Ad Clicks : Ad Views :

Салицилова киселина: Спасението при акне, брадавици, мазоли, плексит и още куп проблеми

Рецепти със салицилова киселина и спирт при кокоши трън, акне, черни точки, отит. Сравнение на продукти: Шампоан, крем, унгвент и на прах. Цени, плюсове и минуси.

Още в текста: © Как се ползва салицилова киселина при плексит. © При брадавици. © При мазоли. © При гъбички. © За премахване на петна и избелване на кожа. © За коса: © При пърхот. © Салицилов (химичен) пилинг. © При псориазис. © За напукани пети. © Изпотяване на краката и хиперхидроза.

Ползи и рецепти за лечение, показания и др.

Салицилова киселина – един от простите и достъпни лекове, чиито положителни ефекти са признати от официалната и народната медицина.
Наименованието й дадено от латинското име на върбова кора – Salix L. За пръв тя е добита именно от нея. След това известен немски химик успял да я синтезира по прост и рентабилен начин, който се използва и до днес.
Латинският корен е запазен и в английското наименование на салицилова киселина –  SALICYLIC ACID.
Тя е известна силно противовъзпалително и съдосвиващо средство. Притежава удивителната способност да инхибира мастната секреция от порите. Наред с антимикотичните свойства, които притежава, коментираната киселина е изключително ценна за нуждите на медицината и козметологията.

Първоначално е била използвана единствено за облекчаване на ревматични болки. Но днес приложението и има по-широк спектър на действие. Предписва се при проблеми като – гъбички, акне, мазоли, брадавици, изгаряния, лишей, себорея, черни точки.

Трансдермално на ден може да се приема не повече от 10 мл салицилова киселина. Прилагат се разтвори от 1 или 2 процента. На ден може да се направят най-много три апликации. Препоръчително е терапията да продължи до показване на здрава кожа или не повече от 7-10 дни.

Задължително е салицилова киселина да се прилага върху чиста и подсушена кожна повърхност. Това са общи насоки и препоръки за лечение с нея. Ще се спрем и на конкретните случаи, при които тя се прилага.

Разбира се, ще предложим и най-добрите рецепти, които народната медицина препоръчва.

Премахване на кокоши трън и при брадавици

Салицилова киселина е сред топ лековете за премахване на кокоши трън и брадавици. Преди да я приложите директно първо  накиснете мястото в топла вода.

При брадавици третирайте със салицилов крем, който остава върху мястото поне денонощие без кожата да се мие. Прави се ежедневно до постигане на резултат. При силни болкови усещания, прекратете апликациите. Но с приложението на салицилова киселина при брадавици трябва да бъдете внимателни. Често зад тях се крие сериозен здравословен проблем.

При третирането на кокоши трън може да използвате както готови мехлеми, така и салицил в прахообразната му форма. Поръсва се предварително почистената и омекотена кожа (мястото се кисне 20 минути в топла вода). Прави се превръзка и се пренощува така. Към превръзката може да прикрепите резенче картоф или домат ( с вътрешната част към салицила и с кожичката нагоре).

Може да използвате и домашен салицилов мехлем, приготвен от салицил на прах (половил лъжичка) на сто грама премита свинска мас.

Процедурата салицилов пилинг (химичен пилинг) за лице у дома или при козметолог + цена

Смело, но същевременно и много отговорно трябва да се подходи към идеята за салицилов пилинг у дома. Важно в случая е концентрацията на продукта, нанасянето му и времето за престой върху кожата.

30%-ов концентрат не бива да се задържа повече от десет минути. Между 15 и 20 минути е престоят на 15%-овите и по-ниските концентрати.

Задължително е нанасянето върху идеално почистена кожа. Ако по нея има останал прах и други замърсявания, ефектът ще бъде по-скоро негативен. Получава се „вкарване“ на замърсяването в по-дълбоките кожни пластове. Ефектът е замърсяване на кожата, което се изразява във възпаление.

салицилова киселина
Салицилова киселина – лек на достъпна цена

Друг важен момент е прилагането на продукта стриктно според указанията. Ако усетите силно „горене“ по кожата, незабавно трябва да изплакнете.

След отмиване на пилинга нанесете успокояващ тоник. Най-добре с алое. Зачервяване в рамките на нормалното не е повод за притеснение. И не на последно място е препоръката да не излагате третираната кожа на слънце.

Процедурата салицилов пилинг, известна още като химичен пилинг, може да Ви бъде направена и от професионалист. Козметолозите препоръчва есенно-зимния сезон за подобно третиране.

Освен салицилова киселина в продуктите, с които процедурата се извършва, се съдържа още и трихлороцетна киселина. Популярни напоследък са и тези с горчив бадем.

Процедурите са подходящи за пациенти с акне, запушени пори, загрубяла кожа, бръчки, белези. Цената за една такава процедура е около 80 лв в реномираните салони.

Салицилов пилинг със зелен чай за избелване

Звездите полудяха по най-новата мания – салицилов пилинг със зелен чай. След като бронзовия загар вече е свален от пиедестала си, най-новата мания е за избелване на кожата. Това гарантира пилинг със зелен чай и салицил.

След него кожата буквално сияе и е напълно трансформирана. Препоръчителен е курс от 6-8 процедури. Отстоянието между тях трябва да бъде поне десет дни.

Друго съществено предимство на този пилинг е, че за разлика от други процедури със салицилова киселина, той не предизвиква зачервяване. Удобен и лесен за приложение. Може да се прави в обедната почивка без дори никой да разбере.

Важно: Задължително прочетете и изчерпателния материал, в който събрахме всички методи за лечение на кокоши трън!

При отит – капки

При отит също може да си помогнете със салицилова киселина под формата на спирт. Той се разрежда със същото количество вода. В ухото се накапва капчица-две и се лежи с ухото нагоре за около десет минутки. След това се поставя памучно тампонче и процедурата се изпълнява и за другото ухо.

При акне и др. пъпки – спиртен разтвор, салицилов спирт

При акне и пъпки от различен произход спасението също е в салицила. Използвайте спиртен разтвор. С тампонче, напоено в него, тампонирайте възпаленото място. Изчакайте няколко минутки и изплакнете. Възпалението бързо ще изчезне.

Може да опитате и маска с кисело мляко+стрит аспирин или аспирин+разбит на пухкава маса яйчен белтък. С маската останете 20 минутки.

При изгаряне – маз

При изгаряне третирайте областта с 1,2% салицилова маз. Количеството, което може да нанесете е 0,02 грама. Отгоре поставете стерилна превръзка. На всеки два дни подменяйте превръзката като при процедурата задължително използвайте дезинфектант.

Недобросъвестното приложение на салицил върху кожата също може да доведе до изгаряне. Това се получава най-вече при употребата на киселината във високи концентрации. В такъв случай използвате дефламол, спрей пантенол или просто ампулка чист колаген.

За да избегнете това, спазвайте стриктно указанията за употребата на лековете и мазилата със салицил.

При мазоли – на течност и на пластир (лепенки и за кокоши трън)

Мазолите може да третирате с готова салицилова течност. Нея ще разгледаме малко по-долу. Стандартните препоръки са за третиране на мазолите със салицилов спирт (1-2%) до три пъти на ден. След седем дни терапията трябва да се прекрати.

Друг вариант за пластирите със салицил. Те са значително по-удобни за употреба. Всичко е точно дозирано. Няма риск от изгаряне на съседната здрава кожа. Най-популярни са тези на Урго.

Мазолите може да третирате с резенче лимон, върху което сте поръсили няколко кристалчета салицил на прах. Прикрепете лимоновото резенче към мястото с мазала, като предварително сте го накиснали в топла вода и сте го подсушили добре след това.

Против черни точки

При черни точки салицилова киселина е правилният подход единствено, ако се се използва според предписанията. Тук роля играе преди всичко концентрацията на киселината. Оптималният вариант е 5%-ова киселина.

Ако желаете да ускорите процеса по премахване на неприятните черни точки или да избелите петната по кожата си, тогава използвайте 10% разтвор.

При прекалено чувствителна кожа се започва с разтвор от 1%. С него се правят няколко процедури преди концентрацията да се увеличи на 2%. Едва след няколко апликации с разтвор от два процента се преминава към третиране с 3% и след това с 5%.

Мненията на дами, третирали черни точки по този начин, са че методът е ефективен в случай, че се прилага по един-два пъти седмично за период от два месеца.

Методът за приложение е много прост. С памуче, напоено в разтвора, се третират зоните с черни точки. Изчаква се няколко минути, през които лекът се абсорбира напълно от кожата. Следва нейното успокояване. Най-добре е това да се осъществи с помощта на тонер на основа без съдържание на алкохол.

Рецепта за салицилов спирт и антибиотик против пъпки

Салицилов спирт в комбинация с антибиотик е перфектната формула за локално третиране на акне.

Формулата, която може да приготвите у дома, включва салицилова киселина в комбинация с широко спектърния антибактериален агент – хлорамфеникол. Антибиотичният препарат със салицила се прилага под формата на каша. Приготвя се от фармацевтите, но знаейки, пропорциите и съставки може да забъркате сами тази помада.

Коментарите в руските форуми за хлорамфеникол и салицилова киселина са предимно положителни. Условие за ефективността на терапията е правилното използване на мазилото.

Но преди да се запътите към аптеката, за да закупите необходимите компоненти, трябва да сте сигурни, че причината за обрива не е по-сериозна.

Понякога акне сигнализира за проблем в ендокринната система или стомашно-чревния тракт.

Ето и съставките, които са необходими за приготвянето на салицилов спирт с антибиотик:

  • салицилова киселина 2% – 5 грама;
  • борна киселина – 50 грама;
  • алкохол или спирт 90% – 50 грама;
  • хлорамфеникол – 5 грама

Всичко това се разбърква добре и се съхранява в малък контейнер с капаче.

Сместа трябва да се прилага върху засегнатите от акне зони за през нощта. Това се прави чрез памук, напоен обилно с полученото лекарство.

В никакъв случай с него не бива да се мокрят бенки. Прилайте сместа само след цялостно почистване на мръсотията и грима от лицето (най-добре е да измиете лицето с вода и сапун).

Преди да приложите това мазило върху лицето си, тествайте се за алергия към него. Малко количество от приготвения антибиотичен разтвор нанесете върху китката. Изчакайте. Ако след няколко минути се появи нетърпимо парене, сърбеж и дори болка, това е знак, че тялото Ви изпитва непоносимост или към салицила, или към антибиотика.

В такъв случай предположеният лек е неподходящ за Вас. Със същия успех, с който се прилага за лечение на акне, полученият спирт се използва и за третиране на черни точки. Прилага се по абсолютно същия начин.

За коса – маска с аспирин и други начини

салицилова киселина
Салицилова киселина премахва акне и черни точки

За коса салициловата киселина също има куп ползи. Тя присъства като компоненти в куп козметични продукти, справящи се с пърхот, оредяване и окапване на косата.

У дома също може да се възползвате от ползите на салицилова киселина за коса, използвайте познатия ни аспирин. Стрийте на прах две таблетки и количеството размесете с лъжица свинска мас. Този мехлем нанесете в скалпа. Увийте с найлон, а след това с топла кърпа и останете така няколко часа.

Необходимо е след това да измиете косата си поне два пъти с шампоан. Препоръчва се да го оставите за няколко минутки да подейства върху косата. Това значително ще улесни отмиването на маската.

Аспирин може да добавите и към готовия шампоан, който използвате. Достатъчно количество е да стриете шест таблетки. В такъв случай не забравяйте преди всяко приложение на козметичния продукт да разклащате енергично бутилчицата с него.

Може да опитате и с прибавянето на стрит аспирин към количеството шампоан, което използвате за еднократно измиване.

Резултатът от редовното приложение на аспирин (един-два пъти в седмицата е напълно достатъчно) е уплътнена и здрава коса, която не пада и няма пърхот.

При изпотяване на краката и хиперхидроза – на прах

Салицилова киселина на прах помага и при изпотяване на краката. Състоянието хиперхидроза, което е свързано с прекомерно изпотяване на крайните части на крайниците (крака, ръце), се овладява лесно с помощта на салицил.

За целта се използва 50%-ов спирт, в който се разтваря грам салицилова киселина на прах. С това мазило се мажат краката всяка вечер преди лягане.

Преди да приложите мазилото, накиснете краката до глезените в топла отвара от смрадлика. Пригответе я като използвате 12 супени лъжици от билката и три литра вода. Варенето продължава десет минутки. Прецежда се след това. Температурата на разтвора, в който се правят баните, трябва да бъде между 37 и 38 градуса.

Смрадликата усилва действието на салицила е и част от народното лечение на хиперхидроза.

Проблема може да третирате и с пудра, приготвена у дома от десет части цинков оксид, две части салицил на прах и 44 части талк.

При схващане и болка от плексит

При схващане и болка от плексит спасението отново е в салицилова киселина. За предпочитане е да използвате такава в прахообразна форма – 20 грама.

Добавя се към свинска мас – една чаша (премита и неосолена). Добавя се и малко топченце камфор (предлага се под формата на малки кристалчета). Всичко това се слага в бурканче. Разбърква се. Поставя се на водна баня, за да се хомогенизират съставките.

С приготвения мехлем се третират местата, сковани от плексит. Мазилото е изключително подходящо за успокояване и на схващания. Прилага се и при хрема. Условието е с него да се намажат ноздрите от външната страна. По няколко пъти на ден се прави това. Облекчението не закъснява.

Салицил и свинска мас

Салицил и свинска мас освен за лечение на плекситни болки се използва и за още куп други проблеми. Повлиява благоприятно при наличието на мазоли.

За тази цел към лъжица свинска мас се добавя пчелен восък (десет грама) и салицил (пет грама). Всичко това се оставя за няколко минути на водна баня, докато се хомогенизира напълно. Върху мазола се прилага под формата на компрес (парче марля се напоява в лека).

Преди да наложите марличката върху компреса накиснете мястото с мазола в топла вода. Към нея добавете и лъжица сода бикарбонат за още по-силен антисептичен ефект.

Салицил и камфор (камфор салицилат)

Салицил и камфор участват не само в народните лекове против плексит и други ставни проблеми. Тази комбинация е известна под наименованието камфор салицилат. Препаратът се използва във ветеринарната медицина, а лекари ентусиасти го предписват и на пациентите си.

Факт е, че той действа еднакво добре при хора и животни. За разлика от скъпоструващите мазила за ставни и мускулни болежки, които много често не вършат никаква работа, камфор салицилат наистина помага. Цената му също е голямо предимство пред скъпоструващите неефективни медицински препарати.

Тубичка 100 мл струва между 3 и 4 лв. Ефектът на животинското мазило е признат дори от спортистите.

Единственото условие е да не се нанася върху открити рани. Както и непосредствено след апликация да се взима душ. Тази препоръка е обусловена от ледено-изгарящото усещане, което поражда камфора при контакт с кожата.

Пациенти, които използват мазилото твърдят, че мигновено отшумяват артритните болки.

При псориазис – салицилов мехлем (маз)

Трудният за лечение псориазис не е предизвикателство за салициловата киселина. Тя едновременно дезинфекцира и омекотява кожата.

Салицилов мехлем се прилага под формата на оклузивна превръзка в сличаите, когато кожата е силно увредена. Нанася се единствено върху идеално почистена и подсушена кожа. Превръзката се подменя на всеки два дни.

Необходим е непрекъснат курс на лечение с продължителност от поне седмица. Най-много до три седмици. След това трябва да се почине две седмици и отново да се приложи още един курс.

Лечение на гъбички със салицил и оцет

Ефективно лечение на гъбички се осъществява с помощта на смес от салицил (спирт) и оцет. Двата компонента се смесват в равни пропорции. С получения разтвор се третират гъбичките до пълното им изчезване.

При лечение на гъбички салицилова киселина (5 грама) участва и в комбинация с глицерин и спирт – по 20 грама. С полученото мазило се третират гъбичките до пълното им елиминиране.

При шипове (в петата и другаде)

салицилова киселина мазоли
Салицилова киселина – спасението при мазоли

Коментираната салицилова киселина е позната на народните лечители и като лек при шипове в петата и изобщо на шипове.

От болката, която причиняват шипове в петата, може да се избавите с помощта на варен картоф и салицилов спирт. Измийте зеленчука и го сварете с кората. Намачкайте го с вилица и добавете малко салицилов спирт.

Кашичката нанесете върху предварително намазаната с мазнина пета. Увийте с найлон. Сложете и топъл чорап. Преспете с компреса и отмийте чак на сутринта.

При шипове по други части на тялото моментално успокоение на болката гарантира и смес от силна ракия (250 мл) и салицил на прах (две лъжици).

При простуда и болки в тялото

Пригответе и следния лек за разтривки, който е незаменим при всякакви болки в тялото и най-вече при простуда.

За целта трябва да настържете 20 диви кестена. Да ги залеете с половин литър газ и да прибавите салицил – една лъжица. Този микс дръжте на слънце 20 дни преди да прецедите и да за използвате за разтривки. Облекчава моментално.

За напукани пети с невен, мас и салицил

Салицил в комбинация с невен е успешната формула за справяне с проблема напукани пени. Невенът се използва във вид на мехлем. Може да го приготвите сами като запържите две шепи от билката в четвърт килограм безсолна свинска мас. Внимавайте само цветчетата невен да не прегорят. Прецедената смес се изсипва в стъклено бурканче с капаче.

От нея се взима лъжица. Добавя се салицил на върха на ножа и всичко се разбърква много добре. Полученият салицилов мехлем се нанася върху измити и подсушени пети. Преспете така като не забравите да си сложите топли чорапки. Топлината улеснява значително проникването на полезните съставки.

Потребителки, които са изпробвали този лек твърдят, че той е в пъти по-добър от най-прехвалените мазила. Със същата ефективност действа и при напукани лакти.

Салицил + индовазин за гъбички по ноктите и разширени вени

Ефективен начин за третиране на ужасните гъбички е и мазило, приготвено от равни части салицил и индовазин. С него е необходимо гъбичките да се третират поне десет дни.

Индовазин е медикамент за третиране на разширени вени. Отличава се с успокояващи противооточни свойства. Използва се за успокояване и на симптоматиката, с която протича ревматизъм. Тубичка от него ще откриете на цена около 7 лв.

За консервиране на туршии и кисело зеле

Салицилова киселина се използва и за консервиране на туршии и кисело зеле. Количеството, което се е препоръчва, е грам на килограм туршия.

Салицил, добавен в туршия, увеличава срока й годност. Предпазва от образуването на неприятната бяла „пелена“. С една дума – действа като консервант и няма нужда от стерилизация.

Форми на пазара и цена

Салицилова киселина присъства не само в много медицински, но и в ред козметични продукти. В аптеката ще я откриете под формата на прахообразно вещество, във вид на спирт или като компонент в унгвенти, шампоани, мехлеми и други мазила.

Унгвент на салицилова киселина и др.

Салицилова киселина присъства като компонент в унгвенти поради способността й да обезболява и да лекува специфични здравни проблеми. В тях за база се използва парафин или восък. Освен салицилова киселина може да се добави още кортокостероид или антибиотик.

Дипросалик

Дипросалик е сред популярните мазила тип унгвент, в чийто състав влиза салицилова киселина. Предлага се и във вариант лосион. Употребата му се назначава при състояния като упорита дерматоза, протичаща с интензивно кожно лющене.

Този лекарствен продукт е приложим при псориазис, екзема, дерматит, себорея (и в окосмените части). С успешен изход се оказва терапията с този салицилов препарат само в случаите, когато специфичното състояние се поддава на третиране с кортикостероид.

Апликациите с унгвента са общо две. Препоръката е на база дневно приложение. Най-добре е апликациите да се осъществяват в началото и в края на деня. Задължително без комбинация с превръзка.

Дипросалик е необходимо да бъде нанесен върху кожата на тънък пласт. В случай, че се налага с него да бъде третиран по-голям по площ участък, специалистът преценява как може да се извърши това.

По отношение на терапевтичната продължителност ще поясним, че тя се определя от специалист. Самоназначаването на промени в нея не е желателно.

По време на курса се изисква пациентът да наблюдава и за проявата на реакции от типа на повишена болезненост и чувствителност на третираната зона. Изтъняване на кожата и дори кървене също са сред възможните сигнали, при които консултацията със специалист е наложителна.

При деца тези реакции могат да бъдат далеч по-сериозни. Последствията от приложение на унгвента е възможно да се изразят  в подуване и възпаление на фонтанелата и забавяне в растежа и развитието на детето.

Приблизителната цена, на която е възможно да откриете препарата, е около пет за опаковка от 15 грама.

Елосалик

Елосалик е другата алтернатива за унгвент със салицилова киселина. Част от компонентите в състава му е и компонентът със силно изразен кокрикостероиден ефект мометазон. Заедно със салицилова киселина той работи за премахване на сърбежите, лющенето и зачервяването на кожата.

Особено висока е ефективността на елосалик в случаите, когато се използва за лечение на псориазис. При наличие на алергия, кожни и гъбични инфекции, херпес и розацеа употребата на това мазило не е най-удачният вариант.

Децата под 12 години също не подходяща целева група за приложение на мазта.

Наличието на моноестер в елосалик също е възможно да предизвика кожно дразнене. Поради наличието на салицилова киселина в унгвента е възможно кожата, незащитена с него да изгори при излагане на слънце. Мазилото е неподходящо за приложение под формата на компрес и превръзка.

Две са препоръчваните апликации за третиране на проблемната кожа с елосалик. Мазта е необходимо да се разнесе на тънък слой, след което ръцете се почистват старателно под течаща вода и задължително с използване на измивен препарат.

Една от препоръките за приложение на препарата е да се избягва контакт между него и лигавиците. Не повече от 15 гр е количество от салициловата маз, което може да бъде апликирано на дневна база.

Макар и в изключително редки случаи не са изключени реакции като силен сърбеж и парене на третираната област от кожата. Не е изключен риска от прекомерно избелване или окосмяване на третираните участъци.

Възможно е препаратът да потисне бъбречната функция поради наличието на салицилова киселина в него. Дори и при най-малко съмнение за нетолерантност на организма към него, консултацията със специалист е наложителна.

Елосалик е възможно да бъде да бъде открит във всяка аптека на достъпната цена от 7,5о лв за опаковка с тегло от 15 грама.

Ацербин маз

Още един продукт, в чийто състав влиза салицилова киселина, е ацербин маз. Освен нея други два активни компонента са ябълчена и бензоена киселина. Трите съставки са безкомпромисни към тежките рани, дори и към тези, чиято повърхност е сълзяща.

Ниското съдържание на мазнини в ацербин го прави подходящ за приложение дори върху окосмените части на тялото. Апликациите с него може да правите и сами. Просто разнесете малко количество върху увредената повърхност.

Няма ограничения в продължителността на лечението и възрастова граница при приложението на ацербин. Подходящ е дори за бебета. Достъпната цена е още един плюс – 9 лв за 30 грама.

Разтвор ACIDUM SALICILICUM

кокоши трън
Салицилова киселина – надеждното средство при кокоши трън

Разтвор ACIDUM SALICILICUM може да закупите в готов вариант или да приготвите от салицил на прах.

В първия вариант ще откриете в тъмни бурканчета. Приготвя се в специализираните аптеки. Предназначен е за третиране на гъбични и микотични проблеми. Предизвиква силно лющене на кожата, след което се появява нова и напълно здрава кожа. Едновременно с това съдейства за елиминиране на инфекцията, отговорна за проблема.

Готовият препарат съдържа още формалин (15%), глицерин и резорцин. Употребата му върху деликатни и чувствителни тъкани не е препоръчителна.

Цената на бурканче от салициловия разтвор е 6,80 лв. Открихме го и онлайн в Аптека1.

Салицил на прах, киселина

От салицил на прах може да приготвите и коментирания по-горе разтвор. Компонентът се разтваря еднакво добре в спирт и вода. Приготвят се разтвори от един или два процента. Тези със спирт се използват за лечебни цели. А тези с вода се използват за консервиране на плодове и зеленчуци.

При кулинарната употреба на салицил на прах трябва да се съобразите със следната препоръка – количеството киселина на литър вода е между 0,8-1 грам.

Средната цена за пакетче от двадесет грама е 1,5 лв.

Салицилов спирт за акне, микози, себорея, 2% и 1% разтвор

Салицилов спирт е друг ценен продукт със салицилова киселина. Насоки за употребата му се дават при състояния като акне, себорея и тежки микози. Предлага се във варианти на 1 и 2% разтвор.

Нанасянето на салицилов спирт е изключително лесно. С подходящ памучен тампон, напоен с разтвора, се третира кожата с гореизброените поражения.

Нежелателно е третирането на големи участъци от кожата. Това би довело до световъртеж в определени случаи. Бъдещите майки също е препоръчително да се въздържат от употребата му. Особено през последното тримесечие от деликатните девет месеца.

Препоръката засяга и кърмещи жени. Пациентите, които не са навършили 12 години, също не бива да се лекуват със салицилов спирт. Повече от пет дни не бива да продължава третирането с него. Препоръчителен срок на терапията – три дни.

Цената на салицилов спирт е достъпна за всеки български потребител – между 0,80 и 1 лв за бутилчица 100 мл.

Шампоан със салицилова киселина

Салицилова киселина присъства като компонент в шампоан за коса, предназначен за третиране на проблемен скалп. Псориазис, пърхот и различните видове себорея не са предизвикателство за салицилова киселина. Благодарение на антимикотичните й свойства третирането със качествен салицилов шампоан бързо дава резултати.

АЛГОПИКС – шампоан, душ гел, лосион, емулсия

Алгопикс предлага цяла серия от продукти със салицилова киселина. Ще започнем с шампоана. Този достъпен продукт (цена за 200 мл – 7,50 лв) е добро решение за третиране на скалп с пърхот.

Освен коментираната салицилова киселина той съдържа още хвойнов катран и ценен комплекс, добит от микроводорасли.

Действието на шампоан алгопикс е комплексно – едновременно почиства и възстановява скалпа. Подпомага отделянето на неприятните люспи.

Резултатът от употребата му е овлажнен и съживен скалп. Очаквана полза е и минимизирането на риска от повторна появата на пърхот.

Необходимо е след нанасяне на продукта върху влажна коса, той да престои между пет и десет минути за по-пълноценно усвояване. В процес на терапевтичния курс се налага употребата му да се осъществява поне 3-4 пъти в седмицата.

За запазване на постигнатите резултати е достатъчно да употребявате Алгопикс поне веднъж-два пъти (на седмична база). Налични противопоказания за употребата му – бременност, деца под 12 години и кърмене.

Препоръчва се употребата му да се допълни и от употреба на лосиона за скалп (цена за 120 мл – 8,70 лв). Той се нанася обилно върху косата без последващо изплакване. Апликациите с него се прилагат до пълно елиминиране на проблема.

Подпомагащ ефект при олющване на вроговения кожен слой оказва и дермалната емулсия за тяло на Алгопикс. Препоръчителна цена за опаковка от 200 мл е 10,80 лв.

Този продукт е обогатен с урея, алантоин, комплекс от микроводорасли и с масла от шея и бадем. Препоръчително е кожата да се третира с него по два пъти на ден. Ограничението за употреба от лица под 12 години е в сила и тук.

Серията предлага и душ гел за измиване на тяло, който е подходящ за ежедневна употреба. Тук възрастовото ограничение пада на 6 години. Цената също е достъпна – 8 лв за 200 мл. А съставките са са доказан положителен ефект при себорея и псориазис – салицилова киселина, водорасли (екстракт), хвойна (катран) и масла (бадем и шеа).

С хайвер против пърхот Alterna Caviar

Луксозният шампоан на Alterna Caviar с хайвер и салицилова киселина е безкомпромисното и сигурно оръжие срещу пърхот. Формулата действа с еднаква ефективност при мъже и жени.

Подходяща е за ежедневно приложение, което гарантира не само бързо премахване на всички люспи, но и вероятността от повторната им поява. Към двете ценни съставки е добавен цинк пиритион и плодови киселини – компоненти борещи се ефективно с дрождите. И всичко това в гарантираното отсъствие  на вредни парабени, сулфати и още куп убийци на красотата.

Цената за луксозния продукт на Алтерна е 77 лв за опаковка от 200 мл.

Кериум на Ла Рош против пърхот и псориазис

Шампоан Кериум на Ла Рош е друго ефективно решение за справяне с пърхот и псориазис на по-достъпна цена (200 мл за 27 лв). Комплексът от липохидрокси киселина и гликацил гарантира резултати още от първото приложение.

След три седмици подобрението вече е трайно. Препоръчва се измиване на косата с него два пъти в седмицата. За запазване на резултата – третиране веднъж в седмицата.

Видове салицилов крем

Салицилова киселина в крем се влага с цел овладяване лющенето на кожата, премахване на пигментни петна или премахване на мазоли. Ето и най-популярните продукти.

Авен Akérat 10 (АКЕРАТ) крем за тяло

Френският лидер Авен предлага крема за тяло Акерат, който съдържа салицилова киселина. Високата цена от 37,80 лв за 200 мл се оправдава напълно от постигнатите резултати.

Подхранва, успокоява и проявява кератолитичното си действие, прилаган два пъти дневно върху лющещата се кожа. Уместна е употребата му при деца над три години.

Серум НЕОТОН против лунички и избелване на тъмни петна по кожата

Френските специалисти от Исис Фарма са разработили и формулата на серум Неотон. Той е подходящ за избелване на кожни участъци, по които има тъмни петна.

Във формулата е заложено на комбинация от салицилова, аскорбинова, гликолова киселиа и алфа-арбутин. Препоръчва се употребата на Неотон като нощен крем. Цената, на която ще откриете опаковка от 25 мл, е 37,64 лв.

HARD SKIN – омекотяващ крем на Шол

Немският гигант Шол също залага на салицилова киселина в продукта си HARD SKIN – омекотяващ крем за крака. Той спомага за премахване на вроговения кожен слой и на неприятните мазали. Спомага за епителизацията на кожата.

Препоръчителна цена за 60 мл е около десет лв.

Ксериал XERIAL 50 – крем за мазоли

Формулата на Ксериал 50 е разработена от френските лаборатории на  SVR. Тя е подходяща за употреба дори при най-тежките форми на кератоза, псориазис и брадавици. Отличава се от останалите подобни продукти по удължения период за освобождаване на активния компонент.

Ориентировъчната цена за 50 мл Ксериал 50 е около 28 лв.

Ксеролис (XEROlys 50) за удебелена кожа по лактите и др.

Друга алтернатива за третиране на кератоза е крем Ксеролис (XEROlys 50). Неговата формула включва освен салицилова, гликолова и млечна киселина. Третирането на загрубялата кожа по лактите и ходилата, трябва да се осъществява двукратно.

Препоръчителна цена – 34 лв за опаковка 50 мл.

Маска за дълбоко почистване на порите на JEAN D’ARCEL (Жан Д’Арсел)

Дълбокопочистващата маска на  JEAN D’ARCEL (Жан Д’Арсел) гарантира щадящо премахване на мъртвите кожни клетки и почистване на порите. Освен салицилова киселина този уникален продукт съдържа бизабол,  масло от жожоба и лешник.

След нанасянето на плътен слой маската трябва да престои 5-10 минути. Цената, на която ще я откриете, е 58 лв за 50 мл.

Химични свойства на салициловата киселина

Сред най-важните химични свойства на салицилова киселина е способността й да се естерифицира. Тя взаимодейства(разтваря се) както с други киселини (бензоена, оцетна, млечна), така и с вода, мазнини и спирт.

Производни на салициловата киселина – аспирин, фенацетин, аналгин и др.

Производни на салицилова киселина са препаратите, за чието производство коментираната киселина се естерифицира с други вещества. Например познатият ни аспирин се получава при естерификация на салицилова и оцетна киселина.

Резултатът от този процес се нарича ацетилсалицилова киселина или по-просто казано аспирин. Известно е като средство за обезболяване и сваляне на температура. В САЩ се използва предимно при ревматични болки.

Но напоследък се появиха противоречиви мнения относно безопасността за здравето ни при вътрешен прием на аспирин.

плексит
Салицилова киселина успокоява болката при плексит

Фенацетин и аналгин са други производни на салицилова киселина. Действието им се припокрива с това на аспирина. Към списъка с производни ще добавим още и фенилбутазон и натриев салицилат. Още две съставки с обезболяващо и антипиретично действие.

Противопоказания и странични ефекти

Пациенти с непоносимост към салицилова киселина, както и такива с бъбречни проблеми не бива да я приемат нито външно, нито вътрешно.

Като страничен ефект от вътрешен прием на киселината се поява дразнене в стомаха. Това е причина за препоръката пациенти с язва да не приемат аспирин и производните му.

При външно приложение  е възможно да се проявят нежелани ефекти като зачервяване, парене и сърбеж.

Със засилено внимание се прилага салицилова киселина през летния сезон. Приложението й и последващо излагане на слънце може да причини сухота, лющене и прекомерна пигментация.
А Вие какво мислите за салицилова киселина и за материала ни за нея?Ако го намирате за полезен, споделете го в социалните мрежи и не забравяйте да гласувате за него. Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Салицилова киселина: Спасението при акне, брадавици, мазоли, плексит и още куп проблеми
5 (100%) 2 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!