Рейши – гъба, която лекува дори рак. Цена, мнения, противопоказания

За какви болести помага гъбата рейши и дали можем да преборим рака с нея. Дозировка и противопоказания. Можем ли да даваме рейши на деца. Откъде да си купим и на каква цена.

Гъбата рейши (Ganoderma lucidum), се използва в Източната медицина повече от 2 хиляди години. Рейши е японското й име, с което става известна. Китайците я наричат Линг Ши – гъбата на безсмъртието и я поставят на първо място по лечебни свойства, дори преди женшена!

Рейши е „капризна“ гъба, доста взискателна към околната среда и в дивата природа се е срещала изключително рядко. Расте на изсъхнали сливови дървета. Според Авицена, от 10 хиляди диви сливи само на 10 могат да се развият рейши. Затова ценната гъба е била извънредно скъпа и за лечение са я използвали само в императорското семейство и единици благороднически семейства.
През 1972 г. в резултат на 15-годишни опити, в Япония разработват технология за култивиране на гъбите рейши, с което започва масовото им производство.

В наши дни гъбите рейши се отглеждат в гъбени ферми, където се поддържат специални климатични условия за прорастване на гъбените спори. По качество и лечебни свойства култивираните гъби рейши не отстъпват на диворастящите.

Гъбите рейши се отглеждат върху пънчета или отрязани стволове на плодови дървета (гъбите са плодоносящи 4-5 години) или върху стерилизирани и обогатени с хранителни вещества стърготини от листвени и хвойни породи дървета. Рейши расте доста бавно.

Химически състав на рейши.

Химическият състав на гъбата рейши е доста сложен и богат. Изследван е от японски и американски учени. Съдържа микроелементи (особено високи нива на германий), органични киселини, полизахариди, кумарини, витамини, фитонциди. Рейши съдържа и знаменитите бета-глюкани, на които се дължи противораковият им ефект.

Действие

Лечението с гъби би трябвало да е първата стъпка за справяне със синдрома на хроничната умора, при чести промени на настроението, при случаи на така наречения синдром на градската умора. Животът в големия град е източник на ежедневен стрес, който, натрупвайки се, води до чувство на тревожност и може да причини сериозни заболявания.

рейши, гъба, противопоказания, цена, мнения

В природата гъбите рейши се срещат изключително рядко, растат основно на сливови дървета

Уникалните свойства на рейши помагат на организма да регулира психическия фон и оказват хармонизиращо въздействие на централната нервна система.

Тайната на това магическо въздействие е, че рейши стимулира производството на ендорфин – хормона на щастието. При това рейши действа доста по-ефективно от бананите и шоколада и не води до трупане на излишни килограми.

Преди да се сдобиете с рейши и да започнете лечението, трябва да сте наясно, че са ви необходими воля и търпение – лечението с гъби е дълготраен процес.

За постигане на желания ефект са необходими поне три месеца постоянен прием, а нередки са случаите, когато гъбите трябва да се пият и шест месеца.

Но гъбите действат и вие ще се убедите сами, стига да не се откажете някъде по средата.

Няма опасност от създаване на привикване към гъбите.

Също така медицинските гъби нямат токсичен ефект и не предизвикват замайване. Няма проблем и да ги пиете заедно с други лекарства и билки.


Основните лечебни свойства на гъбата рейши се свеждат до следните основни точки:

Първото ниво на въздействие на гъбата рейши върху организма е силният й противотуморен ефект.

В този случай можете да използвате рейши в комбинация с друга гъба, например шийтаке, тъй като съчетаването на два вида гъби взаимно усилва и хармонизира действието им.

Използването на гъби заедно с традиционните методи на лечение на рак помага за значително намаляване на туморите – както доброкачествените, така и злокачествените.

Второто ниво на въздействие на гъбите е върху сърдечно-съдовата система.

Отличително е, че точно гъбата рейши превъзхожда в пъти останалите гъби в това отношение.

На трето ниво въздействието на рейши е доста необичайно.

Лечебните гъби се използват успешно в психиатрията и рейши е една от най-добрите гъби в това отношение. С нейна помощ се регулират разстройства на психиката, тревожни състояния, някои отчети съдържат и данни за положителен ефект при епилепсия.

Четвърто ниво – рейши ефективно въздейства върху алергични прояви и заболявания на дихателните пътища,

благодарение на полизахарида ланостан, съдържащ се в гъбата и забавящ развитието на антитела. Откритието на ланостана прави сериозен пробив в лечението на такива упорити заболявания като бронхиална астма и атопичен дерматит.

При какви заболявания можем да използваме рейши.

Гъбата рейши е природен адаптоген, богат на натурални антиоксиданти, биологично активни вещества, витамини, макро- и микроелементи. Притежава противотуморно, антиоксидантно, противовъзпалително, антибактериално, противовирусно, обезболяващо, спазмолитично, противоалергично, хепатопротекторно действие.

Рейши се препоръчва като ефективно натурално помощно средство за профилактично и комплексно лечение на следните заболявания:

Злокачествени и доброкачествени образувания. Противотуморният ефект на медицинските гъби се изследва активно през последните десетилетия. Уникалните свойства на рейши я правят практически универсална за противотуморна терапия. Може да се използва в комбинация с други гъби за по-добър ефект.

Официално е потвърдено положителното въздействие на рейши при следните видове рак:

 • Рак на простатата
 • Рак на хранопровода
 • Рак на белите дробове
 • Рак на панкреаса
 • Рак на мозъка
 • Рак на черния дроб
 • Рак на бъбреците
 • Рак на костите
 • Саркома

Сърдечно-съдови заболявания: атеросклероза, артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, тромбози, тромбофлебит, облитериращ ендартериит, сърдечна недостатъчност, инфаркт, инсулт и др.

В гъбата рейши присъства комплекс от вещества (полизахариди, триптеноиди, нуклеотидът аденозин, фосфор, калций, калий, магнезий, германий, полиненаситени мастни киселини и др.), които регулират кръвното налягане, намаляват лошия холестерол в кръвта, препятстват тромбообразуването. Също така подобряват кислородното снабдяване на миокарда, възстановяват нормалния ритъм и сила на сърдечните съкращения.

Различни алергични заболявания. Прилагането на гъбата рейши предотвратява образуването на алергичен оток, а също така и спомага премахването на характерния за алергичния дерматит сърбеж и парене на кожата.

култивиране на рейши, гъба, цена, противопоказания, мнения

Рейши се култивират в специални оранжерии, където се създават специални условия за покълване на спорите

Това е свързано със съдържащите се в гъбата ганодермови киселини, които потискат производството на хистамин, съпътстващо алергичната реакция. Антихистаминово действие имат също така и присъстващите в гъбата рейши редица имуномодулиращи протеини, флавоноиди, калций, магнезий.

Вирусни заболявания – респираторни вирусни инфекции, херпес, вирусен стоматит и т.н.

Автоимунни заболявания – лупус (вълчанка), бронхиална астма, ревматоиден артрит, множествена склероза, склеродермия, атопичен дерматит.

Съдържащите се в гъбата рейши полизахарид ланостан и други природни имуномодулатори способстват удължаването периода на ремисия при автоимунните заболявания.

Болести на стомашно-чревния тракт – язва на дванадесетопръстника и стомаха, пранкреатит, гастрит, колит и др.

Съдържащите се в рейши тритерпеноиди, флавоноиди, магнезий и витаминът В3 в комплексно съчетание оказват спазмолитично и болкоуспокояващо действие, способстват отпускането на гладката мускулатура на червата.

Ендокринни заболявания: диабет.

Дозировка. Как да пием гъбата рейши?

Обичайната доза е 1 грам на ден в продължение на 3-6 месеца. Така се пие рейши за повечето заболявания, както и профилактично.

За автоимунни заболявания – 3 грама на ден.

При туморни образувания дозата е от 3 до 9 грама на ден.

Проведените изследвания сочат, че приемът на повече от 9 грама на ден не носи допълнителни ползи и ефектът не се променя. Това означава, че няма смисъл от доза, по-голяма от 9 грама на ден, независимо от заболяването, защото по-големите количества не могат да се усвоят и просто се изхвърлят.

Добра и често използвана противотуморна формула е рейши в съчетание с друга гъба (шийтаке, майтаке, кордицепс, кориолус, агарик) – общото им количество не бива да превишава 9 грама, но стандартно, ако болестта не е в прекалено напреднал стадий, е достатъчно 3 грама на ден в продължение на 6 месеца. Плюс витамин С – 1 грам на ден.

Пример за дневна доза: 1,5 г рейши + 1,5 г кориолус+ 1 грам витамин С.

Важно е да знаете, че не можете да предозирате, рейши е неотровна гъба и не може да ви повлияе зле.

Но все пак има случаи, в които не е желателно да приемате витални гъби.

Посъветвайте се с медицинско лице и правете редовно кръвни изследвания, ако все пак решите да приемате рейши, в следните случаи:

 • Бременност
 • Кърмене
 • При деца до 1-годишна възраст
 • При склонност към кръвотечения

Откъде да купим рейши на капсули и на прах.

В България рейши се продава на капсули или на прах и се намира практически във всяка добре заредена аптека или дрогерия. Можете да поръчате онлайн от магазин в чужбина, обикновено излиза по-евтино, дори с доставката.

За да изчислите колко капсули на ден трябва да приемате, погледнете колко рейши се съдържа в една капсула.

рейши reishi на Nature's Way

Две капсули рейши на компанията Nature’s Way съдържат 376 мг активно вещество

Пример: В една опаковка Рейши, произведена от компанията Nature’s Way, се съдържат 100 капсули (цена за опаковка в БГ онлайн магазин между 32 и 29 лв.).

Съгласно упътването, две капсули съдържат 376 г.

Ако предполагате да пиете по 1 грам на ден, то ще са ви необходими 6 капсули дневно, и опаковката ще ви стигне за 16 дни.

Ако са ви необходими 3 грама на ден, то от този вид рейши трябва да пиете 18 капсули дневно и тази опаковка ще ви стигне за 5 и половина дни.

Разбира се, логично е да търсите рейши с по-голямо съдържание на активно вещество, за да ви се налага да приемате по-малко капсули на ден.

Това е малко по-трудна задача, защото такива се намират по-рядко.

Но ако търсите и оптимална цена (все пак ще трябва да изпиете доста опаковки), можете да си поръчате от чужбина, например от сайта iHerb.com, който се разполага в САЩ, но предлага доставка до България по пощата.

Да вземем за пример капсулите Рейши от компанията Nature’s Answer

В една опаковка се съдържат 60 капсули. Две капсули съдържат 1000 мг рейши.

Това означава, че при прием от 1 грам на ден, тази опаковка ще ви стигне за 30 дни, а при 3 грама на ден – за 10 дни.

Цената е доста добра (8,44 USD за една опаковка – около 15 лв.), особено ако поръчате повече от една опаковка и ползвате кода за отстъпка (Можете да ползвате този код, за да получите допълнителна отстъпка от цената LWL605.).

Цената на доставка до България зависи от броя поръчани опаковки. Най-евтино е с International Air Mail, което ще рече с въздушна поща, струва от 4 долара, пристига в пощата за около 2 седмици. (Старайте се поръчката ви да не надвишава 80 долара. Ако имате въпроси, пишете, ще помагаме.)

Рейши – гъба, която лекува дори рак. Цена, мнения, противопоказания
4.1 (82%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

26 коментара по “Рейши – гъба, която лекува дори рак. Цена, мнения, противопоказания

 1. Защо поръчката на рейши да не е над 80 долара? Преди се обмитяваше над 50 долара, сега чух, че било над 30 долара, но не съм сигурен. Вие знаете ли със сигурност над колко долара се обмитява в момента и тази сума включва ли цената за доставка, защото мисля, че я включва и тогава ако надвишиш определената сума (която не знам колко е в момента) се почва нещо наречено цесия и ти слагат едни ддс-та, едни мита и ти излиза златна поръчаната стока. Моля, пишете ако сте поръчвали скоро и знаете със сигурност!
  По-здрави!

  • Здравейте!
   През лятото поръчки от 80 долара заедно с доставката (AirMail) идваха директно в пощенския клон. Преди месец – за същата сума – отиде на митница. Въпрос на късмет е. Но дори с ДДС, пак излиза по-евтино, отколкото да се купят в България.

 2. Поръчах днес и поръчката ми е възлиза на 61 долара и доставка с DHL, защото AirMail не можеше да се избере.
  Как ще ми дойде поръчката и ще трябва ли да се обмитява?

  • С DHL има голяма вероятност да отиде на митница. Неприятният момент е, че понякога стоките отиват на митницата, която е на Летището, а там нещата стават бавно и тегаво. Въобще, единственият случай, когато не сме имали проблеми с тези куриери, беше когато изпълняваха поръчка до врата (рядко има такава опция за доставка). Но понеже точно рейши не сме поръчвали чрез DHL, ще ви бъдем много благодарни, ако споделите, как е минало при вас.

   • Е, както казвате отиде на митницата на летището и там изискванията за освобождаване са много. Казаха, че стоки само до 15 евро са освободени от ДДС. Аз им казах да върнат поръчката на доставчика, ако може, че не мога да се занимавам. Чудно, че наскоро даже си поръчвах яке от Али експрес за около 60 евро и ми дойде на адреса без допълнителна такса, без митници и прочее.
    Дали ако поръчам 1-2 опаковки с доставка през AirMail, ще има пак митница?

    • През AirMail често отива на митница, но на тази, която е до Централна Автогара. Получавате известие в пощенската кутия, заедно с него и принтираната поръчка от сайта, с лична карта отивате на Митницата, плащате мита и такси. Обикновено ходя сутрин и ми отнема 15 минути всичко. Досега не сме схванали логиката, кога една поръчка отива на митница и кога не. За приблизително една и съща сума са поръчките, но винаги е различно.

 3. Да, вече има доста фирми, които доставят рейши в България. По принцип в Азия я отглеждат земеделските производители така, както у нас се отглежда жито. Но има разлика в качеството, защото земеделските производители искат да вземат повече пари и чакат гъбата да порастне по-голяма. Но след 90-тия ден тя си изхвърля спорите и от нея става само целулозата. На някои опаковки пише, че полезната съставка е около 20-30 %. Фирма DXN следи и бере гъбата рейши точно на 90-тия ден, когато тя е в техническа зрялост и прави 100 % прах от спорите на гъбата. От 20 кг гъби стават 1 кг спори. Това е т.нар. стара гъба рейши, която съдържа повече тритерпентин и действа за детоксикация. Освен това се произвежда и мицел от гъбата (така както се правят кълнове от семена) и този мицел е 2-3 пъти по-богат на органичен германий, който като влезе в тялото доставя повече кислород. Това е т.нар. млада гъба рейши. Аз се убеждавам, че когато човек купува продукти за здравето е по-добре да вземеш 1 опаковка и да ти свърши работа, отколкото да изпиеш 3 и да не се получи очаквания ефект. Освен това фирмата предоставя възможност, ако останете доволни, да препоръчате продуктите и да получите допълнителна отстъпка. Фирмата има офис в София, а за страната доставките под 200 лв са около 4-5 лв, а над 200 лв са безплатни – http://www.kafe-ganoderma.eu/products

 4. Аз си доставям рейши натурална от гората! Не знам кой вид точно е, но съм щастлива, че я имаме наоколо!

  • Браво! И аз си имам естествена и изсушена гъба рейши. На нуждаещи се помагам!

   • Здравейте! Имам естествена гъба Рейши. Моля, ако някой знае как се приготвя да ми обясни. Ще съм много благодарна!

 5. Гъбар съм от много години и съм срещал гъбата, но просто не съм я познавал. Вземал съм я понякога, защото младите тела са много красиви – като лакирани. Това, което прочетох ми напомни къде точно съм я срещал:
  по изсъхнали джанкови и сливови дървета. В планините има много стари, сливови дървета и гори. Обиколете покрай планинските села и може да имате късмета да намерите гъбата. Понеже е паразитна гъба, почти е сигурно, че заразеното дърво ще дава гъби няколко сезона поред, така че запомнете точно дървото и си го проверявайте периодично. УСПЕХ!
  За Aliexpress:
  Всички поръчки, изпратени по DHL, с обявена стойност над равностойността на 30 лв. отиват на митница. Стойността включва и транспортните разходи. От 30 лв и 150 евро, се дължи само ДДС, над 150 евро се дължи ДДС и мито. Общо взето избягвайте DHL: едно че е по-скъпо, второ – написаното по-горе, трето – самото освобождаване от митница е голяма разправия: посредници, банки, нотариално заверени подписи…едно 50 лв. само за услугите по обмитяването и няколко изгубени часа в търчене насам-натам. Вярно, поръчките пристигат експресно, но струва ли си разправията.
  Имам над 150 поръчки от Aliexpress, бавна доставка – около месец, различни габарити и стойност, и всички, с изключение изпратената по DHL не са ми ходили на митница, а са ми доставени на адрес. Може да искате търговеца така да опише стоката, че да не отиде на митница. Има начини: обикновено пишат, че е подарък или мостри на някаква символична цена. КЪСМЕТ!

 6. Здравейте,нищо не пишете за гъбата Рейши която се предлага в прахообразно състояние -от фирмата DRAGON (,но има и други фирми които я предлагат).Моля да ми кажете от нея какво количество да се пие( нещо се пообърках от съотношението грамове -таблетки) -не е ли по добре в прахообразен вид да се приема.

 7. Здравейте! Редно е да не превишавате дневната доза, не повече от 1 до 2 гр., ако желаете, мога да ви дам рецепта с рейши, която можете да си направите сами и е със 100% ефект за вашето здраве, много по-ефикасен. Изпробвана е от мен.

  • Здравей,svetozar danailov..
   От доста години се разболявам през три-четири месеца, което си е дразнещо, макар и да е от настинка..Вчера моя позната ми продаде гъба Рейши на прах и почнах да я пия, макар и трудно да определям колко е 2-3 г. с лъжица..Би ли ми помогнала тази гъба за повишаване на имунитета..Ще се раздавам да ми пратиш тази рецепта на мейла: vendeta1978@abv.bg..
   Благодаря предварително,
   Никсан

  • Здравей! Мога ли да помоля за рецепта с рейша? Ще съм Ви много благодарна! Благодаря, предварително!

  • Здравейте, тъй като няма нищо по -хубаво да се лекуваш с всичко, което твоята родна земя е родила, предпочитам наистина ако има тази гъба по нашите земи…а за рецептата ще Ви бъда благодарна, а също така ако знаете от къде да си намеря родна гъба.
   Благодаря Ви предварително.

 8. Ние скоро поръчахме от щатите – поръчката ни беше за 141.51 долара с ДЧЛ, с включена доставка. Такива нерви не бях изразходвала скоро. Отгоре 150 лв. Митници, ддс-та, еори номера, пълномощно за митническа агенция, която да попълни митническата декларация и съответно да освободи пратката. Но ние сгрешихме, понеже се отказахме от посредничеството на ДЧЛ- те щяха да свършат всичко за по-
  малко от парите, които дадохме за да си го направим сами.

 9. Дистрибутор съм на Фармаси Турска фирма на биологични продукти.
  Опаковка от 60 капсули приема се по едно след основно хранене цена 80 лв.За контакти:vanq178@abv.bg

 10. Здравейте, svetozar danailov искам да ви помоля за рецептата за приготвяне на гъбата.Имам я на прах.Прати ми я на имейл:rozaliq4ukleva@abv.bg

 11. Здравейте, Дистрибутор съм от 5 години на фирмата DXN която съществува от 30 год.и е разпространена в 180 страни на 160 езика.Пия всеки ден и двата типа Ганодерма вече пет години (това е храна)и се чувствам отлично.и проблеми които имах изчезнаха и отслабнах 30 кг . Фирмата има офис само в София.за повече информация тел.0885395911 о емайл. penka63toneva@abv.bg или на моят сайт : http://www.dxn2u.eu/pas/650000087

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *