Витекс: вълшебната женска билка при безплодие, кисти, целулит и още куп женски неволи

Приложение витекс като лекарство: чай, тинктура, капсули. Цена. При хормонален дисбаланс, забременяване и уголемяване на бюста. При целулит.

Още в текста: ஐ Прочутото Аврамово дърво (билка витекс агнус кастус). ஐ При витилиго. ஐ При акне. ஐ За гинекология (миома, кисти). ஐ За кожа и за коса. ஐ Маски, кремове. ஐ Сминдух, люцерна и витекс. ஐ

На латински: Vítex ágnus-cástus. На английски: Chaste tree. На испански: Sauzgatillo. На руски: Витекс священный. На гръцки: Λυγαριά. На немски: Mönchspfeffer. На турски: Hayıt.

Начини за приложение на витекс агнус кастус, действие, дозировка

Билката витекс агнус кастус не случайно е определена като свещена. Преди повече от 2000 години народните лечители са се убедили в терапевтичните ефекти на растението, известно още като аврамово дърво.

Основното лечебно показание на тази билка е свързано с установява не а хормонален баланс. Повлиява благоприятно при всякакви здравословни проблеми, свързани с хормоналните неразбории. Ето и как да приемате билката при конкретни здравословни проблеми.

При хормонален дисбаланс (витекс бери), как се пие?

При проблеми, свързани с небалансирани нива на хормоните, витекс помага за тяхното трайно разрешаване. В случая се използват плодовете – витекс бери, които предлагат целия арсенал от компоненти, необходими за регулиране на деликатните хормони.

Препоръките са свързани с прием на алкохолен екстракт или стандаттизиран такъв, който се влага в хранителните добавки.

За направата му вземат 20 грама от плодчетата. Заливат се с 200 мл 70% алкохол. Настояването продължава две седмици. Приемът на тази тинктура трябва да се осъществява два пъти дневно. Задължително преди хранене.

Количеството, приемано във всяка доза, възлиза на 30-40 капки. С течение на времето при добра поносимост, дозата трябва да се увеличи и да достигне до максимум 60 капки.

витекс

Витекс – билката, която цери всички женски неволи

При хормонален дисбаланс може да разчитате и на авромово дърво под формата на добавка. Ако проблемът е по-сериозен може да отнеме година и дори година и половина за регулиране на хормоналните нива.

Придържайте се към предписанията на специалист и на производителя за необходимите дози, които трябва да се приемат от добавката.

Подробно за влиянието на билката върху отделните хормони ще научите по-долу в текста.

За овулация 

Като средство за регулиране на хормоните витекс повлиява пряко и на овулацията.

Билката инхибира фоликуло-стимулиращ хормон (FSH). Повишава секрецията на лутеинизиращ хормон (LH), който на свой ред увеличава прогестероновите нива.

Всички тези хормони в комплекс оказват влияние на луеталната фаза, която е пряко свързана с шансовете за зачеване.

С определението лутеална фаза се назовава периода, започващ с настъпване на овулацията и завършващ ден след следващия менструален цикъл. Нормално е дължината на този период да е около 14 дни, най-много 15 дни. Но не по-малко от 10 ден.

За съжаление при някои жени периодът е по-къс и това е причината за безуспешните опити за зачеване.

Но да се върнем на витекс, за който е доказано, че удължава лутеалната фаза. Нормализирайки този важен фактор, шансовете за забременяваме значително се повишават.

Веднъж на ден приемайте витекс за овулация. Ако е под формата на добавка, количеството за дневен прием възлиза на 900-1000 мг. Може да използвате и тинктурата, която предложихме по-горе. В този случай дозата е 60-90 капки на ден.

При липса на желания резултат след месец продължете приемите поне до 6 месеца.

Важно за дамите: Материал с всичко важно за овулацията – ТУК!

При трудно забременяване (за зачеване)

При трудно забременяване също може да се доверим на витекс, независимо от причината за проблема.

В този случай се препоръчва 2 супени лъжици сушени плодове да се  залеят с 1 литър вода. Варете в продължение на 20 минути в затворен съд.

Увийте съда с кърпа и настоявайте билковата отвара още 40 минути. Пийте по 100 грама от инфузионен разтвор. Това правете 4 пъти на ден през втората фаза на менструалния цикъл.

Продължителност на лечението е този случай трябва да е най-малко 3 месеца. Може да се удължи при липса на желания резултат. Най-добре е да се консултирате с лекар.

Задължително прочетете и изчерпателния ни материал, посветен на проблемното забременяване – ТУК!

Като източник на естествен прогестерон + линк към: www.lekar.bg/2015/03/07/прогестерон/

Естроген и прогестерон са двата женски хормона от първостепенна важност за правилното функциониране на женската полова система. Дисбалансът в техните нива води до куп нежелани последици.

Не за подценяване и значението на прогестерон за зачеването. Нивата са му са вариращи спрямо фазата на менструалния цикъл. Завишени са нивата му при бременност. Но и при предракови състояния.

Ниските нива на прогестерона също са проблем, който не бива да се подценява. Изразява се най-вече в смущения в цикъла и овулацията.

Прогестеронът е в пряка връзка с жълтото тяло. То подготвя маточната лигавица за имплантиране на оплодената яйцеклетка.

Витекс е един от начините да си набавим естествен прогестерон и да се стимулира производството на важното жълто тяло. В случая отново може да заложим на добавка или на тинктурата по-горе, за нормализираме нивата на важния хормон.

Но не очаквайте това да се случи веднага. Може да се наложи по-продължителен прием на витекс, който продължава поне няколко месеца.

За регулиране на пролактин

Ненастъпването на оплождане се дължи на различни причини. Една от тях може да е високите пролактинови нива. Хормонът пролактин отговаря не само за секрецията на мляко от млечните жлези. Неговите завишени стойности могат да станат причината за смущения в менструалния цикъл и овулацията.

Този хормон е в пряка връзка и с настроението ни. Но за го приведем в нормални граници отново може да се доверим на витекс. Препоръката отново се отнася до прием на тинктурата от плодчетата на растението по начина, указан по-горе.

Необходимост от повишение на пролактина има по време на кърмене. Високите стойности на този хормон гарантират производство на необходимото количество мляко. Тогава се приемат лекове с плодовете на витекс. Може да заложите на добавки.

Интересно е въздействието на билката и в още един аспект. Тя помага и за спиране на кърмата, отново въздействайки пряко върху нивата на пролактин. Но в случая се използват не плодовете, а изсушените листа на растението.

От тях се приготвя тинктура. Необходимо е да хомогенизирате изсушени листа на прах ( 2 супени лъжици) и да прибавите към тях 0.5 л водка. Този разтвор настоявайте 7 дни. Взимайте по половин лъжица сутрин и вечер.

При менопауза

За справяне с неприятните симптоми на менопауза отново на помощ идва Витекс Aгнус Кастус. Ефектът на растението да увеличава секрецията на прогестерон е разковничето на положителното му въздействие върху симптомите на менопауза.

Добре е към витекс да се погне още в периода на перименопауза, който настъпва след навършването на 40 години. Тогава започват колебанията в хормоналните нива дори и при жени, които не са имали подобни проблеми.

Витекс не може да забави навлизането в менопауза, но може значително да облекчи промени, които настъпват в женския организъм. В случая се препоръчва на ден да се приема в количества от 500 до 800 мг.

Установено е, че прием в такива дози води до намаляване на нощно изпотяване, безсънието, безпокойството, депресията и главоболието.

В ранния период на менопауза се препоръчва прием на витекс поне два месеца.

Но дори и в по-късен етап дава резултат още след втория прием.

Установено е, че комбинирате на екстракт от аврамово дърво и жълт кантарион, усилва многократно ползите и ефектите на коментирания витекс.

За проблемна кожа

Хормоналните нива повлияват пряко върху състоянието на кожата. Когато нещо с хормоните не е наред, това рефлектира върху нашия външен вид.

За витекс ще кажем, че той е най-доброто средство за третиране  на куп кожни проблеми. И най-вече на тези, причинени от проблеми с хормоните.

При витилиго, лунички и против пигментация

При витилиго, лунички и против пигментация от всякакъв произход, доверете се отново на чудотворния витекс.

Когато проблемът с пигментация на кожата се дължи на хормонален проблем, добре действа прием на витекс във вид на добавка или тинктура.

С него може да си помогнете и външно. Сварете връзка магданоз в малко вода. Прецедете и добавете съдържимото от капсула витекс. Нанесете върху мястото с пигментация, като задържите поне 20 минути върху кожата без да отмивате.

Правете това през ден до изчезване на петната. Докато трае терапията не трябва да излагате лицето си на пряко слънчево греене. Задължително преди да излезете навън, нанасяйте слънцезащитен крем на лицето си.

За лице – маска, пилинг

За лице аврамово масло също предлага не малко ползи. Освен, че премахва пигментацията, запазва свежестта и младостта на кожата. Използвайте го като маска.

Може да добавите към любимата си купешка или домашно приготвена маска съдържимото от една капсулка витекс.

На дамите с по-суха кожа добре ще подейства маска с мед и витекс. Просто трябва да се добави съдържимото от капсула аврамово масло към количеството мед, необходимо за намазване на лицето.

Медът има и пилинг ефект. Добре е преди да оставите маската да действа да я втриете за минута-две с леки кръгообразни движения.

Пилинг у дома може да си приготвите и от любимите трици за лице, размити с вода и капсула аврамово дърво. Този микс втривайте в кожата в продължение на поне 5 минутки. След това оставете да подейства още пет минутки и изплакнете.

Против целулит. Да си направим сами крем

Коментиратният витекс помага и при целулит. Погрешно е схващането, че омразната за дамите портокалова кожа е кожен проблем. В основата на всичко това стоят отново хормоните. Неслучайно целулит се образува в период на бурни промени в хормоналното ниво – пубертет, бременност и други.

Вътрешно си помогнете, приемайки витекс. За два-три месеца ситуацията се нормализира. Добре е още да промените режима си. Започнете да се движите повече. Откажете се напълно от солта и захарта.

Използвайки аврамово дърво, може да помогнете на кожа си и външно.

Крем против целулит с витекс може да си приготвим и сами. Необходимо е да си набавите 200 мл бадемово масло. Стрийте по лъжица от листата и плодовете витекс и добавете към маслото. Варете в продължение на час на водна баня (котлонът не трябва да бъде много силен).

След това прецедете и мазилото вече е готово за употреба. Ако желаете то да има по-твърда консистенция, просто добавете десет грама пчелен восък, преди обработката на водна баня.

Против акне и други пъпки

Често акнето е провокирано от ниските нива на прогестерон. Витекс е идеалното средство за справяне с това. Просто следвайте предписанията в точката за прогестерон, които разгледахме в началото на материала.

 

витекс

Витекс може да се приема и във вид на добавка.

Има още един начин с помощта на витекс да подобрите състоянието на кожата си при акне и други пъпки.

Използвайте 1 чаена лъжичка от сухи цветове витекс. Залейте количеството с една чаша вряща вода. Може да използвате термос за настояване. Или съхранявайте на топло място. Настоявайте за 2 часа.

Количеството от този чудотворен извлек трябва да приемете за деня. Освен това той  е добре да се използва като лосион за третиране на засегнатите райони. Използвайте приготвеното количество в рамките на 12 часа.

В гинекологията, за жени

Витекс се радва на изключителна популярност и в гинекологията. Западни гинеколози отдавна са признали способностите му да регулира нивата на хормоните и го препоръчват като терапевтично и профилактично средство на пациентките си.

За гърди (увеличаване на бюста)

Няма като да подминем ефекта, който екстрактът от аврамово дърво оказва върху женските гърди. Прогестеронът и естрогенът, чиито стойности регулира витекс, са главни провокатори на растежа на женските гърди.

Както вече пояснихме, билката повлиява и на още един хормон, свързан с женските гърди – пролактин.

За уголемяване на гърдите по напълно естествен начин, витекс се препоръчва във вид на добавка. С добрите добавки ще ви запознаем малко по-долу. Както и с начина на прием в съответния случай.

Екстрактът от чаено дърво подпомага растежа на гърдите, но и вие самите трябва да си помогнете с подходящи упражнения. Задължително е да се съобразите с тази препоръка, особено след преустановяване приема на съответната добавка.

При миома или ендометриоза

Немските лекари отдавна са убедили в ползите на витекс при ендометриоза. Те препоръчват екстракт от аврамово дърво като средство за справяне с това заболяване в леката му форма.

Предписват го още и като превантивно средство против ендометриоза и миома.

И в тези случаи полезният ефект на аврамово дърво е обусловен от способността на растението да регулира хормоните, които са главни виновници за тези заболявания.

И в двата случая може да се наложи по-продължителен прием, който зависи изцяло от състоянието на пациентката.

При поликистоза (кисти на яйчника)

Витекс е лек при кисти на яйчника. Растението е ефективно най-вече срещу кистозни образувания, които растат в гладката мускулатура на матката.

По-високите нива на естроген са причината за поликистоза. А какъв по-добър естествен начин за тяхното регулиране от витекс.

При кисти на яйчника е задължително състоянието на пациентката да се проследи от специалист. Ако в случая се назначи лечение с витекс, то може да продължи по-дълго от обичайното.

Други приложения за жени

Дамите с тежък менструален цикъл могат да се възползват от ползите на билката аврамово дърво.

Препоръчваният за тях лек се приготвя от една шепа сушени листа (може да се смесят и с изсушени семена). Към количеството билки се долива 0.5 л водка. Течността се настоява месец на тъмно място в плътно затворен контейнер.

Периодично е необходимо да се разклаща с цел по-добро хомогенизиране и извличане на полезните вещества.

За период от 6-8 месеца дамите с тежък и нередовен цикъл трябва да приемат по 15 капки, разтворени в супена лъжица вода. Това се прави 3 пъти на ден.

За да се подобри ефективността на този лечебен метод е необходимо да приемате ежедневно по половин чаша чай от червена детелина (пригответе го от листата и цветове).

Задължително е да включите в диетата си храни, произведени от соя (без генномодифицирани компоненти). Те са естествен източник на фолиева киселина и допълват ефектите от прием на витекс и червена детелина.

Лекът се препоръчва още при отсъстващ цикъл или при такъв, който е нередовен.

Стабилизирането на цикъла дори и след спиране приема на противозачатъчни хапчета, не е предизвикателство за билката аврамово дърво.

След прекратяване на приема на естрогеновите таблетки, на витекс са необходими няколко месеца, за да помогне за стабилизирането на цикъла и предизвика овулация.

Ако се оплаквате от мъчителен предменструален синдром, тогава също може да си помогнете с тази билка. За постигане на трайни резултати вероятно ще се наложи прием, по-продължителен от 6 месеца.

Екстракт от аврамово дърво се предписва и на бременни

За отслабване

Витекс се оказва ценен и за желаещите да отслабнат. Често зад качването на килограми стои именно хормонален дисбаланс.

Главен виновник и в този случай е коментираният естроген. Високите му стойности намаляват способността на тялото да изгаря мазнините. Показател за този проблем е качването на килограми без обяснима причина.

Ако режимът ви е непроменен и качвате килограми без наличието на бременност, бъдете сигурни, че вината е в естрогена. И в този случай на помощ идва екстракт от аврамово дърво.

Приемайте добавката в съчетание с правилен режим и резултатите няма да закъснеят.

За мъже

За мъже чудният витекс също е безценен. На тях помага за повишаване на либидото, както и за справяне с болната простата.

Но освен тези две свои свойства аврамово дъвро има и още едно приложение. Помага при мъжко безплодие.

За да се увеличи оплодителната способност на мъжките полови клетки е необходимо да се приготви следния лек – 50 грама сушени плодове (намачква се количеството от 2 супени лъжици се налива)+0.5 литра водка (или 250 грама 70% алкохол).

Всичко това се слага в тъмен контейнер. Настоявайте на тъмно място в продължение на 2 седмици. Взимайте от този лек всяка сутрин и вечер по 30 капки. Количеството разредете с 50 грама вода. Продължителността на лечението за мъжко безплодие е 2-3 месеца.

При смущения в дейността на простатата е достатъчно да се приемат по 2 капсули два пъти дневно. Препоръчително е всяка от тях да съдържа по 250 мг сух екстракт от аврамово дърво.

При безсъние, нерви и сърдечна недостатъчност

Свещеното аврамово дърво решава не само хормонални проблеми. Лек, приготвен от неговите листа, се предписва от народните лечители при безсъние, нерви и сърдечна недостатъчност.

Пригответе го по следния начин: смесете по 10 грама листа от аврамово дърво, маточина, хмел и ментови листа. Всичко това се разбърква добре.

От тази смес вземете 3 супени лъжици. Количеството излейте в 200 мл вряща вода. Киснете във водата за 1 час. След прецеждането на течността, може да я използвате за лечебни цели. От нея приемайте по една четвърт чаша 4-5 пъти дневно между храненията.

Други приложения

витекс

Витекс регулира хормоните и помага при безплодие.

Плодовете от билката се препоръчват и при наличието на фиброиди, кисти, полипи и дори левкемия.

В народната медицина лековете с плодовете се препоръчват при проблеми с черния дроб, гонорея и малария.

При мъчително главоболие помагат 30 капки от тинктура витекс, приемани еднократно.

За коса: Против косопад и за бърз растеж на косата

Витекс е с доказано положително въздействие и върху нашата коса. Хормоналните смущения се отразяват не само на вода на кожата. Но и на този на косата. Повишените нива пролактин и небалансираните количества прогестерон са честа причина за косопад.

В резултат от това се забавя и растежа на кожата. Но срещу тези проблеми има надеждно решение. Това е екстрактът от аврамово дърво. Приемайте го, докато хормоните се регулират напълно.

Като резултат очаквайте спиране на косопада, подобряване състоянието на кожата и косата и усилването на растежа й.

Понякога балансирането на хормоните изисква по-продължителна терапия. Най-рано това може да се случи след 3 месеца.

При косапад витекс е може да се приема във вид на капсули или тинктура в дозировките, указани по-горе при проблеми със специфичните хормони.

В шампоана с репей

Друг начин да помогнете на косата си е да добавите витекс директно в шампоана. Използвайте съдържимо от две капсули. Изсипете го в бутилка шампоан. За по-добър ефект прибавете и лъжичка масло от репей.

Важно е преди всяко измиване с този шампоан е да разклащате енергично опаковката, в която го съхранявате. Това е задължително, за да се хомогенизират добре съставките.

Втривайте този шампоан нежно в скалпа си. Задължително е да изчакате да подейства няколко минути преди да го отмиете окончателно.

Билка витекс и нейните производни: Приложение, цена

Билката витекс е компонент в множество препарати. С тях, начините на приложение и тяхната цена ще Ви запознаем по-долу.

Откъде се взима билката, цена

Плодове от билката витекс се предлага в дрогерии “Жанин”. Предлага се и онлайн поръчка. Към момента няма наличности от билката, но при предварително запитване, има опция за доставка след по-дълъг период от време.

Ако желаете да го засадите в двора си може да закупите аврамово дърво за засаждане от exoticplantsbg.com на цена от 12,75 лв.

Как да си направим чай от витекс?

Чай от листата на витекс се приготвя от чаена лъжичка от суровината в изсушено състояние. Билката залейте с чаша вряла вода. Сложете съда със сместа върху топлия, но изключен котлон.

Настойката трябва да престои там в продължение на 60 минути. Не забравяйте да я прецедите след това. От тази инфузия се приема по 1 супена лъжица на половин час преди хранене. Правете  това два пъти на ден. По този начин трябва да се осъществява лечение в продължение на три, а в някои случаи и на четири месеца.

Но по време на лечението с чай от витекс трябва да се съобразявате със следното предписание – пийте 2 седмици, почивайте една. И така до края на терапията. Този лек повлиява изключително благоприятно при сърдечни проблеми.

Тинктура

Тинктура от плодовете витекс може да приготвите по рецептата, която предлагаме в раздела за хормонален дисбаланс. За съжаление подобен продукт не е наличен на българския пазар. Предлага се в чуждестранни сайтове за добавки и други здравословни продукти.

”NURS”билкова паста с витекс, мед и бял равнец

витекс

Витекс цъфти с лилави цветове.

Друг вариант за прием на витекс е ”NURS” билкова паста, която съдържа още бял равнец и мед. Препоръчва се за прием при женски неразположения – болезнен цикъл, менопауза, депресия и тревожност.

Добавката повлиява благоприятно при възпаления на пикочната и половата система. Препаратът се препоръчва и при остеопороза. Предпазва от всякакви възпаления. Повишава репродуктивните способности на жената.

От тази добавка се приема трикратно по лъжичка. Количеството може да бъде разтворено във вода или сок.

Цената на опаковка от 400 грама е 16 лв. Продуктът се предлага онлайн в Натурал.бг.

Добавка 60 капсули “Витекс Агнус”

Достъпен вариант е добавката 60 капсули “Витекс Агнус” на Бурофф, която се предлага на цена от 14 лв. Съдържимото в една таблетка е еквивалентно на 1000 мг сух плод витекс.

Препоръчителното количество за прием на ден е една капсула. Между три шест месеца е периода, в който трябва да се приема добавката, за да има траен положителен ефект от приема й.

Екстракт от плода на витекс, 100 капсули

Екстракт от плод витекс от 100 капсули предлага Nature’s Way. Цената на тази добавка е 18 лв. Всяка от капсулите съдържа по 400 мг активно вещество.

Препоръчително е на ден да се осъществяват по три приема. Дозата във всеки от тях възлиза на 1-2 капсули. Между 8 и 12 седмици е препоръчително да продължи приема на тази добавка.

Таблетки на “Херба медика”

Сто таблетки витекс предлага и “Херба медика” на цена от 9,90 лв. Сухият екстракт от плодовете на аврамово дърво е в концентрация от 500 мг във всяка таблетка.

Препоръчително е на ден да се приемат между три и шест таблетки. Производителят препоръчва минималната продължителност на лечебния курс да бъде три месеца.

Удачна е комбинацията на препарата с менофин, ахилеа, мамофин и матрика.

В листовката към продукта е посочено, че няма абсолютно никакви странични ефекти и противопоказания от прием на препарата.

Циклодинон/ Cyclodynon на таблетки

Сух екстракт от плодовете аврамово дърво съдържа лекарството циклодинон Cyclodynon. Приемът на препарата се предписва при менструални смущения и мастодиния. Второто състояние е свързано с постоянно напрежение в гърдите.

Таблетките циклодинон се приемат най-малко три месеца. Приемат се дори по време на менструален цикъл. По ден трябва да се приема по таблетка.

Цената на опаковка, достатъчна за тридневен прием, е 12.5 лв.

Комбинации и заместители

Екстрактът от витекс е официално регистриран като лекарство, въпреки че е изцяло с растителен произход. Вероятно вече се питате дали може да заместите хормоналните препарати с него. И кои са заместителите на витекс.

Дуфастон или витекс?

Тези от вас, които приемат дуфастон, вероятно се питат дали е възможно да го заменят с витекс.

Първият препарат принадлежи към прогестагеновите препарати. Съдържа веществото дидрогестерон, което имитира човешкия прогестерон. Препоръчва се при ендометриоза, повишен риск от аборт, болезнена и липсваща менструация, репродуктивни проблеми.

На пръв поглед показанията с тези на витекс са едни и същи. Но при рискови състояния, както и при такива, когато се изисква незабавно въздействие, дуфастон не може да бъде заместен с витекс.

Като цяло хормоналните препарати се приемат по-продължителен период, за да има траен ефект от техния прием. При билковите препарати, към които принадлежи витекс, този период е още по-дълъг.

Витекс, див ямс или вечерна иглика? 

За по-добри и по-бързи резултати от прием на витекс, той често се препоръчва в комбинация с масло от вечерна иглика.

Тук тайната на успеха е заложена в есенциалните мастни киселини, които помагат за по-пълноценното усвояване на екстракт от аврамово дърво. (Още за масло от вечерна иглика – подробен състав, ползи и приложения)

Друг възможен начин за стимулиране на прогестероновия синтез предлага билката див ямс. Екстрактът от нея изобилства от диосгенин – вещество, което е ефективна алтернатива за заместване на естрогеновата терапия. Облекчава всякакви женски неразположения, включително и стомашни проблеми, които не са свързани с хормонален дисбаланс.

Див ямс е добър заместител на витекс. Но при по-сериозни състояния, препоръките за прием са в полза на втория препарат.

Витекс, Сминдух и Люцерна 

Витекс, сминдух и люцерна са всъщност три отделни препарата, предлагани от Nature’s Way. И триете екстракта са с едно и също действие. Те въздействат директно върху хормоните, отговорни за растежа на женските гърди.

Комплексът, приеман в срок от три месеца, гарантира по-голям бюст. А най-хубавото е, че това се постига без хирургическа намеса. Разбира се, ефектът не може да се сравнява с резултатите след хирургическа намеса.

Важно за всички, които са решили да приемат комплекса, е да знаят, че са необходими усилия за запазване на постигнатия резултат. Подходящите упражнения, изпълнявани редовно, гарантират запазване на резултата във времето.

Комплексът се предлага на достъпна цена – 46 лв за опаковка от всяка добавка от 100 капсули. Препоръчва се прием на една капсула от всеки вид. За деня се осъществяват общо два приема – един сутрин и един вечер.

Подробно за сминдух четете ТУК.

Изчерпателен материал за ползите, приложенията и най-добрите рецепти с люцерна, ще откриете ТУК.

Мнения и отзиви за витекс от форуми

витекс

Витекс помага и при мъжко безплодие

Ето и какво споделят интернет потребителите за витекс. В БГ форумите има предимно положителни мнения.

Потребителка с ник Двав пише, че е започнала да приема препарата с цел регулиране на хормоните. На втория месец от приема му настъпила овулация.

Стич започнала да го пие също, за да регулира хормоните. При нея се забелязва удължаване продължителността на лутеалната фаза. След втория месец прием на екстракта, лутеалната фаза при нея се увеличила с 2 дни.

Друга потребителка споделя, че приемала в продължение на два месеца препарата с цел регулиране на цикъла. Тя преустановила приема на добавката, тъй като при нея имало негативен ефект. От първия ден тя се оплаква от кръвотечение, което не е цикъл.

Предимно положителни са мнения и за витекс и в английските форуми. Марифлор споделя в английски форум, че започнала да приема екстракта след два аборта. Причината за неизносването на плода при нея била ниски прогестеронови нива.

След два месеца прием на витекс, тя заченала. По препоръка на лекаря си, Марофлор ще приема екстракта, докато влезе в четвъртия месец.

Странични ефекти от витекс, противопоказания, вреди

Приемът на витекс води крие и някои странични ефекти. Някои жени се оплакват от по-обилен цикъл след прием на билката. Този страничен ефект обикновено изчезва след 3-4 цикъла.

В процес на”пренареждане” на хормоните в ранните етапи от прием на препарата са възможни и други нежелани реакции. Те се изразяват в промяна в настроението, гадене, загуба на либидо и главоболие.

Много е вероятно тези странични ефекти да отминат след нормализиране на ситуацията. Но ако се чувствата много зле, по-добре е да приестановите приема.

В случай на алергия или непоносимост към билката също трябва да преустановите приема на билката.

Висока температура, подуване, обриви и зачервяване на лигавиците са други възможни странични ефекти от приема на лекове с аврамово дърво.

Ето защо след първия прием е наложително да се следи внимателно за реакцията от страна на организма. Приемът на билката могат да предизвика халюцинации, силна възбуда и дори загуба на ориентация.

Алкохолните инфузии са напълно забранени след провеждане на терапия за справяне с алкохолна зависимост.

С цел туширане на негативните ефекти заложете на комбинация от магнезий, цинк, и витамин B6+аврамово дърво.

Не приемайте добавката, ако пиете противозачатъчни таблетки или друг вид хормонални препарати. Консултирайте с Вашия лекар и в случай, че приемате препарати с психоактивни вещества.

Съдържание и полезни вещества

Във витекс се съдържа изобилие от полезни вещества. Все още не е установен пълният състав на това растение и кои са веществата, повлияващи пряко върху хормоналните нива. Едно е сигурно – съставът на витекс е изключително атрактивен.

Растението изобилства не само от все още непознати вещества, но и от такива, които са добре известни.

Флавоноидът витексин, витамини

Флавоноидът витексин е един от атрактивните компоненти в авромово дърво. В китайската медицина тази съставка се препоръчва като средство за ефективен детокс. Освен в растението витекс тя се съдържа и в листата на боб мунг.

За тази флавоноид е установено, че повлиява положително на пациентите, подложени на лъчетарапия. Помага и по-бързо да се възстановят, както и намалява значително загубата на тегло по време на тежката терапия за борба с рака.

Особено добри са резултатите в тези аспекти при пациентки с рак на гърдата.

От витамините, съдържащи се във витекс, най-забележителни са А, С, Е и В9. Вторите два елемента (С и Е) са важни заради антиоксидантните си свойства.

Значими са предотвратяване на клетъчно увреждане поради окисление на свободните радикали. Витамин Е е важен антиоксидант, който е в епицентъра на цялостното репродуктивно здраве.

Приеман при фертилни проблеми, показва значително увеличение на оплодителните спсобности. Важна е и фолиевата киселина (вит. В9) във витекс, която е от съществено значение за предотвратяване на вродени дефекти.

Циклодинон

Циклодинон е друг компонент във витекс, който е със силно изразено действие. Това вещество представлява съвкупност от куп други вещества – флавоноиди, аскорбинова киселина, минерали, органични киселини, дъбилни вещества. В него се съдържа дори камфор.

Веществото циклодинон оказва допаминов ефект. Съдейства за регулиране на хормоналната концентрация. Въздейства най-вече върху пролактиновите нива.

Отглеждане

Свещеният витекс, известен още като аврамово дърво, вирее предимно в средиземноморския район и в Мала Азия. У нас нас се среща най-вече по Черноморието.

На височина достига от 1,7 до 3 м. Цъфти с красиви лилави цветове. Листата са с остри връхчета, състоящи се от 5-7 разклонения. Цъфтежът е с дълга продължителност. Трае от месец юни до септември.

Топлолюбивото аврамово дърво издържа на температура до минус 20 градуса. Обича светлината. Но няма специфични изисквания към почвата. Вирее върху суха почва. Както и върху такава с високо съдържание на варовик.

Чрез семена, издънки и резници се извършва размножаването на дървото. За да му осигурите обилен цъфтеж е необходимо да се подрязва редовно през зимата.

Надяваме се, че сме Ви предоставили интересна и полезна информация за ценния витекс. Публикувайте този материал в социалните мрежи или здравни форуми, за да научат повече читатели за тази вълшебна билка. Благодарим Ви предварително!

Витекс: вълшебната женска билка при безплодие, кисти, целулит и още куп женски неволи
4.7 (93.33%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Витекс: вълшебната женска билка при безплодие, кисти, целулит и още куп женски неволи

    • От аптеката или от билковата аптека. Ние нищо не продаваме, нито дори Витекс, това е информационен сайт.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *