Ечемик на окото. Лечение: народно и с лекарства

Топ 16 домашни средства за бързо лечение на ечемик на окото (клепача). Причини. Вътрешен и външен. Капки за очи тобрекс.

Още в текста: ♣ Лекуване с топъл компрес в домашни условия.

♣ Злато или златен пръстен. ♣ Лек: Зелен чай. ♣ Семена от кориандър. ♣ Куркума. ♣ Бебешки шампоан. ♣ Алое вера. ♣ Рициново масло. ♣ Картофи. ♣ Карамфил. ♣ Сребърна вода. ♣ Кърма. ♣ Лайка. ♣ Смрадлика. ♣ Чесън. ♣ Лечение с яйце. ♣ Официално лечение с антибиотик: Гентамицин. ♣ Други капки: Тобрадекс. ♣ Флоксал. ♣ Хомеопатия. ♣ Защо жените страдат по-често. ♣ Заразно ли е?
Топ 16 домашни средства за лечение.

Представяме Ви топ 16 на най-ефективните средства, които предлага народната медицина за изцеление от кошмарния ечемик на окото (Hordeolum – латинско наименование; Eye sty – английско). Това мъчително и болезнено състояние може да преодолее със средства, които се намират във всеки дом.

Топъл компрес.

Прилагането на топъл компрес е възможно най-простият и същевременно резултатен метод спасение от болезнения ечемик на окото (хордеолум – медицинското наименование). Намокрете парче плат с вода (в случая топла) и го сложете върху болното място. Постойте така пет минути.

Точно толкова е достатъчно, за да започне да излиза насъбралата се гной. След отстраняването на топлия компрес, избършете отделената гной с чиста кърпичка.
Повтаряйте процедурата по 4-5 пъти дневно, докато се избавите окончателно от досадното топченце.

Зелен чай.

Едно от ефективните противовъзпалителни средства в природната аптека, това е познатия на всички зелен чай.

Залейте две пакетчета чай с вода (50-60 градуса) и изчакайте една-две минути. След това вземете пакетчета и отстранете излишното количество вода от тях и наложете върху засегнатите клепачи. Постойте така пет минути, след което забършете с чиста кърпичка.

Зеленият чай притежава способността да “изтегля” гнойта от възпалените участъци – благодарение на съдържащата се в него танинова киселина и факта че е богат на антиоксиданти.

Семена от кориандър.

Лековитите семена от кориандър (Coriandrum sativum) са друго ефективно средство в домашните методи за изцеление от неприятните и болезнени топченца в окото. Предпочитанието към лековитите семенца е обусловено от противовъзпалителните свойства, които притежава подправката.

Тези семена могат значително да редуцират болката при туширане на зачервяването и подуването.
Ще се почувствате много по-добре още след първото приложение на рецептата, която Ви предлагаме. Само за няколко дни досадният ечемик на окото ще изчезне напълно.

Към чаша вода се добавя една лъжичка семена и течността се слага на котлона да заври.
След отстраняването й от огъня се изчаква няколко минути да изстине. Получената отвара се филтрира през тензух и се използва за промивки на засегнатия участък (3-4 пъти за деня). Правете това, докато гнойното топченце на клепача не изчезне напълно.

Куркума.

Ечемик на окото

Ечемик на окото е болезнено и неприятно състояние

Мощните антибактериалните свойства, с който подправката куркума (Curcuma longa) е известна, идват на помощ, когато се борите с неприятния очен проблем. С нейна помощ това става по възможно най-бързия и безболезнен начин.

След няколко дни от болезненото мастно топче по клепачите на очите няма да има и спомен дори. Отвара от подправката намалява възпалението и отстранява започналата инфекция, която може да допринесе за усложняване на състоянието.

Добавете лъжица от уханната подправка към две чаши вода и сварете получената смес, докато количеството й в съда стане двойно по-малко.

Оставете я да изстине до поносима температура и филтрирайте през марля, сгъната на две. Този разтвор се използва за измиване на областта засегнатото око 2-3 пъти на ден (повтаря се няколко дни).

Малка лъжичка куркума на прах, разтворена в топло мляко (една чаша) гарантира бързо избавяне от проблема. Приемайте една седмица от тази смес преди лягане за по-бързо възстановяване.

Бебешки шампоан.

Ечемик на окото

Ечемик на окото се повлиява и от стрес

За бързо избавяне и възстановяване от кошмарното възпаление на клепачите , от съществено значение е да се запази засегната част чиста и премахване на праха и други дразнители. Можете да направите това чрез измиване на засегнатото око с бебе шампоан.

Добавете няколко капки от мек шампоан бебе в малко вода (препоръчително е тя да бъде топла, за да се разтвори по-добре). Разбъркайте добре до пълното разтваряне на шампоана във водата. Натопете парченце памук в разтвора.
Затворете очи и използвайте навлажнения памучен тампон за измиване на клепача. Без притеснения почистете смело частта в основата на миглите.

Бебешките шампоани не предизвикват дразнене на очите и затова можете спокойно да ги използвате.

Изплакнете почистената с тампона област с топла вода. Нанесете топла компрес от чиста вода за пет минути.
Повторете няколко пъти и мъчително болезненият ечемик на окото ще изчезне за дни.

Алое вера.

рецепта с алое вера против ечемик в окото

За лечението на ечемик в окото с алое вера се използват различни рецепти в зависимост от времето, необходимо за киснене.

Известното с многобройните си лечебни качества алое вера (Aloe vera) е едно от най-популярните средства за третиране на ечемик у дома.

Поради своите успокояващи, антибактериални и противовъзпалителни свойства то е предпочитан метод за лечение на това неприятно възпаление на клепачите.

То не само помага за намаляване на зачервяването, болезненото подуване и възпаление, но и значително ускорява оздравителния процес, скъсявайки продължителността на възпалителния процес.

Ако отглеждате у дома това лековито растение, използвайте лист от него. Измийте го и разделете на две.
Втрийте сока, изтичащ от листото, върху заразения клепач.
Оставете го да престои за 20 минути, след което измийте зоната около очите с хладка вода.
Повторете това лекарство няколко пъти дневно в продължение на пет дни.

Третирането на нежната кожа на очите със сок или гел от алое вера има благоприятен ефект не само при ечемик, но и при уморена и отпусната кожа клепачите и в областта около очите.

Ако нямата алое у дома, засято в саксия, може да използвате чист гел от растението, който се продава в био магазините.

Рициново масло.

Известният илач за много болежки – рициново масло (Ricinus communis) е другото изпитано средство, което ще Ви отърве бързо от мъчителното възпаление на клепачите.

Приложете метода с бебешкия шампоан, а след това с компреса с топла вода. След като го отстраните почистете кожата на клепача с тампонче, напоено в рициново масло.

Благодарение на съдържащата се в него рицинова киселина това масло не само ще Ви отърве от коварния ечемик, но и ще засили растежа на миглите.

Злато или златен пръстен.

Ако не сте опитвали, то поне сте чували за метода за отстраняване на ечемик със злато. Натъркайте възпаления участък със злато (най-удобно е да използвате златен пръстен, който предварително сте измили добре).

За предпочитане е процедурата да се извършва след баня, когато болезненото зрънце на окото е омекнало.

Методът със злато е резултатен само, когато се прилага в началния етап на възпалителния процес. Повторете няколко пъти процедурата до пълното отваряне  на канала и освобождаването на събраната в него гной.

Картофи.

Благодарение на своите стягащи свойства, картофите помагат за свиване на тъканите и намаляване на раздразнението при ечемик на окото.
Увийте в тензух един среден картоф, който предварително сте настъргали. Наложете засегнатия участък пет-десет минути с този уникален с лечебните си качества компрес.

В продължение на четири дни повтаряйте по три пъти дневно гореописаната процедура и резултатът няма да закъснее.

Карамфил.

Познатият ни с противовъзпалителните си свойства карамфил (Dianthus) не случайно се счита за едно от ефективните средства за защита чувствителните клепачи от локализирането на възпалителни огнища по тях.

Тази подправка предлага не само защита срещу очни възпаления, но начин да се справите с тях. Накиснете десет зрънца в сто грама вода, които трябва да престоят десет минути. След което филтрирайте водата през цедка. С нея се прави компрес на клепачите няколко пъти дневно.

Ако това не помогне, потърсете мнението на специалист. Понякога ечемикът не толкова безобиден и има вероятност да провокира сериозни възпаления и да се наложи дори операция.

Сребърна вода.

Третирането със сребърна вода безспорно е сред най-резултатните методи срещу хордеолум. Само след пет дни от него няма да има и следа благодарение на колоидното сребро (сребърна вода). Накапвайте 2-3 капки сребърна вода в окото по няколко пъти на ден.

Третирайте със сребърна вода и окото, което не е заразено, за да предотвратите риска от зараза.

Кърма.

Кърмата е средство, препоръчвано от нашите баби за избавяне от досадното зрънце на окото. Единственото, което се изисква от Вас е да накапете няколко капки в поразено от ечемик око. Повторете неколкократно и само след няколко дни няма да има и следа от зрънцето.

Лайка.

Компреси с лайка (Matricaria) са другият изпитан метод за избавяне от болезненото зрънце по клепачите, който народната медицина предлага. Препоръчваме Ви да използвате пакетчета чай, накиснати за няколко минути в топла вода, които да наложите върху клепачите си.

Ако сте решили да приготвите сами лековитата отвара, имайте предвид, че трябва да я филтрирате добре, тъй като остават тичинки от лайката, които е възможно да предизвикат дразнене в чувствителната лигавица на окото.

Смрадлика.

Известната със своите уникални качества смрадлика (Cotinus) е само един от вариантите, които народната медицина предлага за избавяне от ечемик.

Пригответе силна отвара от билката (една голяма лъжица билкова маса, сварена в чаша вода ). След изстиване, течността се прецежда и нанесена върху марля служи за компрес.

Чесън.

По метода с чесън е препоръчително да се прибягва веднага, когато усетите дискомфорт или клепачите Ви са видимо зачервени. Натрийте възпаления участък с предварително почистена скилидка чесън. Естествено, този метод с чесъна не се препоръчва за ечемик при деца.

Паралелно с това не забравяйте да приемате редовно поне по една-две скилидки дневно от най-силния природен антибиотик. За да се излекувате от ечемик и да предотвратите повторната му поява подсилете имунитета си.

Доказано е, че подобен здравословен проблем се проявява по-често при хора с отслабнала имунна система. А какъв по-добър начин да подсилите имунитета си с чесън. (top10homeremedies.com)

Лечение с яйце.

лечение на ечемик на окото с яйце

Предлагаме ви три начина за лечение на ечемик на окото с яйце.

Рецептата за лечение с яйце е трудно изпълнима, но ефектът си заслужава.

Сварете едно яйце (варете го седем минути). След това го разрежете на две по дължина. Вземете една част и я поставете на окото с ечемика и го превържете с бинт така че превръзката да не остане стабилна през цялата нощ.

На сутринта отмийте с отвара от лайка.

Има и още два варианта с яйце, вече без варене:

 1. Първа рецепта с жълтък: Взимате жълтък и го разбивате добре заедно със сол, съвсем дребно количество, примерно на връхчето на ножа. Налагате вечер преди лягане болното местенце с пастата, която се е получила (може и да изкарате нощта с нея);
 2. Втора рецепта с белтък: Нанасяте разбития белтък от сурово яйце с памуче върху оня участък от клепача, който е засегнат. Това се прави три пъти дневно, докато ечемичето не изчезне.

Официално лечение с антибиотик:

Гентамицин.

Под формата на мехлем антибиотикът гентамицин е едно от възможните медицински средства за третиране на ечемик и други очни възпаления. Вариантите в тези случаи са три – гентамицин офталмик 0.3% , гентамицин вижън и гентазон (комбинация от гентамицин+бетаметазон).

Последният медикамент има и освен противовъзпалителен и антиалергичен ефект.

Капки за очи: Тобрадекс.

Капките тобрадекс (Tobradex) са кортикостероиден медикамент, използван за предотвратяване и потушаване на възпалителния процес в чувствителната лигавица на очите. Те убиват микробите, причиняващи възпалението и същевременно лекуват, когато то вече е на лица.

Противовъзпалителното вещество тобрамицин е ефективно срещу широк спектър от микоорганизми, причиняващи възпаление.

Тобрекс

Мас за очи тобрекс (Tobrex) действа на същи принцип като предходните медикаменти. Съставът на тобрекс е сходен с този на тобрадекс. И двете мазила съдържат активното вещество тобрамицин, който е най-сигурният убиец на болестотворните микроорганизми в окото.

Флоксал.

Флоксал (Floxal) са капки за очи с противовъзпалителен ефект. Те действат директно върху микробите, причиняващи възпалението и за няколко дни премахват напълно ечемика.

Хомеопатия.

Съвременната хомеопатия предлага няколко медикамента за лечение на хордеолум, в зависимост от спецификата на симптомите и тяхната острота. Може да изберете някои от следните хомеопатични лекарства:

 • Апис мелифика (Apis mellifica) – усещате боцкане и парене в клепача и състоянието Ви се облекчава от студен компрес
 • Бела дона (Вella donna) – ечемикът е твърд и светлината Ви дразни
 • Пулсатила (Pulsatilla)- от възпаленото око се отделя жълт секрет, а болката е слаба и поносима
 • Еуфразия (Еuphrasia) – ако усещането при Вас е сякаш имате пясък в окото
 • Стафизагрия (Staphisagria) – счита се за универсален медикамент при хордеолум
  Хепар Сулфур ( Hepar sulphur) – ако клепачът залепва често в резултат от обилното количество гной, което се отделя (homeopathytoday.eu)

Вътрешен ечемик.

Лечение, операция и опасност от халацион.

лечение на вътрешен ечемик

Операцията е едно от възможните лечения на вътрешен ечемик, но има и други.

Не са рядкост случаите, когато връхчето на ечемика е обърнато навътре (вътрешен ечемик). В този случай болезненото зрънце води до усложнения. Връхчето оказва натиск върху очната ябълка. Възпалителният процес е насочен навътре и няма излаз навън, както външният ечемик.

Нелекуването на този вид възпаление е предпоставка за хронифициране на заболяването и ред усложнения – нарушения в зрението, травмиране на роговицата.

Един от възможните и особено неприятни подходи за лечение в този случай е операцията. Тя не е задължителна при всички обстоятелства, но това се преценява от лекар. Тук сме описали доста други дейни начини за лечение на ечемик.

Прави се нежен разрез и се изчиства секретът, а след седмица болният трябва отново да заповяда на амбулаторен преглед.

Ако не се лекува, вътрешният ечемик може жестоко да се втвърди, като постоянно да притиска очната ябълка. Също така има опасност този вид ечемик да се развие и до халацион (за това по-долу). Немарливостта в подобна ситуация понякога води и до целулит на клепача, което изобщо не е изобщо от приятните неща, така че мислете!

Защо жените страдат по-често?

как става лечението на ечемик на окото с хомеопатия

Още от наша читателка за лечението на ечемик с хомеопатия и други средства.

Жените са по-застрашени от появата на коварните зрънца по клепачите и съответно те страдат по-често от това заболяване. Обяснението на този факт е много просто – очите на жените имат контакт с повече дразнители, тъй като дамите се гримират.

Често некачествената козметика става причина за ечемик, като и непочистването на грима. За разлика от мъжете, дамите докосват по-често очите си, отново поради същата причина, а именно грима.

В рисковата група попадат и децата, които несъзнателно докосват очите си с мръсни ръце.

Заразно ли е?

Мненията по този въпрос са противоречиви и няма еднозначен отговор. Според някои специалисти, може да се заразите с болезненото зрънце по клепачите, ако имате контакт с лице, страдащо от заболяването. Те препоръчват болните да използват индивидуални принадлежности.

Съществува и коренно противоположно твърдение, според което ечемикът не заразен и няма опасност да се заразим дори и при контакт с болен.

Нашият съвет е да бъдете предпазливи, особено дамите, които често си разменят гримове.

Капки и маз за очи макситрол.

Макситрол представлява кортикостероиден медикамент за локално третиране очни инфекции. Препаратът, който може да бъде открит под формата на капки и маз, съдържа в себе си две широкоспектърни антибиотични вещества – неомицин и дексаметазон.

Тези два компонента в съчетание с мощно кортикостероидно вещество правят медикамента предпочитан вариант за възпаления на роговицата на окото, особено в случаите когато пациентът е наложително да бъде подложен едновременно на антибиотично и кортикостероидно лечение.

Не бива да се употребява нито една от двете разновидности на макситрол, когато са налице вирусни заболявания на роговицата на окото, варицела, херпес симплекс и други вирусни инфекции.  (Фрамар.бг)

Невен.

невен

Чудотворният невен лекува ечемик в окото

Лековитият невен ефективно се бори с болезнения ечемик на окото. Правете си компреси от отвара от оранжевите цветчета. Препоръчваме Ви да ги смесите с лайка Използвайте по двадесет грама от двете билки. Дрогата варете десет минутки в триста милилитра вода.

Лековитият извлек трябва да се филтрира старателно едва след като изстине. След филтрацията е добре да го затоплите леко преди да го приложите във вид на комрес. Внимавайте да не е прекалено горещ.

Компресите трябва да престоят върху клепачите поне петнадесет минути. Процедурата с тяхното приложение може да се повтаря на всеки три или четири часа.

Вратига.

Билката вратига е една от алтернативите, които народната медицина предлага за избавяне от болезненото топче на клепачите. Използвайте съцветията й за тази цел. Цветчетата й приличат на малки хапченца. Стрийте няколко от тях и прибавете получения прах към чаша вода (трябва да е студена, а не топла).

На ден консумирайте поне по четири-пет чаши от тази течност, за да се излекувате от и болезненото топченце повече да не Ви навести (doctiming.bg)

Ленено семе.

От незапомнени времена кашичката от ленено семе е била използвана за справяне с куп възпалителни проблеми. Доверете се на този изпитан лек в битката с коварния ечемик на окото.

Три супени лъжици от семето се запарват в топла вода (необходимо количество – една чаша). Докато кашичката все още не е изстинала се нанася върху болното място, като предварително се слага в малки платнени торбички. (Билка.инфо)

Постойте така поне четвърт час. Този метод ускорява процеса на зреене на ечемика. Докато не настъпи момента на неговото пълно узряване, невъзможно е да бъде премахнат с механични методи.

Очанка.

очанка

Очанка цери ечемик в икото

Билката очанка се слави като един от най-известните природни лекове при очни възпаления. Неслучайно името й е това.

Тя се прилага външно, тъй като е силно отровна. Залейте с малко вода пет лъжици от нея със същото количество лайка. Кашичката приложете по същия метод, както компреса с ленено семе.

Клеева тинктура.

Клеевата тинктура е безценен помощник в битката с неприятното топченце, което се появява от вътрешната страна на клепача. Слабият имунитет се счита за главен виновник за честата поява на ечемика.

Какъв по-добър начин да стимулирате защитните механизми на тялото си с чудотворния прополис. Приемате спиртен извлек от него (клеева тинкура) два-три пъти на ден. Разтворете двадесет капки в малко количество вода.

Приемайте ежедневно този лек в горепосочената доза и ечемикът не само ще изчезне безследно, но и няма да Ви навести скоро.

Бирена мая.

Богата на витамини бирена мая е също един от методите за стимулация на имунната дейност. Приемайте я три пъти в доза от две-три таблетки.

Положителното и въздействие върху очни и други инфекции се дължи на витаминния комплекс (витамините Е, В и А, които са не само в пряка зависимост с проблема, но имат отношение и към цялостното състояние на кожата и лигавиците).

Причини за ечемик на окото.

Причини за появата на болезненото образувание могат да бъдат както инфекции и бактерии (стафилококи), така и преживян силен стрес и нервно напрежение. Отговорност за появата на болезненото зрънце има и повишената секреция на мастните жлези (себорея).

Към списъка с причините може да добавим и лошата хигиена, използването на некачествена козметика и/или такава с изтекъл срок. В групата на пациенти с повишен риск попадат лицата, страдащи от хормонален дисбаланс (тийнейджъри, бременни жени), както и болните от диабет.

Себорея.

Пациентите със себорея по-често “приютяват” инфекции като кошмарния ечемик на окото. Причината за това е повишената мастна секреция. И двете оплаквания се свързват с аномалии в имунната дейност. За комплексното им лечение е препоръчително взимането на мерки за засилване на имунитета като се използват подходящите за това средства – билки и добавки.

Грим и козметика.

Некачественият грим за очи, както и бялата козметика за зоната около очите, често са фактор за поява на болезненото топченце на клепача. Подбирайте внимателно козметичните продукти, които използвате. Следете в съставките, обозначени върху опаковката им, да не присъстват парабени, минерално масло и други деривати,.

Използвайте продукти, които са произведени под строг контрол и са дерматологично тествани (коректните производители предоставят тази информация на потребителите).

Редовно подменяйте тампоните, с които нанасяте сенки за очи. Не използвайте гримове, използвани от друго лице.

Диабет и хормонален дисбаланс.

Наличието на диабет и хормонален дисбаланс са едни от главните фактори за възпаление на окото. Пациенти с такава клинична картина са в по-голям риск от появата на инфекции на окото.

Пациентите с диагноза захарна болест спадат към групата на предразположените към развитието на инфекции, сред които и ечемик на окото.

Дисбалансът по отношение на количеството на хормоните също предразполага към развитието на инфекции. Периодите със силно изразен хормонален дисбаланс са пубертета, бременността и климакса. Инфекциите на окото нямат отношение към това кои хормони преобладават – мъжките или женските. И мъжете, и жените са в еднакъв риск от развитието на тази инфекция.

Стрес.

Наличието на силен стрес е ежедневието на съвременния човек е една от главните предпоставки за проявата на инфекции в това число и на хордеолум (медицинскят термин, с който се обозначава ечемик на окото).

Стресът в съчетание със замърсена среда увеличава значително риска от подобно възпаление.

Възпаления.

Наличието на най-различни възпаления и протичането на възпалителни процеси прави организма по податлив на инфекции от различно естество.

По отношение на възпаленията на роговицата и окото като цяло е ясно, че те се предават лесно. Необходимо е само до потъркате или да почешете окото със замърсена ръка и всички патогени от нея атакуват чувствителната лигавица.

Окото е един от най-уязвимите органи който същевременно е изложен директно на куп неблагоприятни фактори – прах, студ, топлина.

Първи симптоми и мерки.

Първите симптоми, с които протича неприятното възпаление са зачервяване, чувство за дискомфорт, сърбеж и парене в окото. Усещането е подобно на това за чуждо тяло в окото. След това последва подуване на окото, което протича с усилване на дискомфорта и чувството за парене и сърбеж.

Заразеният с ечемик на окото изпитва непоносимост към светлината. Неприятното усещане е съпроводено със силна болка.

Задължително вземете мерки за справяне с проблема, тъй като неговото нелекуване води до повторни появи и хронифициране на оплакването.

Мерките, които може да приложите преди консултацията с лекар, са топли компреси (използвайте вода или билкови отвари – невен, лайка, очанка) и натъркване със златен пръстен. Обикновено малкото топченце се пука след няколко дни. След изтичането на секрета, съдържащ се в него, настъпва желаното облекчение.

Ако не се подобрявате и след приложението на тези методи за първа помощ, потърсете съвет от компетентно лице. Кортикостероидните медикаменти, съчетани с антибиотични компоненти, дават бърз ефект.

Разлика с халацион и неговото лечение.

Често при диагностицирането на ечемика на окото той се бърка с халацион и това допълнително затруднява лечението му и често води до усложнение състоянието на пациента.

С медицинския термин халацион се обозначава възпалителния процес на Мейбомиевите жлези на клепача (тези, които отделят мастна секреция). Специфичното за това възпаление е, че то има хроничен характер и предизвиква запушване на каналчетата на жлезите.

Ечемикът представлява възпаление на фоликулите на миглите и не засяга жлезите с мастна секреция. За разлика от халациона той протича болезнено.

Причина за неговата поява е запушването на каналчетата и често е следствие от ечемик на окото. Той поразява по-често клепачите на възрастните, отколкото на децата. Причината за това е хормонална. В повишен риск се намират бременните жени и младежите в пубертета.

Лечението включва масажиране на засегната област с цел освобождаване от секрета. За това спомагат и затоплящите процедури с топли компреси. От медикаментите се препоръчват такива с анабиотични и кортикостероидни съставки.

Механичните методи за отстраняването му включват дренаж и кюретаж. Последната процедура представлява оперативно премахване на халациона.

Въпреки, че развитието на този вид възпаление не е свързано с болков симптом нелекуването му може да нанесе вреда върху роговицата на окото и зрителната способност.

Ечемик при дете.

Почти всяко дете поне веднъж е имало ечемик. Това се дължи не само на слабия имунитет, но и на все още неизградените хигиенни навици. Несъзнателно децата пипат очите си мръсни ръце и на практика е невъзможно да ги предпазите от всички микроби, когато са навън.

При тях ечемикът може да е признак на слаба имунна система. Често се появява след срив в имунитета, причинен от прекарано заболяване. Понякога постоянната поява на ечемик може да е знак за зрителни аномалии – далекогледство, астигматизъм.

Кога е знак за диабет?

Честата поява на болезненото гнойно топченце по окото може да е знак за диабет. Ако ечемикът често се загнездва в окото Ви, най-добре е да си направите кръвни изследвания.

Ранното диагностициране на подобно заболяване помага да се избегнат повечето негативни последици от него.

Къде има добри офталмолози за операция?

Въпреки, че операцията при ечемик на окото се налага рядко, понякога е необходимо да се обърнем към офталмолог, който ще премахне оперативно неприятното топченце. До тази интервенция се прибягва, когато ечемикът се капсулова към клепача.

Добри офталмолози, премахващи хирургично ечемик,  има във ВМА и болница “Токуда”. Може да се доверите на опита на специалистите там, които ще извършат интервенцията по възможно най-добрия метод за Вас.

Болница “Токуда” разполага с иновативна апаратура и комфортна зала на офталмологични операции. По време на интервенцията се осъществява постоянен мониторинг благодарение на съвременната техника,  с която е оборудвана клиниката.

На специалистите от ВМА също може да се доверите. Клиниката в отделението по офталмология също разполага със съвременна апаратура. За отстраняването на ечемик се използва лазерна апаратура.

А Вие как лекувате ечемика на окото? Моля, споделете с нас вашите ефективни методи. Помогнете информацията в тази статия да достигне до по-широка аудитория, споделяйки я със своите приятели в мрежите.

Ечемик на окото. Лечение: народно и с лекарства
4.4 (88.89%) 9 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

3 thoughts on “Ечемик на окото. Лечение: народно и с лекарства

 1. Основен причинител на ечемика е стафилококите. Ако желаете да се консултирате с фармацевт или хомеопат – може да изберете между Staphyloccocus aureus, Rhus-tox, Belladona и др….Пийте сок от алое и почиствайте с алое клепача. Же лателно е да не се подтиска, за да може да избие. Тогава може да ви се предпише друго хомеопатично лекарство – силицеа или хепар сулфур например или др.- но пак се съветвайте за избора. Ако ви дразни и сърби – почистете с тампон от чай от лайка.

  • Абсолютно съм съгласен. Всички тези лекове за лекуване на ечемик в окото са прекрасни, обаче ако решите да прибегнете към хомеопатията, с нея майтап не бива, трябва да питате някой спец! И после споделете тук, да знаем и ние какво са ви казали!

 2. Със компрес от сребърна вода за няколко часа болката премина, а в рамките на деня, след два пъти накапване в окото и още един компрес ечемика изчезна. Само за един ден. Вълшебна е тази сребърна вода!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *