Фолиева киселина: Всичко важно за нея (прием, храни, продукти, странични ефекти)

Фолиева киселина за забременяване и при бременност. Напълняване. Цена и сравнение на продуктите у нас. Храни, съдържащи витамин Б9. Странични ефекти.

Още в текста: 👩 Прием и дозировка на ден. 👩 На таблетки и ампули. 👩 Неофолик мета и с йод. 👩 До кога се пие? 👩 За мъже и деца. 👩 5 мг. – откъде се взима? 👩 С желязо. 👩 С витамин Б комплекс. 👩

За какво помага фолиева киселина и прием

За ползите от прием на фолиева киселина се знае отдавна. Но едва преди десетилетие лекарите започнаха да насърчават паицентите си да приемат синтетичната форма на витамин В9, известна още като фолиева киселина.
Действието й преди всичко фундаментално. Тя отговара за ДНК синтеза и запазване целостта на клетките. Участва в куп жизненоважни процеси в нашето тяло и по-специално в синтеза на червените кръвни клетки, бели кръвни клетки, тромбоцити и аминокиселини и РНК синтеза.
Показания за приема й има при провеждане на лекараствени терапии, анорексия, хиперпигменатции, треска.

Помага за пълноценното усвояване на протеини. Насърчава отделянето на серотонин. Важна е за сърцето, черния дроб, костите, очите, съзъбието и нервната система. Подробно с приложението на фолиева киселина при конкретни заболявания ще Ви запознаем в този полезен материал.

Дневна доза преди бременност, за забременяване

Всички сме чували, че фолиева киселина се препоръчва най-вече на бременни. Наричат я още женския витамин. И това не е случайно.

Но дефиците от фолиева киселина трябва да се запълнят още преди настъпването на бременността. Тя е важна за женската полова система. Оптимизира нейната нормална дейност и спомага за забременяване.

Задължителна е за дамите с репродуктивни проблеми. Дозата за тях е 400 мкг – 800 мкг на ден. Точната доза се определя от специалист.

фолиева киселина

Фолиевата киселина е задължителна за бременни.

А тези, които планират бременност е добре да включат фолиева киселина към режима си поне три месеца преди зачеване.

Приемът й преди бременност е важен и поради още една причина – намалява значително риска от вродени малформации на плода.

Фолиева киселина за бременни 

При вече настъпила бременност приемът на ситетичния витамин В9 не бива да бъде преустановяван.

По време на бременността тялото на жената консумира повече фолиева киселина, отколкото преди забраменяване. Витаминът не е депозиран в резерв в тялото ни, така че е важно, особено за бременните да го получават на дневна база от външни източници.

Най-важната роля фолиева киселина игра при развитието на невралната тръба на плода. Елементът участва в обновяването и митозата на клетките е тялото на жената.

След втората седмица на бременността ембрионът започва да развива активно мозъка си. В този момент дори и минимален недостиг на витамин В9 заплашва от серизони и дори непоправими последици.

Тъй като той участва в митозата на клетките, на този етап дефицитът му би довел до аномалии в нерната система на плода.

Да не забравяме, че ценната фолиева киселина участва в производството на основните кръвни клетки (еритроцити, левкоцити и тромбоцити). В този смисъл тя е важна не само за тялото на майката, но и за плода.

Предпазва и от спина бифида – това е още една основателна причина бременните да я приемат.

И като бонус ефект от приема на фолиева киселина по време на бременността се наблюдава и още една положиелна тенденция – майките, която са я приемали са с по-лека форма на следродилна депресия.

Бременните е необходимо да си набавят на ден по 0.4 мг. Това е необходимата доза за тях при условие,че не са налични симптоми за липсата на микроелементи. В противен случай дозата може да бъде увеличена, но по преценка на специалист. (Още за значението и приложението на ценната фолиева киселина)

До кога се пие?

Продължителностата на прием на фолиева киселина при бременност се определя от специалист. Специалистите я препоръчват най-вече през първия триместър на бременността. През този период се разива нервната система на плода.

Не липсват и препоръки за продължаване на приема й до раждането. Във всеки случай при спазване препоръките на специалиста е невъзможно да навредите на себе си и на плода.

Кога изписват таблетки от 5 мг?

Таблетки фолиева киселина от 5 мг се изписват при не само за лечение, но и за профилактика на дефицит от витамин В9. Тази разновидност се предписва на бременни и кърмещи жени. Препоръката за първите се отнася най-вече за профилактика на невралната тръба на плода.

С цел лечение се приема по таблетка ежедневно. Приемите трябва да продължат 4 месеца. С цел профилактика таблетката се приема веднъж седмично.

Фолиева киселина от 5 мг се предлага от Софарма. Търсете я в добре заредените аптеки. Не се предлага онлайн.

Предпазване от спонтанен аборт. След абразио

Фолиева киселина има и още едно наистина ценно свойство – предпазва от спонтанен аборт. Тя осигурява ценни вещества не само за развитието на плода и комфорта на майката, но и необходими за благосъстоянието на плацентата. Здравата плацента е предпоставка за изновасване на бременността.

Когато има предпоставка за подобен неблагоприятен изход за пациентката, възможно е гинекологът да й предпише двойна доза от витамина – 0,8 мг. Обикновено към приема й в този случай се добавя и прием на но шпа или папаверин.

След абразио фолиева киселина също е важна за по-бързото възстановяване. По преценка на специалиста тя може да приема в по-високи дози и по-продължителен период. Стандартно и в този случай се предписва по 0,4 мг.

Задължително е дамите с преживян вече аборт да започнат да приемат фолиева киселина поне три месеца преди планиране на бременността. (Още за аборта и последиците от него)

За мъже

фолиева киселина

Фолиева киселина се съдържа и в някои храни, но при термичната им обработка количествата й значително намаляват.

Витамин B 9 е важен не само за жените, но и за мъжете. При хроничния му недостиг представителите на мъжкия пол могат да развият редица патологии, включително безплодие и мегалобластна анемия.

Добавянето към диетата на фолиева киселина в терапевтични дози елиминира тези усложнения.

Основният показател за здравето на мъжете се счита състояние на семенната течност. За синтеза й е необходима протеин нуклеинова киселина.

При липса на витамин B 9 този синтез не протича нормално. Влошава се качеството на сперматозоиди. Възможно е те да имат неестествена форма. Например да са без опашка. А това намалява тяхната подвижност.

Но най-лошото е, че в семенната течност може да има грешен брой хромозоми. Това е основният фактор за наследствени заболявания при децата (напр. Синдром на Даун ).

Фолиева киселина е важна и за подрастващите момчета. Тя има важна роля при сформиране на отличителните полови белези и при двата пола.

За мъже стандартната дозировка е 0,4 мг на ден.

При косопад

Фолиева киселина е витамин, който се предписва и за подобряване състоянието на косата, особено при косопад. Недостигът й се отразява преди всичко върху вида и здравето на косата.

В случая се препоръчва тя да се приема в синтетична форма (избягвате риска от разграждането й при топлинна обработка и прием на недостатъчно количество). И тук дневната доза е 0,4 мг.

косопад

Фолиева киселина – надеждното спасение при косопад.

Таблетките се приемат за срок от две седмици. Почива се десет дни. Следва още един курс. Ежедневно приемайте хапчетата по едно и също време, след храна и косопадът ще спре. Допълнително може да помогнете на гривата си като използвате течна фолиева киселина, добавена в домашните маски за коса.

При анемия

При анемия фолиева киселина е важна заради стимулиращия й ефект по отношение синтеза на червени кръвни клетки. За да се подобри състоянието на пациента в случая е необходимо да се коригират нивата на фолиева киселина.

Стандартната доза в случая е 400 мкг. Подобрението се констатира чрез периодични проследявания на кръвните показатели.

Коментираната киселина подобрява състоянието и на пациенти със сърповидно-клетъчна анемия. Тази патология е с генетична обусловеност.

Необходима е специализирана консултация при прием на фолиева киселина в този случай. Дозата се предписва индивидуално. Интересни са резултатите от едно проучване при пациенти със сърповидно-клетъчна болест. Те са приемали фолиева киселина плюс екстракт от чесън, витамин С и Е. При тях се наблюдава значително подобрение.

При нисък хемоглобин

При нисък хемоглобин фолиева киселина също има решаваща роля за неговото повишаване. До ниските му стоиности водят именно дефицити на витамини от групата Б, сред които е и коментираната киселина.

Един от възможните начини за повишаване на ниски хемоглобинови показатели е именно приемът на фолиева киселина. И тук стандартната доза е о,4 мг-0,8 мг.

Как се дава на деца? При аутизъм?

Ценната киселина е важна и за децата. За да се гарантира правилното развитие на детето се изисква значително количество фолиева киселина.

Липсата й причинява куп патологии, сред които различни видове анемия. При прием на недостатъчно количество фолиева киселина е възможно детето да развие анемия дори и при високи стойности на хемоглобина.

За бебета под годинка приемът й е наложителен, особено ако те изостават в растежа. По-деликатна е ситуацията при кърмените бебета. В случай, че майката приема фолиева киселина и се храни, богати на витамин В9, директният прием на витамина от бебето, би довел до нежелани реакции. Възможна е появата на сърбежи.

Ето и какви са дозите фолиева киселина за деца, според тяхната възраст:

  • 0-12 месеца – 50 мкг;
  • 1-3 години – 70 мкг;
  • 4-6 години – 100 мкг;
  • 6-10 години – 150 мкг;
  • Над 11 години – може да се прилага доза от 200 мкг

Повишен прием на фолиева киселина често се свързва и с повишен риск от развитието на аутизъм. Ето защо трябва да сме внимателни при даването й на деца, както и при прием по време на бременност.

Против акне и афти

Като вероятна причина за появата на афти се разглежда недостиг на витамин В 9 и цинк. А за появата на акне – витамин В9 и желязо.

Като цяло афти се появяват заедно с пукнатини по устните. Обусловени са от дефицит на витамини и микроелементи, които участват в кръвообразуването.

Много специалисти препоръчват съответно комбинации  от витамин В9, цинк и желязо за справяне с афти и акне.

И в двата случая се изисква прием на коментираната киселина за период поне от месец. Дневната доза е 500 мкг.

На пациентите с афти и акне се препоръчва да приемат количеството фолиева киселина в три приема. Освен това ежедневно да приемат и по 10 мг желязо за срок от 120-180 дни.

На всеки 30 дни на пациентите с афти се инжектира цианокобаламин – 1 мг. По време на лечението е необходимо да се проверява редовно нивото на цианокобаламин.

При шизофрения

При шизофрения недостиг на фолиева киселина води до влошаване състоянието на пациента. Дозировката в този случай е от 10 до 20 мг на ден под наблюдението на лекар.

Пациентите с тази диагноза са предразположени към недостиг на витамин В9 и за тях е жизнено важно да си го набавят.

Атеросклероза

През последните години все лекари твърдят, че фолиевата киселина е ефективна при предотвратяване на атеросклероза. Основният фактор за това заболяване е високо кръвно и високи стойности холестерол. За виновник се счита и хомоцистеинът.

В тялото ни той се натрупва след консумацията на протеини. Но опасното в случая е, че не всеки организъм е в състояние да го преработи. В резултат от това той се натрупва. Става токсичен и нанася поражения на сърцето, черния дроб и други органи.

Натрупването на хомоцистеин в кръвта води до разрушаване стените на кръвоносните съдове и от там до атеросклероза.

Вероятни вече си задавате въпроса каква е ролята на фолиева киселина в този случай? Благодарение на нея се произвеждат ензими, които водят до трансформиране хомоцистеина в метионин.

Недостигът й причинява недостиг на съответния ензим. В резултат на излишнатия хомоцистеин не може да бъде обработен и той се натрупва в кръвта. Започва да руши стените на съдовете. А това води до развитието на атеросклероза. След тази диагноза настъпват и куп дружи усложнения – миокардна исхемия , инфаркт и инсулт.

За да избегнете целия този неблагоприятен сценарий приемайте редовно фолиева киселина в количество от 400 мкг.

Лекарите препоръчват с цел превенция и следната схема –  по 5 мг витамин В 9, ежедневно в продължение на две седмици. След това  дозата става 1 мг. Препоръчително е да се използват препарати под формата на Б комплекс.

При рак – може или не може?

Витамин В 9 предотвратява рак – това твърдят някои учени. Но когато заболяването вече е започнало, синтетичният витамин не се приема, тъй като улеснява деленето на раковите клетки. В такива ситуации се използват лекарства, които инхибират активността на витамин B 9, като метотрексат, например. Той инхибира нарастването на тумора.

С цел предотвратяване на метаболитни нарушения се предпише лекарство, което замества витамин B 9 – фолинова киселина (забележете НЕ е фолиева киселина).  Всъщност това е дериват на метаболита тетраходрофолиева киселина. Става въпрос за лекараството Leucovorin.

То е на основата на фолиева киселина. Използва се успешно като част от химиотерапевтичните курсове при рак. Намалява тежестта на интоксикация след прилагане на цитостатици.

Тъй като рискът от рак се увеличава с напредване на възрастта, не се препоръчва да се приема фолиева киселина без лекарска препоръка.

Но хората, които приемат витамин В9 редовно от по-млада възраст, намаяват значително риска от развитието на ракови заболявания. Установено е, че жените могат да намалят риска от рак на дебелото черво с цели 80%, ако приемат редовно витамина в по-млада възраст.

Същото се отнася и за заболяването рак на гърдата. Условието е фолиева киселина да се приема от младите дами, за да се предпазят от онкологичната патология в по-зряла възраст.

Други начини за прием и употреба 

Дамите с абнормални резултати от цитонамазка (бяло течение и други влагалищни инфекции) задължително трябва да приемат коментираната киселина. За тях дозата е по 0,10 мг на ден. В резултат от спазването на това предписание влагалищната микрофлора се нормализира и се избягват възможни усложнения.

Пациентите с улцерозен колит, както и тези, които злоупотребяват с алкохол, могат да разчитат на фолиева киселина за подобряване на здравословното им състояние. За тях препоръчваната дневна доза е 400 мкг. Разбира се, по време на прием на фолиева киселина трябва да се откажат напълно от алкохола.

При глутенова ентеропатия, известна още като цьолиакия фолиева киселина е в състояние да коригира този проблем. Той се дължи на отклонения в организма, възникващи в резултат от хранителен дефицит. В този случай правилните доза и препарат се назначават от лекар. Внимавайте, тъй като в повечето добавки с фолиева киселина се съдържа и глутен под формата на пшенично нишесте.

Лош дъх и пародонтоза са други два проблема, които фолиева киселина разрешава с лекота. Инструкциите за употребата й в този случаи включва използването на 5 мл течна фолиева киселина два пъти дневно. Количеството разредете с малко вода и с нея плакнете устата си. Изпълнявайте това 60-70 дни.

За пациентите с повишен риск от сърдечен удар дозата е по-висока от стандартното – между 500 и 800 мкг на ден.

Пациентите с прееклампсия ежедневно трябва да приематафолиева киселина. Количеството за тях е 5 мг. Най-добре е да я съчетаят с витамин В6, за да се намалят нивата на хомоцистеин. А от там и да се редуцира риска от последващи усложнения.

Пациентите, при които проблеми със ставите се изразяват в накуцване, се препоръчва комбинацията от рибено масло, олеинова киселина, витамин В6, витамин Е, фолиева киселина. Дозата за тях е: 200 мг EPA и 130 мг DHA + малко количества витамин В6, витамин Е и фолиева киселина (200-300 мкг).

При остеопороза фолиева киселина се назначава в комбинация с витамин В12. Препоръчва се прием на 5 мг фолиева киселина дневно. Хомоцистинурията е състояние, свързано с високи нива на хомоцистеин, често причинява остеопороза.

Както вече пояснихме, коментираната киселина води до намаляването на този енизим. Във връзка с това тя може и да помогне за предотвратяване на остеопороза. Витамин В 9 участва в образуването на колаген. Без него костите нямат необходимата якост.

Препоръчителна доза при остеопороза и остеохондроза е веднъж дневно по 5 мг витамин B 9, 50 мг витамин В6.

За пациентите, оплакващи се често от мигрена, дозата е 5 мг фолиева киселина на ден. Редовният й прием намалява честотата на пристъпите, дори и при хора с високи нива на хомоцистеин.

При кожни язви по препоръка на лекуващия лекар се приема фолиева киселина. Тя насърчава изцелението, усилвайки циркулацията. Хронични кожни язви са причинени най-вече от лоша циркулация. В този случай се предписват големи количества фолиева киселина, която се приема устно или чрез инжектиране.

При макулна дегенерация често се предписва комбинация от витамини: В6, В12 и фолиева киселина. В случая коментираната киселина се приема в количество от 250 мкг, витамин В6  – 500 мкг и витамин В12 – 1000 мкг. Изследвания показват, че използването на тези витамини намалява риска от поява на свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

При вирусен хепатит също се препоръчва фолиевата киселина. Може и да се инжектира. Дозите са по 5 мг  и се приемат 3 пъти на ден в продължение на 10 дни. След това 5 мг веднъж на ден до пълно излекуване.

При симптоми за спазъм на дебелото черво, който се проявява под формата на редуващи се констипация и диария, заедно с подуване на корема, фолиевата киселина е незаменима.

Липсата й може да доведе до хронична констипация. А това провокира спазми на дебелото черво. Пациентите с тези оплаквания трябва да започнат с прием на 0,10 мг веднъж на ден. 15-20 дни по-късно ако не се наблюдава напредък, дозата трябва да се увеличи до 0,20-0,60 мг на ден.

При настъпването на положителен ефект следва постепенно намаляване на дозата. В същото време се препоръчва да се приема по 1 на ден, за да 0.1 мг витамин В-комплекс.

По време на курса е необходимо редовно да се следят нивата на цинк. В диетата се препоръчва да се включат овесени трици.

Коментираната киселина е незаменима и за пациенти с епилепсия. След атака нивата му в мозъка намаляват чувствително. Антиконвулсантите също намаляват концентрацията му в кръвната плазма.

В резултат на атаките стават все по-чести и мъчителни. Обикновено при епилепсия фолиева киселина се прилага по 5 мг веднъж на ден. Но това се прави единствено след консултация с лекар!

В допълнение към всички тези приложения на фолиева киселина тя се предписва и при таласемия, витилиго, болест на Алцхаймер, биполярно разстройство, болест на Крон, синдром на Даун, псориазис и други заболявния. (Още ползи от употребата на фолиева киселина, цени на таблетки и как се ползва при бременност!)

Храни, съдържащи фолиева киселина

Тъй като нашият организъм не е в състояние да произвежда сам фолиева киселина, е важно да знаем в кои храни се съдържа тя. Синтезира се и в микрофлората на дебелото черво. Но при нарушени функциите на червата или дисбиоза, производство на витамин в 9 може да е недостатъчно.

Aко закуската Ви съдържа зърнена каша с мляко и чаша портокалов сок, тя ще набави на тялото Ви 50% от дневната нужда от витамин B9.

За него трябва да знаете, че доста бързо се разпада при контакт със слънчева светлина и топлинно обработени продукти. Най-бързо се унищожава фолиевата киселина в растителните храни. По-стабилна е тази в месото.

Следователно, за да се запази този витамин в изброените храни, се препоръчва да се консумират сурови. Изключение прави говеждия черния дроб на. Необходимо е леко да го запържите и да го сготвите за кратко време. Така си гарантирате запазването на фолиева киселина.

Интересен факт е, че тя се съдържа в големи количества в прясното мляко. Но след пастьоризацията му остават незначителни количества.

От билките, богати на ФК, са  листа от малини, шипка, липа, бреза, мента, глухарче, живовляк и коприва.

Таблица с основните храни, богати на ФК

Храна (количество) Съдържание на ФК
целина (1) 0.8 мг
спанак (1 купичка) 0.26 мг
броколи (100 гр) 0.96 мг
зеле (1 чаша) 0.177 мг
магданоз (100 гр) 0.152 мг
зелен лук (1) 0.64 мг
листа от ряпа ( 1 чаша ) 0.170 мг
маруля ( 1 чаша ) 0.076 мг
аспержи (100 гр ) 0.262 мг
червено цвекло (100 гр ) 0.109 мг
джинджифил (100 гр) 0.13 мг
грис (100 гр) 0.72 мг
житни кълнове (100 гр) 0.3 мг
леща ( 1 чаша ) 0.358 мг
боб ( 1 чаша ) 0.2 мг
грах ( 1 чаша ) 0.101 мг
портокал ( 1 бр ) 0.04 мг
грейпфрут (1 бр ) 0.030 мг
папая ( 1 ) 0.115 мг
ягоди ( 1 чаша ) 0.025 мг
малини ( 1 чаша ) 0.014 мг
сьомга ( 100 гр ) 0.35 мг
жълтък ( 1 бр ) 0.146 мг
говежди черен дроб ( 100 гр ) 0.24 мг

Акценти върху авокадо

Струва си да обърнем специално внимание на екзотичното авокадо. То е единствената грама, която гарантира покриване на дневната нужда от фолиева киселина и то без да се налага да го консумираме в големи количества.

Само 50 грама авокадо са достатъчни, за да покрием напълно нуждите на тялото си от витамин В9. В сто грама от екзотичния плод се съдържат 0,8 мг от коментираната киселина.

Задължително е за дамите, които очакват дете или кърмят. Освен покриване на нуждите от фолиева киселина, то гарантира и допълнителни калории за тях. За бременни плодът се препоръчва и като средство, стопиращо неприятно гадене.

Авокадо трябва да присъства редовно и в детското меню. На бебето се дава като една от първите храни за захранване.

Полезно е и за хора със сърдечни проблеми и чревна дисфункция.

Фолиева киселина с алкохол и други взаимодействия

Прием на фолацин, както още наричат коментираната киселина, е недопустим с алкохол. Ако сте започнали терапия с този витамин, трябва да се откажете от алкохолните напитки.

Причината е, че алкохолът потиска синтеза и усвояването на фолацин. Пациентите, които редовно употребяват алкохол, изпитват остър недостиг на витамин В9. За тях приемът му е задължителен.

Някои лекарства повлияят на абсорбцията, екскреция и натрупването на витамин В 9 в тялото. Такива са: ацетилсалицилова киселина (приемана в по-високи дози); нитрофураните (пият се при инфекция на пикочните пътища); орални контрацептиви и глюкокортикоиди.

Ефектът от прием на фолацин намалява и в резултат от прием на болкоуспокояващи, антиконвулсанти, антиациди, холестирамин, сулфонамиди, антибиотични средства и цитотоксични лекарства .

Фолиевата киселина се препоръчва да се комбинира с препарати с цианокобаламин и аскорбинова киселина. Прием на бифидобактерии стимулира производството на фолацин в червата.

На каква цена се продава? Видове продукти, марки

авокадо фолиева киселина

Авокадо – 50 гр от него са достатъчни, за да покриете дневната доза от фолиева киселина.

Разнообразието от продукти фолиева киселина е наистина голямо. Като цяло продукт е на достъпна цена – от два до 33 лв. Цената зависи не само от количеството на таблетките, но и от това дали в тях се съдържат други вещества освен витамин В9.

Малко по-скъпа е метилизираната (коензимна форма) фолиева киселина. Но по-високата й цена е обусловена от по-добрите качества. Тези продукти се усвояват напълно и гарантират 100%-ова ефективност.

На таблетки или на ампули

Витамин В9 на ампули се използва за инжектиране. До този начин на приложение се прибягва при тежки форми на анемия. Разбира се, в случая фолиева киселина се инжектира с назначените медикаменти. В тази форма препаратът се използва и от бодибилдърите.

Предлага се комбинация от витамин В 12 и 9, която фитнес маниаците съчетават с аминокиселини. Нашият съвет е да не прибягвате до подобни методи без предварителното одобрение на личния лекар.

Обикновено фолиева киселина се приема в таблетна форма. Предпочитани са препаратите с концентрация от 0,4 мг. Те покриват дневната доза. Това означава, че не е необходимо да се приема повече от една таблетка – още едно удобство за потребителите.

Добра ли е фолиева киселина “Неофолик”? Неофолик мета.

Един от популярните препарати с фолиева киселина е ” Неофолик”. Цената за опаковка с 90 броя 0,4 мг-ови таблетки е 5,60 лв. Съдържа фолиева киселина, лактоза и царевично нишесте.

Производителят препоръчва по таблетка на ден, но не повече от две таблетки. Мненията, които открихме за този препарат са противоречиви. Потребителите се оплакват от странични ефекти като трудно преглъщане и повишена нервност.

В БГ мама има положителни мнения за този продукт. Потребителка твърди, че е успяла да пребори косопада благодарение на този препарат. Друга дама пише, че е доволна от Неофолик. Преди време приемала фолиева киселина на Фолацид, но от нея й прилошавало. Откакто приема тази на Неофолик, за нея този проблем не съществува.

Те препоръчват разновидността “Неофолик мета”. Потребителки на женски форум споделят, че при опитите си да забременеят са приемали неофолик. Но за съжаление без успех. При замяна на препарата с неговата разновидност “Неофолик мета”, резултатът не закъснял.

По-добрата ефективност на втория препарат се дължи на факта, че той е в коензимна форма. Усвоява се много по-добре. “Неофолик мета” се предлага на двойно по-висока цена в сравнение с класическия “Неофолик”. Концентрацията и начинът на прием на двата препарата съвпада.

Фолиева киселина с йод

Фолиева киселина с йод също е задължителна за прием от бременни жени. Добавката Неофолик йод е преназначена точно за тях. Двата елемента са жизненоважни не само за плода, но и за майката. В комбинация те съдействат за предпазване на бебето от увреждания и аномалии.

В добавката се съдържат необходимите количества от двата елемента, съответно йод – 0,2 мг и фолиева киселина – 0,4 мг.

Препоръчва се прием през първия триместър. Приема се по таблетка дневно, т.е. необходима е само една опаковка (90 таблетки). Цената за това количество е около 12 лв.

На “Биомеда”

“Биомеда” също предлага фолиева киселина. В продуктовата гама на този производител са заложени два продукта с коментирания елемент. 30 броя 0,4 мг-ови таблетки струват само 2 лв. Приемат се по една на ден, което означава, че една опаковка е достатъчна за месец.

Друг вариант е бирената мая на “Биомеда”, която е обогатена с фолиева киселина. Препоръчва се на бременни и кърмещи жени. Добре е да се приема и при липса на апетит, понижен тонус и повишена физическа активност.

Освен фолиева киселина, продуктът съдържа и витамини от гамата В, Ц и Е. Пият се 3-кратно по две таблетки. Опаковка със сто таблетки вътре ще откриете на цена от 5 лв.

На “АдиФарм”

“АдиФарм” също предлага фолиева киселина. Опаковка от 60 таблетки (0,4 мх) се предлага за 7 лв. Производителят препоръчва прием на таблетка дневно. Най-много до две.

Според указанията в листовката този продукт не се препоръчва на пациенти, прекарали чревна операция. Както и на такива, които приемат препарати за лечение на епилепсия.

АбоФолик Мета – на Абофарма

Абофарма също предлага витамин В 9 в коензимна форма, усвояващ се много по-пълноценно от стандартната форма на фолиева киселина. : L-метилфолатът гарантира безпроблемна бременност. Той допринася за справяне с умората. Формулата е обогатена с биотин, пантотенатна киселина и други витамини от В групата.

На ден се приема само по таблетка. Но задължително с обилно количество вода. Абофарма предлага Абофолик Мета на цена от 8 лв за 30 таблетки.

ИноФолик – инозитол и фолиева киселина

ИноФолик се предлага в прахообразна форма. Тридесет сашета струват 33 лв. Формулата представлява комбинация от инозитол и фолиева киселина.

Препоръчва се за прием от дами с поликистозни яйчници. Застрашени са по-пълните жени. Тези с наследствена обремененост и диабет от втори тип. Препаратът подобрява захарния и липидния метаболизъм.

Количеството фолиева киселина в ИноФолик е 0,2 мг. Препоръчително е на ден да се приема по едно или две сашета. Количеството прахообразен медикамент се разтваря в чаша вода.

Желязо с фолиева киселина NUTRILITE плюс

Добавката NUTRILITE плюс е специално създадена, за да задоволи потребностите от желязо и фолиева киселина по време на бременност. Препоръчва се за прием през последните месеци от този деликатен период поради повишената нужда от желязо. Приемът на Нутрилайт плюс трябва да продължи и 4-5 месеца след раждане.

Само една таблетка дневно покрива напълно нуждите от двата елемента. Опаковка със 120 таблетки струва 30 лв.

Витамини с фолиева киселина на Допелхерц актив

Допелхерц предлага няколко продукта с фолиева киселина. Единият вариант е комплекс от омега 3, витамините В 9, 6 и 12. Комбинацията балансира нивата на хомоцистеин и триглицериди. Тя е важна за нормалното функциониране на сърцето, очите и мозъка.

Омега 3 киселината в добавката на Допелхерц е извлечена от масло от сьомга. На ден се препоръчва прием на общо две капсули. Опаковка от добавката с 60 капсули струва 13 лв.

Другият продукт на Допелхерц Актив мама се предлага на цена от 11,70 лв за 30 капсули. Освен фолиева киселина съдържа омега 3, калций, йод, витамин Е, А, Д, Ц, В1, 2, 6,12, биотин, цинк и пантотенова киселина. С обилно количество вода ежедневно се приема по капсула.

Друг вариант е Допелхерц актив Имуноактив. Цената за тридесет таблетки е около 9 лв. Комплексът е предназначен за повишаване на имунитета и повишаване антиоксидантната защита. Освен фолиева киселина съдържа още цинк, селен, витамините Ц и Е.

Витамин Б комплекс с фолиева киселина на VITAMINS FOR LIFE

Продуктът на VITAMINS FOR LIFE витаимин Б комплекс с фолиева киселина е с широк спектър на приложение. Препоръчва се при енцефалопатия, атеросклероза, възпаления на лигавицата на устата (стоматит) и стомашната лигавица (колит).

Подходящ е за прием при проблеми с нервната система, ишиас, дерматити, отравяния, мускулни болки.

При сърдечни и гръдни болки да се използва с повишено внимание. Въпреки съдържанието на витамини от В група, добавката не е противопоказна по време на бременност. При тежка форма на хипертония също трябва да се внимава с този препарат.

Дозата от него е по две-три таблетки. За един ден се препоръчват общо 3-4 приема. Пациентите приемат хапчета заедно с храната или след приема й.

Възможно е ускоряване на пулса или повишена нервна възбудимост в случай на злоупотреба с препарата. Цената на 15 таблетки е 2,4 лв.

На Джеймисън

Икономичен вариант е фолиевата киселина на Джеймисън. Опаковка с 200 таблетки може да закупите онлайн или от близката аптека на цена от 20-21 лв.

Производителят препоръчва ежедневно да се приема по таблетка. Приемите осъществявайте паралелно с консумацията на храна, но задължително с обилни количества вода.

Таблетки Фолацид на “Хелти”

Друг достъпен вариант са таблетките Фолацид на “Хелти” – 120 броя само за 6 лв. По таблетка на ден се препоръчва за прием по време на бременност и кърмене. Производителят твърди, че Фолацид увеличава количеството на кърмата.

“Мама протект” на Актавис

“Мама протект” на Актавис е перфектно балансирана формула, която задоволява напълно потребностите на бременната жена от фолиева киселина. Съдържа още ниацин, витамините Д, Ц, А, Е, В (12, 2, 1), магнезий, пантотенова киселина и калций.

неофолик фолиева киселина

Неофолик – една от алтернативите за прием на фолиева киселина.

Стандарната дозировка включва по една капсула на ден. Задължително е тя да се приема заедно с храна, както и да не се превишава това количество.

Опаковка, достатъчна за едномесечен прием, струва около 19-20 лв.

Бебе протект на Булфарм

Бебе протект на Булфарм е друг достъпен вариант. Опаковка с 90 таблетки струва 7 лв. Това количество е достатъчно за прием от три месеца, тъй като на ден се приема по таблетка. Производителят препоръчва това количество да не се превишава.

Напълняване: Защо и колко се качва?

В резултат от прием на синтетичната форма на витамин В9 е възможно напълняване. Покачването на килограми се дължи на повишения апетит.

Любопитното в случая е, че някои дами споделят повишаване на теглото без промени в начина на хранене.

Специалистите обясняват напълняването при прием на фолиева киселина с повишен апетит. Касае се за 2-3 до 5 килограма.

Странични ефекти и предозиране

Възможните странични ефекти от прием на фолиева киселина се изразяват в алергични реакции, бронхоспазъм, еритем и обриви.

Не са установени токсични ефекти върху човешкото тяло.  Въпреки това непрекъснато приемане (над 90 дни) на витамин B 9 в по-високи дози може да предизвика спад в нивото на цианокобаламин кръв. Това е възможна причина за анемия.

По-високи дози от този витамин могат да предизвикат смущения в стомашно-чревния тракт и увеличаване на тревожността. Възможно е доведат до дисбаланс в бъбречната дейност.

Предозирането се случва много рядко.  Излишъците фолиева киселина се отделят без да причинят вреда на организма.

Продължителното използване на витамин B 9 може да доведе до латентна прогресия на тежки неврологични разстройства, причинени от липсата на цианокобаламин.

Приемът на фолиева  киселина в по-високи дози при бременност е причината децата се раждат със слаб имунитет. Тенденцията е, че все повече деца са предразположени към астма.

По-високи дози на витамин B 9 могат да провокират лошо храносмилане или свръхвъзбудимост. Особено при децата.

Фолиева киселина и цикъл

Потребителки, които приемат фолиева киселина, констатират удължаване на цикъла на 30-33 дни. Някои споделят, че менструацията продължава по-кратко при тях, откакто приемат киселината.

Но според специалистите това не е повод за притеснение и за отказ от прием на синтетичния витамин.

Алергия към фолиева киселина

Алергия към фолиева киселина не се среща често. Но в случай, че се появи се изисква незабавно прекъсване на приема.

Индивидуалната непоносимост към синтетичната форма на витамин В 9 протича със симптоми, които могат сериозно да навредят на здравето и да доведат до сериозни усложнения.

Нетърпимостта най-често възниква в резултат на неправилното функциониране на имунната система. Тялото приема синтетичният витамин като чужди протеини. Съответно реагира негативно на това.

В някои случаи алергията може да се причини от предозиране или комбинацията на препарата с ацетилсалицилова киселина.

Ако приемът на фолиева киселина не бъде преустановен на време, алергичната реакция може да доведе до развитието на астма или екзема. Затова е необходимо внимателно да следите реакциите на тялото си при първоначален прием на киселината.

Пациентите с непоносимост към нея се оплакват от възпаление и сърбеж на кожата на долните и горните крайници, бедрата, корема, гърба.

Обривът може да изрази и като уртикария. При тежки случаи на нетолерантност е възможно да настъпи задушаване. Ангиоедем или анафилактичен шок също не са изключени.

Недостиг (липса) на Ф.К. Фолиевонедоимъчна анемия

Недостиг на елемента може да се развие поради ниското му съдържание в диетата, негова малабсорбция от червата.  Увеличаване на търсенето на веществото от организма също е рисков фактор ( при бременност, кърмене).

Липсата на фолиева киселина е най-честният проблем на бременни жени и кърмачета. Но това не означава, че пациенти от други групи не за изложени на подобен риск.

Симптомите на недостиг на витамина  могат да се появят в период на 8-30 дни. Първите признаци за наличен дефицит се изразяват в липса на енергия, нервност и липса на апетит.

Недостигът често води до развитието на злокачествена анемия при недоносени бебета. Изразява се в редица патологии: левкемия , хемолитична анемия, хронични инфекции и карциноматоза.

На първо място в резултат от недостига на витамин B 9 се развива мегалобластна анемия. При този тип анемия не само намалява количеството на червени кръвни клетки. Нарушава се тяхната дейност. Повечето от тях не успяват да узреят в костния мозък.

По-късно към симптоматиката се присъединяват оплаквания като повръщане, диария и алопеция .

фолиева киселина

Фолиева киселина се предлага на достъпна цена.

На лице са морфологични нарушения на кожата. Появяват се язви в устата и гърлото. Ако не се започне лечение, мегалобластна анемия може да доведе до смърт.

Липса на витамин B 9 води и до тежки чернодробни патологии.

Ако тялото страда от липсата на този елемент възможно е да се наруши хематопоезиса – кислородът не достига до клетките.

Понижен имунитет е друго неприятно последствие, причинено от недостига на коментирания витамин.

Мегалобластната анемия се дължи на недоимък в тялото на фолиева киселина и витамин В 12. Когато този недостиг е свързан единствено с витамин В9, става въпрос за фолиевонедоимъчна анемия. И двата вида анемия не се различават един от друг. Протичат с еднаква симптоматика и оплаквания.

И в двата случая трябва да се установи причината. Назначава се лечение, в основата на което е отстраняване на причинителя.

Надяваме се, че сме били максимално полезни с този изчерпателен материал за фолиевата киселина! Ако това наистина е така, разпространете го в социалните мрежи. Благодарим Ви предварително!

Фолиева киселина: Всичко важно за нея (прием, храни, продукти, странични ефекти)
5 (100%) 5 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *