Спирулина: Кога и как да се лекуваме с нея? (Топ рецепти, приложения и най-добрите добавки)

Топ рецепти за прием на спирулина и др. водорасли. Коя е хубава: Цени и сравнение на продукти на прах и на таблетки. За отслабване. С хлорела, АФА, “Зелена енергия”.

Още в статията: ✤ Състав, дозировка, лечение. ✤ Дава ли се на деца? ✤ Маска за коса и лице. ✤ За детоксикация, при витилиго, запек, язва и гастрит.

✤ При целулит. ✤ Вкусни рецепти: ✤ Смути. ✤ С кисело мляко. ✤ С мед и прополис. ✤ Препоръките на д-р Гайдурков, Папазова и Михайлов. ✤ Какво значи “органик”, “био” и “с разрушени клетъчни стени”. 
== Състав, ползи и свойства на известните водорасли
Ако до сега не сте опитали спирулина (Spirulina), поне от рекламите сте чували за нея. Вече се досетихте, че тя е вид водорасло. За тези, които не са запознати подробно с материята ще поясним, че това микро водорасло вирее в алкална среда в езерни води.

Радва се на популярност заради атрактивния си състав и безчетните ползи върху човешкото здраве. Това водорасло, което има формата на спирала, притежава силни антиоксиданти и енергизиращи свойства. Подобрява цялостното състояние на организма и не подминава нито една от системите в него.

Повлиява благоприятно на косата, кожата, сърцето, черния дроб.

Ефективното лечение с този продукт при артрит, сърдечни проблеми, а също и за профилактика на много вирусни инфекции.

Витамини, желязо, протеин, други

Голямо количество хлорофил в спираловидното водирасло обяснява и изобилието от витамини в него. Техни представители в състава му са следните елементи – А, Н, РР, В (1,2,3,6,9 и 12). В достъпна за тялото ни форма в този лек се намират и ценните микро- и макроелементи – желязо, калций, калий, фосфор, манган, магнезий, цинк, селен.

Протеиновото съдържание на спираловидното водорасло възлиза на 60-70 % от общия състав. Важна част от протеиновия комплекс са незаменимите мастни киселини. Няма как да не споменем и още ценни хранителни вещества като ксантофил, каротин, фикоцианин и линоленова киселина.

Съдържа ли йод или не?

Информацията относно съдържанието на йод в коментираното водорасло също е противоречива. Но повечето източници са на мнение, че в него не се съдържа йод.

Нашият съвет е да следите информацията за съдържанието на конкретния продукт, който използвате.

Прием, дозировка и рецепти за лечение

спирулина

Спирулина изобилства от полезни вещества

Ако за пръв път опитвате тази супер храна започнете с малка доза. Приемът й провокира отделителната ни система и резултатът от това е, че тя започва да работи на пълни обороти. Започнете с количество по-малко от лъжичка и наблюдавайте внимателно реакциите на тялото си.

Първата седмица приемайте по половин чаена лъжичка. Правете това по един или два пъти на ден. През втората седмица увеличете количеството до лъжичка. Това се отнася за спирулина на прах. В таблетна форма приемайте според указанията.

Препоръчва се да приемате водораслото месец и след това да починете поне два-три месеца.

Спирулина за отслабване, потискане на апетит 

Спираловидното водорасло допринася за отслабване в няколко аспекта. Освен, че енергизира тялото, създава усещане за ситост. Приемана преди храна, потиска апетита. Едновременно с това тя усилва метаболитната активност. А от там и интензитета за прочистване от токсини. Изхвърлянето им от нашето тяло също гарантира отслабване.

Полезното водорасло смъква нивата на холестерол, триглицериди и кръвна захар. И по този начин осигурява и здравословна и поетапна загуба на тегло. (Още за полезните ефекти на спирулина и нейните приложения)

За деца – плюсове, минуси, мнения

Мненията за даване на спирулина на деца са противоречиви. Не липсват специалисти, които твърдят, че „храната на бъдещето“ задължително трябва да присъства в менюто на нашите деца.

Но други са по-крайни в препоръките си. Те са на мнение, че спирулина трябва да стои далеч от децата. Не само заради риска от това да ги направи свръх активни. Но и поради вероятността тя да е замърсена и да причини вреда на детския организъм.

Ето какво мислят потребителките на БГ мама за прием на спирулина от деца.

Лунно момиче е категорична, че не би давала спирулина на детето си. Тя се позовава не само на страничните ефекти, които са се проявили при нея, но и на факта, че спирулина е с много силен енергизиращ ефект.

Мейбълин препоръчва продуктите на Аквасорс с водорасли като изключително подходящи дори и за деца. Тя споделя, че ги дава на детето си, което дори не е навършило годинка.

При запек

Чудното водорасло спирулина се счита за едно от най-добрите средства при запек. Едно от свойствата му е именно да оптимизира дейността на храносмилателния тракт. Редовното изхождане е един от положителните ефекти от прием на добавки с коментирания компонент.

При високо кръвно

При високо кръвно отново може да се доверим на спирулина. Необходимото количество за прием в този случай е между 4 и 8 грама на ден за срок от 4 месеца. Резултатът е трайно нормализирано кръвно, спад на холестеролните показатели надеждна защита от сърдечни усложнения.

При анемия

Пациентите с анемия е задължително да включат спирулина в менюто си. Препоръката се основата на съдържащото се във водораслото желязо. То е във форма, която лесно се разпознава от нашия организъм.

Супер храната има не малък принос за повишаване на серумното желязо в кръвта. Това отново се дължи на лесно усвоимата форма на желязо в нея.

Против алергия

При алергия (независимо от произхода й) спирулина има благоприятен ефект върху организма. Помага му по-лесно да се справи с нежеланата реакция след контакт с алергена. Освен това водораслото усилва имунната защита и устойчивост на тялото не само към инфекции, но и към алергени.

При гастрит и язва на стомаха

При заболявания като гастрит и язва на стомаха спирулина също повлиява в положителна насока. Успокоява болката и възпалението. Спомага за възстановяване на раздразнената лигавица. В такъв случай се препоръчва прием на водораслото преди консумация на храна.

При витилиго

Пациенти с витилиго, приемащи спирулина, констатират значително подобрение в състоянието си. Дори и тези, при които заболяването съществува от години.

При някои от тях подобрението е незначително и то само в определени участъци. Все още няма достатъчно сериозни аргументи за ползите на спирулина при витилиго. Изхожда се от факта, че високите стойности на витамин В в нея могат да повлияят положително при това състояние.

При диабет

Коментираните водорасли често се предписват за лечение на диабет от тип втори. Доказано е, че редовна употреба на този природен лек води до значително намаляване на показателите кръвна захар. Това се случва 6 седмици след първоначалния прием.

За пациентите с диабет е достатъчно дневно да приемат по грам спирулина. Таблетките се приемат два пъти дневно по време на хранене.

При спорт, фитнес и бодибилдинг

Активно спортуващите могат да си набавят необходимата енергия чрез спирулина. Тя е подходяща за прием и от бодибилдърите, чиято цел е да изградят мускулна маса. Да не забравяме, че спирулина е с мощен енергизиращ ефект.

За детоксикация и пречистване на черен дроб

Приемът на коментираното водорасло се отразява преди всичко върху здравословното състояние на нашия черен дроб. Тя помага за неговата ефективна детоксикация и пречистване. Насърчава изхвърлянето на токсини и възпрепятства тяхното натрупване.

Екстракт при тумори и против рак

В някои онкологични клиники по света се практикува лечение с екстракт спирулина. Компонентът в количество от 5 грама дневно се въвежда като допълващо лечение след приключване на противотуморна терапия.

Методът не е съвместим с химиотерапия, тъй като е много важно в този момент да се съхранят в кръвта единствено въвежданите медикаменти. Но след приключване терапията за лечение на рак, спирулина има значима роля.

Против паразити, гъбички и трихомонас

Против паразити спирулина е най-мощният природен инструмент. В този случай дневната доза трябва да се приеме десет минутки преди закуска. Особено силно става въздействието й при комбинация със стрит карамфил. Методът е подходящ и за лечение на гъбични инфекции и трихомонас.

При висок холестерол

За нормализиране на холестерол приемът на спирулина е същият както и при прием за сваляне на кръвно – между 4 и 8 грама за 16 седмици. Ползите на водораслото за сваляне на холестеролните нива са доказани. В този аспект супер храната е ценна и за нашето сърце.

При хашимото и за щитовидна жлеза?

Препоръките за прием на спирулина при хашимото са противоречиви. Според някои специалисти прием на водораслото нормализира дейността на деликатната жлеза.

Те препоръчват прием на таблетките дори и при пълно или частично отстраняване на деликатната жлеза. В такъв случай дозата е един-два грама на ден. При подобна ситуация е препоръчително този прием да бъде обсъден със специалист.

Не липсват и препоръки за избягване прием на спирулина при проблеми с деликатната жлеза. Те се основават на ограничението за прием на водораслото при автоимунни заболявания.

Слага ли се в аквариум за рибки и как?

Спирулина е ценна не само за нашия тракт и имунна система, но и за тези на нашите рибки. Няма вероятност водораслото да не им допадне. Просто го добавете в храната им. Неговата концентрация трябва да бъде 20%. Предлагат се и готови храни за рибки със спирулина. Но в тях концентрацията на ценната супер храна е едва 10% – това е недостатъчно.

Препоръките на д-р Николай Гайдурков

Д-р Николай Гайдурков препоръчва спирулина като част от разумното и балансирано меню. Той препоръчва да запълваме дефицитите в тялото си със супер храни, а не с добавки.

Спирулина е една от препоръчваните от него храни. Той съветва освен нея да консумираме сурови жълтъци, сурови ядки (вместо зехтин) и много белтъчини от растителни източници.

И не на последно място задължително е да избягваме стреса, за да има ефект от целия този режим.

На д-р Мария Папазова

Известната д-р Мария Папазова също препоръчва спирулина като неизменна част от балансирания режим. Тя твърди, че микро водораслите са храна, която се разпознава от нашия организъм и се усвоява перфектно от него. Изпълва го с енергия и се грижи за здравето на всяка една клетка в него.

Освен с водорасли известният холистичен специалист препоръчва и прием на много кълнове и мед – други две супер храни.

На д-р Атанас Михайлов

Д-р Атанас Михайлов също препоръчва спирулина. Тя е част от менюто, което той препоръчва при атопичен дерматит. Той препоръчва изключване на всички житни и млечни храни.

Други рецепти със спирулина

Ето и още няколко рецепти със спирулина, като компонент в храни и домашни козметични продукти.

Спирулина с кисело мляко

Спирулина с кисело мляко освен да похапнете може да използвате и за маска на лицето при проблемна кожа. Останете двадесет минути с нея. Просто смесете половин лъжичка от прахообразния компонент с лъжичка от млечния.

Лъжичка от изсушеното и стрито на прах водорасло може да добавите към сутрешното си мюсли с кисело мляко.

С мед 

Спирулина с мед е перфектен вариант да почистите кожата си и да я освежите. Смесете половин лъжичка от водораслото на прах с лъжица мед и малко розова вода за втечняване. Обтрийте лицето си с този микс и останете така поне 20 минутки, преди да отмиете.

Лъжица мед може да добавите и към разтворената в сок или вода спирулина, която приемате.

При целулит – обтриване

спирулина

Със спирулина се правят и домашни маски за лице

За подобряване състоянието на кожата при целулит помага обтриването й с кашичка от спирулина с вода. Процедурата изпълнявайте на всеки два дни. След обтриване увийте проблемните участъци с фолио. Останете така 30-40 минути преди отмиване с вода.

Бананово смути със спирулина

За приготвяне на бананово смути със спирулина е необходимо да блендирате един банан, с една ябълка и лъжица спирулина. Ако желаете смутито да има по-течна консистенция добавете малко вода или ядково мляко.

Маска за лице с желатин против черни точки + видео: 

Смесете равни количества желатин и спирулина на прах. Добавете и малко вода до получаване на кашичка. Тази маска прочиства порите. Маха досадните черни точки. Освежава кожата. След като изсъхне я отстранете чрез отлепване. Наплискайте с вода и нанесете освежаващ лосион.

Маски при бръчки и за суха кожа

Сухата кожа ще подхраните с маска от две таблетки спирулина и лъжица мед. Останете двадесет минути със сместа преди да я отмиете. Към маската може да добавите и по лъжичка сметана и зехтин.

Спирулина от (две таблетки) и половин пасирана краставица връща свежестта на кожата.

Маска за коса против косопад 

Спирулина заздравява косата и спира косопада, приемана не само вътрешно, но и външно. Ето няколко варианта за това:

  • зехтин (няколко лъжици, според дължината на косата)+5-6 стрити таблетки или съдържимото в пет капсули спирулина; стои се час и се измива;
  • жълтък, лъжица мед и зехтин, същото количество спирулина (5 -6 капсулки); престой – между 40 и 60 мин;
  • лъжица глина, жълтък, 5-8 капсулки спирулина и няколко капчици етерично масло; останете с маската 20-30 минути;

За по-пълноценно проникване на съставките, увивайте косата с найлон при приложението на тези маски.

Други

Предлагаме и още две кулинарни рецепти със спирулина.

За вкусно гаспачо са необходими –  2 малки домата (пасират се в блендер), добавете още и черен пипер, зехтин, сол, черен пипер, босилек + 1 чаена лъжичка спирулина.
За любимото гуакамоле е необходимо авокадо, лимонов сок ( от един плод), няколко смачкани скилидки чесън, 1 чаена лъжичка спирулина, ½ глава лук и няколко счукани орехи или кашу. Пасирайте. Подправете със сол и черен пипер. Готово!

Сравнение на продукти и производители, цени

Заради все по-голямата популярност на спирулина и разнообразието от препарати с нея става все по-голямо. Ще сравним най-популярните продукти у нас. А крайното решение кой от тях ще изберете, оставяме на Вас.

Спирулина на прах или на таблетки, кое е по-добре? + видео: 

Чудната спирулина е ще откриете под формата на прах и таблетки. Ако се спрете на първия вариант – прием на спирулина в прахообразна форма, трябва да внимавате при избора на продукт.

Тази форма някои потребители определят като неприятна за прием. Дължи се на специфичния аромат и вкус, дори и след разтварянето й в сок. Приета по този начин спирулина се усвоява по-бързо от капсулите, които имат обвивка.

Не купувайте насипна спирулина в прахообразна форма. Не може да сте сигурни, че при транспортирането и съхранението й тя не е била замърсена.

Спирулина на прах купувайте единствено запечатана. За препоръчване е тази, която е пакетирана в страната, където се добива. Така сме сигурни, че тя не е била транспортирана в друга страна, за да бъде пакетирана.

Все пак крайният избор – спирулина на прах или таблетки е на потребителя. И в двете си разновидности тя е ценна за нашето здраве. И двете спирулина на прах присъства като компонент. Все пак, за да се направят таблетки, спирулина се стрива на прах.

Някои хора предпочитат прахообразната форма заради слепващите агенти, които добавят производителите на таблетки.

Относно дозировката на водораслото в таблетна форма, тя е различна при различните продукти. Зависи от концентрацията на сухото вещество и от специфичния здравословен проблем. Но стандартната доза е три пъти по таблетка.

Ако изберете прахообразната спирулина, преди хранене я погълнете разтворена със сок. Това се прави три пъти. Количеството е около лъжичка. С него трябва да се покрие дъното на чашата, в която се разтваря. След това се сипва сок един-два пръста.

Разбърква се и се изпива. Приемете с лъжичка и неразтвореното количество, което остава на дъното на чашата. А защо да не го използвате и за маска за тонизиране кожата на лицето.

На прах на Корал Клуб

Спирулина на прах предлага и Корал Клуб. Производителят гарантира за високо качество и чистота на вложения продукт. Суровината е добита от екологично чист район, който не е подложен на вредни въздействия от външни замърсители.

Препоръките за приема на спирулина на Корал Клуб касаят пациентите, които искат да подобрят тонуса на тялото си. За изгубят няколко килограма. Да насърчат популацията на полезните бактерии в чревната микрофлора. Както и да нормализират кръвното си. Корал Клуб твърди, че е достатъчен само месец прием на магическата спирулина, за да настъпи положителен ефект в тези насоки.

Спирулина на прах на коментирания производител се предлага в опаковки от 225 и 450 грама. Предлага се и във вид на капсули в опаковки по 120 и 200 броя. Цените на тези продукти са от 35 до 50 лв.

Какво е “натурална спирулина с разрушени клетъчни стени” и откъде се взима?

Учените наричат клетъчните стени на спирулина „разрушени“. Това се дължи на липсата на целулоза в тях. Именно това качество на нашата спирулина я прави толкова ценна. Разрушените клетъчни стени не са пречка за нашия организъм при усвояването на полезните вещества в това микроводорасло.

Този факт не  налага необходимостта от допълнителна обработка и разбиване на стените по превръщането им във форма, която е лесна за усвояване.

За да сте сигурни, че Вашата спирулина е с разрушени клетъчни стени, търсете такава натурална. Ще е откриете в аптеките, био магазините и магазините за здравословни храни. На опаковката й е обозначено, че е натурална.

Защо търсят хавайска спирулина?

Хавайската спирулина е сред най-търсените. И това не е случайно. За нея се твърди, че е единствената спирулина в света, която се добива от дълбоки водни басейни, естествено захранени със солена вода.

Производителите на добавки със суровина хавайска спирулина твърдят, че тя е добита в райони под строг екологичен контрол, далеч от замърсители.

спирулина таблетки

АкваСорс предлага спирулина таблетки в комбинация с АФА

Съставът на хавайска спирулина също се отличава съществено от този на останалите видове. Тя изобилства от фитонутриенти. Ценна е на само за черния дроб, но и за мозъчната дейност, сърцето и зрението.

Микроводораслите, добити в Хавайските острови, у нас ще откриете в прахообразна форма в Зоя.бг. Пакетче 60 грама струва 14,75, а по-голямо от 125 гр – 27,35 лв. Препоръчителната доза за прием от този продукт е малка лъжичка за деня. Количеството може да разтворите в шейк или да добавите към супа или друго любимо ястие.

В Балев Био се предлага същия продукт, но в таблетна форма. Цената за 250 броя от тях в концентрация от 400 мг е 40 лв.

Супер спирулина. Какво й е супер?

Супер спирулина е храната с най-богато белтъчно съдържание – цели 70% белтъци. Поради тази причина я наричат супер.

Освен белтъчини в нея се съдържат и куп други полезно съставки. Като се започне от познатите ни и изключително ценни омега киселини (по-конкретно тези под номерата три и шест), минералите (калций, калий, магнезий, ценното желязо, незаменимия селен и фосфор, още магнан и цинк) и се стигне до витамините от А и Б групата, фитонутриентите и полизахаридите. За супер спирулина може да се каже, че е една от най-полезните храни на планетата.

Тя се явява мощен стимулант за производството на стволови клетки. Съдържащият се в нея хлорофил е почти идентичен с хемоглобина в тялото ни. Единствената разлика е магнезиевата основа на растителния компонент за сметка на железната основата на човешкия хемоглобин.

Но заместването на магнезий с желязо не натоварва нашия организъм. Напротив то спомага за пречистване на черния дроб и кръвта, както и за обогатяването й с полезни вешества.

Тирозин, глутаминова киселина и каротеноиди и са други ценни компоненти в коментираната супер спирулина. За нея се твърди, че е сходна по състав до майчиното мляко. И е най-силният антиоксидант на нашата планета.

Супер спирулина се отглежда в съседна Гърция, в близост до град Серес. Отглеждането се осъществява в алкална среда в присъствието на слънчева светлина и защита от вредни атмосферни влияния.

Сто и двадесет таблетки супер спирулина се предлагат на цена от 29,70 лв. Концентрацията на активния растителен компонент във всяко хапче е 400 мг.

Производителят препоръчва прием два пъти по две таблетки с цел профилактика. Приемите осъществявайте след закуска и след обедното хранене. За пациентите, на които стресът идва в повече, приемите са същите, но количеството е с таблетка повече.

За активно спортуващите дозата е по пет таблетки. Приемат се по същата схема.

Спирулина диет на Лечител

Спирулина диет на Лечител е още един от продуктите, които се предлагат в специализираните магазини на веригата. Може да закупите добавката и онлайн. Вариантите са опаковка със 115 таблетки за 14,60 лв и 290 таблетки за 29,90 лв.

Продуктът е създаден с цел задоволяване нуждите на хората, които желаят не само да смъкнат известни килограми, но и да запазят добрата си форма. За тях е препоръчителна дневната доза от таблетки Спирулина диет. Количеството доставя съответно 1800 мг от активното вещество.

Спирулина на Тянши

Тянши също предлага продукт с ценната спирулина. Опаковка от 90 капсули в концентрация 400 мг струва 54 лв. Цената на едро пада на 49 лв за опаковка.

Дозата, която Тянши препоръчва на база дневен прием, е една-две таблетки. Количеството се приема след хранене със сок или вода.

Спирулина Лайф Лайт

Спирулина Лайф Лайт е още един от вариантите на ценната добавка, предлагана у нас. Вложената суровина се добива в Източна Азия. Там се отглежда в специално проектирани за целта соларни паркове, където водната среда е силно алкална.

Цената на 90 таблетки 400 мг е 22,60 лв. Препоръката за прием включва два пъти до три таблетки (стандартна доза) и три пъти по пет таблетка (дозировка в екстремни ситуации).

Спирулина плюс с амла на капсули от Индия

Капсулите спирулина плюс с ампла са единствената добавка с коментираното водорасло, която съдържа добит по естествен начин витамин Ц.

Индийската билка ампла изобилства от този елемент. В синхрон със спирулина, антиоксидантите свойства на добавката се увеличават.

Препаратът е подходящ за пациенти със заболяване на катаракта, диабет, атеросклероза и дори рак.

Индийската добавка е подходяща за задоволяване нуждите на активните деца. Тя поддържа костите, зъбите, косата и кожата в перфектно състояние. Освен, че се бори със свободните радикали, помага и за сваляне на  холестерол и кръвно.

Препоръката е за прием на две-три капсули дневно заедно със закуската. Цената на 60 броя от тях е 28 лв.

Кои от таблетките по 500 мг са хубави?

Хубави таблетки от 500 мг за потребителите са тези, които предлагат добро съотношение цена-качество. Но за съжаление не винаги високата цена е определяща за качеството на продукта. За хубави таблетки спирулина можем да гарантираме единствено, ако сме запознати сме запознати с местопроизхода на суровината.

На Масон Нейчъръл ще откриете 100 таблетки за 27,90 лв. На ден от тях е препоръчително да се приемат по таблетки. Производителят препоръчва прием преди храна, осъществяван задължително с обилно количество вода.

TNT също предлага 500 мг – ови таблетки. Цената на 90 броя от тях е 10,80 лв. TNT препоръчва прием от две до три таблетки на ден. Задължително след храна.

Нейчърс Ейд е друг производител. Неговият продукт от 90 таблетки се продава за 21,90 лв.. Препоръката включва приема на три таблетки дневно по време на хранене. Задължително с обилно количество вода.

Сто таблетки на Нау Фудс струват 28 лв. Техният производител препоръчва дозата от шест таблетки да бъде изпивана заедно със закуската.

Спирела или спирулина в мед с прополис

Спирела е наистина уникален продукт, който представлява спирулина в мед с прополис. Храната на бъдещето, както още наричат коментираното водорасло, в комбинация с ценните пчелни продукти върши чудеса.

Добавката е подходяща за хора с диабет. Такива, които се оплакват от постоянната умора (хронична), недостиг на белтъчини поради явно или скрито гладуване, също могат да приемат спирела.

Тази комбинация усилва жлъчната секреция. Съдейства за прочистването на черния дроб. Подобрява състоянието и лекува язви. Успокоява. Стабилизира стойностите на налягането и холестерола.

Двукратно по малка лъжичка преди хранене е дозата, в която спирела се приема. Не се препоръчва надвишение на дозировката при каквато и да било ситуация. Пациентите със специфична непоносимост към пчелни продукти и/или към водораслото, не могат да приемат коментираната добавка.

Бурканче 280 грама спирела струва 10 лв.

В търсене на “органик” и “био” спирулина

Разнообразието от  био спирулина на родния пазар включва ред продукти. Един от тези продукти е на Свансон SWANSON. Серифициран е от USDA Organic. У нас 180 таблетки се предлагат на цена от 20 лв.

Дозата, в която е препоръчително тази добавка да се приема, е по шест таблетки.

Друга алтернатива за биологична спирулина е тази на Рейнфорест Фуудс. Триста 500 мг -ови таблетки струват 32,50 лв. Дозата, препоръчвана за ежедневен прием, е шест таблетки. В добавката е вложена култивирано отглеждана спирулина в чисти езера в Южен Китай. Водните басейни, използвани за тази цел, са снабдени с филтрирана и обогатена вода от природни водоизточници.

Медигрун също предлага органик спирулина. Цената на 60 броя от тези таблетки в концентрация 400 мг е 5,25 лв. Предлагат се и 150 таблетки за 10,35 лв.

В Зоя.бг, Балев био и Спирала се предлагат и варианти на прах. За тях също има добри отзиви от потребителите.

Но не се подлъгвайте по био сертификата. Не винаги предлаганата за био спирулина е най-доброто на пазара.

Коя спирулина е от Китай?

Както по-горе споменахме, спирулина от Китай използва Рейнфорест Фуудс. За нея се твърди, че е най-замърсената спирулина. Това микроводорасло притежава уникалната буквално да попива не само всичко добро, но и всичко лошо, което го заобикаля. Във връзка с това следва да отбележим, че когато купувате спирулина трябва да изберете такава от екологично чист регион.

Произходът на водораслото в добавката, която ще приемате, е най-важният критерий за избор. Във връзка с това ще отбележим, че най-чиста е продуктът от САЩ, Хавай и Европа. Тези от Китай и Мала Азия са най-малко предпочитани.

Спирулина Актив 3 на Грийн Мастер

Спирулина Актив 3 на Грийн Мастър е един от най-добрите продукти, предлагани у нас. Суровината в тази добавка е отгледана в естествени условия на хавайското крайбрежие.

Препоръчителната доза е от три-четири капсули. Количеството се приема в три приема. Най-добре след храна. Задължително с обилни количества вода.

Цената на опаковка с 360 капсули е 79,50 лв.

На Биоминерали

Биоминерали също предлага спирулина в опаковки от 60, 120 и 240 таблетки. Нас сайта на вносителя не е отбелязана страна на произход на вложеното като основна суровина микро водорасло.

Цените започват от 8 лв. Достигат до 30 за най-голямата опаковка.

Спирулина платенсис на Golden Aplle (Златна ябълка)

Спирулина платенсис на Golden Aplle включва цяла гама от продукти с ценното микро водорасло. За суровината във всички тези продукти производителят твърди, че е най-богата на пигмент със синьо-зелен цвят.

По-ярко изразеният цвят е гаранция за високо съдържание на полезни агенти. „Златна ябълка“ е единственият продукт, чиито качества са признати и е сертифициран в куп лабаоратории. Има сертификат за качество от Германия, Швейцария, Франция и САЩ.

45 таблетки на „Златна ябълка“ струват само 15 лв. В тях липсват изцяло свързващи агенти. Препоръчва се прием между шест и десет таблетки дневно. Задължително е той да се осъществява по време на хранене. Опаковка от триста таблетки се предлага за 90 лв.

Други

Добавка с храната на бъдещето предлага и Террапия. Количеството от сто таблетки от 350 мг всяка се предлага за 21,50 лв. Препоръчва се прием между две и три капсули на ден. Производителят съветва бременни и кърмещи жени да не приемат добавката.

Американският производител Хая лабс също предлага „храната на бъдещето“. Опаковка със сто 500 мг-ови таблетки ще откриете на цена от 26 лв.

По време на хранене е препоръчително да се погълне количеството за дневен прием – шест таблетки.

90 капсули на DR. FORSTER струват 35,90 лв. От обогатените с витамини спирулинови таблетки на този производител на ден се приемат между 4 и 10 броя. Количеството е най-добре да се разпредели между отделните хранения.

Сто и осемедесет таблетки 350 мг на Рамкофарм струват около 30 лв. От тях се пие трикратно по капсулка.

Спирулина на Валмарк се предлага за 15 лв. Цената е за тридесет капсулки.

Тридесет броя 1000 мг капсули на Рота Натура се предлагат за 17,80 лв. 60 таблетки на Каливита са 30 лв.

Комбинации, аналози и заместители

Спирулина се комбинира и с други суперхрани. Въпреки, че тя е уникален по своята същност продукт, съществуват нейни аналози. За тях ще кажем, че не препокриват напълно състава на микро водораслото. Но все пак донякъде може да се каже, че си приличат с него по отношение на състав и полезно действие.

Освен с хлорела, коментираната супер храна се комбинира още с мед и прополис. Първата комбинация ще разгледаме по-долу. А втората вече разгледахме по-горе в текста.

Хлорела и спирулина на капсули + Ползи, състав и действие на хлорелата + видео: 

Най-честата комбинация е хлорела и спирулина. Тя е перфектен избор за индивиди със забързано ежедневие. Активно спортуващите, подложените на детокс режим, както и тези, които се хранят непълноценно са потенциалните потребители на коментираната комбинация.

Въпреки сходството между спирулина и хлорела, между тях има и съществени различия. И двете са водорасли. Хлорелата е по-богата на хлорофил, който е ценен за организма ни. Но хлорела е по-трудно усвоима.

Това се дължи на неразбитата й клетъчна стена, която в натуралния й вид не се разпознава от нашата храносмилателна система. За това преработката на хлорела изисква повече средства. Стената й се разбива, за да стане „разпознаваема“ от нашето тяло.

Този процес обяснява и по-високата цена на хлорела добавките.

Едноклетъчното водорасло Chlorella освен, че пречиства тялото ни, бори се ефективно със свободните радикали и също така успокоява болката. Сред ползите му е и способността да сваля кръвното. Да подобрява храносмилането. Да чисти тялото от токсини и тежки метали е още едно от супер свойствата на хлорела.

От таблетките с тази комбинация най-популярни са тези на Рейн Форест. Триста броя от тях струват около 40 лв. Пият се по шест на ден. Количеството се разпределя в няколко приема. Като всеки от тях се осъществява преди прием на храна и задължително с обилно количество вода. Концентрацията и на двата активни компонента е еднаква – съответно по 250 мг.

Водорасли АФА и спирулина

Комбинацията водорасли АФА и спирулина е наистина невероятна. Първият вид е най-ценното диварастящо водорасло. Вирее в алкалните води на езерото Кламат. За него се твърди, че доставя преди всичко храна на ума. Докато лечебните свойства на спирулина са насочени най-вече към тялото.

Но и двата вида водорасли изобилстват от лесно усвояеми витамини от групата. Ползите в тази насока са повече за АФА, отколкото за спирулина.

Комбинацията “Зелена енергия” на АкваСорс‎

Най-популярната добавка с комбинацията спирулина и АФА е тази на Аква сорс – Грийн енерджи („Зелена енергия“). И двете суровини са изсушени по начин, за който патент притежава единствено АкваСорс. Той гарантира запазване в максимални количества полезните вещества в състава на водораслите.

За енергизиране на тялото и поддържане на оптималното му благосъстояние на клетъчно ниво се препоръчва три капсули дневно от комбинацията „Зелена енергия“. Цената на 60 броя от тях е 35,85 лв. 120 струват 69,30 лв.

Спирулина или магданоз?

Магданозът се счита за най-достойният заместник на спирулина. Според проучвания на Американския институт по храните познатата у нас подправка дори превъзхожда супер храната във всеки един показател в състава й.

Георги Жеков, който е автор на книга за българските супер храни, споделя че окончателно се разделил с хавайската храна на бъдещето, след последния й курс на прием. Тогава той се чувствал буквално като „изстискан“.

След горчивия си опит със спирулина, той решил да я замести с българския й аналог – магданоз и не съжалява. Просто ежедневно добавя към смутито си сто грама свеж магданоз.

Други

Все по-убедително като заместител на скъпата спирулина се налага достъпната за всички нас коприва. Говорим за всички части от растението от семената до парещите листа и корените. Тук имаме изчерпателен материал за всички ползи от коприва, Вижте задължително и него!

Познатата у нас тученица също се счита за заместител на популярната спирулина.

Мнения и отзиви от форуми. Има ли ефект?

Денис споделя в Бг мама, че спирулина е наистина добър продукт, но в определени ситуации. Тя пише, че добавката повлиява положително върху дейността на половата система. Но при наличието на сериозен проблем, не би довела до осезаемо подобрение.

Потребителката е категорична, че теглото не се повлиява дори и от редовен прием на микро водораслото.

Анито препоръчва спирулина на Нейчър уейс като добра. Но е на мнение, че ефектите и негативите от прием на въпросното водорасло все още не са изяснени напълно.

Лунно момиче споделя горчивия си опит с „храната на бъдещето“. След употребата й за известен период от време, тя започнала да се оплаква от гадене и силно замайване.

Друга потребителка споделя, че по препоръка на приятелка започнала да приема био спирулина на прах. Пила я точно месец, но решила да преустанови, тъй като при нея нямало никакъв ефект.

Потребителките на БГ Мама са единодушни, че водораслите на Аквасорс са най-добрите на пазара и от тях не се наблюдават странични ефекти.

Добри са отзивите за продукта на Свансон. Николай Нешев споделя, че благодарение на него е успял да смъкне излишните килца. Освен това е най-доброто средство за алкализиране на организма.

Ани също е сред доволните. Тя споделя, че благодарение на тази добавка е успяла да вкара желязото си в норма.

Положителни отзиви има и спирулина на Райнфорест Фуудс. Деа твърди,че се чувства отлично, откакто я приема. За Петя Иванова продуктът е с много добро съотношение цена/качество. Помага й да тонизира тялото си.

Противопоказания и странични ефекти

спирулина

Спирулина расте в езерни алкални води

Противопоказания за прием на спирулина има за пациентите с бъбречни заболявания. То се налага поради високото белтъчно съдържание. Пациентите с бъбречна недостатъчност трябва да се въздържат от белтъчни храни, в това число и от коментираната спирулина.

Наличието на стомашно-чревни заболявания също е основателно противопоказание за въздържане от прием на добавката.

Според някои източници спирулина е неподходяща за пациенти с автоимунни заболявания, тъй като води до влошаване на състоянието им.

Главоболие, диария, други

Освен главоболие и диария, от прием на спирулина като странични ефекти се наблюдава още гадене, виене на свят и в редки случаи алергия.

Може ли да бъде вредна?

Съществуват и твърдения, че въпросното микро водорасло е вредно. Те изхождат най-вече от страничните ефекти на спирулина. И от факта, че тя поглъща и токсините от средата, в която се отглежда. Това означава, че приемът на замърсена спирулина по-скоро би навредил, отколкото помогнал на тялото ни.

Моля, споделете тази статия за набиращата все по-голяма популярност спирулина. Нека информацията за нея да достигне до повече хора. Благодарим предварително!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Спирулина: Кога и как да се лекуваме с нея? (Топ рецепти, приложения и най-добрите добавки)
5 (100%) 1 vote

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Спирулина: Кога и как да се лекуваме с нея? (Топ рецепти, приложения и най-добрите добавки)

  1. Поздравления за отличната статия.За любителите на супер храните мога да кажа,че вече и в България произвеждаме спирулина и хлорела с уникална за света технология на БАН в т.н. фотобиореактори,където се гарантира изключително високо качество и чистота,предлагаме ги на прах,таблетки,чипс и живи.Който желае да заповяда в нашите фабрики.Изборът е ваш – дали ще купувате от страни замърсители номер 1 в света Китай,Америка и т. н.или ще предпочетете българското,произведено в полите на Родопите !!!!!!!!!

  2. Здравейте, можете ли да изпратите марката и откъде може да се закупи тази, която се отглежда и произвежда в България?

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *