Изтръпване на ръцете: Кога да се притесняваме и какво да правим? (Стандартно и народно лечение)

Какво означава изтръпване на ръцете (и краката)? Стандартни и народни средства. Изтръпване на пръстите на лява и дясна ръка. Нощем, по време на сън.

Още в текста: ✌ Кога можем да се опасяваме от остеохондроза. ✌ От Синдром на Рейно. ✌ От исхемична болест на сърцето. ✌ От инфаркт на миокарда. ✌ От инсулт. ✌ При диабет ✌ При множествена склероза

Симптоми: Какво може да означава изтръпване на ръцете и какво да правим?

Почти всеки от нас поне веднъж е изпитвал изтръпване на ръцете. Този неприятен симптом не бива да става повод за паника. Ако се появява и изчезва внезапно, вероятно става въпрос за безобидно оплакване. По всяка вероятност в случая изтръпването се дължи на неудобна поза на ръката.

Но ако изтръпване на ръцете Ви безпокои често, имате основателна причина да се обърнете към лекар. В този случай говорим за симптоматиката на някои заболявания, които протичат с изтръпване на ръцете.

Ръцете изтръпват по различен начин. Възможно е да скованост до лакътя или  в пръстите и ръцете. В допълнение към това оплакване може да са и болки в ставите.

Изтръпване на ръцете се изразява още и в скованост. Тя може да бъде придружена с неприятна придърпваща болка, както и с боцкащо усещане.

Ако само за момент усетите ръцете си изтръпнали, знайте че причината за това не винаги е свързана с някакво заболяване. Проблемът може да е обусловен от компресия на нервните снопове и кръвоносните съдове. Тази ситуация води до нарушен притока на кръв.

Изтръпването при дамите често се появява от носене на тежки чанти. Работна поза с постоянно изправени ръце (строителни работници) също става причина за това оплакване.

Тесните дрехи също могат да провокират изтръпване на ръцете. Не бързайте да изпадате в паника. Потърсете първо причината, а след това и правилното решение на проблема.

Какво да правим?

За да потушите симптоматиката, трябва да се възстанови притока на кръв. Това става чрез енергично стискане на ръцете. Присвиване на пръстите в юмрук и отпускането им.

Ако изтръпването настъпва в легнало положение на тялото, това което трябва да направите, е да се преобърне по гръб. Вдигнете ръцете си нагоре и стиснете енергично. Присвийте в юмрук няколко пъти.

След това доближете ръцете си към тялото и повторете стискането на юмруци.

През деня периодично поставяйте малко топче в ръцете си и го стискайте.

И накрая да припомним, че честото повтаряне на симптомите е признак за необходимостта от специализирана помощ.

Ето и кои са заболяванията, които е възможно да причинят изтръпване на ръцете.

Остеохондроза

Остеохондроза е една от възможните причини за изтръпване на ръцете. Това заболяване се развива продължително и е свързано с различни клинични прояви.

Загуба на чувствителност на крайниците, най-вече на ръцете, се наблюдава в първия етап. Костните израстъци, които се появяват на втория етап, само изострят проблема и усилват симптоматика.

В началото заболяването се характеризира с изтръпване на пръстите. За да се отървете от това усещане е необходимо, за да се възстанови нормалния кръвен поток.

Или казано най-общо при остеоходроза болковото усещане се измества от врата към крайната част на ръцете. Измененията в ставните връзки водят до притискане на нерв.

Важно: Още за заболяване остеохондроза – причини и методи на лечение!

Синдром на карпалния тунел

Синдром на карпалния тунел е друга вероятна причина за изтръпване на ръцете. Вероятно този термин нищо не Ви говори.

Изтръпване на ръцете

Едно изтръпване на ръцете може се дължи на смущения в кръвообращението.

Карпалният тунел започва от предмишницата на ръцете. В него се намира средният нерв и флексорните сухожилия. Изтръпване на пръстите на ръцете ( палец, среден и безимен) е “подчинено” от средния нерв. Стесняване на лумена на канала и последващата компресия върху нерва провокира появата на Синдром на карпалния тунел.

С развитието на заболяването се засягат всички нерви. Изтръпването на ръцете лишава пациента от спокоен сън. С напредването на болестта атрофирали мускулите на палеца затрудняват движенията на ръката. За пациента става изключително трудно да задържи предмет в ръцете си.

На това заболяване податливи са най-вече хората, които прекарват продължително време пред компютър. Други рискови професии са шивачи, плетачи, музиканти и шофьори, чертожници и художници.

Синдром на Рейно

Друга вероятна причина за мъчителното изтръпване на ръцете е синдром на Рейно. Това заболяването се характеризира с патологични разстройства на артериоли (това са малките артерии).

Те са разположени в долната част на пръстите. Спазмите в малките артериоли водят до усещане за студ и изтръпване.

Спазъм, който трае няколко минути или дори няколко часа, води до промени в цвета на кожата. Тя става бледа.

Болката е рядко оплакване в случая. Но скованост, изтръпване и чувство на парене почти винаги се наблюдават при синдром на Рейно. Продължителните спазми е възможно да доведат до необратими изменения на кожата и поява на афти.

Най-податливи към развитието на тази патология са дамите. В резултат от продължително миене на съдове със студена вода или избягване носенето на ръкавици през зимата, е възможно да се развие синдром на Рейно.

Изтръпване на ръцете нощем и по време на сън

Изтръпване на ръцете нощем се получава най-вече по време на сън. В случая то може да е причинено не само от синдром на карпалния тунел, а и от ред други фактори. Повечето от тях е лесно да бъдат премахнати. След отстраняването им изчезва и този проблем.

Неудобна поза по време на сън

Изтръпване на ръцете, свързано с неудобна поза по време на сън, е често срещано явление. По правило неприятното усещане преминава веднага след ставане от леглото. Достатъчно условие е да се раздвижи ръката, за да се възстанови нормалния кръвен поток. Ако не се постигне положителен ефект, задължително е посещението при лекар.

Ако изтръпването се появява по време на сън е важно да обърнете внимание и на още няколко фактора. Първият е Вашата възглавница. Тя не трябва да бъде нито прекалено висока, нито прекалено ниска. Важно е да не се допуска огъване на врата по време на сън.

Най-добрият вариант са ортопедичните възглавници, които идеално пасват на човешката анатомия. Изберете такава с мемори памет, която “запомня” на контурите на главата и шията Ви.

Важна е и вечерята. Не не бива да бъде прекалено тежка. В противен случай тялото отклонява големи количества кръв за обработването на храната. От това страда и кръвообращението.

Сменяйте позата си по време на сън. Спането в една и съща поза също причинява изтръпване на пръстите на ръцете.

Никога не си лягайте веднага след тежка физическа активност. Преди да заспите е добре мускулите на тялото да се отпуснат.

И не на последно място е важен изборът на пижама. Тя не трябва да има дразнещи кожата плътни вътрешни шевове, както и да не затруднява притока на кръв.

Синдром на първата брачна нощ

Интересно е откритието на учените за още една възможна причина за изтръпване на ръцете. Това е така нареченият синдром на първата брачна нощ.

“Застрашени” от него са мъжете. Синдром на първата брачна нощ се появява, когато по време на сън главата на жената е поставена върху гърдите на мъжа. Под влияние на тежестта на главата се “запушват” артериите и това води до изтръпване на ръцете през нощта.

Изтръпване от алкохол или никотин

Оплакването от изтръпване на ръцете, причинено от синдром на първата брачна нощ, се усилва и при употребата на алкохол и никотин.

Сама по себе си употребата на цигари и алкохолни напитки води до подобно оплакване. Дължи се на негативните процеси, които настъпват в кръвообращението в резултат от тютюнопушене и консумация на спиртни питиета.

Ако се събуждате с изтръпнали ръце, замислете  се върху възможността да откажете цигарите и да спрете алкохола. Ползите за здравето няма да се изчерпят единствено до преустановяване на неприятното изтръпване.

Етиловият алкохол и никотинът насърчават вазодилатацията. Приемът им преди сън води до обратната вазоконстрикция. Това води до смущения в кръвоснабдяването, чието първо проявление е изтръпване на пръстите на ръцете.

Артериална тромбоза

Артериална тромбоза е друга вероятна причина за коментирания симптом. Образуването на тромби в артериите задължително протича с изтръпване на крайниците. Повод за тревога имате в случай, когато изтръпването продължава повече от час.

При подобно оплакване не отлагайте посещението при специалиста. Час по-скоро насрочете дата за преглед при него.

При дискова херния 

Смущенията в двигателния апарат стават причина за притискане на нервите и кръвоносните съдове. При дискова херния увреденият диск нанася поражения върху нервните влакна.

Това води до изменения в прешлените и ставните връзки. Едностранното притискане обикновено “удря” единия крайник (крак или ръка). В резултат от негативното му въздействие крайникът изтръпва. (Още за мъчителната дискова херния и начините за справяне с нея)

При диабет и невропатия

Диабет и невропатия са две взаимносвързани заболявания. В резултат от първото заболяване се проявява второто.

Невропатия, както и името показва, засяга нервите. Причина за нея могат да станат метаболитни нарушения или интоксикация. Симптоми, характерни за това заболяване се изразяват в  сърбеж, парене, усещане за свиване на пръстите на краката и ръцете. Най-често симптомите засягат и стъпалото.

Пациентите често описват усещанията като “вдървеност”. Проявата на болка се случва спонтанно. 

Освен диабет невропатия, може да отключат и заболявания като ревматоиден артрит, множествена склероза и други подобни.

Намаляването на кръвната захар също е една от възможните причини за изтръпване на ръцете. В случая става въпрос за увреждане на нервите в резултат от захарна болест.

Вредата, което това заболяване нанася на тялото ни, се изразява и в засягане на нервната система. Във връзка с това е напълно разбираемо защо пациентите с диабет се оплакват от изтръпване на крайниците.

Изтръпване от нерви

Изтръпване на ръцете по време на сън

Изтръпване на ръцете може да се появи и по време на сън.

Изтръпване на ръцете ( и по принцип на крайниците) може да се дължи на нерви. Повишеното нервно напрежение води и до този проблем. В резултат от случващото се в тялото но по време на повишен стрес, се забавя кръвообращението. Това обяснява защо, когато сме нервни, краката или ръцете ни изтръпват.

Ако това оплакване се проявява само в тази ситуация, съветваме да преосмислите поведението си в определени ситуации. Постарайте се да избягвате стресовите ситуации.

Изтръпване на пръстите на ръцете

Изтръпване на пръстите на ръцете (лява или дясна) може да се дължи на различни заболявания. Когато потърсите лекар, първият въпрос към Вас по време на консултация ще бъде пръстите на коя от двете ръце изтръпват. Изясняването на страната, в която се проявява проблема, е важно при диагностициране. Ето на какво се дължи изтръпване на пръстите на лява и дясна ръка.

Изтръпване на пръстите на лявата ръка

Изтръпването на пръстите на лява ръка се дължи най-вече на проблеми със сърцето и стесняване на артериите.

То може да бъде причинено и от остеохондроза, продължително носене на лявото рамо на тежка чанта, тесни дрехи, престой на ръката в една и съща поза за продължителен период от време. Евентуална причина е възпалението на даден нерв, сериозен недостиг на витамин В12 и продължителна работа с компютър.

Лечението при изтръпване на пръстите на лявата ръка може да бъде назначено единствено от лекар. Не го пренебрегвайте! В противен случай последствията биха могли да бъдат изключително сериозни.

Исхемична болест

Исхемична болест е сред вероятните причини за изтръпване на пръстите на лявата ръка. Една от формите на нейното проявление – ангина пекторис също е възможно да причини това оплакване.

Чувствителността, заедно с дискомфорт в гърдите може да засегне и областъ в рамото, предмишницата и ръката.

Едно просто упраженение помага да разберете дали това е истинската причина за проблема. Ако се появява изтръпване след физически упражнения и изчезва при покой, най-вероятно ангина пекторис е причината за изтръпване на пръстите на лявата ръка.

Инфаркт на миокарда

Понякога изтръпване на лявата ръка е първият знак за ужасното състояние индаркт на миокарда. В този случай изтръпването е придружено с болка. То продължава и в покой. Не изчезва и след прием на нитроглицерин, за разлика от болката при ангина пекторис.

Подходете по-сериозно към тази причина за изтръпване на ръцете. Тук внимание трябва да обърнете на факта, че оплакването протича с болка и не изчезва дори след медикаментозен прием.

Инсулт

Изтръпване на пръстите на лявата ръка може да се приеме и за предвестник на инсулт. Това е заболяване, което се развива с времето. Не е еднократен процес, за какъвто много от нас го приемат.

Изтръпване на лявата ръка в този случай показва лезия на дясното полукълбо на мозъка. Както е известно дясната половина на мозъка управлява лявата част на тялото.

Придружаващи симптоми при инсулт се наблюдават и в резултат от дисфункция на левия крак и лявата ръка. В резултат от тях са възможни проблеми с говора и зрението.

Когато тези признаци не са ярко изразени, те изчезнат след приемане на лекарството. Но опасността остава за пациента остава.

Важно: Вижте и този изчерпателен материал за коварния инсулт!

Високо кръвно

Изтръпване на лявата ръка може да се дължи и на високо кръвно. В резултат. Високото налягане повлиява негативно на всички системи в тялото ни включително и нервната. Това обяснява защо пациентите с този проблем се оплакват и от изтръпване на ръцете (най-вече на лявата и на нейните пръсти.

В този случай всички усилия трябва да бъдат в насока понижаване на кръвното. Едва тогава оплакването ще изчезне.

Важно: Вижте и този материал за сваляне на високо кръвно с билки!

Атеросклероза

Заболяването атеросклероза също е сред възможните причини за проява на коментирания неприятен симптом. Стесняването на артериите, които доставят кръв към лявата страна  на тялото, води до импотентност и изтръпване на пръстите на лявата ръка.

Потвърждаване за наличието на болестта е увеличаване на болковата симптоматика, когато ръката е във вдигнато положение.

Изтръпване на пръстите на дясната ръка

Причините за изтръпване на пръстите на дясната ръка понякога са същите, както и за изтръпване на лявата ръка. Те се припокриват, когато става въпрос за физическо претоварване, продължителен престой на тялото в неудобна поза и травми в съответната страна на тялото.

Причина за изтръпване на пръстите на дясната ръка може да се търси в множествена склероза, прединсултно състояние и травма на дясното рамо.

Дискомфортът по време на сън, изразяващ се в изтръпване на ръката, може да се разглежда като сигнал за заболяване на вътрешните органи.

Причина за изтръпване на пръстите на дясната ръка може да бъдат шипове, миома на матката или усложнения след пневмония.

Спешна консултация с лекар ще помогне да се определи причината и да се предприемат необходимите мерки.

При множествена склероза 

Множествена склероза е една от възможните причини за изтръпване на крайниците и в случая на пръстите на дясната ръка. Това автоимунно заболяване, засягащо нервната система, понася поражения на множество зони от гръбначния мозък. Поради тази причина се нарича множествена.

Сред ранните симптоми на това мъчително заболяване са проблеми с паметта, изтръпване и скованост на крайниците, както и замъглено виждане. Най-често тези симптоми идват и си отиват внезапно. Възможно е да се проявяват в тази форма в продължение дори на две десетилетия. И едва след това заболяването да стане сериозно.

Ако при Вас изтръпването на пръстите на дясната ръка е съпроводено с някое от тези оплаквания потърсете лекар. Въпреки, че тази диагноза се поставя трудно, редно е да посетите специалиста. (Още за лечението на множествена склероза)

От шипове

При шипове в зависимост от локализацията им се появяват оплаквания като изтръпване на дясната или лявата ръка. В случая най-често вина имат шиповете във врата. Натискът, който тези костни образувания оказват върху нервните окончания, е причината за неприятното изтръпване на ръцете. Най-често засегната е дясната ръка.

Но това не означава, че шипове във врата не могат да причинят изтръпване и на лявата ръка. Това се случва рядко.

Когато шиповете са локализирани в областта на коляното или петата е възможно изтръпване на крака.

Лечението на шипове е насочено към подобряване на кръвообращението в засегнатата зона. Само по този начин до увредената кост могат да достигнат полезни вещества.

Други причини

Като други възможни причини за изтръпване на крайниците се приемат хипервентилация, придружена от сърцебиене. Повърхностно дишане в състояние на тревожност или страх също може да отключи изтръпване най-вече на пръстите на лявата ръка. 

Онкологични заболявания също водят до изтръпване на пръстите поради туморния свръхрастеж. Онкологичното образувание се  намира вътре или извън гръбначния мозък. В резултат от натиска, оказван от тумора върху нервите, се повишава налягането. Това причинява изтръпване.

Намаляването на нивото на хормона тироксин, което се наблюдава при хипотиреоидизъм, също е възможна причина за изтръпване на ръцете.

Нивото на този хормон винаги намалява по време на менопаузата. Понякога спада и при гинекологични заболявания при жените, които също са сред възможните причини за изтръпване на ръцете.

Урологични заболявания при мъжете също е възможно да предизвикат изтръпване на крайнциите. Липсата на витамини и минерали,както и лошата им абсорбация, също са сред възможниет причини за проблема.

Изтръпване на ръцете

Изтръпване на ръцете е неприятно състояние.

След тежко заболяване или в резултат от системно недохранване също е възможно да се прояви коментираният проблем. Отключва го най-вече остър недостиг на витамин В12.

Изтръпване на пръстите на ръцете се наблюдава и при така наречената шийна мигрена. И тук вина има лошото кръвообращение и негативния ефект, които оказва върху нервните окончания.

Изтръпване на ръцете и краката едновременно

Едновременното изтръпване на ръцете и краката е обусловено от периферна невропатия. В случая изтръпването е съпроводено с неприятното мравучкане и усещане за парене.

Причина за това състояние се търси не само в диабета, но и заболявания като херпес зостер и различни инфекции. Възможно е едновременното изтръпване на ръцете и краката да се дължи още и на травми, контакт със силно токсични вещества, злоупотреба с алкохолни и никотинови изделия, както и недостиг на витамин В12.

Това състояние не е за пренебрегване. Ако не бъде овладяно навреме, то може да стане изключително опасно. Изтръпването обхваща и централната част на тялото. В този случай се проявява като скованост и пълна загуба на сензорни усещания.

Проблем с нервите също е възможно да предизвика едновременно изтръпване на ръцете и крака. Независимо от причината сте длъжни да споделите проблема си с лекар. Единствено той може да определи точната причина и да назначи правилното лечение.

Изтръпване и мравучкане на ръцете сутрин

Изтръпване и мравучкане на ръцете е неприятно състояние, което понякога се проявява сутрин.

Най-често вина за оплакването в този случай има спането в неудобна поза. При смяна на неудобния матрак или възглавница, проблемът изчезва.

Повишеното нервно напрежение също може да стане причина за появата на неприятните симптоми. Злоупотребата с алкохолни и никотинови изделия предния ден също може да стане причина за това.

Ако изтръпването е само сутрин, това е знак, че то не се дължи на конкретно състояние, а на определени навици преди и по време на сън. По-застрашени са пациентите, които се хранят обилно преди лягане, както и тези, които консумират всяка вечер алкохол.

Каквато и да е причината, най-добре е тя да бъде открита от невролог.

Изтръпване на крак

Изтръпване на крак е симптом, който протича с други симптоми на заболявания, свързани с гръбначния стълб. Тези симптоми е възможно да се появят най-рано на възраст от двадесет години. Свързани са с хронична болка в кръста.

Ако лечението не започне на време, болестта ще продължи да напредва. Фактът, че болката отшумява с времето, не означава, че трябва да неглижирате проблема. Сковаността в областта на гръбначния стълб, след време се проявява като болки в краката.

Ако причината за изтръпване на крак е ишиас, дискова херния или болки в кръста (при 95% от случаите) е много важно да се започне лечение.

Изтръпване на ръцете при бременност

Изтръпване на ръцете е проблем, с който се сблъсква почти всяка бременна. Дължи се на повишеното количество течности в тялото по време на този деликатен период.

В резултат от повишената оточност в карпалния тунел се повишава налягането. Това създава допълнителен натиск върху медианния нерв, който преминава през този костен канал. Именно той изпраща импулси до пръстите на ръцете.

По време на бременност оплакването се проявява по всяко време на денонощието. Най-ярка е симптоматиката му през втори и трети триместър, когато качването на тегло е най-интензивно. Обикновено 2-3 месеца след раждане ситуацията с отоците се нормализира и оплакването изчезва.

Но дотогава пациентката трябва да вземе мерки за облекчаване на състоянието. Те са свързани с промяна позицията на китките по време на изпълнение на рутинни дейности и по време на сън.

Преди лягане подложете под ръцете си по една възглавница. А за бременните, които прекарват по-голяма част от деня в една и съща поза на ръцете, се препоръчва периодично да раздвижват пръстите и китките си.

Диагностика

Правилното диагностициране на причините за изтръпване на краката е изключително важно за адекватното лечение. За целта се използват познатите методи за диагностика. Назначават се изследвания с рентгенови лъчи на гръбначния стълб. Възможно е да се използва ядрено-магнитен резонанс и ултразвук (при съмнения за остеохондроза).

Рентгеновото изследване и ядрено-магнитен резонанс помагат да се определи точното място на костните образувания, както и разлив на синовиална течност.

Дори и ако неприятните симптоми на изтръпване на ръцете отшумят малко след проявата им, задължително е да се  консултирате с лекар. На първо място той ще потвърди или отхвърли заболяването остеоартрит – една от най-честите причини за изтръпване на краката.

Неврологът е възможно да назначи проверка на дейността на мозъка. Тя цели да определи дали е правилно функционирането на нервната система. Обикновено това се осъществява с ултразвуково изследване и рентгенография.

Възможно е и назначаване на кръвни тестове за установяване нивата на  холестерола в кръвта.

Резултатите от назначените прегледи позволяват да се постави правилна диагноза.

Лечение

Изтръпване на ръцете

Причина за изтръпване на ръцете може да се търси и в сърдечен проблем.

В зависимост от поставената диагноза лекарят назначава комплексно лечение. Неговата цел е да се атакуват причините и съответно да се потушат.

Лечебните методи при изтръпване на ръцете най-често са комплексни. Те включват лекарства (само при необходимост) в комбинация с друг метод ( най-често физикален).

Дори и да не се налага лекарствено лечение, физикалните методи са неизменна част от лечението на изтръпване на ръцете.

Предписват се препарати, които отстраняват възпалителния оток. Целта е чрез тях да се намали болката при мускулен спазъм и да се избегнат негативите в резултат от отделянето на метаболитни отпадни продукти в тялото.

Към общото лечение може да се включат витамини, минерали и хондропротектори, осигуряващи нормален трофизъм на инервираните области.

Стандартни методи: рефлексотерапия, мануална терапия, физиотерапия, гимнастика. 

Един от най-ефективните начини за лечение на изтръпване на ръцете (а и на краката) е мануална терапия. Прилаганите техники помагат бързо да се овладеят мускулните спазми и подуването в областта на дегенеративните процеси. Подобряват “храненето” на ставата и нейното възстановяване. Всичко това допринася за подобряване на общото състояние и най-вече за избягване на парестезия.
Терапевтични упражнения също спомагат за бързото елиминиране на изтръпване на пръстите на ръцете.
Физикална терапия, включваща методите на магнитотерапия, рефлексотерапия, лазерна терапия и други подобни методи, оказва преди всичко стимулиращ ефект върху регенерацията на тъканите и притока на кръв.

Рефлексотерапията възстановява дейността на нервната система и подобрява състоянието на засегнатия крайник.
Акупунктура, хирудотерапия, вакуум терапия и други методи на алтернативната медицина също увеличават ефекта на другите видове лечение.

Всички тези методи помагат за активиране на периферната циркулация. Подобряват храненето на тъканите и стопират изтръпване на ръцете.

Народно лечение

Ако изтръпване на ръцете не е свързано с тежко заболяване, да се отървете от него помагат и методите на народното лечение. Няма нищо сложно в приложението им.

Отлично помагат контрастиращите банята. Просто обливайте крайниците последователно с топла и след това със студена вода. Редувайте няколко пъти. За деня е необходимо да се направят няколко процедури.

Потапянето на ръцете в леген с топла вода с интензивен натиск на всеки пръст на дъното на съда, също е изключително ефективен метод.

Прием на чаша топла вода на празен стомах сутрин, спомага за укрепване на кръвоносните съдове.

Според народните лечители вълнен конец, вързан на китката, помага да се отървете от честото изтръпване на ръцете.

Друг изпитан метод включва лек от следните продукти – един килограм целина, връзка магданоз и лимон + 250 гр мед. С блендер или месомелачка смелете зеленчуците до получаването на еднородна смес. На сутринта на празен стомах трябва да се консумират по 2-3 супени лъжици от изпитан и доказал се с времето лек.

Компрес с пасирана топла тиква елиминира оплакването и подобряване на кръвообращението.

Да се избавите от изтръпването на ръцете помагат и натрошени черупки от яйца. Чаена лъжичка от този прах се прибавя към храната или се разтваря в чаша топла вода и се изпива. Този лек е изключително подходящ за възрастни хора.

Изтръпване на ръцете, съпроводено от тежки болки, се овладява с помощта на следната смес: 2 литра мляко, 1 литър вода, 600 грама сол и 50 грама мед. Цялата тази смес се нагрява до 60 градуса. Необходимо е да се направи 15 процедури с нея. Крайниците се киснат в топлата течност до пълното й изстиване.

Други методи за народно лечение

Друг лек включва  смесването на 1/3 чаша ленено семе с един литър вода. Сместа оставете на котлона да заври. Престоява на слаб огън в продължение на два часа. В продължение на 5 дни се настоява. Преди хранене сутрин и вечер се пие по една трета чаша от ферментиралия лек. Курсът на лечение по този метод трае две седмици. Три месеца по-късно е необходимо лечението да бъде повторено.

За приготвянето на друг лек се препоръчва да смесите 50 гр амоняк, 10 гр камфоров спирт и литър вода. В течността разтворете супена лъжица сол. Втривайте от тази смес в изтръпналите места преди да легнете. Правете до постигане на трайно облекчение.

Десет поредни сутрини и вечери е добре да правите и следното – задръжте ръцете си за 30 секунди в леген с топла вода; след това ги потопете в леген със студена вода. Отново задръжте 30 секунди. Повторете процедурата по пет пъти във всеки съд.

Веднага след това нанесете върху ръцете терпентинов мехлем. Преди сън сложете на ръцете си топли ръкавици, за да се усвоят пълноценно съставките на крема.

Три-четири компреса на ръцете с мед също помагат за овладяване на проблема изтръпване на ръцете. Процедурата се прави отново преди сън. След като намажете ръцете с мед, сложете си ръкавици. Преспете така. На сутринта отмийте. Този лек има и един бонус ефект – хидратира и подхранва дори най-сухата кожа на ръцете.

Настойка от розмарин и ябълков оцет също е ефективен лек. Част от билката залейте със седем части от киселата течност. Настоявайте в продължение на седем дни. Прецедената целебна течност използвайте за втриване в ръцете. Изпълнявайте това три пъти на ден. Достатъчно е да правите апликациите поне седмица и ефектът ще бъде траен.

Ако след това нанесете синапено масло върху ръцете, ефектът ще бъде още по-добър.

Изтръпване на ръцете

При изтръпване на ръцете помага и народната медицина.

Друг ефективен народен лек включва 0,5 л водка, към която се добавя счукан чесън. Количеството му трябва да съставлява една трета от това на алкохола. За срок от 14 дни този микс трябва да остане на тъмно място.

Междувременно  ежедневно разклащайте съда, в който се настоява лекарството.

След 2 седмици започнете да приемате тинктура – три пъти на ден по 5 капки. Но предварително разтваряйте в чаена лъжичка вода. Приемайте инфузията в продължение на 4 седмици.

За масажиране на изтръпналата област използвайте следната смес – 10 гр камфор, 50 гр амоняк и един литър студена вода. Сместа е готова за употреба.

В случаите, когато проблемният крайник не е напълно вцепенен (дискомфорта се усеща само в пръстите) масаж може да се направи с помощта на следната смес. В половин чаша растително масло разтворете 0,5 чаши захар и разбъркайте добре. С тази смес масажирайте само проблемните места.

След това в един литър топла вода разтворете две супени лъжици сол.  Около 45 минути дръжте ръцете си в течността. След това може да ги изплакнете с вода.

Профилактика

Добрата профилактика и в случая предполага предотвратяване на рисковите фактори. Ето и няколко простички препоръки, чието изпълнение редуцира значително риска от появата на симптома изтръпване на ръцете:

–  Не пренебрегвайте ръкавиците в студено времето, както и не излагайте ръцете си прекалено дълго на студено (студена вода, студен въздух)!

– Откажете се от тютюнопушенето и алкохола –  те не водят до нищо добро, а само до куп здравословни проблеми. Помислете за здравето си преди то да се е влошило. Освен това е желателно да се въздържате от консумацията на прекалено солени храни. Разнообразяйте менюто си със зеленчуци и плодове.

– Ако сте любител на компютърните игри или професия Ви е свързана с продължително седене в неудобно положение на тялото, възможно по-често правете почивки. Използвайте кратките интервали за отдих за изпълнението на простите упражнения, които предложихме.

– Разхождайте се повече! Разходката помага да се отпуснете. Заемете с практикуването и на някакъв спорт.

И най-важното: Не неглижирайте изтръпване на ръцете, както и наличието на някои от допълнителни ужасни симптоми, които разгледахме в материала.

Ако статията ни за изтръпване на ръцете Ви допада, споделете я с приятелите си в мрежите. Предварително Ви благодарим!

Изтръпване на ръцете: Кога да се притесняваме и какво да правим? (Стандартно и народно лечение)
4 (80%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *