Кошмарните стрии – какво помага и какво не + Всички методи за лечението им

Методи за лечение и премахване на стрии. Домашни средства. Кремове – кои са най-добрите, цени и реални отзиви от потребители. Фитнес. Операция. Съвременни методи. Видове стрии – кога какво да правим.

Лечение и премахване на стрии

Стриите са същински кошмар за всяка дама. Веднъж появили се е много трудно да бъдат изтрити от кожата. Многократно по-лесно е да се предпазим от тях, отколкото да ги премахнем.

Сред лечебните методи със стопроцентова ефективност е най-радикалният от тях – операция. Но преди да прибегнете към нея опитайте другите по безболезнени начини. Може да се доверите на терапиите с лазер. Нищо не пречи да опитате и с някои домашни средства. С всички методи за премахване на тази напаст ще Ви запознаем в текста.  (Още за лечението на стрии)
Домашен мехлем (крем) против стрии
Срещу кошмарните стрии е възможно да противодействаме и с помощата на домашни мехлеми. В тях задължително се влага мазен компонент – растително масло или свинска мас. Той хидратира в дълбочина и оставя мазен филм, които пази кожата от негативното въздействие на прекомерното й разтягане. Естествените мазнини създават оптичен ефект за изравняване на кожата.

Със свинска мас

Познатата ни свинска мас е средството, на което нашите баби са разчитали за запазване свежестта на кожата им. Ако може да преглътнете специфичния й аромат и плътната консистенция, не се колебайте да я включите в грижата за кожата си. Резултатите определено си струват да изтърпите неприятния аромат.

стрии

Стриите не болят, но са същинско мъчение за притежателките си

Препоръчително е да я втривате по два пъти на ден в кожата. Най-добре е това да става след душ, когато кожата е идеално чиста и порите са отворени.

Потребителки, които са я използвали по време на цялата си бременност са очаровани от ефекта. Те твърдят, че това средство ги е предпазило от появата на неприятните резки.

За да туширате неприятния аромат може да добавите няколко капки от любимото си етерично масло – лавандула, здравец, портокал. Бременните трябва да внимават с етеричните масла, тъй като те не са подходящи за тях.

За по-добро смесване на маста с маслата, разтопете я на водна баня и прибавете етеричните извлеци. Действието й се подсилва с прибавянето на свеж гел от листата на алое вера или купешки такъв.

Ето и един ефективен мехлем, който гарантира много добри резултати при постоянство в приложението му. В едно бурканче от бебешко пюре сложете свинска мас. Прибавете лъжичка настъргана лимонова кора и парченце ябълка (също настъргана), по щипка канела и ванилия+няколко капки от уханното лавандулово масло.

Затворете бурканчето. В продължение на десет минутки го варете на водна баня. След като изстине го върнете в хладилника и го съхранявайте там. Ароматните компоненти в този мехлем “убиват” неприятния аромат на пържено, който притежава свинската мас.

С какаово масло

Божествено ухаещото какаово масло е сред най-надеждните масла, използвани не само в превенцията, но и в борбата с кошмарните резки по кожата. То присъства като активен компонент в много продуктови линии, предназначени за защита от стрии и тяхното премахване.

Любима на потребителките е линията Палмърс, която предлага пълна гама от продукти с какаово масло, подходящи за бременни.

Това ценно масло може да използвате и под формата на домашен мехлем. Тъй като то е с твърда структура, най-добре е да го смесите с кокосово масло, което се топи мигновено при допир с кожата. Заложете на формулата 50 на 50 от двете масла. Топенето на маслата се извършва на водна баня. По аналогичен начин се приготвя и мехлем от следните съставки:

 • какаово масло – половин чаша
 • пчелен восък (настърган) – две лъжици
 • течен витамин Е – една ампулка
 • масло от кайсиеви ядки
 • масло от пшеничен зародиш – по лъжица

След разтапяне на компонентите, емулсията се изсипва в стъклено бурканче с капаче. С нея се мажете сутрин и вечер, след баня.

С масло от шеа (ший) какаовото масло се комбинира много добре. Ето още един вариант за успешна домашна формула против стрии:

 • масло от шеа (половин чаша)+същото количество какаово масло
 • по две лъжици – кайсиево, кокосово и масло от жожоба или пшеничен зародиш
 • пчелене восък (настърган) – пет супени лъжици
 • витамин Е и А – по няколко амулки (купуват се от аптеката)

След като разтопите маслата на водна баня, изсипете готовия крем в стъклено бурканче. Много по-силен ефект придобива мазилото с прибавяне на капка розово масло и няколко капчици масло от лавандула. Струва си да инвестирате в първото масло. Само капчиц от него е в състояние да трансформира кожата Ви до неузнаваемост.

Масла: кокосово масло, бадемово или щраусово

какаово масло

Какаово масло – едно от най-добрите средства против стрии

Сред маслата от растителен произход подходящи за борба със стриите са още кокосово и бадемово масло.

Кокосовото масло може да използва самостоятелно или в комбинация с други масла. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като усилва многократно ефектите му.

Eто още един ефективен вариант с кококосово масло, за който е необходимо да разтопите на водна баня следните компоненти:

 • пчелен восък – 15 грама
 • какаово масло – същото количество
 • кокосово масло – 50 грама
 • масло от вечерна иглика – 30 мл
 • масло от лавандула – 3 мл
 • масло от лимонена трева – 2 мл

Мазилото съхранявайте в хладилник и прилагайте по два пъти върху чиста кожа.

С бадемово масло е лесно да приготвите ефективно мазило против стрии, смесвайки 50 мл от маслото с няколко капки лавандулово масло и масло от санталово дърво. Приложението е по-същия начин, както и при другите мазила.

Бадемово масло се съчетава перфектно с масло от пшеничен зародиш (в равни количества) и няколко капки етерично масло по избор от следните – здравец, лавандула, лимонена трева, грейпфрут, санталово дърво.

Още една рецепта включва разтапянето на водна баня на следните компоненти:

 • масло от шеа – половин чаша
 • бадемово масло – четвърт чаша
 • пчелен восък – една лъжица
 • гел алое – две лъжици
 • ампула витамин Е
 • масло от лавандула – няколко капки

От маслата с животински произход освен свинската мас, мощен антистрии ефект има и щраусовото масло. То е предпочитан вариант заради високите стойности на ценните омега киселини – три, шест и девет. За приготвянето на домашен мехлем може да разтопите равни количества щраусово и какаово или кокосово масло.

Премахване на стрии с белтък

Специфичният протеин в яйчния белтък помага на клетките да се възстановят по-бързо. В този смисъл компонентът се разглежда като подходящ за справяне с нежеланите стрии. Тъй като след определен престой върху кожата яйчният белтък причинява сърбеж и неприятно чувство за опъване на кожата, всички мазила с него се отмиват.

Точният момент за отмиването им е именно появата на сърбеж и усещане за опъване.

Още един вариант за мехлем с отмиване е смесването на разбит белтък с 30 грама сок от алое и няколко капки лимонов сок. Всичко това се разбива до получаването на пухкава консистенция. В нея се потапя парченце картоф, което се прикрепва към стриите. Това се прави поне по два пъти на ден до пълното заличаване на резките.

Със зехтин 

Любимият ни зехтин е също сред топ средствата, използвани срещу стрии. Най-елементарният начин за приготвяне на мазило с него е просто да го преварите на водна баня. С него масажирайте засегнатите зони по два пъти на ден. (Още за приложението и лечението със зехтин)

Към емулсията от преварен зехтин няма да навреди, ако добавите по няколко капки от любимото си етерично масло – лавандула, санталово дърво или здравец.

За друг мехлем против стрии със зехтин е необходимо да миксирате в блендер следните съставки:

 • половин чаша зехтин
 • гел алое вера – четвърт чаша
 • шест ампулки витамин А
 • четири ампулки витамин Е

С този мехлем се мажете по два път на ден.

Мумио – крем (шилажит)

С мумио, известно още като шилажит, може да приготвите ефективен мехлем у дома. За основа се използва детски крем, за който сте сигурни, че няма вредни добавки. Необходимо е да стриете пет-шест таблетки и да ги прибавите към бурканче крем.

Прибавете и по осем капчици масло от канела и портокал. Разбъркайте добре и затворете бурканчето. За да се активизира мумиото е необходимо да минат поне осем час. След това мазилото може да бъде употребявано. На ден се препоръчват по общо две апликации.

Форумки твърдят, че мумиото е достатъчно ефективно и ако се прибави директно към обичайния крем за тяло.

Утайка от кафе

Утайката от кафе е друг изпитан метод за премахване на стрии. Потребителки в интернет препоръчват комбиниране на метода с крем от мумио. За целта преди да нанесете  мазилото, направете  пилинг на проблемните участъци с утайката.

Най-добре е да я смесите с душ гел и малко захар или едра сол. Тайната тук се крие не само в премахване на мъртвите клетки, но и подобряване на кръвообращението. Местата, където има стрии то е забавено. За да проникнат по-добре активните компоненти от мазилата, е необходимо първо не само да се премахнат мъртвите клетки, но и да се активизира кръвообращението.

крем против стрии

Стриите може да заличите с домашни мазила

В продължение на няколко минути проблемните зони се обтриват с кръгообразни движения. Следва отмиване на скраб сместа. Но не прекалявайте с този метод, за да не разраните кожата си. Може да го прилагате най-много три пъти в седмицата.

Алое вера 

Познатото ни алое вера е прекрасна алтернатива за премахване на вече съществуващите стрии. Както вече видяхте то присъства като компонент в някои от предложените от нас мазила. Но употребата му при стрии далеч не се изчерпва до там.

От гела алое вера се приготвя ефективен мехлем по следния начин – смесете четвърт чаша от него с по пет ампули от витамините А и Е. Нанасянето върху кожата трябва да се прилага по два пъти чрез втриване до пълно попиване. (Още за топ ползите и приложения на ценното алое вера)

Масло от шеа

Maслото от шеа е друг активен компонент използван в битката против стрии заради добрите му регенериращи и хидрадтиращи способности.

Предлагаме още един вариант за мехлем, в който това масло присъства:

 • масло от шеа+какаово масло – по четвърт чаша
 • масло от авокадо+кокосово масло – половин чаша
 • шипково масло – четвърт чаша
 • масло от нероли
 • масло о лавандула – по лъжичка

Приготвянето на мехлема се осъществява чрез разтапяне на компонентите на водна баня. Апликациите с него е препоръчително да бъдат по две на ден.

Витамин Е

Витамин Е, който е известен с мощите си регенериращи свойства върху кожата, е друг ефективен компонент в мазилата против стрии. Към всеки от домашно приготвените мехлеми е уместно добавянето на няколко ампулка от течната форма на витамина.

Перфектно се съчетава с гел от алое. На 30 мл от първия компонент е препоръчително да добавите една ампулка.

Шуслер соли 

Придобиващите все по-голяма популярност шуслер соли предлага решение срещу кошмарните стрии. Подходящи за прием са номерата едно (калциум флуоратум), 2 (калциум фосфорикум) и 11 (силицеа). От всяка в последователността, в която са изброени се приемат по пет хапченца съответно сутринта, на обяд и вечерта.

Предлагат се и хомеопатични кремове със същите номера, които могат да подпомогнат лечението с вътрешен прием на ценните Шуслерови соли. (Още за терапията с шуслерови соли)

Други домашни средства

Други домашни средства за лечение на стрии включват маски и ексфолианти.

Прекрасен ефект има следният ексфолиант – по чаша захар и сол+половин чаша масло (кокосово, зехтин или бадемово).

Друго предложение за пилинг е смесването на сто грама кисело мляко с лъжица бадемово масло и същото количество настъргана лимонена кора.

Маската с хума също има заличаващ ефект. Преди да приготвите глинена кашичка, изпечете хумата на слънце за час. Размийте я с вода и нанесете върху кожата. Когато усетите опъване, отмийте.

Два пъти в седмицата върху местата със стрии нанасяйте маска от пасирано грозде (заедно със семенцата и люспите). С маската стойте поне двадесет минути. Може да увиете с фолио, за да постигнете загряване, което гарантира по-добро проникване на ценните компоненти.

Добре действат и ежеседмичните маски с водорасли. Стритите на прах изсушени морски растения размийте с необходимото количество вода до получаване на кашичка. Останете така двадесет минути преди да отмиете. Правете по веднъж в седмицата.

Сок от картофи заличава резките по кожата. Третирайте ежедневно с това лекарство, като винаги използвате прясно изстискан сок.

Прикрепването на резенче лимон към стриите също спомага за тяхното избледняване. Това се прави ежедневно до  пълното им заличаване. Колкото повече стоите с резенчето, толкова по-бързо ще се избавите от проблема.

Маслото от гроздови семки също е ценно в битката със стриите. Към него добавете няколко капки лавандулово или розово масло. С тази емулсия третирайте местата със стрии по два пъти, ежедневно.

Купешки кремове

Голямо е разнообразието и от купешки кремове. В борбата против стрии козметичните гиганти залагат на масла и екстракти, които подобряват състоянието върху кожата. Сред активните компоненти в мазилата присъстват колаген и еластин.

От растителните масла най-често срещани като компонент са какаово, розово, шипково, от готу кола, лавандулово и др.

Масла на “Икаров” за стрии:

Популярната марка за масла “Икаров” предлага специално разработен продукт, който задоволява нуждите на кожата с вече появили се стрии. Продуктът е приложим и в ситуации с повишен риск от нацепване на кожата – например при бременност.

В този случай се използва след влизане в четвъртия месец заради маслено-етеричните извлеци в продукта. Тази превантивна мярка се налага заради повишената чувствителност на бременните към аромати.

мустела

Отзивите за крем Мустела са предимно положителни

В състава на маслото на “Икаров” против стрии ще откриете следните масла – от пшеничен зародиш, кокос, петигрен, гроздови семена, пачули, роза и бергамонт. Препоръчително е ежедневно да се прави масаж на застрашените по поява на стрии участъци.

Масажните движения са кръгови, в посока от вътрешността към периферията. Изпълняват се в продължение на пет-десет минути. Нанасянето на маслото винаги трябва да започва от долните части на тялото.

Съществено предимство на този продукт е достъпната му цена – 8,70 лв за опаковка от 125 мл.

Мненията за продукта са разностранни. Някои потребителки споделят, че благодарение на това масло са се предпазили от кошмарните стрии. Други са на мнение, че продуктът е с по-ниско качество спрямо този предлаган преди няколко години.

С масло от гроздови семена

Маслото от гроздови семена е друг продукт от каталога на “Икаров”, който се прилага при стрии. Бутилчица от 55 мл него струва точно три лева. Богато на незаменими мастни киселини, то се абсорбира изключително бързо от кожата. Препоръчва се не само за масажи при целулит, но и при стрии.

Други

Аргановото масло е друг ценен помощник срещу грозните цепнатини по кожата. Нанасяйте го директно върху кожата. Добре се комбинира с всички етерични масла.

Комбинации от масла против стрии присъстват като асортимент в много козметични линии. Те са по-добър вариант, тъй като представляват микс от няколко ценни компонента. Така с едно нанасяне доставяте на кожата си коктейл от ценни вещества, които помагат в битката със стриите.

Такъв микс предлага и Веледа. Продуктът на немската марка съдържа масла от арника, от бадем, от жожоба и пшеничен зародиш. Сто мл от това масло струват 40 лв. Препоръчва се употребата му от самото начало на бременността и поне до три месеца след раждане.

Мненията, които открихме за него са положителни. Потребителките го препоръчват, но като минус изтъкват високата цена.

Много по-скъп е вариантът на Деларом – сто лв за шишенце от сто мл. Към маслото от макадамия и евкалипт в този продукт е добавен и екстракт от кафяви водорасли. Съществено предимство на продукта е, че е предназначен не само за битка със стриите, но и с омразния целулит.

виши

Мненията за крема на Виши са противоречиви

Друг вариант е маслото на Еквилибра Дермо. Сто мл от него струват 34 лв. В продукта са комбинирани масла от арган, гроздови семки, бадем, ливадина и кокос.

С розово масло

С розово масло също се премахват стрии. Това е най-скъпото масло, но инвестицията си заслужава. Достатъчно е добавите само капчица от него към крема, който използвате. 1 мл от това ценно масло със сертификат за био произход струва 50 лв.

С истинско и изключително качествено розово масло е вариантът на Алтея органикс против стрии. Емулсията, която струва само 23 лв (125 мл) съдържа най-мощните масла срещу кошмарните за всяка дама цепнатини – сладък бадем, шея, праскова, пшеничен зародиш, макадамия, шипково и розово масло.

С алое вера

Маслата с алое вера като цяло са подходящи за третиране на стрии. Един примерен вариант е маслото на  ZUCCARI, което е комбинация от бадемово масло, масло от лайка, алое вера и хиалуронова киселина. Еднакво добро е както за кожата на лицето, така и за кожата на тялото. Цената му е 20,90 лв за опаковка от 50 мл.

Масло от шипка

Масло от шипка е другата алтернатива за борба със стриите. Като самостоятелно масло ще го откриете на цена между 6 и 15 лв. От био вариантите най-разпространен е продукт на Алтея Органикс. Ривана също предлага такова масло за цена от 6 лв за шишенце. Може да го използвате и самостоятелно, както и в комбинацията с други масла.

В готовите продукти ще го откриете като компонент в маслото на Алтея Органикс за бременни. За него открихме единствено добри отзиви. Мамите, които го ползват са възхитени от ефекта му върху кожата. Не липсват и такива, за които то е част от ежедневната грижа за кожата дори и години след раждането.

Мустела против стрии 

Мустела е една от марките, които предлагат цяла линия продукти против стрии. Доказателство за безвредността на продуктите е, че те са специално създадени за бременни жени. Ето какво представляват тези продукти и какво мислят потребителките за тях.

Крем и олио Mustela

Кремът на Mustela се предлага в подобрена формула със съдържанието на пептиди. Съдържа масло от ший и авокадов пептид. Продуктът е изчистен от всякакви вредни съставки и употребата му е напълно безопасна за бременни и кърмещи жени.

Употребата му трябва да започне веднага след установяване на бременността и да продължи поне месец след раждане. Сутрин и вечер трябва да се осъществява по една апликация върху зоните с повишен риск от поява на стрии.

Маслото на Мустела против стрии се отличава с уникална формула. Съдържа лупеол, извлечен от семената на растението лупина. Тази съставка се бори ефективно с отпускането и набръчкването на кожата. Комплексът се допълва още от маслата от баобаб, нар и мускусна роза. Начинът на приложение и продължителността са аналогични с тези на крема.

Цена и мнения

Цената за опаковка сто мл от крема на Мустела против стрии е 50 лв. За много потребителки тя е съществен минус при избора на продукта. Не липсват такива, които са останали доволни от крема по време на първата си бременност, но търсят негова алтернатива при втората си бременност.

Цената на олиото е 31,50 лв за шишенце от 150 мл.

Снежи споделя във Фрамар.бг, че по време на двете си бременности е използвала крема. Според нея високата цена е напълно оправдана, тъй като по кожата си няма нито една цепнатина, въпреки че и двата пъти е качила цели 20 кл отгоре.

Според Теодора новият продукт няма нищо общо с този в оранжевата опаковка. Тя е категорична, че не би го закупила отново. Като недостатък на новия продукт тя изтъква по-трудното му попиване в кожата.

Дерматикс или Дерматикс ултра?

Въпреки, че Дерматикс е продукт, който е предназначен за третиране на белези, потребителки в мрежата споделят, че именно той им е помогнал да се спасят от вече съществуващите стрии.

Цената му е висока. Петнадесет грама от силиконовия гел струват 98 лв. Препоръчва се от всички хирурзи. Премахва белези дори от операции и шефове. Единственото изискване за приложението му е по кожата да няма наранявания.

Предлага се и във вариант на прозрачен силиконов лист. Той се поставя върху белега за период от 12-13 часа. След това се сваля измива се от двете страни с обикновен сапун. Оставя се да изсъхне и отново се връща върху белега. За третирането на стрии по-подходящ е Дерматикс ултра.

Крем Дева

Кремът на Дева против стрии за много потребителки е алтернатива на скъпите мазила с не по-малко добър ефект. 200 мл от него струват 8 лв. Формулата е обогатена с масло от соя, бадем, пшеничен зародиш, кайсиеви ядки и ценния Д-пантенол.

Уместна е употребата му по време на бременност – препоръчват се общо две апликации.

Стаси споделя, че се е намазала по време на цялата бременност с Дева. Качила 26 килограма. Но въпреки това няма стрии по кожата си. Валерия споделя, че го използвала редовно, но въпреки това има стрии.

Крем Кокона

Още по-евтин вариант е кремът на Кокона. 200 мл от него струват едва 7,70 лв. Съставките в него са силно подчертан антистрии ефект – комплекс от водорасли, бадемово масло, ланолин и витамините А, Ф и Е.

Мазилото е предпочитано най-вече заради достъпната му цена.

Кристина е сред потребителките, доволни от него. Бил е й препоръчан от приятелки, които са го използвали.

Крем против стрии Vichy

Виши (Vichy) е сред известните марки, предлагащи крем против стрии. Продуктът на френската компания е обогатен с цинк и витамини, насърчаващи колагеновия синтез.

Според информацията от производителя видимо подобрение и стягане на кожата се усеща още след първото нанасяне. Цената на тубичка от 150 мл е 52 лв.

Потребителските отзиви са двустранни.

Таня споделя във Фрамар.бг, че е използвала крема по време на първата си бременност и се е нацепила ужасно.

Гергана е на противоположно мнение. Тя споделя, че благодарение на този крем след първата си бременност няма неприятни отпечатъци по кожата.

Според Надя цената е необосновано висока. Още повече, че от крема няма никакъв ефект. Тя твърди, че не е доволна от него и въпреки редовната му употреба при първата бременност, има стрии. През втората си бременност е използвала Мустела и няма този проблем.

Крем против стрии Мама дона

Мама дона е друга алтернатива на продукт против стрии. Кремът е част от продуктовата гама на Чико. Цената за 200 мл е почти 30 лв. Активните компоненти в него насърчават еластиновия синтез. Сред компонентите са масло от оризови трици и пшеничен зародиш, както и витамините ПП и Е.

Мненията са него са много добри. Диана Грудева пише във Фрамар.бг, че е страхотен продукт. Мирела също подкрепя казаното от нея. Тя допълва, че по време на двете бременности е ползвала само този продукт и не е имала проблем.

Бебешко олио “Джонсън” против стрии

Популярно мазило против стрии е бебешкото олио на “Джонсънс”. Въпреки, че е създадено да задоволи нуждите на деликатната бебешка кожа от хидратация, то се е оказало спасението за много бременни жени. Използват го не само заради ниската цена, но и липсата на натрапчив аромат.

Пинки споделя, че през цялата си бременност се е мазала с него. Кожата й не се е нацепила. Но тя е на мнение, че това не се дължи на олиото, а на устойчивостта на кожата й кум разтягане.

Дол подкрепя мнението й и споделя, че по време на 9-те месеца използвала само въпросното олио, но въпреки това кожата й се нацепила ужасно. Същото сполетяло и нейна приятелка.

Elancyl, крем за бременни (Елансил)

Елансил предлага цяла серия в грижа за кожата със стрии. Освен коректор към продуктовата гама са включени крем, олио и специален крем за бременни.

Последният продукт е сред препоръчваните от потребителките на бг мама. Не липсват и негативни мнения. Нина споделя, че употребява мазалото редовно, но ефект при нея няма.

Опаковка от 500 мл струва 67 лв. Формулата е специално адаптира към нуждите на кожата по време на бременност. Съдържа шафраново масло и ценния витамин Е.

Нанасян два пъти на ден, този крем подобрява състоянието на кожа със стрии и стопира появата на нови.

Контрактубекс – гел

Мазилото Контрактубекс гел е предназначено за третиране на белези. Но много потребителки го използват за третиране на омразните стрии. Има такива, на които е помогнал. Други твърдят, че това мазило е в състояние да ги заличи, но не и да ги премахне напълно.

Морска споделя в бг мама, че благодарение на Контрактубекс гел появилите се стрии избледняват по-бързо. Според друга форумка ефектът от него е нулев. Тя споделя, че е изразходила няколко тубички, но стриите са останали непроменени.

Мазилото се предлага на достъпна цена и нищо не пречи на желаещите да опитат. Тубичка 20 грама се предлага за около 15 лв.

Матернеа

Матернеа е друга популярна линия, предлагаща цяла гама от продукти за превенция на стрии. Сред продуктите на марката, предназначени за бременни жени, са олио и специален крем.

Освен тях се предлагат и мазила за стягане на тялото и гърдите, които също повлияват благоприятно върху нацепената кожа. Активни компоненти са маслото от оризови трици, бадем и жожоба. Цените също са достъпни – между 10 и 11 лв за опаковка.

Мненията за продуктите като цяло са добри с изключение на тези за стягащия крем за гърди. Потребителка твърди, че откакто го използва гърдите я болят непрестанно.

Гел Жоржея Мисия №1

Друг сравнително нов продукт е гелът Жоржея Мисия №1. Той е предназначен не само за предпазване от нацепвания, но и за намаляване дълбочината и дължината на вече съществуващи.

Двеста мл от гела се предлагат на цена от почти 20 лв. Сред активните компоненти са масло от лавандула, пачули, портокал, бадем, чаено дърво и пшеничен зародиш.

Николета споделя в бг мама, че при нея има ефект. При Стели ефект е настъпил след 4-тата апликация, въпреки че тя посегнала към продукта 11 месеца след раждането.

Био ойл против стрии

Шумно рекламираният продукт против стрии Био Ойл съдържа иновативен комплекс Пюр целин ойл. Той заличава вече появилите се стрии и стопира появата на нови. Ефектът му се дължи и на отсъствието на кислород в олиото. Липсата му насърчава неговото пълноценно усвояване от кожата.

Опаковка от 60 мл струва малко над 24 лв.

Форумката Николета_Б споделя, че при нея употребата на Био ойл не е имала ефект. Стела разказва, че след рязко напълняване кожата й се е нацепила. По съвет на дерматолога си тя започнала да използва Био ойл. След няколко месеца от стриите нямало и спомен.

Потребителката Салатка Йорданова пише във Фрамар, че при нея също не е имало ефект.

Еуцерин

От медицинската козметика и Еуцерин предлага продукт за третиране на стрии. Олиото е с отлична дерматологична поносимост. Срещу стриите действа чрез стимулация на кръвообращението. Съдържа масла от слънчоглед, бадем и жожоба. Препоръчват се по две апликации дневно.

Маслото препоръчва потребителка на бг мама. Ваня_74 разказва, че то е просто вълшебно. По време на втората си бременност в търсене на продукт за превенция, тя попаднала на маслото. След няколко приложения останала приятно изненадана. Старите стрии, които са на възраст няколко години, станали почти незабележими.

Дени също го използва, но тя не може да се похвали със същите резултати.

Друга козметика от магазина

Едва ли може да изброим всички продукти, които се предлагат на пазара, но все пак ще споменем някои от тях против стрии.

Пегнакеър е един от вариантите за крем. Сто мл от него ще откриете за 20,90 лв. По-евтин вариант предлага Саносан – крем сто мл за 10 лв. Синхролайн Синхроеласт предлага крем със специален комплекс против стрии. 200 мл от него са на цена от 30,90лв.

Премахване на стрии с фитнес

Според специалистите премахването на стрии с фитнес не е невъзможно. Спорът и физическата активност като цяло помагат за засилване на кръвообращението. Но все пак не може да се разчита единствено на този метод. Кожата, чиято съединителна тъкан веднъж се е разкъсала, се нужда от специфична грижа. Фитнесът може да подпомогне другите прилагани методи.

Спортът по-скоро може да послужи като превантивна мярка срещу появата на стрии.

Оперативно премахване + цени и терапии

Оперативното премахване на стрии остава най-сигурния начин за избавяне от тях. За щастие съществуват множество подобрени и иновативни методи, които спестяват на клиентите много от неудобствата, свързани с оперативното лечение.

Съществен недостатък на оперативното премахване на стрии е, че то протича под въздействието на упойка. Възстановителният период е продължителен и болезнен.

Оперативното отстраняване включва изрязване на стрията, придърпване на здрава кожа и направата на шев. Този радикален метод гарантира пълно премахване на проблема. За съжаление прибягването до него не е гаранция, че в бъдещ период стриите няма да се появят отново.

Цените на операция са различни. Определят се от големината и броя на стриите, които трябва да бъдат премахнати. За по-малки участъци операцията може да излезе около 600-800 лв. За по-големи тя расте правопропорционално.

В Хил клиник (hill clinic)

В Хил клиник се предлагат иновативни методи за премахване на стрии. Опитен специалист преценява кой е най-добрият метод в конкретния случай – лазер или радиочестота. Решаващ критерий за избор на метод е възрастта на стриите, техните размери и цвят.

Утвърдените технологии в Хил клиник гарантират обработка на кожата в дълбочина и въздействие върху всичките й пластове. Процедурите са без възстановителен период. Импулсите не само насърчават изграждането на здрава тъкан, но и заличават цепнатините в увредената такава.

За съжаление тези методи не са приложими във всеки случай. Противопоказание за приложението им има при бременност, епилепсия, злокачествени образувания, възпалителни процеси. Пациентките, които са се подложили на химичен пилинг в последните три седмици, също не могат да се подложат на операция за премахване на стрии.

Цените на процедурите с лазер в Хил Клиник започват от 250 лв за площ от десет квадратни сантиметра. За по-големи участъци съответно и цената е по-висока.

Премахване с фракционен лазер (фраксел)

Лазерното третиране се счита за най-ефективния метод срещу неприятните цепнатини. По време на своето въздействие лазерът редува увредена и неувредена кожа. По този начин той достига средните и долните пластове на дермата. Чрез въздействие върху тях се гарантира увеличен синтез на колаген.

Процедурата за премахване на стрии с фракционен лазер не е болезнена. Не се изисква поставянето на упойка. Кожата се възстановява бързо. Необходими са няколко процедури за траен резултат. Препоръчва се на седмица да се прави по процедура.

Мезотерапия и биоревитализация 

Методът мезотерапия също е сред популярните в борбата със стрии. Той представлява инжектиране в дълбочина на активни компоненти. Най-често тези компоненти са колаген, хиалуронова киселина и еластин. За съжаление методът не е еднакво ефективен във всички случаи. Цената на процедура започва от 250 лв.

При метода биоревитализация чрез нисък интензитет в кожните пластове се въвежда ценната хиалуронова киселина. Той е подходящ за подготовка на кожата за приложението на други методи за премахване на стрии – лазер, химически пилинг. (Още интересна информация за мезотерапията)

Неподходящи за приложението на биоеревитализация са пациентите с автоимунни заболявания, както и тези с херпес и специфични алергии. Третираните участъци не трябва да се полагат на механичен натиск и да се излагат на висока температура. Цената на процедура е в интервала 400-670 лв.

Микродермабразио

Микродермабразио е друг метод, ефективен в борбата с кошмарните стрии. Препоръчва се дори при големи по размер цепнатини, които са се появили преди няколко години.

Методът предполага премахване на най-горния кожен слой. Това гарантира появата на нова и здрава кожа. Процедурата се осъществява с помощта на устройство, работещо с вакуум.

Цената за обработка на участък с площ от десет квадратни сантиметра по метода микродермобразио е около 35-40 лв.

Пилинг (химичен, химически)

Пилингът с активно действащи химически агенти е друг ефективен метод за премахване на грозните цепнатини. Химичният пилинг въздейства на различна дълбочина в зависимост от изразеността на стриите. Но във всички случаи той действа на един и същ принцип – кожата се олющва и на нейно място се появява нова и напълно здрава кожа.

Заболявания на щитовидната жлеза, кожни възпаления и повишена температура са противопоказания за прилагане на метода. Препоръчват се между 4 и 8 процедури. Цените започват от 40 лв и зависят от площта на участъка, който подлежи на третиране с химическия агент.

Други начини

LPG-масаж е друг популярен метод, който се предлага от много салони. Помага в борбата стрии. Не може да се прилага по време на бременност. Но за сметка на това може да се използва за лечение на стрии по време на кърмене.

Процедурите се изпълняват с помощта на специално устройство, състоящо се от ролки. Всяка от тях се движи в различна посока и е с различни скорост. Този ефективен масаж стимулира кръвообращението и насърчава обновяването на клетките.

Процесът е абсолютно безболезнен. Цената на процедура започва от 40 лв. Расте пропорционално с големината на участъка, който се подлага на този масаж.

Видове стрии и как да действаме

За видовете стрии причини трябва да се търсят във факторите, които ги отключват. Според някои специалисти генетичната предразположеност не бива да се пренебрегва.

Освен нея причина се търси и не само в промяната в теглото, но и в хормоните. Ето как да действаме в конкретните случаи.

Стрии при бременност и след раждане

Бременността най-често се разглежда като фактор, отключващ появата на стрии. На фона на хормоналните изменения през този период настъпват и промени в теглото. Важното в случая е да осигурим на кожата си вода отвътре и отвън. Това означава, че трябва да я хидратираме не само външно.

Приемайте по два литра вода на ден, за да избегнете неприятно нацепване. Обърнете внимание на менюто си. Включете в него повече млечни продукти, зеленчуци, плодове, ядки и риба.

Добрият хидратиращ крем също не е за подценяване.

След раждане, когато тялото възвръща постепенно предишните си размери, рискът от поява на стрии остава висок. Не липсват случаи, при които стрии се появяват не по бреме на бременността, а след раждане. И в този случаи важат препоръките за бременната жена с тази разлика, че вече може да се включи използването на стягащ крем и спорт.

Стрии на дупето

Стрии на дупето и често срещан проблем дори при слабите жени. Тъканите в тази зона лесно губят еластичност и най-малките колебания в теглото веднага могат да им повлияят. Решението в случая е добра хидратация, спорт и балансирано хранене.

Стрии по гърдите

Стрии по гърдите е друг проблем, тревожещ голяма част от дамите. Гърдите променят формата си през пубертета, по време на бременност, в периода на лактация и след преустановяването, както и при навлизането в климакса.

Всички тези етапи са рискови за кожата на гърдите. Резултатът от тези промени се изразява в появата на грозните резки по кожата. И тук препоръките са свързани с прием на големи количества вода и обилна хидратация. Когато нанасяте крема против стрии, не пренебрегвайте гърдите.

Бременните и кърмещи жени задължително трябва да се снабдят с подходящите сутиени, които възпрепятстват отпускането, а от там и нацепването на гърдите.

Стрии през пубертета

През пубертета също е възможна появата на стрии на фона на хормоналните промени и рязка промяна в килограмите. Ако проблемът е хормонален, възможно е назначаване на определени препарати. И тук се подхожда комплексно. С правилния подход отвътре и отвън проблемът може да бъде овладян навреме.

Бели и червени стрии

Стриите често са с различен цвят. Белите са по-възрастни и премахването им е изключително трудно и често невъзможно. Червените стрии се заличават по-лесно. Те са признак за частично нарушено кръвообращение в зоната, в която се намират. В такъв случай има надежда да се избавите от тях по неоперативни методи.

Стрии и целулит 

Стрии и целулит е много неприятна комбинация. За съжаление тя е проблем за все повече дами. В случая трябва да се атакуват и двата проблема с балансирано хранене, спорт, прием на два литра течности ежедневно.

Редовното приложение на ръчни и LPG-масажи също е добра алтернатива. И не на последно място са подходящите мазила.

Маски с глина и водорасли също повлияват изключително добре върху вида и цялостното състояние на кожата. (Още за омразния за всички дами целулит)

Други

Стриите могат да бъдат и прекъснати с червени точици. Това е признак, че те са в начален етап от своето развитие и лесно може да им се противодейства. Независимо от големината на стриите не забравяйте, че може да им се противодейства единствено с комплексен подход – грижа отвътре и отвън.

Ако намирате материала ни за кошмарните стрии за полезен и изчерпателен, помогнете ни да го популяризираме като го споделите с приятелите си.

Може би Вие знаете друг метод или средство за справяне с проблема. Пишете ни! Очакваме Вашите коментари, съвети и препоръки.

Кошмарните стрии – какво помага и какво не + Всички методи за лечението им
4 (80%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *