се отделя в изобилие и е водниста. През този етап тя не представлява преграда за сперматозоидите и те проникват безпрепяствено в матката.

Във втория цикличен етап (следовулационен) слузта се сгъстява под въздействие на прогестерона. Количеството на секрета намалява, но за сметка на това той става лепнещ и значително по-гъст. Той се оказва преграда за проникващите сперматозоиди и препречва пътя им.

Така те не достигат до матката, остават във влагалището, където биват елиминирани от неговата висока киселинност. Проследяването и познаването на измененията в цервикалната слуз е важно за оценяване на фертилните възможности на жената във всеки един етап от цикъла й.

При бременност

Дори обилното бяло течение в първите месеци на бременността, което не е съпътствано със специфична миризма, е нормално. Усилването му в този период се провокира от хормоналните изменения. Но дори и при най-малкото зацапване, появяващо с белезникавия секрет, бременната трябва да е нащрек и да се свържи с гинеколога си. Зацапването е възможен сигнал за неочакван спонтанен аборт или извънматочна бременност.

Белезникав или гнойно вагинално течение в началото на бременността се счита за признак на развитието на инфекциозно заболяване. Към края на бременността, както и през второто тримесечие при здравите жени е напълно нормална появата на секрет с по-гъста и лепкава консистенция.

Ако той е кървав, това е сигнал за началото на преждевременно раждане или спонтанен аборт. Спешната хоспитализация на бъдещата майки в този случай е наложителна. Към края на третия триместър течението може да промени цвета си към кафяво. Причина за това е лекото кървене от шийните кръвоносни съдове.

С оглед на това, че бялото течение се усилва след забременяване, то може да се приеме като признак за настъпила бременност. Единствено в случаите, когато са налични и останалите признаци като гадене и закъсняване на цикъл, засилването на течението потвърждава съмненията за настъпила бременност.

При жените

При жените белезникавото течение се счита за нормално, когато е бистро със слузеста консистенция. Липсата на зловонна миризма е признак за отсъствието на патологични изменения Най-притеснителни са промяната в цвета, консистенцията и мириса на течението. Въпреки, че първите два признака търпят изменения в различните етапи на женския цикъл.

Известното още като флуор бяло течение при жените има защитна функция, когато киселенността му е в естествените си граници. За тялото на хормонално активната жена е физиологичен процес ексекретирането на бяло течение с киселинно pH ниво, чиято цел е предпазва деликатното влагалище от нахлуването на инфекции в него.

При мъжете

Обичайното за жените бяло течение е оплакване, което се проявява и при мъжете. И докато при дамите, в повечето случай появата му е напълно нормална и естествена, то при мъжете този симптом винаги е причина за притеснение.

Изтичането на белезникав секрет от мъжкия полов орган най-често се дължи на хламидия или трипер. Венерическите заболявания са най-честитите причините за оплакването при мъжете.

Уретрално възпаление, провокирано от алерген, също става причина за течение при мъжете. Независимо каква е причината, лечението не бива да бъде пренебрегвано. Дори и ако симптомите отшумят от само себе си. Преминаването им не означава изцеление, а временно затишие на проблем, който се хронифицира във времето. Неглижирането на това състояние става причина за мъжкото безплодие.

При деца

лечение на бяло течение, сода бикарбонат

Лечението бяло течение ефективно, когато се използва сода

Бялото течение не е оплакване само на полово съзрелите жени. Не е изключена появата му при деца. Дори и при новородени. Новороденото също е възможно да отделя бял секрет от интимните органи. В този случай причината е хормонален дисбаланс или по-скоро объркване на хормоналния фон, което се получава по време на родовия процес.

При малки момиченца също може да се появи бяло течение. Причината в този случай е замърсител, попаднал в интимната зона на детето. Пълни изследвания и консултация със специалист са неотложни в случай, че проблемът не премине до ден-два.

Преди цикъл

Вагиналните течения търпят изменения в цвета и консистенцията спрямо фазата на цикъла. В началото, като и в края на цикъла бялото течение е с една и съща консистенция и цвят – по-белезникаво и по-гъсто. Избистрянето му настъпва по време на овулация. Тогава по придобива и нормалната си слузеста консистенция.

Притеснително е когато преди цикъл освен засилване на течението се наблюдават и други обезпокоителни симптоми като силно главоболие, болки в кръста и/или малкия таз. Най-вероятната причина за всички тези оплаквания е инфекция.

Гъсто

За нормално се счита сгъстяване на течението в определени деликатни ситуации, в които се намира женският организъм. Такива етапи са кърменето, овулацията, възбудата по време на интимен контакт.

Обилно

За обилно бяло течение вина носят гъбичките Кандида. При наличието им течението е придружено с дискомфортни усещания като генитални сърбежи. Възможни са силни болки и спазми, засилващи се при уриниране.

Със сърбеж

Наличието на сърбеж, придружаващ неприятното бяло течение, също е признак за гъбична инфекция или зараза, предавана по полов път. Дамите с тези оплаквания трябва незабавно да се консултират с гинеколог за диагностициране и започване на терапията възможно по-скоро.

Мътно

Когато бялото течение е мътно, то алармира за гонорея. Налице са и оплаквания от сърбежи и парене, които допълнително усилват дискомфортните оплаквания.

Други

Други възможни причини за анорално вагинално течение са: прием на стероиди; прекомерно изсушаване на влагалищните стени по време на менопауза; възпалително състояние, протичащо в тазовата област; патологични изменения в маточната шийка; наличието на диабет; употребата на интимна козметика с високи алкални стойности, както и честата употреба на лубриканти.

Бялото течение е проблем, на който търсят решение все повече хора. Помогнете този материал да достигне до тях, споделяйки го в мрежите. Ако намирате информацията в него за полезна и изчерпателна, оценете го чрез скалата по-долу!

Бяло течение: Лекарства без рецепта, свещички, билки
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Бяло течение: Лекарства без рецепта, свещички, билки

  1. Абсолютно готин и полезен материал за лечението на бяло лечение с билки и лекарства без рецепта. Инфото е суперско и ценно!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *