Извънматочна бременност: Всичко за непредвидимата патология – признаци, симптоми, причини, лечение и забременяване след това

Симптоми и признаци на ектопична (извънматочна) бременност. Диагностика с тест, видеозон, ехограф. Лечение, операция, аборт. Народни средства за възстановяване.

Още в текста: 🤰 Забременяване след извънматочна бременност. 🤰 Аборт с метотрексат. 🤰 Лапароскопия. 🤰 ЧХГ. 🤰 Цветна и извънматочна бременност.

🤰 Опасна ли е? 🤰 Причини. 🤰 Усложнения. 🤰 Кръвоспиране с помощта на билки. 🤰
И така: Първи симптоми и признаци на извънматочна бременност
Понятието извънматочна бременност звучи ужасяващо. И с право. В акушерската практика диагнозата „извънматочна бременност“ винаги е звучала зловещо. Не само заради неблагоприятното развитие на ситуацията, но и заради куп непредвидими усложнения.
Както и името показва, при наличието на извънматочна бременност, яйцеклетката се прикрепва извън маточното тяло. Това е сериозна аномалия, която за съжаление може да се окаже със сериозни последици.

Всяка жена трябва да познава симптомите на тази патология и дори при най-малко съмнение да се обърне към лекар, за да се избегнат усложненията.

С цел да ви запознаем с точната  симптоматика и да представим изчерпателна информация по проблеми, създадохме този материал. Въпреки изложената информация в него, той не може да замести посещението при специалиста.

Нашата цел е просто да ви запознаем със симптомите, причините и усложненията при подобно състояние.

С цел да бъдем максимално полезно представяме и полезни съвети за дамите, които вече са минали по този път. В случая трябва да се спазват стриктно предписанията на лекарите.

Ще разгледаме и народните средства, които допринасят за по-бързо възстановяване след задължителното прекъсване на извънматочна бременност.

Подчертаваме, че тези средства не могат да заместят назначеното следоперативно лечение. Могат единствено да ускорят ефекта от него. Но въпреки това е задължително да съгласувате употребата им със съответния специалист.

Кога се открива?

Закъснението на цикъла или други анормални прояви като зацапване с кафеникаво течение са знак, че трябва незабавно да се потърси лекар.

За съжаление етопична бременност, както още е известна извънматочната бременност, е трудно да се установи веднага. Това се случва обикновено в периода 8-10 седмица.

При наличието на какъвто и да било симптом трябва да се потърси лекар. Колкото по-рано бъде диагностицирана извънматочна бременност, толкова високи са шансовете да се избегнат сериозни усложнения.

По-продължителният престой на имплантираната яйцеклетка върху съответния орган гарантира по-сериозни щети. (Още полезна информация за извънматочна бременност)

Извънматочна (ектопична) бременност и цикъл

Извънматочната бременност повлиява на женския цикъл. Ще разгледаме аспектите,  които тази патология повлиява на цикъла.

За съжаление в повечето случаи само по тези признаци не може да се направи категорично заключение и да се постанови, че става въпрос за извънматочна бременност.

Закъснение

Закъснение на цикъла е един от симптомите, които ни карат да мислим, че всичко е наред с „бременността“. Има случаи, в които липсват други обезпокоителни симптоми.

Един от симптомите на извънматочната бременност е свързан с болки в корема.

Един от симптомите на извънматочната бременност е свързан с болки в корема.

Но закъснението на цикъла е един от симптомите не само на нормалната бременност, но и на ектопичната такава.

При наличието на патологията отсъства цикъл, но за сметка на това не може да се каже, че липсват зацапвания.

Кървене, зацапване

По правило първият очевиден симптом на извънматочна бременност е вагинално кървене. Този симптом се появява в ранните етапи при приблизително 80% от пациентките с тази патология.

Извънматочна бременност, както и на матката, придружена от подуване на гърдите и забавяне на менструация.

Леко кървене или зацапване не е изключено да се появи и при нормална бременност.

Но разликата е, че при патологичното състояние, зацапването е съпроводено със силна болка в долната част на корема и гръбначния стълб. Това е мястото, където оплодената яйцеклетка се прикрепя към маточната тръба.

Появата на оскъдно маточно кървене при ектопична бременност се дължи и на отлепване на маточни клетки от стената на матката, тъй като е нея няма плод.

То може да се дължи и на имплантиратеното на оплодената яйцеклетка в стените на маточната тръба. Или да е в резултат от събрала се кръв в коремната кухина.

Зацапването при извънматочна бременност може да се обърка с това при цветна бременност. При патологичното състояние течението е кафеникаво. Прилича на утайка от кафе.

Аменорея

Aменорея (научното наименование на отсъствието на менструация) често се проявява и като част от симптоматиката на извънматочна бременност.

Този вид патологична бременност почти репликира с нормална бременност. Извънматочна бременност,  също като нормалната, е придружена от подуване на гърдите и отсъствие на менструация.

Но както вече пояснихме в даден момент се появява кръвотечение. То се дължи на имплантирането на оплодената яйцеклетка към съответния орган (по-долу ще поясним и къде точно се прикрепя оплодената яйцеклетка при извънматочна бременност).

При аменорея, продължаваща повече от пет дни (т.е. цикълът се бави повече от пет дни) е наложителна консултацията с гинеколог, за да се отхвърли или потвърди съмнението за ектопична бременност.

Диагнозата не може да се постави толкова рано, но специалистът ще продължи да наблюдава пациента и ще назначи допълнителни изследвания, с които ще Ви запознаем в текста.

Болки в корема и кръста

Всяка болка в корема по време на бременност може да се окаже симптом на ектопична бременност. Болката може да бъде остра и значително по-силна, отколкото в нормални бременности.

Имплантацията на оплодената яйцеклетка към орган, намиращ се извън матката, причинява силна болка в долната част на корема и или кръста.

Болката може да се локализира дори много по-нагоре и да се усети в рамото. При силно изразена болкова симптоматика, съпровождаща ектопичната бременност, не е изключено пациентът да изпадне в шок.

Обикновено болезнените усещания възникват в едната страна на корема. Болката се усеща в засегнатото място на маточната тръба.

В случай на имплантиране на клетката в маточната шийка или място в коремната кухина, болките може да се усещат в средната част на корема.

Периодът, в който тези признаци на извънматочна бременност, имат своето проявление, е свързан с местоположението на прикрепената вече яйцеклетка.

Ако той се развива в най-широката част на маточната тръба, болката започва да се притеснява пациентката около 8 седмица от бременността.

Но ако клетката е имплантирана в най-тясната част на маточната тръба – периодът на проява на болка в корема съвпада с 5-6 седмица на бременността.

Тези симптоми обикновено отсъстват по време на първите четири седмици.

По-различна е ситуацията с болките в кръста. Те се проявяват често и при нормално протичащата бременност.

В началните й етапи са обусловени от разширяването на таза, което съпътства бременността. Но все пак това са симптоми, които не бива да бъдат пренебрегвани от бременните жени.

Ниско кръвно (хипотония)

Ниско кръвно налягане е още един от симптомите, допълващ клиничната картина на извънматочна бременност. В случая резкия спад на налягането се обяснява със загубата на кръв.

От хипотония се оплакват и голяма част от жените с нормална бременност.

За разлика от ектопичната бременност, при нормално протичащата такава спадането на налягането се дължи на смущения в солевия баланс и натиска на нарастващия плод върху важни артерии.

Извънматочната бременност предразполага и към проявата на още един симптом – хипотоничен шок. Това неприятно състояние може да приключи фатално. То е обусловено от рязкото изменение на налягането.

Базална температура

Вероятно вече се питате какво се случва с базалната температура при извънматочна бременност.

За тези, които не са наясно с термина, ще поясним, че това е температура, която се измерва вагинално или ректално непосредствено след ставане от сън.

При извънматочна бременност, както и при нормална, се наблюдава леко увеличение на базалната температура. При нормална бременност това се дължи на прогестероновия ефект. Но при ектопична се дължи на протичащо възпаление.

При патологичните бременности е възможно тази температура да остане в нормални граници или дори да понижи стойностите си.

В този смисъл спада на базалната температура при отсъствие на цикъл може да се приеме за симптом на извънматочна бременност. При понижаването на нивото на прогестерона, температурата намалява заедно с тях.

Да обобщим: базалната температура при извънматочна бременност може да се увеличи или да спадне.

Единствено стойностите й не може да се използват за диагностициране на патологична бременност и за заболявания. Добре е да знаете, че на тези стойности може да повлияе приемането на някои лекарства, продължителността на съня, физическа активност и много други фактори.

При патологично протичащата бременност често се наблюдава и повишение на телесната температура. То се дължи на протичащото възпаление. Органът, към който се прикрепва оплодената яйцеклетка, я приема за чуждо тяло.

В резултат от това започва възпаление, което се проявява в повишение на телесната температура.

Припадъци и замайване

Замайване, пребледняване, изпотяване, повишена сърдечна честота и дори припадъци, проявяващи се в допълнение към разгледаните вече симптоми, също свидетелстват за извънматочна бременност.

Подобни симптоми на фона на останала симптоматика се разглеждат като застрашаващи живота на пациента. При наличието им трябва да се потърси спешна медицинска помощ.

Извънматочна бременност без кървене

Извънматочна бременност често протича в една от фалопиевите тръби.

Извънматочна бременност често протича в една от фалопиевите тръби.

Извънматочната бременност протича без кървене до момента, в който имплантираната яйцклетка не започне да пречи на органа, към който се прикрепила. Но когато това се случи кървенето е неизбежно.

Изтичащата кръв може да е от коремната кухина или от стените на матката. Във втория случай се дължи на отсъствието на плод в матката.

Снимки и видео, онагледяващи ектопична бременност

Предлагаме снимки и видео, чрез които ще придобиете представа как изглежда отвътре ектопична бременност. На читателите, чието психическо състояние не е стабилно, препоръчваме да пропуснат видеото.

Извънматочна бременност или киста?

Често при диагностицирането на извънматочна бременност и киста има колебания от страна на специалиста. Объркването се дължи на сходната симптоматика, с която протичат двете патологии – отсъствието на цикъл.

При преглед на видеозон се забелязва подуване на яйчниците (и при двете патологии). Това е друга предпоставка за объркване. Но все пак това са две коренни различни състояния.

И при извънматочна бременност трябва да се действа бързо. Така, че специалистът назначава и други изследвания, за да е сигурен в диагнозата си.

Отсъствието на цикъл може да се дължи и на функционални кисти – състояние, което обикновено преминава от само себе си и не налага необходимостта от намесата на специалист. При функционалните кисти цикълът се бави заради задържане на яйцеклетката.

(Още за диагноза киста на яйчника – лечение, причини и симптоми)

Цветна и извънматочна бременност

При отсъствието на цикъл и появата на зацапване не трябва веднага да изпадате в паника, че бременността ви се развива извън матката.

Възможна причина за появата на леко кървене е така наречената цветна бременност. Типичен симптом за нея е розовеещото до кафеникаво зацапване, което се появява в дните около обичайната менструация.

Обикновено това зацапване е с продължителност от 2-3 дни. Проявява се през първия триместър. Но може да продължи и по време на цялата бременност.

Цветната бременност трябва да се различи от така нареченото кървене на имплантацията. Това е физиологичен процес, който е свързан с имплантирането на оплодената яйцеклетка и появата на зацапване. Но то не се появява при всяка бременна жена.

Каквато и да е причината за това зацапване, в никакъв случай не се опитвайте да си поставите сами диагнозата. Консултацията с гинеколога не бива да бъде отлагана.

Всичко важно за цветна бременност ще откриете ТУК.

Опасна ли е?

Извънматочна бременност е не само анормално, но и изключително опасно състояние. Тази непредвидима патология винаги завършва с премахване на плода.

Но освен това крие рискове и усложнения, които е възможно да повлияят не само върху общото здравословно състояние на жената, но и върху нейните репродуктивни способности в бъдеще.

Рискове, усложнения

Извънматочна бременност - патология, която протича извън стените на матката.

Извънматочна бременност – патология, която протича извън стените на матката.

Изключително рядко може да се случи имплантираната на грешно място яйцеклетка да спре да расте и да загине, а след това организма да я изхвърли чрез кървене.

Но дори и в такъв случай прекараната ектопична бременност крие рискове. Рискът е свързан най-вече с евентуално безплодие в бъдеще.

Усложненията от тази патология са свързани с етапа, в който е поставена диагнозата.

При късно диагностициране настъпва вътрешно кървене. Фаталният изход е напълно вероятен след загубата на големи количества кръв.

Не е изключено да се наложи премахване на маточната тръба. Ако има разкъсвания в резултат от натиска на яйцеклетката, възможно е тръбите да бъдат наранени. Стените на маточните тръби са по-малко еластични. Освен това те са тесни и проходимостта през тях е силно затруднена.

Но дори и след отстраняването на едната тръба и при наличието на другата, е напълно възможно жената да забременее. Достатъчно е да спазва стриктно всички указания на лекаря.

Въпреки това и след премахване на тръбата е възможна повторна извънматочна бременност.

Гнойно възпаление на коремната кухина и развитието на перитонит са други възможни усложнения в резултат от извънматочна бременност, която не е диагностицирана навреме.

Смърт

Извънматочна бременност може да доведе до много сериозни усложнения и дори смърт на пациента. Ето защо, когато се подозира наличието й, трябва да бъдат извършена незабавно консултация с лекар.

Навременното посещение при гинеколога гарантира избягването на много по-сериозни здравословни проблеми. Ще увеличи шансовете за нормална протичаща бременност след това и раждане на здраво бебе в бъдеще.

Видове, частни и особени случаи

Ето и някои по-особени случаи на извънматочна бременност. Вероятно не незапознатите с тази патология те ще прозвучат странно.

Бременност в яйчника

Бременност в яйчника е изключително рядко срещана патология. Но все пак проявата й не е изключена. Две са причините, водещи до това ненормално състояние.

Едната от тях е свързана с проникване на семенната течност до яйчник. В този случай оплождането на яйцеклетката се извършва в разкъсания фоликул.

Яйцето не може да стигне до маточната тръба след разкъсването на фоликула. В този случай оплодената яйцеклетка отива директно в кухината на разкъсания фоликула и започва да се развива там.

Във втория случай яйцето е изхвърлено от фоликула. Но оплождането се осъществява в коремната кухина и яйцеклетката не може да достигне фалопиевите тръба.

В тази ситуация тя се прикрепва към външната повърхност на гънките на яйчника и започва да се развива там.

Обикновено бременност в яйчника се бърка с киста. Причината е увеличението на размера на яйчниците, което се усеща и при опипване отвън на коремната кухина.

В коремната кухина

Бременност в коремната кухина е друго анормално състояние. Коремната бременност може да се развие във всеки орган, намиращ се в близост до коремната кухина, към чиито стени е възможно да се прикрепи оплодената яйцеклетка.

Тази патология се дели условно на първична и вторична. При първичната яйцеклетка веднага напуска маточната тръба и се прикрепва към коремните органи.

При вторичната оплодената яйцеклетка не е само в областта на корема. Първо тя се развива в матката или фалопиевите тръби. След това в резултат на изхвърлянето им от тях, тя се отделя от стената на матката или фалопиевите тръби и попада в коремната кухина.

Там, както вече пояснихме е възможно да се прикрепи към всеки орган. В повечето случаи тя избира жлези и тъкани.

Ако оплодената яйцеклетка се прикрепи към място, от което не й се доставя достатъчно кръв, тя умира. Но ако се прикрепи към място с добър кръвоприток, тя ще расте и ще се развива нормално.

В случая страда органа, към който е прикрепена. Всичко приключва с разкъсването на този орган и обилно кървене.

Медицинската практика познава и случаи на износване на коремна бременност. Но тя е свързана с по-голям риск за майката, а не за детето.

Тъй като плодът не е затворен в матката е лесно да бъде наранен. В резултат от това околоплодна течност се излива директно в коремната кухина. Това води до тежко състояние на майката, което е възможно да завърши със смърт.

Нарастването на плацентата може да доведе до нараняване на големите органи в коремната кухина. Това провокира силен вътрешен кръвоизлив. Възможно е да се стигне до разкъсване на черния дроб или далака.

Извънматочна бременност може да протича и в яйчниците.

Извънматочна бременност може да протича и в яйчниците.

Поради всички тези причини едва ли има лекар, който би препоръчал износването на коремна бременност.

Извънматочна бременност след инсеминация или инвитро

Извънматочна бременност е възможна и след инсеминация. Тази манипулация представлява въвеждане на семенна течност (от партньора или донорска). Оплодителната течност се въвежда чрез катетър в матката през фалопиевите тръби.

Обикновено след 12-ия ден настъпва менструация, ако инсеминацията не е била успешна. При забавянето на цикъла и след 18-и ден е задължително да се направи тест за бременност. Но е необходима консултация със специалист, тъй като при тази процедура вероятността от извънматочна бременност е по-висока.

При инвитро също е повишен риска от извънматочна бременност. И при този метод на изкуствено оплождане, въпреки че той е с по-висок на успеваемост от инсеминацията, рискът от ектопична бременност остава.

Извънматочна бременност след хистеректомия (премахване на матката), без матка

Извънматочна бременност след хистеректомия не е невъзможна. Дори и след оперативно премахване, ако яйчните функционират нормално, е възможно жената на забременее. Но това се случва изключително рядко.

Премахването на матката се налага заради сериозни проблеми с женската полова система и органите, от които тя се състои.

Извънматочна бременност без симптоми

Извънматочна бременност без наличието на описаната симптоматика е рядко срещано явление. Но въпреки това в медицинската практика са регистрирани и такива случаи, които само потвърждават твърдението, че тази патология е непредвидима.

Извънматочна гроздовидна бременност

С термина гроздовидна бременност се обозначава така наречената моларна бременност. Или казано на разбираем език – лъжлива бременност. При тази патология настъпва оплождане на яйцеклетката, но плод няма, тъй като не са налични фактори за неговото развитие.

При гроздовидна бременност не се образува плацента. На нейно място се появяват малки кистички, приличащи на гроздови зърна. Причината е, че яйцеклетката няма ДНК. Имат само сперматозоидите.

От гроздовидна бременност са застрашени жените, претърпели аборт. Както и тези в по-зряла възраст. Симптомите са същите като при нормална и извънматочна бременност.

Изходът от ситуацията е прекъсване на лъжливата бременност и последващо изчистване на стените на матката от трофобластите.

Извънматочна и маточна бременност едновременно

Извънматочна и маточна бременност едновременно е друго анормално състояние, което също е възможно. Макар и рядко, това се случва.

По-висок е рискът след инвитро, но не липсват и случай при нормално оплождане.

Едновременната маточна и извънматочна бременност се дължи на две оплодени яйцеклетки. Просто едната остава в матката, а другата най-често се имплантира във фалопиевите тръби.

В случая е възможно поне едната бременност да бъде спасена. Чрез лапароскопския метод се отстранява яйцеклетката от тръбите. Другата остава в матката и продължава, своето развитие, което в повечето случаи приключва с раждането на напълно здраво бебе.

Фалшива извънматочна бременност

Понятието фалшива извънматочна бременност се свърза с наличието на изброените симптоми и липсата на плодно сакче.

В този случай лъжливата симптоматика най-често бива обусловена от прием на силни медикаменти, въздействащи върху нервната система.

При посещението при специалиста не забравяйте да споделите с него за лекарствата, които приемате.

Диагностика: Какъв тест се прави, къде и как?

Диагностициране на извънматочна бременност не е прост процес. Назначават се поредица от изследвания, за да се установи наличието й.

След като изслуша оплакванията на пациентката и я прегледа на видеозон, гинекологът назначава радиоимунен тест.

При него се изследват нивата на човешкия хормон, известен като хормон на бременността. Това е така нареченият хорионгонадотропин. Ще го срещнете с абревиатурата ЧХГ.

Търсената при това изследване молекула задължително присъства в урината на бременните жени. Ако бременността протича нормално, стойностите на ЧХГ се увеличават почти двойно за два дни.

Но установяване на увеличението му в урината на жената, свидетелства за настъпила бременност. Но не дава информация за това дали тя е вътрематочна или извънматочна.

Затова се налага и ултразвуково изследване. В периода 5-6 седмица може да се установи наличието на плоден сак. Но ако той не се забелязва в маточната кухина, това е сериозен повод за съмнение, че става въпрос за извънматочна бременност.

Най-надеждният метод за диагностициране на този вид патологична бременност е лапароскопията. На нея ще се спрем малко по-долу в текста.

ЧХГ тест се прави в лабораториите на Цибалаб. Тестът се състои от вземане на венозна кръв. Условието е пробата да бъде взета преди 12 часа на обяд. Резултатите в Цибалаб излизат на следващия ден (не важи за почивните дни).

Още за тест за бременност четете в изчерпателния ни материал по темата – ТУК!

Обикновеният тест за бременност отчита ли извънматочната?

Обикновеният тест за бременност отчита и извънматочната такава. Често поради ниската концентрация на човешкия хормон се появява втора бледа черта.

Но бледата втора черта не винаги трябва да се тълкува като извънматочна бременност. Възможно е тестът да е направен прекалено рано и концентрациите на ЧХГ все още да не са достигнали необходимата стойност за отчитане на обективен резултат.

По резултата от теста за бременност не може да се направи заключение дали тя е нормална или протича извън маточното тяло.

Какво означава положителен или отрицателен тест?

Положителен тест означава, че е налична бременност. Отрицателният резултат от теста доказва отсъствието на бременност. В следващата точка ще се спрем на конкретните показатели на човешкия хормон на бременността, които потвърждават единия и другия резултат.

Стойности и ниво на ЧХГ (хормонът на бременността), hCG и как се тълкуват резултатите

При диагностициране на извънматочна бременност е необходимо нивата на hCG да се проследят динамично. В случай, че за период от два дни увеличението на този хормон е по-малко от 66%, вероятността да е налична извънматочна бременност е завишена.

Единицата за измерване на човешкия хормон, заложена в международните стандарти, е mIU/ml.

Нивата на този хормон се увеличават почти два пъти за период от 48-72 часа, когато бременността протича нормално. Но това се наблюдава само в 85% от бременните жени. При останалите 15% е възможно повишението да е с по-малки темпове.

В акушерската практика са известни случаи на жени, при които стойностите на ЧХГ са останали ниски до края на бременността. Но въпреки това са родили напълно здрави деца.

За стойности на hCG по 5 мерни единици, категорично се твърди, че не е настъпило оплождане на яйцеклетката, т.е. няма бременност.

При стойности на човешкия хормон, които са по-високи от 25 единици, се твърди, че е настъпила бременност, т.е. резултатът е положителен.

Когато стойностите на hCG достигнат концентрация между 1000 и 2000 мерни единици, тогава и трансвагиналното ултразвуково изследване може да даде най-достоверен резултат. Това се случва обикновено в периода между петата и шестата гестационна седмица.

Точен резултат от ултразвуковото изследване не може да се очаква, докато стойността на  hCG не достигне 1000 единици. А най-добре 2000.

Обикновеният тест отчита бременността, но не показва дали тя протича в матката или не.

Обикновеният тест отчита бременността, но не показва дали тя протича в матката или не.

Ако тестът отчете ниски нива на хормона, той трябва да се повтори отново след 48-72 часа.

В случай, че и тогава стойностите са под пет единици, но при наличието на симптоми за бременност, вероятно става въпрос за извънматочна имплантация на оплодената яйцеклетка.

Вижда ли се на видеозон? Ехограф

Преди шестата гестационна седмица шансовете да се установи наличието на бременност с помощта на видеозон са минимални. По все пак преди този период е възможно да се види наличието на плоден сак.

Дали се е имплантирал на правилното място става ясно на 6-ата седмица.

Гинеколозите често използват и метода вагинална ехография, за да си помогнат в поставянето на диагнозата.

С трансвагинален ехограф се установява точното разположение на плода. Назначава се ехографски анализ. Но паралелно с него се следят почти ежедневно нивата на ЧХГ.

Аборт при извънматочна бременност (спонтанен и не), операция

До шестата гестационна седмица извънматочната бременност трябва да бъде прекъсната. Възможно е преди този период, тя да приключи със спонтанен аборт.

Абортът може да бъде и предизвикан. Тъй като бременността не протича нормално той не се извършва по стандартния начин. Назначава се медикаментозна терапия.

Операцията се извършва посредством два метода – споменатата вече лапароскопия и лапаротомия. На тях ще се спрем по-долу.

Инжекции метотрексат в болнични условия (опасно!)

Инжекции метотрксат се прилагат в болнични условия. Това е единственият медикаментозен метод за лечение на извънматочна бременност. При него шансовете тръбите да се запазят невредими са най-високи.

Метротрексатът се въвежда чрез ултразвук. Той дава ясни насоки за правилното място, в което трябва да се инжектира лекарството. Поставя се директно в плодния сак. И това води до неговата гибел.

Коментираният препарат прекъсва ембрионалното развитие. В резултат от това ембрионът загива и се изхвърля от тялото. По време на терапията с този препарат пациентката изпитва силна коремна болка. Наблюдава се и кървене, подобно на това по време на цикъл.

В рамките на няколко дни е задължително да се следят и нивата на човешкия хормон на бременността с цел да се потвърди отсъствието на бременност.

Този вид лечение се препоръчва, тъй като запазва целостта на тръбата. Освен това намалява риска от повторна патологична поява.

Премахване на зигота или на цялата тръба, (тубарен аборт, руптура)

Тубарна бременност е друго специфично състояние, което се свързва с извънматочна бременност. Характерно за тази патология е имплантирането на зиготата (това е оплодената яйцеклетка) към лигавицата, покриваща стените на тръбата (маточна тръба).

Причина за това патологично състояние става най-често ендометриоза, възпалителни процеси и специфични особености на тръбите (прекалено дълги с вяла мускулатура).

Патологията приключва обикновено в 4-6 гестационна седмица поради неблагоприятните условия за развитие на плода. Най-често тази извънматочна бременност приключва с аборт, известен като тубарен аборт.

При него тръбите изхвърлят нацяло или частично зиготата. Благоприятен е първият вариант. За разлика от него, при втория вариант в тръбите остава част от зиготата и тя започва да се храни с кръв.

Тубарният аборт известява своето настъпване с коликообразна болка (локализира се едната долна част на корема), както и с кафеникаво течение.

Тубарната бременност протича с общата симптоматика на извънматочна бременност – липсва цикъл, но за сметка на това има зацапващо течение и болка в долната част на корема (тя е в резултат от разтягането на тръбите).

По-сложна е ситуацията, когато тубарната бременност завърши с руптура. Състоянието е изключително мъчително за пациентката.

Локализираната ниско в корема болка е придружена от повръщане и дори колапсни състояния. Постепенно болковото усещане обхваща цялата коремна област.

Първоначалната симптоматика при руптура включва студени крайници, втрисане, рязък спад на налягането. Кървенето се появява в по-късен етап.

Прогнозите не са добри. Налага се отстраняване на тръбата. След това на пациентката се предписва антибиотична терапия, като предварително се промива стомаха със солен разтвор.

Лапароскопия, лапаротомия

Съвременният лечебен метод на извънматочна бременност – лапароскопия гарантира запазване на тръбата. Чрез се отстранява единствено отстраняване на оплодената яйцеклетка, без това да нанася вреда на тръбата.

Но според някои лекари това не е добър вариант. Те са на мнение, че е по-добре тръбата да бъде отстранена поради риска извънматочната бременност да се повтори в същата тръба.

Според тях отстраняването на проблемната тръба гарантира увеличаване на шансовете в бъдеще жената да зачене безпроблемно.

Липсата на едната тръба не лишава пациентката от възможността да стане майка. За целта се използва другата тръба.

Лапароскопският метод се използва не само за лечение, но и за изследване. Чрез него могат да се извършат корекции във всички органи, разположени в малкия таз.

Осъществява се под пълна упойка. Лапароскопският инструмент се въвежда през областта на пъпа посредством микроскопичен отвор. Цялата манипулация се наблюдава на компютърен екран.

Някои клиники предлагат опцията запис на интервенцията и предаването му на пациента след това.

При трудност за извършване на лапароскопски резекции и състояния, в които се наблюдава силен кръвоизлив и има реална заплаха за живота на пациентката се осъществява лапаротомия.

Този метод осигурява най-бърз достъп до коремната кухина. Кървенето се овладява незабавно чрез поставянето на скоба в областта на подходите към матката. Благодарение на този метод е възможно да бъдат избегнати тежки усложнения.

Тубектомия, пункция

Тубектомия се налага в изключително тежки случаи при извънматочна бременност. Манипулацията представлява премахване на маточната тръба. Понякога се налага и премахване на яйчниците.

До тази манипулация се прибягва, когато ектопичната бременност е нанесла необратими последици върху тръбата. Най-често това се случва при късно диагностициране и повтарящи се извънматочни бременности.

Манипулацията пункция е свързана с диагностициране на извънматочна бременност. Методът е бил прилаган в миналото.

При него в долната част на коремната кухина се въвежда тънка игла. Ако тя източи кръв, това е сигурно доказателство за налична ектопична бременност.

Преди същинската част на тази манипулация се извършва предварителна подготовка на влагалището и на шийката на матката.

Възстановяване след извънматочна бременност

Възстановяването след извънматочна бременност е сложен и продължителен процес. То има за цел да възстанови не само общото здравословно състояние на жената, но репродуктивната функция на половата система.

От това дали ще се назначи най-правилното лечение и дали точно ще се изпълняват лекарските предписания зависи и продължителността на възстановяването.

Много рядко при извънматочна бременност страдат двете тръби. В следоперативния период лечението трябва да гарантира, че възпалението няма да се разпространи към здравата тръба.

В периода на възстановяване от първостепенно значение е да се предотврати образуването на сраствания и белези поради риска от запушване на маточните тръби и безплодие.

Възможно е да се назначи повторна лапароскопия с цел да се възстанови проходимостта на тръбата.

Ако причината за извънматочна бременност е някакво заболяване, необходимо е първо то да се излекува, за да бъде успешно възстановяването на пациентката.

Предпазните мерки, които се налагат след прекъсване на бременността,, съвпадат с тези след операция на перитонеума.

Необходимо е да избягвате изморителни упражнения. Пазете се от травми в коремната област.
В никакъв случай не трябва да се вдигат тежести, за да се предотврати по-тежкото следоперативно кървене.
Ако е извършена коремна операция, желателно е да се носи специален колан или превръзка за поддържане на коремната стена.

Назначава се пълна физическата почивка, за да се избегне образуването на сраствания. Специалистът препоръчва курс от прости физически упражнения, чиято цел е възстановяване и укрепване на перитонеума.

На първо време те могат да се изпълняват в легнало положение. До края на лечението се препоръчва да се продължи с гимнастиката.

Необходимо е да се обърне внимание на диетата. Тя трябва да се състои от лека, но едновременно с това питателна храна, набавяща на тялото изобилие от витамини.

През този период е желателно да се сведат до минимум храните, които причиняват газове и затрудняват перисталтиката.

След изписване от болницата се пазете от хипотермия, а през зимата не забравяйте да носите топло бельо.

Половият живот може да бъде възобновен най-рано след три седмици, в случаите на извършена лапароскопия.

След коремна операция половите контакти могат да бъдат възобновени най-рано месец след това.

Народни средства за спиране на кръвотечението

Народната медицина също може да бъде от полза при извънматочна бременност чрез средствата, които предлага за спиране на кръвотечението. Но това в никакъв случай не означава, че консултацията при специалиста може да бъде отложена. Не забравяйте това!

За спиране на кръвотечението помага незаменимата коприва. Един от вариантите е екстракт – по 30 капки половин час преди хранене. Друг вариант е  отвара от листата на билката. Супена лъжица от тревата се слага на чаша вряла вода. От този лек се приема по 3-4 пъти на ден.

Извънматочната бременност трябва да приключи най-късно в периода 4-6 седмица.

Извънматочната бременност трябва да приключи най-късно в периода 4-6 седмица.

Полезна е и билката калина. От тинктурата от кората й се приемат по 30 капки на ден. Може да я заместите с отвара от плодовете. Нея ще приготвите от 3 супени лъжици плодове, прибавени към половин литър вряща вода.

Помага и тинктура от корен берберис. От нея се приемат по 30 капки 3 пъти на ден.

Консумацията на пресни плодове офика и калина също помага за справяне с проблема.

Може да заложите още на отвара от билките еньовче, овчарска торбичка, които също притежават подчертано кръвоспиращо действие.

Народно лечение за възстановяване след ектопичната бременност

Народната медицина предлага варианти за лечение, които ускоряват процеса на възстановява след ектопична бременност. От тях гарантирано ще се почувствате по-добре. Но това не означава, че трябва да пренебрегвате препоръките на лекаря. И най-вече тези, свързани с периода за последващо забременяване.

Преди назначаването на лечение с народни средства специалистът трябва да даде своето съгласие за това.

За възстановяване на хормоналния баланс помощ може да потърсите от билките змийско мляко, пелин, японска фалопия. Използвайте ги под формата на тинктури, спазвайки стриктно указанията на производителя.

Отвари от карамфил и прясна мента също помагат за балансиране на хормоните и по-скоро на нивата на прогестерона и естрогена.

Народната медицина помага и за възстановяване на психологическия комфорт. След прекъсване на бременността жената изпада в тежка депресия.

В този момент на помощ идват билки, които помагат не само за възстановяването му, но и за укрепване на имунната система. За да постигнете това заложете на изброените билки във вид на тинктура или чай – елеутерокок, женшен, дяволска уста, валериана, маточина и мента.

Забременяване след извънматочна бременност

Забременяването след извънматочна бременност не е невъзможно. То може да се случи най-малко след година, ако пациентката се възстановява бързо.

По преценка на специалиста, опитите за забременяване може да се отложат с още една година с цел пълно възстановяване на пациентката. Ин витро процедурата също може да бъде извършена най-рано година след драматичното събитие.

За последваща успешна бременност изключително важна роля играе психологическата нагласа. Ако постоянно си повтаряте, че няма да забременеете отново, мозъкът изпраща тези сигнали до всички органи.

В резултат от това организмът е подложен на разрушителното въздействие на негативната мисъл. Но разрешаването на проблема в този аспект е в компетенцията на друг вид специалисти.

Ако усещате, че сте обзети от тъмни мисли, по-добре се консултирайте с психолог преди да започнете с опитите за зачеване.

За съжаление не след всяка ектопична бременност може да се зачене и след това да последва нормално протичаща бременност.

Възможно е драматичният сценарий да се разиграе отново. Това се дължи на запушването на тръбите и травмите, които са им нанесени при прекъсването на предходната бременност.

За да се избегне този риск е необходимо преди повторните опити за зачеване пациентката да бъде прегледана обстойно и да се направи обективна оценка за състоянието на яйчниците, матката и фалопиевите тръби.

При необходимост може да се назначи повторна лапароскопия, която има за цел подобряване проходимостта на тръбите. Тяхното стесняване е причината оплодената яйцеклетка да засегне в тях и да не достигне до крайната цел.

За съжаление повторен шанс за забременяване не съществува при отстраняване на двете маточни тръби при предходната ектопична бременност. До това драматично усложнение се стига обикновено след няколко извънматочни бременности. (Още за проблемно забременяване – причини и методи за лечение)

Втора ектопична бременност

Втора ектопична бременност за съжаление не е невъзможна. Често тръбата, в която вече веднъж се е имплантирала зиготата, се оказва повторна пречка за придвижване на оплодената яйцеклетка към крайната цел.

В такъв случай, за да се запази другата тръба, вероятно ще бъде отстранена тази, която създава проблем.

Ето както е необходимо да знаете, за да избегнете повторна етопична бременност.

Периодично се подлагайте на ултразвукови изследвания, за да се проследи състоянието на органите от репродуктивната система. Също така е важно да изследвате периодично кръвта си за нивата на ЧХГ.

При съмнение за здравословен проблем, свързан с възпаление на вътрешен орган е необходимо възможно по-скоро да се започне лечение.

Хранете се балансирано. Старайте се да избягвате не само стреса, но и оралните контрацептиви. Както и интимните контакти с различни партньори.

Откажете се от тютюнопушенето и заседналия начин на живот.

Възможни причини

Възможните причини за извънматочна бременност обикновено се разглеждат в комплекс. Счита се, че хламидии или друг вид полово прекарани инфекции са едно от причините за тази патология.

Почти винаги извънматочната бременност е предшествана от трудно раждане или аборт. След тези състояния в някои области лигавицата на матката остава набъбнала за дълъг период.

Фалопиевите тръби губят еластичността си и това става причина за извънматочна бременност.

Аномалии в структурата на тръбите (прекалено дълги, тесни или криволичещи, със стесняване на лумена) също става причина за извънматочна бременност.

Тютюнопушенето, влошената екологична обстановка и други токсични фактори, често са отговорни за тази патология.

Стресът, заседналият начин на живот и безразборните полови контакти са друга възможна причина. Множество коремни операции също могат да провокират патологичното протичане на бременността.

Противозачатъчни: Ескапел, дуфастон и др. (възможно ли е?)

Прием на противозачатъчни не само ескапел и дуфастон, но и други от този тип, също могат да допринесат за патоличната картина на бременността. Тук вина имат прогестероновите хормони, които не само променят хормоналния фон.

Те допринасят и за намаляване подвижността на фалопиевите тръби. Това прави невъзможно изтласкването на оплодената яйцеклетка към матката и засядането й в една от тръбите.

Спирала и извънматочна бременност

Според много специалисти използването на спирала като метод за предпазване от зачеване не увеличава риска от извънматочна бременност при забременяване след премахване на спиралата.

Но не по този начин стоят нещата в случай, че въпреки поставената спирала, пациентката забременее. В подобни случаи рискът бременността да се се окаже ектопична е многократно по-висок.

Извънматочната бременност е изключително сериозно състояние, което в никакъв случай не бива да се самодиагностицира.

Надяваме се, че чрез този материал сме били максимално полезни за Вас и няма да пренебрегнете съвета ни да се обърнете към специалист при наличието на по-горе описаните симптоми.

Споделете този материал в социалните мрежи, за да достигне до по голям кръг от хора и да ги информира за опасностите и рисковете на извънматочна бременност. Както и за необходимостта от спешна лекарска намеса.

Благодарим Ви предварително, че четете и споделяте материалите ни!

Извънматочна бременност: Всичко за непредвидимата патология – признаци, симптоми, причини, лечение и забременяване след това
3.8 (75%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *