Болки в ставите: Каква е причината и как да се лекуваме? (Билки, лекарства, добавки и упражнения)

Болки в ставите: ♎ в краката, ♎ в кръста, ♎ в рамото, ♎ във врата, в тазобедрена става, ♎ в гърба, ръцете и др. ♎ Лечение с билки, лекарства, упражнения и действащи добавки.

Още в текста: ♎ Болки в коляното. ♎ В ставите и пръстите на ръцете. ♎ Приложение на желатин. ♎ На конски кестен. ♎ На дафинов лист. ♎ Хондропротектори. ♎ Болкоуспокояващи. ♎ Противовъзпалителни.

Класификация по симптоми, болести и тяхното лечение

Всеки поне веднъж е изпитал болки в ставите. Дали след грип, прием на лекарства или заради друго ставно заболяване, всички знаем, че този симптом е свързан с адска болкова симптоматика. Дори най-малко движение се превръща в непреодолим проблем. За “късметлиите” със ставни болки животът се превръща в непрекъснат тежък и непосилен физически труд.

Болка в ставите е общо понятие. В този текст ще разгледаме различните симптоми, с които протичат ставните заболявания. Предоставената от нас информация по никакъв начин не може да измести консултацията с лекар. Ще предложим  билкови лекове и стандартни методи за лечение, приложими според конкретната ситуация.

Болки в кръста при анкилозиращ спондилоартрит (Болест на Бехтерев) и при болест на Крон 

Болки в кръста са една от мъчителните разновидности на ставните болки. Причините за появата им най-често са свързани с друго заболяване.

Задължително прочетете и този полезен материал за болки в кръста, за да научите и останалите причини за появата им, както и начини за лечение!

Остро изразена болкова симптоматика в кръстцовата зона обикновено е признак на анкилозиращ спондилоартрит. Заболяването ще срещнете още като Болесте на Бехтерев. Наречено е така в чест на неговия откривател Владимир Бехтерев.

В началните етапи на развитието на тази патоология болката не е силно изразена.

Усеща се повече сутрин и вечер. Пациент се оплаква и от нарушения на съня. Сутрин усеща гърба си схванат. Трудно е да се измъкне от леглото. Постепенно (този процес може да отнеме и години) болка и скованост се усещат не само в сакралната област, но и във врата и гърба. За пациента неудобството се усеща вече и през нощта.

Почивката в поза по гръб, на лявата или на дясната страна става болезнена. Дори дълбоко дишане, кашляне и кихане е възможно да причини болка.

С развитието на заболяването се наблюдава постепенно влошаване на състоянието на ставите на различни части на гръбначния стълб. Преди всичко анкилозиращ спондилит се отразява на ставите в областта на таза и кръстцовата област.

Във възпалителния процес участват междупрешленните и крайгръбначните стави. Ако процесът не се бъде овладян навреме,възможно е значително да се наруши функционирането и подвижността на гръбначния стълб.

Причините за възникване на анкилозиращ спондилоартрит не са напълно известни на медицината. Очевидно е, че заболяването се развива в хора, които имат специфична генетична предразположеност. Както и някои генетични функции на имунната система. Инфекциите на чревния и пикочния тракт, особено хроничните, също играят важна.

Специалистът поставя диагнозата анкилозиращ спондилит, когато болка в лумбалната област тормози пациента повече от три месеца. И най-важното – тя не намалява дори в покой. Гръдна болка и чувство на скованост и затруднено дишане допълват симптоматиката.

В присъствието на тези симптоми е задължително посещението при ревматолог и назначаването на допълнителни методи за изследване. Основна роля в случая има диагностицирането на гръбначния стълб с рентгенови лъчи или магнитен резонанс. Назначават се и биохимични изследвания на кръвта по общи показатели.
Понастоящем за лечението на анкилозиращ спондилит се използват НСПВС, кортикостероиди. В тежките фази на заболяването се назначават имуносупресори.

В допълнение към лекарствената терапия се назначава физиотерапия, хиротерапия.

Физиотерапия и кинезитерапия (лечение с помощта на физическа активност) се прилагат системно и ежедневно (1-2 пъти на ден) в продължение на 30 минути. Това спомага за подобряване на състоянието на пациента.

Масажирането на мускулите на гърба на гръбначния стълб намалява болката. Редуцира мускулната умора. Укрепва мускулите. С подходящо медицинско лечение, рискът от пълна неподвижност на гръбначния стълб или от деформация на други части на скелета е значително намален.

За избегнете подобно заболяване опитайте се да поддържате добра стойка. Стойката по време на стоене на стол, в изправено положение и при спане е изключително важна.

болки в кръста

Болки в кръста може да се дължат на спондилоартрит.

Необходимо е да се спи върху твърда повърхност. За да направите това, можете да поставите матрака си директно върху пода. Опитайте да спите по корем, без възглавница. Ако спите по гръб, използвайте тънка възглавница. Краката по време на сън трябва да бъдат изправени.
Правилно е гърбът също да бъде изправен. Раменете да са разгърнати. А главата да се държи изправена.

При терапията на  анкилозиращ спондилоартрит помага и народната медицина.

Ето една рецепта от нас – вземете в количество от 1 супена лъжица от билките змийско мляко, невен и хмел (шишарки) и по 2 супени лъжици биденс, риган и шипка. (По-долу ще предложим още лекове при болки в ставите)

Две супени лъжици от крайната смес поставете в термос за през нощта залейте с  500 мл вряща вода.

От готовата прецедена течност през деня трябва да се пие на равни части. Не по-малко от 6 месеца трябва да се приема тази течност. След това можете да направите пауза за срок от 2 месеца и да започнете лечението отново.

Болест на Крон е друга възможна причина за появата на болки в кръста. Тази патология също е свързана със заболявания на стомашно-чревния тракт. Разглежда се като с хронично възпаление.

Пораженията от него се изразяват в стеноза (стесняване) на засегнатата част на дебелото черво, образуване на фистули. За това заболяване се характерни и външни прояви (не са свързани с стомашно-чревния тракт). Такива са болки в ставите и по-специално болки в кръстцовата част.

Пораженията, които патологията нанася върху тракта се изразяват в:

 • диария – може да е рядка или честа; обилна или оскъдни, примесена с кръв и слуз; (Още причини и решения при кръв в изпражненията)
 • коремна болка – може да е тъп или остър; да се проявява в дългосрочен и краткосрочен план;
 • възпаление на перианалната част (ануса)

Други поражения, които болест на Крон нанася върху тялото на болния, изглеждат най-общо по следния начин:

 • повишена телесна температура (може да варира от 37 до 39º С)
 • намаляването на телесното тегло
 • слабост, умора
 • анемия и жлъчнокаменна болест
 • рецидивираща и остра болка в резултат от възпаление на ставите
 • поражения върху кожата (образуване на трудно зарастващи рани)
 • върху черния дроб (жълтеница – оцветяването на кожата и бялото на очите в жълто);
 • върху бъбреците (промени в цвета на урината, повишено количество или намаляване честотата на уриниране)
 • върху очите (замъглено виждане)
 • върху венците – язви и кървене

И тук точната причина за появата на болестта на Крон е неизвестна. Като предразполагащи фактори се разглеждат фамилна анамнеза (заболяването е по-вероятно да се случи в тези хора, чиито родители страдат от различни заболявания на стомашно-чревния тракт, включително болест на Крон), вирусни и бактериални инфекции;
спад в имунитета на фона на сериозни заболявания (например, рак) и пушенето.

При диагностициране се използва метода на палпация (опипване) на коремната област, в зона под пъпа. Задължително се назначават клинични и биохимични изследвания на кръвта. Основни показатели, които подлежат на изследване, са кръвните електролити – калий, калций, магнезий, натрий, хлор.
Назначават се още изследване на урината, фекален тест за окултни кръвоизливи, корпограма, ехография (ултразвук) на коремната кухина – горна ендоскопия (EGD), томография и други.

Медицински лечението на болестта на Крон се определя от степента на активност на заболяването. По време на обостряне на пациента е необходимо да се осигури пълно физическо и психическо спокойствие. При по-слаба изразеност на симптомите – назначава се сулфасалазин.
В по-силно изразени симптоми в хода на заболяването – назначават се
хормонални средства.

Антагонисти на левкотриенов рецептор, имуносупресори и антимикробни средства също е възможно да се предпишат.
В много тежки случаи хирургично лечение (резекция – отстраняване на засегнатата част на червата) е неизбежно.

Народната медицина в случая е от полза с отвара от бяла ружа, от която задължително се приемат по две чаши на ден. Приготвя се от две чаени лъжички от билката, които се киснат за поне половин час в 250 мл вода.

Болки в тазобедрена става при коксартроза

Една от основните причини за болки в тазобедрената става е заболяването коксартроза, което разновидност на мъчителната артроза. Това заболяване се развива с течение на времето.  Поражението на тазовите органи, което впоследствие може да доведе до дисфункция на мъжките и женските полови органи, е сред най-сериозните усложнения на коксартроза.

Основните симптоми включват болка в кръстцовата област, бедрото и коляното. Също така се наблюдава скованост в ставите, нарушена походка, куцота, мускулна атрофия и скъсяване на крайниците на засегнатата страна.

Самата коксартроза не се предава по наследство. Въпреки това, генетично заложени функции (метаболитни нарушения и слаб хрущял) могат да бъдат наследени.

Чрез рентгеново изследване се диагностицира заболяването. Този метод тава ясна представа за фазата на патологията. В допълнение се използва компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс, който дава възможност да се оцени заболявания на меките тъкани.

Заболяването изисква редовно и цялостно лечение, което включва и лечение по традиционни методи. В напреднал етап се налага операция за смяна на става, тъй като заболяването става изключително сложно, а пораженията му върху опорно-двигателния апарат надхвърлят нормалния си мащаб.

Медицинското лечение на коксартроза включва комплекс от противовъзпалителни, обезболяващи и асептични продукти. Тези мерки могат да намалят симптомите на коксартрозното заболяване.

Лечение в пълен курс може да възложи само специалист. Въпреки това, в допълнение към задължителните лекарства могат да помогнат хранителни добавки и народни средства.

Лечение на коксартроза по традиционните методи помага за намаляване на болката и увеличаване на подвижността на ставите и подобряване на кръвообращението. Тези методи включват приготвяне на мазила от следните компоненти:

 • мед, алое вера гел и водка (в съотношение 2/1/3)
 • стрити свежи листата от евкалипт и мента, смесени със сок от алое – в равни количества
 • половин чаша мед, половин чаша ряпа (настъргана на ренде), една четвърт чаша водка и една супена лъжица сол

В пръстите на ръцете при подагричен артрит (подагра)

болки в пръстите на ръцете

Болки в пръстите на ръцете сигнализират за подагричен артрит

Болки в ставите и по-специално в пръстите на ръце се наблюдават при подагричен артрит, по-известен като подагра.

Това заболяване е една от основните прояви на подагра. Причинява го метаболитно нарушение на пуринови бази. Прогнозите за усложнения след хроничен артрит, се отнасят за увреждане на бъбреците.

Най-често срещана е тази болест при мъжете. Засяга ги най-често тези между 40-50 години. А при жени е възможно да се прояви на възраст над 60 години (след менопауза). При тях риска е между 2-7 пъти по-рядко, в сравнение с този при мъжете.

Преди всичко подагричен артрит се развива в резултат на генетично предразположение, свързано с повишена консумация на пуринови храни. Втори предразполагащ фактор – хиперурикемия, която е възникнала в резултат на редица заболявания или прием някои лекарства (диуретици, цитостатици).

Подагрозен артрит в повечето случаи се проявява под формата на остри пристъпи сред пълно здраве. Пораженията са върху големия пръст на крака. След това болката може да премине и в пръстите на ръцете, които се подуват и възпаляват. С развитието на подагрозен артрит в горните крайници става много по-сложна диагнозата.

Заболяването, което се дължи на повишени солни находища в тялото протича, със следните съпътстващи симптоми – зачервяване, подуване и признаци на лющене в засегнатите области, треска, различни кожни прояви, заболяване на бъбреците и сърцето.

Хроничната форма засяга колянната става, глезенна става, тазобедрената става. Възпалителният процес включва други стави, така че в рамките на няколко години от началото на заболяването, пациентите съобщават и за деформацията (огъване) на ставите. Резултатът е ограничаване на тяхната мобилност.

Атаката трае между три и десет дни. След това възпалената става обикновено възстановява формата си. Но с течение на времето времето между пристъпите се разрежда. За сметка на това тяхната продължителност се увеличава.

При диагностициране на заболяването задължително се използва и анализ на кръвната плазма. По време на подагрична атака се наблюдава повишена скорост на утаяване на еритроцитите, левкоцитоза, повишени нива на фибриноген и алфа-2-глобулин, както и появата на С-реактивен протеин.

Изключително важно е да се назначи правилното лечение. Урикозуричен лекарства, които се предписват, повишават екскрецията на пикочна киселина чрез инхибирането й в бъбречните каналчета на нефроните.

Към официалното лечение могат да се прибавят и някои народни лекове.

Един от тях включва използването на сок от черна ряпа. Започнете първоначално приема на количеството от една лъжица, докато стигнете до половин чаша. Пълният курс на лечение включва изпиването на общо три литра сок от черна ряпа. Ако усетите болка в областта на черния дроб, намалете дозата или преустановете напълно приема на лека. (Още природни лекове при болки в ставите ще намерите по-долу)

Болки в гърба при остеомиелит

Болки в гърба при възрастни могат да се проявят в резултат от заболяването остеомиелит. Обикновено тази патология засяга дългите кости на краката. При деца, болки от остеомиелит, болката се наблюдава в крайниците. При възрастни нейната локализация измества в гърба.

От остеомиелит страдат най-вече децата. Патологията  засяга цели 20% от пациентите под годинка. При възрастни се разглежда най-вече като рецидив и във връзка с неизлекуване на заболяването в детските години.

Причина за него се търси в микроорганизмите. В 90% от случаите на остеомиелит причината е Staphylococcus Aureus. Специфичната форма на заболяването се причинява и от Mycobacterium и по-специално заболявания като туберкулоза, бруцела, сифилис, проказа и други.

Инфекциозният агент навлиза в скелетната система чрез кръвта (хематогенен път). Микробите проникват в лимфата от скрито или явно огнище на инфекция: тонзилит, отит, фурункулоза, пиодермия, морбили, скарлатина, пневмония и т.н. При наличието на рани, травми и  стоматологични заболявания също може да се развие остеомиелит.

Първоначалните симптоми са свързани с повишаване на температурата, оток и зачервяване на възпаленото място. Заболяването засяга и меките тъкани в близост до поразените кости. Възможно е да доведе до развитие на остър остеомиелит.

Възможно да липсват типичните болки в костите. Това се дължи на сензорна невропатия с загуба на чувствителност към болката.

болка в гърба

Болки в гърба може да се дължат и на една и съща поза на работа.

Заболяването се диагностицира след внимателно проследяване на болковата симптоматика. Назначават се общи кръвни изследвания, рентгенова диагностика, фистулография, сцинтиграфия. При положителни резултати от тези методи диагнозата се потвърждава  чрез емпирична антимикробна терапия. За този диагностичен метод се изисква материал, получен чрез аспирация или отворена костна биопсия.

Лечението на остеомиелит включва следните етапи – спешна хоспитализация, премахване на некротични маси и възстановяване целостта на костта. Налага се редовно промиване на раната.
Обездвижване на крайниците, адекватна антибиотична терапия, детоксикация, имунотерапия и физиотерапия са другите процедури, които са част от лечението на остеомиелит. (Още причини за болки в гърба и начини за справяне с проблема)

Ставни болки в краката при реактивен артрит, при остеоартроза и синдром на Райтер

Заболяването реактивен артрит също е една от възможните причини за болки в краката. В основата на тази патология са предишни инфекции (засягащи гърлото, пикочо-половата или чревната система).

Основните симптоми са силна болка в краката по време на движение, зачервяване и подуване. Възможна е дори треска. Също така може да се наблюдава увреждане на сърцето и централната нервна система, конюнктивит, заболявания на бъбреците и други органи.

Най-често при ревматоиден артрит се подуват коляното, лакътната става или пръстите на краката.

Възпаление на простатата уретрата (при мъжете) или на пикочния мехур, матката или влагалището (при жените) също сигнализират за тази патология.Чувство за спешна нужда за уриниране, както и усещане за парене по време на отделяне на урината също известяват за ревматоиден артрит.

Болка, възпаление и зачервяване на очите, зрителни смущения, свързани с появата на конюнктивит. Тези оплаквания е възможно да настъпят преди първоначалното проявление на симптомите на ревматоиден артрит или паралелно с тях.

Диагностицирането на реактивния артрит е специфично, тъй като липсват характерните симптоми за ставно заболяване. Най-често диагнозата се прави, като се изключат други причини за възпаление на ставите. За правилна диагноза се анализират данните от лабораторните изследвания (включително кръв и анализ на урина).

Лечението задължително включва НСПВС, които се използват за намаляване на болката и възпалението в ставите. За да се постигне по-добър ефект, те трябва да се приемат редовно.

При тежки увреждания на ставите се инжектират директно кортикостероиди във възпалената става.

В някои случаи, когато патологоята протича изключително тежко, тялото не реагират на НСПВС и кортикостероиди. Тогава се предписват лекарства, които повлияят върху имунната система.

Паралелно с тези мерки може да се наложи предписване и на антибиотик в случай, че в тялото протича възпалителен процес.

Със сходна симптоматика е заболяването синдром на  Райтер, което също е възможно да се окаже причинител на болки в краката. Този вид ставна патология се проявява след като пациентите са прекарали чревна инфекция или хламидиоза. Назначават се същите изследвания за диагностциране. Предприемат се същите терапевтични подходи.

При остеоартроза засегнати могат да се окажат гръбнака, тазобедрените стави, ставите на краката. В случая болката може да се локализира в различни участъци – врат, гръб, кръст, крак, коляно или глезен. Тук възпалението обхваща и ставния хрущял. Не само въпросната става. В резултат от това болката е силно изразена.

Заболяването протича в резултат от намаленото количество течности, което достига до ставите. Когато това количество е достатъчно ставата и хрущялът функционират без проблем. Между тях няма триене. Но при намаляване на течността, ситуацията се влошава.

При остеоартроза болките най-често засягат големите стави. Болковото усещане се проявява най-често през нощта, след тренировка или след продължителен престой на тялото в необичайна позиция.

Сутрешната скованост е друго неприятно усещане, с което протича патологията. “Пукането” на ставите също е добре познато на пациентите с това заболяване. То е свързано със загрубяването на хрущяла. Наблюдава се постепенно увеличаване на болката с напредването на болестта.

Болката се засилва при опит за извършването на обичайната физическа дейност и дори при докосване на мястото.

Поради факта, че става губи своята обичайната степен на мобилност, тя може да бъде заключена в свито положение. Костите, сухожилията и други тъкани стават все по-големи в резултат от възпалението. Това провокира рязко увеличение на ставата.

В ставите, които са разположени по върховете на пръстите, се образуват така наречената “костни възелчета”.

Алгоритъмът за образуване на болестта в коленните и тазобедрените стави е доста различен.

Остеоартрит на коляното е свързан преди всичко с напрежение и загуба на стабилност. При другите локации на заболяването се наблюдава влошаване подвижността и функционалността. Общото е появата на силна болка.

Друг често срещан признак на заболяване са болките в областта на кръста.

С течение на времето нарастване на костната тъкан провокира още изтръпване и нарушение на степента на чувствителност в различни части на тялото (най-често повишена).

В по-редки случаи, когато има свиване на кръвоносните съдове, диагностицирани зрителната функция разстройство, виене на свят , гадене и повръщане . В допълнение, растежа на костната тъкан може да упражни натиск върху хранопровода и провокира сериозни трудности, когато се опитват да поглъщат храна.

По този начин, на симптомите на остеоартрит на ставите повече от очевидно, и ги смесете с друго заболяване, е достатъчно трудно. (Още причини и начини за действие при болки в краката)

При лечение на остеоартрит се предписват медикаменти с болкоуспокояващо действие. Прилагат се нестероидни противовъзпалителни и кортикостероиди.

Когато ставата е силно засегната се препоръчва артропластика. Два са методите за извършване на операция – артроскопски дебриман и околоставна остеотомия.

Първата операция е особено ползотворна в ранните етапи на остеоартрит на ставите. Тя представлява прочистване на ставата от увредените участъци. Ефективността от този метод е няколко години. След това трябва или да извърши повторна операция или се налага по-сложна манипулация.

Остеотомията представлява операция, състояща се от няколко етапа, чиято степен на ефективност е много по-висока. При нея костната тъкан близо до ставата, страдащ от остеоартрит  се изрязва и фиксира под друг ъгъл. Най-малко пет години след манипулацията пациентът не би трябвало да има никакъв проблем.

Народната медицина също предлага куп ефективни решения при остеоартроза. Ефективно мазило се приготвя от следните съставки 100 мл спирт (96%) + 1 супена лъжица течен амоняк + 1 супена лъжица терпентин + 1 супена лъжица на оцет + 1 супена лъжица растително масло и камфор на прах (10 грама). След като този микс престои две денонощия с него се правят компреси. Болното място се намазва. Увива се с хартия и найлон. Престоява се цяла нощ.

Ставни болки в коляното при гонартроза, псевдоподагра

Болки в коляното могат да се дължат на гонатроза или псевдоподагра. Първото заболяване се дължи на дегенеративни процеси в колянната става. Характеризира се с прогресивна деструкция на хрущяла. Съвместно с това се наблюдава и неговото деформиране и нарушение във функция.

Артроза на колянната става е широко разпространена патология сред по-възрастните пациенти. Най-често засяга жените.

В патогенезата на заболяването се откроява първична и вторична форма. Първичната е двустранен процес, разглеждан във връзка с напредването на възрастта.

Вторичната е в резултат на предишна патологията на коляното (травма, нарушения в развитието, инфекции на колянната става или системни заболявания и др. Тази форма на артроза на колянната става се развива едностранно и засяга пациенти от всички възрастови групи.

В първия етап на заболяването периодично се появява тъпа болка в задната част на коляното. Най-често това се случва след дълга разходка или друга стресова ситуация за ставите. Понякога коленните стави се подуват, след което симптомите изчезват внезапно. Коленните стави в този етап на заболяването все още не са се деформирали.

Във втория етап болката става по-продължителна и интензивна. Проявява се, докато се движи коляното. Мнозина се оплакват от скованост в ставите, особено сутринта. На този етап ставата се увеличава по обем.

В третия етап от развитието на гонартроза болката става почти постоянна. Проявява се както по време на движение, така и по време на покой. Често болка в ставите при гонартроза се появява, когато времето се променя.

Визуално се забелязват измененията в колянната става, която се увеличава по обем и се деформира. Наблюдава се X, О и В-образна деформация.

Диагностиката и лечението на гонартроза включват  физически преглед, последван от рентгенографско изследване. Рентгенографията позволява да се определи етапа на заболяването и да се проследи неговата динамика.

Въпреки, че гонартроза и като цяло артроза е неизлечима болест, това не означава, че не трябва да се лекуваме. Колкото по-скоро започне лечението, толкова по-ефективно ще се забави прогресията на остеоартрит. Лечението изисква промени в начина на живот на пациента и хранене, избягване на вредни навици и т.н.

Назначават се нестероидни противовъзпалителни средства, като по този начин се цели облекчаване на възпалението и намаляване на болката. Използваните хондропротектори запълват липсващите количеиства синовиалната течност. Физикална терапия и физическа терапия също са важна част от лечението.

В някои случаи на пациента може да се поставят специални шини Препоръчва се и използването на индивидуални стелки.

Крайната опция за лечение са хирургичните методи. До тях се прибягва след неуспех на консервативната терапия.

Задължително прочетете и материала ни за болки в коляното, в който ще откриете още причини за проблема и начини за овладяването му – ТУК.

Народната медицина също дава ценни препоръки и способи за овладяване на болката при гонартроза. Опитайте с компрес от хума, който престоява върху възпаленото коляно за 4 часа. Пригответе го от лъжица хума, същото количество олио и 1/2 кофичка кисело мляко.

Друга възможна причина за болки в ставите, по-специално в областта на коляното, е заболяването псевдоподагра.

Характерни за него са повтарящите се атаки на артрит, придружени с болка. Причината за псевдоподагра е отлагането на калциев пирофосфат във формата на кристали.

При повишаване на нивата на калций в кръвта, както и при повишената продукция на паратхормон (хиперпаратиреоидизъм) се развива псевдоподагра. Към заболяването предразполага още и увеличаване на съдържанието на желязо в тъканите (хемохроматоза) и понижаването на количеството на магнезий в ( хипомагнезиемия ).

Симптомите варират в широки граници. Някои хора се оплакват освен от болки в коляното, още и в китката или в някои от големите стави. В други случаи се наблюдава хронична болка и скованост в ставите на ръцете и краката. В случая те могат да бъдат объркани с ревматоиден артрит.

Заболяването обикновено се появява при по-възрастни хора. С еднаква честота при мъжете и жените. Постепенно се разрушават ставите.

Псевдоподагра е лесно бърка с други заболявания на ставите, особено с подагра. Диагностицирането се основава на изследване на течност, извлечена с игла от възпалената става.

Рентгеновите лъчи също помага в диагностиката, тъй като кристалите на калциев пирофосфат, за разлика от уратни кристали, са ясно видими върху рентгеновия филм като бели петна.

Назначеното лечение допринася да се спре и да се предотврати остра атака, както и нова такава. Но то не премахва вече съществуващото увреждане на ставите.

Най-често за намаляване на болката и възпалението се предписват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), по-специално ибупрофен . Понякога, за да се намали възпалението и болката по време на атака, интравенозно се въвежда колхицин.

Поглъщането на ниски дози от препарата се предписва с цел предотвратяване на гърчове. В някои случаи се препоръчва дренаж за отстраняване на излишната течност.

Едновременно на ръцете и краката при псориатичен артрит

Псориазисът е системно заболяване, което засяга главно кожата. Но при разпространението на патологични реакции засегнати често се оказват вътрешните органи и ставите.

Псориатичен артрит е заболяване следствие от развитието на възпалителни реакции в хрущяла и костта. То се отразява на връзките и сухожилията.

След появата на псориатични плаки кожните изменения могат да повлияят и на ставите. Това се случва приблизително след 10-15 години.

Най-често началото на заболяването се отбелязва промяна в малките стави, разположени върху ръцете и краката, рядко участва лакътя и коленните стави. Едновременна болка в ръцете и краката сигнализира за псориатичен артрит.

Сред типичните симптоми е и дактилит (подуване на пръстите на ръцете и краката), което се наблюдава в резултат на възпаление на сухожилията и хрущяла. Това състояние се придружава от силна болка; ограничена подвижност, която е свързана не само на деформация, но също така и болката при сгъване. Не са изключени и поражения върху нокътната плочка.

Рентгенови и кръвни изследвания се използват за диагностициране на заболяването. Лечението включва прием на ибупрофен и диклофенак, както и на глюкортикостероиди и лекарства, инхибиращи растежа на тумори. 

Физиотерапията и подходящата диета също допринасят в положителен аспект за справяне с това заболяване.

Народната медицина също предлага ефективни методи, които се съчетават в официално назначеното лечение.

По две чаши отвара от листа на червена боровинка е добре да се приемат ежедневно на малки глътки. За приготвянето на лека се използват две малки лъжици от основната суровина и чаша топла вода. Прясно приготвения разтвор трябва да се охлади и се пие на малки глътки.
Няколко капки терпентин, малко растително масло и един ситно настърган моркови е подходяща смес за компрес през нощта.

Болки в рамото при бурсит

За болки в рамото причина може да търсим в заболяването бурсит. Патологията протича с възпаление в синовиалните торбички, придружено от повишена продукция и натрупване на течност в техните кухини. Причина за развитието му най-често стават натъртвания, охлузвания, и малки рани, в които се развива вторична инфекция.

Най-често бурсит се проявява с болки в рамото, лакътя или коляното. Най-застрашени са мъжете по-млади от 35 години, особено спортистите. В този случай се разглежда като професионално заболяване. Появява се и при хора, които са с наднормено тегло, както и в резултат от носенето на неудобни обувки. Автоимунни заболявания и алергии също са възможни причинители на заболяването.

Най-тежката форма на патологията е така нареченият гноен бурсит. Възможно е отлагането на гной да е провокирано от еризипел. В случая причина за заболяването може да се потърси и в остеомиелит, продължително залежаване, циреи и антракс.

Бурсит се характеризира с натрупването на соли по костните стени. Това води до дисфункция на ставата. За да се възстанови баланса й най-често се използва магнезий, които разтворя абнормните отлагания.

Болката при бурсит е силна и пулсираща. Усилва се през нощта. Част от симптоматиката се изразява в оток и зачервяване. Повишаване на температурата, гадене и увеличаване на лимфните възли са други възможни симптоми.

Диагностика на някои видове бурсит се усложнява от факта, че техните симптоми са подобни на другите възпалителни заболявания. Освен това те могат да се появят едновременно и бурситът да остане недиагностициран.

Използвани методи за диагностициране в случая са рентгенови лъчи, ултразвук, компютърна томография, магнитен резонанс, пункция (лабораторно се изследва извлечената течност), артрография, кръвни тестове и ангиография.

При бурсит на рамото и коляното първата крачка на лечението включва обездвижване със специална шина на засегнатата област. Хроничната форма на заболяването налага оперативна намеса.

В някои случаи част от лечението на острата форма са не само болкоуспокояващи препарати, но и антибиотици, както и препарати за стимулиране на имунната система. Физиотерапията също е неизменната част от лечението на бурсит. Но най-важното е да се осигури покой на засегнатата става.

От народната медицина може да разчитате на лек с каланхое, от което се използват три големи листа. Оставят се за една нощ в хладилника. На сутринта се заливат с топла вода и се прикрепват към болното място под формата на компрес. След няколко компреса болката отшумява напълно.

Задължително прочетете и материала ни за болки в рамото, от който ще научите още причини и начини за овладяване на проблема – ТУК.

При артралгия (лекарствена и метеопатична)

Медицината означава с термина артралгия всички болки в ставите. Артрагията с изключение на лекарствената и метеопатичната може да известява за сериозно ставно заболяване.

Тя обикновено се дължи на възпаление и на въздействието на различни фактори върху неврорецепторната структура на костите.

Лекарствената артралгия, както и името й показва, е свързана с прием на лекарства. Тя не е знак за болестотворен процес. Сред лекарствата, провокиращи ставни болки, се отличават пеницилинови антибиотици, транквиланти, противозачатъчни; препарати за лечение на туберкулоза и сваляне на кръвно.

Метеопатичната артралгия е оплакване на пациентите, чувствителни към метеорологични изменения. И при двата вида на това заболяване, болка в ставите изчезва внезапно без специфично лечение. Пациентът се подобрява известен период след преустановяване приема на конкретния медикамент или след подобряване на климатичната обстановка.

При грип

болки в коляното

Болки в коляното – причината за тях може да е гонартроза.

Болки в ставите е оплакване, съпътстващо и коварния грип. Появяват се по време на заболяването и могат да продължат дори и след отшумяването му. Механизмът на тяхна поява се обяснява по следния начин.

Когато сме болни от грип, цялото ни тяло се бори с инфекцията. Чрез кръвообращението патогените достигат до костите. Последните започват да атакуват нежелания нашественик. Резултатът е болка в ставите. След справяне с инфекциията проблемът отшумява обикновено в рамките на дни.

При рак на костите

Заболяването рак на костите, което е рядко срещано, протича с болки в дългите кости. То се разглежда като последствие от развитието на рак в други части на човешкото тяло.

Въпреки, че основният симптом при рак на кожата е болки в ставите, има пациенти, при които този проблем се проявява след месеци. Рак на костите се разглежда като местататичен процес при наличието на раково заболяване.

В началните стадии болката не е силна. Усеща се най-вече след натоварване. Но при развитието на заболяването тя става по-остро изразена. Смущава съня и ежедневните дейности на пациента.

Болки в ставите при деца

Болки в ставите при деца от всяка възраст може да бъде причинени от многожество фактори.  В резултат от естествения ход растеж и развитие на костната система, детето може да се оплаква от болки в ставите. Оплакването може да бъде придружено от скованост, намаляване на мобилността.

Болка може да бъде причинена от навяхвания, инфекции, счупвания, изкълчвания или състояния като болест на Чандлър (некроза на ставите в бедрената част).

Леко увреждане на мускулите, сухожилията и ставните връзки също е причина за болки в ставите при деца. В случая е необходима почивка, за да се възстанови детето.

При по-тежко увреждане на тъканите ставите могат да бъдат частично или напълно разрушен. За пълно възстановяване е случая е възможно да се наложи хирургично лечение.

Лекове за болки в ставите 

При болки в ставите може да съчетаете предписаните лекарства и официално назначени лечебни методи с лекове от народната медицина. (Още един полезен материал за болки в ставите)

Народна медицина и билки

Народната медицина предлага куп лекове при болки в ставите. От тях може да се доверите на градински чай, босвелия, невен и жълт кантарион. От тези билки може да приемате отвари и тинктури.

Желатин за стави 

От болки в ставите ще Ви спаси лъжичка желатин. В продължение на месец всяка сутрин приемайте на гладно по лъжичка желатин, разтворен от вечерта в студена вода – 50 мл. Правете това в продължение на месец и подобрението много скоро ще бъде факт. (Още за лечението с желатин)

Конски кестен 

С конски кестен се приготвя лек от две чаши водка или спирт. Сложете същото количество див кестен (настърган) и алое смачкани (около три листа). Разбърквайте и оставете сместа да престои половин седмица.

С течността се правят компреси на мястото, където ставната болка се усеща най-силно. След десет дни се прави почивка. След още десет дни може да повторите курса. (Още за лечението с кестен)

Куркума

Болки в ставите може да успокоите и с популярното златно мляко, което се приготвя от куркума.  60 грама куркума сварете за кратко в 120 мл вода. Лъжица от тази паста разтворете в чаша мляко. Подсладете с мед. Освен, че тази напитка помага при болки в ставите, тя е перфектно средство за стимулиране на имунитета.

Джинджифил

Благодарение на болкоуспокояващите свойства на джинджифил, той е ефективен лек при ставни проблеми. Може да приемате под формата на добавка или чай. Десет минутки сварете парченце джинджифил в чаша вода. След изстиване прецедете, добавете лъжица мед и четвърт лъжичка канела.

Други билки и народни средства

За дафиновия лист е известно, че притежава способността да пречиства ставите. Пет грама от подправката сварете за пет минутки в 300 мл вода. Киснете 4 часа. Това количество трябва да приемете в рамките на 12 часа. Изпълнявайте три поредни дни, като през това време консумирате единствено вегетарианска храна.

Още един лек с дафинов лист – 5 грама дафинови листа залейте с 1,5 чаши вода и варете в продължение на поне 5 минути.

Задължително варете без капак, тъй като листата съдържат етерични масла. Те влияят неблагоприятно на бъбреците и е най-добре да се изпарят по време на варене, а не да останат в отварата.

Полученият лек се отстранява от печката. Съдът с него се увива в кърпа и се оставя най-малко 3 часа. Приемете, колкото можете от този инфуз през деня.

Компрес с моркови успокоява болката. Настържете килограм моркови. Нанесете ги върху болната става и увийте с найлон. Останете с компреса поне 12 часа.

Добре действа и прием на гладно на ябълков оцет – три лъжици се разтварят в чаша вода. За по-добър вкус добавете и мед.

Помагат и компреси с морска сол (500 грама). Залива се с малко вода. Слага се на котлона, докато тя изври. Смесва се с 200 грама вазелин. С полученото мазило под формата на компрес се третират болните стави.

Корени от билката брош също помагат при болки в ставите. Малка лъжичка от тях сварете в чаша вода за десет минутки (на водна баня). Сутрин и вечер пийте от този лек по половин чаша.

Вани с отвара от лайка също помагат за успокояване на ставното възпаление.

Хондропротектори и добавки

Придобиващите голяма популярност хондропротектори (глюкозамин и хондроитин) могат значително да подобрят състоянието на ставата. Въпреки противоречивите мнения, относно тяхната ефективност при болки в ставите, тяхното положително въздействие е факт.

За разлика от нестероидните, те не се действат веднага. Трябва да се приемат поне 2-3 месеца. В резултат от натрупването им в някои случаи дори се наблюдава частично възстановяване на хрущяла.

Фактът, че приемат продължително и в големи дози, крие евентуални рискове за черния дроб.

Хондроитин

Хондроитин, който всъщност представлява гликозаминогликан, е градивен елемент в повечето тъкани. Приеман на капсули, ускорява възстановяването на ставите и забавя дегенеративните процеси.

Добавка хондроитин сулфат предлага Нау Фуудс. Цената на опаковка с 60 броя е около 46 лв. Препоръчва се неколкомесечен прием на количеството от две таблетки, приемани по веднъж или два пъти на ден.

Глюкозамин

Глюкозамин е с действие, подобно на това на хондроитин. Тези два градивни елемента се съчетават изключително успешно. Те са предпочитана формула в съвременните добавки. Съдържат се не само в хрущяла, но и в стените на кръвоносните съдове и пикочния мехур.

Попадайки в стомаха, глюкозамин се трансформира в аминозахар. Чрез кръвообращението лесно достига до болната става. Разнообразието от добавки е голямо. По отношение на ценовия диапазон той с е долна граница от 15 лв.

Липоева киселина

болки в ставите

Болки в ставите – причината е в намаляването на течността между хрущяла и ставата

Липоева киселина е друга добавка, която е ценна за преодоляване на болки в ставите. Тази киселина е с изразено антиоксидантно действие. Спомага за пълноценното усвояване на постъпващите в тялото витамини. Цените на тези добавки започват от 18 лв.

Хиалуронова киселина

Хиалуронова киселина е важен градивен елемент на ставите и тъканите в нашето тяло. Тя подпомага хрущялната регенерация и процесите, свързани с хидратация на ставата. Препоръчва се в дневно количество от 110 мг, приемана под формата на добавка. Цените варират между 15 и 40 лв, в зависимост от марката.

Колаген 

За здравето на ставите и тяхната мобилност значение има още един градивен елемент – колаген. За регенерацията на ставния хрущял спомагат аминокиселените в колагена. Най-лесно от организма се усвояват хидролизираните формули. (Задължително прочетете и този материал за колаген, от който ще научите много за този ценен градивен елемент)

Други и начини за приемане

Колаген може да приемаме не само под формата на добавки. Начин да стимулираме тялото си да произвежда този белтък е като редовно приемаме соя, чесън, домати. Маслини, кашу, орехи, риба и зелен чай са други храни, насърчаващи синтеза на този белтък.

Основни лекарства при болки в ставите

Ето кои са основните лекарства при болки в ставите. Ще ги изброим, но не ги приемайте на своя глава.

Болкоуспокояващи при болки в ставите 

При болки в ставите лекарите винаги предписват болкоуспокояващи, независимо от идентифицираните причини за наличието на проблема. В случая не бива да се разчита само на тях, а да се потърси ефективно решение на проблема. Болкоуспокояващите имат временен ефект. (Още за болки в ставите, лекарства и видове лечения)

Кеторолак

Кеторолак е сред най-популярните противовъзпалителни медикаменти. При болки в ставите и този препарат се назначава единствено с рецепта. Има изразен температуропонижаващ ефект. Приема се при липса на алергия към активните компоненти и язвена болест. Може да предизвика дразнене на стомаха.

Теноксикам

Теноксикам е друг противовъзпалителен медикамент, отпускан с рецепта. При артрози, извънставни  нарушения и постоперативни болки се препоръчва този препарат.

Стомашни проблеми, астма, сърдечна недостатъчност и ринит са случаите, в които теноксикам не може да се приема.

Аналгин

Достъпният аналгин е средство за първа помощ при болки в ставите. Със своите аналгетични свойства този препарат успокоява възпалението и сваля температурата.

Нестероидни противовъзпалителни

При липсата на преки противопоказания, лекарите често предписват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) при болки в ставите. Тези препарати се отличават със способността да премахват болката и отока. Редуцират остротата на възпалителните процеси и температурата.

Диклофенак

Диклофенак е сред най-популярните препарати, предписвани при ставни болки. За удобство на потребителя освен таблетки и капсули се предлага и мазило с активния компонент, което мигновено облекчава болката.

Веднъж или два пъти дневно се препоръчва прием на таблетките. Капсулите са с удължено освобождаване на активния компонент, което е съществено предимство на диклофенак пред останалите нестероидни медикаменти.  Достъпните цени на продуктите диклофенак (между 9 и 11 лв) са съществено предимство.

Ибупрофен

Ибупрофен е друг предпочитан препарат. Ефект от приема му се усеща два часа след поглъщане. Освен за успокояване на болката се предписва и при болки в ставите, протичащи с повишение на температурата.

На всеки два часа заедно с храна първоначално се приемат по две таблетки, а след това по една. Около 3-4 лв струва опаковка ибупрофен.

Нимезулид

За краткотрайно успокояване на симптоматиката при ставни заболявания се предписва и нимезулид. За да се снабдите с него е необходима рецепта. Стандартната дозировка е двукратно по 100 мг. Не се приема заедно с диуретици, антикоагуланти и други нестероидни.

Индометацин

При остри или хронични болки в ставите се предписва и индометацин. Не се комбинира с хинолони, други нестеороидни и алкохол. Стандартно се дозира в количество 25-50 мг между два и четири пъти на ден.

Миорелаксанти:

Миорелаксантите също са изключително ценни за успокояване на болковата симптоматика при ставни заболявания.

Баклофен

При ставни заболявания, които освен с болки в ставите, протичат и със спазми в мускулите, се препоръчва баклофен. От този миорелаксант се приемат първоначално по 5 мг трикратно. На всеки три дни това количество се повишава, но не трябва да надхвърля 100 мг.

Тизанидин

Тизанидин е друг препарат, предписван при болки в ставите. Той въздейства пряко върху гръбначния мозък. Релаксира мускулатурата. Приемът му се започва с дози от 2 мг. Количеството, приемано на дневна база, не бива да превишава  36 мг.

Съдоразширяващи

Понякога при болки в ставите се налага предписване и на съдоразширяващи медикаменти. Тук се изхожда от факта, че те повишават притока на кислород към засегнатото място и това спомага за намаляване на болката. Освен това блокират производството на свързани с болката хормони.

Сред тях са хитрин, миноксидин, кардура, минипрес и др.

Стероидни хормони

Стероидните хормони също намират своето място за успокояване на болки в ставите. Предписва се в случаи, когато синтеза на определени хормони, провокира конкретно ставно заболяване (ревматизъм, артрит, остеопороза).

Целестон

Целестон спада към глюкокортикостероидните препарати. Предписва се при подагричен артрит и бурсит. Максималното количество, което може да бъде прието от него на ден, е 2 мг. Приемайте целестон, единствено ако Вашият лекар го е предписал.

Хидрокортизон

Хидрокортизон е друг стероиден хормон, предписван при ревматизъм, артрит. Той съдейства за повишение стойностите на кръвната захар. Не се препоръчва за прием при системни гъбични инфекции и язвено заболяване.

Упражнения при болки в ставите

Пациентите с болки в ставите трябва да знаят, че редовното изпълнение на точните упражнения е изключително важно за тях.

Йога за всички стави + видео: 

На всички стави благоприятно повлиява и най-популярното йога упражнение, което се изпълнява в стоеж със сгънати и прибрани към тялото крака и ръце, поставени върху тях. По време на изпълнение на упражнението главата се накланя на ляво и дясно. Важно е да се концентрирате върху дишането и мисълта, че се чувствате все по-добре. Още йога упражнения във видеото по-долу.

За болки в кръста и в гърба + видео

При болки в кръста и гърба лесно за изпълнение е следното йога упражнение. Легнете на пода. Изпънете ръцете си нагоре. Протегнете едната ръка и срещуположния крак. Изпълнете с другата ръка и крак. Това упражнение разтяга гръбначния стълб и е добре да се прави веднага след ставане от сън. Още подходящи упражнения вижте във видеото по-долу.

За тазобедрена става+Видео

Върху функционалността на тазобедрените стави положително повлияват упражненията във видеото по-долу, които са лесни за изпълнение.

Легнете на пода и изпънете краката си. Всеки от тях изпънете и повдигнете максимално към тялото си. Направете по няколко серии с всеки крак.

За пръстите на ръцете+видео

За пръстите на ръцете помага елементарното упражнение със свиване на пръстите към дланта и отпускането им. Още упражнения вижте във видеото по-долу.

Ако намирате този материал за болки в ставите за полезен и изчерпателен, споделете го в мрежите и гласувайте чрез скалата по-долу. А Вие как се справяте с мъчителните болки в ставите? Пишете ни чрез формата за коментари и споделете опита си с нашите читатели.

Болки в ставите: Каква е причината и как да се лекуваме? (Билки, лекарства, добавки и упражнения)
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *