Божествената пасифлора: Свойства, приложения, рецепти и отглеждане на маракуя

Пасифлора – свойства, приложения, рецепти, противопоказания. Като лекарство. Видове. Отглеждане. Маракуя.

Как да си направим чай от пасифлора?

Когато сте нервни или просто изпитвате безпокойство и несигурност заради предстоящо важно събитие (изпит, нова работа, предстояща операция и др.), ефективното природно решение се нарича пасифлора.

Вероятно ако все още не сте опитвали билката, сте чували за лекове с нея. Или Ви е позната от съставките в козметичните продукти. Действието на това прелестно растение ще сравним с това на валериана. То успокоява, релаксира и помага за хармонизиране на чакрите. Най-лесният начин да консумираме чудната пасифлора, е под формата на чай.
То се прави по класическия начин – лъжица от сухата билка се вари няколко минутки. Количеството вода, съответстващо на това количество билка, е сто мл.
Чаша от този билков извлек води до нормализиране на съня и регулиране на храносмилането, особеното когато тези смущения са причинени от страхова невроза.

Друг вариант за приготвянето на чай е като сварите за няколко минутки в 400 мл следните билки – корени валериана (25 грама), анасон (15 грама), пасифлора (20 гр) и 10 гр мента. Като успокоително средство този чай може да бъде приеман трикратно по 50 мл.

Настойка

Настойка от невероятна билка пасифлора може да приготвим на водна и алкохолна база.

За настояването на билката във вода е необходимо да вземем лъжица от наситнения изсушен корен и да го киснем за около десет минутки в 100 мл.

По половин чаша от тази прецедена течност е добре да се изпива преди лягане. Направете го половин час преди да легнете, като предварително затоплите лека и няма да срещнете трудност със заспиването.

Ако сте нервни и напрегнати, преди да посегнете към успокоителните таблетки опитайте с чай от пасифлора.

Настойка от чудната пасифлора се приготвя и с алкохол. Методът гарантира пълноценна екстракция на полезните компоненти от лековито растение.

Тинктура (спиртна настойка) освен в готов вид от аптеката може да си набавите и изпълнявайки следната рецепта – двеста грама суха трева+литър 60-градусов алкохол.

Кисненето на пасифлората в алкохола трябва да продължи две седмици. Периодично през това време разклащайте съда, в който се киснат съставките. Стандартната доза е 30-40 капки и се приема по три или четири пъти, в зависимост от ефекта, който се търси.

Други

Друг вариант за приготвянето на запарка включва кисненето на лъжица от изсушените листа на коментираното растение в четвърт литър вода (вряща). След около 20 минути може да прецедите и да пристъпите към прием.

Ползи, свойства и лечение, рецепти

Освен като храна (плодът маракуя) пасифлората се използва за декоративни и лечебни цели.

На първо място са успокояващите свойства на билката, които се обясняват в способността й да забавя предаването на нервни импулси по мозъка и гръбначния стълб. Тя е и мощен спазмолитик.

Когато главоболието и безсънието не ни дават мира можем да посегнем към природната алтернатива на успокояващата валериана, а именно ценната пасифлора.

Тя помага на пациентите с алкохолна зависимост да я преодолеят по-лесно чрез намаляване „глада“ за алкохол и регулиране на поведението.

Билката е едно от добрите средства за успокояване на повишената нервност на пациентите със зависимост към алкохолните напитки.

Повишената нервност, преходната хипертония и намалената работоспособност, разглеждани като част от симптоматиката на менопауза, също се овладяват лесно с помощта на пасифлора.

При безсъние

При безсъние пасифлора е надежден лек, приемана под различни форми – капки, чай или таблетки. Редовният й прием спомага за намаляване на нервното напрежение, а от там и за подобряване съня. Опитайте с чаша чай от чудната билка, приет 30 минути преди лягане.

При депресия

При депресия пасифлора е билката, на която пациентите с това оплакване могат да се доверят без притеснения. Приемана редовно тази билка спомага за намаляване на тревожността. Изследване показва, че лечението на това заболяване с пасифлора е по-кратко, отколкото при прием на лекарства.

За нерви, успокоително с маточина

Освен валериана и пасифлора е едно от най-добрите средства за успокояване при нерви. Когато двете  билки се съчетаят с маточина, формулата е изключително успешна.

Освен, че укротява нервите, гарантира и по-спокоен и по-продължителен сън. Пациентите, приемащи лечебното трио се чувстват не само по-спокойни, но и по-уверени. Ето какво е нужно за комбинацията:

Към загрятата до кипене вода се добавят билките. Изчакват се десет минутки, докато я обогатят с полезните си екстракти и след това се отделят от нея чрез цедка. Пристъпете към консумацията на течността, след като се охлади леко.

В козметиката

В козметиката ценната екзотична билка проявява своите лечеби ефекти в няколко спектъра. Тя успокоява. Регенерира и освежава. Забавя клетъчното окисление, което води да преждевременно стареене на кожата.

Отличава се с омекотяващо и кондициониращо действие. Ще я откриете във вид на екстракт или масло като компонент в бяла козметика, предназначена за грижа и третиране на кожата по лице, тялото, както и в продуктите за коса.

В хомеопатията – пасифлора инкарната

пасифлора

Екзотичната пасифлора е спасение то при безсъние

В хомеопатията ценната пасифлора също е открила своето място. Препаратът, представляващ растението, е пасифлора инкарната. Употребата му се предписва на пациенти с различни видове неврози, протичащи с повишаване на налягането.

Пациентите с нисък праг на възбудимост и трудно заспиване също могат да се възползват от терапевтичните ефекти на пасифлора инкарната. Хиперактивните деца са друга целева група, към която са насочени терапевтичните ползи на хомеопатичния лек.

При гърчове, предизвикани от безпокойство и повишена нервна възбудимост, препаратът също предлага ефективно решение.

Дозировките за прием на моно препарата се определят на индивидуална база, съобразно тежестта на състоянието.

При интензивно изразени оплаквания се приемат по десет глобулки, но задължително от ниските потенции (разреждане Д6, 10 или 12). Максимален брой приеми – 6, осъществявани през час интервал.

След заглъхване на симпоматиката приемите се разреждат – стават общо три, но количеството глобули за доза остава същото – по десет.

Приемите от пациентите в различни възрастови групи се осъществяват по един и същ начин с разлика единствено в броя хапченца на прием. От 0 до 3 години се пият по три глобулки; до шест години – по пет;  до 12 – по 7.

Други

При менопауза симптоматиката се успокоява с помощта на капки пасифлора. От тинктурата пийте трикратно по 35 капки. Повтаряйте това ежедневно за срок от шест месеца, за да получите облекчение.

При хипертонична криза, епилепсия и невроза, дозата е трикратно по тридесет капки.

Екстрактът от пасифлора във вид на тинктура се дава дори на малки деца за намаляване на безпокойството, усъвършенстване на способността за концентрация  и подобряване на съня. На бебета той се дава в количество от десет капки, трикратно. Курсът продължава общо месец-два.

Противопоказания и странични ефекти

Въпреки множеството ползи от прием на пасифлора, съществуват и някои противопоказания, с които трябва да сте запознати. Ако сте диагностицирани с някое от следните заболявания, то екзотичната билка не е точното лечение за Вас.

Списъкът с противопоказните палогии включва следното – хипотония, ангина, атеросклероза, прекаран инфаркт на миокардата, налични соли и пикочна киселина в урината, хроничен гастрит и язва (за последните две противопоказанието не е категорично; нужна е предварителна консултация).

Страничните ефекти се изразяват в замъглено зрение, силно главоболие. Най-често появата им е свързана с предозиране.

Прием с антидепресанти 

Приемът на пасифлора с антидепресанти е несъвместим. Билката усилва техните ефекти и затова комбинацията й с подобни медикаменти е не само нежелателна, но и задължително трябва да се избягва. (Още за лечението с антидепресанти)

При бременност

маракуя

Плодът маракуя притежава куп полезни свойства

Бременността не се разглежда като противопоказание, но при наличието й лечение с пасифлора е нежелателно. Избягването му се налага с оглед на неизяснените ефекти на билката върху здравето на плода и неговата майка.

Други

Продължителната употреба на лечебната пасифлора е непрепоръчителна. Докато сте подложени на терапия с нея, избягвайте извършването на дейности, които изискват повишена концентрация – управление и боравене с превозни средства и машини.

Случаите на непоносимост към пасифлора, изразяващи се с алергична реакция, се наблюдават изключително рядко.

Пасифлора не бива да бъде комбинирана със спазмолитици, тъй като е възможно да доведе до усилване на техните ефекти.

Билката пасифлора (Passiflora) като лекарство

Красивата билка пасифлора се използва като лекарство под формата на капки (тинктура), таблетки и сироп.

На капки, тинктура

Една от формите, в които билката пасифлора се използва за лечение, е на капки. Предлага се разнообразие от марки на тинктури, от които се приемат между 30 и 40 капки по три най-много по 4 пъти (само в много тежки случаи). Повече от 6 мл  дневно от тези капки е нежелателно да се приемат.

Те са прекрасна алтернатива за тези, които изпитват тревожност, прекалено нервни са, страхуват се от предстоящи промени и важни събития в живота им.

Актьори (преди сценична изява) и студенти (преди важен изпит) могат да се доверят на успокояващите свойства на тази ценна билка. Шишенце от ценната тинктура се предлага на цена между 7 и 8 лв.

Специалистите препоръчват успокоителните капки да се приемат четвърт час преди прием на храна.

На таблетки, цена

В таблетки екстрактът от пасифлора най-често се комбинира с други билки като валериана, лавандула и хмел.

В много таблетки с пасифлора като компонент присъства и хормонът мелитонин. Той се отличава не само със седативен, но и с антиоксидантен и успокояващ ефект.

Комбинират се и с витамини от Б групата, за които е доказано, че са с положително въздействие върху нервната възбудимост и системата като цяло. Цената на таблетките варира от 7 до 25 лв и зависи от производителя и вложените компоненти. Съответно тези с по-богат състав билки+мелатонин и витамини са най-скъпи.

Екстракт

Екстрактът от пасифлора или страстоцвет, както още наричат билката, подпомага дейността на нервната система в ситуации със силно напрежение, изпитване на безпокойство, трудности със заспиването, нездрав и неспокоен сън.

При чести пристъпи на страх и промяна на настроението, както и при оплакване от главоболие, екстрактът от страстното цвете се оказва комплексното решение.

От течния етанолов екстракт се пият трикратно по 20-30 капки, разредени в чашка вода. Полови или един час преди консумация на храни е уместно това лекарство да бъде поглъщано.

жълта пасифлора

Така изглежда очарователната жълта пасифлора

Възможно е препаратът да се окаже потенциално опасен за пациенти с чернодробни заболявания, пристрастени към спиртните питиета и епилептиците, поради алкохолното съдържание в него.

Цената на 20 мл от екстракта е 4,80 лв.

Масло от пасифлора

Широк е спектърът на приложение и на маслото от пасифлора. Масленият извлек е препоръчителен за употреба при специфични проблеми, свързани със засушаване не само на кожата, но и на скалпа.

Изобилието от ценни есенциални и мастни киселини го прави изключително подходящо за директно втриване в скалпа и участъците от кожата, нуждаещи се от допълнителна грижа и хидратация.

Антибактериалните агенти успокояват кожните раздразнения. При повишена нервност, умора и често главоболие, аромалампи с ценното масло повлияват много добре. Няколко капчици от него може да добавите към водата във ваната или масажното масло. Цената на 100 мл от масления извлек е в интервала 22-27 лв.

С мелатонин 

Тези, които изпитват трудности със заспиването, мелатонин с пасифлора, е едно от добрите решения. Коментираният мелатонин всъщност е хормонът, който отговаря за регулирането на съня. Недостатъчният му ситнез е виновен за мъчителното тежко безсъние.

Съществуват добавки от мелатонин+пасифлора, които предлагат комплексно решение при безсъние и други стресови ситуации като промяна на часовото време, на работата и др.

Добавката съдържа и ценният витамин В6, който има не по-малко важна роля за съня. Стандартно се препоръчва поглъщането на таблетка преди лягане. (Още за мелатонин)

Цената на 20 броя от тези таблетки е 6,70 лв.

С Витамин Б6

Вариантът на пасифлора с В6 е представен от препарата Дормилек. Добавката съчетава най-ефективните компоненти срещу мъчителното безсъние – страстоцвет (пасифлора), валериана, мелатонин и жизненоважния Б6 витамин.

Ефектът на релаксация и успокояване се постига благодарение на синергичното действие на тези компоненти. Препоръчва се преди сън да се пие по капсула, като ефектът се изразява в пълноценна нощна почивка без събуждане.

Цената за петнадесет капсули е 7,40 лв.

Пасифлора релакс, цена

пасифлора витифолиа

Това е красивата пасифлора витифолиа

Пасифлора релакс е вариантът, който успокоява при повишено напрежение, безпокойство и силен страх. Специално разработен препарат за успокояване на дамите в менопауза. Освен за тях той е подходящ и за всички жени, които по време на цикъл се оплакват оът безсъние и повишаване на нервната възбудимост.

В капсулите е вложен екстракт от пасифлора инкарната, който е съчетан със соев лецитин, пчелен восък, желатин и глицерин. Стандартно от пасифлора релакс се препоръчва по 2 капсули на ден. Най-подходящ период за приема им е следобед и час преди вечерния сън. Цената на опаковка с 30 капсули е почти десет лева.

Пасифлора “Алора” – сироп

Пасифлора „Алора“ е препарат със силно изразен седативен ефект. Обусловен е от сънотворното действие на алкалоидите в билковия екстракт.

Алергичните пациенти, както и тези на терапия с антидепресанти и с медикаменти за овладяване на алкохолизъм, не може да пият „Алора“.

За да се постигне задоволителен успокоителен ефект възрастните трябва да приемат препарата в дозата от мерителна лъжичка преди основните хранения.

Изисква се прием на двойно количество непосредствено преди сън за тези, които трудно заспиват и се будят често през нощта.

Децата, които са над три години, не бива да пият повече от половин лъжичка на прием.

Сто мл от сиропа струва 4,5 лв. Медикаментът се предлага и в таблетна форма, която е по-предпочитана. Двадесет таблетки от 100 мг струват 7 лв. Действието на препарата в тази форма е на същия принцип, както и при сиропа.

С цел постигане на бърз сънотворен ефект при безсъние се предписва прием на дневната доза от 2-3 таблетки наведнъж, час преди лягане.

Ако проблемът, за който се приема добавката, не е свързан с безсъние, а само с тревожност и повишено безпокойство, дозата е трикратно по таблетка, приемана поне половин час преди поглъщане на храна.

Алверде крем с пасифлора, регенериращ

Масло от пасифлора е компонент в един от нощните регенериращи кремове на Алверде. Продуктът е сертифициран от BHDI. Това гарантира чистотата на вложените в него продукти.

Регенериращият крем на Алверде е с по-твърда консистенция и попива по-бавно поради вложените в него дълбокохидратиращи агенти. Отзивите за този крем са много добри.

Освен, че е икономичен, потребителките го описват и като изключително ефективен. Твърдят, че в резултат от неговата употребата кожата им е хидратирана перфектно, а линиите са изгладени и по-малко забележими.

Невростаб – пасифлора с валериана

червена пасифлора

Това е прелестната червена пасифлора

Невростаб е ефективна срещу раздразнителност и безсъние комбинация, съчетаваща билките пасифлора, глог и валериана. Стандартизираните екстракти, вложени в препарата, гарантират значително редуциране на усещането за тревожност, подобряване качеството и продължителността на съня.

Обичайно препаратът се дозира трикратно по капсула. Опаковка от тридесет капсули се предлага за 7,60 лв. (Oще за ценната валериана)

Екстракт Пасифлора, Хмел, Валериана

Билката хмел е друг лек, чиято комбинация с пасифлора и валериана е изключително уместна. Триото е подходящо за спиране на среднощното будуване и успокояване при стресови ситуации.

Хмелът се отличава не само със способността си да отпуска, но и да успокоява болката. Един от вариантите, в който са комбинирани гореизброените три билки е Изи найт. Освен тях в добавката се съдържа още и екстракт от корен на шлемник и витамин В6. Достатъчно е да погълнете една таблетка, за да си осигурите комфортен сън.

Друг вариант е фиторелакс. В комбинация с валериана и пасифлора хмелът усилва въздействието им. При нервно напрежение се приемат по капсула-две друкратно. Когато проблемът е свързан със съня се пият по две капсули еднократно. Най-добре е това да стане час преди вечерния сън. Цената за тридесет капсули фиторелакс е 12 лв.

Стресовитал с пасифлора и жълт кантарион

Отличен заместител на вредните успокоителни са капките стресовитал. Те са създадени с цел да заместят необходимостта от прием на подобни медикаменти при пациентите, които се оплакват от стрес, причинен от физическа преумора.

Стресовитал гарантира не само лесно заспиване, но и добра кондиция през деня и усещане за бодрост. В приготвянето на тези капки е заложена уникална рецепта, открита сред записките на знахарка, обитавала малко селце край Лопушански манастир.

Екстрактът е на водно-етанолова основа основа. Преди година оригиналната рецепта е подобрена и усъвършенствана от д-р Стефан Ангелов, който решава да предложи билковата композиция във вид на капки, а не смес от сушени билки за приготвяне на чай. От стресовитал трябва да пиете 2х30 капки, разтваряйки ги предварително във вода.

Поглъщането на лековития водно-етанолов извлек трябва да бъде осъществявано преди или паралелно с приема на храни. А сред съставките са всички билки с доказани успокояващи свойства – пасифлора, дилянка, жълт кантарион, маточина, глог, лавандула, страшниче (Asplenium trichomanes), женшен (индийски).

Цената на шишенце със сто мл от вълшебните капки, което стига за дълъг период, е 41 лв. (Oще за лечение с жълт кантарион)

Витамикс за нерви

Витамикс е препарат насочен към подобряване дейността на нервната и сърдечната система. Неприятните усещания за постоянна умора и отпадналост намаляват след приема на стандартизираните капсули. Тридесет броя от тях струват малко над 10 лв.

Сред екстрактите, влизащи в състава на препарата са освен валериана, пасифлора и маточина. Действието им е подсилено от магнезия и Витамин „Б“ (шести поред елемент от групата).

Дозирайте по капсула дневно след приема на хранителни продукти.

Други

Пасифлора Фарма е друга разновидност на препаратите с билката. В тази добавка се съдържа единствено екстракт от ценното страстно цвете.

Добавката Антистрес на Фитолек е друга алтернатива. При нея пасифлора е в съчетание с мента, лайка, жълт кантарион, валериана, цинк, магнезий и ценния витамин В 6. От нея се пият от една до две капсули на ден.

Неодорм е друга алтернатива за пациентите, оплакващи се от смущения в съня. Тук пасифлора действа в комплекс с мелатонин, б-фенил, л-теанин, 5-хидрокситриптофан, магнезий и незаменимия в подобни случаи витаминен елемент от група В (В6).

Въздействието на неодорм е следното – релаксира и успокоява нервната система, въздействайки върху рецепторите на мозъка и предразполагайки тялото към сън.

Видове пасифлора + снимки 

Видовете пасифлора са общо 534 на брой. Ще се спрем на най-интересните и впечатляващите от тях.

Пасифлора алата (Passiflora alata) – червена

Пасифлора алата е така наречената червена пасифлора. Отличава се с впечатляващи пурпурно-червени цветове. По тях се забелязват и бели краски. Ухаят божествено. Диаметърът им е около десет сантиметра. Растението ражда плодове, подходящи за консумация.

Пасифлора инкарната (Passiflora incarnata)

Пасифлора инкарната е най-използваният вид за лечебни цели. Това е един от най-красивите представители на растението със специфично оформени лилави цветове.

Пасифлора церулея (Passiflora caerulea) – синя, градинска

Пасифлора церулея е така наречена градска пасифлора. Цъфти с очарователни цветове. Ражда плодове, но те са кухи и неядливи.

Маракуя (Passiflora edulis)

Маракуята е пълзящо растение, обхващащо различни представители от семейството пасифлора. Сред  тях  са пурпурната и жълтата пасифлора, чиито плодове имат хранителна стойност и са подходящи за консумация.

Пасифлора витифолия (Passiflora vitifolia)

Пасифлора витифолия е лиана, която цъфти с наситени червени цветове. Диаметърът им достига до 15 см.

Пасифлора триивична – Passiflora trifasciata

Триивичната пасифлора, както и името й показа, има триивични листа. Стъблото е ребристо. А чашка е бяла със специфична форма и плодчета във формата на сиви топчета.

Passiflora citrina – жълта

Жълтата пасифлора има специфични цветове с формата на камбанка. Специфичното за това растение са мъхчетата по чашката, по стъблото и листата.

Други

Други видове пасифлора са Passiflora cincinnata, Passiflora ligularis, Quadrangularis НА Passiflora (гигантска или четиристранна), Tripartita НА Passiflora и други.

Отглеждане

Пасифлора е подходяща и за отглеждане у нас, въпреки че предпочита субтропичния климат.

В саксия

Красивата пасифлора с очарователни червени или синьо лилавеещи цветове може да отгледате и в саксия. Изберете най-слънчевото място за нея. Освен, че обича слънцето претенциозната пасифлора обича и влагата.

Ако й осигурите тези две условия, тя ще Ви радва с очарованието си. При липсата на достатъчно светлина и влага не цъфти. При продължително засушаване на почвата загива. Пасифлората се нуждае и от много свеж въздух.

Тъй като кореновата система на това цвете е добре развита, то се чувства по-добре в по-големите саксии. Добре в всяка пролет да сменяте саксията. Обича почви с неутрална киселинност. Подходящи са тези, върху които се отглеждат бегонии.

Размножаване от резници

Един от начините за размножаване на очарователната пасифлора е чрез резници. Избират се тези, които са по-здрави и изглеждат по-добре и имат поне няколко листа.

Резниците се засаждат директно в почвата, която е задължително да бъде смес от 50 на 50 хумус и пясък. Ускоряването на растежа се постига чрез изграждане на малка оранжерия. Не забравяйте редовно да проветрявате, за да осигурите необходимото количество въздух.

От семена

Пасифлората се размножава и от семена, които се вземат от образувалите се плодчета. Март месец е най-добрият период за засаджане на семенцата. Диаметърът на саксията, в която се засаждат семенцата, не бива да бъде по-голям от 7 см.

След засаждането им саксията се покрива с найлон. Когато се появят няколко листа над повърхността на почвата, може да разсадите цветето в друга саксия или директно в почвата.

Семената на това вълшебно цвете са с добра кълняемост. Издържат до три години. За да покълнат по-бързо може предварително да ги накиснете с портокалов или грейпфрутов сок.

Отглеждане на открито + през зимата

Пасифлора може да се отгледа навън. Въпреки, че тя вирее в Бразилия,  у нас също може да презимува. Коренището й не измръзва през зимата и някои видове издържат до минус 15 градуса. Задължително трябва да му подсигурите богата почва. Не се притеснявайте, че листата окапват при застудяване. Това се случва през зимата. На пролет отново поникват.

Не забравяйте през пролетния сезон да я подрежете. Ако желаете през зимата може да я покриете с пласт сухи листа.

На двора засадете пасифлората на място, на което не става течение с добре дренирана почва. Не е необходимо засаждането й върху плодородна почва. В такъв случай тя расте на височина, но не цъфти много. Поливайте я редовно и подрязвайте изгнилите листа.

Активно торене се изисква по време на цъфтежа на цветето. Целта е да се стимулира този процес, а не образуването на листна маса.

Подрязване на изгнили листа

Активното подрязване на изгнилите листа пасифлора се осъществява задължително в началото на пролетта. Ако пропуснете този момент, рискувате забавяне на развитието на растението.

Други съвети

Препоръчително е да поливате претенциозната пасифлора с дъждовна или предварително пречистена вода. В близост до саксията й може да поставите съд с вода.

Плодът маракуя (Passiflora edulis)

Екзотичният плод маракуя е представител на рода пасифлора. Плодовете са овални с диаметър между 6 и 12 сантиметра. Обвивката им има виолетов или жълт цвят. Меката вътрешност е изпълнена със семенца и месеста част, обособени в малки топченца.

Как се яде маракуя

Плодът маракуя се яде като го срежете точно през средата и оберете месестата му част. Той е превъзходен за директна консумация, както и за декорация на сладкарски изделия. Сокът от него също е превъзходен. Може да прибавите няколко парченца от него към плодовете за приготвяне на любимия фреш.

Цена

Плодът маракуя се предлага у нас на цена от 30 лв за килограм. Био вариантите са с около 10-15 лв по-скъпи.

Свойства

Местата маракуя е източник на куп полезни свойства. Като започнем от това, че е богат източник на калий, фосфор, сяра, желязо, манган и магнезий, представете колко много допринася за здравето ни този плод.

От витамините маракуята е представена от следните елементи – Ц, К, А, Д, Е, В и Н. Плодът притежава лек слабителен ефект. След атрактивните му свойства са и тези на антипиретик (смъква температурата). Спомага за изхвърлянето на опасната пикочна киселина.

Пациентите със заболявания на черния дроб, пикочните пътища, както и тези със смущения в съня и понижено налягане, могат да се възползват от ценните качества на този екзотичен плод.

За успокояване на кашлица маракуята също е ценно средство.

Алфахидрокси комплекса осигурява всичко, от което кожата се нуждае, за да регулира себумната си секреция и да се запази свежа за по-дълго време.

Антиоксидантната активност на маракуята е добра не само за сърцето, но  и за черния дроб и пикочната система. Не са за пренебрегване и противовъзпалителните свойства на плода, които предпазват от вируси.

Седативният ефект на екзотичната маракуя се дължи на пасифлорин – веществото, което отпуска и релаксира.

Отглеждане особености

Красивата пасифлора едулис, която ражда плодчетата маракуя, произхожда от Перу. Въпреки специфичните различния между климата у нас и в Бразилия, растението се отглежда и тук. Тъй като не е студоустойчив вид, през зимата задължително трябва да се прибере. Мястото, на което маракуята се чувства най-добре, е топло и слънчево.

Задължително трябва да осигурите подпора на лианата. Размножаването се осъществява чрез семенца и резници. При първия вариант засаждането се осъществява в саксия у дома или в оранжерия и се изнася навън едва през следващата пролет. Дълбочината, на която семенцата се поставят в почвата, е около 1,5-2 см.

За саксията с маракуя изберете място с южно изложение. Навън може да престои от юли до октомври. Изискванията й към почвата са да бъде влажна и добре подхранена. Но не прекалявайте с поливането. Доставаяйте вода на растението винаги в умерени количества.

Подхранвайте почвата веднъж седмично като използвате смеси, предназначени за цъфтящи растения.

Друго

Семената маракуя се отличават с ниска кълняемост. Преди да ги поставите в почвата е добре да ги накиснете за половин денонощие във вода.

Ако Вие знаете нещо друго за екзотичната пасифлора, разкажете ни. Споделете с нас и мнението си да добавки с растението в случай, че сте приемали или приемате такива. Как се чувствате? Има ли ефект при Вас. Всяко мнение, съвет и препоръка е ценно за нас и нашите читатели.

Ако намирате предоставената информация за ценна и интересна, споделете я с приятелите си в мрежите и оценете материала. Благодарим Ви!

Божествената пасифлора: Свойства, приложения, рецепти и отглеждане на маракуя
4 (80%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *