Златни рецепти с пчелно млечице – при артрит, гастрит, диабет и още куп болежки

Пчелно млечице – рецепти, прием, дозировка при различни проблеми. Видове продукти – цена, дозировка.  От къде да го купим? Особености за съхранение. Добиване и производство. Други продукти за апитерапия. 

Още в текста: Капсули. С женшен. С гинко билоба.

С екстракт от семена на грейпфрут. На флакони. Противопоказания и странични ефекти. За деца. За отслабване. Маски за коса и лице. При диабет. При гастрит. За апетит. При артрит. При високо кръвно. При астма. Против гъбички. За черен дроб. При ендометриоза и за регулиране на хормоните. Прополис. Мед. Клеева тинктура.
Рецепти за пчелно млечице
Вероятно се питате какво толкова специално има в пчелно млечице и защо го представят като феноменален продукт. Прочитайки тази статия ще си отговорите на всички тези въпроси. “Млякото” на пчелите е наистина живителна течност не само за тях, но и за нас хората. Тайната му отдавна е разгадана от нашите предци. За нас остава единствено да се възползваме от всички ползи на този феноменален природен лекар.

Ще разгледаме подробно всички приложения на пчелно млечице, представяйки ви най-добрите рецепти с него. А за тези от Вас, които ще го потърсят в чужбина, ето и наименованията му на други езици – на английски: Royal jelly, на руски: маточное молочко, на испански: Jalea real, на гръцки: Βασιλικός πολτός, на немски: Gelée royale.

Рецепта с глюкоза, мед и пчелно млечице за таблетки или гранули

пчелно млечице

Пчелното млечице е същински лекар

Предлагаме лесна за изпълнение рецепта с таблетки или гранулки с пчелно млечице. За да ги приготвите се нуждаете от 5 г глюкоза, две капчици мед (задължително затоплен) и 20 мгл от ценното пчелно млечице.

Всичко това разбъркайте добре и оформете малки гранулки или таблетки. Големината им трябва да съвпада с тази на грахово зърно. На ден е необходимо да приемате по три броя от тях.

За по-добра абсорбация препоръчваме поставяне на таблетките под езика. Ако не желаете да използвате глюкоза може спокойно да заместите гореспоменатото количество със същото количество мед, но задължително гъст.

Рецепта с мед, пчелен прашец и пчелно млечице

Предлагаме още една рецепта с изключително мощно въздействие върху имунната система и цялостния тонус на организма. За нейното приготвяне е необходимо да смесите килограм мед (използвайте течен), пчелно млечице (десет грама) и двеста грама пчелен прашец.

Всичко това разбъркайте добре. Препоръчваме да не използвате метали съдове и прибори. Сместа оставете десет дни на стайна температура, за да се разтопи напълно вложената суха съставка.

Не приемайте лека преди пълното разтваряне на пчелния прашец. В такъв случай тялото Ви няма да приеме в максимални количества полезните вещества в него.

Количеството от приготвения пчелен лек, което може да приемате е трикратно по лъжица. Ако стомахът реагира негативно на този лек, редуцирайте количеството на чаена лъжичка.

За деца приемите са два, а количеството е по лъжичка. Въпреки ефективността на този лек, не трябва да прекалявате с него. Количеството е достатъчно за двумесечен прием от един човек. В годината могат да се направят общо два такива курса. Най-добре е те да се осъществяват при смяна на сезоните или след прекарано тежко заболяване.

Еликсир (на живота) от пчелно млечице и левзея

За популярния еликсир на живота със сибирска левзея и пчелно млечице е необходимо да смесите мед и пчелно млечице в съотношение 100 към 1. Комбинирайте й с две части течна левзея. От този невероятен еликсир е нужно да приемате трикратно по лъжичка.

Потребители, които са го приемали, твърдят че само след два месеца устойчивостта на организма им значително се е подобрила.

Маска за лице с пчелно млечице

Класическата маска за лице с пчелно млечице включва лъжица топло прясно мляко, същото количество мед и няколко капки пчелно млечице. Миксът престоява върху лицето 20 минутки, след което се отмива с вода.

С пчелно млечице може да приготвите и подмладяващ маска за лице. Смесете по лъжичка от билката биденс и змийско мляко. Залейте с чаша вряща вода и оставете 15 минути на водна баня. Изчакайте още два дни, през които отварата се съхранява в хладилник.

Половин чаена лъжичка пчелно млечице смесете с две лъжици (топъл мед) и лъжица от приготвената билкова отвара. Кашичката престоява 30 минути върху лицето. Маската се прави три пъти в седмицата в продължение на два месеца.

За подхранване на лицето подходяща е маската от следните компоненти – половин лъжичка пчелно млечице, мед (една лъжица; разтопен на водна баня) и лъжица масло от кайсиеви ядки. Маската остава 20 минути върху кожата.

За да хидратирате лицето си смесете лъжичка пчелно млечице с любимата си плодова маска от намачкани банани, ягоди+кисело мляко.

Прием, дозировка при различните проблеми

Най-ефективно пчелно млечице се усвоява чрез сублингвален прием. Количеството се поставя под езика и се изчаква до пълното му абсорбиране.

По този начин продуктът прониква директно в кръвния поток, заобикаляйки агресивна среда на стомаха.

Под езика може да се поставят и таблетки пчелно млечице, не само капки.

Каква доза се дава на възрастни и юноши

Между сто и петстотин мг прясно пчелно млечице препоръчват специалистите, в зависимост от тежестта и вида на заболяването. Приемът трябва да се осъществи в рамките на период от половин час преди хранене 2-3 пъти на ден.

Не по-късно от 3 часа преди лягане трябва да се приеме продукта, тъй като той активира нервната система. Стандартният курс на лечение  е с продължителност 1-2 месеца.

Същата доза се предписва и за прием от юноши.

Прием на пчелно млечице за деца + цена, под езика

За деца дозировката на пчелно млечице обикновено е редуцирана с една втора, спрямо тази на възрастните. При по-малките деца над годинка се препоръчва количеството от 5 мг.

При по-големите деца се препоръчва прием под езика за по-пълноценно усвояване. Цените на продуктите, подходящи за деца, започват от 3,50 лв.

За фитнес

Свойствата на пчелно млечице да повишава апетита и физическата издръжливост го правят препоръчван продукт за фитнес маниаците. Трениращите силови спортове също е добре да се възползват от качествата на ценното пчелно млечице .

На тях специалистите препоръчват доза от 120-180 мг, приемана трикратно.

За кожата

Пчелното млечице е ценното за кожата. Поради богатия си антиоксидантен състав този продукт се отразява положително и на дермалния тонус.

Дамите, които желаят да подобрят състоянието на кожата си и да запазят младостта си възможно по-дълго, е добре да правят два пъти в годината курс с прием на пчелно млечице. Дозите са стандартните.

При артрит

При артрит пчелното млечице помага в следната комбинация с мед в съотношение 1: 100. От приготвеното количество се взема по чаена лъжичка, двукратни.

Народната медицина препоръчва и друг радикален метод, според които пациентите трябва да бъдат подложени на двадесет пчелни ужилвания в болезнените места. Цялото това лечение трае месец. Следва два месеца почивка, а след това изпълнение на курса в продължение на десет дни.

За апетит

За апетит най-добра е комбинацията от пчелно млечице с мед. За целта двата продукта се смесват в желаното съотношение  1 към 100 или 1 към двеста. По лъжичка от тази смес се поставя под езика половин час преди хранене. Препоръчват се общо три приема за ден.

При диабет

Установено е, че пациентите с диабет подобряват значително състоянието си след редовен прием на пчелно млечице. Дозата и за тях е стандартната. Препоръката е да се приема преди храна пчелното млечице. Подобрението на кръвните показатели се констатира чрез регулярни изследвания.

Против гастрит

При гастрит за подобряване на състоянието заслуга отново има ценното пчелно млечице. Препоръчва се пациентът да приема по 60 мг преди хранене. Този курс трае два месеца, след което се констатира значително подобрение.

При астма

При астма състоянието се подобрява значително от следния лек – смесете в равни количества мед, пчелно млечице и прополис (няколко капки). От този микс е необходимо да приемате по лъжичка преди трите хранения. Правете това за срок от месец. Паралелно към този прием добавете и прием на добавки с витамин Ц.

При високо кръвно

При високо кръвно помага алкохолен извлек с пчелно млечице. Достатъчно е десет-петнадесет капчици от него да бъдат разредени в лъжица вода. Трикратно всеки ден в продължение на 14 дни се пие този лек.

Алкохолният лек се приготвя в следните пропорции  – на част от пчелния продукт се добавят 20 части водка.

Паралелно с това на празен стомах се приема и по лъжичка пчелно млечице с мед. Това продължава и две седмици след приключване на терапията със спиртния извлек.

В допълнение към тези лекове е и още един – ежедневно се приема по чаша вода, в която са разтворени по лъжица мед и лъжица ябълков оцет.

Против гъбички

Против гъбички се прилага комплексен лечебен подход с пчелно млечице. Гъбичните лезии се третират с част от спиртния извлек (приготвен по рецептата по-горе), разреден с две части дестилирана вода.

Паралелно с това се приема пчелно млечице, разредено с мед, в количествено отношение едно към пет (без да се превишават дневните дози).

В козметиката

Пчелно млечице е любим компонент в не само в готовите козметични продукти, но и в домашно приготвените такива.

Сутрешното почистване на лицето с традиционно използвания от Вас продукт, може да заместите с домашно приготвен тоник от пчелно млечице.

Приготвя се като разтворите 1 мл от продукта в 100 мл вода (може да използвате флорална вода). С този тоник нежно обтривайте лицето си всяка сутрин.

Предлагаме Ви и рецептата за домашно приготвен крем с пчелно млечице, който е в състояние буквално да изтрие всички несъвършенства от кожата.

Женшен с пчелно млечице

Женшен с пчелно млечице – комбинацията за здраве и дълголетие

За да приготвите магическата смес разбийте с помощта на миксер 50 мл зехтин (изберете качествен), разтопен пчелен восък (15 грама), какаово масло (50 грама, разтопено), пчелно млечице (10 мл). След хомогенизиране на сместа добавете и лъжица дестилирана или флорална вода.

Мазилото нанасяйте сутрин и вечер след почистване на лицето. Непопитото от кожата количество попийте със салфетка.

Пчелно млечице присъства и като компонент в домашни маски за коса. Против косопад смесете лъжица от него с масло от репей (две лъжици)+разбит жълтък. Сместа се нанася върху влажна грива. Увива се с найлон. Задръжте я час върху гривата, преди да отмиете с измивно средство.

На любимото пчелно млечице може да разчитате и в битката с досадния пърхот. За целта смесете три супени лъжици рициново масло, две супени лъжици ракия, един жълтък и 1 супена лъжица пчелно млечице. След нанасяне на лечебната смес увийте с найлон. Най-добре останете така цяла нощ. Изпълнявайте по два-три пъти в седмицата за срок от поне месец.

За отслабване

Пчелното млечице освен за подобряване на апетита, спомага и за засилване на метаболитните ефекти. Там, където е необходимо, продуктът действа като средство за отслабване. Ускореното изхвърляне на токсини и усилване на метаболизма веднага дава резултат при по-пълните хора.

На тях се препоръчва сутрин, преди да закусят, да приемат по лъжица от следната смес – десет грама пчелно млечице, хомогенизирано с 200 мл мед.

За черен дроб

Пчелното млечице е изключително ценно и за нашия черен дроб, тъй ускорява значително процесите на изхвърляне на токсини от тялото, включително и от този орган. Препоръчва се прием на пчелния дар и след прекаран хепатит.

За нормализиране на хормоните и при ендометриоза

За нормализиране на хормоните и по-специално на естрогеновите нива се препоръчва безценното пчелно млечице.

Лекът, който предлагаме е подходящ за лечение на ендометриоза и за облекчаване на симптомите на менопауза. В тези случаи се препоръчва прием на празен стомах по лъжичка от следния микс – два грама пчелно млечице+сто грама мед.

Други приложения

Приложенията на пчелно млечице в народната медицина не се изчерпват до тук.

При наличието на остро респираторно заболяване възстановяването е по-бързо при трикратен прием на лъжичка смес от част пчелно млечице и десет части мед. Апитерапията трае две седмции.

При ринит добре действа въвеждането в ноздрите на 50%-ов разтвор от мед и пчелно млечице.

За лечение на рани, които зарастват трудно, включително и на такива от операция, добре действат компресите със спиртен разтвор с пчелно млечице (рецептата за него я има по-горе). След това мястото се тампонира със смес от мед и пчелно млечице, разредена в същото количество дестилирана вода.

Възпаленията в устната кухина се потушават бързо благодарение на редовно плакнене с 50%-ов разтвор на мед и пчелно млечице, разтворен в същото количество вода (дестилирана). Методът е приложим и при ларингит, тонзилит и болки в гърлото от различен произход.

Пчелно млечице с алкохол в съотношение 1 към 20 се нанася с тампон върху болезнения участък при зъбобол. Със същия разтвор може и да жабурите устата си, като не бързате да го изплюете. Задържайте на мястото, в което възпалителният процес е най-силно изразен.

При очни заболявания, колкото и странно да звучи, помагат гаргарите с пчелно млечице. Да, правилно сте прочели. Руската медицина препоръчва при заболявания на очите да се жабурите с разтвор от алкохол и пчелно млечице, разтворен в същото количество чиста вода (общо количество на течността трябва да бъде лъжица).

След като жабурите с него, задръжте го в устата до пълно абсорбиране. Не бързайте да го погълнете. Необходими са между 6 и 12 такива процедури. При конюнктивит и за подобряване на зрителната острота може да разчитате на този метод.

Детската кожа, особено в зоните, в които е протрита може да третирате с разреден във вода алкохолен извлек от пчелно млечице (от 1 към 2 до 1 към 5 съотношение между алкохолен извлек и вода). Тази смес се нанася чрез памучен тампон върху мястото. След като кожата попие алкохол, върху нея остава защитен филм от пчелното млечице.

При лечение на атеросклероза пчелното млечице също е активен участник. Смес от мед+прополис и пчелно млечице в количеството от 1/2 малка лъжичка се поставя в устата. Изчаква се да се абсорбира напълно. Не се гълта директно. Процедурата изпълнявайте двукратно преди хранене. Продължителност – три месеца.

Паралелно с този лек приемайте отделно и по 10-15 капки от алкохолния извлек с пчелно млечице. Правете това до края  на апитерапията.

При множествена склероза се препоръчва за срок от две седмици да се приемат трикратно по 10-15 капки от алкохолния разтвор с пчелно млечице. Количеството разтворете в лъжичка вода.

При заболявания на пикочно-половата система в това число и на простатит пчелното млечице идва на помощ в комплексна терапия. Два пъти в деня се приема смес от коментирания пчелен дар и мед в съотношение едно към двадесет.

Вечер 15 минути след топла вана пациентът трябва да приложи и клизма от същия разтвор (една част) и десет части вода. Освен това по три в устната кухина, по-специално под езика се поставя количеството пчелно млечице от малка лъжичка. Задържа се до пълно разтваряне.

Противопоказания: Алергия. Странични ефекти

Въпреки категоричните ползи, които пчелно млечице оказва върху нашето здравословно състояние, за приема му има и известни противопоказания.

Наличието на алергия към този пчелен дар, както и към други пчелни продукти, е сериозно основание да не се приема пчелно млечице под никаква форма.

Протичането на инфекциозни заболявания и то в острата им форма също е противопоказание.

Дисфункция на надбъбречната жлеза, известна като болест на Адисон, е друг фактор, изключващ прием на коментирания продукт.

Пациентите с тежка хипертония също спадат към групата, за която пчелното млечице е табу. Периодите непосредствено след инфаркт или инсулт и случаите на хиперкоагулация на кръвта (прекомерно съсирване) също попадат в тази графа.

Страничните ефекти причина, за които най-често става предозиране, се изразяват в:

  • нервна възбудимост, раздразнителност, безсъние;
  • неприятно и буквално изгарящо усещане за сухота в устата;
  • поява на запек или диария;
  • реакции на кожата, изразяващи се в зачервяване, обрив

След намаляване на дозата или преустановяване на лечението, тази симптоматика отшумява много бързо.

Видове продукти от пчелно млечице и цена

Продуктите от пчелно млечице ще откриете в различна форма – капсули, ампули, сироп, таблетки. Лиофилизираният извлек се влага най-често в производството на таблетки, тъй като от него е извлечено напълно количеството вода. Ето и кои са отделните продукти и цената, на която ще ги откриете.

На капсули Апитонин

пчелно млечице цени

Цените на добавки пчелно млечице се движат между 5 и 69 лв

Апитонин е сред най-популярните продукти с пчелно млечице. Предлага се във вид на капсули от Актавис. Цената за опаковка с 20 броя капсули в нея е 11,20 лв. Във всяка от капсулите основният компонент – лиофилизирано пчелно млечице се съдържа в концентрация от 60 мг.

Препоръчителната дозировка за възрастни и подрастващи пациенти е по три капсулки на ден. В никакъв случаи приемите не бива да бъдат осъществявани преди сън. За деца се предписва по капсулка.

Тази добавка се препоръчва на пациенти, оплакващи се от умора (включително и старческа умора), както и при липса на апетит. Производителят предупреждава за възможни реакции на тялото към активния компонент, изразяващи се в кожни сърбежи, зачервяване и дразнения.

При остри инфекции и туморни заболявания употребата на Апитонин е непрепоръчителна.

Сред отзивите на потребители имат и негативни. Читателка на Фрамар се оплаква, че приема продукта от седмица с цел стимулация на апетита, но започнала да усеща слабост, изразяваща се във виене на свят.

Други потребители са доволни от ефекта и споделят, че той е осезаем при възрастни хора, които се оплакват от умора и безапетитие.

Капсули Royal Jelly (NEWTON-EVERETT BIOTECH)

Капсулите Royal Jelly (NEWTON-EVERETT BIOTECH) се предлагат на  най-добрата цена. 120 броя от тях струват около 35 лв. При положение, че от тях се пие по една на ден, излиза, че една опаковка е достатъчна за 4 месечен курс. Всяка капсула е с концентрация от 500 мг.

Освен пчелно млечице в тях се съдържа желатин и пчелен восък. Няма добавка на вредни оцветяващи и стабилизиращи агенти.

Продуктите на NEWTON-EVERETT BIOTECH са с гаранция за качество и чистота на вложените суровини.

Капсули GELEE ROYALE на Медекс

Капсулите GELEE ROYALE на Медекс също предлагат пчелно млечице в лиофилзизирана форма. Във всяка от тях концентрацията на активнодействащия компонент се равнява на 350 мг.

Препоръчителната доза за пациентите, които желаят да подобрят своята памет, концентрация и имунна защита, е от капсулка дневно. Този дозировка не бива да бъде превишавана. Препаратът е задължително да бъде поглъщан с количеството от 200 мл вода.

За лица под три години приемът на тази добавка е неуместен. Цената на опаковка с 30 капсулки е 11,47 лв.

На пчеларски магазин “Хосейни” в Пловдив и онлайн

Пчеларски магазин “Хосейни” предлага богата гама пчелни продукти директно от производителя. Всеки един от предлаганите продукти има гаранция за качество и произход. С тези уникални продукти, включително и с ценното пчелно млечице, може да се сдобиете на място от физическия магазин в Пловдив. Както и да ги поръчате онлайн от сайта на магазина. За улеснение на българите в чужбина, магазинът доставя и до там.

От пчелното млечице, предлагано в пчеларски магазин “Хосейни”, може да избирате между следните разфасовки и разновидности – шишенце с 10 грама (9,50 лв.), същия продукт, но в термоопаковка (за 10,12 лв; запазва млечицето в замръзнало състояние за две денонощия), 50 грамова опаковка, заедно с дървена лъжичка (42,75 лв.), опаковка от 0,5 кг (332,50 лв) и опаковка от килограм (522,5 лв.)

Николай Хосейни препоръчва добавката да се пие три последователни месеца. Той пояснява, че количеството пчелно млечице с големина на зърно грах покрива дневната доза от 500 мг.

Капсули с пчелно млечице и цветен прашец

Уникалното със своите терапевтични ползи пчелно млечице се допълва идеално с не по-малко ценния цветен прашец. В синхрон тези две уникални съставки спомагат за засилване на кръвопритока към всички органи. Регулират дейността на жлезите с вътрешна секреция. Спомагат за по-бързото изцеление на организма, особено след прекарано тежко заболяване.

Осъществяват ефективна битка срещу туморите. Спомагат за постигане на душевна хармония, особено след силен стрес. На комбинация са заложите производителите на капсулите на д-р Фьорстер. Те се препоръчват на жени в менопауза, активно спортуващи хора. Подложените на ежедневен стрес, учениците (само тези над 10 години) и студентите спокойно могат да включат капсулите в режима си.

Приемат се по две на ден. Задължително е приемът им да бъде придружен с храна и обилно количество вода. Цената на опаковка с 40 капсули е 69 лв. (Още за ценния пчелен прашец)

Пчелно млечице с гинко билоба на флакони

В комбинация с гинко билоба качествата на пчелно млечице да усилва паметта се усилват многократно. Това съчетание ще откриете в китайските флакони пчелно млечице с гинко билоба. Във всеки от тях освен 3000 мг от билковия екстракт се съдържа и 300 мг пчелно млечице. Допълнителни компоненти са мед и дестилирана вода.

Цената на опаковка с десет такива флакона е 5,80 лв. На дневна база се приемат по един-два флакона. За дами, които са бременни или кърмят, добавка не е удачен вариант за подобряване на паметта и стимулиране на имунната дейност.

Пчелно млечице с витамини на таблетки

Пчелно млечице се предлага в таблетна форма и в комбинация с витамини. Най-често към него се добавя витамин Ц, който е известен със силните си имуностимулиращи свойства.

Тук вариантите са няколко. Тридесет таблетки на Doych струват 6,8 лв. Подходящи са за прием за деца над три години. Те и пациентите до шест години трябва да приемат по таблетка. От тази възраст до 12 години – дозата може да се увеличи с още една таблетка.

За пациентите във възрастовия диапазон от 12 до 18 години, дозата става между две и четири таблетки на ден. Между три и шест таблетки на ден приемат възрастните.

Санкт Бернард също предлага подобен продукт, но с далеч по-богат състав във витаминно отношение. Продуктът освен пчелно млечице предлага и изобилие от витаминни елементи от групата Б, както и витамините Е и ПП. Цената на опаковка 120 капсули е 77 лв.

С екстракт от семена на грейпфрут, на ампули

В комбинация с екстракт от семена на грейпфрут пчелно млечице става още по-ефективна подкрепа за имунната система. Такъв продукт предлага френския продукт Нектар Роял на Лабораториес Витармонил.

Цената на десет ампулки е 19,30 лв. Препоръчва се на ден да се приема по ампулка, като количеството не бива да бъде превишавано.

Пчелно млечице и прополис на капсули, лиофилизирано

Сепе Натурал (Турция) предлага лиофлизирано пчелно млечице в комбинация с прополис под формата на капсули. От добавката се препоръчва да се приема два или три пъти дневно по капсулка, задължително преди храна.

Концентрациите на двете активни вещества са съответно по 150 мг от всяко в капсула. Препоръчват се за прием и в случаите на трудности в зачеването, независимо от това в кой от двамата партньори е проблема.

Цената на 60 капсули от този продукт е 17,60 лв.

Лиофолизираното млечице, известно още като Royal jelly, е храната, с която се храни кралицата-майка в пчелния кошер. Това е най-ценният компонент. От него женските пчели получават единствено в началните дни от своя живот.

От Форевър Ливинг

Пчелното млечице на Форевър ливинг използва суровина, добита в екологично чисти зони, отдалечени от индустриалния свят. Всяка от таблетките с пчелно млечице на Форевър Ливинг съдържа 250 мг от активния компонент в прахообразна форма. Добавен е и портокалов екстракт за по-добри вкусови показатели.

Препоръчителен начин за прием на таблетките – чрез смучене. Дневната доза включва една-две таблетки. Цената за опаковка с 60 таблетки е 66 лв.

Пчелно млечице за децата, на таблетки от Буров, (Afya pharmacy)

Afya pharmacy предлага пчелно млечице на Буров във вид на таблетки. Препоръчва се за пациенти над 3 години. За тях дозата е по таблетка на ден. По-големите над 14 години могат да включат и още един прием към режима си, т.е. да приемат общо по две таблетки. Желателни са сутрешен и обеден прием. В никакъв случай вечерен.

Всяка таблетка съдържа ценното лиофолизирано пчелно млечице в количество от 20 мг.

Заболяването на Адисон и специфична хранителна непоносимост към пчелни продукти са основателни причини добавката да не се приема.

Тридесет броя от тези таблетки струват 8,65 лв.

На таблетки за дъвчене

За децата над 5 години по-удобно за прием е пчелното млечице под форма на таблетки за дъвчене. Те са обогатени обикновено с витамин Ц и най-често с портокалов екстракт за по-добър вкус.

Никсен предлага такива таблетки. Те са подходящи за деца над 5 години, както и за възрастни. За първата възрастова група препоръчваното количество е по таблетка на ден. За възрастни техния брой е 2-3 таблетки.

пчелно млечице

Пчелно млечице с мед – една от най-добрите комбинации

Цената на 60 броя от тях е 5 лв.

Френският продукт на Лаборатории Витармонил също предлага препарат за смучене. Той е в комбинация от лиофолиризано пчелно млечице и екстракт от слез, който усилва противовъзпалително и антисептичното действие на пчелния продукт.

Апетон / Apeton сироп с пчелно млечице

Сироп Апетон с пчелно млечице е алтернатива и за по-малките пациенти. Продуктът съдържа освен ценния пчелен компонент и богата гама от витаминни елементи (Ц, В1,9,2,6,5,3,12 и Е).

Между един и два пъти на ден по 2,5 мл могат да приемат бебетата над годинка до навършване на 3 годинки.

Децата между 3 и 6 годинки могат да приемат двойна доза, също по един или два пъти на ден.

За тези от шест до дванадесет години количество за прием е 10 мл. За деня те могат да осъществят един или два приема.

Цената на бутилчица 125 мл от сиропа Апетон е 3,35 лв.

Сироп Апровит

Сиропът Апровит е още един вариант за деца. Предлага се в шишенце от 150 мл, което струва 5,30 лв. Съдържа комплекс от ценни за детския растеж витамини и растения с имуностимулиращо действие.

От децата между 3 и 7 години трябва да се приема в количество от 5 мл, преди сутрешното хранене. Втората възрастова група от 8 до 14 години трябва да приема по 10 мл. За възрастни дозата е 30 мл. Задължително е да се приема преди обедното хранене.

Пчелно млечице с пробиотици Джуниър

Пчелно млечице Джуниър с пробиотици е уникален продукт от гамата на Валмарк. Предлага се в опаковки от пет флакона на цена от 20 лв. Това количество е достатъчно за прием от пет поредни дни. Това всъщност е общият брой приеми, които Валмарк препоръчва за поддържане естествените защитни функции на детския организъм и за запазване здравето на чревната микрофлора.

Продуктът съдържа освен лиофолизирано пчелно млечице и 5 милиарда живи бактерии.

С женшен – цена, приложение и ползи от пч. млечице и женшен

Комбинацията от пчелно млечице и женшен се счита за една от най-мощните формули в китайската медицина. Тези два компонента и в самостоятелно притежават завидни качества. Но в комбинация са ненадминати особено по отношение тонизиране на организма, справяне с имунни и хормонални проблеми. Те зареждат със сила и на ментално ниво.

Комбинацията е подходяща още и за лечение на астма, язва, хепатит и други заболявания на черния дроб и далака. Комбинацията съдейства и за повишаване на либидото.

Предлага се в достъпни в ценово отношение варианти – флакони (10 броя за 5-6 лв.) и капсули ( 60 броя за 7,55 лв.)

С женшен и шизандра

Комбинацията от женшен, пчелно млечице и шизандра се предлага във вариант на достъпна цена. Това е китайският продукт с десет флакона в опаковка. Неговата цена е 6,10 за опаковка.

Билката шизандра известна като китайски лимонник подчерта и усилва терапевтичните ефекти на женшена. Подходяща е за прием и от пациенти с белодробни проблеми.

Комбинацията се препоръчва при смяната на сезоните за общо тонизиране на целия организъм, за неговото укрепване и за повишаване на апетита при слабост и безапетитие.

Дозировката за възрастни е по един-два флакона. Преди да се приеме количеството във флакона с вода, е необходимо той да се разклати добре.

Как се дава на деца?

Пчелно млечице в комбинация с шенжен и шизандра може да се приема от деца над 10 години. За тях схемата на прием е следната – по флакон половин час преди сутрешното или обедното хранене. Това се прави само 4 дни в седмицата, в продължение на две седмици.

На таблетки, капсули и сироп

Рамкофарм също предлага комбинацията пчелно млечице и женшен под формата на капсули. Цената на 50 броя от тях е 15,90 лв. Необходимо е да се приема по капсулка, веднъж или два пъти в деня.

Комбинацията се предлага и под формата на сироп. Подходящ е за прием от деца над три годинки. 400 мл от сиропа на “Панацея” струват 12 лв.

Ампули за енергия и тонус

За енергизиране и тонизиране препоръчва прием на една-две ампулки дневно. Количеството е добре да се погълне с чаша вода или сладка течност. Най-добре е това да стане след първото хранене за деня, за да сте заредени с енергия през целия ден и да нямате проблеми със заспиването.

С екстракт от Panax Ginseng и млечице Роял джели

Освен коментирания по-горе достъпен китайски вариант с екстракт от женшен Panax Ginseng и млечице Роял джели, комбинацията се предлага в биовариант от Ханою. Цената на 90 капсули е 23,90 лв. Двата компонента са в равни концентрации в капсулите – по 250 мг.

Този органично сертифициран продукт е произведен и пакетиран в Германия. Една капсула покрива напълно дневната доза.

Откъде се купува? В търсене на добра аптека.

Комбинацията от женшен с пчелно млечице може да закупите от аптеки ремедиум, медея и всички добре заредени аптеки. Онлайн продуктите ще откриете във Фрамар, Марви и Мултифарм.

Какво означава “натурално пчелно млечице”?

Натурално пчелно млечице е продукт, към който не са добавени никакви подобрители и консерванти. От момента на неговото добиване е необходимо този продукт да бъде съхраняван единствено във фризер.

Докато трае курса на лечение се оставя в хладилник, за да се втечни. Но задължително при температура от 0 до 4 градуса. При тези условия може да се съхранява до месец.

А какво е “маточно пчелно млечице”?

Маточно пчелно млечице – това е продуктът, отделян от пчелите за храна на ларвите. То се ексекретира от женските пчели на възраст между 6 и 14 дни. Част от това “мляко” отива за изхранване на пчелите майки и работнички, а друг за търтеите.

По състав млякото е различно. Това, което е за пчелите майки, е с 69% водно съдържание и 31% съдържание на сухо вещество.  Това мляко е не само по-гъсто, но и по-ценно. Това е така нареченото маточно мляко. С него се храни царицата майка. В добавките то е известно като роял джели.

Пчелно млечице от търтеи, търтеево пило

Пчелното млечице от търтеи е по-бедно на ценни вещества. То е и по-рядко заради по-високото водно съдържание от 72%. Познато още като търтеево пило, то е и с по-ниско съдържание на пантотенова киселина от ценното маточно пчелно млечице.

Добиване и производство

За щастие единственият начин за добиване и производство на ценното пчелно млечице е по естествен път – от пчелата майка. Този процес не може да се осъществи по изкуствен път. Но има начин да се стимулира. Условие за това е отнемане на пчелата майка от кошера.

Тогава роякът започва сам да се грижи за прехраната на новородените пчели и произвежда пчелно млечице. След около два-три дни ценния продукт се събира от килийките с помощта на специална лъжица.

За сезон едно здраво и нормално пчелно семейство може да произведе половин килограм от ценната суровина.

Къде са хубавите обяви “Продавам/купувам пчелно млечице”?

Хубави обяви тип “Продавам/купувамм пчелно млечице” може да откриете в сайтовете Ферма.бг. и Пчеларство.ком. Разбира се такива не липсват и в масовите сайтове за малки обяви.

Съхранение, особености

Добиваното пчелно млечице е продукт, към който трябва да се подходи деликатно по отношение на неговото съхранение. В интервал от два-три часа към него трябва да се добавят консерванти или да се лиофилизира (процес на извличане на водата). Пчеларите често го консервират, използвайки мед.

пчелно млечице

Пчелно млечице е подходящо за прием и от деца

На температура от минус пет градуса пчелният дар може да бъде съхраняван за период от шест месеца. С още една година се увеличава този период, ако температурата е минус 20 градуса.

Други свързани или подобни продукти за апитерапия + цена

В апитерапията (лечение с мед) се използват всички пчелни продукти. Общо за тях може да кажем, че стимулират имунната дейност и спомагат за общото укрепване на организма, зареждането му с енергия и възстановяването му за по-кратък период след прекарано тежко заболяване.

Пчелен прашец 

Пчелният прашец е друг ценен продукт, които се използва не само за повишаване на имунната защита. Подходящ е за справяне с различни чревни проблеми, нормализиране на захарта. Помага при атеросклероза, проблеми със сърцето, анемия. При депресия и трудно зарастващи рани също е незаменим лек. Достатъчно е на ден да приемаме по лъжица от него, разтворен в кисело мляко или мед. Цените за  сто грама са от 3,50 до 6-7 лв.(Прочетете задължително и този полезен материал за пчелен прашец  и всички начини на приложението му)

Клеева тинктура, пчелен клей 

Клеева тинктура е друг ценен продукт, който е задължително да присъства в домашната аптечка. Незаменима е при възпаления по кожата, на венците. При настинка, кашлица и ангина може да я вземаме не само вътрешно (два-три пъти по 20-30 капки), но и да си правим гаргара с нея. Промивките с нея са ценни при гъбични и вагинални инфекции.

Лесно е да я приготвим сами, разполагайки единствено със силен алкохол и пчелен клей. Точната рецепта ще откриете материала, който по-долу препоръчваме на всяка цена да прочетете.

Цената на опаковка клеева тинктура е от 3,50 до 8 лв. (Задължително прочетете и материала ни за клеева тинктура, в който сме разгледали подробно всички лечебни методи с нея)

Прополис 

Прополисът изобилства от растителни смоли и един от ценните продукти, даван ни от пчелите. Трудно се разтваря във вода, но за сметка на това е разтворим в спирт. И именно това е методът чрез спиртен извлек (клеева тинктура) да извлечем максимума от ползи, които предлага. (Вижте и този подробен материал за ценния прополис)

Пчелен восък

Пчелният восък е друг полезен дар, идващ при нас директно от пчелния кошер. Използваме като основа за приготвя на домашни кремове за лице, както и в топли процедури при разтегнати сухожилия и ставни проблеми.

Цената на късче пчелен восък от 28 грама е 4,65 лв в Зоя.бг.

Пчелен мед

Но безспорно най-много приложения от всички пчелни дарове има любимият ни пчелен мед. За него каквото и да кажем никога няма да бъде достатъчно. Медът е неизменна част от куп народни рецепти. Прилага се дори под формата на влагалищен тампон за справяне с инфекции и възпаления.  (Още за ползите и приложенията на ценни манов мед ще научите от този материал)

Вие използвате ли пчелно млечице? За какво го пиете, под каква форма? Помага ли? Пишете ни и споделете с нас за ефектите от приема му.

Ако намирате този материал за ценното пчелно млечице за полезен, споделете го с приятелите си. Не забравяйте и да гласувате за него, използвайки скалата по-долу. Предварително Ви благодарим!

Златни рецепти с пчелно млечице – при артрит, гастрит, диабет и още куп болежки
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *