Ad Clicks : Ad Views :

Топ рецепти със смокинови листа, смокиня и мляко от нея

Рецепти за лечение със смокиня и ползи – със смокинови листа и мляко, зелена, зряла и сушена. За отслабване. При хемороиди. Сладко.

Още в текста: ♠ При диабет. ♠ При гастрит. ♠ При запек. ♠ При кашлица и настинка. ♠ За бъбреци. ♠ При брадавици. ♠ Кокоши трън. ♠ Мляко със смокини. ♠ Противопоказания. ♠ Сладко, мармалад и конфитюр от свежи и зелени смокини. ♠ Основни ястия и сладкиши. Отглеждане.

Листа от смокиня

Много от нас дори не предполагат за ползите, които имат листата от смокиня.
Ще се убедите, че те са не по-малко полезни от самия плод. Приложими са дори в случаите, когато плодът е противопоказен.
Например при диабет. Ако сте пропуснали да си наберете листа през юни, когато са най-лековити, тичайте към близката билкова аптека. Ще Ви потрябват. А ето и за какво може да ги използвате.

Чай от листа на смокиня

Чай от листа на смокиня се препоръчва като средство за лечение на кашица и астма. Приготвянето му е лесно – лъжица счукани листа се заливат с чаша вода. Кисненето им трае час, след което лекарството се прецежда. От него пациентът може да пие или три пъти по една трета чашка или два пъти по половинка.

За бъбреци и камъни в бъбреците

Върху бъбреците благоприятно е въздействието и на чая от листа на смокиня, чийто начин на приготвяне описахме по-горе. Ето и още един начин за приготвянето му.

смокиня ползи сладкиш рецептиЗа тридесет минутки запарете две листа в половин литър вода. Количеството погълнете в няколко приема. Подслаждането с мед не е забранено. Може да се прие при камъни в бъбреците и като средство за профилактика. (Още изпитани и изключително силни средства за лечение на камъни в бъбреците)

За отслабване

За тези, които искат да отслабнат ценни са листата от смокиня. В този случай трябва да се приема отвара от тях в количеството поне от литър дневно, за да има ефект.

При диабет

При диабет листата от смокиня са надеждно природно лекарство, което повлиява в положителен аспект върху нивата на инсулина. Приемът на чай от тях намалява необходимостта от инжекции и лекарства, които се предписват при това заболяване.

В случая пациентите с диабет трябва да изпиват цялото количество от следната отвара – три измити смокинови листа и литър вода. Варенето продължава четвърт час, а кисненето два-три часа. (Още за коварния и мъчителен диабет)

При високо кръвно

Отварата от смокинови листа е превъзходно средство за смъкване на високото кръвно. Високите нива на калий, калций и антиоксиданти, правят листата на смокинята надежден лек са сваляне на кръвно. Възползвайте се от него преди да посегнете към лекарствата.

При разстройство (диария)

За справяне с мъчителното разстройство се доверете отново на ценните листа от смокиня. Необходимо е да сварите само едно листо в чаша вода. Варенето продължава, докато отварата придобие зелен цвят. След прецеждане от нея се изпива половината количество. В случай, че диарията продължава, изпива се и другата половина.

При хемороиди 

За тези, които са жертва на мъчителните хемороиди, листата от смокиня са спасението. Необходими са три-четири листа, които се слагат да се варят в литър вода.

След 15-минутно активно къкрене на огъня, съдът се течността се отдалечава от котлона. Изчаква се да придобие нормална температура. Прецежда се. С течността правете промивки на аналната област по два път на ден. (Още полезни съвети и ефективни лекове при хемороиди)

При кашлица

Отвара от смокинови листа е лек, справящ се с всички видове кашлица. Приготвя се чрез кисненето за час на две лъжи от суровината в 400 мл вряща вода. Четирикратно по винена чаша е количеството, което пациентът трябва да пие при кашлица. (Още лекове с ударно действие при кашлица)

Друг лек при магарешка кашлица е варенето за няколко минути на листо в литър вода. Пие се на няколко дози.

Други

При язва дъвченето и гълтането на свежи смокинови листа е изключително популярен лек в народната медицина.

От циреи и рани по кожата може да се отървете отново с помощта на ценната отвара от смокинови листа. Просто я прилайте по няколко пъти на ден във вид на компрес.

По чаша чай от смокинови листа се препоръчва за ежедневна консумация особено от пациентите със сърдечно-съдови заболявания и тези с тежката диагноза рак. Освен терапевтични, лекът има и профилактични свойства.

Хората с висок холестерол също могат да се доверят на коментирания лек. Той е сред най-мощните природни лекове за смъкване нивата на триглицеридите.

При заболявания на пикочните пътища, както и при бронхит и астма добре действа следното лекарство – три супени лъжици смокинови листа (задължително събрани преди цъфтеж) се киснат пет часа в термос с половин литър вода. От настойката се приема четирикратно по половин чаша.

При цироза приемайте следния лек – 4 свежи смачкани на кашичка листа и 4 бонбона „Лукчета“ (стрити). Всичко това се изсипва в чаша топла вода. Готовото количество се приема на два пъти.

При храносмилателни проблеми, причинени от отсъствието на дадени ензими или тяхната пасивна дейност, при нужда се приемат две малки лъжички от тинктура от смокинови листа. Количеството от извлека се разтваря в сто мл вода.

Този лек от смокинови листа се приготвя по следния начин – през месец юни напълнете един буркан със свежите листа. Долейте с 50%-ов спиртен алкохол. Оставете буркана на хладно място за месец, преди да прецедите съдържимото в него.

Като средство за сваляне на температура се използва и следния лек – две лъжици сушени смокинови листа, варени за няколко минути в чаша вода или мляко.

За гаргара при възпаление на венците и гърлото се използват отварите от смокинови листа в мляко или вода.

Мляко от смокиня

Бялото мляко, което се отделя при откъсването на смокинята (плода и листото) е същински еликсир. За него се носят легенди. Твърди се, че то е способно да заличи дори татуировки по кожата. Дали това е вярно или не, не можем да кажем със сигурност, тъй като нямаме лични наблюдения. Ако Вие имате, споделете!

За брадавици

Но едно е сигурно млякото от смокиня е най-надеждният лек срещу кошмарните брадавици. От него е необходимо да накапвате върху проблемното място по веднъж или най-много два пъти на ден, докато брадавицата изчезне напълно.

Защитете кожата около нея, тъй като млякото може да причини изгаряния. Най-добре намажете здравата кожа с мазен балсам или мехлем, за да я предпазите.

За кокоши трън

смокинови листа и рецепти със смокиня, диабет, хемороиди
Получихме това мнение по-долу в коментарите. Пишете ни и вие, за да обогатим статията и да я направим по-полезна!

Срещу кокоши трън, млякото от смокиня действа безотказно. Необходимо е преди да приложите (прилага се по същия начин, както при третирането на брадавици), да накиснете мястото с кокошия трън в топла сапунена вода.

След това подсушете старателно кожата и приложете лечението с мляко от смокиня. Правете го, докато проблемът се разреши напълно.

Други

Млякото от смокиня е лек и при генитални брадавици. Но в този случай трябва да го прилагате с изключително внимание. Това се налага заради риска от изгаряне на деликатната лигавица.

Мляко със смокини при кашлица

При кашлица изключително ефективно е следното лекарство – двадесет грама сушен плод смокиня се залива с чаша горещо мляко. На слаб огън се вари в продължение на десет минути. Трикратно може да пиете от това мляко. Повлиява благоприятно не само при кашлица, но и при астма, бронхит и туморни заболявания.

Друг начин за приготвяне на мляко със смокини, ефективно при кашлица и бронхит, е прибавянето към чаша топло мляко на пюре от 4-5 плодчета смокиня. Четирикратно от това мляко се пие по половин чаша.

Още един вариант за приготвянето на лечебното смокиново мляко включва следното – литър и половина пасторизирано мляко с масленост 3,2% и няколко сушени смокини. Млякото се изсипва в емайлиран съд.

Нагрява се до завиране. Следва прибавяне на смокините. След това се вари половин час, като капакът на съда е плътно затворен. Млякото трябва да намали обема си с една трета, т.е. да стане половин литър.

След това съдът се маха от огъня. Нужни са още три-четири часа за максимално извличане на полезните компоненти от смокините. Лекарството се съхранява в хладилника в затворен съд. От него ежедневно се приемат по няколко лъжици.

За да се изчистят напълно бронхите, се препоръчва курсът да продължи поне 15 дни. Освен изчистване на бронхите и спиране на кашлицата се гарантира и повишаване устойчивостта на организма към респираторни проблеми.

Между две и четири чаши на ден е добре да се приема и смес от топло мляко и кашичка от две-три черни смокини. Лекът е подходящ при бронхит и трахеит.

Смокиня – прясна и сушена като лек

Полезната смокиня е основен компонент в куп народни рецепти. Използва се не само в свеж вид, но и в сушено състояние.

При камъни в бъбреците и пикочния мехур

Четири-пет смокини, варени за минутки в чаша вода, гарантират мощна атака срещу камъни в бъбреците и пикочния мехур. Приготвеното лекарство разпределете в два приема.

За отслабване

Смокиня като средство за отслабване е изключително популярен способ. Тайната на този плод се крие най-вече в пектина, аминокиселините и ензимите, регулиращи храносмилателната дейност.

Те улесняват процесите за изпразване на дебелото черво, изхвърлянето на течностите и токсините от тялото. Перфектното средство са за замяна на захарта при хората, които имат проблеми с теглото.

Точната рецепта, благодарение на която ще се избавите от излишните килца, е лесна за изпълнение. Вечерта накиснете три смокини в 200 мл оцет. Предварително набоцкайте сушените плодове с клечка за зъби.

На следващия ден хапнете сутринта плодовете. Оцета, в който сте ги киснали, не се изхвърля. Още шест пъти се използва за приготвянето на средството за отслабване. На осмия път се използва друг оцет.

И така още една седмица. След две седмици редовно хапване на сушените смокини, киснати в оцет, спрете терапията. Към нея може да се върнете след две седмици. Изпълнявайте я за същия период (14 дни) и сами ще се убедите, че това е правилният подход за сваляне на килограми.

Ще предложим и още четири изпитани варианта за отслабване със смокини. Изберете този от тях, който е най-удобен за изпълнение според ежедневния Ви график. (Още изпитани средства за бързо отслабване)

Първият вариант предполага пълно заместване на обедното и вечерното хранене с чудната смокиня. Това се прави седмица. Може да използвате плода не само в свежо състояние, но и в сушено. Достатъчни са три-четири броя от него. Добре е преди похапването на смокинята (особено сушената) да я накиснете за няколко минути в топла вода.

Вторият вариант, който гарантира отслабване и ускоряване на метаболитните процеси, включва консумация на смокиня между отделните хранения. Специфичното изискване тук е да не се приемат повече от три плодчета на прием.

Ето едно примерно меню, в което перфектно се вписва вторият вариант за отслабване със смокиня:

 • Закуска – парченце сухар или препечена филийка хляб, малко сметана и купичка кисело мляко и чай (задължително без захар)
 • Втора закуска – три смокини
 • Обедно меню – парче риба, приготвена на пара; зеленчукова крем супа и чаша отвара от полезните шипки
 • Закуска следобед – състои се само от две смокини
 • Вечерно хранене – сварена риба (осемдесет грама), зърнена каша (три лъжици), салата от краставици и чаша зелен чай

Ако приемате по три-четири смокини в период от 30-40 минути преди вечерно и обедното хранене, също ще намалите теглото си. Това всъщност е трети вариант за отслабване със смокини.

Четвърти вариант включва прием на каша от сварен кафяв ориз. Той се вари без мазнина, без сол и без подправки. От три до пет пъти дневно се яде от тази каша. Задължително преди всеки прием на кашата се хапват по 4-5 смокини. Към този режим може да се придържате най-много три дни.

Всички тези режими изискват прием на течности и билкови отвари в общо количество от поне два литра на ден. Приемите следва да бъдат осъществявани час след консумация на храна. (Още начини за отслабване с най-ефективните билки)

При запек

Вкусната смокиня е едно от най-добрите средства при запек заради високото си фибрено съдържание. Методите за приема й като лек при този проблем са много.

Един от тях включва следната отвара – петдесет грама сушени плодове варете за половин час в половин литър вода. Приемете количеството от отварата на два пъти. Към всеки прием на целебната течност прибавяте и по няколко лъжици смокиново пюре.

От смокини може да приготвите и ефективни лаксативни гранулки, от които се приемат ежедневно по два броя преди хранене номер едно за деня.

Ето какво е необходимо за тях – по сто грама смокини и стафиди по половин лъжичка джинджифил и индийско орехче. От тези продукти пригответе тесто. За да получите хомогенна маса, най-добре използвайте пасатор. От „тестото“ оформете малки топченца.

В чаша прясно мляко сварете за няколко минутки две-три плодчета смокиня. Следва прецежда и добавяне на мед (една лъжица). Изпийте млякото преди сън. Преди това хапнете сварените смокини.

При кашлица и грип

сушени_смокини
Сушените смокини са по-калорични

При кашлица и грип разчитайте на следния чудотворен сироп от смокини. За направата му се нуждаете от 8 смокини, които предварително се намачкват. Към тях се доливат 250 мл вода и плодовете се варят двадесет минути.

Следва изваждането им от течността и прибавяне на вода в количество за възвръщане на първоначалния обем. Прибавя се и чаша захар. Течността се връща на котлона. Престоява там до пълното разтваряне на кристалчетата захар. Следващите съставки, които се добавят, са четвърт чаша лимонов сок и чаена лъжичка джинджифил.

Възрастните приемат по три-четири десертни лъжички на ден от течността, а децата по една-две. Тя е подходящ лек не само при кашлица и грип, но и при храносмилателни проблеми.

При гастрит

Смокините са превъзходен лек и при гастрит. Пациентите с това заболяване трябва да приемат ежедневно в два-три приема от по сто грама следната смес – две супени лъжици свежи или сушени смокини се варят до омекване в чаша мляко. Течността е подходяща и за гаргари при възпаление на гърлото, както и за направата на компреси при циреи и абсцеси.

За коса и кожа

Смокинята е дар от природата, от който трябва да се възползваме не само, за да сме по-здрави, но и по-красиви. Плодът гарантира сияйна кожа и коса, използван като компонент в домашни маски.

За да подобрите състоянието на кожата, особено при възпаления по нея, забъркайте си маска от две лъжици извара и две смачкани на кашичка смокини. С кашичката, нанесена върху лицето, останете двадесет минути. Веднага след отмиването й ще забележите, че кожата Ви не само е по-мека на допир, но и изглежда по-гладка.

Ако просто желаете да избистрите тена на лицето си, то за Вас е подходяща следната маска – един жълтък, по лъжица зехтин и мед+две намачкани смокини. С нея останете 25 минути, след което я отстранете – първо с памучен тампон и едва след това под течаща вода. Прилагането на тази маска по два-три пъти седмично само за месец гарантирана сияйна кожа.

Вкусната смокиня е много добър начин за тонизиране на лицето и премахване на мъртвия слой клетки. За целта по два или три пъти в седмицата масажирайте лицето си с разрязана на две смокиня. След като втривате в продължение на няколко минути плода, изчакайте няколко минутки и едва след това наплискайте лицето си с вода.

Полезната смокиня е ценна не само за кожата, но и за гривата. Предлагаме Ви лесна маска, която трябва да прилагате ежеседмично за период от три месеца за видими резултати. Тя се приготвя от малко прясно мляко, което се изсипва в емайлиран съд. Добавят се четири смачкани с вилица смокини ( не е задължително да са свежи, може и сушени).

Перфектна ексфолиация се постига и с помощта на следната комбинация – една или две намачкани смокини, две лъжици кисело мляко и царевично брашно или трици (в количество за получаване на гъста смес). Нанесете върху лицето си. Отпуснете се така за 20 минутки. Отмийте. Насладете се на меката си и подхранена кожа. Не забравяйте да споделите ефекта с приятелките си!

За дамите, чиято кожа е суха, добро решение е следната смес – две големи намачкани смокини + олио от оризиви трици и гроздови семки (по лъжица). Маската се задържа върху лицето за 20 минути, преди да се отмие.

Мазната кожа се повлиява добре от следната маска – две смокини (на пюре), по лъжичка зелен чай, кисело мляко, масло от жожоба, алое вера гел и съответното количество царевично брашно за получаване на кашичка. Престоят с маската е двадесет минути, след което следва тя да бъде отстранена.

Сместа се слага на котлона и се бърка непрекъснато след завиране. Когато се сгъсти, отстранете я от огъня. Изчакайте да изстине. Разнесете я върху корените. Увийте гривата с топла кърпа. Изчакайте така час и едва след това отмийте с любимия шампоан.

Противопоказания

Въпреки ползите от консумацията на смокини съществуват и противопоказания за някои пациенти. Към тях спадат тези с панкреатит, диабет (важи за плодовете), остри чревни заболявания, ентерит, камъни в жлъчката и подагра. Последните две противопоказания са свързани с високото количество оксалова киселина.

Сладко от смокини, рецепти

Сладко от смокини се приготвя не само от зрелите плодове, но и от напълно зелените. Перфектно допълнение към него е уханното индрише. За по-екзотична нотка към сладката може да се прибавят лимонови и портокалови кори.

При приготвянето им има някои специфични особености, с които е добре да се съобразите. Изберете съдове с по-дебели стени. Добре е бъркалките да бъдат дървени.

За да придобие сладкото типичната за него кристална прозрачност, то се вари на минимална степен, особено след завиране на съставките. Винаги го слагайте в идеално сухи буркани, върху чиито стени няма капчица вода.

Сладко от зелени смокини

Сладко се приготвя и от зелени смокини като за целта е необходимо да си набавите следното:

 • по килограм смокини и захар (за предпочитане е плодовете да са с еднакви размери)
 • лимонена киселина – една лъжичка
 • вода – 300 мл

Измитите и надупчени с вилица смокини се варят четири пъти за по десет минути във вода. След всяко варене следва внимателно изплакване с вода. Последното изплакване е най-продължително.

Следващият етап от приготвянето на сладко от зелени смокини включва направата на сиропа от водата и захарта, които се до разтварянето на подслаждащия агент. Следва смесване на смокините със сиропа и варенето на получената смес за час на котлона.

Малко преди края на този процес се прибавя лимонената киселина. Топлото сладко се разпределя в подсушени бурканчета. Препоръчително е след това да ги стерилизирате за пет минутки.

Сладко от зрели смокини

Ще Ви предложим няколко варианта за сладко от зрели смокини, при които подготовката на плодовете е различна. Но крайният резултат е впечатляващ.

Първата рецепта изисква повече от ден за изпълнението й. Продуктите за нея са смокини и захар по два килограма и вода. След измиване и почистване на смокините, поставете ги в емайлиран съд. Залейте ги със съответното количество вода, така че да ги покриете напълно. Бланширайте ги за пет минутки.

Следва пресипване на отделения сироп в отделен съд. Към него се прибавя количеството захар. Течността се слага да заври на котлона. След това с нея отново се заливат смокините. Изчаква се да се охлади напълно.

Следва повторение на цялата тази процедура – отделяне на сиропа и отделното му варене; заливане на плодовете с него. Този път престоя на двата компонента плод и сироп е по-дълъг. Оставят се така до сутринта.

На сутринта сместа се връща отново на котлона. Вари се там, докато се сгъсти. Разпределя се в сухи бурканчета, които се запечатват и варят за няколко минути.

Следващата рецепта за сладко от зрели смокини включва следните съставки:

 • смокини и захар – по два килограма
 • сода – 40 грама
 • вода – общо 3,5 литра

Почистените смокини престояват два часа в соден разтвор. Той се приготвя от содата и два литра преварена вода. След изтичане на указания период, смокините се измиват внимателно под течаща вода.

Следва приготвяне на захарен сироп от литър и половина вода и гореупоменатато количество захар. Сиропът се вари до разтварянето на захарта. С него се заливат смокините. Двата компонента престояват заедно четири часа. Следва отделяне на сиропа и повторното му кипване. Вари се още осем минути. Отново с него се заливат смокините.

След като изстине процедурата се повтаря за трети път, след което сладкото е окончателно готово.

В третата рецепта любимото ни сладко от смокини има по-специфичен вкус заради добавените коняк и лимонов сок. За него продуктите са следните:

 • смокини и захар – по килограм
 • коняк или ракия – 200 мл
 • сок от лимон – 100 мл

Специфичното при това сладко е, че се приготвя без вода. Смокините се почистват и измиват. Дупчат се с вилица или игла, след което се заливат със захарта без да се разбъркват. Съдът се покрива с тензух и така престоява три дни. През това време може да добавите към отделилия се сок коняка и лимоновия сок. Отново не се налага да се разбърквате.

След като изминат трите дни, сладко се вари за 40 минути на слаб огън. Оставя се да престои една нощ и на следващия ден отново се вари. Но този път за 30 минутки и готово.

Сладко от смокини на фурна

Конфитюр от смокини
Конфитюр от смокини се приготвя от зрели и зелени плодове

Сладко от смокини може да приготвите и на фурна. Методът изисква значително по-малко време за приготвяне и ако спазите точните пропорции няма да имате проблем.

Измийте три килограма смокини и ги набоцкайте с вилица. Ако има по-големи плодове, тях срежете на две. Поставете ги в тенджера и поръсете с килограм и половина захар. Сложете капака и ги оставете да престоят така цяла нощ. На следващия ден прехвърлете смокините в тава. Залейте ги с отделения сироп.

Следва печене на 180 градуса за период от час и половина. Докато печенето трае е необходимо периодично да разбърквате сместа. Малко пред финала му се добавя пакетче лимонена киселина. Разпределеното в бурканчета сладко не е необходимо да се вари. Просто след затварянето на бурканчетата, ги обърнете с капачката надолу.

Конфитюр, мармалад от смокини (зрели или зелени)

За вкусен конфитюр от зрели смокини е необходимо следното:

 • плод смокиня – два килограма
 • лимонена киселина – чаена лъжичка
 • вода – 100 мл
 • захар – килограм и половина
 • орехи – чаена чаша (може да ги замените с бадеми)

Първата стъпка в приготвянето на този вкусен конфитюр е запичането на орехите във фурна на 180 градуса. Този процес трае десет минутки. Следва измиване на смокините, отстраняване на обвивките им и нарязването им на парченца. Поставят се в тенджера. Заливат се с водата+упоменатото количество захар. Поставя се на котлон, който е включен на не много висока степен.

Бърка се до пълното разтапяне на захарта. След като забележите, че смокините започват да пускат от сока си (признак за това е промяната в цвета на бульона), усилете котлона.

След като се изпари голяма част от водата, следва редуциране силата на огъня. Сместа се бърка, докато придобие нужната гъстота. Едва след това се сваля от котлона. Няколко минутки преди това да се случи се добавя лимонената киселина.

В случай, че желаете конфитюрът да има по-наситен аромат от началото на варенето към плодовете се прибавя смокиново листо. То се отстранява малко преди края на топлинната обработка.

Орехите или бадемите се добавят след като сместа бъде окончателно отстранена от огъня. Топлият конфитюр разпределете в малки бурканчета. Затегнете капачките. Обърнете бурканчетата с дъното нагоре без да стерилизирате след това.

Мармалад от зрели смокини се приготвя бързо и изключително лесно. За да си направите две бурканчета от него е необходимо да в тенджера да сложите половин литър вода и половин килограм захар. След разтварянето на захарта добавете 700 грама смокини, нарязани предварително. Варите до сгъстяване. Малко преди мармаладът да достигне готовност към него се прибавя сок от един лимон.

Ето и рецептата за вкусен конфитюр от зелени смокини. Набавете си следното:

 • зелени плодове смокиня – два килограма
 • вода – 200 мл
 • захар – килограм
 • ароматна пръчица канела
 • настъргана лимонена кора – за целта е необходим един лимон
 • орехи – една чаша, предварително нарязани и запечени

Плодовете смокиня е необходимо да почистите и нарежете на парченца. Докато запичате нарязаните орехи във фурната, заемете се с приготвянето на сиропа. За неговата направа смесете вода със захарта. След разтварянето на втория компонент прибавете лимонената кора и канелата.

След като сварите сиропа за около две-три минутки, към него добавете смокините. Увеличете котлона. Намалете го след като течността намали обема си и продължете да варите като разбърквате непрекъснато. Малко преди да отстраните от котлона, добавете и лимонената киселина.

Следва отстраняване на пръчицата канела и добавяне на орехите. Бързичко разпределете конфитюра в бурканчетата. Не е необходима последваща стерилизация. Достатъчното е да обърнете с дъното нагоре вече запечатаните бурканчета.

Сушени смокини, сушене на смокини

Сушените смокини са сред най-калоричните плодове. В сто грама от тях се съдържат цели 314 калории. Освен, че са с по-високо калорийно съдържание, те се отличават и с по-високи стойности на въглехидрати, захари и мазнини.

Ензимът фицин ги прави изключително ценни за кръвоносната система. Те се отразяват благоприятно на кръвоносната система. Изключително ценни са при лечението и профилактиката на тромбоза.

Използват се като антитуморно средство. Употребата им се препоръчва на пациенти с анемия и на такива, преминали през курс лъче- или химиотерапия.

Сушените смокини се отличат и със силно потогонни, антипиретични и отхрачващи свойства. Подбирайте светло жълти плодове, когато купувате смокини в изсушено състояние.

Разбира се, може да ги изсушите и у дома. Ако не разполагате със специален уред, вариантите за това са два – на слънце и във фурната.

Сушенето на слънце трае поне десет дни. Плодовете се поставят в мрежичка, а отгоре тя се увива с тензух. През деня се изнасят на проветриво и слънчево място, а през нощта се прибират.

Във фурна сушенето е много по-хигиенично. Трае около 30-35 часа на температура 55-60 градуса. Плодовете просто се подреждат с дръжките нагоре. При същите условия се осъществява сушенето и в специален уред.

За сушене използвайте светли смокини. По-тъмните видове не са подходящи за това. Подбирайте само здрави плодове, които не са наранени, тъй като смокинята ферментира много бързо.

Сушените плодове може да използвате за приготвяне на ошав и други сладки изкушения. Просто експериментирайте. Вкусът и въображението няма да Ви подведат.

Сладкиши със смокини

Със смокини сушени, свежи и от сладко може да приготвите куп десерти. Опитайте нашите рецепти и ще се убедите, че вкусната смокиня е перфектно допълнение към любимите ни десерти.

Кекс със сладко от смокини

Вкусен кекс може да приготвите, използвайки ароматното сладко от смокини. За един такъв сладкиш е необходимо следното:

 • яйца- два броя
 • брашно – две чаши
 • захар – една чаша
 • вода – същото количество като захарта
 • олио – половин чаша
 • орехи – една чаша
 • бакпулвер – 1 пакетче
 • сладко от смокини – едно малко бурканче

Първата стъпка от приготвянето на този ароматен кекс включва хомогенизиране с помощта на миксер на яйцата и захарта. След като получите пухкава смес с блед цвят, добавете олио. Следва прибавяне на количеството брашно (предварително пресято)+бакпулвера.

Водата, разбита заедно със сладкото от смокини, се прибавя след изключването на миксера. Разбийте с голяма лъжица. Добавете и орехите. Готовата смес изсипете в тава. Ако желаете да избегнете добавянето на допълнително количество мазнина на дъното на тавичката, използвайте хартия за печене.

Топлинната обработка на вкусния кекс със сладко от смокини трае 30-40 минути. Тя се осъществява във фурна, предварително подгрята на температура от 180 градуса.

Торта със смокини

сладкиш със смокини
Сладкиш със смокини – изкушението, на което не може да се устои

Торта със смокини може да приготвите по много начини. Но ние се спряхме на този. За него са нужни следните продукти:

За блатовете:

 • брашно – 370 грама
 • яйца- 2
 • сода бикарбонат -1/2 малка лъжичка
 • захар – 150 грама
 • мед – три лъжици
 • сол – една щипка

За мазане на блатовете:

 • заквасена сметана – 900 грама
 • крема сирене – 250 грама
 • пудра захар – 220 грама
 • орехови ядки – 150 грама
 • смокини от сладко -150 грама

Приготвянето на сместа за блатовете не е по класическия начин. Захарта не се разбива до разтваряне, а цялата смес се нагрява на котлона за около пет минутки.

Ето какво съдържа сместа, която се поставя на котлона – разбитите яйца, захарта, меда и содата. Сместа престоява на котлона пет минути, след което се отстранява от него. Изчаква се да се охлади. След като това се случи, тя се изсипва в кладенче от брашното. Разбива се с бъркалките за тесто, след което се е домесва на ръка.

Не е изключено да се наложи добавянето на още брашно. Полученото тесто разделете на общо шест равни части.

С пощта на ринг оформете шест блата с диаметър 22-24 см. Изпечете ги за около 3-4 минутки във фурна на 180 градуса.

Крема, който се използва за слепване на блатовете и мазане на тортата отгоре и отстрани се приготвя изключително лесно. Първо се разбиват млечните продукти и накрая към тях се добавя захарта. Отгоре може да украсите тортата с боровинки и сушени или свежи смокини. Какъвто и плод да изберете той ще се съчетае перфектно с лекия крем.

Други

С пресни смокини може да приготвите невероятно вкусни кремове. За направата на един от тях е необходимо следното:

 • захар – петдесет грама
 • филирани бадеми
 • смокини пресни – 200 грама (може и сушени)
 • сметана (сладкарска) – 400 мл
 • шоколад (натурален) – 200 грама

Първата стъпка в приготвянето на вкусния крем включва разтапянето на шоколада. Това се осъществява на водна баня. Следва разбиването на сметаната със захарта. Към сметановата смес се добавя шоколада.

Кремът е готов. Необходимо е да го разпределите в чаши с високо столче, след което да го гарнирате с нарязаните на половинки смокини и филираните бадеми.

Основни ястия със смокини

Смокините присъстват като компонент и в куп основни ястия. Перфектно допълнение са към гозбите с месо. Ето и една такава, за която е нужно:

 • пилешки бутчета – 4 на брой
 • лимон – един на брой
 • кафява захар – две лъжици
 • сух магданоз – една лъжичка
 • пресен магданоз – 1/3 връзка
 • сушени смокини – 180 грама – предварително се киснат за 30 минути във вода
 • винен оцет (бял) – 1/8 чашка

Със сока от едната половинка лимон, останалите течни компоненти и половин чаша вода приготвяме марина. Другата част от лимона се нарязва кубчета (без кората).

Нарязаният лимон се смесва заедно с оцедените от водата смокини. Тази смес се подрежда на дъното на една тавичка. Отгоре се слагат бутчетата. Заливат се с марината. Следва поръсване с подправките. Печенето се осъществява на 180 градуса за период от около 50 минути.

Калории, съдържание, класификация

Калориите за сто грама свежи смокини са едва 50. Тяхната стойност е петкратно завишена при сушените плодове. Ето какви са показателите и на останалите вещества, които се съдържат в количеството от сто грама смокини:

 • вода – 82 гр
 • моно- и дизахариди – 13,2 гр
 • фибри – 2,5 гр
 • органични киселини – половин грам
 • протеин – 0,7 гр
 • въглехидрати – 13,7 гр
 • мазнини – едва 0,2 гр
 • пепел -1,1 гр
 • калий – 190 мг
 • натрий – 18 мг
 • желязо – 3,2 мг
 • тиамин (В1) – о,о6 мг
 • калций – 190 мг
 • рибофлавин (В2) – о,05 мг
 • бета каротин – 0,05 мг
 • аскорбинова киселина (познатият ни витамин Ц) – 2 мг
 • фолиева киселина – 10 мкг
 • витамин ПП – о,5 мг

Ето как се изменят най-важните показатели при сушени смокини (стойностите са за сто грама смокини):

 • въглехидрати – 30 гр
 • протеини – 1,5 гр
 • калций – 52 мг (единствено той е в по-големи количества в смокините в свежо състояние)
 • витамин Ц – 3 мг
 • калий – 347 мг

Най-разпространеният вид смокиня е Ficus carica, познатата ни обикновена смокиня. Освен нея има и още 28 вида. Най-подходящи за консумация освен обикновената са видовете смокиня къдроглава, римска, смирна и сочи-4. Сан Педро бяла и черна смокиня са сред най-известните култивирани типове.

Видовете смокини не бива да се бъркат с така наречената кактусова смокиня, която принадлежи към семейство Кактусови.

Кактусова смокиня (Opuntia ficus-indica) е известна още като бодлива круша. Ценни са нейното масло и сок. Богати са на витамин Ц и ценни киселини.

Отглеждане

Смокинята е растение, което се отглежда и у нас, въпреки че неговата родина е Мала Азия. Най-добри предпоставки за отглеждане на смокиня у нас дават районите по Южното Черноморие, Петричко и Пазарджишко.

Тя е вид, които понася сухия климат, но не и трайното засушаване на почвата. При температура от минус 20 градуса, дръвчето измръзва. При неблагоприятни условия реколтата е слаба.

Най-удобно е у нас да се отглежда смокиня в храстовидната й форма. В началните етапи от растежа на растението се използва подпора. През есента храстът може да се покрие, за да го предпазите от пагубното въздействие на студа в случай, че температурите паднат под 20 градуса.

Засаждане

За засаждането на смокиня изберете участък с южно изложение. Тя се чувства добре върху леки почви. Обича наторяването през пролетта. Разстоянието, на което се засажда е 4 на 3,4 метра или 4 на 5 м. За засаждането на издънката е необходимо да се изкопае трап със следните параметри – 40 на 40 на 40 см. Пръстта от него се изхвърля.

При засаждане се тори със смес от оборски тор, компост и пясък. Поддържа се добра почвена влажност, докато растението развие кореновата си система.

Размножаване

Размножаването на смокинята се осъществява по два начина – чрез семената и по вегетативен път. По разпространен е вторият вариант, при който се използват резници и издънки. Добре е те да се вземат от растение, което е поне на пет години.

Резниците се събират през есента, след опадването на листата. В районите, където рискът от измръзване е минимален, събирането им може да се осъществи през пролетта, малко след набъбването на пъпките. В случай, че изберете първия вариант (препоръчва се за нашите ширини), през зимата съхранявайте резниците, заровени в пясък.

От издънките резниците не се вкореняват добре. Препоръчително е те да се взимат от горна едногодишна част и долна двегодишна.

Други съвети

кактусова смокиня
Кактусова смокиня принадлежи към семейство Кактусови

Важно при отглеждането на смокиня е подрязването. То се осъществява два пъти в годината. През есента се премахват издънките. Оставят се само две-три. Пролетта се махат изсъхналите клони. Ако има повече издънки, махат се и те, за да не пречат на плододаването. От дърво могат да се добият до 50 килограма плодове.

У нас смокинята е със сравнително ниска продължителност на живота. Оцелява до 50 години. В родината си тя достига дори до 300 години.

Защо се казва, че всяка смокиня съдържа по една оса?

Вероятно сте чували твърдението, че във всяка смокиня се съдържа по една оса. Ако не сте го чували, може би Ви е известно, че повечето вегани отказват да консумират вкусната смокиня. Причина за това се крие именно в това твърдение. На него се дължи и изискания вкус на любимата ни смокиня.

Да, правилно сте прочели във всяка смокиня се съдържа по една оса. Този плод всъщност представлява обърнато навътре цвете, което действа като магнит за осите и по-специално за женските.

Когато женската оса се опита да влезе през малкото отворче на смокинята. Тя губи крилата си и не може да излезе от там. Но липсата на крила не е пречка за нея да снесе яйцата си в плода.

Специалните ензими в него разграждат мъртвата оса до ценни протеини. За плода в буквалния смисъл на думата може да се каже, че живее от смъртта на осите.

На този смъртоносен цикъл се дължи божествения плод на любимата ни смокиня. Надяваме се, че този факт няма да Ви откаже от консумацията й.

Какви са Вашите рецепти със смокини, споделете ги с нас. Ако считате този материал за полезен и изчерпателен, споделете го в социалните мрежи, за да достигне до повече хора. Благодарим Ви!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Топ рецепти със смокинови листа, смокиня и мляко от нея
5 (100%) 3 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!