Ad Clicks : Ad Views :

Зеолит: Цена, мнения. За пиене, лечебни свойства и др.

Зеолит – минералът камък, известен като родопско чудо. Клиноптилолит на прах и за пиене и за лечение. Цени. С вода. Приложение и дозировка.

Още в текста: ζ Лечебни свойства – действие, приложения и дози. ζ Форми на зеолит. ζ Находища в България. ζ Реални мнения и отзиви на потребители, приемали минерала.

ζ Лечебна родопска хума. ζ Зеолит при диабет. ζ Рак. ζ Акне. ζ Псориазис и дерматит. ζ Фитнес добавка. ζ Високо кръвно. ζ За детоксикация. ζ При гъбички и кандида. ζ При безсъние и нерви. ζ За бъбреци и жлъчка. ζ При целулит и разширени вени. ζ Маска за лице. ζ В аквариум. ζ В земеделието и животновъдството. ζ На капсули. ζ На бучки. ζ Зеолитна вода Севтополис. ζ Сапун. ζ Зелен зеолит. ζ Иван Митев и Гергана Митева. ζ

Какво е родопското чудо зеолит, камък, минерал

За чудния зеолит всички са чували. Но не всеки се е докосвал до този камък минерал. Лечебните му свойства граничат със свръхнормалното. Той е наистина вълшебен лек. В състояние е да помогне дори в случаите, когато официалната медицина е безсилна.

Зеолит ще срещнете още и като родопско чудо. Тук не става въпрос за известения крем с това наименование. А за ценния вулканичен камък зеолит, който напълно заслужено наричат чудото на Родопи.

Твърди се, че жителите в този регион на страната ни доживяват до дълбока старост, тъй като ежедневно консумират вода със зеолит. Добавят го дори в ястията, които приготвят.

Абсолютно всичко вредно и нечисто, което попада в тялото ни, вълшебният зеолит е способен за извлече, унищожи и изхвърли.

Този Божи дар задължително трябва да присъства в аптечката на всяко едно българско семейство. Неговите лечебни свойства и терапевтични ефекти са в пъти по-мощни от тези на конвенционалните лекарства.

Зеолит или клиноптилолит? Каменните гъби.

Зеолитът е известен още клиноптилолит. Много източници описват двата минерала едно и също нещо. Истината е, че зеолитът е вид клиноптилолит. Вторият вид е представен от множество минерални камъни. За него се твърди, че е двойно активизиран зеолит.

Каменните гъби са уникален природен феномен, които привличат множество туристи. Намират се по пътя между Хасково и Кърджали – точно на километър от най-голямото находище на зеолит у нас.

Тези естествени скални образувания във формата на гъби, са се сформирали по време на активна подводна вулканична активност. Пънчетата им са с високо съдържание на клиноптилолит. В чашките се съдържа друг минерал. Той е по-малко известен. Носи наименованието селанолит.

Лечебната родопска глина

Лечебната родопска глина е други природно чудо, добивано в Родопите. В нея най-атрактивният компонент е така нареченият иридий. Той не е земен елемент. Среща се единствено в този земен продукт – чудната родопска глина. Отличава се със специфични способности да възвръща равновесието в атакуваните от тумори, възпаления и болести клетки.

Подходяща е не само външно приложение, но и за вътрешно. Притежава същите терапевтични свойства като зеолит.

Лечебни свойства, дозировка, начин на употреба и действие

Зеолинът действа по уникален начин. Когато попадне в тялото  ни той не взаимодейства с полезните вещества, а единствено с вредните. Вторите улавя и затваря в решетката си. Като преди това насища тялото ни с положителни калиеви и калциеви йони.

Минералът притежава йоннообменни свойства. Работи единствено в полза за нашия организъм. Никога не е в негов ущърб. Активно поглъща не само вода, но и пълния спектър от представители на химическо и билогично замърсяване, които се намират в нашия организъм.

Атрактивен е заради порестата си структура и най-вече рамката на алуминиев силикат. Структурата й напомня дантелена решетка. Тя е изпълнена от множество кухини, които изобилстват от катиони на алкални и алкалоземни метали и водни молекули.

При абсорбацията на вода кристалната рамка се разпада. Но с нейното изчезване не изчезват йоннообменните свойства на минерала.

Зеолитът не случайно се нарича бомедицинският камък на 21-ви век. Ефектите от неговото въздействие върху тялото се изразяват в пречистване на кръвта, подобряване състоянието на зъбите, кожата, венците и косата; регулиране на инсулиновото производство и усвояване. Както и на цялостно възстановяване, лечение на тракта и алкализиране на организма.

За да осигурите нормалната дейност на всички системи и органи в тялото, необходимо е ежедневно да пиете най-малко по два литра зеолитова вода.

каменни гъби
Прочутите каменни гъби са същински природен феномен

За получаване на лековитата напитка се нуждаете от 150-200 грама от минерала (в неполирано състояние). Количеството е достатъчно за получаване на разтвор с обем от три литра. Три часа е времето, за което зеолитът трябва да престои във водата.

Това количество от минерала може да използвате за срок от шест месеца, за да обогатявате и пречиствате водата си. Не го изхвърляйте след няколко употреби, тъй като то не е изгубило лечебните си свойства.

Зеолит против рак

През последните години интересният порест камък зеолит е обект на задълбочени изследвания относно неговото въздействие при рак. Въпреки положителните резултати от проведените експерименти с животни, все още няма достатъчно убедителни хипотези, че минералът може да справи с коварния рак.

Не са за пренебрегване и твърденията, че попадайки в тялото ни той започва да инхибира протеин киназа В. Това е предпоставка за засилена апоптоза или по-простичко казано за убиване на раковите клетки. Организмът ги елиминира като същевременно с това спира да синтезира нови такива клетки. В тази връзка зеолитът е надеждна превенция срещу рак.

При наличието на онкологични заболявания се препоръчва зеолит да бъде приеман за период от шест  месеца. Болният изпива по малка лъжичка от прахообразния минерал заедно с чаша сок или вода. Това се прави преди трите основни хранения. Препоръчително е поглъщането на чудотворния минерал да бъде осъществявано във времевия интервал от 20 до 30 минути преди поглъщане на храна.

Гореспоменатото количество от родопското лекарство се пие заедно с чаша вода, а може и със същото количество сок. Задължително е веднага след поглъщането му да се приемат и две чаши вода. Препоръчителното количество от живителната течност на дневна база, докато трае терапията със зеолит, е два-три литра.

За туширане на общите негативни ефекти след провеждане на курс лъчетерапия и химиотерапия, минералът също има съществена роля. Приемът на количество между 12 и 14 грама от него гарантира по-бързо възстановяване. Необходимо е количеството на дневна база да бъде поделено между 4 и 8 приема.

При последния вариант микродозичките трябва да бъдат приемани през интервали от два часа. Всяка от тях задължително се поглъща с две чаши вода.

Във фитнеса като добавка

За фитнес маниаците и всички, които спортуват активно родопският минерал зеолит, е една от препоръчваните добавки.

Характерно за бодибилдърите е, че приема голямо количество месо като източник на протеин. Но в него се съдържат в най-високи дози опасните нитрозамини. Те не се елиминират дори и след обработката на месото на висока температура. Веднъж попаднали в тракта ни, ако не бъдат изхвърлени от там, съдействат за сформиране на ракови клетки.

Зеолитът е най-добро средство този сценарий да бъде избегнат.

За фитнес маниаците минералът като добавка е важен и в още един аспект – спомага за туширане на мускулните болки. Тук ефектът на зеолит е обусловен от способността му да поглъща и неутрализира вредните влияния на млечна киселина. Тя се съдържа в най-големи количества в мускулите и често е виновник за болката в тях.

При акне 

Възпалителните процеси при акне биват бързо потушени с помощта на зеолит. Всякакви пъпки и обриви може да третирате чрез директно нанасяне върху кожата на зеолитова пудра.

Напудрете пъпката и оставете пудрата да попие напълно. Влагането на клиноптилолит като компонент в домашно приготвените маски също дава незабавен ефект. Чудотворният минерал буквално изсмуква пъпките. (Още ефективни методи за справяне с омразните пъпки и възпаления)

При псориазис и невродермит

Кожата, която страда от псориази и невродермит, намира спасение благодарение на вълшебния зеолит. Лъжица фина микронизирана пудра от него прибавете към водата за къпане във ваната. След като приключите с процедурата не бързайте да подсушавате кожата си и да я обтривате с хавлията. (Още полезни и изпитани лекове за справяне с мъчителния псориазис научете от материала ни по темата)

Увийте тялото си с халат или хавлия и без да го търкате с нея изчакайте водата да попие напълно. След като това се случи хидратирайте кожата си. (Още ефективни решения за овладяване на невродермит)

Нанесете върху нея щедри количества от обичайно използвания крем като предварително го обогатите поне с десет процента клиноптилолитова пудра (това означава, че на сто мл от козметичния продукт трябва да прибавите десет грама от минерала в прахообразния му вид).

При пърхот 

Осеяният с пърхот скалп подобрява значително състоянието си, ако редовно го третирате с лъжица зеолитова пудра, разтворена в сто мл вода. С разтворения лечебен камък масажирайте възможно по-често скалпа си.

Въвеждането на прахообразния компонент в използвания шампоан единствено ще усили процесите на възстановяване на скалпа. (Още методи за изцеление от неприятния пърхот)

Вътрешният прием на вода със зеолит също би насърчил тези процеси. Директното поръсване с пудрата е изключително ефективно при пърхот и себорея.

При диабет и високо кръвно

При диабет с помощта на чудотворния камък се постига значително подобрение на състоянието след 5-месечна терапия. Тогава пациентът може да се подложи на нови изследвания, за да се потвърди подобрението на състоянието му.

След тези пет месеца следва двумесечна почивка. Отново се повтаря целият лечебен курс отначало за период от нови пет месеца. Счита се, че след този период състоянието остава трайно подобрено.

Ето и от какво се състои конкретната лечебна схема със зеолит при диабет.

зеолит
Зеолит за детокс и пречистване на организма

През първото десетидневие пациентът се придържа към двукратен прием по лъжица от прахообразния минерал. Количеството от него може да се разтвори директно във вода или друга течност, като сок например.

Задължително е приемът да бъде съпътстван и от ежедневна консумация на поне два, а най-добре три литра вода.

Следващите десет дни от терапията, еднократната доза остава същата. Променят се единственото приемите. Освен сутрешен и вечерен към тях се добавя и обеден.

След двадесетдневния прием на зеолит следва петдневна почивка.

Следват нови петнадесет дни, през които терапията се осъществява по различен начин. Сутрешният прием на зеолит се състои от количеството половин чаена лъжичка. Вечерният прием включва количеството от кафена лъжичка.

Идва ред и на още една петдневна пауза. След нея терапията се повтаря отначало. И така до навършване на пет месеца от започването й.

Зеолит е в помощ на пациентите с диабет и в още един аспект – помага за ефективно лекуване на диабетните рани. Това се осъществява чрез директно нанасяне на минералната пудра върху раната. Но преди да пристъпите към тази фаза, задължително е да дезинфекцирате мястото с три-процентов разтвор на кислородна вода.

След нанасянето на зеолита се прави превръзка. Използвайте марля от два или четири пласта, защото е много важно да не се ограничава кислородния достъп до раната.

Водата, обогатена със зеолит, ефективното решение за нормализиране на високо кръвно. Пациентите с този специфичен проблем, трябва да приемат ежедневно поне по два литра от тази течност. Отзивите на потребителите потвърждават тезата, че минералът зеолит нормализира стойностите не само на захарта, но и на кръвното.

При рани и херпес

При рани и херпес чудният зеолит отново предлага ефективни решения. При първи симптоми на мъчителния херпес, посегнете веднага към родопското чудо. Паралелно с вътрешните му приеми, прилагайте и външно туширане върху сърбящите зони или върху вече появилите се гнойни мехурчета.

Раните, които зарастват трудно, не са предизивкателство за вълшебния клиноптилолит. Преди да приложите локално третиране с него, задължително промийте добре раната.

В случай, че тя не е много дълбока, използвайте солен разтвор (физиологичен разтвор). Ако е по-дълбока, желателно е използването на кислородна вода (три процента).

След промивката, поръсете минералната пудра не само върху раната, но и в областта около нея. Превържете отгоре с марля (два или четири пласта). Постарайте се да сменяте тази превръзка два пъти в деня и много скоро раната ще се затвори.

Маска за лице

Със зеолит е лесно да приготвите маска за лице, което ефективно премахва всякакви възпаления. Чисти в дълбочина нечистотиите от порите и осигурява регенерация на дермата.

Приготвянето й не е никак трудно – просто размийте прахообразния компонент с необходимото количество вода. Кашичката разнесете равномерно върху цялото лице. Необходимо е единствено деликатната област около очите да бъде избягвана. Постойте двадесет минутки с нея, след което я отмийте.

Маска за крака при целулит и разширени вени

При  целулит и повишена оточност в резултат от разширени вени зеолит е изключително ценен като компонент в маска за крака. Необходимото количество от минерала в прахообразната му форма се размива с ябълков оцет.

Кашичката престоява поне двадесет минути върху проблемните зони – време, достатъчно да изтегли излишната вода и да активизира процесите на кръвообращението. (Още методи за избавление от кошмарния за дамите целулит)

За бъбреци и жлъчка +  Интересен видео материал

Положителни са ефектите от прием на зеолит и върху нашите бъбреци и жлъчка. Този минерал не само оптимизира дейността им, но и спомага за тяхното пречистване. Както е известни в тези органи на-често се задържат песъчинки. Невъзможността им сами да ги изхвърлят води до сериозни здравословни усложнения.

Но благодарение на зеолит бъбреците и жлъчката се пречистват ефективно. Наличието на песъчинки и камъни в тях може да е причината за дискомфорт и болка ниско долу и в кръста в началните етапи на зеолитната терапия. Но тези оплаквания бързо отшумяват.

За отслабване

Клиноптилолитова вода съдейства за бързо отслабване. Изхвърлянето на токсините и всичко вредно от нашето тяло допълнително активизира метаболитните процеси. Това неминуемо води до отслабване.

Постигането на тази цел със зеолит се осъществява по здравословен начин. За разлика от повечето диети, които лишават тялото ни от полезни и жизненоважни за него елементи, минералът му доставя такива.

За активизиране на метаболитната дейност е достатъчно да се пият около два-три литра дневно от лековитата вода.

При бременност?

Зеолит е напълно безопасен за прием при бременност. Но все пак в този случай не бива да се злоупотребява с него, тъй като детоксът не е препоръчителен през тази фаза от живота на жената.

При гъбички и Кандида

Зеолит и по-специално пудрата от него предлага сигурно и ефективно решение срещу упоротите гъбички. Дори и в случаите, когато те атакуват интимната област. Приготвянето на крем за тяхното третиране не е никак трудно.

В купичка поставяте част какаово масло. Съдът с него поставят в друг съд с вода. Слагате на котлона и изчаквате маслото да се втечни. Към втечненото вече какаово масло прибавете две части зехтин. При предварително разбъркване добавете и част зеолит на прах.

С този крем гъбичките се третират до тяхното пълно елиминиране. Мазилото е подходящо и за вагинално приложение. Тъй като след изстиване то придобива твърда консистенция, преди приложение може да го втечните с добавяне на малко зехтин или леко затопляне.

Във втечнената смес се потапя един вагинален тампон. Въвежда се директно във влагалището, където престоява цяла нощ.

От микса може да приготвите и глобули, още преди да се втвърди. Съхранявайте ги в хладилника. Вечер преди лягане поставяйте по един от тях във влагалището.

Ако проблемът с Кандида е засегнал устната кухина, решението й изплакването й с лъжичка от минералната пудра, разтворена в чаша вода. Може директно да изчеткате зъбите си със стрития камък, като поръсите с него четката си за зъби преди слагането на пастата за зъби върху нея. Методът действа добре и при зъбна плака.

При нерви и безсъние

Тези, които ги измъчва безсъние на нервна почва, могат разчитат на зеолит и за разрешаването на двата проблема. Обикновено това състояние е съпроводено с обилно потене. Спасението в този случай е в 150 мл зеолитна вода, смесена с ябълков оцет или сок от лимон (50 мл).

Трикратно преди прием на храна от тази смес се приема по доза. Предварително я сгрейте на котлона.

За аквариум. Какво е Канистър-зеолит?

Зеолит, прибавен към водата в аквариума, подобрява значително нейните химически показатели. Минералът неутрализира вредното въздействие на отпадните продукти върху развитието на рибите.

Предлага се под формата на филтри, в които зеолитът най-често е в комбинация с активен въглен. Това е така нареченият канистър-зеолит. Системата се състои от две отделения. Едната секция е изпълнена с пореста керамика. Във втората има зеолит и активен въглен.

За детоксикация и пречистване на организма

Коментираният минерал е изключително ценен по отношение на цялостното детоксиране на организма. Твърди се, че приемът му подобрява състоянието на пациенти с хепатит и други специфични чернодробни проблеми.

Фактът, че улавя вредните елементи, които циркулират свободно в нашето тяло и ги изхвърля, прави минерала ценно средство за детокс.

Задължително е режимите за детоксикация и пречистване на организма приемът на зеолит да бъдат съпътстван с прием на обилни количества вода. Ако това изискване не се спази, възможните негативи са неизбежни.

Наистина ли действа добре при аутизъм?

зеолит
Най-големи находища на зеолит има в Родопите

Във връзка с хипотезата, че заболяването на аутизъм се причинява от тежка интоксикация, се твърди, че зеолит повлиява положително на пациентите с това заболяване.

Засега ням достатъчно категорични научни заключения, че това е така. Но е факт, че минералът не би навредил по никакъв начин на пациентите с тази диагноза.

При алергии

Порестият минерал е изключително влиятелен по отношение преодоляване на алергии. Действието му се изразява в това, че улавя някои специфични алергени още при попадането им в тялото. Зеолитът неутрализира тяхното вредно въздействие.

В земеделието, за растения и в животновъдството

Ценният минерал намира приложение освен в промишлеността за пречистване на крайна продукция и в още два важни отрасъла – земеделие и животновъдство.

На животните се дава заедно с фуража с цел тяхното укрепване, предпазване от заболявания и оптимално развитие. Спомага за увеличаване добивите на крайна продукция – мляко, яйца и месо.

В земеделието минералът се използва с цел обогатяване на почвата. Прибавянето му към нея гарантира оптимално развитие на растенията и безпроблемно вкореняване.

За сто квардатни метра обработваема площ е необходимо количеството от 60-70 килограма зеолит. След въвеждането му следва задължително прекопаване, което трябва да бъде на дълбочина поне 15 сантиметра.

Растенията в саксия също обожават зеолит. На всеки килограм почва са необходими между 50 и 100 грама от минерала. Той се добавя като се премахне горния слой почва, изсипе се необходимото количество зеолит и се прибави се торфена смес. Следва заглаждане на повърхността.

Форми на зеолит, тяхното приложение и цени

отслабване зеолит
Приемът на зеолит гарантира здравословно отслабване

Зеолит ще откриете в различни форми. Ще Ви запознаем с тях, техните цени и начините им на приложение.

Зеолит на прах, пудра

Зеолит на прах ще откриете на цена от 2,90 до 60 лв за опаковка. Високата цена според много източници не е оправдана, тъй като цената на едро на 25 килограма от минерала е около 5-6 лв.

Пудрата зеолит съдържа минерала в различни концентрации в стандартизирана форма, готов за директна употреба. Различно е съдържанието на клиноптилолит – между 86 и 90% в стандартизирания термично обработен зеолит. В тази форма минералът е подходящ, както за вътрешен, така и за външен прием.

Зелен зеолит

Зеленият цвят на зеолита е показател за високи стойности  клиноптилолит. Тази разновидност на минерала се препоръчва само за вътрешен прием.

Във Фрамар открихме такава хранителна добавка. Произведена е ок Еко Веди. Двеста грама от нея струват 62,70 лв.

Зеолит за пиене

Зеолит за пиене се предлага не само в стандартната прахообразна форма, но във вид на таблетки. За улеснение се предлага и под формата на сашето, при които приемите са точно дозирани.

Такъв е вариантът Детокс уей. Тридесет сашета струват 60 лв. Прие се по едно на ден, разтворено в чаша вода или в същото количество сок.

На капсули за пиене RHODOSORB-H, марка на Готон

RHODOSORB-H на марката Готон предлага тройно активиран зеолит под формата на капсули. Във всяка от тях минералът клиноптилолит се съдържа във високи дози.

Цената на осемдесет броя от тези капсули е почти 50 лв. На ден се приемат по две капсули. Най-добре след сутрешното и вечерното хранене. Максималното количество за денонощие е две капсулки. Всяка от тях може да бъде погълната с вода или сок от любимите Ви плодове.

Същата серия на марката Готон предлага минерала и във вид на пудра. В тази разновидност той е на значително по-достъпна цена. Опаковка от 100 грама струва по-малко от 6 лв. Минералната пудра е предназначена само и единствено за външно приложение.

Тя, както и останалите продукти от зеолитната серия на Готон са приложими с всички видове лекарства и терапии.

Зеолитна вода Севтополис

Зеолитната вода Севтополис е със състав, подходящ за консумацията й от всички възрастови групи. От най-малките до най-възрастните могат да консумират тази вода, произведена по ноу-хау технология.

Използван е методът на обратна осмоза и зеолитизация. Прибавен е допълнителен озон, за да се редуцират нивата на желязо. Водата Севтополис е единственият продукт у нас, подложен на филтрация и обогатяване с използване на зеолит. Предлага се във вариант трапезна и изворна. И двата са подходящи за бебета.

Зеолит на бучки (гранули)

Порестият минерал зеолит се предлага и във вид на бучки. Всяка една от тези гранулки гарантира високо съдържание на клиноптилолит.

Един от предлаганите варианти е на Родосорб. Пакетче с тегло 200 грама от този зеолит струва пет лв.

Активиране, изпичане, ползи от активиран зеолит

За да насити водата с полезните си компоненти, зеолитът е необходимо да бъде активиран. Това се случва чрез продължително киснене на минерала във вода.

Количеството от 200 грама зеолит на бучки трябва да бъде разтворено в десет литра вода. Задължително използвайте слабоминерализирана вода. Между шест и осем часа е времето, необходимо за насищане на водата с полезните вещества на зеолита.

Количество може да бъде използвано в продължение на 90 дни, след което трябва да се изхвърли и да се замени с ново.

Способността на зеолита да улавя токсините се увеличава многократно, когато той бъде подложен на предварителна активация. Той се случва чрез изпичането му на температура от 350 градуса. Предлагат се и варианти, за които производителите твърдят, че са с многократно завишени терапевтични свойства, тъй като са били подложени на тройна активация.

Активираният зеолит притежава много по-силни терапевтични свойства от този, който не е бил подложен на подобна процедура.

Зеолит, обработен в Австрия

Родините производители не разполагат с необходимите машини за прецизна микронизация на прашинките зеолит след неговото счукване. zeolite-bg.com предлага минерала в микронализирана форма. В този вид минералът придобива след подлагането му на специална обработка в Австрия.

Опаковка от 210 грама от този уникален продукт се предлага на цена от 52 лв. Съществено предимство на продукта в тази му форма е, че липсва усещането на песъчинки в устата след прием.

Козметична маска

Готови козметични маски със зеолит е възможно да откриете онлайн, както и в някои магазини. Зеомедик е една алтернативите. Предлага се на сайта на Зеолайф.бг. Кутийката от маската струва 15 лв. В нея ценният зеолит е съчетан с пелоид (специална минерална кал със сходен състав).

Подходяща е за ежедневни апликации заради доказаните си положителни ефекти върху кожата. Маската се справи със специфични кожни проблеми като възпаления, недобро оросяване, намалена еластичност, изразяваща се във вялост на кожата.

Подходяща е за дами, оплакващи се от акне, както и за тези, върху чиято кожа възрастта е оставила видим отпечатък. Препоръчително е след нанасяне маската да престои върху лицето за период от 45 минути.

Фарер СД също предлага зеолитна маска за лице.Тя е със същия принцип на действие. Пакетче за еднократна апликация струва едва 1,3 лв.

Сапун със зеолит

Същият производител предлага и сапун със зеолит. Продуктът е добро допълнение в грижата за мазна кожа. Той перфектно почиства каналчетата на порите. Извежда токсините от тях, регулира омазняването и стопира възпалителните процеси.

Със сапуна се обтрива предварително почистената и навлажнена кожа. След като се втрие се изчаква да засъхне и едва след това кожата се изплаква. Подходящ е за употреба не само върху лицето, но и върху кожата на гърба и деколтето, която често се възпалява.

Зеолит и вода

В отсъствието на вода зеолитът не проявява терапевтичните си качества. Тази зависимост се разглежда двустранно. От една страна е необходимо зеолитът предварително да се активира във вода, а от друга в тялото ни трябва да постъпи обилно количество с вода по време на приема на зеолит.

В първия случай водата е необходима за извличане на полезните компоненти от минерала, а във втория за извеждането им от тялото.

Синтетичен зеолит

Взаимодействието между силициев диоксид и алуминиев оксид при пълно отсъствие на органични основи е достатъчно условие за създаване на синтетичен зеолит.

Точно в тази своя форма минералът се използва за нуждите на промишлеността и земеделието.

Други

зеолит цена
Пакетче зеолит струва около пет лв

В естествен вид в природата са открити 48 зеолита. Те изобилства от положителни катиони на важни структурни елементи като натрий, магнезий, калций и други.

Находища за добив на зеолит и откъде се купува в България + видео

България е една от малкото страни с находища на ценния зеолит. По официални данни у нас са съсредоточени 90% от запасите с този минерал. След нашата страна се нарежда Русия. Находища има и в южните ни съседки Гърция и Турция.

Официално у нас находищата са общо шест, но не всички се експлоатират. Най-значими са тези, намиращи се в Източните Родопи.

В Кърджали от Бентонит – Кърджали

Най-големият производител на зеолит у нас е Кърджали АД. Находището с намира в близост до града. Той е най-експлоатираното находище на минерала у нас. Край селата Бели пласт и Седловина в кърджалийския район има най-много зеолит.

Зеолит от скалите на с. Бели пласт + видео

Въпросното находище на зеолит край Кърджали се намира в сели Бели пласт. Там ценният минерал се добива от близките скали. В селцето има и чешма с изводна вода, която преминава през тези камъни. Минералът, добиван от там е с високи стойности на клиноптилолит.

В Хасково

Зеолит се добива и край Хасково. Там са разположени находищата на удивителните каменни гъби, които коментирахме в началото на текста.

Другаде

Други находища на зеолит има в родопските села Гола крепост, Лясковец, Голобрадово, Бели баир, Маджарово. Твърди се, че от последното находище продуктът е най-чист. Причината за повишената му честота е фактът, че то е експлоатирано най-малко и е запазило максимално чистотата си.

Иван Митев, Гергана и зеолитът 

Иван Митев и Гергана Митева са единствените специалисти у нас, занимаващи се с минералотерапия. Въпреки, че много хора у нас  не са чували за това, двамата съпрузи водят задълбочени изследвания в тази насока години наред.

Въпреки, че те продават родопски зеолит не крият истината за него от потребителите. Двамата съпрузи са на мнение, че клиноптилолитът може да бъде наистина лечебен. Но за да се случи това той трябва да бъде предварително изследван за замърсители и присъствието на патогени в състава му. Това е сложен и изключително скъп процес. С него не се занимава нито един производител на зеолит у нас.

Друг определящ критерий за лечебните свойства на зеолита е големината на неговите частици. За да притежават лечебни свойства те трябва да бъдат с точно определени размери. С прецизното и точното им раздробяване не е запознат нито един български производител. Патент за извършването на тази дейност има единствено немска компания.

Според Иван Митев и Гергана целият този шум и подвеждаща информация за предлагания от родните производители зеолит се дължи на погрешни медийни интерпретации.

Те коментират, че прочутата „лечебна“ вода, която тече край село Бели Пласт и каменните гъби не просто не е лечебна, но и е опасна заради съдържанието на сероводородни съединения.

Иван и Гергана Митеви съветват потребителите да използват предлагания от родните производители, единствено за външно приложение и за целите на растениевъдството и животновъдството.

Странични ефекти и евентуална вреда, противопоказания

На практика няма противопоказания за прием на зеолит – нито възрастови показатели, нито по отношение на специфични здравословни проблеми.

Не са известени и странични ефекти. Единствено пациентите с бъбречни и жлъчни камъни е възможно да изпитат дискомфорт при започване на терапията. Той е причинен от раздвижването на камъните под терапевтично и очистително въздействие на активните вещества в зеолита.

Евентуално обезводнява също се разглежда като страничен ефект от лечение с минерала. Но този ефект се проява в резултат от неизпълнение на най-важното условие по време на терапията, а именно консумацията на поне два литра вода за ден.

Плюсове и минуси, мнения, форум

Ето и какви са силните и слабите страни на зеолит според мненията на потребители във форумите.

Гали Ейнджъл споделя  бг мама, че от година цялото й семейство приема вода, обогатена с минерала. Тя е приготвя по следния начин – във всички бутилки с вода у дома поставя по две късчета от камъка. Суровината подменя след точно два месеца. През цялото това единствено долива вода в тях.

Потребителката не крие, че не наблюдава специфични терапевтични ефекти от приема на родопското чудо. Но според нея това вероятно се дължи на факта, че в семейството й няма специфичен здравословен проблем.

За себе си Гали констатира, че всички прояви на повишена стомашна киселинност са изчезнали, откакто приема зеолитната вода.

Най-ефективно според нея е приложението на минерала директно върху кожните възпаления. Точно за два дни те изчезват напълно, разказва потребителката.

Тя споделя, че откакто е дала на своя приятелка минерала на прах, тя вече не приема медикаменти за регулиране на кръвното.

Зеолитът под формата на лапа за крака в повлиял положително на нейната майка, която се оплаква от разширени вени.

Още един начин на прием на минерала споделя Гали във форума. Освен обогатената вода, всички в семейството й приемат ежедневно по лъжичка-две от минерала в прахообразната му форма заедно със същото количество витамин Ц. Сместа поглъщат разтворена във вода или сок.

Ор също е сред доволните. Използваните камъчета зеолит тя не изхвърля. Слага ви във водата, с която полива цветята си и им осигурява по-буен растеж.
Mooimeiske пише във форума, че откакто съпругът й пие водата (един месец) се оплаква от изключително силни и неприятни болки по време на уриниране.

Лоло констатира, че откакто приема водата, изпитва многократно по-силна жажда.

Друга потребителка разказва, че давала от водата на бебето си. Не е имало никакви проблеми. Но след като видяла, че по стените на съдовете, в които зеолитът се кисне във водата, се отлага варовик, преценила, че е по-добре да преустанови приемите.

Не липсват и такива потребители, които изказват мнение за токсичността на минерала заради съдържащия се в него алуминий. Те съветват останалите потребители никога да не посягат към зеолит, ако не желаят да имат здравословни проблеми.

Внимание: Радиация! + Изключително интересно и полезно видео 

Радиация и зеолит е тема, която се разглежда в два аспекта. Според някои специалисти камъкът е радиоктивен и приемът му води до негативи. Според други, неговата радиактивност действа в положителна насока, колкото и невероятно да звучи това.

За положителните ефекти на зеолита срещу смъртоносната радиация се заговори след аварията в Чернобил.

Този минерал е признат на световно ниво като най-доброто средство за изваждане от тялото на радиоактивен цезий и стронций.

След чернобилската авария новосибирски учени начело с акад Василий Иванович инициирали раздаването на зеолит. Проучванията им установили, че при хората, които са приели разтворения минерал, се проявяват в много по-ниска степен свързаните с радиацията негативни ефекти – симптоми на лъчева болест, развитие на кариеси, промени в левкоцитните нива.

След аварията в Чернобил зеолитът е бил използван и за пречистване на водата от всички днепърски водоизточници.

На кожата, която е била подложена на тежки радиационни лъчения, добре повлиява освен вътрешен и външен прием на природния лек. При втория начин на приложение на минерала в прахообразната му форма е необходими да бъде нанасян върху поразената кожа най-малко два пъти за ден.

А Вие какво мислите за зеолит? Имате ли лични наблюдения върху този чудотворен камък и вярвате и в лечебната му сила. Коментирайте под текста, за да научим Вашето мнение по въпроса.

Надяваме се, че сме били от полза за Вас, предоставяйки тази информация. Ако текстът Ви допада и го намирате за полезен и изчерпателен, споделете го в мрежите с приятелите си.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Зеолит: Цена, мнения. За пиене, лечебни свойства и др.
3.5 (70%) 4 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar