Геломиртол спасява от антибиотик при кашлица, настинка и синизут (Приложение, заместители и народни лекове с мирта)

Ползи и дозировка на геломиртол форте и за деца при кашлица, синузит и др. Билката мирта и масло от мирта. Плюсове и минуси. Аналози: Тавипек, синупрет, флудитек.

Още в текста: ➮ Употреба при бронхит. ➮ При ларингит. ➮ При простуда и хрема. ➮ Домашни капки за нос с миртово масло. ➮ Отхрачване. ➮ Инхалации. ➮ Противопоказания на геломиртол и ➮ странични ефекти. ➮ Внимание: ➮ Бременност! ➮ Алергия! ➮ Астма!

Геломиртол за избягване на антибиотиците

В сезона на настинките геломиртол е незаменим медикамент. Той е прекрасна алтернатива за избягване на вредните антибиотици. Ако посегнете към него навреме, шансът да избегнете силните антиботични препарати е много голям.
Благодарение на способността си да насърчава отделянето на секрет, геломиртол минимизира риска от усложнения. Приемайки го навреме стопирате разпространението на секрета към бронхите. Но дори и когато той вече е там, геломиртол е ефективен.
Подробно с начина на действие и приложение на този препарат с растителен екстракт от мирта ще Ви запознаем в материала.

Растението билка мирта (Myrtus), как да го познаем

мирта

Миртол от растението мирта е активният компонент в познатия ни геломиртол.

Растението мирта принадлежи едновременно и към дървесните, и към храстовидните растение. Този вечно зелен растителен вид, който вирее в Южна Америка, Япония и по Средиземноморието, често е висок от метър до два метра и половина.

Листата му са с изключително остри върхове. Сравняват ги дори с острието на нож. Покрити са с бели петънца.

Плодчетата са бяло-зеленикави с червени петънца. Те са  с овална форма. Събрани са в гроздчета. Покрити са с восъчна обвивка. Именно тя се използва са суровина в производството на свещи и сапуни.

Използваеми за нуждата на медицината са още корените, кората, листенцата и цветовете.

Лечебни свойства и приложение

Билката мирта е едно от най-добрите природни средства за успокояване на възпалението по лигавиците на дихателните органи. Намалява оточността. Дренира и прочиства като стимулира отделянето на секрет.

За справяне с инфекциите от значение са антибактериалните й свойства. Ефективно се бори и с всякакви възпаления – не само, засягащи лигавиците, но и кожната повърхност.

Заради силно изразения борово-лимоново аромат на мирта я използват и като средство за ароматизиране на козметични продукти.

За терапевтични цели се използват плодовете, листата и младите филизи на мирта. Познати са приложенията й при рани, циреи, изгаряния, гнойни възпаления на очите и ушите, туберкулоза, дизентерия, анемия.

Спектърът на действие на билката мирта е изключително широк. Използва се не само за профилактика и лечение на грип, настинки.
Инфузии и тинктури от билката лекуват бронхит, астма, туберкулоза, дифтерит, синузит, заболявания на костите, сърцето и мозъка.

Терапевтичен ефект притежава и при епилепсия. Има данни и за положително въздействие на билката при диабет и тумори.

Ползи и домашни рецепти с мирта и масло от нея

При настинки за засилване на имунитета по 3-4 пъти на ден след хранене сдъвчете 3-4 листа от мирта.

При заболявания на носоглътката ефективен лек се приготвя по следния начин – 1 супена лъжица счукани изсушени листа от мирта се заливат с чаша водка или 70% алкохол. Сместа се поставя в буркан с тъмно стъкло. Настоява се 6-7 дни на тъмно място при стайна температура. Следва прецеждане.

мирта

Мирта се използва и в народната медицина.

Може да се използва за гаргара при стоматични и дихателни проблеми. Правят се по 4-5 пъти на ден. Пет капки от тинктурата се разтварят в 1/3 чаша топла преварена вода.

При охлузвания, драскотини, рани нанасяйте върху възпалено място директно в неразреден вид.
Язви по кожата се третират с необходимото количество от тинктурата върху марля. След изсъхване на марлята компресът може да бъде отстранен.

От охладената течност поставяйте по 3-4 пъти по две капки във всяко око. Паралелно приемайте вътрешно и чай от мирта (една чаена лъжичка на чаша вряла вода; киснене 10-15 минути, прецедете).
За да се избавите от пърхот 2-3 супени лъжици плодове мирта залейте с 2 чаши вряща вода. Киснете извлека 5-6 часа. След това го прецедете и с него изплакнете главата си.

Домашни капки за нос с масло от мирта

За приготвянето на нашите капки за нос с масло от мирта за база се използва масло от жълт кантарион. Необходимото количество от него е две-три лъжици. Към извлека се добавят и две-три капчици от ценното миртово масло.

От този разтвор може да поставяте по 3-4 капки във всяка ноздра на всеки час и половина.

Масло от мирта при суха кашлица (или разтворени капки геломиртол

Масло от мирта разтваря гъстия секрет, натрупан в бронхите. Улеснява дишането и улеснява отхрачването. Подходящо е и при суха кашлица, която протича без отделяне на секрет.

Вариантите са прием на капсули геломиртрол. До 12 часа след приема им продължава освобождаването на маслото. Това гарантира по-леко дишане.

Може да разтворите и няколко капки от тези, които препоръчваме по-горе в чаша подкиселена течност.

Друг вариант е да добавите 4-5 капчици масло мирта към 100 мл мед. По лъжичка от този микс се приема до 4 пъти на ден. Задължително след приема на всяка от дозите приемайте и голямо количество подкиселена течност.

Други рецепти с мирта и масло от мирта

За дезинфекция на помещения използвайте аромалампа. В нея се поставят между 3 и 7 капки. Това количество е достатъчно да убие микробите във въздуха.
Във водата във ваната добавете 3 до 5 капки от мирта, за да премахнете умората и да освежите кожата. Същото количество капки се използва за получаване на ароматни соли, с които може да направите пилинг на тялото или да разтворите във ваната. За база използвайте шепа едра сол.
От 4 до 6 капки е количеството масло от мирта, което се използва за масаж (15 гр базово масло е достатъчно за това количество). Масажът облекчава ставни болежки и симптомите на настинка.

Някои специалисти препоръчват маслото да се използва в по-големи количества, а именно да се смеси със същото количество от любимата база.

За втриване в гърдите при респираторни заболявания е необходимо да смесите 10 грама базово масло да смесите със 7 капки миртово масло.

При инфекции на пикочните пътища препоръчват бани на половината тяло с 5 капки от масло, разтворени в съответното количество вода.
За профилактика и лечение на съдови проблеми ароматерапията препоръчва смес от капчица масло мирта+масло от кипарис.

Болката, причинена от фрактури, е лесно да бъде успокоена със студен компрес миртова отвара върху засегнатото място. Супена лъжица счукани изсушени листа поставете в емайлиран съд. Залейте с чаша студена преварена вода. Оставете емайлирания съд на водна баня  за 15 минути. Охладете, прецедете и използвайте течността за компрес.

При очни инфекции използвайте следния лек – изстискайте сок от 5 листа от мирта. Залейте го с една супена лъжица вряща вода.

Ползи, дозировка и употреба на геломиртол 

Геломиртол е препарат, чийто ползи върху дихателната система са неоспорими. Ще Ви запознаем подробно с ползите му, неговия начин на употреба и дозировка в конкретните ситуации. Най-общо препоръките за приема му изглеждат по-следния начин:

Форма на заболяването при възрастни и деца над 10 години Доза Брой приеми
Остра 2 капсули 4-5
Хронична 2 капсули 3

Тип на заболяването при деца между 4 и 10 години Доза Брой приеми
Остро 1 4-5
Хронично 1 3

 

Задължително прочетете този изчерпателен и изключително полезен материал, посветен на геломиртол.

Колко дълго и колко пъти на ден се пие?

Продължителността на прием на геломиртол, както и на точната дозировка се определя от спецификата на състоянието и възрастта на пациента.

При симптоматика с хроничен характер продължителния прием на препарата не представлява опасност за здравето. Тази препоръка е на база наблюдението на пациенти, приемащи препарата за срок от 26 седмици. Дори в толкова продължителен период употребата му се счита за безопасна.

Но в случай, че симптоматиката остава неповлияна или се влошава дори и след прием на геломиртол, това е сигурен знак, че трябва да се консултирате със специалист.

Стандартната препоръка за прием на капсулите гласи, че те трябва да бъдат поглъщани половин час преди хранене. Задължително е този процес да бъде съпътстван с обилни количества хладка течност.

Възрастните, при които възпалението протича в остра форма, приемат по две капсулки. Общо за деня те трябва да осъществят четири или пет приема. Когато заболяването е хронично, дозировката е трикратно по две капсулки. По тази схема се приема геломиртол и като част от поддържаща терапия. Предписаната дозировка за възрастни се отнася и за деца над десет години.

За по-малките пациенти между 4 и 10 години дозировката е по таблетка. Броят на приемите и в този възрастов диапазон остава непроменен при остри и хронични състояния.

За да по-лесно заспиване и спокоен сън препоръчително и е последната планирана капсулка за деня да бъде погълната преди лягане.

Втечняване на секрета и отхрачване

геломиртол

Геломиртол спасява от антибиотик.

Коментираният геломитрол работи ефективно в насока втечняване на секрета и улесняване на отхрачването. Попадайки в стомага меките капсули се разтварят. Активният компонент не остава в тракта. По кръвен път той се влива в лимфата и проявява лечебните си ефекти.

Той спомага за отбъбването на натрупания в бронхите секрет. Това неминуемо води до по-лесно отхрачване. С отделяне на секрета настъпва и очакваното облекчение.

Дори и при силно сгъстен и напластен секрет геломитрол упражнява терапевтичните си ефекти.

При синузит + алтернативни начини

Заради положителното въздействие на геломиртол върху секретите се счита, че той е добра алтернатива при синузит. Действа със същата ефективност, с която проявява лечебните си ефекти при бронхит и възпаления на гърлото.

Специално за облекчаване на симптоматиката при синузит препоръчителен е вариант геломиртол форте. При него активният компонент е в по-висока концентрация – 300 мг (за разлика от обикновения геломиртол – 120 мг).

Но приемът на геломиртол форте има един съществен недостатък. Не е препоръчителен на деца, които са на възраст под десет години.

При синузит си помогнете и с алтернативни методи, които гарантират мигновено освобождаване на синусите от секретите и успокояване.

Безспорно най-ефективният и популярен метод са парните инхалации. За тях може да използвате билки и етерични масла с доказано успокояващо действие като лайка, мента, лавандула. По-долу ще разгледаме и инхлациите с масло от мирта.

Морската сол, която е основен компонент в добре познатите ни физиологични разтвори, също е добър помощник. От нея е необходимо количеството от чаена лъжица. Трябва Ви и същото количество водороден пероксид. Двата компонента разтворете в чаша вода (използвайте дестилирана).

И ето че вече разполагате с ефективна течност за промивки на назалните кухини. Препоръчваме използването на спринцовка при извършване на процедурата. По-удобно е.

Достатъчно е да промивате синусите си по веднъж на ден. Не прекалявайте с този лек. Съществува риск от изгаряне на синусите.

Идеален заместител на коментирания разтвор е лъжичка сода и същото количество сол, отново разтворени в чаша вода (дестилирана).

Задължително прочетете и материала ни, посветен на алтернативните методи за справяне със синузит – ТУК.

При простуда и хрема + алтернативно лечение

При простуда и хрема също заложете на геломиртол. Миртовото масло в него отпушва носа, облекчава дишането, спомага за отбъбването на лигавицата. И най-важното стопира проникването на инфекцията към белите дробове.

Или най-общо казано геломиртол е в състояние да Ви предпази от куп усложнения, до които може да доведе една обикновена настинка.

Когато сте настинали и кошмарната хрема не Ви дава мира, може да си помогнете и с алтернативни методи. В тях задължително присъстват най-мощните имуностимуланти от природната аптека – чесън, мед, лук, лимон и джинджифил.

Методите тук са наистина много. От накапването в ноздрите по няколко капчици лук или чесън до вътрешен прием на някои комбинации като – чесън, мед, лимон и лют червен пипер или лук с мед.

Съветваме да прочетете ТУК и невероятно полезния ни материал, в който събрахме на едно място всички методи за лечение на хрема – официална и алтернативна медицина. 

При запушен нос и подсмърчане

Когато Ви мъчи запушен нос или просто подсмърчате, геломиртол отново е спасението, което може да спести куп проблеми и усложнения. Маслото от мирта съдейства за незабавно отпушване на носа. По този начин секретът изтича навън, а не се задържа в синусите.

Усложнения като синузит, кашлица и възпаления на бронхите е лесно да бъдат избегнати при навременен и адекватен прием на геломиртол.

Дозировката и в този случай е стандартната. Облекчението настъпва още след първия прием. След няколко дни оплакванията са овладени напълно.

При ангина + още начини за лечение

Мъчителната ангина, протичаща със симптоматика раздразнено гърло, е лесно да бъде овладяна с помощта на геломиртол. Лекарството облекчава дишането и спомага за изчистване на неприятните налепи по сливиците.

И в този случай предпазва от усложнения. И всичко това отново се дължи на активния компонент миртол, което е извлечен от миртово масло.

Гаргари, компреси и прием на топли напитки (не горещи) също облекчава състоянието. Най-популярен метод на народната медицина е компрес с топла извара. Добре е да го задържите върху гърлото, докато изварата изстине.

Гаргари с медена вода, вода със сода, прополис и смрадлика, също са изключително ефективни.

Вижте и изчерпателния ни материал, посветен на алтернативните и официалните методи за справяне с мъчителната гнойна ангина – ТУК.

При ларингит

При възпаления на ларинкса от всякакъв произход геломиртол отново е надеждното решение. Ефектите, които този препарат притежава, се проявяват и при ларингит. Успокоява дразненето и възпалението благодарение на безценния миртол.

При ларингит геломиртол е ценен не само заради успокояващото си действие, но и заради способността си да стопира разпространение на възпалението към бронхите. Дозира се по стандартния начин за прием при остри състояния.

При ринит 

Облекчаващ и успокояващ ефект има геломиртол и при проява на симптоматиката, свързана с ринит. За ползите на препарата върху синусите вече разяснихме.

Ясно е, че миртолът в него подпомага отбъбването на лигавицата. Спомага за отстраняване на задържаната секреция. А това предотвратява по-нататъшни възможни обострения и усложнения. Това ползите му в случай, че ринитът протича с течащ нос.

Когато той се проявява със запушване на носа, геломиртол също е ефективен. Отпушва носа и облекчава дишането.

При оплакване от ринит не забравяйте да потърсите помощ и в народната медицина. Задължително опитайте лековете, наложили се като най-ефективни – накапване по няколко капчици сок от чесън или лук в ноздрите, прием на лук и чесън и инхалации с лайка.

Още методи за овладяване на мъчителната сенна хрема ще научите от ТУК. Прочетете задължително!

При хроничен и остър бронхит

При остър и хроничен бронхит заради успокояващия ефект, който геломиртол оказва върху бронхите, той е един от препоръчваните препарати. Подпомага процесите на оздравяване благодарение на отхрачваващото и отбъбващото си въздействие.

През лимфата активният компонент от капсулата геломиртол достига до възпалените бронхи. Помага им да се пречистят и стопира разпространението на инфекцията.

Инхалации с масло от мирта

геломиртол форте

Геломиртол форте е по-силен от обикновения геломиртол.

Инхалации с масло от мирта оказват смекчаващо действие при възпаления на дихателните органи достатъчно е да добавите една или две капчици от миртово масло в инхалатора или литър вряща вода. Пет минути е препоръчителната продължителност на процедурата.

След нея веднага ще почувствате бленуваното облекчение. Дишането Ви е улеснено, а дразнено редуцирано.

Други приложения

По отношение на активния компонент миртол, който се съдържа в масло от мирта и геломитрол, ще кажем че той има и други приложения.

Приложим е външно под формата на масло за масаж, маски и компреси.

А геломиртол може да приемате освен при гореописаните заболявания и при наличието на пневмония. Установено, че и в този случай проявява успокоителното и терапевтичното си въздействие върху дихателната система.

Но в този случай е необходимо да се консултирате със съответния специалист преди да започнете да приемате препарата.

Лечение на същите проблеми по д-р Атанас Михайлов

За изцеление на коментираната симптоматика д-р Атанас Михайлов изпитани методи и популярния чай “Бронхозан”. Билковата композиция е подходяща при остри и хронични пристъпи на бронхиални заболявания. Допустимо е използването й дори при астма. Съдържа следните лечебни треви – слез, сладник (корен), риган, иглика (цвят и корен).

Композицията “Бронхозан” е налична в Зоя. бг. Предлага се на цена от около 7 лв.

Д-р Михайлов съветва пациентите с кашлица да потискат откашлящите механизми, чрез които бронхите се самопречистват. Такъв е ефектът на повечето медикаменти.

За естественото им прочистване от слузта помага дори най-обикновена вода, приемана в количеството от поне по два литра на ден. Известният натуропат препоръчва в такъв случай минерална вода с високо карбонатно съдържание, каквото предлага горнобанската вода.

Инхалациите с топъл, но същевременно влажен въздух са друг препоръчван метод от д-р Михайлов.

Лапа със синап е изключително ефективна, особено при бронхит, протичащ със спазми. За успеха от приложението на този метод значение има продължителността на престоя на лапата. Не трябва да се допусне изгаряне на кожа, а само нейното леко зачервяване.

Около 30 минути е оптималният срок. Лапата престоява в горната част на гърдите. Приготвя се от част синап (смлян задължително) и между пет и десет части обикновено брашно. Слага се и малко водичка, за да се получи кашичка. Получената маса разстелете върху марля преди да положите върху указаната зона.

Натуропатът препоръчва още и домашно приготвен лимонов сироп с бира. За 30 минути варете на водна баня следните компоненти:

  • бира – 250 мл
  • небет шекер или захар – 100 грама
  • лимон – измит и нарязан заедно с корите, но без семките
  • ром, мастика или коняк – три супени лъжици (добавя след приключване на варенето)

По лъжица от този лек може да се през четвърт или половин час, както и през час. Приемите зависят от силата на спазъма.

Като подкрепа към това лечение д-р Михайлов препоръчва още и енгистол, осцилококцинум, ехилацея, сребърна вода и клеева тинктура. Те единствено биха насърчили оздравителните процеси.

Видове геломиртол на пазара

На пазара у нас са достъпни три вида геломиртол. Ето и кои са те и какви са техните особености.

Геломиртол на капсули

Класическият вариант на геломиртол е капсули в концентрация от 120 мг. Цената на опаковка с 20 броя вътре е около 8-9 лв. От лечебните ефекти на тази разновидност на геломиртола могат да се възползват единствено пациентите на възраст над 4 години. Дозировката в конкретните случаи вече посочихме по-горе.

Геломиртол Форте

С по-висока концентрация, на приблизително същата цена се предлагат капсулите геломиртол форте. 300 мг е съдържанието на активен компонент във всяка една от тях. Опаковка от 20 броя се предлага срещу 9,90 лв.

За разлика от стандартния вариант на геломиртол, разновидността форте е неподходяща за деца под 10 години. Има малка разлика и в дозировката при пациенти над тази възраст, спрямо класическия вариант.

Допустими на ден са до четири приема, а не пет, както при стандартния вариант. По капсула се приема при остри състояния в общо три или четири приема за деня.

При хронични оплаквания отново се приема по капсула, но само по два пъти.

Геломиртол за деца. Как се дава?

бронхит

Геломиртол помага при борнхит.

На деца класическият вариант на геломиртол се дава в количеството от една капсула, само в случай че те са навършили 4 години. Повечето специалисти препоръчват редуциране на дозата наполовина спрямо тази, която се приема от възрастните при съответното състояние. Редуцираната доза се приема до навършване на 10-годишна възраст.

Етерично масло от мирта

Етерично масло от мирта е най-добрият аналог на геломитрол заради изобилието на ценния миртол в етеричния извлек. Употребата му се препоръчва за инхалации при патология в белите дробове, дължащи се на инфекции и замърсена околна среда, както и на тютюнопушене.

Употребата му се препоръчва още за укрепване на косата и на кръвоносните съдове (разширени вени и хемороиди).

В биоенергетичен аспект мирта помага да се избавим не само от умората, но и от самосъжалението и алчността. Счита се, че маслото от нея е най-добро за нуждите на медитиращите.

Styx, Nurs

Styx е една от марките, предлагащи масло от мирта. Цената за 10 мл е 26-27 лв. NURS също предлага натурален продукт масло от мирта. Цената е двойно по-ниска и за двойно по-голямо количество – 14 лв за 20 мл. Марката предлага и крем с миртово масло, което ефективно се бори с бръчките по лицето.

Масло myrtus communis + видео за билката: 

Масло myrtus communis предлага Пранаром. Цената за 10 мл продукт, сертифициран като био, е 18 лв. Растението, от което се извлича вирее по Средиземнорието. За пръв път се споменава в Библията. Възпято е и от арабските поети. В гръцката митология е известно като средство за възпламеняване на любовта.

От ботаническа градина “Серафимови”

От ботаническа градина “Серафимови” може да закупите резници мирта. В случай, че желаете да отглеждате това уханно растение, може да го засадите и в саксия.

Аналози и заместители на пазара, сравнение и цена

Ще се спрем и на заместителите на геломитрол, както и на неговите аналози. Препаратите, с които можем да го заместим, оказват същия ефект върху бронхите и синусите.

Пастили за смучене бронхикум

Аналог на геломиртол са познатите ни пастили за смучене бронхикум. Сходството им е обусловено не от еднаквия състав, а от еднаквото действие на  двата препарата. В бронхикум активен компонент е екстрактът от мащерка, извлечен с разтвор на глицерол, етанол и амоняк.

И този препарат е подходящ за деца над 4 години. За тях препоръчителната доза е таблетка по два или три пъти на ден. Децата на 12 години и възрастните могат да приемат общо до десет таблетки дневно, разпределени в пет приема.

Достъпната цена е още един плюс на бронхикум – двадесет таблетки струват 6,90 лв.

Тавипек

И тавипек, както геломиртол е препарат със силно изразено антимикробно действие. Активното вещество в първия препарат е извлечено от лавандула (широколистна). При остри и хронични бронхити, кашлица и синузит е препоръчителен приема на този препарат.

В сравнение с геломиртол в указанията за прием на тавипек възрастовата граница е по-висока – след 12 години. Пие се двукратно. Единичната доза е три капсули. Възможно е приемът на коментирания препарат с лавандула да повлияе негативно на стомашно-чревния тракт.

Цената на тавипек също е достъпна – 30 капсули за 9 лв и 20 капсулки за 6 лв.

Синупрет

тавипек

Тавипек – един от заместителите на геломиртол.

При възпаление на синовиалните и бронхиалните мембрани се препоръчва и синупрет. Обвитите таблетки с положително въздействие върху насъбралия се секрет дължат ефекта си на екстрактите от тинтява, иглика, бъз и върбинка.

Препаратът може да се приема и като допълнение към  назначеното антибиотично лечение.

Спрямо геломиртол и тук възрастовата граница е по-висока. Прием на синупрет се препоръчва на пациенти над 6 години. За тях и тези до 12 години дозата е по таблетка трикратно. За децата над 12 години и възрастните приемите същото остават три, но дозата е две таблетки.

За разлика от геломиртол приемът на синупрет не може да бъде по-продължителен от седмица-две.

Опаковка с 50 таблетки се предлага за 10 лв, с 20 за 8,60 и със 100 за 23 лв.

Флуимуцил

Флуимуцил спада към групата на муколитиците. Ацетилцистеин е активният компонент, който се съдържа в концентрация от 600 мг във всяка разтворима таблетка.

За разлика от геломиртол, този препарат е абсолютно противопоказен за пациенти с астма, тъй като е възможно да увеличи спазмите им.

Възрастните разтварят по таблетка на ден и я приемат задължително след храна. На деца може да се назначи единствено по преценка на лекар.

При остри състояния приемът е с продължителност между седем и десет дни; при хронични – до месец-два.

Гадене, повръщане и уртикария са оплаквания, които се проявяват често.

В аптечната мрежа и онлайн десет разтворими таблетки Флуимуцил в концентрация от 600 мг се предлагат на цена от 11 лв.

Гелоситин

Гелоситин е друг вариант на продукт в грижа за назалното здраве, който се предлага под формата спрей (15 мл на цена от 10,30 лв).

Препоръчва се за овлажняване на суха и увредена лигавица в резултат от продължителен престой в помещения със сух въздух и употреба на препарати за отпушване на носа. Особено ефективен и при ринит, протичащ без отделяне на секреция.

Заради натуралния си състав (рициново, лимоново и портокалово масло), гелоситин е добра алтернатива за бременни, кърмещи и деца над 3 години. В това отношение превъзхожда познатия ни геломиртол. Препоръчително е на ден да се осъществяват по няколко впръсквания във всяка ноздра. Еднократната апликация включва поне две-три впръсквания в ноздра.

Сироп флудитек

Сироп флудитек също спада към семейството на муколитиците, които се предписват при нарушена бронхиална секреция. Подходящ е за прием от лица над 2 години. На тях се предписва детския вариант, който е в концентрация от 2% на активния компонент карбоцистиен.

Децата между две и пет годинки приемат два пъти по 5 мл. За останалите над тази възраст дозата остава непроменена, но приемите са 3. Цената на 125 мл от този сироп е 7,50 лв.

Вариантът за възрастни е с 5%-ова концентрация на активния компонент. Предлага за около 8 лв. От него се препоръчва да се приемат по 15 мл, трикратно. Подходящ е за младежи над 15 години.

Сироп флавамед

Сироп флавамед също се предлага във вариант за деца и възрастни. За разлика от геломиртол той не бива да бъде приеман за период, по-дълъг от 4-5 дни.

Предписва се и на пациенти под две годинки. За тях дозата е 2,5 мл, приемана двукратно. Същото количество, но в три приема, се предписва на деца между 2 и 5 години.

Дозата става двойна за децата между 6 и 12 години (5 мл). На тях се препоръчват между три и два приема.

За възрастни дозата е по 10 мл, а препоръчителните приеми – три на брой.

Цена на сиропа за възрастни е 6 лв, а на този за деца – 10 лв.

Сироп мукосолван

Сироп мукосолван повлиява в положителен аспект на бронхиалната секреция. Активния компонент е същият, както и при флавамед – амброксолов хидрохлорид.

За пациенти над 12 години дозата е 10 мл, а приемите два на брой. Цената на сиропа в този вариант е 8,50. В разновидност за деца се предлага за 8,20 лв.

За тези под две годинки количеството е по 1/2 лъжичка, двукратно. За тези между две и пет  години – същата дозировка, но приемите са три. От 6 до 12 години дозата става по лъжичка (5 мл), а приемите са 2-3.

Виброцил

Познатите ни капки виброцил се препоръчват при назални проблеми дори и в случаите, когато те са причинени от алергичен дразнител. Освен под формата на капки, виброцил ще откриете и във вид на гел и спрей. Цената на продуктите е между осем и десет лв.

Капките са подходящи за пациенти над годинка. За тях дозата е по капка-две между три и четири пъти на ден. За деца  над 6 години, както и за възрастни дозата е по 3-4 капки. Те се поставят в назалните проходи по 3-4 пъти на ден.

Олинт

Олинт е друга разновидност на назален спрей, с който може да замести геломиртол или да се допълни лечението с него при назални проблеми. Препаратът се предлага в разновидност за пациенти между две и шест години. Отличава се с по-слабата  концентрация на активния компонент.

Непрепоръчителна е употребата за период по-дълъг от седмица. За деца е достатъчно на ден да се впръсква еднократно във всяка ноздра. За възрастни препоръката е да впръскват от препарата по три пъти на ден. Цена за опаковка от спрея олинт е между 6-7 лв.

Цинабсин

Цинабсин е от семейството на хомеопатичните медикаменти, които се предписват при синузит. С успокояващо въздействие върху синусите са вложените в препарата хомеопатични екстракти ехинацея, цинабарис, калиум бихроникум и хидрастис.

Децата над две години могат да приемат до шест таблетки на ден – по таблетка на всеки час. Пациентите между 6 и 12 години – по 9 таблетки.

Възрастните могат да приемат до десет таблетки на ден. Не се препоръчва лечение с цинабсин за повече от десет дни. Цената на опаковка от сто таблетки е 12 лв.

Авамис

Авамис е друга разновидност на назален спрей, принадлежащ към семейството на глюкокортикоидите. С него може да се допълни лечението с геломиртол. Не се препоръчва употребата на коментираното лекарство от деца под 6 години. За по-големите дозата е по впръскване във всяка ноздра еднократно.

За пациенти над 12 години е препоръчително впръскванията да са две и задължително да се осъществяват по едно и също време. Цена на количество от спрея, достатъчно за 120 впръсквания, е 22 лв.

Еуреспал

Еуспрал е препарат с активен компонент фенспирид, препоръчван за облекчаване на симптоматиката при бронхит, кашлица и белодробни заболявания.

Предлага се в таблетна и течна форма. Втората разновидност е подходяща за пациенти над две години. За дневната доза се изчислява по формула теглото по 4. Това е количеството, което трябва да се приеме в няколко приема.

По таблетка между два и три пъти се препоръчва за прием от възрастните. Цената на 30 броя от тях е 12 лв, а на сто мл от сиропа – 8 лв.

Мнения и отзиви за геломиртол за деца и за възрастни от форумите

Ето какво мислят потребителите на руски форуми за геломиртол.

Влади е очарован от ефекта на това лекарство, въпреки че е започнал да го приема чак седмица след появата на симптоматиката. При него всичко започнало с дразнене в гърлото. Постепенно се появила хрема. И бонус към нея – кашлица.

Още след първата таблетка той усетил невероятно облекчение. Вкусът на геломиртол в резултат на последващото освобождаване на активния компонент, Влади определя като неприятен. Но твърди, че е нещо, с което се свиква.

При него се наложил и прием на антибиотик вероятно заради късния прием на миртол.

Анастасия също е очарова от действието на препарата. Още при първи симптоми на кашлица и течащ нос тя започнала да приема геломиртол по препоръка на своята майка. Подобрение настъпило след първия ден. Окончателно се излекувала на третия ден.

Друга потребителка е на мнение, че коментираното лекарство помага, но в комбинация със силен медикамент, не и приемано самостоятелно. На нея геломиртол форте бил предписан като допълнение към антибиотичната терапия за срок от пет дни по 3-4 капсули на ден. Първоначално не усетила облекчение. Но след петия ден то вече било на лице.

Катрин определя геломиртол като ефективния помощник при настинки и проблеми със синусите. На нея бил предписан за десет дни в комбинация със синупрет.

На Олесия лекарството е било изписано заради синузит. Тя е впечатлена от бързия му ефект. Облекчение получила още на втория ден. Но за съжаление се наложи да преустанови приема заради странични ефекти като гадене и стомашни киселини.

За Ирина геломиртол от години е единственото спасение срещу синузит. Използва го и при първи симптоми на настинка. Тя споделя, че само 20 минути след приема му започва да отделя секрет от синусите и бронхите, което мигновено облекчава състоянието й.

Друга потребителка споделя, че на нея геломиртол е бил предписан като допълнение към антибиотичното лечение при пневмония. Приела първото хапче преди лягане. Само няколко часа след това се събудила от ужасен вкус в устата, гадене, киселини и виене на свят.

Друг потребител споделя, че терапията с геломиртол е била назначена при остър трахеит и синузит. Въпреки, че пациентът е с отстранена жлъчка личният лекар го уверил, че за него не е противопоказен прием на лекарството.

След прием на 4 капсули потребителят получил нетърпими болки в горния десен квадрат, съпроводени от сухота в гърлото и неприятен вкус в устата.

Лилия също е сред доволните. Лекарят й предписал прием на геломиртол два пъти по две капсули за срок от пет дни за лечение на риносинизут. На петия ден дишането й се подобрило. Но паралелно с това тя приемала и умкалор.

Опасности от геломиртол, странични ефекти, вреди и противопоказания

Непоносимост към геломиртол се проявява изключително рядко. Но такава не е изключена. Рядко се появяват и оплаквания, изразяващи се във вид на странични ефекти от прием на препарата. Такива могат да бъдат гадене, диария, повръщане и неприятното подуване на корема.

Противопоказание за прием на геломиртол има за пациенти с бъбречни и жлъчни камъни. Налични са данни, според които коментираният препарат увеличава риска от раздвижване на камъните и появата на кризи.

При бременност и кърмене

Въпреки, че липсват доказателства за вреда на геломиртол при бременност и кърмене, препоръката е да не се приема в тези периоди. Употребата му се допуска единствено, ако специалистът прецени, че пациентката има нужда от геломиртол и ползите за нея превишават предполагаеми рискове.

Взаимодействие с алкохол

Обикновено приемът на лекарства изключва прием на алкохол. В случая това ограничение е в сила единствено за пациентите, приемащи геломиртол в изострена фаза на заболяването.

При тези, третиращи хронични оплаквания с геломиртол, консумацията на алкохол е разрешена, но само в малки дози и не ежедневно.

Алергия към миртол и други случаи

Растителните компоненти в геломитрол сами по себе си представляват риск за пациентите с алергичен ринит. Въпреки, че в определени случаи препаратът помага и на тях.

Възможно е някои пациенти да се окажат алергични към активния компонент в препарата. Тялото реагира с кожен, затруднения в дихателната дейност и повишена оточност на лицето в случай на алергия към миртол.

При бронхиална астма

При пациентите с бронхиална астма е възможна и непоносимост към миртол. В такъв случай употребата му е противопоказна.

Геломиртол спасява от антибиотик при кашлица, настинка и синизут (Приложение, заместители и народни лекове с мирта)
3.7 (73.33%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Геломиртол спасява от антибиотик при кашлица, настинка и синизут (Приложение, заместители и народни лекове с мирта)

  1. Въпрос под статията за геломиртол: може ли да се направи примерно следното сравнение между поемане на билка (примерно 20 г.), при една и съща нормална концентрация (запарена в литър вода). Така: под формата на чайче за пиене и инхалаторен разтвор да дишане: колко 5 минутни инхалации се равняват на цялото количество (1 литър), ако е изпито като чай?

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *