Кръв в изпражненията: Кога е опасно и как да действаме? (Причини, изследвания, лечение)

Какво може да значи светла или тъмна кръв в изпражненията и слуз при деца, бебета и възрастни? Как да действаме? Какви изследвания се правят за хемороиди, фисура или.. рак?

Още в темата: Възможни заболявания при кръв в изпражненията. Болест на Крон. Дивертикули. Колит. Полипи на дебелото черво. Язва. Цироза. Гастрит. Рефлукс. Тест за окултни кръвоизливи.

Основни видове симптоми, какво може да означават?

Появата на кръв в изпражненията е стряскащ симптом, който ни кара да изпадаме в паника. Сам по себе си този проблем говори за вътрешен кръвоизлив. Но все пак има случаи, в които това състояние не е опасно.
Дали това е така или не, може да прецени единствено компетентния специалист. Ние ще се спрем на симптомите, които съпътстват появата на кръв в изпражненията и ще поясним какво се случва в тялото при появата на всеки един от тях.
Ще разгледаме и заболяванията, отговорни за кръв в изпражненията, но консултацията с лекар е задължителна. Сами не можем да си поставим диагноза и да си назначим точното лечение.

Първи въпрос: Светла (ярко червена, бледа, алена, винена) или тъмна (черна) е кръвта?

Първо търсим отговор на въпроса в какъв цветови нюанс е отделената с изпражнения кръв. Възможно е отделянето на кръвта да се случи непосредствено преди и след дефекация. Както и да съпътства самия процес на отделяне на изпражненията.

По цвета на кръвта специалистът ще установи локализацията на кръвоизлива и спрямо нея ще потърси причината за появата му.

Колкото по-светла е кръвта това означава, че толкова по-близо е мястото с кръвоизлива до изходната точка на тракта. И обратно, колкото по-тъмна е кръвта, толкова в по-горен участък на тракта се е локализирал кръвоизлива.

Тъмната кръв и дори черна сигнализира за по-продължителен престой на продукта от кръвоизлива в нашето тяло. Тъмното оцветяване на отделената кръвна маса сигнализира, че кръвта е престояла по-дълго в тракта. Често в такива случаи тя е придружена с гной.

Ярко червената кръв е сигнал за спукване на кръвоносен съд, намиращ се в аналната част (отвън или отвътре). Бледа кръв е изпражненията показва спукване на кръвоносен съд, разположен в последната част на ректума.

Ако кръвта е изпражненията е винена, тогава кръвоизливът е локализиран в по-горен участък на тракта. Тъмно оцветената кръв сигнализира за вътрешен кръвозлив в по-горната част на тракта.

Лекарят задължително ще Ви попита и за начина, по който изглежда кръвта. Дали в кръвната маса има жилки, слуз или гной. Това също са важни показатели, които ще му помогнат в откриването на причината за кръв в изпражненията.

При появата на подобно оплакване, единственото с което трябва да побързате е записването на час при специалиста. Не бързайте с поставянето на диагноза за най-лошото. Не винаги кръв в изпражненията означава рак.

Жилки кръв и слуз (гной) при болест на Крон, язва на стомаха или дванадесетопръстника 

За появата на жилки кръв в изпражненията причина може да се търси не само в болест на Крон. Проявата на този симптом може да се дължи на язва (на стомаха и дванадесетопръстника), колит, тумори на стомашно-чревния тракт, полипи в червата, хемороиди, дисбактериоза, различни чревни инфекции (дизентерия, салмонелоза), дивертикулит, анални фисури.

Ако забелязвате жилки кръв в изпражненията в продължение на повече от три поредни дни и те са съпътствани от болка в корема, понижен апетит, намаляване на телесното тегло, запазването на час при лекар е задължително. Вероятно джипито ще Ви препрати към гастроентеролог, проктолог, специалист инфекциозни заболявания или хирург.

Язвените заболявания са в основата на развитието на болестта на Крон. Кръвозагубата при язвени заболявания провокира развитието на трайни възпаления. Те от своя страна отключват заболяването на Крон. При него локализацията им е възможно да бъде в чревния сплит на по-малка или по-голяма дълбочина.

Възможно е в чревните гънки да се формират вътрешни фистули – състояние, което е изключително опасно.

За правилното диагностициране на заболяването на Крон е необходимо да се анализират задълбочено и другите оплаквания на пациента. Освен кръв в изпражненията, те се изразяват в болезнено изхождане, чести диария. Болково усещане в областта около пъпа също не е изключено.

Повишаване на температурата, спад на апетита, постоянна умора са други симптоми. При деца със синдрома на Крон се наблюдава и забавяне в темповете на развитие.

За медицината причината за развитие на това заболяване не е напълно разгадана. Разглеждат се фактори като автоимунни заболявания, наследственост, бактерии и язвени заболявания.

За съжаление отговора на въпроса дали това заболяване се лекува не е никак оптимистичен. Специалистите са на мнение, че пълно излекуване на болестта на Крон е невъзможно. Възможно е единствено установяването на контрол над заболяването, който се постига единствено с помощта на медикаменти.

Използват се кортикостероиди и препарати, които потискат имунния отговор. Диета с изключване на фибри и млечни продукти, също е изключително важна част от лечението на заболяването.

(Още за присъдата, наречена болест на Крон)

кръв в изпражненията

Кръв в изпражненията – не отлагайте консултация с лекар!

И тук стигаме до извода, че при кръв в изпражненията е важен преглед при специалиста. В случая тежки усложнения като болест на Крон, вероятно могат да бъдат избегнати при навременно и адекватно лечение на язва.

За развитието на язвени заболявания причина се търси в специфичната бактерия Хеликобактер пилори. В резултат от нея се увеличава съдържанието на амоняк и солна киселина в стомаха, а това води до увреждането на неговата лигавица.

При спукване язвата кърви. Появява се кръв в изпражненията. Възможна е поява на болка в горната част на корема. Гадене, метеоризъм, подуване са други чести симптоми. Пациентът се оплаква още и от усещане за празнота на стомаха и глад, непосредствено след консумация на храна.

В напреднал стадий на язва, кръв се наблюдава не само в отделяните изпражнения. Възможно е пациентът да повръща кръв.

Като цяло появата на кръв показва вътрешно кървене, което е недопустимо да се игнорира. Този етап на заболяването може да приключи фатално.

Внезапното кървене (кръв в изпражненията или повръщане не на кръв) е признак за изостряне на язвеното заболяване. Незначителното кървене  може да се появява почти всеки ден. Загубата на кръв в такъв случай е през изпражненията на пациента (цветът й е ален не се променя към черно).

Клиничната картина се допълва от редки изпражнения (черни на цвят), гадене и леко повишена температура. В някои случаи дори е възможно припадане след дефекация или по време на него.

Шансовете за спиране на кървенето са по-ниски при пациентите в напреднала възраст.

Най-тежката форма на язвеното заболяване е перфорацията на съществуващата язва. Тогава е задължително да се направи операция. По отношение на консервативната терапия усилията са насочени към справяне с бактерията хеликобактер пилори.

Задължително прочетете и полезния материал за лечение на язва – ТУК.

Народната медицина също дава ценни препоръки за лечение на язва. Препоръчва се за седмица ежедневно да се приемат сурови белтъци. Процедурата се изпълнява половин час преди закуска и в същия период, но след вечеря. Количеството на приет белтък на прием е 1-2 броя. Задължително използвайте пресни яйца от сигурен източник.

Прием на зелев сок също е надежден лек. Още за това може да прочетете в материала, посветен на лечебните свойства на любимото ни зеле – ТУК

Кръв в изпражненията при диария, разстройство: Колит язвен (улцерозен), исхемичен 

След продължителна и изтощителна за тялото диария също е възможно да се появи кръв в изпражненията. Причината за това е раздразненото черво, което съвсем разбираемо кърви.

Продължителното възпаление на дебелото черво става причината за кръв в изпражненията с нишки. Те са  да бъде показател за ентерично инфекциозно заболяване, като дизентерия или чревен грип.

Бактериите и вирусите в случая са проникнали в черва. Тяхното трайно присъствие там причинява увреждане на кръвоносните съдове и чревната микрофлора.

Това от своя страна води до коагулация на кръвта, която се изразява в нишки кръв в изпражненията. Нарушаване на микрофлората от своя страна води до дисбактериоза. Тя също е фактор за симптома кървави изпражнения.

Честото разстройство е оплакване на пациентите с колит. Улцерозният колит се разглежда като възпалително заболяване на дебелото черво. Засяга пряко не само лигавицата на стомаха, но и тази на дебелото черво. Етиологията за възникването на това заболяване не е конкретно определена. Предположенията гравитират около бактерии, попаднали в тракта и наследствена предразположеност.

Появата на кръв в изпражненията се счита за част от симптоматиката, с която протича това заболяване. Възможно е тя да бъде примесена с изпражненията или да ги “обгърне”.

Във фазите на обостряне и ремисия нейното количество е различно. В първия случай то е по-голямо, а във втория – по-малко.

Ректално кървене при това заболяване е в резултат на сериозни нарушения на циркулацията на кръв в дебелото черво. В допълнение те могат да се проявят на фона на язви или ерозии на лигавицата.

В повечето случаи, пациентите имат диария , в резултат на засиленото производство на течни екскременти и намаляване на абсорбационната способност на стените на тракта.

Понякога диария е заместена запек при колит. Но това се случва изключително рядко.

При улцерозен колит пациентите се оплакват от чести позиви за дефекация, които най-често са фалшиви. Болки в корема са друга особеност на патологичното състояние. В повечето случаи болката се наблюдава в областта на лявата половина на корема. Могат да обхванат и целия корем.

Честа депресия и безпокойство, прекомерна слабост, понижена работоспособност, намаляване на телесното тегло са други оплаквания, които съпътстват колит с кръв в изпражненията.

Вземете мерки на време. Продължителното отсъствие на лечение на това заболяване може да доведе до развитието на много видове усложнения като перитонит, тумори, масивен стомашен кръвоизлив, полипоза, унищожаване на черния дроб.

кръв в изпражненията

Кръв в изпражненията може да се дължи на хемороиди или запек.

В борбата с болестта на пациента се предписва специална диета, както и сулфасалазинови препарати и техните производни, имуносупресори и кортикостероиди.

Исхемичен колит е друга разновидност на коментирания колит, при която също се наблюдават кървави изхождания.

Те са причинени от стеснения в артериите, снабдяващи с кръв дебелото черво. В случая често се наблюдава усукване на червото около оста му. Резултатът е развитието на херния.

Често това заболяване протича със спад в кръвното налягане поради дехидратация. Възможно е покачване на температурата и нетърпима болка в корема.

Препоръчваме да прочетете и нашия изчерпателен материал, посветен на мъчителния колит – ТУК.

Ако кървавите изпражнения са причинени от колит може да си помогне с прием на прополисова тинктура. Трикратно в продължение на месец може да приемате по 30 капки, разтворени в чаша вода или мляко.

Може да използвате 4% прополисов разтвор за ректално приложение след клизма.

В случай, че при Вас проблема е диария, опитайте с лек от кимионови семена (две лъжици). Киснат се за 15 минути в термос, в който сме изсипали една чаша вряла вода. Трикратно след хранене поглъщайте между 80 и 100 мл от този лек и разстройството ще спре.

Кръв в изпражнения с/без болка или със сърбеж при хемороиди, запек и анални фисури

Кръв в изпражненията е симптом, който може да се прояви и без да го усетим. При липсата на болка дори не подозираме, че в тялото ни се случва нещо нередно.

Кръв в изпражненията без болка може да се наблюдава в начални етапи от развитието на хемороиди или при запек. Зацапване в този случай се наблюдава върху бельото и тоалетната хартия.

Възможно е след изхождане пациентът да усеща и сърбеж в аналната област.

Запек и хемороиди – това да два взаимосвързани проблема. Всеизвестен е фактът, че наличието на запек (особено в хроничната му форма предразполага към образуване на хемороиди.

“Спукването” им в първата фаза не е свързано с болкова симптоматика. Хемороидът представлява разширена вена. При спукването й се появява кръв в изпражненията. В началния етап тя може да е в много малко количество. И поради липсата на болково усещане, пациентът този не забелязва за спукването й. Най-често това се случва по време на изхождане, в резултат от напъна.

В по-напреднала фаза на хемороидалното заболяване, спукването на веничката може да се случи при тежка физическа дейност или дори при обикновено скашляне. В най-обострената фаза хемороидите кървят дори, когато тялото е в покой.

Задължително прочетете и този полезен материал за лечение на хемороидиТУК!

В случаите на тромбоза и анална фисура болката е най-силна и обикновено едва тогава пациентите й обръщат внимание. Продължителността на лечението на това заболяване зависи от фазата на развитие на хемороидите. В последния етап и при наличието на болезнени анални фисури, изходът е само един – операция.

Изследванията, които се назначават за диагностициране на фисуру=и и хемороиди са следните:

 • aноскопия – преглеждане чрез опипване на мястото;
 • ретроскопия – цели да се идентифицират възможните заболявания на дебелото черво;
 • иригография – цели да се изключи или потвърди поражението на червата;
 • ултразвук;
 • и рентгенография;

Препоръчваме да прочетете и този полезен материал за лечение на фисури, в който подробно са описани всички методи – ТУК!

За разлика от хемороида фисурата е отворена рана. Кърви при облекчаване на физиологичните нужди и това обяснява появата на кръв в изпражненията. И тук след избождане е възможен сърбеж. Това оплакване се проявява в по-интензивна форма при хронични фисури.

Ако във Вашия случай кръв в изпражненията се дължи на запек, хемороиди или анална фисура, във всички тези случаи трябва да преразгледате хранителния и двигателния си режим. Повече вода, движение и фибри са препоръките, към които задължително трябва да се придържате.

Подкрепа при решението на тези проблеми може да потърсите и в народната медицина.

Билката змийска хурка е надеждното спасение при фисури и хемороиди. Натуропатите препоръчват по няколко пъти на ден да приемате корена й (зрънца с големина на зърно леща). Помагат и промивките с медена вода (чаена лъжица мед на чаша вода с температура около 25 градуса). При запек може да опитате и с клизма с медена вода. Дава незабавен ефект.

Гарантирано облекчение при хемороиди два и мехлем, приготвен яйчен жълтък (сварен), зехтин 600 мл и пчелен восък (400 грама). Първо се слага на водна баня мазнината. Постепенно се добавя пчелния продукт. Сместа се бърка с дървена лъжица.

След хомогенизиране се добавя и натрошения яйчен жълтък. Маха се от котлона. След няколко минути се връща отново на огъня. Вари се на водна баня, докато започне на бълбука. Ако съхранявате мехлема в хладилник, може да ползвате цели 10 месеца.

Мъчителният запек може да облекчите с прием на лъжица зехтин. Веднага след това дебелото черво се освобождава от съдържимото.

При бременност и след секцио

При бременност промяна в изпражненията се наблюдава най-често заради прием на синтетични витамини и минерали. По-тъмно оцветени са екскрементите след прием на препарати с желязо. До три дни след преустановяване на приема им, цветът на фекалната маса се нормализира.

Много по-сериозно трябва да подходите към ситуацията, когато тази промяна не се дължи на препарати или храна. В такив случай възможно най-бързо трябва да се направят общи и биохимични изследвания на кръвта.

Ако дълго преди бременността си жената е се е оплаквала от стомашна язва или язва на дванадесетопръстника, задължително се прави фекален тест за окултни кръвоизливи. Черните изпражнения вероятно са признак на стомашен кръвоизлив.

Черни изпражнения с кръв, придружени от лепкава студена пот, колапс, избледняване на кожата са сигнал, че бременната незабавно трябва да осъществи контакт със специалист.

След секцио също е възможно появата на кръв в изпражненията. Това се дължи на разпространението на клетки от маточната лигавица към стомаха. Те се изхвърлят чрез изпражненията. Опасно е, ако това е съпроводено с болка в корема или кръста, което може да е признак за започнало възпаление в резултат от попадането на маточна кръв в стомаха.

След антибиотик

След прием на антибиотик също е възможно в изпражненията на пациента да се появи кръв. Това се случва при непоносимост към активния компонент в антибиотичния препарат.

Алергичните реакции в този случай се изразяват във вид на колит (възпаление на дебелото черво). В резултат от това към изпражненията се присъединява смес от кръв и слуз. Някои антибиотици (линкомицин , еритромицин) могат да индуцират образуване на язви по лигавицата на червата. Това е един от страничните им ефекти. Отделената с изпражненията кръв е свежа. Тя не е престояла дълго в тялото и цветът й е ален.

След завършване на антибиотичния курс, изпражненията се изчистват.

След алкохол

След консумация на големи количества алкохол също е възможно да се появи кръв в изпражненията. Алкохолът причинява приток на кръв към съдовете, в това число и към червата.

При повишена съдова пропускливост след прием на алкохол в резултат от повишения кръвоприток от чревния лумен кръвта попада в изпражненията. В този случай във фекалната маса се забелязват жилки кръв.

При наличие на хемороиди консумацията на алкохол води до тяхното кървене.

Кръв в изпражненията, гадене и повръщане: Гастрит и гастро-езофагиалнарефлуксна болест (ГЕРБ)

Кръв в изпражненията може да се появи и в усложнена форма на гастрит, при която голяма част от лигавицата е подложена на ерозия. Тъй като ерозията протича интензивно, симптоматиката в случая е по-ярко изразена. (Още за страданието гастрит и начините за лечението му)

Усложнената форма на гастрит често е съпроводена и с рефлукс. Това е така нареченият ерозивен рефлукс гастрит, който е най-тежката форма на заболяването.

При хеморагичен гастрит животът на пациента е под заплаха. В този случай не е изключено силно кървене, което би довела до сериозна кръвозагуба.

Появата на кръвни примеси при повръщане и в изпражнения доказва наличието на гастрит и рефукс. Симптоми, които допълнително усложняват състоянието на пациента, са и следните оплаквания:

 • болезнени стомашни спазми
 • силно изразени киселини
 • усещане за постоянна тежест в стомаха – пациентът се чувства сякаш има тежка топка  в корема
 • редуващи се запек и диария
 • оригване с неприятен вкус
 • сухота и горчивина в устата
 • усилваща се болка след хранене или в период на гладуване
 • черни изпражнения
 • намаляване или пълна загуба на апетит
 • спад в телесната маса

Възможно е при изостряне на симптоматиката  пациентът да изпадне в шоково състояние. Не е изключено развитието на микробна инфекция и пептична язва.

Симптоматиката на гастрит и гастро-езофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) донякъде се припокрива с тази при гастрит. Неприятният рефлукс също протича с гадене, кървави изпражнения, постоянни киселини, горчивина в устата, болки в гърдите, затруднено преглъщане (най-тежкия проблем), кашлица, гадене, повишено слюноотделяне. Пациентът се чувства сякаш има нещо в гърлото.

Рефлуксът се проявява при попадане на киселина в хранопровода. Това се дължи на разхлабване на мускула на долния езофагеален сфинктер. Част от лечението е прием на лекарства, блокиращи производството на киселини (фамотидин).

Назначава се и подходяща диета, към която е задължително пациентът да се придържа. Задължително трябва да се избягват мазните храни, кафето и алкохола.

(Още за неприятния рефлукс и начини за справяне с него)

При диагностициране на гастрит е важно лекарят да разграничи патологията от други подобни заболявания. Назначават се следните изследвания:

 • биохимичен анализ на кръвта за откриване на усложнения или съпътстващи заболявания;
 • изследване на изпражненията за наличие на кръвни примеси;
 • бактериологично изследване на изпражнения и повръщаното – за откриване на бактерии или паразити;
 • ендоскопия – метод, при който се извършва вътрешна проверка на червата с помощта на гъвкава сонда. Целта е да се потвърди наличието на кървене и/или тумори; да се получи пълна картина на техния размер;
 • стомашна радиография

Възможно е да се назначат антибиотични препарати за лечение. Предписват се още противовъзпалителни средства, лекарства за нормализиране на стомашната киселинност, ензимни и кръвоспиращи препарати.

Към официалното лечение задължително се прибавя и диета, която изключва тежки, мазни и пикантни храни. Народната медицина също може да помогне с изпитани средства, сред които:

 • тинктура от прополис и масло от зърнастец – три пъти по 30 капки от тинктурата + по половин лъжичка от маслото;
 • яйчен белтък – по един преди закуска и един преди вечеря
 • отвара от кантарион и мента – три пъти на ден по чаша; приготвя се в равни части от билките;
 • лекарство от мед (250 мл), алое сок (50 мл), какао (1/2 лъжичка) и мас (една лъжица) – преди всяко хранене по лъжица;
 • отвара от цветове невен и лайка – три пъти по чаша;
 • мед и зехтин (в равни части) – по лъжица преди хранене;
 • чай шипка и копър – 3х1 чаша (лъжичка копър и лъжица шипка, плод

При рефлукс народната медицина препоръчва билкова отвара от равни количества от лайка, маточина и жълт кантарион. Варят се 10-15 минути. От билковата смес се приема по чаша след хранене. Тези билки спомагат за успокоява нервната система, за зарастване на рани и намаляване възпалението, което е важна при ГЕРБ.

Кръв в изпражненията и болки в кръста: Ендометриоза

кръв в изпражненията

Ерозивен гастрит също е причина за кръв в изпражненията.

Кръв в изпржненията в комбинация с болки в кръста е симптом на ендометриоза. Типично за това заболяване е, че ендометриални клетки от други засегнати органи попадат в червата.

Обикновено заболяването се диагностицира при жени, които имат история на ендометриоза на матката. Най-често това заболяване засяга сигмоидна дебелото черво и ректума. Може да се локализира и в други части на дебелото черво.

Причините за първоначалното развитие на ендометриоза са хормонални смущения, които се случват в тялото на жената. Сред тях са недостатъчност на хипофизни хормони или нарушения в нормалното функциониране на яйчниците.

Втората причина за ендометриоза е намален имунитет. Когато защитните функции на организма са намалени, за бактериите и вирусите е много по-лесно да проникнат в тялото през червата.

Други оплаквания, с които протича тази патология са гадене, запек или диария, слуз и кръв в изпражненията. Болката се сравнява с тази, която се изпитва преди и по време на цикъл (болки в кръста, в корема). Подуването на корема също се засилва по време на цикъл. Наблюдава се още менструална дисфункция.

Диагностицирането на ендометриоза се извършва чрез следните методи:

 • иригография – позволява да се видят червата и да се определи тяхното състояние
 • eргография – включва рентгеново проучване на засегнатия орган
 • колоноскопия е много сложен метод за диагноза, но информация е много висока стойност
 • биопсия – при напреднал стадий на болестта, за да се изключи или потвърди наличието на процес на рак в червата.

Лечението на заболяването зависи от етапа и причините за неговото възникване.

Ако пациентът има хормонални нарушения, лечението включва отстраняването им. Тази задача се възлага на хормонални лекарства.

Ако има огнища на възпаление на червата, лечението трябва да включва антибактериални или антивирусни лекарства.

Задължително трябва да се назначат и лекарства, които увеличават имунната система на пациента. Ако до шест месеца след започване на лечението не настъпи подобрение, пристъпва се към хирургически методи за справяне с проблема.

Народната медицина препоръчва змийското мляко като най-ефективния природен лек при ендометриоза. Необходимо е една супена лъжица от билката да залеете с чаша вряща вода и да настоявате лека два часа.  По ¼ чаша пийте 3 пъти на ден преди хранене. Курсът на лечение е с продължителност 10-12 дни.

Тъмно червена кръв в изпражненията при цироза

Цироза е заболяване, което засяга не само черния дроб, но и намиращите се в близост до него органи. Във връзка с това кръв изпражненията е симптом е на чернодробно заболяване. В този случай кръвта е тъмно червена.

Болният черен дроб може да стане причина и за хемороиди, които са още една причина за кръвни примеси в изпражненията.

Промяната в цвета на изпражненията се дължи на факта, че при цироза билирубинът не достига до червата. На това се дължи специфичното оцветяване на изпражненията. Опасно е, ако те са с много светъл или много тъмен почти черен цвят.

Вътрешният кръвоизлив при цироза обикновено е съпроводен и от повръщане.

Подкрепа на официално назначената терапия при цироза оказва и народната медицина. Сокът от глухарче е безспорно най-ефективното средство. От него трябва да се приемат по две-три лъжици на празен стомах.

Ефективен е лек и с бял оман –  една и половина супена лъжица от билката + половин литър вода. Сместа престоява 30 минути на слаб огън. Настоява се 10-15 минути, след което се прецежда. Пийте от сместа по 2-3 пъти на ден, половин час преди ядене по чаша. Продължителността на лечението е 10 дни.(Задължително прочетете и този материал за цироза

Болки в корема, подуване, газове, кръв в изпражненията със слуз: Рак на дебелото черво 

Рак на дебелото черво e една от възможните причини за кръв в изпражненията. Симптомите на заболяването най-често се диагностицират при пациенти на възраст от 40 до 60 години. На фона на предишните възпалителни процеси в областта на дебелото черво (язви, проктит), както и на фона на по-дълъг период на оплакване от хемороиди и усложнения, свързани с това ( фисури и фистули и полипи), се появява рак на дебелото черво.

80% от раковоите заболявания засягат дебелото черво. Този тип онкологична патология се свързва със злокачествен тумор. Специфична област, засегната от увреждане е лигавицата на дебелото черво.

Конкретна причина, допринасяща за развитието на патологичния процес, не е възможно да се определи с точност.  Но същевременно са известни някои предразполагащи фактори – язвен колит, проктит, както и проява на хронични заболявания като анална фисура.

Приемът на мазни и наситени с протеини храни става причината за полипи. Те предразполагат към рак, въпреки че сами по себе си не са злокачествени образувания.

Метастазите е възможно да се развият в черния дроб. От там нанасят поражения и върху костите.

Симптоматиката се проявява едва, когато туморът се е развил напълно. За това може да са необходими години. Дотогава пациентът не усеща нищо.

В напреднал стадий на рак на дебелото черво симптомите са кръв в изпражненията със слуз (гной) и силна болка. Не бързайте да си поставяте сами диагнозата, тъй като  слуз и гной в изпражненията е възможно да имате при хемороиди, колит, полипи, проктит, чревни инфекции и фисури. (Още полезна информация за диагнозата рак на дебелото черво)

Болката може да се усеща само при изхождане или да бъде постоянна. В първия случай тя се проявява в резултат от натиска върху тумора при изхождане. Това означава, че той е локализиран в аналната част. Но ако болката е постоянна, означава, че туморът се е локализирал в съседни органи. Боли долната част на корема и пространството около ануса.

Подуване и тежест в стомаха и куркане са още три неприятни оплаквания, които допълват клиничната картина. Проявяват се в резултат от свиване на лумена, което е типично за протичане на онкологичния процес.

Пациентите с тази диагноза имат необичайно тънки изпражнения. Това се дължи отново на стеснения лумен, през който е невъзможно да преминат изпражнения с нормална дебелина.

В резултат от развитието на тумора се образува фистула. Чрез нея в бъдеще се наблюдава изпускане на кръв, слуз и гной. На фона на нарастващата туморна маса в аналния сфинктер се проявяват явни симптоми като инконтиненция на газ и фекална маса.

Методът на сигмоидоскопия или колоноскопия не само дава възможност за проверка на засегнатата област, но също така и за извършване на биопсия (отстраняване на поразената част и последващи диагностични изследвания). Прилагането на този диагностичен метод служи и като ключова мярка.

Приложими методи за диагностициране на рак на дебелото черво са рентген и ултразвук. Прилагат се и за да се изключи/потвърди вероятността от метастази в черния дроб.

Проктолог и онколог са специалистите, към които трябва да се обърнете.

За съжаление единственият метод за лечение при рак на дебелото черво е оперативният. Задължително трябва да се отстрани поразената част. В допълнение се прилага и лъчетерапия – преди и след операцията. В първия случай, за да се намали размера на туморите. Във втория – за да се избегнат рецидиви.

Народната медицина също предлага средства за профилактика и подобряване състоянието на пациентите с тази диагноза. Една лесна за изпълнение рецепта е трикратно да се приема по чаша червено вино със зелев сок (в равни пропорции).

Корен от билката бяла ружа също се препоръчва при рак на дебелото черво. За изпълнението на рецептата е необходимо да залеете с литър кипяща вода три лъжици от суровината. Киснете 15 часа в термос. Между три и четири пъти на ден пийте по чаша от лека, преди хранене.

Курсът може да продължи неограничено дълго. Билката няма да навреди в никакъв случай.

Повръщане, болки в корема и кръв в изпражненията: Рак на стомаха 

Рак на стомаха е друга вероятна причина за кръв в изпражненията. Патологията представлява злокачествено израждане на стомашните епителни клетки. В 71-95% от случаите виновник е бактерията Helicobacter Pylori. В най-голям риск са мъжете на възраст от 50 до 70 години.

Симптоматиката се припокрива с тази при сърдечни заболявания и заболявания на стомашния тракт. В първия случай локализацията на тумора е частта на стомаха, която е най-близо до сърцето.  Придружава се от ретростернална болка (стенокардия). На фона на високото кръвно налягане при хора над петдесет години, рак на стомаха може да се обърка със сърдечно заболяване.

Във втория случай локализацията на тумора е в близост до чревна част на стомаха. Признаците са напомнящи гастрит, язвена болест, панкреатит, холецистит. Всички тези заболявания се проявяват чрез болки в корема, повръщане и кървене в стомаха. (Още за симптоматиката и лечението на рак на стомаха)

Оригване с миризмата на развалени яйца, усещане за ситост след консумация на малко количество храна, гадене след хранене, киселини, кръв в изпражненията допълват клиничната картина.

Промени се наблюдавани в изпражненията (мелена известна като”желе френско грозде ”) и в повърнатата маса (с тъмен цвят и консистенцията на пяна).

Отделените изпражнения са в комбинация със съсирена кръв в черен цвят. Типична за тях е зловонна миризма. Отделят се в оскъдни количества.

Методите за поставяне на диагноза са палпация, аускултация, рентген и ендоскопия. Най-надежден е хистологичният метод. Като допълващи методи се използват ултразвук и лапароскопия.

Народната медицина предлага методи, подобряващи състоянието на пациентите с тази диагноза. Един от ефективните лекове включва настойка от картофен цвят. Бере се по време на цъфтежа. Суровината се суши на сенчесто  проветриво място. Лъжица от цветчетата се кисне за три часа в половин литър вряла вода. За предпочитане е това да се извърши в термос.

Трикратно преди храна се приемат между 150 и 170 мл от този лек. В продължение на половин година се осъществяват приеми в следната схема – пие се две седмици, почива се една.

Полипи на дебелото черво

кръв в изпражненията

Болки в корема често съпътстват проблема кръв в изпражненията.

Полипи на дебелото черво са една от възможните причини за кръв в изпражненията. Те представляват доброкачествени образувания, които в даден момент могат да се трансформират в злокачествени и да доведат до състояние, застрашаващо човешкия живот. С по-висок риск от развитието на този сценарий са пациентите с фамилна обремененост.

Обикновено рискът от развитието на полипи се предава от родители на деца.

Симптоми

Симптомите, с които протича състоянието полипоза на дебелото черво, са свързани с болезнена дефекация, появата на кръв в изпражненията, диария или запек. Ако пациентът има дифузна полипоза, симптомите зависят от степента и локализацията на неопластичните образувания. Обикновено дифузна полипоза се появява в детството – млади пациенти се оплакват от болки в корема, липса на апетит и загуба на тегло, забавяне на растежа.

В зряла възраст симптомите на това заболяване са по-ясно изразени – има коремна болка, слуз и кръв в изпражненията, треска, анемия и други.

Стандартното лечение и операция

Лечение на всички видове полипоза се осъществява чрез хирургически методи. Предполага се, че след хирургично отстраняване на полипи, които са предмет на цитология, се премахва риска от развитието на атипични клетки.

В случаите, когато цитологията показва атипични клетки, изисква се не само хирургично лечение, но и приложнието на химиотерапевтични средства.
Билки при полипи на дебелото черво

Със змийско мляко се премахват полипи от дебелото черво. Методите за приложение на билката са няколко. Препоръчват се клизми с отвара от змийско мляко. За да я приготвите трябва да сварите на вода баня две пълни лъжички от билката с 500 мл вода.

След охлаждане прецедете през многослойна марля. Количеството се въвежда в различни пози. По една трета от него се въвежда в ректума, докато пациентът лежи на дясната си страна, след това на лявата и по гръб.

Ежедневно в продължение на седмица се прилагат тези процедури. След това се прекъсва за няколко дни. Следва още една серия на курса.

За 25 минути на кипяща водна баня се препоръчва да задържите две лъжици от билката в чаша вода. След охлаждане се филтрира и от лека се приема по 70 мл преди храна.

По супена лъжица  три пъти на ден може да приемате следната – свеж сок от змийско мляко (750 мл) и водка (200 мл).

Народните лечители твърдят, че чай от плодове калина  спира растежа на аденоми по стените на червата. Четири чаши чай с пресни или сушени плодове калина гарантирана защита от полипоза.

Билкови вани се вписват идеално в лечението на полипи на дебелото черво, които са причина за кръв в изпраженията. Лайка, жълт билка кантарион, бял равнец и брезови пъпки са необходимите билки. С отвара от тях правете стояща вана. Останете в нея най-малко един час, като температурата на водата трябва да се поддържа през цялото това време.

След приключване на процедурата нанесете масло от морски зърнастец в ректума.

Всяка вечер поставяйте в ректума и тампон, напоен със следната смес – супена лъжица камфорово масло, супена лъжица мед и 6 капки йод.

Диета

За предотвратяване на полипоза е важна балансираната диета. Тя включва много плодове и зеленчуци. Особено богатите на фибри: ябълки, смокини, зеле, цвекло, тикви, царевица.
Препоръчвани растителни мазнини са зехтин и царевично масло. Не  трябва да се злоупотребява с алкохола. Мазните и пикантните храни също са табу.

При деца

При деца полипоза на дебелото черво протича със същата симптоматика. Основната разлика при патологията при деца и възрастни е, че в първия случай няма риск от развитие на раково заболяване. Дори и при наличието на голям брой от тези доброкачествни образувания при деца не е възможно развитието на онкологичен процес.

И при децата полипите се премахват оперативно. В този случай премахването им се налага поради риска от анемия. Кръвозагубата се отразява негативно и на темповете на растеж и развитие на детето.

Кръв в изпражненията и висока температура: Дивертикули на дебелото черво, дивертикулит, дивертикулоза

С термина дивертикулоза в медицината се описва състояние на дебелото черво, при което се образуват торбовидни издатина (дивертикули). Те са с дължина от един до два сантиметра. От дивертикулит страдат главно по-възрастните хора и тези, живеещи в страни с по-висок стандарт на живот.

Намаленият прием на растителни храни за сметка на месо и тестени храни е главната причина за дивертикулит.

Симптоми

В началото състоянието не протича с конкретна симптоматика. Но след време се проявяват симптоми като коремна болка, често локализирана в лявата страна; кръв в изпражненията, редуващи се запек и диария ;
подуване на корема.

Поради натрупването на изпражнения в дивертикула и протичането на възпалителен процес, се наблюдава и повишение на температурата, което съпътства отделянето на слузестите и кървави изпражнения.

Стандартно лечение

Дивертикулит и неговите усложнения се лекуват в болница. Случаите без усложнения дивертикулоза – у дома.

Основната цел при лечението е нормализиране на изпражненията. Това предотвратява образуването на нови издатини и възпаляването на вече съществуващите.

Назначава се диета, богата на растителни храни. Препоръчва прием на пшенични трици. За да се намали болката в корема, предписани спазмолитични лекарства (но-шпа и т.н.)

С развитието на дивертикулит се предписва антибиотици. Използват се и специални лекарства, които насърчават хемостазата.

Лечение с билки и народни лекове

При дивертикулит  помагат следните билки – копър, шипка, лайка и коприва. Смесете ги в равни пропорции. Изсипете в 200 мл вряща вода 1 супена лъжица от сместа. Настоявайте лекарството 2-3 часа. Пийте от него по 150 мл два пъти на ден по време на хранене. Правете това в продължение на 1,5 месеца.

Приемайте ежедневно и по супена лъжица ленено семе, предварително накиснато в чаша вода.

Друга билкова отвара се приготвя от в равни количества имел, корени от божур и коприва ( в равни части). Две лъжици от тази смес се слагат в литър студена вода. Оставя се няколко минути на котлона. Не се изчаква да заври. Охлажда се. Прецежда се. Пие се по чаша сутрин и вечер.

Операция

При усложнения на дивертикулит (дивертикул перфорация или стесняване на чревния лумен) и неефективност на терапевтично лечение единственият изход е хирургическа намеса. Чрез операция се отстранява засегнатия участък.

Кръв в изпражненията при деца

При деца кръв в изпражненията е често срещано явление. В повечето случаи то не е знак за нещо сериозно.

При деца до една година може да е провокирано от консумация на банани. Дори и ако плодът не е консумиран от детето, а от кърмещата го майка.

При по-големи деца причината често се крие в консумация на желатинови бонбони, напитки с оцветители, активен въглен , цвекло, шоколад, антибиотици, витамини с високо съдържание на желязо и други. Във всеки случай, за да се избегнат по-сериозни причини, посещението при педиатър е задължително.

Ректално кървене често се случва при деца под влиянието на някои фактори като пукнатини в ануса при запек, алергии към определени храни (протеина на кравето мляко), полипи, запушване на червата, лактозен дефицит или волвулус.
Състоянията, които изискват незабавна хоспитализация са отделяне на тъмно розово желе, кървене придружено с тревожност, отказа за консумация на храна, плач, обрив и повръщане.

Следи от кръв в изпражненията при деца се наблюдават при дизентерия. В този случай температурата на тялото рязко скача. Възможно е в изпражненията да има слуз и гной.

При болка, локализирана в областта на пъпа и кървави изпражнения, придружени от симптоми на дехидратация, причината може да е салмонела.

Не губете време в гадаене на причините, обърнете се незабавно към лекар.
Други възможни причини и опции за действие 

Друга възможна причини за кръв в изпражненията може да е отравяне с живак или развалена храна. Опцията тук е незабавно постъпване в болница за промивка на стомаха и вливане на подходящите медикаменти за възстановяване.

Заболявания като антракс тромбоза също е възможно да са причина за кръв в изпражненията. Ебола, кандида и гентални брадавици също са потенциални виновници. В случая опциите за действие са насочени към третиране на причинителя. (Още причини за кръв в изпражненията)

Ядене на цвекло и домати (боядисват изпражненията!)

дивертикул кръв в изпражненията

При дивертикулоза също се появява кръв в изпражненията.

Ядене на цвекло и домати е една от възможните причини за оцветяване на изпражненията. Ако сте консумирали тези храни не бързайте да се паникьосвате, че имате кръв в изпражненията.

Необходимите изследвания, преди да започнем лечение

Изследвания на кръвта и фекалната маса се назначават при наличието на кръв в изпражненията. Но подробна оценка за състоянието на пациента дава тестът за окултни кръвоизливи, които съчетава всички необходими изследвания.

Тест за окултни кръвоизливи, анализ

Често кръвоизливите са скрити (окултни) и остават незабелязани. Тогава се назначава специален тест. Разчитането на резултатите от него показват или отхвърлят съмнението за заболяване.

Скритото кървене е един от ранните симптоми на редица сериозни стомашно-чревни заболявания, включително рак. Наличието на скрита кръв в изпражненията остава скрито дори при микроскопско изследване. В тези случаи се изследва количеството на модифицирания хемоглобин, вместо това на еритроцитите.

Положителните резултати от анализа за окултни кръвоизливи означава заболяване на стомашно-чревния тракт. То е причината за нарушаване целостта на лигавицата. При него малко количество кръв се освобождава в лумена на стомаха или червата.

Такива са случаите на  стомашна язва или язва на дванадесетопръстника, неспецифичен язвен колит, болест на Крон, полипи, паразитни инфекции. Особено важен е този метод за диагностицирането на рак на дебелото черво. В случая окултно кървене започва в най-ранните етапи на онкологичното заболяване.
Окултен кръвоизлив може да се открие и кръвотечение от носа, кървене от венците и гърлото, както и при пациенти с разширени вени на хранопровода, ерозивен езофагит, хемороиди и други заболявания.

Тези заболявания се разглеждат при анализиране на резултатите от теста.
Надеждността на анализа е най-висока, когато той се повтори. Отрицателни резултати от теста не изключват възможността за ерозивни и улцерозни лезии на стомашно-чревния тракт.

Важно е резултатите трябва да се разглежда в контекста на други инструментални и лабораторни изследвания. Сами по себе си те не могат да бъдат единствен критерий за поставяне на диагнозата.

Подготовката на пациента за теста трябва да започне поне 72 часа преди той да бъде направен. Необходимо е пациентът да изключи от диетата си месо, риба, зелени зеленчуци, домати.

Списъкът се допълва от лаксативи, ректални супозитории, лекарства, които влияят на чревната подвижност (беладона, пилокарпин) и цвета на изпражненията (желязо, бисмут, бариев сулфат). Това изследване задължително се провежда преди сигмоидоскопия и други диагностични процедури в червата и стомаха.

Положителни резултати от анализа се констатират при отрицателни референтни стойности. Положителните стойности на референтните показатели потвърждават отрицателен резултат.

Скрининг за колоректален рак (на дебелото черво)

Скринингът е метод не само за ранното диагностициране на опасния рак на дебелото черво, но и за превенция. Ранната диагностика е условие за успешен изход и за избягване на куп усложнения.

Чрез скрининговия метод могат да бъдат открити полипи преди трансформацията им в злокачествени образувания. Този метод включва няколко други метода за диагностициране на колоректален рак, препоръчвани за пациенти на 50 години в следната периодичност:

 • имунохимичен тест (ежегодно след 50-годишна възраст)
 • окултен – също веднъж в годината
 • и ДНК тест – през неопределен времеви интервал, по преценка на специалист
 • колонография – през 10 години след 50-тата годишнина
 • колоноскопия – на всеки пет години
 • сигмоидоскопия – също на всеки 5 години

Хора с наследствена обремененост, полипи и анамнеза за чревни възпаления трябва да направят първото скринингово изследване по-рано, а след това то да се повтаря регулярно, но в по-кратки интервали.

Ако намирате този материал за полезен и изчерпателен, споделете го в мрежите и гласувайте за него! Благодарим Ви предварително!

Кръв в изпражненията: Кога е опасно и как да действаме? (Причини, изследвания, лечение)
3.8 (75%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *