Цироза на черния дроб. Лекува ли се и как? Етапи и лечение

Цироза – лекува ли се? Колко се живее? Лечение с билки, народни средства, лекарства, трансплантация. Симптоми и етапи. Видове цироза, свързани заболявания и усложнения.

Колко се живее с цироза? Продължителност на живот, прогноза.

Обикновено чувайки за цироза в съзнанието ни изплуват страшни картини, които са свързани най-вече със системната употреба на алкохол.

В действителност тази чернодробна патология се асоциира с алкохолизма.
Хората, които консумират рядко алкохол или са пълни въздържатели, са убедени, че това страшно заболяване няма да ги застигне. За съжаление не сме застраховани дори и ако не консумираме алкохол.
Продължете да четете материала и ще научите всичко за проклятието, наречено цироза. Ценната информация в него ще Ви помогне да разпознаете заболяването в случай, че Вие или Ваши близки са негова жертва.
Това страшно заболяване цирозата засяга все повече хора. Първият въпрос, който си задават пациентите, на които вече е поставена диагноза, е колко се живее.

Продължителността на живот зависи от причината за заболяването и етапа от неговото развитие и усложненията, които са започнали да се развиват по време на лечение.

Пациентите, при които се наблюдава развитие на асцит, живеят 3-5 години.

Чернодробна кома на практика означава 100% смъртност. Между 14 и 30 случая на всеки 100 000 пациента завършват със смърт. Цирозата е сред шестте водещите причини за смърт в световен аспект. Всяка година 300 хиляди души в света умират от болестта.

След трансплантиране на черен дроб пациентът може да доживее още 15-20 години.

В случая е най-важен периодът от 1 и 3 години след манипулацията. Ако той мине без усложнения, опасността за пациента е отминала.

Висока е и постоперативната смъртност. Тя възлиза на 20%.

Лекуване на цироза

Лекуването на цироза е насочено към стопиране или забавяне на развитието на болестта. Целта е да се подобри качеството на живот.

Програмата за лечение включва: медицинско лечение и  специална диета, лекарства, профилактика и лечение на усложнения.

Резултатите от лечение и прогноза зависят от тежестта на заболяването.

Лекуването на цироза включва няколко етапа. Първият е включва отстраняване на причината на заболяването.

Важно е да се спред развитието на дегенерацията на чернодробната тъкан в фиброзни възли.

Трябва да се намали натоварването на порталната венозна система.

Причинно-следственото лечение е приложимо, само когато когато са установени причините за цироза (алкохол) или заболяването е в начален етап.

Лечима ли е изобщо? Има ли излекувани?

Въпреки, че напоследък все по-често чуваме за терапии, излекували напълно цироза, ефективността им не е напълно доказана. Истината е, че цирозата е необратимо заболяване и засега няма напълно излекувани.

Дори и тези, които успеят да нормализират дейността на черния си дроб, трябва да я поддържат с хепапротектори.

В случая всички мерки са насочени към стопиране на развитието на тази патология и възстановяване нормалните функции на черния дроб.

Истината е, че ако заболяването бъде диагностицирано в началото (за съжаление това е почти невъзможно), шансовете за стопиране на развитието му са много високи.

Преживяемост 

цироза

Цироза засяга все повече хора.

Пациентите с компенсирана цироза могат да доживеят повече от десет години след поставяне на диагнозата. В декомпенсираната форма на заболяването изходът е фатален.

В този случай пациентите не преживяват повече от три години след поставяне на диагнозата.

При чернодробна енцефалопатия се живее не повече от година.

За съжаление в напреднала фаза на цироза не могат дори и съвременните методи за лечение.

Най-ефективният способ за увеличаване продължителността на живот на пациента е той да модифицира живота си спрямо вече съществуващото заболяване. В този случай прогнозите са добри. Но е важно да се промени коренно поведението на хранене и да се извършват редовни медицински прегледи. (Още полезна информация и интересни факти за коварната цироза)

Традиционното лечение

Ако цирозата е възникнала на фона на инфекциозно заболяване, се назначава терапия с интерферон. Тя е с продължителност между седмица и година.

Този вид терапия не само инхибира активността на вируса, но също така има и противофиброзно действие.

Към медикаментите за лечение на цироза може да се включат и хормонални препарати в случай, че е на лице метаболитен синдром като причина за заболяването.

Ендоскопско и хирургично лечение се налага при тежки усложнения на заболяването. Най-често срещаното е така наречената портална хипертония. В резултат от увеличеното налягане се наблюдава увеличаване на далака, стомашно кървене и събиране на течност в стомаха.

При портална хипертония се назначават препарати от лекарствените групи на вазоконстрикторите и вазодилататорите.

Назначава се консервативна терапия за справяне с асцита. Целта е да се отдели натрупаната течност. Назначава се безсолна диета и прием на диуретици.

Лекарства за чернодробна цироза

Лечението на цироза не минава без лекарства. Те са задължителни. Но за съжаление не могат да излекуват напълно заболяването. Тяхната цел е да осигурят прилично качество на живот. В резултат от редовния им прием пациентът си осигурява нормално преживяване.

Задължителни са хепапротекторите и диуретиците. Първите подобряват функционирането на клетките на черния дроб и го предпазват от увреждания.

Вторите помагат за за отстраняване на излишната течност от тъканите. В някои случаи при асцит е възможно да се предпишат антибиотици.

Целта е прочистване на червата от бактерии. Това спомага за предотвратяване на спонтанни бактериални перитонити.
За да се намали налягането в порталната вена ефективно молсидомин, бета-блокери: пропранолол, атенолол. В същото време ние трябва да се контролира кръвното налягане .

Трансметил 

Трансметил е един от най-популярните препарати за черен дроб. Основният компонент в него присъства в естествен вид в нашия организъм –  адеметионин. Това вещество отговаря за производството на жлъчен сок.

Приемът на трансметил е препоръчителен за пациенти с цироза, тъй като възпрепятства застоя на жлъчен сок.

Началното лечение включва интравенозно или интрамускулно приемане на препарата за срок от две седмици. Поддържаща терапия предполага перорален прием на препарата в количество от 1000-1500 мг на дневна база. (Още за приложението на популярния трансметил)

Карсил или карзил

Карсил (ще го срещнете още и като карзил) съдържа силимарин. Активният компонент е извлечен от растението бял трън. Препоръчва се прием по три пъти на ден по една или две капсули (в зависимост от състоянието на пациента).

Терапията с карсил е с продължителност от три месеца.

Легалон

Легалон е още един продукт с активен компонент, извлечен от бял трън. Приема се по същия начин – трикратно по капсула. Приемите трябва да бъдат придружени с голямо количество вода. Последният се осъществява преди сън.

Хепатофелин

Хепатрифелин е напълно натурален продукт, оказващ надеждна подкрепа на черния дроб. Подпомага детоксикацията. Поддържа жлъчния тонус.

В продължение на три месеца без прекъсване се приема двукратно по капсула. Сред компонентите в хепатрофелин са екстрактите от артишок, бял трън, глухарче, ленено и соево масло.

Урсохол

Урсохол е ефективно средство за профилактика на черния дроб. Предписва се за лечение на първична цироза, гастрит и жлъчни проблеми. Препоръчваната дневна доза е между три и пет капсули.

Други лекарства

Възможно е в терапията при цироза да се включат антибиотиците канамицин и ампицилин. Препоръчват се и широкспектърни антибиотици като част от детокс програмата на черния дроб.

При кървене се прилагат кръвоспиращи лекарства. Те се въвеждат чрез ендоскоп директно в разширения възел на хранопровода.

Може да се използва и глутаминова киселина в количество от 2 мг на ден. Тя се предписва при чернодробна енцефалопатия.

карсил против цироза на черния дроб

Карсил е един от популярните препарати, предписвани при цироза.

Между 200 и 600 мл натриев карбонат 4% се влива ежедневно при ацидоза. При изпадане на пациента в чернодробна кома се влива глюкоза в комбинация с преднизолон.

Урсофалк е друг възможен медикамент, който се назначава за по-дълъг период.

Рифампицин и метотрексат се предписват при липса на положителни резултати в имунната терапия.

Преднизолон може да се използва в кратък срок. Количеството от него е по 10 мг. Този препарат, както и рифампицин се препоръчва при кожни сърбежи.

Лечение на цироза на черния дроб с билки 

Черен дроб може да пречистите и с помощта на билки. Дори и при цироза народните лекове са в състояние значително да подобрят състоянието на пациента.

Но за съжаление не може да се разчита единствено на тях. Те са добра алтернатива за допълване на вече назначеното лечение. (Още за лечение на черен дроб с билки)

Шведска горчивка на Мария Требен

Уникалният елексир на Мария Требен, познат ни като шведска горчивка, повлиява изключително благоприятно и на черния дроб.

За целта ежедневно си правете компреси с прочутия еликсир. В продължение на 4 часа го задръжте в областта на черния дроб.

Преди сън се препоръчва върху мястото да наложите плат, в който се увили запарен полски хвощ.

С този компрес трябва да преспите цяла нощ. Предварителната подготовка на компреса включва следното – шепа полски хвощ се държи на пара до омекване. След това билковата маса се увива в ленено парче плат.

Великата лечителка препоръчва към тази терапия да се добави и отвара от билка плавун. Билка е с латинското наименование  Lycopodium clavatu. Известна е още като самодивка.

За десет минутки запарете в 250 мл вряща вода една лъжица от билката. Прецедената настойка изпийте сутринта.

Бял трън

Билката бял трън е в състояние буквално да презареди черния дроб. Хепапротективните ефекти на растението се дължат на съставката силимарин.

Препоръчва се ежедневно да приемате по лъжица покълнали семена от вълшебния бял трън. Най-полезни са семената, при които след покълване са се появили поне две листенца. Този процес е по-продължителен, отколкото покълването на другите семена. Така че заредете се с търпение при изпълнението на този лек.

По малка лъжичка изсушени и стрити на прах семенца също може да приемате с цел стимулиране и пречистване на черния дроб. За срок от 40 дни се придържайте към тази препоръка. След това преустановете приемите за период от две седмици.

След този период може да възобновите лечението и да направите още един курс.

По 12 лъжици за денонощие може да приемате и от следния лек – тридесет грама семена и половин литър вода престояват на котлона, докато течността се редуцира с 1/2.

Маслото от бял трън е друг вариант за пречистване на черен дроб и подпомагане на неговата функция. Условието е да се приема поне 30-40 дни в количество от три лъжички на ден.

Джинджифил за по-здрав черен дроб

Редовната консумация на познатия ни джинджифил гарантира здрав черен дроб. Начините да го приемате са наистина много. Може да опитате чай от корена или просто да добавяте малко количество от него към ястията, които консумирате.

Опитайте и следния еликсир, който се приготвя в пасатор. Съставките за него са два лимона, един грейпфрут, лъжица ленено масло, щипка червен пипер и корен джинджифил (3-4 см). Към тези съставки добавете и 300 мл вода.

Лечение със зехтин

Лечението със зехтин придобива все по-голяма популярност. Предлагаме Ви прост и ефективен метод, който гарантира пълно пречистване на черния дроб. Необходимо е само постоянство.

Всяка сутрин след ставане от сън се жабурете с лъжица зехтин. Процедурата продължава, докато мазнината започне да побелява. В никакъв случай не я  поглъщайте. В нея се съдържат всички токсини.

Тази процедура има и два бонус ефекта – избелва зъбите и спира кървенето на венците.

С лимон

С лимон може да приготвите още един лек. Необходими са 3 глави чесън, 4 лимона, 200 гр зехтин и мед (един килограм).

Почистете лимоните от семена, но не махайте корите им. Заедно с чесън ги смелете в месомелачка. Комбинирайте със зехтина и меда.

Разбъркайте добре сместа. След това я сложете в хладилника за един ден. Консумирайте от нея по една чаена лъжичка 30 минути преди хранене три пъти на ден. След това върнете остатъка от сместа в хладилника.

По една цяла доза от този лек консумирайте три пъти в годината.

С билков мед

Билков мед е задължителен лек при болен черен дроб. Смесете половин килограм от този невероятен продукт с 250 мл зехтин и същото количество лимонов сок.

Два часа преди хранене приемайте по лъжица от този лек. Правете това по три пъти на ден.

Семе от метла

Древен лек със семе от метла цери болния церен дроб. За да го приготвите е необходимо да изсипете 250 грама от билковия компонент в 4 л вода. Варете, докато течността намали количеството си с половин литър.

Полученото количество се прецежда и се приема в рамките на един ден.

С ябълков оцет

Лек от три части мед и част ябълков оцет чисти черния дроб. От него се приемат по три лъжички на ден.

С ябълковия оцет не бива да се прекалява. Той се счита за един от виновниците за чернодробни и стомашни проблеми.

Други билки и народни средства

Глухарчето е един от най-добрите лекове за черен дроб. Може да го консумирате във вид на салата. Чаят също помага. Ето и един пример вариант за отвара в комбинация с други лечебни растения – по 50 грама пчелник (стръкове) и шипка (плод) + 100 грама глухарче (корен).

В продължение на три минути в 600 мл се варят две лъжици от билковата смес. От отварата се приемат 6 пъти по 100 мл.

Още един билков лек за лечение на цироза включва 20 гр коренища от билката пирей и същото количество плодове от шипки.

Супена лъжица от тази смес се изсипва в 200 мл вода и се вари 10 минути. След охлаждане на течността приемайте по 1 супена лъжица от нея два пъти на ден.

Още един народен лек включва 3 супени лъжици предварително измит овес, същото количество брезови пъпки, 2 супени лъжици листа от червена боровинки. Тази смес се залива с 4 литра вода.

Настоява се една нощ на хладно място. Отделно от нея пригответе отвара от шипки (около 200 мл).

Миксирайте двете течности и към тях добавете 2 супени лъжици царевични близалца. Кипнете течността в продължение на 15 минути. След това я съхранявайте в хладилник. От нея приемайте по чашка на ден.

Диета и хранене при чернодробна цироза

При цироза е важна правилната диета. Важно е тя да бъде балансирана и да помогне на черния дроб да възстанови нормалната си функция. Условие за това е приеманата храна да не го натоварва допълнително.

Ето какво е количеството на основните хранителни вещества, които трябва да се приемат:

  • Протеини по 1-1,5 г  за всеки килограм телесно тегло. Забранени са в терминалния стадий
  • Мазнини – 80-90 гр/ден (1: 1 с протеин от животински произход)
  • Въглехидрати – 400-500 г /ден

Храната трябва да се приема през интервали от 5-6 часа, на малки порции. Не по-късно от 19,00 часа трябва да бъде осъществено последното хранене за деня.

Добре е храната да бъде пюрирана. Препоръчва се тя да бъде печена или варена.

При портална цироза наблегнете на протеиновите храни. В крайния стадий на заболяването ограничете протеиновата консумация.

При гадене и повръщане напълно изключете мазнините от менюто си.

Въглехидратите са разрешени, а захарта – не. Включете в менюто си сушени плодове и зеленчуци. При асцит консумираната вода на дневна база трябва да е 1-1,5 литра.

Гладолечение

джинджифил за лечение на черен дроб и цироза в ранна фаза

Джинджифил чисти и пази черния дроб.

Въпреки противоречивите мнения за гладолечението, лечителката Лидия Ковачева е уверена, че то цери туберкулоза и цироза.

Доживялата до 80-годишна възраст лечителка била  диагностицирана с двете заболявания, когато била едва на 30 години. Но след като се отказала от консумацията на месо, тя победила и двете заболявания.

В продължение на половин век лечителката не е консумирала месо. Но въпреки това е доживяла до 80 години.

Менюто й включвало следното – за закуска: малко орехи и плодове; за обяд: две филийки черен хляб и няколко маслинки; за вечеря: късче черен хляб, салата с варен картоф.

Ядки

За черния дроб са полезни освен орехи и следните ядки – лешници, фъстъци, макадамия, кедрови ядки и бразилски орех. Но с уточнението, че с тях не бива да се прекалява.

В никакъв случай не консумирайте гранясали ядки. Те изобилстват от токсични вещества. А в комбинация с алкохол създават идеалните условия за развитие на цироза.

Трансплантация на черен дроб. Къде, как, при кого?

Трансплантация на черен дроб е радикален метод за лечение на цироза. Препоръчва се на пациенти, които не се повлияват от назначеното лечение. Както и на такива, на които остава живот по-малко от година.

Донор може да бъде мъртъв човек със здрави органи или жив пациент. Във втория случай се използват около 40% от черния дроб на живия пациент. Важно е кръвните групи на пациентите да са съвместими.

Манипулацията трае между 8 и 12 часа. След нея на живия донор и на реципиента се назначава специфично медикаментозно лечение.

Трансплантация на черен дроб се прави и у нас. Във ВМА беше направена успешна манипулация от опитните специалисти, които работят там.

Проблемът с липсата на донори е пречка за извършването на тази манипулация.

Български пациенти разчитат на клиники в Турция, където също се извършва манипулацията.

Един от най-известните специалисти в южната ни съседка е д-р Яман Токат, който е извършил първата трансплантация от жив донор. Популярна клиника в Турция е Gaziosmanpasa Hastanesi.

Подробни симптоми и признаци на цироза

Симптоми на цироза се появят не при всички пациенти. Около 12-20% имат асимптоматична болест.

Тя остава такава до етап, в които се проявяват обезпокоителни признаци като жълто оцветяване на кожата и асцит – увеличение на корема поради натрупване на течност в него. Ето и какви са подробните симптоми и признаци, с които протича цироза.

Общите обезпокоителни симптоми на цирозата

Общите обезпокоителни симптоми на болестта изглеждат по следния начин.

Общо влошаване на здравословното състояние е един от признаците, че в тялото се случва нещо нередно и в случая в черния дроб.

Пациентът се оплаква от усещане за пълнота в корема. При намаляване количеството на газовете, състоянието му се подобрява.

След употреба на алкохол, прием на лекарства или вдигане на тежки предмети се усеща болка в десния горен квадрант.

Причината за това може да се търси в увеличаване на притока на кръв към капсулата на черния дроб и нейното разтягане.

Болката отшумява от само себе си. Но лекарства като но-шпа и спазмалгон в случая са неефективни.
Друг специфичен симптом за цироза е усещането за ситост и пълнота на стомаха дори и след консумацията на малки порции храна. Характерно за пациентите с това заболяване е желанието им да се хранят бързо.
Периодични колебания на телесната температура (спад и покачване) също са възможни.

Кървене на венците при миене на зъбите е друг тревожен симптом, на който следва да обърнете внимание.
Без видима причина и при нормално налягане се наблюдава кървене от носа при пациентите с цироза. Това се дължи на повишено налягане в порталните вени и намаляване съсирването на кръвта.

Болки, безсъние, асцит (едема, подуване на краката), високо кръвно

При цироза болки се появяват в горния десен квадрант. Те най-често са провокирани от прием на алкохол, лекарства или от натоварване с тежки предмети.

Възможна е появата на тактилна болка в областта на краката и ръцете.

Безсънието е друг тревожен признак, на който пациентите често не обръщат внимание. Обикновено то се разглежда като признак на последния етап от развитието на цироза.

За пациентите с цироза е типичен и асцитът. Първоначално се проявяват болки в корема, локализирани в различни области.

Налице силна отпадналост. Периодично е възможно пациентът да се оплаква от повръщане.

Болката в десния горен квадрант периодично се измества в левия горен квадрант. Дължи се на увеличен далак.

Коремът се увеличава и не се прибира дори след диета. В предната част на корема се появяват вени, които са забележими.

След 6-24 месеца от началото на асцита се развива кахексия. Този период е свързан с голямо изтощение и отпадналост на пациента. Наблюдава се още рязко намаляване на теглото. Кожата става бледа. Отпуска се. Добива специфичен жълтеникав оттенък.

Едема е друг специфичен симптом на цироза, който включва подуване в различни части на тялото. Дължи се на застоя на течности. Пациентите с цироза се оплакват и от подуване на краката.

Специфични за заболяването са и периоди на слабост. Пациентът се оплаква не само от ниско кръвно налягане. Възможно е то да се повиши.

Заболявания на бъбреците, анемия, варици (разширени вени)

При чернодробни патологии и по-конкретно цироза, страдат и бъбреците. Причина за това са настъпилите в резултат от развитие на заболяването смущения  в диурезата.

Резултатът е  подуване на лицето, загуба на апетит, намаляване на количеството на урината. По-високата бледост на кожата също сигнализира за подобен проблем.

Разширени вени са друг симптом на чернодробна цироза. И тук вина има повишения натиск върху капилярните стени в резултат от застоя на течности.

Цирозата води и до изменения в кръвната плазма, които най-често се изразяват в спад на хемоглобина и развитието на анемия. В даден етап от заболяването е възможно да се наложи кръвопреливане.

Липсата на специфичен кръвен протеин, която се наблюдава при цироза, се разглежда като анемичен синдром.

От друга страна всяка аномалия в стомашно-чревния тракт води до дефицит на витамин В12. Това е предпоставка за развитието на заболяването, свързано с недоимък на желязо (анемия).

Гърчове, гадене, диария (разстройство), подут корем

Стомашни неразположения като гадене, диария и подут корем са сред възможните признаци за наличието на цироза.

Първоначално пациентите се оплакват от метеоризъм, гадене и  повръщане. Отделената при повръщане маса е кафява на цвят.

Стомашните неразположения в случая се дължат на смущенията в храносмилателната дейност. Болният черен дроб повлиява негативно върху производството на жлъчка, която е жизненоважна за нормалното протичане на храносмилателните процеси.

Появата на гърчове също не е изключена при цироза. Но това обикновено се случва в по-напреднал етап, когато заболяването нанася поражения върху нервната система.

Чревно кървене, кръв в изпражненията, халюцинации

Черният дроб е орган, който участва пряко не само в самопречистващите процеси в нашето тяло. Той е пряко свързан и с храносмилателните процеси. Участва активно в производството на жлъчка, която е жизненонеобходима за правилната храносмилателна функция.

Напълно обяснимо е проявление на смущения в дейността на храносмилателния тракт.

Чревно кървене е един от симптомите на цироза. Обяснение за него се търси в намаленото количество произвеждана жлъчна течност в резултат от развитието на чернодробната патология.

В случая страда стомахът. Това страдание се изразява чрез чревно кървене, което преминава и в изпражненията. Възможна е появата на черни изпражнения в резултат от стомашно-чревното кървене.

Честа смяна на настроението, изпадането в депресия и халюцинации са други възможни признаци на цироза.

Бялото на ноктите се увеличава

цироза симптоми нокти

Бялото на ноктите се увеличава и те стават чупливи, зъбите се клатят

Симптом за цироза са и промени в цвета и здравината на ноктите. Увеличение на участъка, оцветен в бяло, е признак за коментираната чернодробна патология. Освен това ноктите стават по-чупливи.

Засегнати от заболяване се оказват и зъбите, които започват да се клатят на пръв поглед без причина и след това постепенно опадват.

Симптоми по етапи в развитието на цироза и тяхното лечение, стадии

Всеки етап от заболяването протича с конкретна симптоматика. Спрямо тези симптоми се определя етапа на заболяването и се назначава лечението. Ще се спрем  на симптомите във всяка фаза.

Но не забравяйте, че тя може да бъде определена единствено от специалист. Не отлагайте посещението при него при наличието на следните симптоми.

Начален стадий и втора степен

Началният стадий на цироза е етапът, в който заболяването е все още в латентна форма. За него не са специфични биохимични аномалии. Обикновено в този етап шансовете за поставяне на диагноза клонят към нула.

Втората степен от развитието на цироза е субкомпенсационна. За нея са типични клинични прояви, показващи, че нещо не е наред в нашия черен дроб.

Сред първите симптоми за наличието на заболяването са загуба на апетит, пожълтяване на кожата и бялото на очите. Кожата става суха и сухотата й се усеща при допир.
Пациентът се оплаква от горчивина и сухота в устата. Изпражненията стават редки. Провокирани са най-често от консумацията на мазни храни. Типични са и оплакванията за сърбеж по кожата. Налице е и умора, която е постоянна.

Забелязват се жълти петна по клепачите – ксантоми и ксантелазма. Налице е и повишена раздразнителност, която може да е съпроводена с рязка смяна на настроението.

Лечението в този случай е насочено към защита на черния дроб, предотвратяване на възможните усложнения и овладяване на симптоматиката.

Напреднал стадий

Напредналият стадий на цироза се характеризира с влошаване състоянието на пациента. Преходът от втори към напреднал стадий на заболяването се изразява с декомпенсация.

Това е отлагането на течност в корема. Подуването на корема е признак за развитието на цироза. Наред с това се проявяват симптоми като гадене, повръщане, кръв в изпражнения.

Наблюдава се тъмна фекална маса и тъмен цвят на отделената при повръщане маса.

Предписва се лечение, чиято цел е да се подкрепи чернодробната функция и да се изхвърли излишната течност. То включва хепапротектори, диуретици. Възможно е да се предпишат имуномодукатори или хормонални препарати.

Пациентът трябва да спазва стриктно препоръките за хранене и почивка, които лекарят е предписал. Назначават се периодични изследвания, които показват до колко заболяването се повлиява от назначената терапия.

Симптоми и лечение в последен стадий, терминален. Кома

За съжаление много от процесите, протичащи с крайния стадий на патологията, са необратими. Засегната в този етап е не само чернодробната функция, но и дейността на храносмилателната, нервната, хормоналната и кръвоносната система.

Нервните тъкани се увреждат в резултат от натрупването на амоняк, който е основен отпаден продукт от метаболитните процеси.

В този етап чернодробната тъкан е с намален обем. Специфична е камениста структура. Чернодробните клетки напълно са загубили способността си да се регенерират.

Диагностицирането на заболяването на този етап е най-лесно заради ярко изразените симптоми.

Тургорът на кожата е вложен. В резултат от това тя изглежда вяла и отпусната, а цветът й е жълт. Коремът става огромен заради голямото количество събрана течност.

Силно е изразена е оточността в периорбиталната област, крайниците и лицето. В предната част на корема се наблюдава мрежичка от вени. Възможна е и краткосрочна треска, която в случая е обусловена от развитието на инфекция.

В терминалния последен етап на патологията се задълбочава развитието на декомпенсация. Пациентите се нуждаят от незабавна хоспитализация с цел поддържане функционирането на засегнатите органи и системи.

Непредвидима опасност в крайния етап на заболяването е поява на стомашно кървене, енцефалопатия и изпадане в кома.

В последния случай изходът е фатален. Енцефалопатията протича с рязка и необяснима смяна на настроението – от еуфория в депресия и обратно.

цироза на черния дроб, лекува ли се цирозата?

Цироза на черния дроб протича с различни симптоми в различните стадии на заболяването.

Наблюдава се още разстройство на съня, смущения в говора, загуба на ориентация за място и идентичност. Неминуемо настъпва мозъчно увреждане, което става причина за смъртта на пациента.

В последната фаза на заболяването е възможно развитието на бактериален перитонит в резултат от усложнява на асцита.

В термалната фаза е възможно е развитието на злокачествено чернодробно образувание.

Консервативното лечение е единствената възможна превантивна мярка. А единственото възможно лечение в крайния етап на цироза е трансплантация на черен дроб.

Лабораторни изследвания, кръвни, урина, стойности

За диагностициране на цироза и проследяване състоянието на пациента се назначават изследвания на кръв и урина. По стойностите на лабораторните показатели се правят изводи за развитието на заболяването и актуалното състояние на пациента.

Цироза и билирубин, нисък хемоглобин, левкоцити

Билирубинът е пигментен метаболитен продукт, който се произвежда от разпадането на червените кръвни клетки чрез унищожаване на хемоглобина.

Билирубинът се обработва в черния дроб и съответно се оцветява урината и изпражненията в определен цвят. Той е основният маркер за наличието на цироза.

Нормалните му стойности изглеждат по следния начин:

  • Общ билирубин – от 5.1 до 17 ммол \ л
  • Индиректен билирубин – от 3.4 до 12 ммол \ л
  • Директен билирубин от 1.7 до 5,1 ммол \ л

Повишението на някоя от тези стойности е съмнение за наличието на цироза. Но не винаги повишението на билирубин доказва чернодробен проблем. Възможно е да се дължи на лезии на панкреаса, на кръвопреливане или на прием на лекарства.

Както вече пояснихме повишението на билирубина е за сметка понижението на хемоглобина. Ниските му стойности са признак не само на анемия, но и на цироза. За поставянето на втората диагноза се проследяват и останалите кръвни показатели.

Ниският хемоглобин е признак за цироза, само когато са налице и аномалии в стойностите на другите кръвни показатели като албумин, билурин и чернодробни ензими.

Ниските стойности на хемоглобин са под 120 g/l при жените и под 140 g/l при мъжете.

При наличието на инфекция левкоцитите увеличават своята производителност. В резултат от това се наблюдава забавяне в утаяването на еритроцитите.

Референтните стойности на левкоцитите при здрав възрастен човек са 4–9×10 нa 9-тa степен. Това означава, че в един литър кръв тяхното съдържание е между 4 и 9 милиарда. Показатели над тези стойности дават подов за съмнение за наличието на инфекция (в случая чернодробна инфекция).

Чернодробни ензими асат и алат (ASAT и ALAT)

Биохимочните промени в черния дроб могат да се проследят и чрез стойностите на чернодробните ензими асат и алат. При проблем с черния дроб техните стойности се повишават. Повишаването на активността им е право пропорционална на степента на некроза на тъканта на черния дроб.

Повишение на ALAT от 1,5 до 5 пъти над нормата се счита за нормално. Обикновено две седмици преди развитието на жълтеница и хепатит, стойността на серума се повишава.

Стойностите на ALAT  при чернодробен проблем варират от 500-3000 IU / L.

Умерено нарастване на другия чернодробен ензим ASTсе наблюдава при обструктивна жълтеница и при пациенти с метастази в черния дроб и цироза.

Проследява се съотношението ALT /AST. Обикновено то е равно на 1.33. При чернодробни заболявания показателят е под тази стойност.

Обикновено повишението на чернодробните ензими е съпроводено с повишение на билирубина. Също така увеличение бележат и алкалната фосфотаза и LDH. Паралелно с това се наблюдава рязко спадане на албумина. Намаляват и всички показатели, показващи скоростта за съсирване на кръвта.

Изследвания със скенер, ехография

При диагностицирането на цироза се назначават скенерни и ехографски изследвания. Най-ефективните методи са ултразвук, радионуклид, лапароскопия и биопсия.

Чрез ехография се проследяват измененията в големината на черния дроб, стадия на декомпенсация, хетерогенността на паренхима и неговата плътност.

Чрез скенер (компютърна томография) се установяват измененията по лумена на хранопровода и стомаха. При пациентите с цироза се наблюдават разширение в хранопровода.

Хистологично изследване, при което се изземва част от некротичната тъкан, помага да се установи причината и степента на увреждане.

Видове цироза

Няколко са клиничните форми на цироза. Ще разгледаме видовете на тази чернодробна патология, класифицирани според причината за нейната поява (токсични вещества, разклатен имунитет, друго заболяване или вирус) и морфологичните изменения (увеличаване или намаляване на черния дроб, както и изменения в структурата му).

Според причината: Алкохолна и кардиална цироза. Безопасно ли е да се пие бира или бяло вино?

Кардиална цироза, известна още като застойна, се разглежда като последствие от сърдечна недостатъчност. В този случай сърдечният проблем се разглежда като причина за възникване на чернодробната патология.

Чернодробните клетки атрофират в резултат от недостатъчния приток на кислород към тях. За пациентите са типични оплаквания като подуване на корема, болки в горната му част и в дясното подребрие.

В случая трябва да се проведе паралелно лечение на сърдечния и чернодробния проблем.

Както и името й показва, алкохолната цироза се дължи на честата консумация на алкохол. Тук вина имат токсичните вещества в алкохолните напитки, които се натрупват в черния дроб.

В рисковата група са мъжете между 40-45 години. Първоначално патологията остава незабелязана. Протича с увеличение на черния дроб.

В процес на развитието на заболяването се наблюдава загуба на апетит и на телесна маса в горната част на тялото, алопеция и метаболитни нарушения.

Алкохолна цироза води до портална хипертония и безплодие. Първоначално не се наблюдават изменения в биохимичните показатели на кръвта.

При алкохолна цироза е забранена дори консумацията на вино и бира. Установено е, че ако в продължение на пет години ежедневно консумирате по 4 халби бира или бутилка вино, цирозата е неизбежна. Количеството е наполовина за жените.

Портална цироза

Това е най-често срещаната цироза. Протича с портална хипертония, от където е и името й. При нея в началния етап са специфични силно изразен метеоризъм и чести кръвотечения от носа.

Появява се и асцит с болка в корема, която има различна локация. Между 6 и 24 месеца са необходими заболяването да навлезе в следващ етап – кахексия.

Проявява се със спад в теглото, бледа и отпусната кожа, хипотония и стомашен кръвоизлив. Следващият етап от заболяването е чернодробна кома. Обикновено порталната цироза протича с други видове заболявания, свързани с чернодробната функция.

Вирусна цироза

За вирусна цироза говорим, когато тя е била причинена от вирус. Най-често става въпрос за вирусите на хепатит В и С. Счита се, че пациентите, които са прекарали тези заболявания са с по-висок риск от развитието на цироза.

При тях е възможно чернодробната патология да се развитие години след прекараната инфекция.

Билиарна или автоимунна цироза

За билиарна цироза е характерно увеличение на дроба. В случая неговата повърхност остава фина. Този вид цироза протича с продължителна холестаза. Дължи се на нарушени метаболитни функции и трансформация на жлъчните киселини в токсични съединения.

Продължителната холестаза води до увреждане на клетъчните мембрани. Специфично за този вид цироза е, че кожата освен жълтеникава и суха, става и много груба.

Появява се хиперпигментация в горната област на големите стави. Типични са нея са болки в епигастриума, стомашно кървене, отслабване и дори анорексия.

Билиарната цироза се разглежда като автоимунно заболяване. При него имунната система атакува чернодробните клетки и постепенно ги унищожава.

Хипертрофична

При хипертрофична цироза постепенно се увеличават симптомите, с които протича тя. Първо се проявяват признаците на холестаза. Изразява се в пожълтяване на кожата, сърбежи и трофични поражения по кожата. Леталният изход настъпва в резултат от вътрешен кръвоизлив.

Компенсирана

Компенсирана цироза е състояние, което се свърза със силно изразено фиброзиране на черния дроб. Първоначалната симптоматика отново е свързана с подуване на корема. В процес на развитие на патологията се повишава декомпенсацията, която е свързана с подуване на корема и крайниците.

Декомпенсирана или атрофична цироза

Декомпенсирана чернодробна цироза е известна още лекарствена (медикаментозна, токсична). Тя се дължи не само на консумация на алкохол, но и на лекарства. При нея са на лице необратими усложнения. Предизвестник за развитието й е появата на жълтеница. 

Декомпенсираната цироза е известна още като атрофична. Специфични за нея са два етапа  – предасцитен и асцитен. Първият стадий е с продължителност между 3 и 5 години. Той протича със слабост, виене на свят, подуване на корема, спукани капиляри, горчивина в устата, метеоризъм, безсъние.

Във втори етап подуването на корема става нетърпимо. Кожата в областта е със спукани капиляри. Опъната е и това създава постоянен дискомфорт за пациента. Прогнозите са неблагоприятни.

Според морфологичните измения: Макронодуларна и микронодуларна цироза

Според морфологичните изменения, които настъпват в чернодробната тъкан, цирозата се дели условно на два вида: микро- и макронидуарна.

При микронодуларна цироза цялата повърхност на черния дроб се състои от трапчинки. Специфично е и увеличение размера на този орган.

За макронодуларната цироза са специфични неравностите по повърхността на черния дроб. Те се дължат на локализирането на голяма възлова деформация.

Наследствена ли е? Детска цироза

Отговорът на въпроса дали цирозата е наследствена не е 100% категоричен. Факт е, че някои наследствени заболявания могат да отключат чернодробната патология.

Също така е факт, че пациентите в чието семейство има болен от цироза, трябва да бъдат изключително внимателни. Счита се, че при тях рискът е повишен.

Според някои учени на наследствена предразположеност се дължи цирозата при деца. Въпреки, че подобни случаи не се проявяват често, факт е, че има и деца, болни от цироза. При тях заболяването се проявява обикновено около 14-годишна възраст.

Индийски учени са установили, че консумацията на мляко, варено в медни съдове, причинява цироза при децата.

Друго изследване сочи, че за жените, които приемат противозачатъчни има по-голям риск за развитието на цироза. Съответно и техните деца са по-застрашени.

Заразна ли е?

Цирозата е заболяване, с което не може да се заразим при контакт с болен. Не се притеснявайте, ако сте били в контакт с човек, болен от това заболяване.

Цироза на белия дроб (склероза)

Цироза на белия дроб е патология, която се разглежда като усложнение от туберкулоза. Заболяването е известно още като склероза на белия дроб. Протича с образуване на уплътнения в белия дроб. В резултат от това бронхите се заместват изцяло от съединителна тъкан, стават чупливи и се свиват.

В комбинация със сърдечна недостатъчно, белодробната цироза води до развитието на фибром.

Подобни и свързани заболявания, усложнения

Чернодробната цироза е свързана с други заболявания. Усложненията от развитието на тази патология също водят до различни заболявания.

Стеатоза

Стеатоза е заболяване, което е свързано с омазняване на черния дроб и увеличаване на размера му. В третия етап от своето развитие стеатоза се трансформира в цироза.

Причини за омазняването и съпътстващото го увеличаване на размера на черния дроб, може да се търси в метаболитни нарушения.

Фиброза

Фиброза е заболяване, което всъщност се разглежда като защитна реакция на организма при увреждането на даден орган. В случая черен дроб – фиброза се появява пет години след развитието на патологичния процес.

Свързана е с проблеми в структурата на черния дроб в участъците, където има пролиферация на съединителна тъкан.

Фиброзата се развива изключително бавно, но все пак има някои симптоми, които известяват за нейното наличие. Това са болки в областта  на черния дроб, гадене, умора.

Декомпенсация на черния дроб

Обширната фиброза се назовава декомпенсация на черния дроб. В случая “обширна” означава, че черният дроб не функционира правилно е животът на пациента е под сериозна заплаха.

Цироза и диабет

Диабетът е заболяване, което се разглежда като метаболитен синдром. Във връзка с това той също може да стане причина за чернодробното увреждане. Причината за това е, че захарта в кръвта се обработва от черния дроб. Това обяснява връзката между двете заболявания.

Цироза и чернодробна енцефалопатия

Чернодробна енцефалопатия е едно от усложненията, възникващи в резултат от развитието на цироза. Причината за това усложнение е нарушената детоксикационна функция на черния дроб. В резултат от това в него се наслагват токсини (най-опасният от тях е амоняк).

Това води до чернодробна енцефалопатия. Симптомите, с които протича усложнението са безсъние, проблем с концентрацията и безсъние.

Цироза и хепатит

Различните видове хепатит (С, Д и В) са сред възможните причини за развитието на хепатит. Към тях се включва и автоимунен хепатит. Като цяло чернодробните паталогии са сред възможните причини за развитие на цироза.

Надяваме се, че сме били максимално от полза за Вас в материала ни за коварната цироза. Ако това е така, молим да го споделите в мрежите, за да достигне по-широка аудитория. Благодарим Ви предварително, че оценявате и споделяте материалите ни!

Цироза на черния дроб. Лекува ли се и как? Етапи и лечение
5 (100%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Цироза на черния дроб. Лекува ли се и как? Етапи и лечение

  1. Никъде до сега не съм срещал толкова подробна и обяснена на “нормален” език информация ! БРАВО ! БЛАГОДАРНОСТИ!

  2. Изобщо бгбилка имат едни от най-изчерпателните, съдържателни и полезни статии в интернет.
    Наблюдавам ви! :)))

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *