Най-добрите капки за уши: Домашни и купешки (Ръководство за приготвяне и употреба)

Най-хубавите домашни и купешни капки за уши при всякакви болки в ухото. Сравнение и цени на продуктите. Рецепти и начини за действие при деца и възрастни.

Още в текста: ⌘ Капки за уши с антибиотици и без: ⌘ Ципрофлоксацин, ⌘ тобрадекс и др. ⌘ Домашни капки: ⌘ Лучени, ⌘ маслени, ⌘ чеснови. ⌘ Компреси. ⌘ Отипакс, ⌘ макситрол, ⌘ фуроталгин. ⌘ Хомеопатични. ⌘ Олинт. ⌘ А-Церумен. ⌘ Други ⌘

Домашни капки за уши за деца и възрастни 

Болят ни ушите или просто ни измъчва пулсираща болка в тях, в такава ситуация бързаме да посегнем към познатите ни капки за уши. Но преди да го направите запознайте се с нашите домашни лекове при болки в ушите. Те са универсални и приложими както при възрастни, така и при деца. Не могат да ни навредят. Дори и да не помогнат. (Още за мъчителния симптом болки в ухото в нашия изчерпателен материал по темата)

Рецепта за домашни капки от алое

Домашни капки за уши с алое се приготвят изключително лесно. Рецептата е много лесна за изпълнение – просто капнете няколко капчици от сок алое в ухото. Може да комбинирате суровината със същото количество затоплен качествен зехтин и готово!

С клеева тинктура, прополис

Капки са ушие с клеева тинктура се прилагат по два начина. Единият е директно да накапете по една капчица от лека в двете уши. Другият е да поставите в ушите си памучни тампони, предварително напоени със суровината.

Но при приложението на този метод съветваме да защитите кожата на ушната мида от изгаряне. Най-добре е намажете със зехтин. Дори и да попадне от него в слуховия канал, сигурни сме, че няма да навреди. По-скоро ще помогне.

Клеева тинктура може да приготвите сами с прополис. А точната рецепта за това ще откриете в материала ни за клеева тинктура, който съветваме да прочетете.

С чесън или чесново масло (олио)

капки за уши

Капки за уши – домашни или купешки? Помогнете си с домашни, но не отлагайте посещението при УНГ специалиста

С чесън също може да приготвите капки за уши. Това е така нареченото чесново олио или масло. Приготвя се като накълцате определено количество чесън. Поставя се в стъклено бурканче.

Трябва да запълните две трети от обема му с чесън. Долейте растително олио. Най-добре зехтин. С него бурканчето се пълни до горе. Затваря се. Оставя се десет дни на тъмно място.

Ето, че вече разполагате с ефективни домашни капки за уши. От тях може да накапвате по няколко пъти на ден в болното ухо. Друг начин за приложение – поставяне в ухото на напоени тампони с чесновото олио.

В болното ухо може да поставите и директно скилидка чесън. Но преди това задължително я нагрейте на пламъка на свещ. Повтаряйте тази процедура по 4 пъти, ежедневно.

Лучени

Лучени капки за уши се приготвят от сок от лук. Капват се по капчица-две от тях в ушите. За малки деца лекът се използва разреден с кърма (в равни пропорции и от двата компонента).

В лучена кашичка може да напоите два памучни тампона и да ги поставите в ушите.

Маслени. Със зехтин. С топло олио

Маслените капки за уши остават най-добрата алтернатива. Препоръчват ги дори лекарите. Особено, когато тапите ушна кал трябва предварително да се размекнат, преди да бъдат премахнати от специалиста.

Най-разпространен е методът с топло олио. Още по-добре е, ако използвате зехтин.

Ето и точния начин за приложение на този метод, който ще откриете само тук. Необходимото количество е 1 мл зехтин за всяко ухо. Добре е предварително да го затоплите на температура около 37 градуса.

Легнете на едното ухо. Поставете количеството в другото ухо и останете в тази поза десет минути. Идеята е да усетите, че олиото стига до целта. Ще започнете да го усещате в гърлото и носа.

Повторете процедурата с другото ухо.

Шведска горчивка за уши

Няколко капчици шведска горчивка, поставени директно в ушните канали, са перфектен заместител на капките за уши. Може да опитате и с памучни тампони, напоени в течността.

Топъл компрес. Компрес с извара

Топлите компреси като цяло облекчават при ушни инфекции. Може да опитате с шише топла вода, което се задържа до болното ухо до изстиване на водата.

Компрес с топла извара е друг вариант. Малко количество от млечния продукт се разнася върху тензух или марля. Дебелината на пласта трябва да бъде сантиметър. Марлята се прегъва на три. Компресът се прикрепва към ухото. Най-лесно чрез шапка тип “ушанка”. Стои се така между 20 минути и два часа. Методът е приложим и при инфекции при малки деца.

Други домашни средства

Друг вариант за домашни капки за уши включва комбинацията от – две лъжички ментов сок, лъжичка мед и чаша вода. От тази смес поставяйте по няколко капки в ухото. Изпълнявайте неколкократно.

Пресен сок от живовляк също е прекрасна алтернатива на капки за уши. Слага се по капчица-две от него.  По няколко пъти.

Когато отитът протича с гнойни секрети, подходящи са монокомпонентните домашни капки за уши със сок от орехови листа. Слагат се по две капки от тях, по няколко пъти на ден.

алое домашни капки за уши

Домашни капки за уши с алое – заложете на проверения лек!

Други изпитани капки за уши се приготвят от глава лук и лъжичка кимион. В главата лук се прави дупка. В нея се изсипва подправката. Дупката се затваря с отрязаното капаче. Лукът се пече до омекване. По няколко капчици от отделения сок се накапват неколкократно в ушните канали.

Купешки капки за уши и цена 

Използването на капки за уши е част от терапията при различни ушни проблеми. В зависимост от същността на проблема и най-вече причината за него се назначават капки за уши с различно действие. Те се делят на три групи – антибактериални (убиват бактериите), противовъзпалителни (успокояват възпалителния процес) и комбинирани (комбинират действието на препаратите от другите две групи).

Освен безобидните капки за уши с успокояващо действие е възможно да бъдат предписани още хормонални или антибиотични препарати.

При избора на точния препарат се прилага специален подход. При предписанието на медикамента, специалистът преценява етиологични фактори. Освен с възрастта на пациента и общото му здравословно състояние, той се съобразява и със стадия на възпалителния процес.

Сами не можем да изберем точните капки за уши. Съветваме Ви в никакъв случай да не правите това. Поставянето на подобни препарати без препоръката на специалист може само да “замаже” картината и да затрудни поставянето на диагноза.

Точните капки ще успокоят възпалението в средното ухо, ще прочистят слуховите канали от гнойта и със сигурност ще потушат болковата симптоматика.

Не по-малко важно от избора на точните капки за уши е и правилното им приложение. Преди поставянето им ушите задължително трябва да бъдат почистени от секрет. Лекарството е най-добре да се затопли лекичко. Задръжте шишенцето за няколко минути между топлите си длани.

Пациентът задължително трябва да легне на здравото ухо. След това ушната мида в горната й част се издърпва назад и надолу. Следва въвеждане в ушния канал на указаното количество капки за уши чрез използването на пипета.

В случай на перфорация на тъпанчевата мембрана в никакъв случай не се препоръчва директно въвеждане на капките. Те се поставят в ухото чрез памучен тампон. Той се подменя на всеки три часа. Стриктно изпълнявайте това предписание. Директното поставяне на капки за уши при перфорация на тъпанчето не е безобидно. Възможно е да доведе до глухота.  (Задължително прочетете и този материал за капки за уши)

Фуроталгин – капки за уши

Фуроталгин принадлежи към групата на препаратите с комбинирано действие. За тези капки за уши е известно, че действат срещу микробите и възпалението и едновременно с това обезболяват.

Нитрифурал и теназол са сред активните вещества в този препарат. Употребата на фуроталгин е допустима в ситуации като бременност и кърмене, но единствено ако специалистът постанови нужда от това. Препаратът се предписва при остри състояния, протичащи с възпаление и болка.

При въвеждането в ушния канал на предписаното количество от тези капки, главата следва да е наклонена странично. Задръжте в това положение поне три минути, за да проникнат капките възможно по-надълбоко в слуховите проходи.

Следва поставяне на памучно тампонче на входа на слуховия проход, което има за цел да го “запуши”, за да останат капките в него.

На деца до три годинки могат да се поставят по три или четири капчици два пъти на ден. При деца над тази възраст и възрастни пациенти дозата е между шест и десет капки. Приемите също се увеличават – между три и четири на ден.

Дразнене и зачервяване на слуховия канал са възможните реакции от употреба на фуроталгин. Но те се проявяват изключително рядко. Цената на 5 мл от коментирания препарат е 3,66 лв.

Отипакс с лидокаин

Лекарството отипакс е част от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. В състава му влиза обезболяващия лидокаин и противовъзпалителния феназон.

Препаратът притежава антиоточни и местни антипиретични ефекти. Предписва се при остър отит, вирусни инфекции и баротравма без перфорация на тъпанчето.

При отит и след оперативна намеса препаратът елиминира вероятността от настъпване на усложнения. Терапевтичният ефект настъпва след 5 минути след прилагането: намалява болката и други симптоми на възпалението.

Ушните капки отипакс са разрешени за лечение на възпаление на средното ухо при новородени.  Препаратът не се отличава със системно действие (т.е. той не въздейства върху останалите органи и системи). Активните компоненти в него не се абсорбират в кръвта, лимфата и гръбначно-мозъчната течност. Поради тази причина той е безопасен дори за на най-малките.

Отипакс е надеждно средство за премахване на болката в ухото и преобладаващото възпалението в ранните стадии на болестта. Максималният период за терапия с него е десет дни.

Обичайно се дозира в количеството от 4 капки, което се въвежда три или четири пъти на ден. Цената на опаковка 15 мл е около 7 лв.

Цилоксан

Цилоксан принадлежи към препаратите за уши с антибактериален ефект. Той е приложим не само за уши, но и за очи. Съдържанието на ципрофлоксацин, прави цилоксан подходящ при лечение на остри инфекции на ушния канал. Приложим и при обострени хронични патологии.

Колир цилоксан от пет мл струва седем лв.

Противопоказание за лечение с него е наличието на нетолерантност и непоносимост на тялото към ципрофлоксацин и всички хинолони.

Ако тялото Ви реагира с алергия след първото приложение на препарата, незабавно преустановете терапията с препарата. Дори и безобидната на пръв поглед алергична реакция при ципрофлоксацин може да има фатален изход.

Ако инфекцията е в остър стадий след употребата на цилоксан може да се наблюдава гнойно ексекретиране. Препаратът е приложим единствено под внимателното наблюдение от страна на специалист.

На пациенти под годинка не е уместно предписване на терапия с цилоксан, тъй като не е установено дали той би навредил на пациенти от тази възрастова група.

Ако инфекцията не е сериозна (повърхностна) по една-две капчици е количеството, което се въвежда 4-кратно в ушните проходи.

При тежко протичаща инфекция на всеки два часа се въвежда упоменатата по-горе доза. Това се прави само през първите два дни от терапията. След това дозата става три-четири капки. Въвежда се три-четири пъти.

И в двете ситуации продължителността на курса не бива да надхвърля 21 дни.

След локално почистване на ушните проходи също може да се използва цилоксан. По два пъти на ден в ухото се поставя тампонче, напоено с коментираните капки за уши. Това се прави ежедневно за срок между пет и десет дни.

Ако предозиране с препарата при ушното му приложение, незабавно се обърнете към специалист. Той ще извърши аспирация.

Пазете апликатора от замърсяване. Никога не използвайте един и същ препарат за апликации в ушите и очите. Рискът от предаването на заразата и от замърсяване е голям.

Цитросепт на капки

Познатият ни като имуностимулант цитросепт на капки е приложим и при ушни възпаления. Антигъбичните му свойства го правят подходящ за употреба в ушите, особено когато проблемът е обусловен от наличието на гъбички.

Достатъчно е да накапете по няколко капчици  от него директно в ухото. Но това може да направите единствено, ако сте сигурни, че целостта на тъпанчевата мембрана не е нарушена.

Берлицетин

Берлицетин е друг препарат капки за уши. В него съчетават действието си антибиотичния компонент хлорамфеникол и противовъзпалителния агент преднизолон.

Препаратът се резобрира от лимфата. В това отношение той не е от препаратите, чието приложение не повлиява на останалите системи. За това следва да бъдем изключително внимателни.

При инфекции на ушните проходи, причинени от туберкулозни, микотични и луетични патологии, употребата не берлицетин е непрепоръчителна.

Трябва да го избягваме още при анемия и смущения в синтеза на хемоглобин. Ако сте бременна не го употребявайте в никакъв случай поради потенциалния риск от увреждане на плода. Същото ограничение важи и за майките, които кърмят.

Стандартно препаратът се дозира по три-четири пъти на ден. Количеството за еднократна апликация за кърмачета е една капка; за деца от две до шест години – по една или две капки; деца до 14 години – от две до три капки; тийнейджъри нада 14 години и възрастни – между три и пет капки.

Цената на 10 мл берлицитин е 3,70 лв.

Дипросалик

Дипросалик по отношение на неговата принадлежност спада към дермалните разтвори. Но освен за третиране на кожата при специфични състояния като дерматит, псориазис и екзема, той е подходящ и за въвеждане в слуховите проходи при  наличие на инфекция.

Това приложение на дермалния разтвор дипросалик е обусловено от мощния кортикостероид в състава му – бетаметазон.

Използва се лечение на сърбеж в ушите и други неприятни състояния, при които настъпва облекчение от употребата на кортикостероиди.

Дозата е по две капчици. Може да ги поставяте по един или два пъти на ден или да въведете количеството в ухото чрез памучно тампонче, напоено с дермалната течност. Най-добре да се консултирате с лекар, тъй като безразборното приложение на дипросалик е възможно да предизвика болезнени изгаряния.

Тридесет мл от лосиона дипросалик се предлага за 8 лв.

Отирелакс с лидокаин

Оторелакс спада към групата на комбинираните препарати, прилагани като капки за уши. Ефективността му се дължи на двата ни познати мощни компонента – феназон и лидокаин.

Съществено предимство на отирелакс с лидокаин е, че той не попада в лимфната система. Абсорбира се напълно от тъпанчевата мембрана и на практика остава непокътнат там. Не преминава в кръвта.

Отирелакс с лидокан е препарат, подходящ за лечение на отит при новородени (на външно и средно ухо). Предписва се още и при баротравми, при които целостта на тъпанчевата мембрана е непокътната.

Повече от десет дни е нежелателно да се провежда терапия с тези капки за очи. Стандартната дозировка е между три и четири капки. Количеството се въвежда между два и три пъти на ден.

Ако терапията с отирелакс налага използването и да други капки за уши, задължително се спазва интервал от 30 минути между въвеждането на единия и другия препарат.

Алергични реакции като възпаления и сърбеж в резултат от употребата на отирелакс не са изключени.

Опаковка от 15 мл от капките отирелакс се предлага на цена около 7 лв.

Екзодерил – противогъбични капки (антимикотични)

отипакс

Отипакс – едни от най-често предписваните капки за уши

Противогъбичните капки екзодерил са подходящи за употребата и като капки за уши. Този антимикотичен препарат е надеждното спасение, когато неприятните гъбички ни атакуват в необичайно място като ушите.

Всичко започва с нетърпим сърбеж и бели корички (люспи), изпълващи слуховите проходи. За да приложите екзодерил с нафтифинов хидрохлорид 1% за справяне с гъбички в ушите, необходимо е слуховите проходи предварително да бъдат промити от специалист.

След това е достатъчно да се въведе по една капка от коментирания препарат. Ако инфекцията от гъбични микроорганизми е повърхностна, може да използвате противогъбичния крем от серията.

Препоръчителна цена за 10 мл от капките езодерил е 12 лв.

Други

Други капки за уши са орлавакс (8 мл за 12,60 лв), куе (15 мл за 22,90 лв). Продължете да четете. По-долу ще разгледаме подробно и останалите популярни капки за уши, предлагани у нас.

Антибиотични капки за уши (с антибиотик), зависи от диагнозата

До употребата на антибиотични капки за уши се пристъпва, когато възпалението протича във външното и средното ухо. Включването им е лечението дава терапевтични резултати, когато проблемът се дължи на бактериална инфекция. Употребата им се оказва неефективна, когато причинител на проблема е вирус или гъбичен микроорганизъм.

Както и останалите антиобитични медикаменти, така и антибиотични капки за уши следва да се прилагат с повишено внимание при малки деца, бъдещи майки и кърмещи жени. На пациентите от тези целеви групи те се предписват единствено при очаквано превишение на ползите спрямо рисковете.

Но все пак антибиотичните капки за уши не са универсално решение при ушни инфекции. Предписанието на даден вид от тях е съобразено с конкретиката на заболяването.

Решението за тяхното предписание е компетентен да вземе единствено конкретният специалист. Няколко ситуации индикират за предписанието им – отит (бактериален – остър или хроничен), след хирургическа интервенция (избягване на усложнения), наранявания на слуховите проходи (избягване на възпаления).

Гаразон (кортикостероид)

Гаразон е сред най-популярните комбинирани препарати за лечение на ушни инфекции. В състава му влиза едновременно антибиотичния компонент гентаминицин сулфат и бетаметазон натриев фосфат. Вторият ингредиент е мощен кортикостероид. Той има съществено предимство пред останалите компоненти от същата група.

Предимството на коментирания кортикостероид се изразява в това, че той постига терапевтичен ефект с много по-ниски дози от обичайните.

Гаразон е препарат, който е приложим за лечение на очни и ушни инфекции. Предпоставка за избягване на приложението му е наличието на алергия към някой от активните компоненти в него.

Не е установено дали комбинацията антибиотик+кортикостероид е безопасна за бременните жени.

Стандартната терапевтична доза за ушна употреба е три или четири капки. Апликациите за деня са между две и четири, в зависимост от етиологията на патологията.

Възможно е накапването да се замести с поставянето на навлажнен с гаразон памучен тампон. На всеки четири часа той трябва да се напоява отново. Подменя се веднъж в денонощието.

След настъпването на желан резултат, дозата се редуцира. Продължава се терапията с редуцираната доза за периода, препоръчан от УНГ специалиста.

Възможно е пациентът да се оплаква от изнервящ сърбеж във вътрешната страна на ушната мида. Това е често срещана реакция.

С апликациите с гаразон не бива да се злоупотребява. Сам по себе си този антибиотичен препарат предразполага към развитие на гъбични инфекции.

Опаковка от 5 мл гаразон се предлага на препоръчителна цена от 8 лв.

Бивацин

Бивацин е още един антибиотичен медикамент. Приложим е с еднакво добра резултатност както при очни, така и при ушни инфекции. Комбинацията от два двата мощни антибиотични ингредиента неомицин и  бацитрацин обяснява изключителната ефективност на препарата срещу грам- положителни и отрицателни микроорганизми.

Метаболитни и бъбречни смущения са противопоказание на лечение с бивацин. По препоръка на специалистите то не бива да надвишава седмица.

Изисква се поне пет-минутен интервал между апликацията с бивацин и друг препарат.

По капка-две между четири и пет пъти на ден се въвежда в слуховите проходи.

Контактен дерматит, сърбеж, парене и зачервяване са възможните нежелани реакции от употреба на коментирания антибиотичен медикамент.

Солуциото на бивацин ще откриете за около 10 лв (цена за 10 мл).

Тобрадекс и тобрекс 

С успех при третиране на ушни инфекции се използват още два антибиотични препарата – тобрадекс и тобрекс. Първият спада към групата на комбинираните препарати, а вторият е изцяло антибиотичен.

Тобрадекс съдържа антибиотика тобрамицин+кортикостероида дексаметазон.

За деца под две години препаратът е неподходящ за употреба. Стандартната доза, в която се предписва е по една-две капки. Апликациите са няколко на ден, в зависимост от конкретната патология. (Задължително прочетете и този изчерпателен материал за тобрадекс)

Тобрекс действа срещу широк спектър причинители на възпаления на очите и ушите. За разлика от тобрадекс, този препарат е приложи при деца над годинка. Повече от седем-десет дни не бива да продължават апликациите с него.

Стандартната доза е по капки. Апликациите и техният брой се определят от УНГ специалист.

Цената на 5 мл тобрадекс е 3 лв, а на същото количество тобрекс – 3,50 лв.

Ципрофлоксацин на капки

Друг антибиотичен препарат е ципрофлоксацин на капки. Тук активният компонент е едноименният антибиотик. Дозите се назначават от специалист, който се съобразява с етиологията на заболяването.

Ципрофлоксацин повлиява успешно не само при ушни инфекции, но и при очни такива. Опаковка от препарата се предлага на достъпната цена от 3 лв.

Други

Други антиобични медикаменти, предписвани при отит, са тези, принадлеждащи към групата на макролидите. Сред тях са макропен, клацид и сумамед за перорален прием. От цефалоспорините се предписва зинат, бисептол. По-рядко се предписва аугментин.

Как се действа при деца

Ушните инфекции са изключително неприятни и за малките деца. Инфекцията може да се разпространи и към други органи на главата. Детето е раздразнително. Възможно е през деня дори да губи равновесие. Ето какво се прави в случая, за да се облекчи състоянието на мъничето.

Ибупрофен и нурофен за обезболяване

Когато болката е много силна и ушната инфекция протича с повишение на температурата е възможно даване на ибупрофен или нурофен. И двата препарата имат обезболяващо действие. Подходящи са за прием дори от най-малките.

Хомеопатия и капки за уши

Предписаните от специалиста капки за уши се съчетават идеално и с хомеопатия. Вашият хомеопат ще Ви предложи вероятно и хомеопатични капки, приготвени от хомеопатични компоненти в подходящата комбинация.

Хомеопатията за лечение на уши се съчетава и с антибиотична терапия. Сред подходящите препарати са Калкареа Карбоника, Хамомила, Арсеникум Албум, Силицеа, Пулсатила.

Но в никакъв случай хомеопатичната терапия не трябва да се прилага самостоятелно. Особено, когато ушната инфекция протича с отделяне на гнойни секрети.

Други действия и капки

Предписаните капки може да съчетаете и с топли компреси. Опитайте й изпитания лек поставяне на листо мушкато в ухото. Тампончета с леко затоплен зехтин също дават облекчение.

Най-важното е да не допуска измръзване на ушите на детето. Особено в студено време, то винаги трябва да носи шапка.

Капки за нос, които се използват при болки в ушите 

Честа практика на лекарите е предписването на капки за нос за успокояване на болки в ушите. Факт е, че те наистина действат. (Още за симптома болки в ушите)

Ето и кои са капките за нос, които наистина помагат при ушни инфекции.

Виброцил

Познатите ни антихистаминови капки за нос виброцил често са съпътстваща терапия при лечение на отит. Освен антихистамин , те съдържат и фенилефрин. Действието им се изразява в освобождаване на назалните проходи от натрупания в тях секрет.

Следва да отбележим, че за разлика от повечето капки за очи, приложими и за лечение на ушни инфекции, виброцил е препарат за нос. В листовката му не е пояснено, че се използва и за уши. Но въпреки това лекарите често допълват отитното лечение с виброцил.

Олинт

тобрекс

Тобрекс – антибиотични капки за уши, които се използват единствено по препоръка на специалист

Олинт е сред най-популярните препарати за лечение на назални възпаления и инфекции. Още едно от приложенията на препарата е свързано с възпаление на Евстахиевите тръби, които са неизменна част от податливото на инфекции средно ухо.

По три пъти на ден се препоръчват апликации от едно впръскване. Прилагат се за период от 5-7 дни.

Когато Олинт е част от терапията, свързана с лечение на инфекции на средното ухо, употребата му е под специализиран контрол.

Ще напомним, че основната съставка в добре познатия ни Олинт е клилометазолинът. Наличието му автоматично изключва възможността с коментирания препарат да се лекуват хора с високо кръвно и проблеми с щитовидна жлеза.

Други

Други назални препарати, които се предписват и при ушни инфекции са муконазал и назонекс. Точната дозировка и начин на приложение се обсъждат със специалиста, който е назначил терапията с тях.

Капки за очи при лечение на ушни заболявания

Много от препаратите за лечение на очи са с показание за употреба и при ушни заболявания. Ето кои са най-популярните от тях.

Левофлоксацин 

Антибиотикът левофлоксацин, който се справя успешно с очни инфекции, е решението и при остра форма на отит. Това доказва извършено проучване, в което са участвали деца под 5-годишна възраст.

(Още за левофлоксацин прочетете в този изчерпателен материал, посветен на него)

Дексаметазон

Друг ефективен компонент е силният кортикостероид дексаметазон. Той присъства като компонент при направата на капки за лечение на инфекции, свързани с очите, носа и ушите.

Обикновено се съчетава с друг кортикостероид. Ако инфекциията в усложнена фаза или е причинена от микотични микроорганизми, дексаметазон е неподходящата алтернатива за капки за уши.

Макситрол

Още един препарат, предназначен за лечение на очи инфекции, но успешно справящ се и с ушни такива, е Макситрол. Активен компонент тук е дексаметазон. Бързо облекчава болката и лекува инфекцията. Непрепоръчителна е дългосрочната му употреба.

Тобрин

Тобрин е друга алтернатива за лечение на очни инфекции, която повлиява положителни и при ушни такива. Основният компонент и тук е коментираният по-горе тобрамицин. Приложението на тобрин е идентични с това на борещия се с широк спектър микроорганизми тобрамицин.

Хлорамфеникол капки

Хлорамфеникол капки за очи е възможно да Ви бъдат предписани и при проблем с ушите. Това се налага в случай, че патологията се окаже изключително устойчива към обичайните антибиотични капки за уши.

За капките Хлорамфеникол ще кажем, че се усвояват изключително бързо от кръвопотока. И дори приложението им в ушите често води да проблеми с други органи.

Пациентите се оплакват от болки в гърлото, повишена температура. Парене и сърбежи веднага след използване също не са изключени.  У нас този комбиниран препарат ще откриете под наименованието Хидрокортизон с Хлорамфеникол.

Продължителната употреба на тези комбинирани антибиотични капки може да доведе до развитие на гъбични инфекции. Несъвместима е употребата на този препарат с еритромицин.

Стандартната доза е  между една и шест капчици по три или четири пъти дневно. На деца под три години не се предписва лечение с този препарат.

Унифлокс

Унифлокс е друг препарат приложим едно временно и като капки за уши, и като капки за нос. Това се дължи на неговия широк спектър на действие срещу микроорганизми, причиняващи ушни и очни патологии.

Тук главната роля играе офлоксацин – активният компонент в препарата. Той го прави приложим при възпалителни състояния на ушния канал (външен) и средно ухо.

След поставянето на капките задължително полежете пет-шест минутки, за да се поемат по-добре от средното ухо. За лечение на ушни инфекции е необходимо да въвеждате в ухото двукратно по десет капки. Тази терапия трае общо десет дни. Това количество важи за пациенти над 12 години. Терапията при тях може да продължи до 14-тия ден.

По-малките, над година най-често се лекуват с двойно редуцирана доза – двукратно по пет капчици.

Сред възможните нежелани реакции на тялото в резултат от терапия с унифлокс са сърбежи и възпаления в ушите, усещането на горчивина в устата. Възможно е да се появи и силна болка в ухото. Обикновено след преустановяване на апликациите, оплакванията отшумяват за кратък период.

Ефектът на тези капки може да намалее при паралелното им приложение с препарати, съдържащи желязо, цинк и магнезий.

Ако заедно с унифлокс се налага да използвате и други медикаменти, обсъдете това със специалиста УНГ.

Гентазон (Бетаметазон и гентамицин)

Гентазон също спада към групата на комбинираните препарати. Благодарение на активните си компоненти бетаметазон и гентамицин той притежават широк антибактерициден спектър на действие.

Първият компонент е мощен кортикостероид, който гарантира облекчение, дори и приложен в ниска дозировка. Вторият компонент, който принадлежи към голяма антибиотична група, предлага широк спектър на действие срещу куп бактерии (грам положителни и отрицателни).

Препаратът е приложим за лечение на очни възпаления и ушни патлогии от рода на външен отит. Във втория случай се предписва единствено след като се установи, че патологията е причинена от микроорганизми, реагиращи със свръх чувствителност към гентамицин.

При лечение с гентазон на ушни инфекции е наложително прецизно проследяване състоянието на пациента и прилагане на други необходими мерки за избягване на усложнения. Такива мерки могат да бъдат предписване на антибиотици за локален прием и оперативна намеса.

Между два и четири пъти на ден препаратът се прилага в ушите. Дозата в този случай е между три и четири капки. Спазвайте стриктно хигиенните изисквания при лечение с този препарат.

При наличие на желания терапевтичен резултат, редуцирайте дозата. Не съкращавайте лечението. Просто намалете дозата след обсъждане със специалист.

Ако паралелно с приложението на гентазон използвате и други капки за уши, изчакайте да отминат поне 15 минутки след въвеждането на единия препарат, преди да въведете другия.

Цената на опаковка от 5 мл гентазон се предлага в аптечната мрежа за 7,60 лв.

Други

капки за уши

Не всички капки за уши са подходящи за малки деца.

Като цяло антибиотичните капки за очи се предписват и при ушни инфекции. Причината за това е, че при лечението да двата типа инфекции се използват едни и същи антибиотични медикаменти.

Освен изброените по-горе видове капки за уши и очи, може да разчитате още и на капките ХНМ (шишенце от тях струва само 1,60 лв).

Капки за заглъхнали уши, за отпушване и почистване

Проблемът заглъхнали уши е същинско мъчение. Причина за него могат да бъдат настинка, травма, пътуване  със самолет, попадане на вода в ушните проходи и задържането й там, или тапа ушна кал.

Каквато и да е причината за заглъхване на ушите, самодейното прилагане на капки, не е решение. То може единствено да навреди, ако капките не са предписани от специалист.

Заглъхване на ушите е проблем, който не бива да бъде пренебрегван. Възможно е да доведе до трайно отслабване на слуха. Затова консултацията със специалист не бива да се отлага.

Отпушване на ушите, когато причината за това са тапи ушна кал, е процедура, извършвана в кабинета на УНГ специалиста. Процедурата е напълно безболезнена. С топла вода или физиологичен разтвор специалистът промива ушите. Резултатът е “освобождаване” от тапата.

А-Церумен

А-Церумен е един от съвременните варианти за поддържане на ушна хигиена. Съдържа хидрогенизиран колаген и растителни масла, които облекчават освобождаването на ушните канали от излишното количество ушна кал. Препаратът се препоръчва за предпазване от ушни тапи. Препоръчва се употребата му двукратно на седмична.

Приложим е при деца над 30-месечна възраст. По половин дозичка се поставя във всяко ухо. Изчаква се минутка и се промива с физиологичен разтвор.

Други

Други капки за уши са – Куе (климбазол+етерични маслени екстракти), отосан (микс от базисни и етерични масла), рибофлу (глицерол+масло от чаено дърво и други растителни компоненти).

Ако намирате материала ни за най-добрите капки за уши за полезен и изчерпателен, споделете го с приятелите си. Не забравяйте и да го оцените, използвайки скалата по-долу!

Най-добрите капки за уши: Домашни и купешки (Ръководство за приготвяне и употреба)
4.6 (91.11%) 9 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *