Лофант: Ползи, отглеждане, противопоказания (+ интервю)

Отглеждане на билката лофант и цена. Ползи, противопоказания, лечебни свойства. Чай и семена от агастаче.

Още в текста: Разсад, засяване и засаждане. Плевене. Приложение и добив на мед от лофант.
Започваме с:

Чай от лофант, рецепта за приготвяне

Чаят от лофант трябва да бъде внимателно (но лесно) приготвен, както следва:
Слагате 1 чаена лъжичка натрошени сушени или пресни и накъсани (накълцани) няколко листа от лофант, може и нарязани стръкчета със стъблото.
Това се изсипва в чайника или в метална чаша (купа), където ще варите чая. Заливате го с една чаша гореща или вряща вода.
Да поври не повече от 7-10 мин.

По-добре е не много да изчакате и потърпите и да го пиете леко охладен този чай с пчелен мед – 1 чаена лъж. мед в чаша чай от лофанта оправя вкуса и дава допълнителни сили. За ползите от лофанта ще стане въпрос по-долу.

🙐 🙐 🙐

Преди интервюто с производителя нека кажем малко за спецификите по гледането на лофант. За отглеждане билката лофант е абсолютно железна.

Тя държи на студ, носи на студено, няма особена претенция и към почвата, в която ще се сее. Може да стигне цели 2 метра на височина и успешно цъфти до 3 месеца всяка година, без да се интересува особено от времето и условията на отглеждане. Тя е своеобразен рекордьор по дълъг цъфтеж.

Размножаване на агастаче

Това се прави главно със засяване на семената в мънички сандъчета. Правете го на не по-голяма дълбочина от половин сантиметър. Сеенето става най-хубаво през март, в неговото начало. На петия-шестия ден покълват мощно, ако до седмица не се покажат, значи има някаква грешка или проблем. Месец по-късно трябва да ги пикирате. Изнасяте ги на открито чак след като времето се затопли хубавичко. Примерно в края на април, за да сте спокойни.

Засаждане на разсада

Засаждате на редове готовия разсад, като гледате да има място от един до друг ред от порядъка на не по-малко от 60-70 сантиметра, за да има накъде да се разпростира растението. От единия до другия лофант трябва да има една педя или повече разстояние – до 30 сантиметра.

Плевене и вегетация

Недейте да плевите по време на вегетацията.

Добре е леко да разрохквате почвата след голям дъжд или след обилно поливане.

Цъфтенето на лофанта

мед от лофант, чай, семена, разсад, цена

Лофант (агастаче) е едно от най-хубавите медоносни растения. Няма противопоказания

Ако сте започнали отглеждането от семе в оранжерии, може да очаквате цъфтенето да стартира около началото на лятото, най-рано към средата на юни. То може да продължи чак до края на август, ако условията и метеорологията са добри. След наближаването на края на лятото през септември, ако е хубаво времето, може да тръгнат новите леторасли с прекрасни класовидни съцветия.

Добив от лофант

Може да се очаква мед от порядъка на 400 кила на всеки хектар, защото пчелите обичат тези растения.

Противопоказания на билката

Рецепти с лофант за чай и настойка, цена, отглеждане, разсад, семена

Цъфнал лофант от различни видове

Не успяхме да открием никъде противопоказания от билката лофант. Но все пак тук-таме се споменава, че бременните и кърмачките не бива да рискуват не само с него, но и с всяка друга билка. Освен това е хубаво да го почнете в малки дози и да се самонаблюдавате. Ако се появи някакъв проблем, не разчитайте на това, че уж няма противопоказания. Всичко е доста индивидуално, когато става въпрос за билките, не само за агастачето, така че умната!

Интервю с производител на билката Лофант.

Подробности от първа ръка за ползите, приложението и отглеждането на лофанта.

лофант чай, семена, разсад, отглеждане, цена

Ботаническа рисунка на лофант – по цвят, листа и стъбло прилича на ментата

Тодор Тодоров се занимава с отглеждане на лофант в село Дъскотна от 5 години. Негов е сайтът www.lofant.com, в който също така се говори много и за пчеларство. По-подробно представяне на г-н Тодоров и негови координати (имейл и телефон) ще намерите по-долу.

ВЪПРОС: Бихте ли се представили – себе си и вашата дейност.

Чай, отглеждане, лофант семена, цена, разсад,

Упътване за отглеждане на лофант на руски

ТОДОР ТОДОРОВ: Живея на село и ще живея на село, защото обичам земята, природата и всичко, което ме заобикаля в моето село. Занимавам се с градинарство и земеделие от юноша, а и произхождам от земеделски род. Любовта към земята и нейното плодородие ме кара да експериментирам и наблюдавам спецификата в развитието на много растения и тяхната полезност за хората.

Не абсолютизирам билките като панацея, но вярвам, че в тях има много неразгадаеми тайни и лечебни свойства, които дори сме позабравили. Занимавам се с пчеларство, което започнах по собствен интерес и възхищение от тези насекоми, учейки се от един съсед с дългогодишен опит.

И тъй като ние сегашното поколение имаме растения и дървесни видове като акация и овошки, които ползваме за пчелна паша, които са засети от нашите деди, то трябва и ние да създаваме такава медоносна растителност, с която на практика се облагородява нашата околна среда.

семена от лофант, засаждане, размножение, цена

Ето как изглеждат семена от лофант

Така чрез интернет започнах да търся разни медоносни растения, по-малко познати у нас и с уникални медоносни качества. Такова растение – билка се оказа и ЛОФАНТЪТ. Когато го засадих, забелязах наистина, че пчелите го посещават дори, за да обират росните капки по него. А когато цъфна, не го оставих до късна есен и първите слани.

Така започнах с лофанта да засаждам повече площи. Все още нямам повече от 2 дка общо площи. Отглеждането на билката не е трудно, но изисква време и работа, а аз си практикувам професията като счетоводител.

Отглеждам и други медоносни растения като златна пръчица (Solidago canadensis), Елда (Fagopirum), Босилек обикновен, даже си засадих дървото Еводия (едно от най-медоносните дървета).

ВЪПРОС: Обявяват билката тибетски лофант за съперник на женшена. Защо?

лофант женшен

Билката лофант не отстъпва по качества на известния женшен

Т. Т.: Лофантът има много цветови разновидности – лилав, бял, червен, оранжев и т.н. В САЩ, Канада и другаде се отглеждат много агастачетата и като градински растения, тъй като цъфтят продължително време (над 3 месеца). За тибетски лофант обявяват белия лофант (тази година си поръчах семена, от които изникнаха само 3-5 растения, но се надявам да го завъдя и него), но аз считам, че лилавият лофант е най-автентичната разновидност на лофанта и съответно лечебните му свойства са най-добри.

Още повече, че бялото в природата е цветът на “израждането” (албиноси), когато има и други цветови форми. А се обявява за съперник на женшена, защото има многобройни лечебни качества и помага при много заболявания.

Полезни свойства

ВЪПРОС: Какви са полезните свойства на лофанта (Lophanthus Anisatus Benth)?

лофант кръвно язва гастрит

Лофантът понижава високото кръвно, но е добър и при язва и гастрит!

Т. Т.: Полезните свойства, които до момента са ми известни, са:

 • понижава кръвното при хипертониците;
 • помага при гастрити и язви на стомаха и червата;
 • пречиства кръвта и тялото от токсини и свободни радикали, т.е. има антиоксидантни свойства;
 • действа подмладяващо на човека, чрез лечебните си качества;
 • повишава либидото и половата мощ особено при мъжете;
 • при проблеми с дихателната система помага дори и при вдишване на въздуха и аромата край самото насаждение от лофант

ВЪПРОС: Как се отразява при пречистване на кръвта?

лофант при диабет и висок холестерол

Билката е идеална при диабет, защото намалява кръвната захар и холестерола

Т. Т.: Пречистването на кръвта се изразява в регулиране на холестерола, извеждането на свободните радикали и вредните съединения. Имам данни и за понижаване на кръвната захар. Според мен благотворното подмладяващо действие се дължи именно на пречистването на кръвта.

Лофант за черен дроб

ВЪПРОС: Какво е действието й при заболяванията на човешкия черен дроб?

Т. Т.: Подпомага функцията на черния дроб в извеждането на токсините от организма.

ВЪПРОС: Има ли полезно действие върху нашите бъбреци и какво е то?

Т. Т.: Помага и при бъбречните заболявания чрез улесняване диурезата през тях.

ВЪПРОС: Чували сме, че лофантът е идеален при менструални проблеми и болки. Вярно ли е това?

лофант менструални проблемиТ. Т.: Помагането при менструалните проблеми се изразява в пречистването на самата кръв.

ВЪПРОС: Как се отразява при болни нерви?

Т. Т.: Ароматът на самото живо растение действа ободряващо и повишава концентрацията, като същевременно спомага за преодоляване на депресивни състояния и нервни болести.

ВЪПРОС: Истина ли е, че подхранва косата? Може ли да се използва против косопад и за сгъстяване и удължаване на коса?

Т. Т.: Укрепва корените и подпомага растежа на косата, чрез козметика и външно приложение;

ВЪПРОС: Как се прилага при безсъние?

Т. Т.: Настройката от сухата билка има седативен ефект (т.е. помага при безсъние) при продължителен прием 3 пъти по 100 мл. дневно.

ВЪПРОС: Бихте ли препоръчали рецепта с лофант при парализа и пареза?

Т. Т.: Нямам данни за показания при парализа или пареза, освен при облекчаване на болката (може би чрез действието си на нервната система, но нямам данни). Прави се тинктура с алкохол.

ВЪПРОС: А нещо при заболявания на панкреаса?

Т. Т.: Помага на панкреаса (заедно с черния дроб) чрез смеска с мед на 1 с.л. от сухата билка в 400 мл. вода като настойка + 100 мл. тинктура (свежи стръкове залети с алкохол).

Рецепти с лофант

РЕЦЕПТА №1 с лофант при заболявания на черния дроб и панкреаса.

Тук ще ви е необходима изсушена билка лофант, достатъчна е една супена лъжица. Тя се слага във вряща вода и се оставя да изстива в нея два часа. Прецеждате, добавяте мед. Можете да добавите и 100 милилитра от описаната по-долу тинктура за сърце, за да имате по-хубав ефект. приемате 20-ина мин. преди самото ядене. Така продължавате 30 дни. Ако прецените, че ви трябва още, можете да направите повторение на лечебния цикъл 3-4 пъти по един месец, като се прави почивка от една седмица между всеки два месеца прием.

ВЪПРОС: Как се използва след прекаран инсулт и инфаркт?

Т. Т.: Подпомагането на сърдечно-съдовата система след тези тежки болести според мен не е препоръчително.

РЕЦЕПТА №2 за тинктура от лофант за сърце.

3 супени лъжици пресен, а не сушен, цвят от любимата билка лофант се изсипва на дъното на средно голям буркан за компоти примерно от 700 милилитра и се долива смело бутилка водка.

После затваряте с винтова капачка или от обикновените, които вече не се произвеждат масово, и оставяте да седи на тъмно три седмици.

Ежеседмично разбърквайте по няколко пъти или ако бурканът е добре херметизиран, можете просто хубавичко да го разклатите.

Получената тинктура от лофант се пази и се държи в тъмна (по-добре кафява, но може и тъмно зелена) бутилка, затворена плътно с тапа.

Взима се по една малка чаена лъжичка от въпросната смеска и се разрежда в 30-40 милилитра вода, като се гълта 1/2 час преди да седнете да ядете.

Лечебният курс трае също така три седмици. Ако симптомите и състоянието ви са се е променили малко към добро, но не достатъчно, тогава повторете курса още веднъж като направите плътно поне седмица почивка.

ВЪПРОС: Какво е действието на билката при диабет?

Т. Т.: Подпомагането на панкреаса е благоприятно за диабета.

ВЪПРОС: Всеки ли може да си отгледа лофант в България?

Т. Т.: Отглеждането на лофанта по моята технология с вече 5 годишен опит в България по всичките й краища вече е лесно и безпроблемно. Дори и на тераса в апартамент имам клиенти, които го гледат.

ВЪПРОС: Как можем да се снабдим със семена и разсад?

лофант цена, разсад, семена, отглеждане

В Русия бизнесът с лофант има големи размери, там се продават десетки видове

Т. Т.: Разполагам в момента и със семена и с разсад, който ще може да се сади до края на лятото. Поръчката става по телефона ми: 0887 013 963 и на този и-мейл: gamari@abv.bg. цената на 50 стръка разсад е 10 лв. общо, а на 20 гр. пакетче семена от лофант – също 10 лв./пакетчето. Изпращам заедно с технологията за успешното му отглеждане.

ВЪПРОС: Има ли някакви подробности и специфика при отглеждането, които трябва да знаем?

Т. Т.: Подробностите при отглеждането му не са много, освен че се налага поливане и окопаване при сушаво време и плътна почва. Наесен се отрязва до почвата и така зимува, за да се покаже отново напролет през март месец. За повече подробности по отглеждането или самата технология съм винаги на линия.

Лофант: Ползи, отглеждане, противопоказания (+ интервю)
4.1 (81.54%) 13 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

11 thoughts on “Лофант: Ползи, отглеждане, противопоказания (+ интервю)

 1. Бихте ли посочили повече конкретни рецепти за лечението с лофант, че това разтягане на локуми ме изнервя? Благодаря предварително.

  • Здравейте, Стефан Марков! Днес добавихме две конкретни рецепти с лофант (агастаче) към текста, скоро ще сложим и още. Напълно прав сте да се ядосвате!

   Ще се радваме, ако коментирате пак или споделите материала ни в социалните мрежи. Може да последвате и канала на БГ Билка в Youtube.

 2. Възможно ли е да се размножи с връхни резници, и ако да – каква е технологията?

 3. Ядосвал се бил… Пий си мент аглог и валериан, н есе дразни зад монитора.

 4. Защо ли премахнахте линка, който изпратих… Яснооо, там цената е 1 левче за 100 бр.семенца.

  • Дайте по-описателна и уникален текст за коментара, който не се намира на друго място в интернет. Вашето “изречение”: “Допълнителна инфо за лофант…” по никакъв начин не оправдава съществуването на линка под нашата статия. Опитваме се да държим сайта чист от спам коментари, популяризиращи линкове. Ако искате линк към тази информация, напишете специално за сайта поне 100-200 думи, нито ред от които да не се намира другаде. Ако смятате, че това е прекалено много работа за един скапан линк, тогава и ние сме на същото мнение. Хората ще си го намерят сами от Гугъл, ако чак толкова им трябва. Ако направите копи-пейст, отново няма да ви одобрим коментара. И то не защото цената е ниска, а защото Гугъл не обича копи-пейста.

 5. Нуждае ли се лофантът от “зазимяване”? Доколкото можах да разбера от публикации в интернет, той е многогодишно растение, но не намерих информация как да се грижим за вече засадените растения през есента и зимата. Благодаря ви предварително!

  • Случайно попаднах на тази страница и ще си позволя коментар, тъй като от три години отглеждам лофант, както и го развъждам успешно. През зимата лофанта не се нуждае от грижи, а есента се изрязва ниско и лично аз го прекопавам. В нашата градина двугодишните растения достигнаха до 1.80 височина, но се и поливат редовно, поне веднъж седмично. Това наистина е прекрасно растение, за което трябва да намерите място в градините си. Аз го добавям и като подправка в повечето традиционни български ястия, а чаят е просто невероятен.

 6. И аз редовно си пийвам чай лофант и от миналата година започнах да се занимавам с неговото отглеждане. Не открих никакви противопоказания и на са ми се проявявали. Бързо намерих семена в интернет, продават ги за цена от 5-10 лева и си направих разсад. Много ценни са тези рецепти, които сте дали, не ги знаех, благодаря!

 7. Прекрасна билка.Есента един колега ми извади цяло коренище, оставих го да прецени и със събраните семена тази година имам над 20 растения.ще оставя още няколко да прецъфтят и догодина, живот и здраве ще напъля градината.

 8. Здравейте, моя лофант за около 3 месеца от 20см стана на около 150см, говоря за 70 корена, пчелите го налитат доста добре, но това което искам да попитам като въроси е:
  – Кога прецъфтява?
  – Главичките правят ли се на чай?
  – Как, кога и до къде се подрязват?
  – Въобще ще ви бъда много благодарен да ми дадете съвети за отглеждането и направата на чай.
  Благодаря

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *