Ad Clicks : Ad Views :

Изпитани методи за сваляне на висока температура – бабини лекове, хомеопатия и лекарства (Кога какво се прави?)

/
/
/
131 Views

Начини за бързо сваляне на висока температура при деца, бебета и възрастни. Лекарства, клизма, разтривки, хомеопатия. Сиропи и лепенки. Антибиотици.

Още в текста: ☀ Какви лекове и билки да ползваме за домашно лечение на температура. ☀ С белтък. ☀ С оцет. ☀ С ракия. ☀ Със сапун. ☀ С лимон. ☀ Шуслерови соли.

☀ Лекарства: ☀ Парацетамол. ☀ Нурофен. ☀ Ефералган. ☀ За бебе: ☀ Панадол. ☀ Капки. ☀ Свещички. ☀ Хексалгин.
Висока температура при деца – как да действаме?
Високата температура е изключително мъчително състояние за децата. Но тя естественият отговор на организма да се справи с инфекцията. Родителите не бива да бързат с медикаментите за смъкването й. Употребата им се налага, когато стойността й се повиши над 38,5 градуса.

Ако температурата протича с втрисане, гърчове и дихателни проблеми, бледост, липса на сила, лекарствата може да се включват и по-рано. В такива случаи лекарствата се включват след 37,5 градуса.

Най-важното, което трябва да направят родителите в този случай е да осигурят прохлада на болното дете – не го прегрявайте с много дрехи, плътни завивки и висока температура в стаята. Проветрявайте често помещението. Поддържайте температура от 21-22 градуса в него.

Обтриването на тялото на детето с вода на стайна температура, според много специалисти е най-добрият метод за сваляне на висока температура при деца.

При потене детето губи от течностите в организма си. Осигурете му допълнителен прием на вода, плодови сокове и билкови отвари. Най-подходяща е лайка. Както и копър. За по-големите може и липа.

Сваляне на температура с белтък на яйце

С белтък от яйце също е възможно да се свали висока температура. Необходимо е приготвите пухкава смес от един белтък. След това я нанесете в сгъвките на лактите и китките. Останете със сместа, докато усетите, че тя се е затоплила напълно.

С малини

малини
Малини – плод и листа, изпитан лек при висока температура.

Вкусните малини са изпитано средство за смъкване на висока температура. Може да ги хапвате сурови, сушени, от компот или да приготвите чай от тях (сушени плодове или листа).

Лъжичка от сушената листна маса запарете за двадесет минутки в чаша вряла вода. Дамите трябва да знаят, че този лек предизвиква маточни контракции.

Разтривка с оцет, ракия

Разтривките с оцет са изключително ефективен метод за смъкване на температура. Смесете киселата течност със същото количество вода и разтрийте тялото с тази течност.

За разтривките с ракия мненията на специалистите са противоречиви. Но въпреки това нашите баби често са прибягвали до този метод.

Предлагаме и още един вариант за смес, с която се правят разтривки – оцет (80 мл), ракия (50 мл), амидофен (един брой, стрит на прах).

Студени компреси, мокри чорапи и чаршафи

Студени компреси за сваляне на температура е метод, отдавна доказал ефективността си. Студен компрес може да се направи с кърпа, напоена в студена вода или смес от равни части вода и ябълков оцет.

Торбичка с лед, поставена на челото, също облекчава. Но този метод е неприложим при малки деца, тъй като може да предизвика измръзване.

Мокри чорапки, напоени в оцетен разтвор (вода и оцет – 1:1), също действа безотказно дори и при най-малки деца.

Народната медицина препоръчва и още един радикален подход – повиване на голото дете в чаршаф, напоен със същия оцетен разтвор. Въпреки, че методът е бил изключително популярен преди няколко десетилетия, в последно време се намират все повече критици, които се обявяват категорично против него.

Клизма

Клизма – това е метод за сваляне на температура, който може да се приложи и при лечение на деца. Препоръчително е да се прави с отвара от лайка. По-долу ще разгледаме подробно метода и приложението му при възрастни и деца.

С мед

Народната медицина препоръчва сваляне на висока температура при деца с мед. Необходимо е да намажете ходилата на мъника с пчелния продукт и да обуете топли чорапки. Завийте детето и след няколко часа температурата ще спадне.

Със сапун

Обтриването на тялото на детето със сапун е друг изпитан метод за сваляне на висока температура. Препоръчва се първо да намокрите добре ръцете си. След това да втриете сапуна в тях до получаването на обилна пяна. С нея намажете тялото на детето, втривайки я енергично. Ще останете изненадани колко бързо попива пяната.

Повторете това няколко пъти. Едва след като температурата спадне, може да изплакнете детето.

С лимон

Бърз и ефективен метод за сваляне на температура при деца е този с използването на лимон. Нарежете го на резенчета. Няколко наложете върху ходилата на детето и му сложете топли чорапки. Резенчета лимон може да поставите подмишниците, на лактите и коленете.

Сменете след като лимончетата започнат да се усещат топли. След няколко повторения температурата ще се нормализира.

Други начини

Компрес с извара върху прасците се счита за чудотворен метод за смъкване на температура.

Друг метод, препоръчван от народната медицина, включва смесването на две-три лъжици ябълков оцет с лъжичка сода. С тази смес се разтрива тялото на детето.

Компреси с лук също са ефективен метод. Необходимо е да се пасират три глави. Сместа се поставя в къси чорапки. Обуват се. Върху тях се слагат и дълги чорапи. Идеята е за максимално дълъг период лукът да упражнява загряващите си свойства.

Шипков чай също помага за свалянето на температурата. Освен това той зарежда тялото с ценния витамин Ц, който е важен за справяне с възпалението.

Друг популярен метод за сваляне на висока температура при дете е обливането на тялото на детето с хладка вода, която постепенно преминава в студена. Детето не трябва да бъде голо в банята, а по бельо. След като направите няколко обливания, попийте водата от тялото му с кърпа.

Оставете го да престои няколко минути с мокрото бельо. Едва след това детето трябва да облече сухи дрехи. Майките, изпробвали този метод, са изумени от бързината, с която се сваля температурата благодарение на него.

Сваляне на температура при бебе

висока температура
Високата температура е изключително мъчително състояние за децата.

Когато бебето има температура, също не трябва да се бърза с даването на антипиретици. Първите няколко месеца след раждането промените в телесната температура на кърмачето са физиологичен процес. Топлинните механизми на бебешкия организъм все още не са се настроили на правилната честота и това води до температурно колебания.

Когато температурата е предизвикана от появата на млечните зъбки и поставянето на ваксина, също може да се изчака с медикаментите.

Тя може да е признак и на травма в областта на главата. Ако мъничето е претърпяло скоро такава (например от падане) следете го за повишение на температурата.

Задължително се обърнете към лекар, ако температурата не спада през последните три денонощия.

Панадол бебе

За най-малките вариантите на панадол бебе са два – сироп и супозитории. Опаковка от бебешкия сироп се предлага на цена от 7,77 лв. Подходящ е за прием от целевата група над три месеца до 12-годишна възраст.

Този вариант е идеалното решение за смъкване на висока температура независимо от причината за нейната поява – вирусна инфекция, никнене на зъбки, поставяне на ваксина.

Тази аналгетична суспенсия има едно несравнимо предимство – не дразни деликатната лигавица на бебешкото стомахче.

Пет мл от въпросния сироп предлагат 120 мг от активното вещество. Дневната доза не бива да превишава 60 мг за кг телесна маса. Количеството се разпределя в няколко приема, които се назначават от педиатъра.

Супозиториите панадол бебе се предписват на деца между три месеца и три годинки. Цената на опаковка с 10 броя от 125 мг-овите свещички е 5,50 лв.

Ректалното въвеждане на свещичката се осъществява след премахване на нейната опаковка. Най-лесно е, когато детето лежи на една страна и краката му са максимално повдигнати и присвити към лицето.

Други

За свалянето на температура при бебе може да приложите и някои от изпитаните методи, които препоръчваме за малки деца. Обуването на чорапки с оцетен разтвор със сигурност няма да навреди.

При бебета успешно е и приложението на клизма като метод за сваляне на температура. Използвайте единствено чиста вода в количество от литър и половина. Преварете я. След това я охладете.

Количеството, което се въвежда ректално при бебета на възраст до шест месеца, е между 30 и 60 мл. За по-големите до годинка това количество е 180 мл. Тези от година до две годинки – около 200 мл.

Може да разтриете мъничето с оцетен разтвор, но с тази разлика, че количеството на двата компонента не е едно също. Влага се повече вода (две части) за сметка на оцета, който трябва да бъде една част.

Ваните с отвара от лайка също помагат за свалянето на температура при бебе.

Сваляне на температура и значението й при бременни

При бременност е нормално температурата леко да се повиши. Особено през първия триместър. Това се получава на фона на бурните хормонални промени.

Освен това повишението на температурата при бременност се разглежда и като физиологична защитна реакция на нашия организъм. Метаболизмът работи за двама, а това води до покачване на температурата. Но тук говорим за повишение от 0,2 градуса.

То не се усеща от бременната като дискомфортно състояние. Опасно е, когато бъдещата майка усеща повишена умора и при нея са на лице симптомите на настинка.

Тогава тя трябва да потърси компетентното мнение на специалист. Покачването на температурата при подобни оплаквания е вероятен сигнал за инфекция. Подобна ситуация е неблагоприятна не само за майката, но и за плода.

При бременност температурата може да се повиши от неадекватен режим на почивка, стрес и прием на кофеинови напитки.

Въпреки деликатността на това състояние, има лекарства, които бременната може да приема, но само и единствено след препоръка на лекар.

Чист парацетамол

Парацетамол е един от възможните препарати, които се назначават на бременни с висока температура. Тук става въпрос за температура до 38 градуса или малко над нея.

Проучвания сочат, че този препарат в чистата му форма не вреди нито на бременната, нито на плода. Но все още няма изследвания за евентуалната вреда, която би нанесъл върху развитието на бебето, докато е в утробата на своята майка.

Дозата се определя от лекар. В подобна ситуация бъдещата майка трябва да прояви здрав разум и да не посяга към препарата по своя преценка.

Бременните трябва да избягват и парацетамол с добавка на кофеин. На тях се предписват и някои от препаратите за бебета и малки деца, с оглед на това, че те са по-щадящи и не би следвало да навредят на плода.

Ефералган, ефервесцентни таблетки

С повишено внимание трябва да бъде и употребата на ефералган от бременни. На тях се препоръчва препарата във вид на ефервесцентни таблетки. Счита се, че след предварителното му разтваряне във вода, е по-малък риска да навреди на бременната.

Все пак препоръката на специалистите е бъдещите майки да се въздържат от прием на лекарства, поне до навлизането им в 13 гестационна седмица.

Коя температура е нормална и защо?

Напоследък все повече се спори коя температура е нормална. Учени развенчаха мита, че температура от 36,6 е нормалната стойност. Това важи най-вече за дамите. При тях на фона на хормонални изменения температурата може да се отклонява от тази стойност и това не се счита за ненормално явление или повишение на температурата.

За нормална се счита температурата до 37,1 градуса. Тази стойност не се свързва с болестно състояние или друг проблем. Счита се, че температурата над 37,2 градуса е повишена.

Какво е базална температура? Температура и овулация. Графика

Понятието базална температура назовава най-ниската стойност на нашата телесна температура. Стойностите са най-ниски по време на покой на тялото.

базална температура графика
Графика с измененията на температурата по време на овулация, дни преди и след нея. Клипнете върху нея, за да се отвори в нов прозорец!

Измерването на базалната температура е важно най-вече за дамите, тъй като помага да се определи настъпването на овулацията. Закономерността, която важи в случая е по-ниска температура преди отделяне на яйцеклетката и по-висока след нея.

Животът на отделената яйцеклетка е 12-24 часа в случай, че тя не е оплодена. Методът се използва и с цел предпазване от забременяване, въпреки че не винаги се оказва прецизен.

За измерване на базална температура се използва специален термометър, който се поставя в устата. Много е важно той да бъде занулен. Измерването се осъществява след ставане от сън, който е продължил най-малко три часа. Показваме и как изглежда една примерна графика. Ако желаете да използвате метода, трябва да си изготвите същата графика. Не е никак трудно!

Начини за сваляне на висока температура при възрастни

Свалянето на висока температура при възрастни е много по-лесно заради липсата на ограничения в прилаганите методи и средства. Ето няколко начина, които може да опитате самостоятелно в началото или към вече назначеното назначение.

Шуслерови соли

висока температура
Висока температура се сваля и с народни лекове.

Ценните шуслерови соли са пръв помощник при сваляне на висока температура. Сол номер три, известна като Ферум фосфорикум, се приема по таблетка през интервали от десет минути до овладяване на фербилитета.

Ако температурата бележи повишение въпреки приема на посочения медикамент, той трябва да се комбинира със сол номер пет и осем (Калуим фосфорикум и Натриум хлоратум). През половин час се редуват приемите на изброените препарати.

Еньовче

Билката е сред най-ефективните природни средства за сваляне на температура заради съдържанието на салицилова киселина в нея. Вана със силна отвара от коментираното растение помага за бързо смъкване на температурата.

Друг вариант е четирикратният прием на 100 мл отвара от драгайка (другото име на билката). Приготвя се като се запарят две лъжици от ситно смляната изсушена трева в 400 мл вода. Запарването продължава до пълното изстиване на течността.

Прочетете още за полезното еньовче в материала ни, посветен на негоТУК.

Бял равнец

Бял равнец е друга билка, която е незаменим помощник при висока температура. Топъл чай от женската билка стимулира изпотяването и насърчава изхвърлянето на токсини. Добре действа прибавянето на няколко щипчици настърган джинджифил към него.

С лайка

Лечение с лайка е особено препоръчително да се използва от тези, при които високата температура протича със стомашен дискомфорт.

В този случай клизма с лайкова отвара не само ще помогне за сваляне на температурата, но и ще пречисти червата.

Отвара от лайка за клизма се приготвя по следния начин: една чаша гореща преварена вода и четири супени лъжици сухи цветя. Настоява се четвърт час на водна баня.

След охлаждане се прецежда през тензух и се разрежда с вода, за да се получи обем от двеста милилитра.

С разтвора може да се прави клизма и на дете. В такъв случай добавете двеста милилитра олио. Ако пациентът е тийнейджър или възрастен, достатъчни са две супени лъжици растително олио.

С лавандула 

С  помощта на лавандула също бързо се сваля висока температура. Релаксиращата билка насърчава потенето и помага за изхвърляне на токсините. Вземете си топла вана с отвара от уханното растение. А може просто към водата във ваната да добавите няколко капки от масло от лавандула. (Още топ ползи и приложения на уханната лавандула)

Висока температура с други симптоми и заболявания

Ситуацията се усложнява, когато оплакването от висока температура е съпроводено с други симптоми. Ето кои са те.

Висока температура и втрисане

Когато повишението на температурата протича с втрисане, може да бъдете сигурни, че става въпрос за настинка или грипна инфекция. Необходимо е да се вземат мерки с цел да бъдат избегнати възможните усложнения. За първо време е добре да предизвикате изпотяване. Така настинката ще „излезе“ и телесната температура ще се нормализира.

Висока температура и разстройство

Съчетанието на двата симптома висока температура и разстройство е признак за протичаща бактериална инфекции. В този случай е по-важно да се овладее разстройството. След като това се случи температурата спада.

С болки в корема и повръщане

Тук отново става въпрос за бактериална инфекция. Препоръките отново са насочени преди всичко към овладяване на стомашните проблеми, което е залог за успешен изход от ситуацията.

Висока температура и пневмония

Често коварната пневмония протича с висока температура. Нерядко тя се покачва до 40 градуса и това състояние застрашава живота. Не липсват и случаи, в които патологията протича без висока температура и това забавя диагностицирането и последващото лечение на заболяването.

И бронхит

Високата температура при бронхит е признак за протичането на тежка интоксикация. В такъв случай е необходимо да се вземат незабавни мерки.

И гърч

Появата на гърч като част от симптоматиката на температура може да се разглежда като нормално и опасно явление. Зависи от продължителността на гърча.

Ако той е по-кратък от 15 минути, се счита за нормално състояние. Но в случай, че превишава този период, това е опасно. Температурен гърч над 30 минути увеличава десетократно риска от развитие на епилепсия.

Най-често температурата протича с гърч при деца от 6 месеца до 5 годинки.

Висока температура и рак

В напреднал стадий коварното заболяване рак протича с висока температура и треска. Оплакването е съпроводено от умора и чувство за физическа немощ.

Рядко повишение на телесната температура се наблюдава още в началния стадий на заболяването.

Лекарства и антибиотици, кое кога се дава?

Мненията относно необходимостта от прием на лекарства при повишена температура са противоречиви. Някои специалисти са на мнение, че това е необходимо единствено при температура над 39-39,5 градуса. Бързото сваляне на температура има повече негативи, отколкото позитиви, убедени са експертите.

Парацетамол

Парацетамол е сред най-популярните медикаменти за сваляне на температура. Препоръчва се в случаите, когато оплакването се дължи на настинка, протичащ възпалителен процес в тялото. Освен да смъква температурата, парацетамол притежава и способността да успокоява болката.

За деца под 6 години коментираният препарат не е подходящ. За тези над 6 години (до 12 години) дозата е по половин или по една таблетка по три-четири пъти на ден.

Възрастни и деца над 12 години могат да се лекуват с по една-две таблетки парацетамол, приемани по три или четири пъти на ден. Добре е между отделните приеми да има времеви интервал от поне четири часа.

Панадол

Панадол е друг популярен температуропонижаващ медикамент, който предлага богата гама от продукти според потребностите на всяка възрастова група от потребителите.

По-горе разгледахме вариантите на продукти за бебе, които са подходящи и за по-големи деца. За тях има отделни свещички от същия производител.

Супозиториите се предлагат и във вариант джуниър на същата цена, на която е и бебешкият продукт. Прилагат се по идентичен начин. На всеки 4-6 часа ректално може да се въвежда по една свещичка. Повече от 4 дни е непрепоръчително да се употребява този препарат.

Панадол екстра съчетава аналгетичния ефект на активния компонент с болкоуспокояващия ефект на добавения кофеин. Перфектното решение е за температура, протича със ставни болки и мигрена.

Четирикратно могат да се приемат по една-две таблетки. Препаратът не се препоръчва на пациенти под 12 години. Цената, на която се предлага тази разновидност на панадол е 3,5 лв за дванадесет таблетки.

Панадол се предлага и във вариант разтворими таблетки, които се препоръчват не само при гореописаната симптоматика, но и при възпалено гърло. Цената отново е 3,5 лв за 12 таблетки.

На всеки 4 часа възрастните могат да приемат по една таблетка. Децата между 6 и 12 години могат да пият по половин или една таблетка, най-много 4 пъти на ден.

Друга разновидност са  филмираните таблетки панадол оптизорб, които не дразнят стомашната лигавица. Дозират се по същия начин, както и по-горния препарат. Цената за 12 броя от тези таблетки е 2,5 лв.

Предлага се и вариант екстра оптизорб, който е с добавката на кофеин. Действието му е ускорено и по-високо средно с около 44% спрямо обикновените таблетки панадол. Приема се по същия начин от възрастни. За деца под 12 години е неподходящ вариант. Цената за 12 таблетки е 4,20 лв.

Мовалис

Мовалис е нестероиден медикамент, предписван при болки, причинени от ставни проблеми. Има температуропонижаващ ефект. Препоръчва се в случаите, когато температурното повишение е съпроводено с болки в ставите. Лица под 16 години не се лекуват с мовалис.

Стандартната дозировка на ден е 7,5-15 мг. Зависи от състоянието и остротата на симптомите.

Препаратът се предлага и в разновидност за инжектиране.

Опаковка с 20 таблетки мовалис ще откриете на цена от 3,5 лв.

Нимезил

Нимезил е препарат с болкоуспокояващо действие, който се предписва и при висока температура. Подходящ е в случаите, когато оплакването е съпроводено с болкова симптоматика – болка в главата, костите.

Предлага се под формата на сашета от 100 мг (цена за 15 броя – 16,64 лв). На ден възрастните пациенти трябва да приемат по две сашета, задължително след храна.

Тамифлу

Тамифлу е препарат с температуропонижаващо действие, който се предлага в две разновидности – суспензия и таблетна форма. Опаковка от 60 мл в течния вариант струва 26 лв. Препоръчва се за прием при грипни епидемии. Течният вариант е подходящ и за кърмачета над годинка.

Тамифлу често се предписва заедно с противогрипна ваксина за подсилване на имунния отговор. Лечението с него обикновено трае пет дни.

С цел профилактика може да се приема десет дни. В специфични ситуации приемът може да продължи до 6-12 седмици.

Дозата за лица над 40 кг е 12,5 мл. С цел лечение се приема двукратно, а с цел профилактика – еднократно. За пациенти между 10 и 15 кг дозата е 5 мл, за 15-23 кг – 7,5 мл; за тези с тегло от 23 до 40 кг по десет мл.

Десет броя от капсулите струват между 19 и 35 лв в зависимост от концентрацията им.

Пациентите над 40 кг  трябва да приемат от тях по 75 мг ( в един или два приема). За деца от 10 до 15 кг – дозата за прием е 30 мг; от 15 до 23 кг – 45 мг; от 23 до 40 кг – 60 мг. Във всички възрастови групи приемите са по два на ден, когато тамифлу се приема с цел лечение и по един – при прием с цел профилактика.

Ибупрофен

Ибупрофен е друг популярен нестероиден медикамент, който се препоръчва за сваляне на температура. Антипиретичното му действие може да бъде оценено като меко. Повлиява благоприятно при състояния със средна степен на сериозност.

Съществен недостатък е несъвместимостта на препарата с терапията на пациенти под 12 години. При възрастни с белодробни и чернодробни проблеми се препоръчва индивидуална схема за прием. Останалите пациенти приемат първоначално по две таблетки на ден, а след това по една-две таблетки на всеки 4 часа. За деня не се допуска прием на повече от 6 таблетки.

Опаковка с 20 таблетки ибупрофен ще откриете на цена от 3,30 лв.

Аналгин

Аналгин е сред най-известните препарати за смъкване на висока температура. При болка от всякакъв произход често посягаме към него. Но трябва да знаем, че е неподходящ при бъбречни и чернодробни проблеми. Не се приема с алкохол, тъй като се създават условия за засилване на негативите от приема му.

На деца под десет години не се предписва аналгин в таблетна форма. Тези между 10 и 15 години могат да приемат по половин таблетка (2-3 пъти). За останалите дозата е по таблетка два или три пъти. Не се допуска прием на повече от 6 таблетки за денонощие. Двадесет таблетки аналгин ще откриете в аптечната мрежа на цена от 2 лв.

Аспирин

Друг популярен болкоуспокояващ медикамент с антипиретичен ефект е добре познатият ни аспирин. Предлага се във вариант протект (защитава сърцето), в комбинация с витамин Ц и в комплексна форма. Третата разновидност е във вид на сашета и отпушва носа.

На деца под 16 години аспирин не се препоръчва поради риска от развитието на синдром на Рей. Препоръчителна доза за възрастни пациенти е по една-две таблетки на ден. Максималното количество е 8-10 таблетки.

Опаковка с 20 таблетки в разтворима форма се предлага за 11,56 лв. Десет таблетки в класическия вариант ще откриете на цена 3-4 лв.

Други

Други препарати с температуропонижаващ ефект са аспетин, ацефеин, МИГ-400 (ибупрофен), диалгин, ефералган, тиленол, колдрекс, калпол, кафетин колд, упсарин, ибупром, тайлол. Всички те са с бързо действие. Имат и болкоуспокояващ ефект, благодарение на който пациентът се чувства по-добре.

Не приемайте ибупрофен едновременно с аспирин и техните аналози!

Едновременният прием на ибупрофен с аспирин (ацетилсалицилова киселина) непременно трябва да се избягва. Взаимодействието между двата активни компонента може да доведе до многократно усилване на негативните ефекти на всеки един от тях. Те се изразяват в гадене, отпадналост, повръщане, замаяност, натоварване на бъбреците и черния дроб, сърбеж и обриви по кожата.

Сиропи за температура

Сиропите за температура не само са по-удобни за прием от някои пациенти (децата), но и има по-бързо действие. Те попадат по-бързо в кръвоносната система и съответно ефектът от приема им настъпва по-бързо.

Нурофен

Нурофен под формата на сироп се предлага в три разновидности. Два от продуктите са предназначени за пациенти във възрастовия диапазон от три месеца до 12 години (разликата е само във вкуса – ягода и портокал). Третият вариант е предназначен за деца между 6 и 12 години.

Изброените педиатрични продукти са ефективни при повишение на телесната температура от различен произход. Ето и дозите за прием от съответните възрастови групи:

 • бебета между 3 и 6 месеца – по 2,5 мл, най-много три приема за ден
 • бебета между 6 и 12 месеца – същата доза, но приемана 3-4 пъти за 24 часа
 • пациенти между една и три години – 3х5 мл
 • пациенти 4-6 години – по 7,5 мл до три приема
 • пациенти 7-9 години – по 10 мл, най-много три приема
 • деца 10-12 години – по 15 мл до три пъти на ден.

Цената за опаковка от сиропа нурофен е между 7-8 лв.

Сиафен

Сиафен е детски сироп с температуропонижаващ ефект на базата на ибупрофен. Опаковка от него ще откриете на цена от 3,5 лв за 120 мл. Подходящ е за прием след три месеца. Дозира се в следните количества:

 • 3-6 месечни бебета – 3х2,5 мл
 • 6-12 месечни кърмачета – 3-4 пъти х 2,5 мл
 • 1-3 години – 3х5 мл
 • 4-6 години – 3х7,5 мл
 • 7-9 години – 3х10 мл
 • 10-12 години – 3х15 мл

Други

Други сиропи, предписвани при повишение на телесната температура са калпол (предлага се във вариант за възрастни и деца над 6 години). Популярен е и сиропът тайлол, който за разлика от повечето други препарати се дава на кърмачета не от три, а от два месеца. Ефералган също предлага сироп за смъкване на температура.

Свещички за температура

Свещички за температура са удачен вариант не само при много висока температура, за чието сваляне се изисква бърза реакция. Но и в случаите, когато оплакването е съпроводено с повръщане. В такъв случай е невъзможно пациентът да приема перорално медикаменти. Свещичките остават единственият удачен вариант.

Лекарствените вещества в тях се усвояват изключително бързо от организма.

Дафалган

Дафалган е разновидност на температуропонижаващите супозитории, която се открива трудно в родните аптеки. Но за сметка на това е изключително ефективен препарат. Не е подходящ за бебета. Кърмачките, бременните жени и възрастните също попадат в групата на пациентите, на които дафалган не се препоръчва.

Свещички Ефералган

Свещичките ефералган се предлагат с различна концентрация на активното вещество. Тези от 80 мг са подходящи за кърмачета между месец и девет месеца. Дозировката им при деца се определя на база тяхното тегло – 60 мг на всеки килограм телесна база (това е дозата за ден, която се разпределя в няколко приема).

Супозиториите от 80 мг се прилагат най-много по две на ден при най-малките пациенти. Разстояние между приемите – поне 6 часа. Опаковка с десет свещички в най-ниската концентрация струва 2,38 лв.

150 мг-овите супозитории са подходящи за деца от 6 месеца до три години. Цената на опаковка с 10 броя е 5,38 лв.

300-мг са предназначени за деца от три до девет години. Опаковка от тях струва 6 лв.

При приложението на ректалните свещички е задължително да се увеличи консумацията на вода.

Нурофен супозитории

Нурофен също предлага супозитории (60 мг) за сваляне на висока температура. Те са подходящи за кърмачета с тегло над 6 килограма. Цената на опаковка с десет броя от тези свещички е 6,25 лв.

Максималната доза за прием на дневна база е 20-30 мг на килограм телесна маса.

Други

Други супозитории са Вибуркол Н, които са на хомеопатична основа и са подходящи за кърмачета от нулева възраст. На тях дозата е по свещичка, по два пъти на ден.

Капки за температура

Капки за температура са добър вариант за тези, които не могат или не желаят да приемат хапчета. Препаратите от тази група се отличават с високоскоростна ефективност, обусловена от бързото им усвояване.

Хексалгин

Хексалгин е пиразолонилов препарат, предлаган във вид на капки за смъкване на високата температура. Дозира се в следното количество – по 10 мг за всеки килограм телесна маса. Опаковка от 20 мл от 500 мг-овия разтвор се предлага на цена от 9 лв.

Ето и схемата за прием при пациентите от различните възрастови групи:

 • 3-11 месеца – 2-4 капки на доза; до три приема
 • 1-3 години -3-10 капки до три приема
 • 4-6 години – между 5 и 15 капки, до три приема
 • между 7 и 9 години – от 8 до 20 капки на прием; три приема най-много
 • 10-12 години – от 10 до 30 капки (максимален брой приеми – 3 )
 • 13-14 години – от 15 до 35 капки (до 105 капки на ден=3 приема)
 • възрастни и юноши – по 20-30 капки на прием.

Важно: Прочетете задължително и този текст с подробни разяснения за лечението с хексалгин!

Аналгин на капки

Аналгин на капки е друга разновидност на едноименния препарат, която се препоръчва като средство за понижаване на висока температура. Двадесет мл от 500 мг-овия разтвор струват 5,50 лв.

Активнодействащият компонент метамизол едновременно смъква температурата и обезболява. Деца под 10 години следва да бъдат лекувани с течната форма на аналгин единствено по лекарско указание.

Еднократната доза за пациенти над 15 години е между 20 и 40 капки. Тя може да бъде приемана по два или три пъти за ден. Между три и пет дни е оптималният период за прием на течен аналгин.

Лепенки за температура

Лепенките за сваляне на висока температура са предпочитан вариант от майките на най-малките пациенти заради бързо си действие. Предпочитани са най-вече заради възможността температурата да се свали без прием на медикаменти. Те не са резултатни при много висока температура.

Cool Patch (Кул пач или куул пач)

Cool Patch е един от популярните варианти на лепенки за смъкване на висока температура. Поставя се върху чиста и подсушена кожа на челото. Ефектът трае 4 часа. След това може да се постави втора лепенка. Подходящи са и за новородени и за сваляне на температура след имунизация. Предлагат се опаковки от два пача на цена от 2,8 лв.

Други

KOOL’n’SOOTHЕ е друг вариант, който е със същото действие, както куул патч. Цената на тези лепенки е 7 лв за 4 броя. При малки деца приложението трябва да се осъществява под надзора на възрастен.

С хомеопатия

Любимата ни хомеопатия също предлага решение при висока температура. Но за съжаление хомеопатичните препарати не действат с еднаква ефективност при всички пациенти.

Беладона при температура с изпотяване

Когато температурата протича с изпотява, подходящият препарат е беладона. Предписва се в концентрация 9 СН и до овладяване на ситуацията се приемат по пет гранулки на всеки час.

Инфлуцид

Инфлуцид е многоспектърен хомеопатичен препарат, който съчетава в себе си 6 познати препарата – бриония, аконитум, фосфорус, ипекакуана, гелземиум, еупаториум перфолиатум. Препоръчва се в случаите, когато високата температура се дължи на настинка и инфекции в тракта на дихателната система.

На ден от инфлуцид могат да се приемат максимум по 12 таблетки. Към тази дозировка пациентите се придържат до подобряване на състоянието. След това дозата става от една до три таблетки на ден. Интервалите между приемите трябва да бъдат поне един час.

При деца под дванадесет години този период е удължен до 2 часа. За тях максимално допустимото количество инфлуцид на ден е осем таблетки при остра фаза на заболяването. След овладяване на ситуацията поддържаща доза е между една и три таблетки на дневна база.

За деца под годинка инфлуцид не е добър вариант. Таблетките се поставят в устата и се изчаква да се разтворят напълно. На по-малките деца те могат да се дават разтворени във вода. Цената на опаковка с 60 броя от хомеопатичните таблетки е десет лв.

Други

При висока температура помагат и други медикаменти, освен гореизброените.

Когато състоянието протича без изпотяване, подходящият хомеопатичен препарат е аконитум. От него се приемат по пет зрънца на всеки час. Подходящата потенция е 9 СН.

Гелсемиум е друг хомеопатичен лек. Той се препоръчва при рязко покачване на температурата, което протича със зачервяване на лицето и обща отпадналост. Приема се препарат в същата потенция и в същата дозировка, както прие терапията с аконитум.

Ако хомеопатичните препарати не дадат резултат до няколко часа, заедно с тях може да приемете и някой от познатите ни антипиретици.

Причини за температура при възрастни и при деца

компреси висока температура
Компреси за сваляне на висока температура.

Повишението на телесната температура не се за разглежда като заболяване, а като симптом. Вдигането на градусите на температурата е сигнал, че тялото ни се бори с възникнала в него инфекция. До тази ситуация се стига след попадането на микроорганизми в тялото ни.

Когато нашата имунна система ги атакува естествена реакция е повишението на температурата. В резултат от това започван производството на пирогенни протеини.

До повишение на телесната температура може да доведе не само обикновена настинка. Причина за това може да се търси във възпаления в устната кухина, лигавиците на дихателната система, простатит, малария, туберкулоза, свръхфункция на щитовидната жлеза, остро протичащи ставни заболявания, слънчев и топлинен удар, рак.

При деца високата температура може да е обусловена не само от остра инфекция или вирус. Причина за това състояние може да се търси в стресова ситуация, никнене на млечни зъби, поставяне на ваксина, шарка.(Още полезна информация за високата температура и начините за нейното смъкване)

Температура 37 градуса, 35, 36.8, 37.1, 37.2, 37.3, 37.5, 38 и 39 (таблица)

Стойности на телесна температура
Измерени градуси Какво означава? Какво да правим?
35 Сериозно заболяване Цялостно изследване
36.8 Долна граница на субфербилна t° Не е опасно
37 Леко повишена t ° Пийте повече течности
37.1 Леко повишение Лекарска консултация (при постоянна t°)
37.2 Горна граница на субфербилна t° Охлаждащи компреси
37.3 Възпаление или хронично заболяване Консултация с лекар
37.5 Долна граница на фербилна t° Все още не се приемат лекарства
38 Повечето бактерии са убити Медикаменти за сваляне на  t°
39 Висока t° Потърсете лекар
42 Животозастрашаващо състояние Бърза намеса

Какво е субфебрилна температура (+химиотерапия и температура при рак)

С понятието субфербилна температура се означава телесната температура до 37 градуса. Подобно състояние може да се поддържа в продължение на два-три месеца. Като през този период е напълно вероятно пациентът дори да не разбере, че температурата му е леко повишена. Оплакването е свързано с повишена умора и отпадналост.

В повечето случаи това състояние се дължи на изтощителна физическа дейност и липса на достатъчно сън. Ако пациентът не се възстанови след продължителен покой, консултацията с лекар е задължителна.

Появата на температура по време на химиотерапия е тревожен признак. На практика химиотерапията унищожава имунната система и това е причината за повишение на телесната температура при онкоболните пациенти.

Оплакването често е съпътствано с диария и остри болки в гръдния кош. В този случай антипиретик може да назначи единствено специалист.

Надяваме се, че с този материал за сваляне на високата температура сме били от полза за Вас. Ако е така, споделете го в социалните мрежи и гласувайте за него чрез скалата по-долу! Предварително Ви благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Изпитани методи за сваляне на висока температура – бабини лекове, хомеопатия и лекарства (Кога какво се прави?)
5 (100%) 3 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!