Беладона: Лек или отрова? (Изчерпателно ръководство за употребата й)

Лечение с беладона като хомеопатия и билка. ☠ Супозитории.☠ При температура и кашлица. ☠ При колит и сърцебиене. ☠ Отровата атропин.

Още в текста: ☠ Чай, настойка, отвара, екстракт. ☠ При менопауза. ☠ При отит. ☠ За зъби. ☠ При фарингит. ☠ Сравнение на продукти, приложение. ☠ Вибуркол. ☠ Беладона от 9, 15 и 30 ch. ☠ При ечемик или конюнктивит.

Принцип на действие, прием, дозировка на отровата атропин за лечение

Известната като отровно растение беладона всъщност е лек при куп здравословно проблеми. На народните лечители ефектите от приложението на тази билка са известни от 1500 години.
И днес продължаваме да се лекуваме с това растение. То ни е познато под формата на хомеопатичен лек и го използваме предимно в тази форма.
Като растение то е много опасно за човека. Това не важи за животните, които безпроблемно приемат беладона.На тях растението не вреди.

Атрактивно е присъствието на веществото атопин. То блокира М-холинорецепторите. Действието на растението и в частност на това вещество се изразява в притъпяване чувствителността към ацетилхолина.

По този начин се блокира предаването на нервни импулси от засегнатия орган към свързаните с него нерви. Това означава, че отровата атопин има болкоуспокояващо действие. И тук с пълна сила важи максимата, че отровата може да бъде и лек. Разлика е просто в дозировката.

Неминуема възниква въпросът в каква доза е допустимо да се приема отровата атопин, за да се постигне болкоуспокояващ ефект.

Беладона

Беладона е силно отровно растение.

Заболявания, при които се допуска употребата на отровното вещество, са язви, панкреатити, гастрити. Назначава се още при колит, проблеми с червата и заболявания, свързани с пикочните пътища.

От 0,25 до 1 мг е дозата атропин, която може да бъде прилагана между един и три пъти на ден. Това е количеството за перорален прием.

Ако се наложи да се приема интравенозно или интрамускулно, дозировката остава същата. Но броят на приемите се променя. Те стават един или два на ден.

Във вид на капки за очи отровата атропин се прилага три пъти на ден в дозировка от една-две капки.

Ако целта е разширение на зеницата дозата е 1-2, но приложенията се осъществяват по един-два пъти на ден.

Максималното допустимо количество за еднократен прием е 1 мг. А за ежедневен прием – 3 мг.

Как се дава беладона като хомеопатия, при какви симптоми?

Беладона като хомеопатичен лек се използва от доста дълго време. Тя се използва не само за производството на монопрепарати. Използват я й като активатор в хомеопатични препарати, предназначени за лечение на дихателните пътища и пикочните система.

Предписва се още и при нервни заболявания, ревматизъм и заболявания на храносмилателния тракт.

Ето и как да приемате беладона като хомеопатия в конкретните случаи и ситуации.

За деца и бебета

За деца и бебета беладона е подходящ хомеопатичен лек. Максималното количество, в което може да се приема е по пет гранулки 9 CH на всеки час.

Но в случая е задължително да се консултирате със специалист. Дозите, които ще споделим с Вас са само ориентировъчни.

Лечението с хомеопатични лекове, в това число и с беладона, може да бъде назначено единствено от хомеопат. В случая и личният лекар не може да помогне.

За лечението на бебета и деца хомеопатичният лек може да помогне в множество аспекти. При висока температура е едно от най-честите приложения на беладона като хомеопатия.

При скарлатина, обриви и морбили също може да се даде беладона  на детето.

Belladonna едно от от най-популярните лекарства, предписвани при напикаване. Предполага се, че в основата на това заболяване е повишена възбудимост на  детето.

На деца с конвулсии също може да се дава беладона. Дори и при редки приеми на препарата един-два пъти в месеца може да се намалят значително епилептичните гърчове.

Честотата на атаките намалява значително. Но условието е паралелно с това и през останалото време да се приема калций.

Беладона може да окаже положително въздействие и при заекване. Добре и след отстраняване на проблема да се продължи с приема на хомеопатичния препарат.

Беладона при температура

Вelladonna е мощен антипиретик. Препаратът се предписва за сваляне на висока температура.

Индикациите за допустимост на лечението с препарата изглеждат по следния начин – разширени зеници и видими пулсации на сънните артерии. Общото състояние се влошава от прохладата. Пациентът изпитва нужда да е на топло.
Навременното прилагане на Belladonna деца с грип и температура предотвратява опасни заболявания на нервната система.

Препаратът трябва да се прилага най-малко 3-4 пъти на ден за намаляване на телесната температура.

При променливи стойности на телесната температура, придружени с обилно изпотяване, се предписва  9СН. Необходимо е на пациентът да се дават по пет гранулки от лекарството през интервал от 15 минутки. Приемите продължават до овладяване на ситуацията.

След спадане на температурата не преустановявайте веднага приемите. Продължете да приемате същото количество от хомеопатичния препарат. Но само по 3-4 пъти на ден.

Единствено хомеопат може да назначи точната доза и лечение. За смъкване на температурата беладона може да се съчетае със Страмониум, Хамомила, Аконитум и други препарати.

При менопауза, вазомоторни вълни, топли, студени

Менопаузата протича с куп неприятни симптоми. Безспорно най-мъчителни за всички дами са вазомоторните вълни, които могат да бъдат както топли, така и студени.

Но и в този случай хомеопатията и по-специално беладона идва на помощ. Благодарение на този хомеопатичен  лек е възможно да се замести хормоналната терапия и пациентката да се чувства много добре.

Беладона се препоръчва и на жени в менопауза, които се оплакват от топли вълни, изразяващи се в затопляне на главата. Неприятният симптом настъпва внезапно. Обикновено е придружен със силно зачервяване и ускорен сърдечен пулс.

От коментирания препарат в концентрация от 9 CH е необходимо дамите да приемат по 5 пилули 3-4 пъти на ден.

При отит и болки в ухото

При отит и болки в ухото, протичащи с неприятни пулсиращи усещания, спасение също е беладона. Към нея трябва да посягате на всеки половин час, докато болката отшуми окончателно. Количеството, което трябва да се приема е по пет гранулки на прием.

След като пулсиращото болково усещане отшуми, приемите трябва да се разредят. Дозата остава същата. Но приемите са три или четири за деня.

При скарлатина

Типичните за скарлатина симптоми се повлияват благоприятно от Belladonna.

Ярко изразената симптоматика включва висока температура, силно изразено зачервяване на кожата, нервни разстройства. Гърлото е ярко червено. Кожата се зачервява.
Беладона, приемана при скарлатина, помага да се предотвратят усложненията, свързани с функциониране на бъбреците.

При това заболяване от хомеопатичния лек се приемат по пет гранулки на всеки два часа.
За болни зъби и при никнене

Беладона е и с доказани терапевтични ефекти при стоматологични проблеми. При остър абсцес или след извършване на хирургична интервенция, препаратът облекчава пулсиращата болка. Често тези състояния протичат с повишение на температурата.

В случая хомеопатите най-често препоръчват да се приемат по пет гранулки през интервал от два часа.

При периодонтит, пулпит и стоматит също е препоръчителен прием на беладона. Препоръчва се отново дозировка от пет гранулки, които се приемат по 3-4 пъти на ден.

Може да съчетаете лечението с употреба на хомеопатична паста за зъби. Но в този случай приемът на кофеин и мента (под всякаква форма) е напълно забранено.

Когато прорязването на млечните зъби е съпроводено с дискомфорт и покачване на телесната температура, беладона също е доброто решение.

В този случай бебето е неспокойно, плаче постоянно. Буди се нощем. Има повишено слюноотделяне. Възможно е повишението на телесната температура да е повече от 39 градуса.

Във всички тези случаи беладона може да се дава на детето. Дозата и в този случай е по пет хапченца. Те се приемат между три и пет пъти на ден в зависимост от остротата на проявяващите се симптоми.

За зачервено гърло, фарингит, настинка, хрема, ангина и кашлица 

Беладона е препарат, подходящ за лечение на зачервено гърло и всички, свързани с това проблеми като ангина, хрема, най-обикновена кашлица, фарингит и настинка.

При остра и раздираща кашлица без отделяна на храчки този хомеопатичен лек е идеалното решение.

При настинка, която протича с усещане за втрисане и повишена температура в областта на главата и студени крайници, беладона е добро решение. В този случай от хомеопатичното лекарство обикновено се препоръчва да се пият на всеки час по пет гранулки (9ch).

В същата концентрация се приема от лекарството и при ангина, но при условие, че тя е нестрептококова.

Пациентът усеща силна и неутолима жажда. Телесната температура се покачва, а преглъщането е изключително трудно. При наличието на тези симптоми от беладона се приемат по пет гранулки на всеки час. Същата е дозировката при фарингит.

Интересно за четене: Още лечения на фарингит с билки, хомеопатия и официалните лекарства

Ако пациентът се оплаква от хрема, протичаща с не много обилен секрет и усещане за сухота в лигавиците, беладона се препоръчва за прием.

Допълнителни индикации, доказващи, че приемът на беладона е уместен, са болки в гърба при кашляне, последващо кихане след скашляне, притискаща болка във врата след кашляне.
Рецептата на д-р Атанас Михайлов при грип

Д-р Атанас Михайлов също препоръчва беладона като средство за справяне с грипа. Той дава препоръка и за още един изпитан от него и от пациентите му лек, който е в състояние да пресече грипното заболяване само за денонощие.

Известният хомеопат препоръчва и прием на познатата ни английска сол в количество от лъжица. Лечебните магнезиеви кристали трябва да разтворите във вода, не повече от 70 мл. Получената течност изпийте на празен стомах.

Задължително е половин час след приема й не пиете и да не консумирате нищо. След като този период изтече е задължително да започнете да приемате топли напитки. Добре е температурата на приеманата напитка да бъде възможно по-висока.

Задължително е приеманите топли напитки да бъдат неподсладени. През следващите 24 часа трябва да приемате единствено топли и неподсладени напитки. Количеството им в никакъв случай не бива да бъде по-малко от 2 литра.

До следващата сутрин не консумирайте абсолютно нищо. Колкото и странно да звучи, именно това е методът за елиминиране на вируса без прием на лекарства. И всичко това се постига само за денонощие.

При хеморагия след раждане

Беладона е препарат, на който може да разчитат и родилките. Особено тези от тях, които се оплакват от хеморагия. Хомеопатичният лек се препоръчва в случаите, когато кръвоизливът протича с отделянето на топла и ярка на цвят кръв.

Дозата се назначава от специалист. Не правете експерименти със здравето си в този деликатен период.

Преди беладона да се предпише на родилката специалистът трябва да се съобрази с това дали тя кърми или не. В първия случай не се препоръчва прием на лека.

При сърцебиене (тахикардия), учестен пулс и високо кръвно

Интересното за беладона е, че като страничен ефект в някои случаи може да доведе до тахикардия. Но е факт, че хомеопатичният лек се предписва на пациенти с това заболяване.

беладона

Беладона се приема при висока температура.

При сърцебиене, което протича с изпотяване, повишена нервна възбудимост, се препоръчва прием на беладона. Най-често в такива случаи хомеопатите препоръчват от лекарството в концентрация 9 CH да се приемат по пет топченца.

Това продължава до отшумяване на състоянието. Няма ограничение в броя на приемите за един ден.

При внезапно раздразнение, настъпващо с повишаване на налягането, беладона също е решението. Тя е един от често предписваните хомеопатични медикаменти на пациенти, при които освен високо кръвно, има и повишен риск от инсулт.

Дозата, в която обикновено хомеопатите им препоръчват да приемат този лек, е 3-4 пъти на ден по 5 топченца.

При слънчево изгаряне и топлинен удар

Оплакванията, свързани със слънчево изгаряне и топлинен удар, се преодоляват лесно с беладона.
Прегряването в резултат от продължителен престой на слънце протича със зачервяване на лицето, пулсиращо главоболие. Възможно е дори сърцебиене.
Кожата изглежда възпалена. Зачервена и се гореща на допир. Ако при Вас са налични всички тези симптоми, решението е прием на коментирания препарат. Количеството е по пет гранулки на всеки два часа.

При инфекциозни болести, възпаления, отоци

При инфекциозни заболявания, всякакви възпаления и отоци хомеопатите разчитат на беладона. Препаратът помага за бързото овладяване на инфекцията и всички неприятни последствия, произтичащи от нея.

Преди всичко спомага за овладяване на болковите усещания. При остри състояния времевите интервали между отделните приеми могат да бъдат съкратени – от половин час до два часа. Дозата отново е пет гранулки.

Препаратът е препоръчителен за прием дори при възпаления на бъбреците и пикочия мехур. Беладона намалява конвулсивната болка. Може да се дава и при наличието на кръвоизлив. До идването на лекаря, тя е добра алтернатива при спешни случаи.

Това хомеопатично лекарство намира приложение и при зъбобол, протичащ с оток, повишена температура и усилване на болката през нощта.

Но в този случай лекарството е само временна алтернатива. Стоматичните проблеми изискват адекватно лечение, което е невъзможно да бъде назначено без посещение при зъболекаря.

При морбили, обриви

При морбили и обриви от всякакъв произход беладона също е приложима. То са още две ценни приложения на хомеопатичния лек, които го правят предпочитана алтернатива при терапията на деца.

При диагнозата морбили беладона се съчетава с еуфразиа официналис. И двата препарата са в разреждане 9 CH. На всеки два часа от тях е необходимо да се приемат по пет гранули.

Когато настъпи подобрение, приемите и приеманото количество се редуцират.

При ечемик или конюнктивит

беладона

През първата година беладона цъфти в този цвят.

Беладона е подходящ за прием лек при очни възпаления като ечемик и конюнктивит. Може да се приема още преди пълното разгръщане на симптоматиката.

В първия случай може да си помогнете с пулсатила и силика. И двата препарата повлияват изключително благоприятно и могат да бъдат съчетавани с беладона.

При конюнктивит признаците, които подсказват, че е допустим прием на беладона, са изгарящо усещане в областта на очите, силно дразнене от светлина и студен въздух. Пулсиращата болка при очни заболявания е още една причина да приемате беладона.

Обикновено количеството, което се препоръчва в случая, е 3 или 4 пъти по пет хапченца. Приемите могат да бъдат и повече. Но назначаването им става единствено по преценка на хомеопат.

При колит 

Беладона е лек, който повлиява благоприятно при колит. Препаратът успокоява спазмите на тънките черва.

На пациенти с колит хомеопатите го препоръчват в доза от пет топченца, приемани три или четири пъти на ден. И тук ще припомним, че преди да приемате беладона при колит, трябва да се консултирате с хомеопат.

Интересно за четене: Още съвети и топ лечения на колит!

Странични ефекти и противопоказания

Заради множеството странични ефекти всички формули, които включват в състава си беладона екстракт, трябва да се използват с изключително внимание.

Дори и най-малкото предозиране с тях се изразява в разширени зеници, сухота в устата. Възможни странични ефекти са още нервни смущения, нарушено уриниране и дори учестено сърцебиене.

Колкото по-голямо количество от лекарството е взето, толкова по-голяма е вероятността за проява на странични ефекти като замаяност, смущения в моторната и двигателната координация, треска и дори халюцинации.

Внимавайте с беладона, защото дори заболяванията, които лекува, е възможно да се проявят като странични ефекти в резултат от предозиране.

Отравяне с лудо биле, както още наричат растението, е друг възможен нежелан ефект от употребата й. Това се случва най-вече при директна консумация на плодове. Те са най-интересни за децата поради приликата им с малки черешки.

Противопоказание за прием на препаратите с това растение има при глаукома.

При бременност и кърмене

При бременност избягването на беладона е задължително. Тази препоръка се дължи на химическите субстанции в растението, които могат да нанесат сериозни поражения върху здравето на майката и плода.

Същата препоръка важи и за прием на препарата и билката по време на кърмене. Но тогава трябва да се избягва и поради още една причина – вероятността беладона да затрудни лактацията.

Видове беладона на гранули на БГ пазара, приложение

На БГ пазара беладона ще откриете не само под формата на познатите ни гранули. Препаратът се предлага още и в течна форма. Както и вид на ректални супозитории. Ето какви са начините за приложение на отделните лекове.

Беладона 30 ch

Беладона, както и останалите монокомпонентни хомеопатични препарати се предлагат в различни разреждания. Спрямо тях и конкретиката на оплакванията се определят количествата за еднократен прием и интервалите между тях.

Беладона 30 ch на Боарон се предлага на цена от 3,67 лв за тубичка. Този остродействащ медикамент е приложим при различни възпалителни процеси. Към оплакванията може да е включена повишена сухота в устата и повишена жажда.

От препарата в тази потенция е допустимо да се приемат по пет гранули на всеки 20 минути до париране на оплакванията. Препоръчва се при радиодермит. Подходящ е за прием и при изгаряния от първа степен.

Беладона 15 ch на Боарон

Цена на опаковка Беладона 15 ch на Боарон отново е 3,67 лв. При възпалителни синдроми от този препарат трябва да се приемат по пет гранулки на всеки час.

Беладона 9 и 5 ch

Цените на беладона в потенция 5 и 9 ch са отново същите – 3,67 лв за опаковка. От тях се препоръчва прием на пет гранулки по общо 4 пъти на ден. След подобрение честотата на приемите се разрежда.

При сухота на  конюнктивата също са препоръчителни тези препарати. Препоръчват се независимо от причината за възникване на проблема – очна инфекция или непоносимост към контактни лещи.

За по-дължи периоди на лечение се препоръчва прием на Belladonna 5СН. Дозата в случая е по пет гранулки на ден. Осъществява се само един прием.

Belladonna Homaccord на капки (Беладона Хомакорд)

Друг вариант за хомеопатично лечение с беладона са капките Belladonna Homaccord. Те се използват при локализирани възпаления като ангина и фурункулоза.

В този хомеопатичен препарат са съчетани хомеопатични разреждания на беладона и ехинацея. Употребата му трябва да се извършва чрез стриктно спазване на предписанията.

Стандартно се дозира в 30 капки дневно (за възрастни), разпределени в три приема.

При остри състояния е възможно дозата от десет капки да бъде приемана на всеки 15 минути. Към този режим на прием може да се придържате в първите два часа.

За най-малките пациенти до две години дозата е 3 пъти по три капчици. Децата до 6 години се лекуват с 5 капки, приемани отново по три пъти на ден.

След тази възраст дозировката и приемите съвпада с тези на възрастните пациенти.

Капките Беладона Хомакорд имат едно съществено предимство – могат да се приемат и от бременни, въпреки съдържанието на алкохол в тях.

Пациентите с чернодробни проблеми, както и тези с епилепсия и високо кръвно, трябва да бъдат изключително внимателни с капките.

ВИБУРКОЛ Н супозитории

Вариантът супозитории, който съдържа беладона, е ВИБУРКОЛ Н. Продуктът се предписва при повишена телесна температура и нервно напрежение.

Възможно е някои пациенти да реагират негативно на употребата на супозиториите заради съдържанието в тях на екстракти от растителното семейство Сложноцветни.

Супозиториите ВИБУРКОЛ Н са подходящи дори за кърмачета от нулева възраст. На тях и на бебетата до 6 месеца се въвеждат ректално най-много по две свещички за един ден.

беладона

Беладона има здрав корен.

При по-големите, както и при възрастни може да се слага по супозитория по 2-3 пъти на ден. Когато остротата на симптоматиката намали своя интензитет, приемите могат да бъдат редуцирани до един-два на ден.

Освен екстракт от лудо биле, препаратът съдържа още екстракти от пулсатила, живовляк и лайка.

Цената на опаковка с 12 свещички е около 11 лв.

Екстракт от беладона (Extractum Belladonnae siccum)

Екстрактът от беладона (Extractum Belladonnae siccum) представлява извлек на спиртно-водна основа. В зависимост от суровината, полученият екстракт е с различна концентрация на алкалоиди.

Когато е използва сухата билка за направата на екстракт, алкалоидното съдържание възлиза на 0,7-0,8%.

Процентът скача в интервала между 1,4% и 1,6%, когато е използвано растението лудо биле в свеж вид.

Този извлек е известен още като гъст екстракт. Той се използва за лечението на инфекциозни и възпалителни заболявания при животните.

На конете се дава в количество от 0,5 до 4 грама. От едрите домашни животни от 1 до 5 грама. За дребен рогат добитък количеството е от 0,1 до 0,5 грама.

Екстрактът се дава и на кучета. За тях еднократната доза е в интервала от 0,02 до 0,03 грама. Предписват се около 2-3 приема за един ден.

На кучета се препоръчват и капките Зеленин. От тях се дават за вътрешен прием по 15 капки. Примите са общо два или три за деня. А цялото лечение трае 3 дни.

Бекорбон, бепасал, белалгин са таблетките, в които може да откриете екстракт от беладона. Те се препоръчват при стомашен катар, запек и спастичен колит.

Беладона като растение, (цвете) билка

Беладона или още лудо биле е многогодишен растителен вид. Принадлежи към голямото растително семейство Картофови – Solanaceae.

В чуждестранната литература ще го откриете със следните наименования – на латински език е Atropa belladonna. На английски език ще го срещнете като Deadly Nightshade.

На немски език е Schwarze Tollkirsche. На испански език La belladona. На руски ще го откриете Белладонна, а на турски език като Güzelavrat otu.

Коренището на беладона е многоглаво, с цилиндрична форма. Размерът на неговия диаметър е около 8 см. Коренът е изключително здрав.

Стъблото на растението расте до височина от един-два метра. То е винаги изправено. Има множество разклонения. Понякога има оттенъци в лилавата гама.

На цвят листата са тъмно зелени. Отличават се с яйцевидна форма. Големината на листовете в горната и долната част на лудо биле винаги е различна.

Чашка на беладона е тръбеста. Състои се от пет дяла. На цвят е лилава. В средата има няколко жълтеникави близалца.

Времето за цъфтеж зависи от възрастта на лудо биле. През първата година цъфти юли-август. По-възрастните растения цъфтят от месец май.

Плодчетата приличат на малки черешки.

Беладона ще откриете край пътищата, в близост до храсталаци и светли места.

Бране на листа и корени и рецепти

С лечебна стойност са корените и листата на растението беладона, познато още като лудо биле. Ето и какви са специфичните особености при брането и сушенето на тези части.

Корен от лудо биле

За да си набавите корен лудо биле е необходимо да намерите добре развито растение. Оптимално развитие на кореновата система се постига във възрастта 2-5 години.

Периодът, в който се вадят лечебните корени от почвата, е задължително след като плодовете достигнат зрялост. Това се случва или в края на летния, или в началото на есенния сезон.

След като извадите корените по почвата, необходимо е да ги измиете. Сложете ги в гевгир, за да се изцеди водата от тях.

Друг важен момент преди сушене на извадените корени беладона, е тяхното нарязване. Режат се на ленти. Всяка от тях трябва да бъде с дължина от 8-10 см.

Сушенето протича на сенчесто място, което трябва да е с добра вентилация на въздуха. Процесът може да бъде извършен и в сушилня. Изискването е температурата в нея да не превишава 50 градуса.

Корените, които ще се сушат, трябва да се разстелят на пластове с дебелина най-много до 5 см. В процес на сушене е необходимо да се разбъркат един или два пъти.

Напълно изсушени са, когато изсъхнат напълно и допир са чупливи.

Лист от лудо биле

Набраният лист от лудо биле се суши също на редове. Листата трябва да се разстелят върху рамки. Препоръчителна е дебелина на пластовете около 1-2 см.

И в този случай е необходимо с процес на сушене листата да се разбъркат. За сушенето изберете място с добра аерация.  Ще познаете, че сушенето им е приключило, когато при допир техните жилките им са чупливи.

Чай от корени на беладона, отвара при болки в ставите

От корените на беладона се приготвя лечебна отвара. Този чай в никакъв случай не бива да бъде приеман вътрешно.

Вземете 10 грама стрити корени от беладона и ги залейте с чаша преварена вода. Оставете сместа на огъня в продължение на половин час. След това я оставете да се охлади за около 10 минути и след това я филтрирайте.

Приготвената отвара се използва при болки в ставите. Но с нея единствено се правят компреси или се използва за втриване в проблемните области на тялото.

Настойка при лечение на паркинсон

Тази настойка с лудо биле се използва за лечение на болестта на Паркинсон. За нея са необходими 30 грама изсушени и счукани корени. Смесват се със 100 грама активен въглен.

Към всичко това се добавя 750 мл сухо бяло вино и се нагрява на котлона в продължение на 10 минути. След това се отстранява от огъня.

Готовата отвара трябва да се настоява за 20 минути. От нея приемайте по лъжичка 3 пъти дневно преди хранене. Лечението продължава 3 дни.

Три часа след приготвянето на настойката е необходимо да се приеме индийско орехче (една щипка). Вместо него може да сдъвчете малко парченце корен от тръстика.

При пулсиращо главоболие или мигрена 

При мъчително пулсиращо главоболие или мигрена опитайте този лек. За неговата направа се необходими десет грама беладоната листа. Добавете към тях половин чаша 96% алкохол.

Алкохолът трябва да ги покрие напълно. Сместа трябва да оставите на тъмно място. Там престоява в  продължение на една седмица.

След това не забравяйте да я прецедите. При проява на горните оплаквания пийте по 5-10 капки. Лекът се препоръчва и при холецистит.(Още за кошмарната мигрена и изпитани методи за овладяването й)

Тинктура при астма

С беладона лист може да приготвите и лек против астма, който съдейства за облекчаване на дихателната дейност. За него са необходими 10 грама листа, които се заливат със  100 мл 40% алкохол.

От тази тинктура е необходимо да се приемат по 5-10 капки. Освен за облекчаване на дишане, лекарството се препоръчва още и като средство колики, диария и безсъние. Народните лечители го препоръчват още при тумори, рак на гърдата и инфилтрация.

Като отрова, атропин

Лудото биле в древността е било използвано като отрова. Още древните римляни открили, че в растението се съдържа отровно вещество. Това е атропинът, който днес се използва за производство на лекарства.

Преданията гласят, че съпругите на Август и Клавдий са мазали върховете на стрелите с отровното растение.

Смъртоносна доза

Абсолютно цялото растение лудо биле е отровно. Между три и пет плодчета от него могат да станат причината за фатален изход, ако са консумирани от дете.

Количеството е по-голямо за възрастни. За тях смъртоносни са около 20 плодчета.

Следва да отбележим, че най-опасни са зрелите плодове. Поради сладникавия им вкус от тях е по-вероятно да се консумират по-големи количества.

Признаци на отравяне с беладона

Признаците, по които ще познаете отравяне с беладона, са следните – прекомерна сухота в устата, загуба на координацията, поява на гърчове. Силно зачервяване на лицето и повишение на телесната температура са други два признака, че сте приели голямо количество лудо биле.

Халюцинации, изпадане в делируим и повишена възбудимост са други признаци за проява на токсичните ефекти от употреба на растението.

Важно е да се знае, че за да се проявят тези нежелани ефекти, не е задължително да сте приели вътрешно растението. Те могат да се проявят и при контакт на кожата или лигавиците с токсичните вещества в лудо биле.

Първа помощ при отравяне и лечение

Ако забележите някой от симптомите, незабавно направете стомашна промивка. Приемете някакво слабително, активен въглен или други антагонисти (неостигмин, пилокарпин).

Опитайте се да предизвикате повръщане. Ако това се случи, за пациента опасността е преминала.

На пострадалия може да се даде да изпие 250-1250 мл слаб разтвор на калиев перманганат или чай.

Отровните алкалоиди в лудо биле се свързват с танините, съдържащи се в чая и калиевият перманганат. Това не позволява на алкалоидите да се абсорбират в стомаха.

След приемането на калиев перманганат направете следното: стрийте 20-30 таблетки активен въглен и ги добавете към 200 мл студена вода. Всичко това се разбърква и се изпива.

Ако е необходимо, отново можете да се промие стомаха, но не по-рано от 1-2 часа след първата промивка.

Ако внезапно лицето спре да диша, а след това се свести, веднага трябва да проведат действия за реанимация.

Дори в случай на подобряване състоянието на пациента, консултацията с лекар е задължителна.

Като наркотик

Беладона се използва и като наркотик. Токсичните тропанови алкалоиди в растението предизвикват делириум и халюцинации.

В миналото медиците използвали растението вместо упойка при извършването на операции.

Отглеждане

При отглеждане на беладона е необходимо да се съобразите с някои изисквания. Растението обича светлина и влага. В природата може да расте на сянка. Но при култивиране, едно от изискванията му е достатъчно слънчево греене и влага.

При липсата на тези два фактора, лудото биле е с ниско алкалоидно съдържание.

Рязко покачване на алкалоидите се постига при облъчване на посевите с инфрачервена светлина, както и при редовното им наторяване с оборски тор. Реагира положително и на фосфорни смеси за торене.

Топлите райони с мека зима са най-подходящи за отглеждане на беладона. Задължително е да бъдат избягвани бедните почви, както и тези с вредители и плитко разположени подпочвени води.

Леките по състав почви с високо съдържание на хумус са най-благоприятни.

След втората или най-късно след 3-тата година корените трябва да се извадят. Засаждат се нови семена. Около пет години на едно и също място може да се отглежда лудо биле.

Почви, върху които са били отглеждани житни видове, са най-добрия вариант. Задължително е избягването на местата, върху които са били отглеждани растения от същото семейство, особено домати или картофи.

Почвата се подготвя с дълбока есенна оран (25 см) и обилно торене.

Растението се размножава най-вече чрез семената на полето. Това не изключва и разсадното размножаване.

След засаждане е задължително мулчираме. Семената поникват при температура от 18 градуса. В края на месец май е най-благоприятното време за засаждане на разсада на постоянното му място.

Разстоянието между растенията в браздата е добре да бъде не по-малко от 60 см.

В началното е необходимо ръчно плевене и постоянна борба с вредителите.

От декар се добиват около 300 кг изсушена листна маса.

Беладона като сорт домати

беладона

Плодовете беладона са силно отровни!

Беладона може да срещнете и като сорт домати. Те са по-едри и достигат до тегло от четвърт килограм.

Доматите от този сорт са с превъзходен вкус и умерена твърдост. При тях липсва типичния зелен пръстен и твърдото образувание под дръжката.

Сортът домати беладона е подходящ за къс производствен цикъл в оранжерии.

Периодът от месец януари до март е най-подходящ за първа сеитба, а като втора култура – засаждане през месец юли.

Този устойчив вид е с вегетационен период от 70 дни.

Видео, песен на УФО

За почитателите на УФО е специален поздрав песента “Belladonna”.

Ако намирате този материал за беладона за полезен, споделете го в мрежите чрез бутоните по-долу. Не забравяйте и да гласувате за него. Благодарим Ви предварително!

Беладона: Лек или отрова? (Изчерпателно ръководство за употребата й)
5 (100%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *