Ad Clicks : Ad Views :

Кокалчета на краката: Има ли спасение? (ТОП методи за лечение на мъртва кост – народна медицина, операция, гимнастика и масаж)

/
/
/
170 Views

Лечение на кокалчета на краката и мъртва кост с народни рецепти и упражнения + видео. Стандартни методи. Причини: Какви могат да бъдат? Операция.

Още в текста: ✿ Лечение на болезнени и ✿ възпалени кокалчета. ✿ С йод. ✿ С утайка от кафе. ✿ Лепенки. ✿ Шина, протектор, коректор. ✿ Гимнастика. ✿ Подагра и болки в палеца на крака. ✿ Мъртва кост. ✿ Палмоплантарен фасциит. ✿ Ортопедични стелки.

Да се подвеждаме ли по рекламите “расте ми кокалче на крака” и “кокалчето ще се прибере”?

Особено за дамите появата на кокалчета на краката е същински кошмар. Дори и когато не протича с болкова симптоматика, жените изпадат в паника. Не са малко дамите, които се подлагат на операция при появата на проблема. Но за съжаление не липсват и такива пациенти (мъже и жени), които не предприемат нищо по въпроса.

Постоянно ни заливат реклами, които обещават, че „кокалчето ще се прибере“. Но дали това наистина е така?

Съветваме да не се подвеждате по рекламите. Кокалчета на краката може да са безобиден проблем, който е причинен например от неудобни обувки. Но може да се дължи и на сериозно ставно заболяване. Неглижирането на проблема може да доведе до по-сериозни усложнения.

Нашият съвет е да не влагате време и средства в методи, които не сте убедени, че  са подходящи за Вас. В случая е важно да се изясни причината и едва след това да се действа.

А Вие какво мислите по въпроса? Споделете! Вероятно Вие или Ваш близък вече е сблъскал с проблема.

Какво е халукс валгус? Причини за деформацията?

Проблемът кокалчета на краката засяга половината от човечеството. Заболяването е известно като халукс валгус.  Счита  се за наследствено. Ако Вашата майка или баба е има Hallux valgus, голяма вероятността и Вие да развиете заболяването.

Но все пак, ако полагаме правилните грижи за краката си, има вероятност дори и при генетична предразположеност да избегнем заболяването.

кокалчета на краката
Не пренебрегвайте проблема кокалчета на краката!

При дамите обикновено причина се търси в тесните и неудобни обувки.

При мъжете се наблюдава издаване на мъртва кост поради травма. При тях ставите са по-гъвкави и по-силни, отколкото при жените.

Грозният израстък при халукс валгус се дължи на факта, че под кожата започва да изпъква мъртва кост. Първият пръст постепенно се отклонява от нормалната си позиция. В крайна сметка се стига до неговата деформация и до тази на съседните пръсти. Това променя формата на крака. За пациентите с подобен проблем става все по-трудно да си изберат обувките. Особено за дамите, елегантните обувки стават табу.

В резултат от деформацията на крака ставните връзки стават неустойчиви. Те не могат да издържат на натоварването.

Причина за получаването на мъртва кост и деформацията на ставата може да се търси в механиката на ходене.

Защо получаваме болки в кокалчетата?

За съжаление кокалчета на краката не е единствено козметичен проблем. Много често той е съпътстван и от болки в кокалчетата.

Дължи се на отклонението на първата метатарзална кост. Болката се поява в резултат от увеличаване на напрежението в коста. То е най-силно, когато кракът е в обувката.

По правило при отклонението на метатарзална кост в резултат на халукс валгус се разива бурсит. Това заболяване представлява възпаление на околоставните торбички.

В резултат от него може да образува зачервяване, подуване заедно с разлив на синовиална течност. С увеличаване на напрежението се влияе на хрущяла, защо развиват артроза метатарзофалангеалните стави.

Бурситът в този случай става хронично заболяване. При отклонението на първата метатарзална кост се променя свода на ходилото. Възможна е и поява мазоли , които причиняват силна болка при движение.

Причини за мъртва кост и рецепти за нейното лечение

Причини за халукс валгус могат да се търсят и в заболявания, свързани с отлагането на соли (подагра), както и с някои специфични заболявания като артрит или артроза.

Отлагането на соли води увреждане на костите. Те губят здравината и подвижността си. Възникналото възпалително заболяване е известно като мъртва кост.

Към поява на кокалчета на краката са предразположени хората с наднормено тегло и тези, които не се хранят здравословно.

Небалансираната диета, а от там натрупването на излишни килограми, води до претоварване на ставите на краката и тяхната деформация. В този случай също е възможна поява на кокалчета на краката.

Причина за заболяването може да се търси в диабет и ревматизъм. Определянето на точната причина е изключително важно за овладяване на проблема.

Болка в кокалчето на палеца на крака: Може да е подагра! 

Ако се оплаквате от болка в кокалчето на палеца, причината за това може да е подагра. По правило първата атака се проявява в периода 40-60 години. Възпаляват се ставите на долните крайници.

Атаката на подагра се проявява през нощта. Фактори, които могат да я провокират, са прекомерно натоварване на ставата, злоупотреба с алкохол и лекарства с диуретично действие.

Острата болка възниква в костта. Тъканите около нея набъбват . Кожата се зачервява. Понякога температурата се повиши. Повтарящата атака може да се случи в рамките на няколко месеца или дори години. При липса на лечение се увеличава изразеността и честотата на атаките.

При появата на някое от тези оплаквания, незабавно се консултирайте с лекар.

Облекчение на болката при подагра се постига от ежедневен прием на чаша вода, в която е разтворена лъжица качествен ябълков оцет. Опитайте и с прием на отвара от джинджифил, която също върши чудеса в случая.

При болка в палеца по два пъти  на ден правете и лапи с елови клонки. Достатъчно е да правите това 3-4 дни и болката ще утихне.

Важно: Прочетете и този материал за подагра!

Артрит и мъртва кост на пръстите на ръката

Артрит или артроза също са възможни причини за кокалчета на краката. Артритът протича с болки в пръстите на ръката, които се усещат най-силно вечер. В този случай болката не се проявява едновременно във всички пръсти. Когато тя засяга отделни пръсти можем да сме сигурни, че става въпрос за артрит.

Когато тя е съпроводена с усещането за боцкане в пръстите, става въпрос за реактивен артрит. Болки във втория пръст на крака свидетелстват за ревматоиден артрит.

Характерна черта на оплакванията при артрит е симетричността на болката. Пациентът често усеща, че го болят едни и същи пръсти на двата крака.

Болката може да се прояви, както по време на движение, така и при покой. Не е изключено подуване и зачервяване на засегнатите стави и усещането за изгаряне.

При артрит от векове народната медицина препоръчва един изпитан лек. През нощта в чаша вода се кисне един измит, необелен и нарязан на филийки картоф. На празен стомах се изпива водата.

Задължително прочетете и този полезен материал за мъчителния артрит.

Артроза –  мъртва кост на глезена и коляното

Заболяването артроза също е възможна причина за мъртва кост. То може да порази глезена, коляното и дори лактите. Болки в глезена и пръстите на краката сигнализират за артрит.

Когато заболяването засяга глезена, за пациента е изключително болезнено и трудно да постави крака си в обувка. Заболяването се дължи на възпалителни промени, свързани с износване на ставата.

При артроза е добре на сутринта да се изпие сока от една глава целина заедно със сока от един лимон. Целината може да подготвите от вечерта, като я настържете и поръсите с пудра захар. На сутринта просто изстискайте сока от нея.

На крака

Мъртва кост на крака се получава в резултат от неудобни обувки или отлагане на соли. И в двата случая има деформация, която засяга ходилото, пръстите на краката или колената. Ставата, около която възниква проблема, постепенно се износва. Губи своята еластичност. Изхабява се. И превръщането й в мъртва кост е напълно естествено.

При мъртва кост на краката пациентите се оплакват най-често от болка при ходене. В случая е задължително да изчистите тялото си от излишните соли. Веднъж месечно правете разтоварващ ден.

Народната медицина предлага ефективен лек, включващ мас и лопуш. Първият компонент трябва да е неосолен. Да се разтопи предварително. На се нанесе върху място и отгоре да постави свежия лист лопуш. Превързва се с бинт и се престоява цяла нощ с този компрес.

Може да опитате и следния лек – пресни листа от репей и подбел увийте около проблемните места на краката. Увийте с найлон и вълнен плат.

През лятото правете това всеки ден. Процедурата нормализира метаболизма, предотвратява натрупването на соли. Вместо репей и подбел могат да се използва листа от живовляк, жълт кантарион, глухарче или зеле.

Към част изсушен цвят от люляк добавете десет части водка. Оставете за десет дни на тъмно. След това прецедете и използвайте за компреси и масажи.

Болезнено кокалче на петата

Болезнено кокалче е възможно да се появи на петата. В случая вероятно се дължи на ганглион. Това е кистозно образувание с желеобразна структура, появяващо се в близост до става.

Най-често се срещат при жените. Но това не означава, че мъжете и децата са защитени. В случая кокалчето нараства в резултат от развитието на кистата. В този случай лечението е оперативно.

Народната медицина може да облекчи състоянието на пациента. Една от рецептите, приложими в случая, е смесване на парченце мая с бира до получаване на гъста смес. Тя се нанася върху като предварително се маже с мас. Преспива се така. Прави се няколко последователни вечери.

Задължително прочетете и този материал за болка в петата.

На ръката, на китката

Възможно е мъртва кост да се появи на ръката и по-специално на китката. В случая причини се търсят най-често в травми и претоварване на тази област. Застрашени са тези, които пишат дълго на компютър.

И тук пълно премахване се постига единствено чрез операция. Но народната медицина също предлага средства, за които се твърди, че имат много добър ефект. Една такава рецепта е с речен пясък, който предварително се нагрява.

Поставя се в платнена торбичка и се прикрепва към проблемното място, докато изстине. Процедурите се правят ежедневно до прибиране на костта. Според народната медицина това не е невъзможно.

На главата, зад ухото

Мъртва кост на главата се появява най-често в областта около ухото. Образуванието може да се усеща като прикрепено към черепа или подвижно. Във втория случай става въпрос за атером. Това е доброкачествено образувание на мастните жлези. Появява се в резултат от хормонален дисбаланс или хиперхидроза.

Възможна причина за топчето на главата е фибром. Това също е вид доброкачествено образувание, което дава разсейки в определени места. Например, в главата. И в двата случая консултацията с неврохирург е задължителна. Не се самодиагностицирайте и не си назначавайте сами лечение.

Отоци, задържане на вода 

Ако кокалчетата на краката са съпроводени с подуване, вероятната причина за това са отоци и задържане на вода. Повишената оточност е в резултат от небалансирано хранене, специфични проблеми с бъбречната, сърдечната и пикочната система.

Факт е, че задържането на вода се отразява негативно върху здравето на ставите. Задължително прочетете и тази статия за задържане на вода!

В случая народната медицина може да е полезна с лекове, стимулиращи изхвърлянето на излишните течности от тялото. Отварите от глухарче, коприва и зелен чай са най-добрите природни средства за изхвърляне на излишните течности от тялото.

Помага и ежедневният прием на чай от царевична коса. Приготвя се като сварите за 15 минути 20 грама от суровината в литър вода. Прецедете след приключване на варенето. На ден приемайте по 4 чаши от лека.

За изхвърляне на излишната сол от подутите крака заложете и на този метод –  смелете 100 гр дъбова кора. Варете в 3 литра вряла вода. Оставете течността да къкри на водна баня за 20 минути. Прецедете и оставете да се охлади за около половин час. Излейте отварата към половин чаша глина.

Поставете топлия глинен разтвор в леген и дръжте крака си, докато глината се охлади. След това изплакнете с топла вода. Правете това 2-3 пъти седмично в продължение на 3-4 седмици. След прекъсване от седмица повторете лечението.

Опитайте и следното – накиснете в студена вода една чаша ориз. Оставете го да престои една нощ. На сутринта измийте, добавете няколко чаши вода и сварете. Количеството разделете на 4 порции.

Половин час преди консумацията на ориза се пие половин чаша вода. Полезно е да се изпива и чаша шипков бульон през деня.

На следващия ден освен ориза консумирайте и 0,5 кг ябълки (или същото количество варено цвекло). Повторете това прочистване на организма след 3-4 дни. Направете го няколко пъти.

кокалчета на краката народна медицина
Народната медицина препоръчва приполис при кокалчета на краката

Оризът поглъща излишната сол и помага за отстраняването й. Тялото бързо губи калий, така че след почистване е необходимо да се включат в диетата повече сушени кайсии и стафиди.

За вътрешно приложение помага и отвара от брош. Към една чаша вода добавете една чаена лъжичка смлян корен от билката. Тази смес се нагрява на водна баня в продължение на десет минути. Приемайте от нея след филтриране по ½ чаша по сутрешните и вечерните хранения.

Народна медицина за езотерично лечение на кокалчета на краката

Ако причината за деформирането на ставите на пръстите на краката се крие в солни депозити, метаболитни нарушения могат да помогнат куп лечебни методи на народната медицина за лечение на кокалчета на краката. Полезни са компреси и вани.

С правилната диагноза и ранното лечение разтваряне на солните отлагания е възможно. Разбира се, важно още е да носите подходящи обувки вече. Най-вече такива, които не причиняват болка при ходене.

Лечение на кокалчета с йод

Лечението на кокалчета с йод се препоръчва като най-ефективно. Способите с използването на йодния компонент не са никак малко.

Шишенце йод смесете с 5 таблетки аспирин (предварително стрит). Сместа се хомогенизира. След пълното разтваряне на киселината, йодът променя цвета си. С този лек се третират болните места преди сън и след това задължително се обуват чорапи.
Към същото количество йод може да добавите две таблетки аспирин и сок от лимон (голям). След нанасянето на част от лека върху проблемното място, следва увиване с фолио. Изпълнявайте процедурата три поредни дни. След това починете една седмица. Трябва да мине общо три такива курса.

Ванички за крака

Ванички за крака също облекчават при болезнени кокалчета на краката. Опитайте отвари с борови иглички, жълт кантарион или лавандула.

Може да заложите и на следния лек – в един литър топла вода оставете да се разтварят 2 супени лъжици сол и йод (10 капки). Краката трябва да престоят във ваничка четвърт час.

Ванички може да правите и с топла вода, в която сте разтворили по лъжица сода, суха горчица или морска сол. Може да комбинирате сода и водороден пероксид, особено ако имате гъбички на краката.

Двеста мл пероксид разтворете в 3-5 литра вода. Добавете 1 супена лъжица сода. Не е необходимо да се разбърква.

Ефективни са и баните само с морска сол. Не бъркайте солта. Не е необходимо да се разтваря. Кристалчетата едра сол осигуряват допълнителен комфорт, тъй като масажират нежно краката.

Не изхвърляйте елхата след Нова година. Използвайте бодличките й за лекарствени бани. Ако желаете да извършите процедурата във ваната, необходими са  7-10 супени лъжици сухи иглички. А за малка ваничка са достатъчни 5 лъжици на 2 литра вода.

Към вряща вода добавете количеството от игличките. Варете в продължение на 5 минути. Оставете ги да престоят около час. След това излейте във ваната. Подходящи за използване са още лайка, невен, евкалипт, градински чай, коприва и много други билки.

Утайка от кафе

Утайка от кафе, нанесена на дебел слой също облекчава. Необходимо е с нея да правите масаж на краката в продължение на 2-3 минути. След това изплакнете.

Утайката от кафе може да оставите и по-продължителен период върху мястото. За нея е известно, че успокоява болката.

Лечение с прополис

Прополисът е лек за много заболявания, включително и за кокалчета на краката.

Необходимо е да приготвите тинктура. Аптечната също е подходяща, но домашната е за предпочитане.

Десет грама прополис се втрива на ренде или се реже на ситно. Към него се добавят по 100 грама 70% алкохол и 50%-ова водка.

Инфузията трябва да се остави десет дни на тъмно, като периодично се разклаща.

След това с част от нея се напоява обилно памучен тампон. Прилага се към мястото. Прави се превръзка и се поставят топли чорапи. С този компрес може да пренощувате. Направете общо десет процедури. След 2 месеца, повторете курса.

Лечение със зелев сок

Сок от зеле  е лек, известен с противовъзпалителните си ефекти. Той напълно премахва подпухналостта.  В изцедения зелев сок навлажнете памучен тампон. Прилага се, както по-горния лек с прополис. С тази разлика, че процедурите се правят повече от десет дни. Докато кокалчето се прибере.

Настойка от глухарчета

Пригответе и настойка от глухарчета. Към 100 грама изсушен цвят добавете шишенце йод и водка до пълното им покриване.

Преди употреба настоявайте сместа в продължение на две седмици. Тя се нанася върху чисти крака и се преспива с нея. Прави се до прибиране на кокалчето.

Лепенки – кои са ефективни

При кокалчета на краката често се появяват мазоли в резултат от деформацията на стъпалото. Пръстите променят формата и местоположението си. При носенето на обувки, пациентът изпитва дискомфорт и от появилите се мазоли.

В случая ефективни са специалните лепенки. Лидерите в областта Шол и Урго се открояват като най-добрите. Предлагат разнообразие от продукти. Сред тях има такива, които предпазват от образуване на мазоли. И други, които са ефективни при вече появили се. Във втория случай лепенките са снабдени с лекарствено вещество и комбинация от растителен екстракт.

Популярност придобиват и лепенките, в които лечебният компонент е под формата на гелче и се намира в центъра. Цените също са достъпни. Започват от 5 лв.

Други рецепти и лекове

Друг наистина ефективен лек включва приготвянето на специален мехлем. Към 125 г етанолов спирт се прибавят по 30 грама камфор, амоняк и 10 гр лют червен пипер. Всичко това се смесва и се прилага към проблемната кост преди лягане.

Използвайте памучен тампон, за да не изгори кожата на пръстите си. Следва превързване и обуване на топли чорапи на краката. С течение на времето костта започва да се свива. Постепенно възвръща своя първоначален размер.

За приготвянето на следващото мазило се нуждаете от пресните яйца (бяла черупка).  Яйцата трябва да се поставят в чаша с 70% оцетна киселина. Сложете ги на тъмно място, където престояват в продължение на 2 седмици. През това време яйцата се разтварят и се образува филм, който може да изхвърлите.

Към оцетната смес добавете една лъжица от предварително разтопена свинска мас и 10 г терпентин.

Прилагането на този мехлем редувайте с някои от методите за комреси с йод. Единия ден нанасяйте горния мехлем, а другия ден мажете с йод. Лечението трябва да продължи до изчезване на кокалчето.

В началния етап на заболяването може да се прилага и следния лек –  на водна баня сложете да се разтопи малко мед. Смесете с пресни настъргани картофи. Прилагайте във вид на компрес, който престоява през нощта. Правете до справяне с проблема.

Дори и да Ви стори невероятно народната медицина препоръчва бензин за лечение на кокалчета на краката. Но към този метод подходете внимателно. Има риск от изгаряне на кожата. Не се допуска правете на компреси с бензин и продължителен престой с него.

Лапа с корени от черен оман също е ефективна. С тези компреси също не бива да се злоупотребява заради канцерогенния ефект на билката. Стои се по половин час на ден с компреса.

Стандартни начини за лечение на болезнено, възпалено кокалче

В развитието на Hallux valgus напрежението в мъртвата кост се увеличава. В резултата от нарастващото отклонение на метатарзалната кост. Изисква се лечение. Стандартното отклонение е около 10 градуса.

Лечението се назначава според степента на отклонението и оплакванията на пациента. В първа степен отклонението е около 15 градуса, във втора – 20, а в трета 30.

При първа степен за забавяне растежа на кокалчето се предписва лечение срещу отлагането на камъни на краката. Задължително се предписва носенето на ортопедични обувки. За да се намали болката се назначават топли вани, масажи, различни методи на физиотерапия.

В случай на валгус деформация от втора или трета степен се препоръчва операция на костите на краката. Към днешна дата съществуват избори на методи за хирургично лечение. Изберете най-подходящия за Вас след консултация с ортопед.

Операция – какво представлява

В миналото операция на кокалчетата на краката е била свързвана с мъчителна болка, дълго възстановяване и почти инвалидизиране на пациента. Но днес това не е така. Методите за хирургично отстраняване на деформираната кост в тази област, гарантират кратък възстановителен период и минимална болка.

След операцията може да се разхождане на следващия ден. Съвременната хирургия предлага методи, при които се използват специални винтове, които не налагат премахването им след интервенцията.

Седмица след манипулацията за пациента няма ограничения в двигателния режим. След още една седмица се премахват конците. Ако професията на пациента не е свързана с изморителна физическа дейност, той може да се върне на работа, две седмици след манипулацията.

До шест месеца след това се носят специални стелки. Пациентът задължително трябва да спазва препоръките на лекаря – да носи удобни обувки, да си почива и редовно да изпълнява предписаните му упражнения.

Използване на шина, ортеза

За лечение на халукс валгус първа и втора степен без хирургични методи, след консултация с ортопед се назначава носенето на шина. Някои от  шините може да се носят през деня, а други са предназначени за използване през нощта.

Дизайнът им позволява пръстът да заеме правилната позиция. В резултат на намаляване на растежа на костите и се стопира последващата деформация. Тези устройства не се различават по размера на обувката, подходящо за повечето. Те могат да бъдат монтирани в ляво или на десния крак.

Предлагат се и силиконови ортези, които са удобни за носене. Те също гарантират поддържане на правилната поза на пръстите.

Протектор, коректор, фиксатор + видео

В допълнение ортопедът може да препоръча използване на протектир коректор и фискатор. Тези приспособления са избработени от силикон. Изключително удобни са за носене.

Някои от протекторите се поставят межу пръстите. Най-често те са под формата на ролки, изработени от силикон. Предлагат се и силиконови коректори, които се поставят  на проблемния пръст.

От протекторите се предлагат такива за конкретния пръст, както и други с по-широк обхват (обхващат не само проблемния пръст, но и областта в основата на пръстите). Цените им са достъпни, което е още един плюс тяхна полза. Предлагат се на цена между 9 и 17 лв.

Съществуват протектори с минерални масла, които имат още по-силен ефект от чисто силиконовите.

Ако деформацията е вече значителна, лекарят може да препоръчат специални фиксатори. Техен недостатък е, че ограничават движението.

Ортопедични стелки 

_ходене_на_пръсти
Ходене на пръсти – едно от ефективните упражнения при кокалчета на краката.

Консервативно лечение на кокалчета на краката включва и носенето на специални ортопедични стелки. Желателно е те да са индивидуално изработени. Тази услуга се предоставя от единствено от някои реномирани клиники. Но ако не може да си го позволите, няма проблем да използвате и стандартни ортопедични стелки.

Благодарение на правилния им избор не само ще подобрите здравето на краката си, но и ще намалите натоварването на коленете, глезените, тазобедрените стави и гръбначния стълб. А това повлиява положително на общото състояние на организма.

Още за ортопедични стелки – цялата необходима информация за тях, събрана на едно място!

Други начини за лечение

Други начини за лечение включват използването на методите на физиотерапия. Масажите и балнеопроцедурите също повлияват положително при болка. Прилагат и след операция, но по определена схема и според предписанията на специалист.

Упражнения за пръстите, стъпалата и петата, масаж

Елементарни упражнения на пръстите, стъпалата и петата може да правите и у дома. Предлагаме няколко наистина добри комбинации. Постарахме се да подберем само най-ефективните методи.

Не забравяйте и редовно да масажирате краката. Препоръчително е използването на масло от лавандула.

Масаж на краката се препоръчва при първите симптоми на заболяването. Препоръчително е да се започне с въздействието върху точки на палеца. Постепенно изместете към петата. Втриващи и вибриращи движения – това са техните, които се препоръчват за масажиране на краката.

На повърхността на стъпалото са разположени хиляди точки, отговорни за дейността на вътрешните органи. Не използвайте сила по време на масажа.

Използването на налични инструменти за масаж единствено би подобрило ефекта. Използвайте ролери за масаж или дори обикновена четка. Може да се доверите и на специалист за извършването на масажа.

При халукс валгус + видео:

Предлагаме няколко упражнения за справяне с проблема. Те са в състояние значително да подобрят състоянието. Достатъчно условие за това е да бъдат изпълнявани редовно.
Важно е да се снабдите с подложка за йога и гимнастика.
Първото упражнение е ходене на пръсти. Не като балерините. Тежестта на тялото се задържа върху пръстите с уточнение, че стъпалото се пречупва в основата на пръстите. Така ходете поне две минутки.
Второто упражнение изисква ходене на с крайната част на ходилото. Упората тук е именно цялата крайна част на ходилата по дължина. Пръстите без най-големия трябва да бъдат присвити навътре. Най-големият пръст не остава неподвижен по време на изпълнение на упражнението. Той се движи ту надолу, ту нагоре. Изпълнява се две минутки.
Третото упражнение е ходене на големия пръст. Стъпвайте с него като останалата част на ходилото и другите пръсти трябва да са във въздуха.
Следващото упражнение е ходене на пети. Просто ходете на петите си като през това време държите пръстите си нагоре и изпънати. Може да добавите и упражнение ходене встрани. Отново се ходи на пръсти. Но този път посоката е друга.
След това вземете един стол. Поставете ръцете на него и се повдигнете на пръсти. След това клекнете като запазите позата на ходилата (пръстите са повдигнати, а петите се опират в седалището.

Останете така няколко секунди. Това упражнение в много важно за добрата кондиция на ставите. За начало от него направете няколко серии. Всяка от тях с продължителност между 5 и 15 секунди.
Както сте в тази поза изправете се на петите си като продължавате да се държите за стола. Отново клекнете (коленете са на пода, краката са на пръсти, а петите се опират в седалището.

След няколко серии от това упражнение, изпълнете следващото – в полуизправено положение, ръцете отново са на стол, краката са повдигнати на пръсти, коленете се присвиват. С кръста и седалището правете кръгообразни въртеливи движения. Първо в едната посока. А след това в другата.

Препоръчително е след тези упражнение да си вземете топла вода с морска сол (температура на вода около 37 градуса; време на престой – 10-15 минутки). След процедурата масажирайте ходилата с рициново масло. Още след първото приложение ще се почувствате по-добре.
За повече яснота прилагаме и видео с конкретните упражнения.

При болезнен палец + видео:

При болезнен палец помагат няколко простички упражнение. За целта се снабдете с малко силиконово топче, но не гладко, а от тези с релефна повърхност. Сложете топчето под пръстите на краката и започнете движите ходилото си върху него като достигате до областта, в която пръстите се пречупват.

Направете това няколко пъти. Следващото упражнение е състои от повдигане на топчето с краката. Следва връщане в изходна позиция и неколкократно повторение.
Следващото упражнение е свързано с оказването на натиск върху топчето с ходилото. Движенията с крака са напред и назад. С топчето трябва да обхождате разстоянието от вдлъбнатата част на ходилото и до основата на пръстите.

За изпълнението на следващото упражнение не се нуждаете от топчето. В изправено положение на тялото и ходило, стъпило на пода, подвигайте горния си пръст няколко пъти.
След това изправете пръстите си като докосвате пода само с големия пръст. Редувайте докосване на пода и повдигане на пръста.

“Балетни” упражнения за стъпала и при палмоплантарен фасциит + видео:

При палмоплантарен фасциит облекчение се постига с „балетни“ упражнения. Първо да поясним какво означава това понятие. То се свързва с болки в петата. Проявяват след ставане от сън. Ако не се лекува болката започва да се проявява най-вече след ходене и тичане.

Преди изпълнението на упражненията, които предлагаме, е необходимо да подготвите предварително ходилата си. Подготовката включва повдигане на крака на пръсти, прибирането им към външната страна на ходилото (пръстите се сгъват в основата им като ходилото остава изправено), връщане в позицията на пръсти и след това изходна позиция. Правят се по десет серии с всеки крак.
След това за тридесет секунди правете упражнения в ролер. Търкаляйте го с крак като на наблягате на външната, вътрешната и средната част на ходилото.

кокалчета на краката
Балетни упражнения помагат при кокалчета на краката.

За изпълнението на следващото упражнение е необходима хавлия, която се поставя на пода. Целта е да я придърпате с пръстите на краката си като започнете от единия край и стигнете до другия. Задържайте по 15 секунди, докато изпълнявате упражнението.

След като направите няколко курса с всеки крак, изпълнете раздвижите глезените си в встрани (по пет пъти на всеки крак). Позата е с присвити навътре пръсти.
Точното изпълнение на балетните упражнения може да гледате в следното видео:

Вместо коректор за кокалчетата + видео:

Вмести коректор за кокалчетата може да опитате следното ефективно упражнение. Необходимо е да си набавите ластичен плат (по-дълъг).

Вържете го с идеята да оформите примка (Изгледайте видеото по-долу за повече яснота). В тази примка сложете двата големи пръста. Докато изпълнявате упражнението, трябва да сте седнали.
Раздалечете и двата крака с петите навън. Задръжте десет секунди и повторете с петите навътре. Това упражнение се изпълнява между пет и десет пъти на ден.

То натоварва мускулите около така наречената мъртва кост и подобрява значително състоянието при кокалчета на краката. Това упражнение може да бъде изпълнено и с обикновен ластик за коса.

Други жестоки упражнения за кокалчетата на краката + видео:

За кокалчета на краката може да опитате и други упражнения. Поставете на пода 20 малки камъчета (гладки). Всяко от тях „вземете“ с пръстите на краката и поставете в съд, който се намира в близост до Вас.
При палмоплантарен фасциит опитайте упражнение с топче за голф. Масажирайте по две минути всяко от ходилата си с него. Масажът се осъществява като поставите топчето на пода и поставите ходилото си върху него.
Другото упражнение също е лесно за изпълнение Между пръстите на краката си поставете коркови тапи (режат се през средата, за да не са толкова дебели). Най-добре е да се използват специалните разграничители за педикюр.

Присвивайте пръстите си като задържате по 5 секунди. Правят се по 10 серии с всеки крак.
На пръстите на краката може да поставите и ластик за коса. Идеята е с него да обхванете всички пръсти на крака. Опитайте се да ги раздалечите. Задържайте по пет секунди. Изпълнете по десет серии с всеки крак.

Надяваме се, че с този материал за лечение на кокалчета на краката сме били от полза за Вас. Ако това е така, споделете го в мрежите. Предварително благодарим!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Кокалчета на краката: Има ли спасение? (ТОП методи за лечение на мъртва кост – народна медицина, операция, гимнастика и масаж)
3.8 (75%) 4 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!