Пъдпъдъчи яйца: 15+ ползи, варене, сурови. По колко на ден се ядат?

Правилното варене на пъдпъдъчи яйца и топ рецепти за готвене на ястия. Ползи и вреди. За деца. Как се пият сурови? Производство, ферми.

Още в текста: За какво помагат? При диабет, астма, за отслабване. Коктейл за фитнес. За коса. При астма. Доза на ден. Пържени, на очи, забулени, бъркани. Инкубатори, кори, тарелки. Цени “Продавам”, изкупуване.

Варене на пъдпъдъчи яйца (приготвяне, време) – правилната рецепта?

Миниатюрните пъдпъдъчи яйца са същинска съкровищница. Въпреки, че са по-малки от кокошите яйца с цели три-четири пъти, яйцата от пъдпъдък ги превъзхождат многократно. Прочитайки нашия материал за тях, ще се убедите, че не бива да ги пренебрегвате.
Варенето на пъдпъдъчи яйца е толкова просто, колкото и това на кокоши яйца. Единствената разлика е, че яйцата от пъдпъдък достигат кулинарна готовност много по-бързо. Необходими им са им едва три – четири минутки, за да се сварят напълно.

Ако желаете те да са твърдо сварени, сложете ги в тенджера, залейте ги със студена вода. Загрейте до кипене и гответе за 3 – 4 минути.
След това извадете пъдпъдъчите яйца от вряща вода и ги потопете в студена вода за няколко минути.

Ако желаете миниатюрните яйчица да са по-рохко сварени, просто намалете указания период за варене след завиране на водата на две минутки.

Люпене (белене)

Много хора се отказват от яденето на варени пъдпъдъчи яйца заради ои-трудното им белене. Ние ще споделим с Вас една малка тайна, елиминираща напълно този проблем.

След като извадите сварените яйца от студената вода, оставете ги да се охладят напълно на стайна температура. След това леко ги почукнете върху твърда повърхност, за да се разцепи черупката от всички страни. След това потъркаляйте яйцето между дланите си или на плота в кухнята.

Целта е цялата черупка да се натроши. По този начин тя ще се отстрани заедно с ципата. Издърпайте малко парченце от напуканата черупка на яйцето в горната част. Дръпнете го надолу. Черупката заедно с ципата започва да се отделя във вид на спирала. Не се страхувайте, че черупката ще се разпадне. Ципата под нея е достатъчно стабилна и ако изпълните точно дадените препоръки, няма вероятност това да се случи.

Сурови или варени?

Пъдпъдъчите яйца

Пъдпъдъчите яйца са същинско съкровище.

Пъдпъдъчи яйца могат да се консумират не само варени, но и сурови. Счита се, че те не могат да се заразят със салмонела, тъй като температурата в тялото на пъдпъдъка е по-висока от тази на останалите пернати. Тя е на 40 градуса. Според някой източници това е сериозно основание да се избегне салмонела.

Според други – това е просто мит. Те са на мнение, че само високата температура при продължителна топлинна обработка може да унищожи салмонела.

Пиене на сурови пъдпъдъчи яйца на гладно

Въпреки това пиене на сурови пъдпъдъчи яйца на гладно се препоръчва от куп специалисти. Приложението на този метод носи куп ползи за здравето. По-долу ще се спрем на начините на прием на пъдпъдъчи яйца при конкректни заболявания.

Ако в продължение на три месеца приемате, всяка сутрин на празен стомах по едно яйце, ще подобрите значително здравословното си състояние. Имунитетът се засилва. Организмът става по-устойчив на вирусните атаки. Насърчават се регенеративните процеси.

Основните ползи, за какво помагат?

Ползите на пъдпъдъчи яйца са наистина впечатляващи. Те се дължат на техния уникален състав. Помагат да се справите с куп проблеми и болежки, които са пречка за нормално извършване на ежедневните дейности.

Препоръчителна е употребата на яйца от пъдпъдък при различни заболявания: анемия, високо или ниско кръвно налягане, както и при силно главоболие. С тяхна помощ можете да подобрите имунната си система. Подходящи са за лечение на стомашно-чревни заболявания, язви, гастрити и панкреатит. При разстройства на нервната система и диабет пъдпъдъчите яйца са просто незаменими.

Изобилието от ценни минерали в тях подобрява състоянието на кожата. Ефектът е същият и върху косата. Освен това яйчицата от пъдпъдък се грижат и за нормализиране на холестерола. Ако ги консумирате редовно артериите Ви ще са здрави и няма да имате подобен проблем.

Как се дават на деца и защо?

Пъдпъдъчите яйца са ценни за растежа на децата. Те са задължителни за детското меню. Децата, които изостават в растежа, могат да увеличат ръста си с 8-15 см на година, благодарение на ценните пъдпъдъчи яйца.

Витамин D, който се съдържа в продукта, предотвратява развитието на рахит. Той помага и на децата, които заекват. Обикновено три-четири месеца след старта на приема на пъдпъдъчи яйца, говорът се нормализира.

Фосфорът, съдържащ се в яйцата на пъдпъдък, стимулира умственото развитие на децата. Подобрява паметта и ускорява интелектуалното развитие при деца и юноши. Бебетата, които редовно консумират пъдпъдъчи яйца, са по-здрави.

Децата могат да консумират на ден между две и шест яйца от пъдпъдък. На тях също може да се дават сурови яйца на гладно. Освен това се подобрява и зрителната острота. Децата, които изпиват по едно сурово яйце на ден (преди закуската), са по-активни. Развиват се по-добре и нямат проблем със запомнянето на уроците.

А на съвсем малки деца? На бебета?

Въвеждането на миниатюрните яйца в бебешкото меню трябва да се осъществи след навършване на годинка. Според някои педиатри е по-добре да се изчака до навършването на две годинки. Не започвайте с цяло яйце, а с много малко количество.

По-добре е да започнете с жълтъка. Постепенно увеличавайте дозата. За бебе тя може да е до две яйца на ден. След въвеждането на яйцето наблюдавайте реакцията на все още неукрепналия организъм на бебето. Ако липсват обриви и стомашни неразположения, продължете със захранването. Ако бебето яде поне две яйца на ден, рискът от заразяване с респираторна остра инфекция се намалява с почти 5 пъти.

При бременност и кърмене

При бременност и кърмене също е важно да се наблегне на пъдпъдъчи  яйца. В тези два деликатни периода за жената е важно да се храни здравословно.

За бременните тези яйчица са важни не само от гледна точка на това, че задоволяват идеално потребностите от калории и полезни вещества. Доказано е, че те предотвратяват преждевременно раждане и редуцират значително мъчителното сутрешно гадене.

Установено е, че консумацията на пъдпъдъчи яйца увеличава количеството на кърмата. Освен това подобрява и нейния състав, насищайки я с полезни вещества.

За фитнес

За фитнес маниаците, чиято цел е оформяне на релеф, яйцата от пъдпъдък са изключително ценни. За тях е позволено сутрин да приемат по 5-6 сурови яйца.

Могат да си приготвят и разнообразни коктейл, изобилстващи от важните протеини. Един от тези варианти включва – две лъжици сладолед, извара (150 грама) и пъдпъдъчи яйца (4 броя)+ прясно мляко (половин литър).

Друг вариант включва половин литър прясно мляко, сухо мляко (две лъжици) и 4 пъдпъдъчи яйца. В съчетание с базови тренировки и достатъчна почивка между тях ефектът не закъснява.

При диабет и подагра 

Пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца – лек при диабет, подагра и астма.

Към днешна дата научно доказана ефективността на пъдпъдъчи яйца при диабет и неговите усложнения. Лекът, който ще препоръчаме повлиява положително и при подагра. (Още за мъчителната подагра и всички начини за лечение)

Диетата на диабетиците и особено на тези, които са били подложени на операция, трябва да включва пъдпъдъчи яйца. Те ускоряват заздравяването на рани, което протича с бавни темпове при диабетно болните.

Пациентите с тази диагноза е необходимо всеки ден да пият по 6 сурови пресни яйца от пъдпъдък. Периодът на лечение включва използването на 300 броя яйца. Но въпреки това курсът може да бъде удължен до 6 месеца. Трябва да се отбележи, че продуктът има малко слабителен ефект. С цел да се подобри положението трябва да се пият по 3 яйца през първите няколко дни.

В допълнение можете да направите една питателна и вкусна напитка, която понижава кръвната захар. Разбийте 2 яйца. Добавете към тях малко лимонов сок. Сместа пийте на празен стомах. В рамките на един час след това не трябва да се консумира нищо.

Установено е, че редовната консумация на дребните яйца с петниста черупка може да понижи нивата на захарта с цел две единици.

При холестерол

При холестерол има една специфична особеност за консумация на петнистите яйца, с която трябва да се съобразите. Те са в състояние да възпрепятстват отлагането на холестерол. Това се дължи на съдържащия се лецитин.

По когато холестеролът е в опасно високи граници, не трябва да се консумират яйца. В това число и от пъдпъдък.

При астма и алергии 

Заболявания като астма и алергии също се повлияват положително от пъдпъдъчи яйца. Не са единица случаите на напълно излекувани пациенти благодарение на чудните яйца от пъдпъдък.

Дори след тежка форма на алергия или астма, пациентът се подобрвя значително след прием на яйцата. И тук се препоръчва те да се приемат сурови, преди закуската. Достатъчно е да се изпиват на ден по две й яйца.

Лекът е приложим и при деца. (Още топ лекове за лечение на мъчителната астма)

Против умора, главоболие 

Пациентите, оплакващи се от ежедневно главоболие и умора, също ще намерят спасение в този ценен природен дар. Необходимо е единствено да приемат ежедневно по две сурови яйца.

Тук положителното въздействие на миниатюрните яйчица е обусловено от съдържанието на лецитин и магнезий. И двата компонента действат тонизиращо. (Още изпитани трикове за справяне с ужасното главоболие)

Като афродизиак

Консумацията на вълшебните яйца действа като афродизиак и при двата пола. Те съдействат за повишаване на либидото и при двата пола.

Ако вече сте изгубили самочувствието и увереността си, не губете надежда. Простичкият лек е във Вашите ръце. Задължително включете в менюто си по две сурови пъдпъдъчи яйца. Консумирайте ги по познатия начин.

Специално за господата предлагаме един коктейл, който не само връща увереността им, но повлиява положително на мъжкото здраве.

За да се приготви вълшебната мъжка напитка са необходимо три пресни пъдпъдъчи яйца, 30 грама добър коняк и 30 грама натурална минерална вода.
Всички съставки и добавят към леко разбитите с вилица яйца. Коктейлът от пъдпъдъчи яйца и коняк е готов за консумация.

Малката доза алкохол и минерална вода помага за по-бързото усвояване на всички хранителни вещества. Някои източници препоръчват добавяне на кока кола към коктейла. Но ние считаме, че конякът е по-добър вариант.

Ако яйцата се приемат с друга лечебна цел, може просто да ги смесите с любимия си плодов сок.

За имунната система

Пъдпъдъчите яйца повлияват положително и на имунната система. Ако често боледувате и тялото Ви като отворена врата за вируси и инфекции, не се колебайте да ги включите в менюто си.

Още след първия месец се усетите положителната промяна. За да стимулирате трайно имунитета си е необходимо поне три месеца да пиете по две яйца.

Друг вариант за стимулиране и укрепване на имунната система включва следното – курс от  прием на общо 240 яйца. Този метод изисква използването на сурови яйца два пъти на ден –  по 3 сутрин и по три вечер. Продължителността на лечението е 40 дни.

За отслабване 

Пъдпъдъчите яйца са ценни за отслабване. Те насърчават метаболитната активност. Същевременно с това набавят на тялото полезните вещества, от които се лишава по време на диета.

Ако ги приемате с цел отслабване, тогава по-добре консумирайте само белтъка им. Не липсват и специалисти, препоръчващи консумацията на цялото яйце. В първия случай може да си позволите пет-шест белтъка на ден. Приемайте ги сурови или варени.

Във втория случай позволеното количество е 2-3 яйца на ден. (Още изпитани методи и топ съвети за отслабване)

Здравословни ползи от черупки на пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца помагат при астма.

Проучванията показват, че черупките на пъдпъдъчи яйца се състоят от 90% калциев карбонат. Той се абсорбира изключително лесно от  организма ни. В петнистите черупки се съдържа всички необходими микроелементи като флуор, мед, желязо, манган, фосфор, молибден, цинк и други – общо 27 ценни за тялото ни елемента.

Изключително важни от тях са силиций и молибден. Липсата им ежедневната ни диета се отразява много лошо на нашето здраве. Приемът на стрити на прах черупки от пъдпъдъчи яйца има висока терапевтична активност. Не се притеснявайте – той няма да доведе до никакви странични ефекти.

Не бива да Ви притесняват и излишните количества калций. Елементът не се отлага върху костите и не причинява камъни в бъбреците, за разлика от калциевите добавки. След навършване на една годинка прах от черупки на пъдпъдъчи яйца  може да се дава на и на деца.

Как точно ще приемате праха от черупката – това няма значение. Може да се добави директно към храната. Ефектът от приема му ще бъде по-голяма, ако добавите към праха 3-5 капки лимонов сок или рибено масло.

Може да си приготвите и лечебен калциев разтвор от 1 чаена лъжичка прах на литър вода. Течността се настоява за период от пет часа. Може да я използвате за приготвяне на чай, кафе или супа. А също така и да я приемете директно.

За коса и нокти 

За укрепване на косата и ноктите помага прах от черупки на пъдпъдъчи яйца. Количеството, което трябва да се приема за един ден е 1/3 лъжица. Заедно с праха приемайте и по две капсули качествено рибено масло.

Този метод способства за подобряване състоянието на косата и ноктите. Те стават по-здрави. Чупенето им се редуцира. Освен това лечението насърчава имунната система. Необходимо е то да се изпълнява през целия зимен период.

Миниатюрните яйчица са полезни за косата и прилагани външно. С тях спокойно може да заместите яйцето в любимите си маски за коса. В статията ни за витамини за коса има куп полезни и лесни за изпълнение домашни маски – ТУК.

Срещу рак и други приложения

Проучвания твърдят, че чудните яйца от пъдпъдък и техните черупки са средство за превенция и борба със смъртоносния рак. Това твърдение все още не е доказано на сто процента. Но резултатите са в негова полза.

Въпреки това е много рано да кажем, че вълшебните пъдпъдъчи яйца лекуват това страшно заболяване. Но едно е сигурно – те се борят ефективно с причините на болестта, а именно свободните радикали. Полезните вещества в коментираните яйчни черупки неутрализират тяхното вредно въздействие.

В положителен аспект повлияват и при ортопедични заболявания като остеопороза и вроден хип дислокация (дисплазия). Като цяло са добро средство за овладяване на всякакви ставни заболявания. При запек, кървене на венците, раздразнителност, сенна хрема, безсъние и уртикария също може да разчитате на тези полезни яйца.

В рамките на 20 дни се препоръчва да се изпият няколко сурови яйца в продължение на 5 часа. След това е необходимо да се направи пауза за 15 дни и повторете процеса отново. Това лечение се счита за изключително ефективно при чернодробни кисти.

При язва на дванадесетопръстника и стомаха трябва да се пият всяка сутрин на гладно по три яйца.  В рамките на 2 седмици настъпва значително подобрение на здравето. Но за да е успешно лечението то трябва да продължи 4 месеца.

За лице

Пъдпъдъчите яйца се използват и за различни маски за лице. Те подобряват вида на кожата при отоци. Съдействат за изглаждане на бръчките. Протеините в ценните яйца стягат отпусната кожа и едновременно с това я омекотяват.

За мазна кожа опитайте маска с  3 белтъка и лъжица лимонов сок. Първо трябва да разбиете белтъците на сняг. Сместа се нанася в няколко слоя върху лицето. Дръжте маската 15 минути. Изплакнете със студена вода. За подхранване на суха кожа използвайте само разбития жълтък. Необходимо е количеството от три яйца. То се нанася на пластове. С маската се престоява 20 минути, след което се отмива.

На сухата кожа действа добре и следната смес –  3 жълтъка, разбити с лъжичка овесени ядки и мед. Нанесете сместа за 20 минути върху лицето, след което изплакнете с вода. След тази маска е добре да се направи студен компрес на лицето. Не използвайте мед в случай, че имате капиляри по лицето.

Друг вариант за суха кожа са 3 пъдпъдъци жълтъка, които се разбиват с една лъжица растително масло. Нанесете сместа върху почистена кожа. Тази маска е желателно да се направи по няколко пъти на седмица. При акне също може да разчитате на чудните пъдпъдъчи яйца. Отново се използва само белтъка им. Разбийте на сняг три белтъка. Към пухкавата маса прибавете лъжица настъргана краставица. Нанесете върху лицето и останете с маската 15 минутки, преди да я отмиете с хладка вода.

Странични ефекти

Странични ефекти от консумацията на пъдпъдъчи яйца не са изключени. За да избегнете риска от тях консумирайте само пресни яйца. В резултат от предозиране е възможно да получите тежест в стомаха. Не са изключени още диария и повръщане.

Внимание: Алергия!

Алергия е друг възможен страничен ефект от консумацията на пъдпъдъчи яйца. Освен, че имат способността да подобряват състоянието на пациенти със специфични алергии, пъдпъдъчите яйца също са алерген.

Не забравяйте това! Рискът е по-висок при страдащите от хранителна алергия. Бъдете внимателни с тях, особено ако ги консумирате за пръв път.

Противопоказания

За консумацията на полезните яйца от пъдпъдък съществуват и определени показания. С тях трябва да бъдат внимателни не само пациентите с установена хранителна алергия, но и тези с атеросклероза и чернодробни заболявания.

Въпреки, че тези яйца повлияват положително при диабет и чернодробни кисти, пациентите с тези диагнози също не бива да прекаляват с тях.

Позволен и препоръчителен прием 

При консумацията на пъдпъдъчи яйца е важно да бъдем умерени. Разпространеното схващане, че колкото повече от тях ядем, толкова по-добре, е напълно погрешно. Важно е да се придържаме към препоръчителния прием и да не прекаляваме. (Още за консумацията на пъдпъдъчи яйца)

По колко на ден? Дневна доза, трайност

Ето и какви са препоръчваните количества от чудотворните яйчица спрямо възрастта на човека, който ги консумира. Ако ги давате на детето си и то е на възраст между една и три години, препоръчваното количество е едно-две яйца на ден.

По-големите деца във възрастов диапазон между три и десет години, могат да консумират общо по три яйчица на ден. Във възрастта между 10 и 18 години са позволени по 4 яйца дневно. По 5-6 яйца на ден са позволени за пациентите до 50 години.

Хората над тази възраст не бива да консумират повече от пет яйца дневно. Пъдпъдъчи яйца могат да се съхраняват до един месец при стайна температура. В хладилника те издържат до три месеца. Не консумирайте яйце с нарушена цялост на черупката, както и яйца, които се усещат леки при вдигане.

Състав: Калории, белтъчини, витамини, хранителна стойност.

Пъдпъдъчите яйца са с уникален състав, който оказва благоприятен ефект върху мозъка, нервната система, белите дробове, сърцето, и стомашно-чревния тракт.

В 100 грама пъдпъдъчи яйца съдържат 13 грама протеин и 11 грама мазнини. Едно яйце с приблизително тегло от около 9 грама съдържа само 14 калории. Холестеролът в същото количество възлиза на 76 мг. Белтъчините са един грам. Мазнините съставляват два процента.

Процентният дял на калция също възлиза на един процент. На желязото – на два процента. А на витамин А, също на 1%. В жълтъка на миниатюрните яйчица с петнисти черупки се съдържат още и витамините B 1, B 2 и PP. Жълтъкът е източник на наситени мазнини, мононенаситени и полиненаситени киселини.

Пъдпъдъчи яйца изобилстват от аминокиселини, сред които цистеин, аспарагин, лизин и триптофан.
Те предлагат и изобилие от важни минерали, особено калий, който е важен за сърцето и кръвоносните съдове.  Списъкът продължава с калций, желязо, мед, кобалт и фосфор.

Най-добрите рецепти за готвене, ястия + видео:

Вкусните пъдпъдъчи яйца могат да се добавят към салати, омлети, закуски и сладкиши. Подбрахме няколко наистина добри рецепти, които се надяваме, че ще Ви допаднат.

Салата с пъдпъдъчи яйца

Ето и една идея от нас за салата айсберг с миниатюрните яйца. За нея са необходими две марули, които се измиват и нарязват (или накъсват). Марулята се слага с дълбока купа за салата.

Добавят се няколко стръкчета нарязан зелен лук и осем чери доматчета. Следва прибавянето на две лъжици натрошени орехови ядки и 10 яйчица, нарязани на половинки. Дресингът се състои от 30 мл зехтин и 50 мл балсамов оцет. Добавете малко сол и разбъркайте салатата.

Как се сервират на Великден? Идеи за боядисване.

На Великден пъдпъдъчи яйца може да сервирате с традиционната зелена салата. Съчетават се перфектно с нея.

Миниатюрните яйца се превърнаха в същински хит за този празник. Предпочитани са за боядисване заради специфичната си краска. Тъмните петънца не остават незабелязани.

Затова най-добрият вариант за боядисването на тези яйца е като ги увиете в памук, върху който се накапали различни цветове от боята. Подръжте яйцето увито в памука поне 15 минути, тъй като неговата черупка е по-тъмна.

Пържени, бъркани пъдпъдъчи яйца, омлет

Пъдпъдъчи яйца може да приготвите по класическия начин. Изпържете за няколко минутки в малко сгорещена мазнина.

Може да ги направите и бъркани, добавяйки ситно нарязан зелен лук към тях.

За омлет може да комбинирате със шунка, скариди или парченца пушена сьомга. Просто прибавете някой от изброените продукти към омлета минутка преди да дръпнете тигана от котлона.

Пъдпъдъчи яйца на очи и забулени пъдпъдъчи яйца

Пъдпъдъчи яйца може да приготвите и на очи. Оригинална рецепта включва един литър вряща вода, една супена лъжица сол и една супена лъжица оцет. Яйца се чукват и едно по едно се спускат в кипяща вода, в която предварително сме сложили другите съставки. В рамките на две минути яйцата ще са готови.

Забулени пъдпъдъчи яйца може да приготвите и върху подложка от кайма. Половин килограм кайма овкусете с малко черен пипер, сол, щипка риган. Добавете и едно разбито яйце. Оформете сплескани кюфтета във вид на кладенче. Сложете ги във фурната за 20 минути. След това върху всяко “кладенче” чукнете по едно пъдпъдъче яйце. Върнете във фурната за доизпичане, докато яйцата се забулят.

С хайвер

За приготвянето на вкусни хапки с пъдпъдъчи яйца  и хайвер се нуждаете от следните продукти:

 • пъдпъдъчи яйца – 15 броя, предварително сварени, обелени и срязани на половинки
 • извара – 40-50 гр
 • черен и червен хайвер – около 40 грама
 • къдрав магданоз – няколко листенца
 • сол на вкус – добавя се към изварата

За да декорирате по-лесно половинките яйца ги поставете в лъжица. Върху яйцето сложете малко от осолената извара. След това сложете малко количество и от двата вида хайвер. Завършете с поставянето на листенца магданоз върху всяка хапка.

С гъби

С гъби и пъдпъдъчи яйца може да приготвите чудно ястие, с което ще смаете гостите си. Важно тук е да изберете печурки средни на големина, за да се събере във всяка от тях по едно яйце. В противен случай ястието няма да се получи по начина, по който желаете.

Продуктите, необходими за него са съответно:

 • по 12 печурки и пъдпъдъчи яйца
 • масло – две лъжици
 • мащерка – две стръкчета
 • чесън – две скилидки
 • черен пипер – 1/4 лъжичка

Първо задушете за кратко почистените гъби в разтопеното масло. След това ги подредете върху тава с хартия за печене. Поставете ги с отвора за пънчетата нагоре. Във всяка гъбка чукнете по едно яйчице. Преди да сложите яйцата, поръсете гъбите с подправките.

Необходимо е да ги изпечете за 15 минутки в предварително сгорещена до 180 градуса фурна.

Кюфтета с пъдпъдъчи яйца + видео:   

За кюфтета с тези малки яйчица си набавете следните продукти:

 • сух хляб – 1 филийка, кисне се предварително в млякото
 • прясно мляко – 50 мл
 • лук – половин глава
 • скилидка чесън
 • пъдпъдъчи яйца, предварително сварени и обелени – 8 броя
 • кайма половин кг
 • черен пипер, сол и кимион

Към млякото с накиснатия в него хляб се прибавят подправките. Сместа се прибавя към каймата. Омесва се добре. Оформят се кюфтетата като във вътрешността  на всяко се поставя по едно яйце. Опечете в предварително загрята фурна до готовност.

Мариновани пъдпъдъчи яйца + видео:   

Една от най-добрите рецепти за мариноване на пъдпъдъчи яйца включва използването на пресен босилек. За приготвянето на марината за 20 сварени и обелени яйца е необходима чаша вода, 25 грама пресен босилек, една супена лъжица винен оцет и половин чаена лъжичка сол.

Белените яйца заедно с листа босилек поставете в буркан.
Оставете водата да заври, добавете сол и оцет. Залейте яйцата с горещата марината. Затворете буркан и го оставете в хладилник за един ден.
Маринованите пъдпъдъчи яйца с босилек не само са добра закуска, но също са вкусно и полезно допълнение към празничната и ежедневното меню.

Домашна майонеза от пъдпъдъчи яйца

С полезните пъдпъдъчи яйца може да приготвите домашна майонеза, която със сигурност е по-полезна от купешката. Продуктите за това изкушение са следните:

 • яйца (от пъдпъдък) – 6 на брой
 • олио – 150 мл
 • захар – половин малка лъжичка
 • същото количество сол и горчица
 • лимонов сок – една лъжица
 • черен пипер – една щипка

В пасатор се смесват яйцата, захарта, горчицата и солта. На тънка струя без да преустановявате разбиването добавете олиото. След като то свърши, добавете лимоновия сок и черния пипер. Разбийте още малко до пълно хомогенизиране и вече разполагате с вкусна домашна майонеза.

Коктейл с пъдпъдъчи яйца, шейк

Коктейл с пъдпъдъчи яйца може да приготвите, смесвайки следните продукти:

 • ром или ракия – 20 мл
 • кола – 120 мл
 • захар – една малка лъжичка
 • яйца – два броя

След като смесите всички тези съставки в шейкъра, добавете и газирана вода в количество по желание.

Ароматен и изключително полезен шейк с яйца от пъдпъдък може да приготвите, разбивайки за минута в пасатора следните продукти:

 • почистени ягоди – две шепи
 • банан – 1
 • яйца – 5 броя
 • кисело мляко – 1/2 буркан
 • по желание може да ароматизирате с лъжичка розова вода

Производство и производители в България + видео:

У нас производството на пъдпъдъчи яйца набира скорост едва през последните 20 години. Въпреки, че в развитите страни те се отглеждат от столетия с промишлени цели заради ценните свойства на яйцата им.

Отглеждането на пъдпъдъци не е трудно. Птиците почти  не боледуват. Издържат както на много студено, така и на много топло. Изискването им е единствено да бъдат хранени със специален фураж. Количеството, което консумират от него на ден, е едва 25 грама.

42 дни след излюпването си женският пъдпъдък започва да снася яйца. За година може да снесе около 300 яйца. Ценени са не само яйцата, но и месото на тези птици.

Ферма за пъдпъдъчи яйца. Бизнес. Ферми в България

В България също има няколко ферми, занимаващи се с производство на яйца от пъдпъдък.

Бизнес идеята за отглеждане на пъдпъдъци с цел добив на яйца придоби популярност у нас преди повече от десет години. Ентусиасти да се включат в бизнес предизвикателството не липсваха.

За съжаление много от тях се оказаха излъгани и не успяха да постигнат целта, а именно да развият доходоносен бизнес. Въпреки това отрасълът е отворен и предлага добри перспективи и у нас благодарение на европейски програми.

Ферма “Мечта” в Дъбово, до Мъглиж

Ферма “Мечта” казанлъшкото село Дъбово е един от  големите производители на ценните яйца у нас. Птиците се отглеждат в екологични чист район, съобразно изискванията.

От Пловдив, фирма “Марвас”

Фирма “Марвас” произвежда не само пъдпъдъчи, но и кокоши яйца. Тя е специализирана в оглеждането на пилета. Отговаря на всички изисквания. Продукцията й задоволява нуждите не само на част от нашите, но и на чуждестранните пазари.

Птицефермата се намира в село Киченица, а седалището на фирмата в град Пловдив.

Божидар Стоичков

Пъдпъдъчи яйца

С пъдпъдъчи яйца може да приготвите вкусни кюфтета.

Божидар Стоичков е един от големите производители на ценните яйца у нас. В неговата ферма се отглеждат японски пъдпъдъци. Тя е разположена в планински район, далече от замърсяване, намиращ се в близост до столицата.

Въпреки, че Божидар Стоичков е отскоро на пазара, той гарантира, че произвежданата от него продукция е екологично чиста.

В Бургас, в Бузовград

Производител от Бургас предлага продукцията си във фейсбук. Гарантира качество на яйцата и специални отстъпки за по-големи количества. Удобство за неговите клиенти е, че могат да се възползват от доставката до адрес.

Голяма ферма има и в Бузовград, в близост до Казанлък. Тя е собственост на млада жена, която стартира бизнеса с програма за развитие на селските райони.

Откъде се взимат оплодени пъдпъдъчи яйца?

Оплодени пъдпъдъчи яйца може да поръчате от сайта otpilemliako.com. Цената на бройка е 20 стотинки. Предлага се доставка с куриер до всички точки на страната.

Инкубатор, цени и особености

Люпенето на пъдпъдъци се осъществява единствено по изкуствен начин – в инкубатор. Птиците са изгубили способността си да мътят и да се грижат за малките поради селекцията на видове с висока носливост.

Яйцата, които се поставят в инкубатора, трябва да бъдат чисти. Да няма наранявания и калциеви наслагвания по черупките им. Люпимостта им спада значително, ако са на повече от седем дни. През това преди да се поставят в инкубатор могат да се съхраняват при нормални условия, като се поставят с върха надолу.

Ако сте ги съхранявали с хладилник, преди да ги сложите в инкубатор, оставете ги за два часа на стайна температура, за да се аклиматизират. Преди да ги сложите в люпилното устройство е задължително да ги дезинфекцирате внимателно по метода на фумигиране (обгазяване със специални пари). 35 мл формол е необходимо за обгазяването на 1 кубически метър.

Важно е преди да сложите яйцата в устройството по тях да няма остатъци от тези пари. Цените на мини инкубатори започват от 140 лв. Големи вървят над 1000 лв.

Кори и тарелки. Приставка. Опаковки

Витопласт предлага кори, тарелки, опаковки и приставки за различни видове яйца. Цените са по договаряне в зависимост от обема на поръчката.

Излюпване на пъдпъдъци за яйца

Престоят им в инкубатора е между 16 и 18 дни. През седмица може да зареждате нова партида.

При зареждането на нова партида трябва да се поддържа температура от 37,7–37,8 градуса. След седмица може да я понижите до 37,5-37,6 градуса. Вентилационните отвори трябва да бъдат отворени наполовина. Влажността на въздуха трябва да е 55,6 %.

Около 80 процента от пилетата се излюпват на 18-то денонощие.

Пазар в България

По преди десетилетие пъдпъдъчите яйца се приемаха като екзотична и непозната храна у нас. Но през последните години тенденцията се промени и за тях вече има пазар и у нас.

С увеличаване последователите на здравословното хранене се увелича и търсенето на полезните яйца от пъдпъдък. Пазарът е насочен главно към големите вериги, които първи предложиха асортимента.

Пласиране. Изкупуване на пъдпъдъчи яйца на едро.

Голямо търсене на пъдпъдъчи яйца има от големите вериги. Но да пласират продукцията си на тях, за дребните производители е невъзможно.

Необходимо е те да притежават необходимите сертификати.

Цена “Продавам” (на едро).

Пъдпъдъчите яйца на едро се предлагат на цена от десет стотинки за бройка. При поръчка на количества на сто яйца повечето производители обикновено правят отстъпка.

На каква цена е добре да се купуват на дребно и къде?

Опаковка с 12 яйца се предлага за около 3-4 лв. Може да ги купите от големите вериги. Там също се предлагат яйца на български производители. Единственото, което трябва да следите, е срокът на годност.

Може да поръчате и директно от фермите. Доставка до своите клиенти предлага ферма “Мечта”.

Износ

Интерес за износ на яйца от пъдпъдък, произведени в България, има от страна на Германия. Единственото изискване е те да бъдат транспортирани със самолет и да отговарят на всички европейски изисквания.

Надяваме се, че сме били максимално от полза за Вас, предоставяйки тази информация за невероятните пъдпъдъчи яйца. Помогнете ни да популяризираме този материал като го споделите в социалните мрежи. Благодарим Ви предварително!

Пъдпъдъчи яйца: 15+ ползи, варене, сурови. По колко на ден се ядат?
4 (80%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Пъдпъдъчи яйца: 15+ ползи, варене, сурови. По колко на ден се ядат?

 1. АЗ ги пиех по 3 броя тъй като съм 45кг а и годините ми са в трета възраст
  А 5 броя на ден е нормално ,не повече,защото едно се равнява на3-4 кокоши,даже някаде четох и на5бр.
  И най добре сурови сутрин на гладно,но поне 3 месеца трябва да се консумират,за да има полза.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *