Ad Clicks : Ad Views :

Магнезий на таблетки. Какъв да си купя и да пия? Цена, прием, видове, мнения

/
/
/
185 Views

Добър магнезий на таблетки – как да се ориентираме сред видовете на пазара. Автентични мнения и отзиви на потребители за отделните продукти. Плюсове и минуси, цена, прием. Симптоми на магнезиев дефицит. Предозиране. Храни с високо съдържание на магнезий. Магнезиев гел, олио и други продукти.

Как да изберем добрия магнезий на таблетки?

Изборът на добър магнезий на таблетки не е никак лесно. Сред разнообразието от продукти и реклами с примамливи обещания е много трудно да отсеем добрите продукти.

Добрият магнезий за един вероятно е не толкова добър за друг. Но все пак при избора на таблетки трябва да обърнем внимание на няколко съществени момента – концентрацията на активно вещество, брой на приемите и количество на приемания продукт.
Таблетките с по-ниска концентрация съответно налагат прием на повече хапченца. А това не винаги е най-удачният вариант. Особено за вечно забързаното ни ежедневие.
Друг съществен момент при избора на таблетки магнезий са противопоказанията и страничните ефекти на съответния продукт. Често цената също се оказва решаващ фактор. За да Ви улесним максимално в избора на добри таблетки магнезий ще се спрем на предлаганите у нас.

Ще разглеждаме не само техния начин на прием, но и ще се спрем на техните плюсове и минуси. Няма да подминем и мненията на потребители, които са ги ползвали.

За да бъдем максимално точни и полезни ще се спрем и на цените на отделните препарати.

Важно е да прецените дали ще заложите на моно таблетки, т.е тези, които съдържат единствено ценния магнезий. Или на такива, при които той е в комбинация с други ценни микроелементи.

Как варира българската цена на таблетките магнезий?

У нас цените на таблетките магнезий се движат в интервала между 7 и 30 лв. В пряка зависимост е от количеството и добавката на други полезни вещества и екстракти (гинко, мента, селен, калций, калий и др.)

Видове таблетки магнезий, приложение, плюсове, минуси и цена

Ето и кои са най-популярните видове на таблетки магнезий, които се предлагат у нас.

Магнерич

Магнерич спада към групата на минералните препарати. Принадлежи и към препаратите, известни като калциеви антагонисти. Или казано по-просто спомага за усвояването на магнезия. Активният компонент  емагнезиев DL-аспартат.

Ползи, как се взима, цена

магнерич, богати на магнезий таблетки
Магнерич е един от популярните препарати магнезий на таблетки

Магнерич притежава доказани ползи за пациентите с дефицит на ценния магнезий. Той съдейства за регулиране на мускулните спазми и успокояване на преуморения мускул.

Ценен е за пациентите с парестезии. Както и за тези, оплакващи се от мъчителни мускулни крампи. Нарушения в сърдечния ритъм не се лекуват с магнерич, но се повлияват изключително благоприятно, когато той се приема заедно с назначените лекарства.

Съществен плюс на препарата е, че е подходящ за прием с препарати, насърчаващи диурезата.

Дозира се спрямо степента на магнезиев дефицит. Обичайно препоръката на специалистите е за прием трикратно по две таблетки за срок от седмица. След това специалистите съветват за преминаване към друг режим – от две до три таблетки общо за деня.

Втората дозировка се отнася и за пациентите с лека форма на прееклампсия.

Децата над шест години имат общо три приема. Количеството на общата доза се определя индивидуално по следната формула – между 10 и 30 мг за всеки килограм телесна маса.

Всяка доза се приема с не много голямо количество вода. Препоръчителната продължителност на терапията с магнерот е шест седмици. Допуска се и по-дълъг период на прием. Препоръката за това може да даде единствено запознат с Вашето здравословно състояние специалист.

Трябва да сте наясно, че ако пиете този препарат заедно с аналгетични, миорелаксантни, лаксативни и анестетични препарати, ще усилите ефекта им. Действието на магнезиевите таблетки намалява при паралелния им прием с калций. Най-добре е да има час-два интервал между приемите на гореизброените лекарства и коментирания препарат.

Препоръчителната цена за 30 таблетки 500 мг магнерич е 9,60 лв.

Странични ефекти

биолектра таблетки съдържат магнезий
Биоелектра – ефервесцентни таблетки магнезий, които напълно се усвояват

Като възможен страничен ефект се наблюдава състоянието, известно като хипермагнезиемия. В риск от него са хората с бъбречна недостатъчност, които са били третирани с магнерич.

В листовката на продукта е упоменато като страничен ефект появата на редки и кашави изпражнения. В повечето случаи тя е в резултат от завишаване на дозите на препарата. След редуцирането им, ситуацията обикновено се нормализира.

Завишените дози магнерич е възможно да причинят тежка интоксикация. Тя се изразява в повръщане, гадене, запек, летаргия и дори преустановяване отделянето на урина. В такъв случай се налага спешно въвеждане на калций по интравенозен път.

Минус е, че не може да се прилага при пациенти с чревни стеснения. В този вид магнезият е неподходящ за децата, ненавършили шест години.

Съдържанието на нишесте в таблетките магнезий магнерич предразполага към алергични прояви.

Мнения

Юлияна Михайлова споделя, че пръв път приема магнерич, но определено се чувства много по-добре.

Иван Иванов е недоволен от скъпата цена на продукта и го сравнява с негови аналози, при които терапията излиза в пъти по-евтина.

При бременност

Магнерич е един от най-популярните магнезиеви препарати, препоръчвани при бременност. Той не запълва магнезиевите липси в организма, но и свежда до минимум съществуващия риск от спонтанен аборт. Без притеснения може да се пие и от кърмачките.

По таблетка дневно се приема от бременните, когато целта на терапията е запълване на магнезиевите дефицити. При риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт се пият по две таблетки на прием. Общо за един ден приемите са между два и три.

Биолектра, видове, ползи и цени

Биолектра е друга вариант на таблетки магнезий. Тук активният компонент е представен от магнезиев оксид. В една таблетка се съдържа в количеството от 240 мг.

Тази хранителна добавка е освободена от съдържанието на глутен, лактоза и захари. Това я прави подходяща дори за пациентите с диабет и специфична алергия към глутена. Това са две съществени предимства на биолектра, които могат да се окажат решаващи при избора на тази добавка.

Ползите на добавката са свързани със способността й да успокоява мускулните крампи, мъчителното и изключително тежко главоболие. Дамите, изпитващи нетърпими болки по време на цикъл, също могат да с доверят на Биолектра.

При сърдечни проблеми препаратът е добра алтернатива в комбинация с назначените лекарства. Оплакващите се от безсъние, крампи, запек също могат да се доверят на добавката. Дамите навлизащи в менопауза ще се почувстват значително по-добре, ако започнат терапия с Биолектра.

Цената на препарата в различните му разновидности варира между 11 и 13,50 лв за опаковка. Двадесет броя от разтворимите таблетки се предлагат за 11 лв. Същият брой капсули се предлагат на цена от 12 лв.

Най-скъпи са сашетата. Двадесет пакетчета излизат 13,50 лв.

На капсули, прахчета и ефервесцентни таблетки 

магне в6 са също популярни таблетки с магнезий
Според специалистите количествата на витамин В в Магне В6 са недостатъчни

Разновидността на Биолектра ефервесцентни таблетки 240 мг е предпочитана за много пациенти. Необходимо е просто дозата да се разтвори във вода и да се погълне. Приятният й лимонов вкус улеснява още повече този процес.

От една до две таблетки е дневната дозировка за възрастни. На децата над 6 години обикновено се предписва по таблетка.

Капсулите Биолектра са с по-висока концентрация от разтворимите таблетки – 300 мг. При наличието на бъбречно-каменни заболявания, нарушения в сърдечната проводимост и загуба на голямо количество течности, употребата им е непрепоръчителна.

Усвояването на препарати с желязо, флуорид и тетрациклини се забавя при паралелния им прием с Биолектра. Между една и две капсули се предписват обикновено на пациентите с недостиг на жизненоважния магнезий.

Препаратът се предлага и в прахообразна форма – във вид на сашета. Тук съществен плюс е еднократния прием и удобството при поглъщане на дозата. Прахчето се изсипва директно върху езика. Не е необходимо да имате вода. Идеално се вписва в натоварения график. На практика сашето може да се приеме навсякъде и по всяко време.

При бременност

При бременност за запълване на магнезиевите липси се пие по таблетка на ден. Когато проблемът е по-сериозен и има риск от помятане или бременната често се оплаква от контракции, дозата е двойна.

С цел профилатика също е добре да приема по доза дневно. Обикновено месец преди датата на определения термин се препоръчва преустановяване на магнезиевия прием.

Имун директ на Биолектра – цинк, хистидин и селен

В добавката имун директ на Биолектра ползите на ценния магнезий са допълнени от други два ценни елемента – хистидин и селен. Това всъщност са сашетата Биолектра, които коментирахме по-горе.

Съществено предимство на този препарат освен удобството при приема му е и неговото положително въздействие върху имунната система.

Както и името му показва, Имун директ се грижи за нашия имунитет. Тук заслугите са не само на магнезия, но  на цинка и селена. Приятният портокалов вкус допълнително улеснява приема на добавката.

Хистидинът е добавен специално, за да улесни цинковата резорбация.

Мнения

Потребителката Оксана споделя, че продуктът е прекрасен. Тя разказва в руски сайт, че благодарение на него успяла да се справи с безпричинното на пръв поглед главоболие, крампи, безсъние и умора.

Светослав Попов споделя във Фрамар.бг, че отскоро приема продукта и се чувства много добре. Той е очарован не само от приятния му вкус, но и от незабавния ефект.

Калмацин и комбинацията калций, магнезий, цинк

Калмацин е още един от препаратите, в който ще откриете магнезий. За тези, които имат нужда не само от запълване на магнезиевите дефицити, но и от набавянето на допълнителни вещества, този вариант е изключително подходящ.

Главното предимство на калмацин е, че освен магнезий приемате още ценните калций и цинк. За да се осигури оптимална абсорбация на калция е необходим магнезий във формата, в която е вложен в калмацин.

Добавката се препоръчва за прием не само в етапите от завишена нужда от калций и магнезий (растеж на зъбите и костите, износване на плода, кърмене, менопауза), но и при повишено нервно напрежение.

Цинкът, който участва във важни ензимни процеси, също гарантира по-добро усвояване на другите два компонента.

Запек, умора, протичането на възпалителни процеси в тялото, са други ситуации, в които трябва да се пие калмацин.

Аномалии в дейността на нервната, сърдечната и имунната система също се повлияват положително от трите важни компонента на добавка. Ценният комплекс се допълва и от витамин Д.

На ден се пие само по таблетка. Цената за тридесет броя от тях е 11 лв.

Диаспорал

диаспорал са прахчета с магнезий, не таблетки
Диаспорал съдържа магнезиев цитрат

Диаспорал е друга алтернатива на таблетки магнезий. Активният компонент магнезиев цитрат, който се съдържа в продукта, активизира около 300 ензимни процеса в тялото ни. Съдейства за установяване на електролитен баланс, транспортирането на важни йони и регулиране на нервните импулси.

За какво се взима, плюсове и минуси, цена

За разлика от много други таблетки магнезий, диаспорал се усвоява напълно от тракта. Неусвоените количества от магнезия в него се изхвърлят напълно от червата. Количествата от излишното вещество се изхвърлят не само през отделителната система, но и чрез потните жлези.

Сред минусите на препарата е съдържанието на захароза в него, което го прави неподходящ за болните от диабет. Не е подходящ и за пациентите с бъбречни проблеми и проблеми със сърдечната проводимост.

Галактоза и фруктоза са другите два съществени минуса на диаспорал, които го правят неподходящ за пациентите със специфична непоносимост.

Диаспорал ще откриете във вид на таблетки и сашета. Цената на препарата в първата му форма за 20 таблетки от 610 мг е почти 7 лв. Таблетките се приемат двукратно по една. Те са предназначени за смучене, а не за пиене.

20 броя сашета Диаспорал директ се предлагат на цена от 17 лв. Сашетата представляват гранулки, които се изсипват директно върху езика. Пие се по пакетче на ден.

Мнения

Пепа споделя във Фрамар, че терапията й с таблетки магнезий Диаспорал не е била особено успешна. Приемала ги по време на първата си бременност. Сега, когато е бременна отново, разчита на морски магнезий в течна форма, за който твърди, че е много по-добър от Диаспорал.

Румяна Димитрова е сред доволните. Тя допълва единствено, че се изисква постоянство, за да има ефект.

Димитър Димитров е впечатлен от ефекта на препарата при сърдечна аритмия.

При бременност, контракции

Нарастващите нужди от магнезий при бременност се покриват от диаспорал. Бременните, които се оплакват от крампи и контракции, също се справят с проблема благодарение на тези таблетки магнезий. За тях дозата е по две таблетки на ден. С цел профилактика дозата може да бъде редуцирана наполовина.

Диаспорал и разстройство

Mного пациенти, приемащи Диаспорал, се оплакват от разстройство. То се проявява като страничен ефект. За да бъде избегнато се препоръчва паралелен прием на препарата с храна.

Магнерот

Друга популярна алтернатива на таблетки магнезий е познатият ни Магнерот. Тук активният компонент е магнезиев дихидрат оротат. Той притежава изразени антиспазмолитични и антиаритмични ефекти. С доказано положително въздействие е върху метаболитните процеси и сърдечната дейност.

Намалява значително риска от аритмия. Прилаган в ранните етапи на миокарден инфаркт има положителен ефект. Намалява риска от тромбоза, снижава холестерола. Използва се като помощно средство при лечение на астма. Спомага за възстановяване на увредените клетки.

Скованост, виене на свят, менструални оплаквания, шипове, остеопороза са част от оплакванията, при които употребата на магнерот е препоръчителна.

Таблетките се пият преди пациентът да приеме храна. Необходимо е да бъдат поглъщани с малко количество вода. През първата седмица от лечението се приемат по три таблетки. След това дневната им доза се редуцира до една-две. Между 4 и 6 седмици продължава предписаната терапия с тези таблетки магнезий.

Освен с познатите приложения на магнезий при бременност, магнерот се препоръчва и за успокояване и по-нервните бременни. Някои жени го приемат през цялата си бременност. Като препоръката за преустановяване на приема му е след 36-тата седмица.

Отзивите като цяло са добри. Рядко са негативни. В тези случаи те са свързани с негативите от препарата, изразяващи се в разстройство, запек или кожна алергия.

Опаковка от сто таблетки магнезий на магнерот от 500 мг струва 31 лв, а от петдесет – 16 лв.

Магне Б6

Минералната добавка Магне Б6 е идеалната алтернатива за покриване на пълен или частичен дефицит от жизненоважния магнезий. Потушава напълно всички негативи, произтичащи от липсата на елемента – нервност, безсъние, сърцебиене, спазми в стомаха и крампи.

Препаратът е неподходящ за пациенти с бъбречна недостатъчност. Негов съществен минус е и съдържанието на захароза, което го прави неподходящ за диабетици.

На капсули, таблетки и ампули – прием

Магне Б 6 се предлага под формата на обвити таблетки (капсули), таблетки и ампули.

Таблетките се приемат между шест и осем на ден. Възрастните пациенти разпределят това количество в два или три приема. Децата на 6 години могат да изпият между две и четири таблетки.

Кърмещите майки могат да приемат за един ден максимум 4 капсули. Задължително е приемите да бъдат осъществявани по време на хранене.

Цената на опаковка от петдесет капсули е 13 лв. Опаковка с тридесет капсули струва 15 лв. Те се предлагат в специална формула, предназначена за вечерен прием. Тя се препоръчва на пациентите, при които магнезиевият дефицит се изразява в смущения в съня. Витамин Б6 в този вариант на магнезиевите таблетки е в по-висока концентрация.

Както е известно, той се грижи за добрия сън и здравето на нервната система. От добавката в тази й разновидност се пият по две капсули преди сън.

Ампулите са още една от формите на Магне Б6. Един брой от тях струва 0,60 лв. Общо за деня се пият три или четири ампулки, разделени на няколко приема. Всяка от тях се разтваря във вода. Течността се поглъща заедно с храна.

Отзиви

калмацин е обогатен с витамин Д, но съдържа и магнезий
Калмацин съдържа магнезий в комбинация с калций

Отзивите за Магне Б6 като цяло са в положителна насока. Като минус на препарата пациентите и специалистите отчитат недостатъчното количество на витамин Б 6. Това налага допълнителния му прием, особено когато проблемът е свързан с нервни смущения.

Лирене споделя във форума на бг мама, че докато е приемала добавката се е чувствала не само много по-спокойна, но и много по-енергична.

Други потребителки също подкрепят мнението й. Не липсват и такива, които са го заменили с други таблетки магнезий+витамин В 6 в отделен препарат.

При бременност

При бременност Магне В6 се препоръчва не само за регулиране на маточните контракции, но и за успокояване на нервите. Дозата в този случай обикновено е две таблетки. Ако гинекологът прецени приемът може да продължи до влизането в 36-тата седмица.

Магнезий + Витамин Б6 на Валмарк

Друга алтернативна комбинация на таблетки магнезий в комбинация с витамин Б 6 предлага Валмарк. Тридесет таблетки от тях струват 11 лв.

Активните компоненти тук са магнезиев стеарат и лактат. И тук минус на добавката е недостатъчното количество витамин Б6, което налага допълнителен прием от него. Два пъти на ден от добавката се препоръчва да бъдат приемани по една-две таблетки.

Магнезий за бременни, при бременност с но-шпа 

Бременните е задължително да си набавят нужното количество магнезий. Елементът е важен не само за тяхното здраве и безпроблемно протичане на бременността, но и за това на плода. При изграждането на костната система на плода, женският организъм се нуждае от допълнително количество магнезий.

Той е необходим и в периода на кърмене, когато чрез майчиното мляко бебето получава всички ценни и необходими за него вещества.

Често таблетки магнезий по време на бременност се комбинират със спазмолитика но-шпа. Комбинацията се предписва при появата на чести и болезнени контракции и риск от помятане. (Още ценна информация за но-шпа)

До кога се пие и как?

Продължителността на прием на комбинацията от магнезий и но-шпа се определя от гинеколога. В зависимост от оплакването и най-вече от това  ефекта от терапията, продължителността й може да бъде намалена или увеличена.

Обикновено но-шпа на бременни, оплакващи се от коремни болки и контракции, се предписва в дозата от две ампулки. Пият се общо четири на ден (по две в два приема). Паралелно с това се пие и магнезий – три пъти по две.

Обикновено след 36-тата седмица се преустановява приема на всичко, което повлиява върху маточната активност.

Калций и магнезий на Допелхерц

Допелхерц също предлага таблетки магнезий. Формулата съдържа още манган, витамин Д3, мед и калций. Всички тези елемент, работещи в синхрон, подпомагат имунната дейност.

Повлияват положително на нервната, сърдечната и костната система. Действат на две фази – активните компоненти се усвояват напълно и се освобождават постепенно.

Тридесет таблетки струват десет лв. Препоръчва се на ден да се пие по таблетка.

Мненията от потребителите като цяло са добри. Приемат я дори пациентите с диабет и твърдят, че се чувстват много добре.

Магнезий и цинк

Магнезий и цинк е друга успешна формула за подобряване състоянието на нервната, имунната и костната система. Двата елемента често се комбинират с ценния калций.

Такава добавка предлага Джеймисън. Тъй като в нея липсват захар и нишесте, е подходяща за пациентите с диабет и тези със специфична хранителна алергия.

Достатъчно е приемате по капсула от нея, за да се справите с безсънието и да подобрите състоянието на костите, зъбите и косата си. Заради съдържанието на цинк комбинацията е ценна и за господата. Грижи се за тяхната простата.

На ден е необходимо да се приема по таблетка, заедно с приема на храна. Изчакват се поне два часа преди да се приемат други медикаменти. Пациентите, приемащи желязо, не могат да приемат добавката.

Магнезий и калий на Допелхерц

Друга комбинация в таблетките магнезий на Допелхерц съдържа ценният калий. Без наличието на достатъчно магнезий, той не се усвоява пълноценно от организма. Елементът участва във важни метаболитни процеси. Изключително значим е за сърдечното здраве.

На дневна база от препарата на Допелхерц се приема по таблетка. Опаковка с тридесет таблетки магнезий и калий струва десет лв.

Разтворими таблетки магнезий + на Суправит

Таблетки магнезий се предлагат и в разтворима форма. Приемът им е не само лесен, но изключително приятен. Обикновено те са с плодов вкус. Таблетката се поставя в чаша вода и след разтварянето й плодовата течност се изпива.

Вариантите тук са два – на Абофарма и Суправит. Опаковка с 20 таблетки на първия производител струва 3,7 лв. От разтворимите таблетки с вкус на портокал се пие по една на ден.

На Суправит разтворимите таблетки магнезий струват 4,40 лв (същото количество). Дозировката и начинът им на прием са идентични с тези на таблетките на Абофарма. Разликата е, че продуктът на Суправит освен магнезий съдържа и елементи от витаминната Б група.

Магнезий с Витамин Б комплекс на Абофарма 

Магнезий в комбинация с Витамин Б предлага и Абофарма, но във вид на стандартни таблетки. По една от тях се поглъща с необходимото количество вода. Опаковка с тридесет таблетки магнезий струва около 7 лв. (Още за ценния витамин Б комплекс)

Магнезий с витамин с

В аптеката ще откриете и таблетки магнезий с витамин Ц. Те са предназначени за хора ежедневно, подложени на силен стрес и активна физическа дейност. Предлага перфектна грижа за мускулите, сърцето и ставите.

Допелхерц предлага такъв вариант, в който двата ценни елемента са комбинирани с антиоксидантния витамин Е. Благодарение на него положителните ефекти на магнезия и витамин Ц се усилват многократно. Достатъчно е на ден да се приема по таблетка.

Цената на тридесет броя от тях е около 9 лв.

Магнезий и селен 

Магнезий и селен е друга подходяща комбинация за общо укрепване на организма. Тя повлиява благоприятно при стрес, повишено нервно напрежение и физическо претоварване.

Джеймисън предлага подобен комплекс в съчетание с калций, който разгледахме малко по-горе. (Още полезна информация за важния селен)

Гинко билоба и магнезий

Гинко билоба и магнезий е друга сполучлива формула, спомагаща правилното протичане на мозъчното кръвооросяване.

Препаратът на Максмедика е един от тези варианти. Съдържа магнезиев оксид. Подходящ е за прием дори от диабетици. Достатъчно е да приемат по две капсули от него, ежедневно. Цената на опаковка от тридесет капсулки е десет лв.

Виногин, виногин макс и виногин гинко плюс

Виногин е друга популярна формула, която се грижи за мозъчната функция. Подобрява оросяването на мозъка и паметта. В резултат се тушира оплакването от студени крайници.

Освен гинко и магнезий, съдържа още селен и екстракт от гроздови семки. Пие се по капсула на ден. Цената за 30 броя от тях е малко над 10 лв.

За същата цена получавате и също количество капсули Виногин макс. Не се препоръчва се комбинират с антикоагуланти. Бременните и кърмачките също не бива да приемат добавката.

Виногин гинко плюс е опростеният вариант на горните два, тъй като съдържа единствено магнезий и екстракт от гроздови семки. Двадесет капсули от него струват седем лева. На дневна база се приема по една капсула.

Други видове

Виногин Ай Кю Макс е друга алтернатива на магнезий+гинко. Към тях са добавени и екстракти от мента, родиола. Ценният комплекс допълва селен и витамини от В групата.

По таблетка дневно трябва да се пие продължение на два месеца, за да се нормализира мозъчната дейност. Тридесет капсули на Виногин Ай Кю Макс струват 20 лв.

Внимание: Предозиране на магнезий!

Предозирането с магнезий е състояние, което може да приключи фатално. Симптомите, по които ще разпознаете предозирането, е свързано с гадене, повръщане, понижено налягане и сърцебиене.

До тези състояние се стига след недобросъвестен прием на магнезиеви препарати. Дозирайте прецизно не само средствата с магнезий за перорален прием, но и тези, които доставяте на тялото си трансдермално.

Липса на магнезий, симптоми

Липсата на магнезий протича със симптоми като безсъние, летаргия, обща отпадналост. Възможно е пациентът да загуби напълно апетит, да повръща и да му се гади. В комбинация с това е повишената нервност.

Депресията, умората и почти ежедневното главоболие също сигнализират за недостатъчни количества магнезий. Но при подобна картина проблемът често остава незабелязан. Обикновено причини за депресията, главоболието и умората се търсят в други фактори.

При бременните жени този недостиг е възможно да причини хипертония, увреждания на плода и дори преждевременно раждане.

Не бива да се пренебрегва връзката между ангина, инфаркт, нарушен инсулинов метаболизъм и магнезиев недостиг.

При мускулни крампи: Кой магнезий да вземем?

Мускулните крампи са сигурен симптом за липсата на магнезий. В този случай е най-добре да се приема елемента в добавки, в които той е в комбинация с екстракт гинко, селен и елементи от витаминната група В.

При мускулни крампи облекчение се постига и с благодарение на магнезиево олио или гел, с които се прави масаж на засегнатите крайници. Постига се незабавно облекчение. След втриването на магнезиевия продукт се постига незабавно подобряване на процесите, свързани с кръвообращението.

Как се взема магнезий за добро настроение?

За добро настроение магнезий се набавя под формата на храни като какао, банани и скариди, в които се съдържа в изобилие.

Ако не го набавяте в достатъчни количества от храната, може да заложите на добавки, в които е в комбинация със селен.

Други форми на магнезий и продукти

Магнезий ще откриете и в други форми. Предлага се не само във вид на таблетки, но и по формата на мазила – гел и спрей. Може да заложите и на спрей за перорална употреба, който е с незабавен ефект. Той се впръсква директно върху езика. Чрез слюнчестите жлези се усвоява по-бързо и действа незабавно.

Магнезиевите соли са подходящо допълнение към вечерната вана, особено след тежък ден. Отпуснете се за няколко минути във вода, в която предварително сте разтворили малко количество от солите. Ваната помага за отпускане и премахване на умората и сковаността в ставите и сухожилията.

Магнезиев гел

Магнезиевият гел е друг популярен продукт, който доставя ценния елемент на тялото ни, нанесен върху кожата. Препоръчва се втриването му при преумора на мускулите, ставите и сухожилията, при безсъние, при шипове и други ставни проблеми.

Мигновено усилва кръвопритока в областта, в която се прилага. Успокоява. Облекчава болката и сковаността.

Може да го втриете в слепоочията при главоболие. В скалпа на косата се втрива преди измиване, за да се редуцира загубата на косми.

Зоните, предразположени към целулит, същото е добре да бъдат третирани с гела. Абсолютно същото приложение има и магнезиевия спрей. Цените на тези продукти са между 6 и 30 лв. (Още за ценното магнезиево олио)

Магнезий на прах

Магнезий на прах е друга алтернатива за прием на магнезиеви таблетки. Освен на сашета, такъв продукт предлага и Виридиан. Недостатъкът тук е, че дозите не са разпределени. От този продукт се приемат ежедневно по два грама и половина (равнява се на половин чаена лъжичка).

Количеството повлиява благоприятно при смущения в хипофизата и черния дроб. Цената на опаковка от 150 грама е 40 лв.

Храни, съдържащи магнезий

Най-добрият начин да си набавим магнезий е чрез естествени източници като храната. Сред най-богатите източници на елемента са листните зеленчуци, обикновените орехи, бразилският орех, бадемите, кашуто, фъстъците. Към тях се прибавят тофуто, пълнозърнестите продукти.

Любимите ни банани и какао също предлагат магнезий в изобилие. Майорана, кориандър, селъри, градински чай и семенца от мак са другите продукти, които е добре да се включат в ежедневното меню за избягване и покриване на дефицити.

Ако Вие имате наблюдения върху конкретни магнезиеви продукти, споделете ги с нас. Вашето мнение е ценно за останалите читатели.

Ако намирате този материал за таблетките магнезий за полезен и изчерпателен, споделете го в мрежите и гласувайте за него. Харесайте страницата ни във Фейсбук, за да следите и останалите ни публикации. Благодарим Ви предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Магнезий на таблетки. Какъв да си купя и да пия? Цена, прием, видове, мнения
4.2 (83.08%) 13 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

5 Comments

  1. Вашата статия много ми хареса и беше изключително полезна.Благодарен съм ви много .

  2. Полезна информация за обикновения потребител, който трудно се ориентира в изобилието от хранителни добавки

  3. Има ли магнезиев препарат или добавка, който/която да може да се приема заедно с железен препарат?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!