25+ лечебни и кулинарни рецепти с мушмула – при кашлица, диабет, високо кръвно, хемороиди и др.

Лечебни свойства и рецепти за лечение на 15+ заболявания с мушмула. Желе, сок, сладко, вино, ликьор, мармалад, туршия и др. Японска мушмула (нисперо).

Още в текста: 🍂 Действие на пектин против диария, бронхит и кашлица. 🍂 Листа от мушмула за кръвоспиране. 🍂 Мушмули при диабет. 🍂 За отслабване и диета. 🍂 При кръвно. 🍂 Приготвяне на отвара, запарка, спиртен извлек. 🍂 Отглеждане. 🍂 Семена.

Основни лечебни свойства и рецепти с мушмула за лечение

Екзотичният плод мушмула е същинска съкровищница за тези, които разчитат на природните средства за справяне с болежките. За съжаление мушмулата е присъствала по-често в менюто на нашите баби, отколкото в нашето.
Малките плодчета с кафяв цвят, които имат сладникаво-стипчав вкус, са в състояние да ни избавят от куп проблеми. На първо място те са същински еликсир за кръвоносните ни съдове.

Освен на тях повлияват положително и на нашата имунна система. Не случайно природа ни дарява с този плод в есенния сезон. При правилните условия може да го съхраним цяла зима и съответно да го консумираме ежедневно, за да предпазим тялото си от грип и настинки.

Заради изобилието от пектин мушмула повлиява положително и на нивата на холестерола. Астматиците, диабетицте и хипертониците е задължително да консумират ежедневно този плод.

Освен с противовъзпалителни свойства, малките плодчета са известни и с успокояващите си качества. Повлияват положително на цялата нервна система. Добре действат и на хората с камъни в бъбреците.

За ценната мушмула са в сила и все по-убедителни предположения, че предпазва не само от инфаркт и инсулт, но и от рак.

При възпалени венци: Отвара от сушени плодове (запарка)

мушмула

Мушмула – плодът, който много от нас незаслужено пренебрегват.

Пренебрегваната мушмула освен противовъзпалителни, притежава и кръвоспиращи свойства. Това обяснява положителното въздействие на отвара от сушени плодове при възпалени венци.

Лекът успокоява, неутрализира възпалителните процеси и елиминира напълно кървенето.

А да си го приготвите не е никак трудно. Изисква се да поставите 20 плодчета в емайлиран съд и след това да ги залеете с 500 мл вряла вода. Сложете капак на съда и оставете течността да се запарва в продължение на 4 часа.

След изтичане на указания период, следва прецеждане. С приготвения по този начин извлек е необходимо да жабурите устата си по няколко пъти на ден. Най-добре е това да се прави поне 4-5 пъти в деня. Количеството, което остава спокойно може да съхранявате в хладилника.

Методът се препоръчва да бъде прилаган и при възпалителни процеси в гърлото. Но с единствена разлика, че тогава е по-добре отвара да бъде затоплена преди жабурене. Отново се препоръчват по няколко жабурения дневно.

Спиртна настойка от мушмула

Спиртна настойка от мушмула е още един начин да извлечете максимални ползи от плода. Оригиналната рецепта е заимствана от източната медицина.

Лекът може да бъде приготвен с водка (но по-слаба, около 20%) или с червено вино (още по-добре). Изискването количество плодове за 200 мл алкохол е 10 узрели мушмули.

Месестата част се отделя от семената (семена не се изхвърлят, ще поясним как да ги използвате за приготвянето на лек). Почистените от костилките мушмули оваляйте в мед (4 супени лъжици е напълно достатъчно количество).

След това поставете плодовете в буркан. Долейте алкохол. Настоявайте за период от 2 до 3 седмици на тъмно място при стайна температура.

Ето и за какво се използва приготвената по този начин тинктура.

При простуда, бронхит и кашлица. При астма

Тинктурата от мушмула намира приложение при лечението на респираторни заболявания, включително астма. Благоприятно повлиява при простудни състояния, протичащи с кашлица. Както и при бронхит.

Използване й води до подобрение в състоянието на пациента, изразяващо се в пълно елиминиране или намаляване честотата на пристъпи на кашлица.

Тинктурата от мушмула помага за премахване на слуз от бронхите. Действието й силно отхрачващо. При кашлица и настинка се препоръчва да се затопли предварително и да се пие на малки глътки.

При астма и бронхит се препоръчва да взимате от тинктурата по 30 мл на празен стомах.

За отслабване, диета

Пренебрегваната мушмума е изключително ефективна за отслабване. Това се дължи на изобилието от пектин в нея. Както е известно, този елемент ускорява метаболитните процеси. Помага на тялото по-бързо да се справи с мазнините. Ускорява изгарянето им. Трансформира ги в енергия.

Включвайки мушмула във Вашата диета, няма да се усетите недостиг на енергия. Напротив ще се чувствате енергични.

Отслабващото действие на мушмула се дължи на и на стимулиращия ефект, който оказва върху тракта. Насърчава редовното изпразване на червата. Не позволява в тях да се задържа храна, което е предпоставка за гнилостни процеси и куп неприятни усложнения.

Добавяйки мушмула в диетата си, ще усетите и още един благоприятен ефект. Той отново се дължи на ценния пектин, който помага за смъкване на холестерола.

Препоръчваме да добавите мушмула към диетата си като консумирате ежедневно поне по шепичка от неособено привлекателните плодчета.

При хемороиди

Способността на екзотичната мушмула да спира кървенето обяснява положителното въздействие на плода при хемороиди. В случая е добре не само да консумирате мушмула. Но и да опитате лек за външно приложение.

В 250 мл вода сложете 1 супена лъжица от кората на растението, стрита на прах. Оставете течността да се вари за период от 15 минути, след което киснете в продължение на 2 часа.

Лекарството се използва външно под формата на разтвор за промивки, компреси, тампони и лосиони.

Против диария (разстройство)

мушмула

Мушмула помага при хемороиди, диария, високо кръвно и др.

Против диария може да използвате лек от листата на мушмула. Освен него помага и консумацията на недобре узрели плодове. В тях количеството на дъбилни вещества е по-високо и това обяснява затягащото им действие.

При зреене на плодовете дъбилните вещества намаляват концентрацията си. Това обяснява разхлабващия ефект на вече зрелите плодове.

Лекът от листа се приготвя като смесите 1 супена лъжица суха суровина (или 2 супени лъжици пресни листа) и 200 мл вода, оставени на умерен огън за приблизително 10 – 15 минути. За около час е необходимо след това да се настоява течността.

Добър терапевтичен ефект се постига от вътрешното прилагане на течността при диария и дизентерия.

С тази течност може да правите гаргара и при възпаление на гърлото и наличието на гнойни налепи в него.

При високо кръвно (хипертония)

При високо кръвно мушмулата също е безценна. Лечебният ефект, който плодът оказва при хипертония, се дължи на изобилието от антиоксиданти. Те укрепват кръвоносните съдове.

Нормализирайки кръвното налягане, намаляват значително риска от инфаркт. На хипертониците се препоръчва да консумират ежедневно по половин чашка пресни мушмули. За тях не е препоръчително да консумират плодовете в сушено състояние.

При рак

За мушмулата се твърди все по-убедително, че има способността да стопира развитието на рак. Въпреки, че тази хипотеза все още не е категорично доказа, е още един повод да включите екзотичния плод в менюто си.

При диабет 

За диабетиците мушмулата е ценна поради факта, че тя доставя захари, произхождащи от глюкоза и фруктоза.

Източните лечители препоръчват лек от листата за възстановяване функцията на панкреаса, който е отговорен за синтеза на инсулин.

За да се приготви този лек е необходимо да използвате алкохол – 70%. Напълнете наполовина един буркан с мушмули. След това изсипете алкохол.

Киснете 3 седмици, след това съхранявайте в тъмни стъклени буркани (на долния рафт в хладилника).

От лека приемайте по 20 – 30 капки заедно с 1 с.л. вода. Някои лечители препоръчват прием на екстракта половин час преди хранене. Но най-правилно е това да се прави 1 път на ден в периода от 11 до 13 часа. В този момент биоритъмната активност на задстомашната жлеза е най-ниска.

През този период в никакъв случай не се хранете, особено ако имате проблем с панкреаса, включително диабет. (Още интересна информация за полезната мушмула)

За бременни и при кърмене

За бременни, както и по време на кърмене плодът мушмула е подходящ за прием. По време на бременност в резултат от повишаване на теглото страдат кръвоносните съдове.

Известно е, че в този период те са по-податливи на травми. В резултат от това се повишава рискът от разширени вени и хемороиди. Това е достатъчно основание бременните да включат мушмула в менюто си.

Изобилието от ценни минерали и витамини е още едно основание. Това е причина плодът да се препоръчва и по време на кърмене.

Той набавя ценни вещества на отслабналия след раждане организъм. Освен това стимулира лактацията и повишава качеството на произвежданото от жлезите мляко.

Дава ли се на бебе? 

Върху незрялата храносмилателна система на бебето мушмулата оказва негативен ефект. Не се препоръчват в началото на захранване поради риск от запичане.

Мъхчето, с което е покрита обвивката на плода, също е потенциална опасност за бебето. То може да предизвика алергия. Препоръките на специалистите е да се изчака с въвеждането на този плод. Това може да стане най-рано след годинка.

При децата с повишен риск от алергия (фамилна обремененост или вече проявена алергия) е по-добре да се изкача след навършването на две годинки.

Листа от мушмула за спиране на кръв

За спиране на кръв се използва отварата от листа от мушмула. Приготвя се като за 15 минути сварите в чаша вода лъжица сухи листа или двойно по-голямо количество свежа листна маса.

С прецедената отвара може да промивате кървящия участък или да правите компреси.

Ако кървенето е от носа, използвайте памучни тампони, напоени в течността. Те се поставят в ноздрите. Кървенето спира до няколко минути.

Листата за приготвяне на лекове е препоръчително да се събират в периода на цъфтеж. Тогава концентрацията на полезни вещества в тях е най-висока.

Отвара за възпалена кожа от листа

Листатата на мушмула са ефективно средство за лечение на възпалена кожа. При възпаления опитайте следната смес, приготвена от 20 листа и 500 мл вода. Варете в продължение на 20 минути.

Прецедете след варенето и изчакайте сместа да изстине. Прилагайте я външно за приготвяне на компреси или за мазане на възпалените места. Облекчението настъпва още след първото приложение.

Ядат ли се семената?

Семената от мушмула не трябва да се изхвърлят. Те могат да се консумират само изпечени. В тях се съдържат витамините А и Е. Препоръчват се като средство за нормализиране дейността на органите с вътрешна секреция.

Изсушени или изпечени могат да се използват за лечение. Помагат за лечение на стомашно-чревни заболявания. Изпечете ги е не много силна фурна за период от 15 минути.

Лъжичка от тях сварете за няколко минутки в половин чаша вода. Един час преди хранене или 2 часа след това изпийте приготвеното количество. Тази полезна отвара се препоръчва на пациенти с уролитиаза за унищожаване на депозитите сол.

Други рецепти за лечение

Още една древна японска рецепта с мушмула се използва за лечение на дихателни проблеми и за стимулиране дейността на органите с вътрешна секреция. Тя включва смесването на 15 броя намачкани мушмули с 6 супени лъжици накълцан копър и 300 мл традиционно японско питие саке (28 градуса).

В продължение на няколко дни настойката се оставя да се кисне. След това се прецежда и от нея се приемат по 100 мл дневно, разпределени в няколко приема.

За стимулиране на имунитета пригответе смес от мушмули с мед. Използват се добре узрели плодове, които се почистват и прекарват през сито. Получената маса смесете със същото количество мед.

Съхранявайте в бурканче в хладилника. На ден приемайте по 2-3 лъжици от сместа. Може да я използвате за подслаждане на любимия чай.

С мушмула може да приготвите и подхранваща маска за лице. Смесете две лъжици пюре от узрелите плодове с две лъжици сок от алое. Добавете лъжица зехтин и лъжица соево брашно.

Хомогенизираната смес разнесете върху лицето и я оставете да престои за срок от 15 минути, преди да отмиете с хладка вода.

Още приложения на японска мушмула (нисперо)

На пазара у нас може да откриете японска мушмула (Eriobotrya japonica, Loquat). Известна е още като нисперо. Тя притежава същите лечебни свойства като познатата ни кафява мушмула.

Плодчетата й са жълти на цвят с голяма костилка. Зреят през пролетта. С нея може да приготвите гореописаните лекове за болно гърло, разстройство и при кървене от различен произход.

Цветовете на японската мушмула притежават силно отхрачващ ефект. От тях може да се приготвя чай при кашлица.

При кръв в изпражненията

японска мушмула

Така изглежда японска мушмула.

При кръв в изпражненията помага отвара от листа на нисперо. Лъжица от тях сварете за три минутки в чаша вода. Преди да прецедите течността киснете за десет минутки. От тази лековита течност изпивайте на ден по две дози (две чаши). Час преди хранене е най-добре да се приема този лек.

Кръв в изпражненията е проблем, който не бива да пренебрегвате. Причината за него може да е сериозна и тогава народните лекове едва ли биха помогнали за окончателно разрешаване на проблема.

Вижте ТОЗИ МАТЕРИАЛ за кръв в изпражненията, от който ще научите какви са причините за проблема и съответните лечения.

При камъни в бъбреците и пиелонефрит

При камъни в бъбреците и пиелонефрит помага следната смес – 4 плодчета мушмула и лъжица листа от боровинка. Изберете плодове, които не са презрели. Цепнете с нож леко през средата. Сложете ги в 200 мл вряща вода. Оставете на котлона само за минутка.

След това отстранете от него. Добавете изсушените листа. Сложете капак на съда и оставете така в продължение на десет минутки.

Прецедете и приемайте от този лек по чаша преди сутрешното и преди обедното хранене. На вкус отварата не е много приятна, но за сметка на това лечебните й качества ще надминат очакванията Ви.

Противопоказания: при язва, гастрит, киселини и заболявания на панкреаса

За консумацията на полезните мушмули има някои противопоказания. Вероятността от индивидуална непоносимост не е изключена. Тя може да се появи под формата на симптоми на алергия.

Не добре узрели плодове не трябва да се консумират при склонност към запек.

Не злоупотребявайте с плодовете на мушмули в случай на стомашно-чревни заболявания, особено ако те протичат на фона на повишената киселинност.

Към консумацията на плода трябва да се подхожда с особено внимание при наличие на гастрит, язва на стомаха или язва на дванадесетопръстника. Във всички тези случаи най-правилното решение е потърсите съвет от Вашия лекар преди консумацията на плода.

Злоупотребата с плодовете на нисперо може да доведе до сънливост, която отшумява до 24 часа.

Въпреки, че плодът стимулира дейността на панкреаса, консумацията му може да се окаже неуместна при наличието на специфични заболявания на панкреаса. Ако Вие страдате от такова заболяване, по-добре обсъдете със специалист приема на мушмула като храна и лекарство.

Съдържание:

Съдържанието на широк спектър полезни вещества в мушмулата определя множеството й лечебни качества.

Калории, витамини, минерали и пектин

Калорийното съдържание на мушмула е около 2 пъти по-ниска от това на плодовете райска ябълка. Около 54 ккал се съдържат в 100 гр мушмули. Източници на енергия са белтъците, чието съдържание достига 2% мазнините – 0,8% и въглехидратите – около 14%.

Плодове мушмули изобилстват витамини А, PР, аскорбинова киселина (витамин С) и целия набор от витамини Б.

По отношение на минералите съставът на мушмула изглежда така:

 • желязо (0.28 г на 100 г),
 • манган (0.148 гр)
 • цинк (0.05 д)
 • мед (0.04 д)
 • селен (0.6 мг)
 • калий (266 мг)
 • натрий (1 мг)

Сред останалите полезни химични съединения се открояват органични киселини (ябълчена, лимонена), пектин и фибри.

Химичният състав на мушмули листата недостатъчно добре проучен.

Йод, гликемичен индекс

Мушмулата се отнася към храните със среден гликемичен индекс. Неговата стойност е GI 55 за сто грама от плода.

Стойността на йод за същото количество плод е 17.0 мг % , което означава, че мушмула е добър вариант и за хората с дефицит на този елемент.

Рецепти за готвене и ядене

Ако Вие нямате идеи как може да използвате мушмула при приготвяне на любимите ястия, вижте рецептите, които предлагаме. Разбира се, не се ограничавайте само в тях и смело експериментирайте!

Сладко от мушмули, мармалад

Сладко от мушмули не е никак трудно да си приготвите у дома. На три килограма добре узрели плодове е необходимо да сложите килограм захар.

Задължително е плодовете да са достигнали пълна зрялост. Желателно е дори те бъдат презрели. След като ги почистите, задушете ги  в малко количество вода.

След това ги прекарайте през сито, за да се отдели омекналата кожичка и костилките. Получената каша върнете отново на котлона. Оставете да заври. Прибавете захарта. Бъркайте и дръжте на котлона, докато водата се изпари напълно.

Топлото сладко разпределете в чисти и идеално сухи буркани. Запечатайте с капачки, докато е все още топло.

Ако желаете да удължите срока на съхранение на сладкото, към края на варенето може да прибавите лъжичка лимонена киселина. Не е задължително да стерилизирате бурканчетата. Но ако желаете може да го направите за пет минутки.

Мушмулица

Мушмулица е пикантно питие, което се приготвя от мушмули. За него са необходими здрави и твърди плодчета. След измиване те се подреждат в голям съд. Отгоре се поръсват със захар около 200 грама. Следва заливането им с вода, в която има млечна киселина.

Пропорциите на последните два компонента са следните – 100 грама млечна киселина на 10 литра вода. Изчислите точното количество спрямо това на водата, което е необходимо да долеете, за да напълните съда.

Задължително е водата да покрива добре плодовете. Съхранявайте сместа на тъмно за срок от седмица. След това прибавете към нея синапено семе, което предварително сте счукали (количество – една малка торбичка). Питието се съхранява на хладно. След като приключи ферментацията (поне още след седмица) може да прецедите.

Туршия от мушмули, маринована мушмула

Туршия от мушмули се приготвя лесно. Почистените плодове се подреждат в керамичен съд. След това те трябва да се залеят с вода. Целта е да се покрият напълно от течността.

За килограм плодове необходимото количество вода е три литра. Към това количество течност се добавя и млечна киселина в количество от един грам.

Туршията се притиска с клончета от дюля или вишня. Отгоре се слага и голям речен камък. След това съдът се затваря.

И тази туршия трябва да се претака по начина, по които се приготвят и останалите видове туршии.

След 15 дни маринованите мушмули придобиват готовност. Те, както и течността, в която са били мариновани са годни за консумация.

Маринованите плодове придобиват приятен сладникаво-киселеещ вкус.

Желе от мушмули (магазинско и домашно) + видео

Желе от мушмули също не е трудно да приготвите вкъщи. За него са необходими добре узрели мушмули, които се срязват през средата. Спрямо тяхното количество се определя и количеството вода, което се добавя.

След като нарежете мушмулите, изсипете ги в тенджера. Долейте с вода в количество, което да ги покрие напълно. След завиране на водата е необходимо да намалите котлона. Мушмулите остават върху котлона, докато омекнат напълно.

Пригответе няколко пласта марля за отцеждане на течността. Поставете гевгира в тенджера и върху него сложете марлята. Добре е тя да бъде трислойна.

Изсипете омекналите мушмули заедно с малка част от водата. Отгоре притиснете с нещо твърдо. Оставете да се отцеждат цяла нощ. На сутринта измерете количеството на отделения концентрат, за да прецените какво количество захар е необходимо да добавите.

На 600 мл концентрат се слагат 370 грама+ сока от два лимона и настърганите им кори. Всичко това сложете на котлона да заври. След завиране го оставете да престои още десет минути. Ще забележите, че сместа започва да се сгъстява и да придобива консистенцията на течно желе.

След отстраняването й от котлона, разпределете в сухи бурканчета. Докато изстива, сместа започва да се желира.

Ако не се желира добре, това е знак, че добавеното количество захар не е достатъчно. Не се притеснявайте, ако това се случи. Има начин да поправите грешката си. Просто върнете на котлона. Добавете още захар. Изчакайте да заври и задръжте на котлона 10 минути след завиране.

В магазините на големите вериги също може да откриете желе от мушмули на български производители. Цената е около 5-6 лв за малко бурканче.

Мушмулен пай

Ето и една чудна рецепта за приготвяне на мушмулен пай, за която е необходимо следното:

 • добре узрели мушмули – две чаши (предварително почистете плодовете)
 • прясно мляко (кондензирано) – половин чаша
 • захар – в същото количество като млякото
 • канела – една лъжичка
 • джинджифил на прах – половин лъжичка
 • сол – половин чаена лъжичка
 • кора за пай – един брой
 • яйца – 3 броя (разбиват се)

Всички продукти без кората и яйцата се смесват. При смесването ги добавяйте в последователността, в която са изброени. Сместа сложете на котлона. Оставете я да къкри там, докато се сгъсти.

Не допускайте кипене, защото млякото ще се пресече. Ако това се случи, просто прецедете сместа.

След като сместа се охлади напълно, добавете към нея разбитите яйца. Това е плънката за пая. Тя се излива върху кората и следва запичане на сладкиша.

Първият етап от печенето продължава 15 минути. Той се осъществява при температура от 220 градуса. След това температурата се редуцира на 170 градуса. На нея се пече до пълна готовност.

Сок от мушмули

От мушмули се получава гъст сок, подобен на нектар. Може да използвате сокоизстисквачка, в която се поставят предварително почистените от кожичката и семките мушмули.

Полученият нектар разредете с вода или газирана вода. Може да добавите и захар към него според предпочитанията си.

Бонбони от мушмули

Предлагаме Ви и рецепта за приготвяне на бонбони от мушмули. За нейното изпълнение се изисква повече време. Плодовете се задушават на водна баня. За препоръчване е използването на глинен съд. В него се слагат мушмулите. А той се поставя в друг съд с вряща вода.

Задушаването на плодовете продължава, докато те омекнат напълно. След това се минават през сито. Необходимо е да претеглите получената маса, за да прецените какво количество захар е необходимо да добавите.

На всеки половин килограм пюре от мушмули се слага чаша и половина захар+половин малка лъжичка бахар. След като прибавите тези съставки към плодовете, сместа отново се връща на огъня. Бърка се с дървена лъжица. Отделената пяна се премахва.

След като течността се сгъсти, съдът с нея се отстранява от котлона. Сместа се разпределя в силиконови формички за бонбони и се оставя на хладно място. След като бонбоните се втвърдят напълно, може да ги извадите от формичките.

Вино и ликьор от мушмули

От мушмула може да приготвите ароматни ликьор и вино. За приготвянето на ликьора сами изберете количеството плодове.

За всеки килограм плодове е необходимо да приготвите разтвор, който включва следното – пет литра вода и 600 грама. Необходимото е водата да е вряла със захарта в продължение на четвърт час.

Към това количество течност се прибавят между три и пет грама лимонена киселина.

Плодовете поставете в голяма дамаджана. Изберете такава с широко гърло. Залейте с приготвената течност. Затворете и съхранявайте на стайна температура.

С цел ускоряване процеса на ферментация прибавете пет грама мая, предварително размита с малко вода. Ферментационният процес приключва след около три дни и питието може да се прецеди и да се консумира.

Домашно вино от мушмули се приготвя по сходен начин. Отново е необходим килограм мушмули. Добре е да ги нарежете на половинки или просто да ги намачкате леко.

Подготвените по този начин плодове поставете в подходящ за целта съд. Залейте ги с пет литра вода, в която предварително сте разтворили килограм захар и лъжичка лимонена киселина.

Японската мушмула има голяма семка.

Японската мушмула има голяма семка.

На приготвеното по този начин домашно вино от мушмула са необходими 2-3 седмици, за да ферментира. Получената напитка повлиява благоприятно на нервната система. Положителен ефект има и при дихателни проблеми.

Други рецепти

За пълнеж на торти и сладкиши може да си приготвите мушмули със захар. Първо ги сварете във вода. След това претрийте през сито и добавете захар, два пъти по-малко от количеството на плодовете.

Върнете на котлона и варете до пълно изпаряване на остатъчното количество вода. Полученият микс сложете в бурканче и съхранявайте в хладилника.

За приготвянето на нектар от мушмула е необходимо да сложите килограм почистени мушмули заедно с литър вода в тенджера под налягане. Варете до омекване. След това претрийте плодовете през цедка.

Полученото пюре върнете във водата в тенджерата. Добавете захар според вкусовите предпочитания и варете още пет минутки.

С мушмула и грозде може да приготвите вкусен компот. Желаното количество от плодовете добавете към тенджера вряща вода. Подсладете със захар. Варете пет минутки и след това разпределете в буркани.

Ако приготвите по-големи количества, може да стерилизирате за пет минутки запечатаните буркани.

Отглеждане и др.

Въпреки, че мушмулата произхожда от Кавказ, тя се отглежда и у нас. Става въпрос за Mushmula от рода германика. Това е познатата ни мушмула с плод, който е кафяв на цвят. На латински, испански и френски език наименованието й  е Mespilus germanica.

На английски език ще я откриете като Medlar. На руски език е Мушмула́германская. На немски език е Mispeln, а на каталунски – Nesplers.

Този вид непретенциозен по отношение на почвени и климатични условия. Това се отнася и за японска мушмула, която не е типична за овошките, отглеждани у нас.

По нашите ширини мушмула вирее навсякъде. Неподходящи за нея са единствено чакълестите и най-бедните почви.

Ако се отглежда върху бедни и сухи почви, добре е да се присади върху глог. А при богатите почви е добре да се присади върху дюля.

Засаждането е стандартно. Както и при останалите овошки. Сади се 3 на 4 метра.

Ако отглеждате мушмула на дюлева подложка, за годината са необходими няколко поливания. Почвата е добре да бъде поддържана в черна угар.

Като цяло наторяването повлиява изключително благоприятно на растежа не само на дървото, но и на плодовете.

Плододаването стартира през втората година. През първите години короната се подрязва с цел правилното й оформяне.

След няколко години дървото започва да застарява и необходимо разреждане на короната. Задължително е да се премахнат старите клони.

Бялата овощна пеперуда и листните въшки са главните вредители, които нападат мушмулата.

Кога се бере, беритба

Беритбата на мушмула се осъществява през есента. Най-подходящ период е септември-октомври, след падането на първата слана. Плодовете се берат преди достигане на пълна зрялост. Те доузряват съхранявани няколко дни на стайна температура.

Но също така е в сила и препоръката брането да не се осъществява твърде рано. Ако го направите прекалено рано, реколтата ще бъде с лошо качество.

Признак за настъпване на момента на беритба е лесното отделяне на плода от клончето. Плодчетата нямат дръжки. Те са прикрепени към къса клонка. При откъсването им трябва да внимавате да не засегнете тази клонка, защото в нея се намира зародиша на следващите пъпки.

Цена на дребно и едро, фиданки, дърво за разсад

За 45 лв може да купите 10 фиданки за разсад от разсадника на Злати Колев, който има и онлайн магазин. Цената на дребно на дърво мушмула за разсад е около 7-8 лв.

Засаждане на мушмула от семка

Мушмулата спада към семковите плодове. Това означава, че дръвчето се засажда от семка. За посев се използват само семена, които са добре оформени.

Те се засаждат в рохка, която е органически богата. След около месец и половина растението се появява над повърхността на почвата. Необходимо е през този период да се поддържа умерена почвена влажност.

За поникване на растението най-благоприятна е температурата около 18 и 24 градуса.

При необходимост се обработва с фунгициди, както и останалите видове разсад.

При появата на поне две същински листа може да се извърши разсаждане. Използват се подложки от собствени семена за присаждане на мушмулата.

Съхранение на плода, през зимата

Правилното съхранение на плода гарантира безпроблемното му съхранение през зимата.

След беритба подредете мушмулите в сандъчета на пластове, чиято дебелина не бива да е под 40 см.

Важно е тези сандъчета да бъдат съхранявани в помещения с температура от около 8 градуса.

В специални плодохранилища плодовете могат да бъдат съхранявани до два месеца. Помещението задължително трябва да бъде със северно изложение.

Спазва се и изискването за дебелина на пластовете, защото в противен случай плодовете бързо загниват. Необходимо е редовно да се проверяват касетките за загнили плодове и ако има такива те да се отстраняват навреме.

Задържането на омекнали и развалени плодове, води до разваляне и на останалите плодове в касетката.

Всяка сутрин помещението, в което се съхраняват мушмулите трябва да се проветрява. А след това да се затваря и да не се допуска навлизането на слънчева светлина вътре.

Други варианти за по-продължително съхраняване са замразяване и стерилизиране. Може да поставите измитите мушмули директно във фризера.

Стерилизацията се осъществява в захарен сироп, загрят до сто градуса. Процесът продължава точно 50 минути.

Сорт мушмула без семки

Отношение на сортовете няма голямо разнообразие при мушмулите. Съществува и култивиран вид мушмула без семки. В разсадниците у нас ще го откриете като безсеменна мушмула.

При отглеждането на този хибриден сорт има две специфични изисквания, които трябва да се спазват, за да се получат мушмули без семки. Едно от тези условия е да се използва подложка ВА 29.

Друго не по-малко условие е да се изолира овошката от останалите семенни овошки. В противен случай при опрашване се получават плодове със семки.

Цена на японска мушмула

Цената на овошка японска мушмула за разсаждане е около 8-9 лв. Отглежда се по абсолютно същия начин, по които се отглежда и мушмула германея.

Японска мушмула е добро попълнение и към стайните растения. При засаждането й в подходящ съд може да я отглеждате и на терасата.

Необходимо е единствено да се поддържа нормална влажност на почвата. Не допускайте прекомерно овлажняване или прекомерно засушаване на почвата. И двата варианта могат да се окажат пагубни за растението.

Надяваме се, че този материал за удивителната мушмула е бил от полза за Вас. Ако от него сте научили нещо ново и интересно, споделете го с приятелите си в социалните мрежи, за да научат и те за ползите на този пренебрегван плод. Благодарим Ви предварително!

25+ лечебни и кулинарни рецепти с мушмула – при кашлица, диабет, високо кръвно, хемороиди и др.
5 (100%) 1 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *