Ad Clicks : Ad Views :

Чай от полски хвощ. Какво лекува? Противопоказания, ползи. За отслабване

Топ 20 ползи. Против атеросклероза. Пясък и камъни в жлъчката. В бъбреците. Туберкулоза и храчене на кръв. Подагра. Кръв в урината.

Още в текста: При косопад и за бърз растеж на косата. При зъбен камък. За стави: Костна туберкулоза. Остеопороза. Ревматизъм и артрит. Хемороиди. Язва. Афти. Действие на минерала силиций. За прочистване на черен дроб. За отслабване. При цистит. При целулит.

Топ 20 ползи.

Считаният за плевел полски хвощ заема почетно място в билколечението. Полското растение, за което знаем много малко, е било използвано от древните билкари за избавяне и овладяване на състоянието при куп болежки. Кои са ползите от билката върху здравословното ни състояние, подробно ще Ви разясним в настоящата статия, предлагайки ефективни и лесни за изпълнение рецепти.

Против атеросклероза.

Полски хвощ (наименование на латински: Equisetum arvense, на английски: Field Horsetail, Common Horsetail или Mare’s tail) е изпитано средство за подобряване състоянието на пациентите, страдащи от атеросклероза. Билката, приета вътрешно под формата на чай, има тонизиращо и укрепващо действие върху стените на артериите.

Приемайте по сто грама от тази отвара, четири пъти дневно преди прием на храна. Лековитият извлек се приготвя като сварите в продължение на пет минути 30 грама от лековитата трева в 0,5 л вряла вода.

Този лековит извлек се използва освен с лечебна и с превантивна цел против атеросклероза.

Пясък и камъни в жлъчката.

При жлъчни проблеми (пясък и камъни) в една от рецептите си велият Петър Дунов препоръчва приемането на 75 мл от следната лековита отвара приготвена със следните билки – синя тинтява (Gentiana cruciata), мента (Mentha), смил (Helichrysum arenarium), червен кантарион (Erythrea centaurium Rafn), невен, пелин (Artemisia), цикория (Cichorium intybus)- цялото растение и плодове хмел. По 50 грама от всяко растение се поставя в сух съд и се разбърква.

Взимат се четири лъжици от сухата маса, смесват се с малка лъжичка анасон и голяма лъжица ленено семе. В предварително заврялата вода (половин литър) билковата маса се оставя да къкри на котлона 25 минути . След отстраняването й от огъня се кисне за един час.

полски хвощ
Полски хвощ – лек от тефтерите на баба

Изстиналата отвара се филтрира и от извлекът се поглъща по четири пъти дневно в доза от 75 мл. Към всяка доза се добавя предварително прах от изсушената ципа, която се намира във воденицата на кокошките.

В бъбреците.

Може би не предполагате, че билката полски хвощ, която мнозина считат за плевел, е сред най-ефективните природни средства, засилващи диурезата.

Този процес се свърза с изхвърлянето на излишните течности от тялото. Освен очистването на тялото от тях, диуретиците пречистват и бъбреците от пясък и камъни.

С тази цел използвайте полски хвощ, приемайки билката вътрешно за период от 30-40 дни.

Пригответе отварата по гореописания начин и преди да отпиете от нея я прецедете внимателно през ситна цедка или най-добре тензух, за да премахнете ситните власинки от билката. Бъдете внимателни с тези мъхчета. Не е изключено да предизвикат дразнене на стомаха.

За още по-добър и по-силен ефект, смесете полското растение с гръмотрън, мечо грозде и царевична свила.

И трите са известни в народната медицина с мощните си диуретични действия. (dunov-knigi.com)

Комбинирайте това лечение с билкови бани, с начина на чието приложение ще Ви запознаем подробно по-долу в статията.

Туберкулоза и храчене на кръв.

Билката има невероятен ефект при различни видове туберкулоза.

Ако заболяването в поразило вътрешните органи  (бъбреци, бял дроб, яйчници) предлагаме две рецепти, които са изпитани във времето и ефектът от тях е доказан.

Смесете по 5о грама полски хвощ и корени от трън (Radix Berberidis) с 200 грама лист мечо грозде (Folia Uvae-ursi). Използвайте 2 с.л. за приготвяне на дозата за деня – 400 мл отвара. Лечебните компоненти се варят в о,5л вряла вода. Този процес е с продължителност десет минути.

Опитайте и другата лечебна отвара, от която трябва да приемете общо 4 винени чаши за деня. Приготвя се от сместа на билките – хвощ, бял равнец (Achilea millefolium), кисел трън (Berberis vulgaris) по 50 грама от всяка, сто грама коприва (Urtica dioica), пелин (Artemisia) и хвойна (Juniperus) по 25 грама и 200 грама мечо грозде (Folia Uvae-ursi). (Рецепти.бг)

Храченето на кръв често се свързва с различни белодробни заболявания и инфекции. Благоприятно действие има приемът по 100 грама дневно от следната отварка – акация (Laburnum anagyroides), бъз (свирчовина – Sambucus) лист и цвят, зайча стъпка (Geum urbanum), хмел (Humulus) и хвощ и коренище от дилянка (Valeriana officinalis). От дилянката се слага 30 грама, а от останалите билки по 50 грама.

От сухата маса се използват две лъжици за приготвянето на дневното количество отвара, което трябва да се изпие. Към тях прибавете три свежи листа от лимоново дръвче. Всичко това се вари няколко минути в 1/2л вода. След като придобие температура, нормална за консумация, се прецежда. (zdrawe.eu)

Отварата е с кръвоспиращ ефект. След около месец кръвохраченето обикновено изчезва.

Подагра.

Мъчителната подагра отшумява след 5-месечен лечебен курс с невероятния полски хвощ. Приготвяйте всеки ден запарка от две супени лъжици суха билкова маса като залеете с 600 мл предварително завряла вода. Запарете указаното количество от билката за десет минути във водата. Прецедете през тензух и разделете на 4 равни части. Всяка от тях се пие преди консумацията на храна (30 мин.).

Комбинирайте лечебният извлек с 90 капки спиртен извлек от лилав люляк (3х30к.) Спиртният извлек от уханното цвете се приготвя като напълните едно малко бурканче с цветчета люляк. Долейте ракия в количество, осигуряващо пълно покриване на цветчетата.

След 21 дни спиртният извлек става годен за лечебни цели. За да го използвате е необходимо единствено да го прецедите.

Паралелно с тези двете рецепти, болният от подагра трябва да консумират всекидневно варени картофи и да пие водата, в която са били приготвени. (desant.net)

Кръв в урината.

Ако забелязвате кръв в урината си, това е сигурен признак за наличието на камъни в мехур, през който преминава урината. В тази ситуация са приложими лечебните методи с полски хвощ при бъбречнокаменни заболявания, които представихме в началото на тази статия.

При влошаване на състоянието и кръв в урината, примесена с гной се пие отвара от хвощ, слез (Malva vulgaris), шипка (Rosa canina), царевична коса (Stigmata Maydis), черешови дръжки, метлено семе (Sorghum), горчив корен (Gentiana Lutea) и мечо грозде. Смесете по равни количества от изсушените билки. Използвайте четири лъжици суха маса от приготвената смес, за да приготвите литър чай.

Залейте сухата маса с врялата вода и киснете десет минути. Приемайте по двеста грама преди всяко хранене.

При косопад и за бърз растеж на косата.

В превод от латински език наименованието на полския хвощ Equisetum се превежда конска опашка. Това не е случайно. Още от древността е познат благоприятният му ефект върху косата.

Растението оказва благоприятно влияние върху скалпа на косата и цялостното й състояние. Неслучайно приложението му в козметичната индустрия става все по-широко застъпено.

Заради съдържащия се силиций в листата и стъблата на това растение, то притежава свойството да спира косопада, възстановявайки космените луковици. Освен, че предотвратява загубата на косми, стимулира и техния растеж.

В три литра вода, която предварително сте поставили в съд на котлона, за да заври се запарват сто грама от билката в изсушено състояние. Не варете отварата, тъй като води до разпадането на силиция. В този случай отварата е ценна заради съдържанието на този минерал и ефектът му върху косата. Ето защо, когато използваме билката с тази цел не трябва да я варим.

Киснете в продължение на час лековитата отвара. След това я прецедете и я използвайте, за да облеете с нея косата си на последното изплакване при миене.

Имайте предвид, че с приложението на полски хвощ с цел възстановяване на косата при косопад и усилването на растежа й, не е желателно да се злоупотребява. Прилайте метода не по-често от веднъж.
Продължителната употреба на билката може да повлияе негативно върху общото състояние на косата, предизвиквайки засушаване на скалпа и косъма.

При зъбен камък.

полски хвощ
Полският хвощ е чудесен начин да се преборим със зъбния камък у дома

Отварата от полски хвощ е изпитан начин за премахване на неприятния зъбен камък без посещение при стоматолога. За целта приемайте по една трета чаша от лековитата отвара (30 грама билка, сварени в чаша вода за 20 минути). Ефектът е виден след месец редовен прием на извлека.

За стави: Костна туберкулоза.

При костна туберкулоза болките се облекчават с лапи от свежи листа от полското растение върху местата, където усещате най-силно болката.

Петър Дънов предлага друг способ за овладяване на ставното заболяване с чай, приготвен от полски хвощ+комбинация от следните 21 билки:

 • агримония (Agrimonia Eupatoria)
 • борови връхчета (Pinus sylvestris)
 • корени от бяла ружа (Althaea officinalis)
 • бъзов цвят (Sambucus nigra)
 • бял слез (Althaea officinalis)
 • волски език (Asplenium scolopendrium)
 • великденче (Veronica)
 • гръцка коприва (Urtica urens)
 • теснолист живовляк (Plantago lanceolata)
  исландски лишей (Cetraria islandica)
  лайка (Matricaria)
 • лопен (Verbascum densiflorum)
 • омеча пита (Pulmonaria officinalis)
 • подбел (Folia Farfarae) | Би
 • птиче жито – (Poligonum aviculare)
 • салвия (Salvia)
 • сладък корен (Glycirrhiza glabra)
 • цариче (Alchemilla vulgaris) – по 50 г от всяка
 • зърна хвойна (Juniperus) – половин чаена лъжичка
 • анасон  (Pimpinella anisum) – една четвърт лъжичка.

В половин литър хладка вода се варят за двадесет мин. 50 грама от сухите съставки. Пийте отварата, овкусена с мед и резенче лимон. Приготвеното количество представлява дневната доза.

Благоприятен е и ефектът от бани с билката (по препоръка на Мария Требен). Тревната маса (200 грама) се накисва от вечерта и престоява цяла нощ във вода. Сутринта се кипва и се добавя към водата във ваната. Болният се кисне в нея 20 минути, след което е задължително да полежи поне час.

Остеопороза.

Лечебните качества на полския хвощ при лечение на дегенеративни костни заболявания, каквото е и остеопорозата, са били известни на древногръцките и древноримските лечители. Заболяването се облекчава с прием на минерали.

Един от тях е безценният за костната ни система силиций, който се съдържа в големи количества в билката.

Дозата, която покрива напълно дневните ни нужди от него, е 300 мг. Достатъчно е да добавите 2-3 малки лъжички билкова маса към чаша ряла вода и да запарите за 20 минути. Приемайте всекидневно от лековитата течност в указаната доза.

Ревматизъм и артрит.

Болката и сковаността в ставите намалява значително при всекидневен прием на 600 грама (три чаши) от билковата отвара, богата на силиций.

Накиснете за половин час две големи лъжици полски хвощ в 500 грама вода и прецедете след това. Полученото количество разделете на три части (равни) и изпийте всяка от тях преди трите основни хранения.

Още една работеща рецепта с хвощ при ревматизъм: 2 чаени лъжички наситнена билка залейте с една водна чаша кипяща вода и оставете завито да се настои два часа. След това смело прецедете от твърдите частици. Приема се с голяма лъжица пет-шест пъти в деня.

Хемороиди.

полски хвощ
Полски хвощ е лек и за ставни заболявания

По метода на Мария Требен за лечение на хемороиди се прилагат билкови вани. Пригответе разтвора за ваната по гореописания начин, но използвайте 100 грама от изсушената билка. Може да наложите възпаления участък със счукани свежи листа или да си направите промивка.

Язва.

Всекидневният прием на чай от полското растение спира развитието на язвата и убива тумори в корема.

Наред с това болният трябва да прилага и вани на половината тяло. След ваната кожата не се подсушава. Болният се завива с халат и ляга за час и се завива с топли завивки. Топлината улеснява проникването на полезните съставки на билката.

Афти.

Гаргарите с полски хвощ са сигурен начин да се спасите от досадните афти. Жабурете устата си няколко пъти дневно с чай, приготвен от този изключително ефективен лек. Паралелно с това в добре да съчетаете с вътрешен прием на отварата.

Действие на минерала силиций.

Изключително ценният за нашия организъм минерал силиций е източник не само на добро здраве, но и на младост и красота. Той участва в синтеза на колаген и без него осъществяването на този процес е невъзможно. Именно на колагена се дължи свежестта и младостта на кожата. При липсата му страда не само кожата, но и косата и ноктите.

Набавете си този безценен минерал, приемайки чай от билката. Достатъчно е за приготвянето на извлека да използвате три супени лъжички билкова маса. Бъдете сигурни, че с това количество сте задоволили напълно нуждите на всяка една клетка в тялото Ви от силиций.

За прочистване на черен дроб.

Полският хвощ има силно изразено прочистващо действие върху органите, които действат на принципа на филтри – черен дроб, жлъчка, бъбреци.

Приемането по чаша чай от билката преди всяко хранене в комбинация с балансирано меню, състоящо се от ориз, свежи плодове, зеленчуци и сокове, имат мощно пречистващо въздействие не само върху черния дроб, но и върху целия организъм.

За отслабване.

Чаят от полски хвощ потиска апетита. Приемането на чаша от него половин час преди хранене засилва метаболизма и процеса по изхвърляне на отпадните вещества от тялото и неминуемо води до загуба на телесна маса.

При цистит.

Лековитата трева, считана за плевел, действа редуциращо на болката при цистит. Тя не само действа успокояващо на възпаления пикочен мехур, но и подпомага процеса на неговото очистване от пясък и камъни.

При целулит.

полски хвощ
Полски хвощ помага за намаляване на целулита

Благодарение на способността си да извежда излишното количество течности от организма, лековитият полски хвощ редуцира кошмарния за дамите целулит. Добавя се и в прословутата хининова вода, с която може да се мажат засегнатите участъци. Редовният приема на чаша чай от билката, изглажда кожата в зоните, поразени от целулит и той видимо намалява. Разбира се, не може да очакваме чудеса от билката, ако не правим нищо друго за избавяне от проблема.

Застой на течности в подкожната тъкан се появява не само при небалансирано хранене и стрес, но и при липса на достатъчно движение.

Надяваме се, че сме били полезни за Вас. Ако е така, моля гласувайте за статията и я споделете в социалните мрежи, за да достигне тази информация до по-широка аудитория.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Чай от полски хвощ. Какво лекува? Противопоказания, ползи. За отслабване
4.4 (87.06%) 34 votes

 • Facebook
 • Twitter
 • Linkedin
 • Pinterest
 • Buffer

7 Comments

 1. Чудесна е статията, но имам запитване. В частта за ревматизъм и артрит пишете да се сложат 2 големи лъжици полски хвощ в 5000 грама вода. Това е почти 5 литра вода. Вярно ли е това количество за рецептата на ден?

  • Оправено е, извиняваме се. Чукнали сме една нула в повече. За сметка на това добавихме и още една нова рецепта с полски хвощ при ревматизъм, която е подобна на първата, но при нея количеството на билката е по-малко и се настоява, за да има по-голяма сила!! Благодарим ви, че ни оправяте грешките. Ще се радваме, ако споделите и други рецепти, които сме пропуснали!

 2. По кое време или месец на годината, ако знаете, е най-добре да се бере? Предполагам, че се събира листната част?

 3. Благодаря за полезната информация! Със силни болки съм по целия десен крак.Било коксартроза и трябвало операция. Не съм съгласна и търся алтернативно лечение.Много неща опитах и продължавам да търся моето изцеление.От 3 дни пия чай от полски хвощ и се надявам това да е моят лек. С нетърпение чакам пролетта за да пробвам и компреси и бани.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!