Коварният инфаркт: Първа помощ, лечение, симптоми, възстановяване, упражнения и всичко важно

Първа помощ при инфаркт. Лечение с лекарства, билки, упражнения. Възстановяване. Точните симптоми преди и след: Масивен (на миокарда) и микроинфаркт, сърдечен удар.

Още в текста: 💝 Признаци: 💝 Затруднено дишане, 💝 болки (бодежи) в сърцето, 💝 отпадналост, 💝 сърцебиене, 💝 изтръпване на лява ръка и др. 💝 Мозъчен инфаркт. 💝 Причини. ЕКГ (кардиограма). 💝 Белодробен инфаркт. 💝 При жени и при мъже. 💝

Първа помощ при инфаркт, какво да правим?

Диагнозата инфаркт винаги е звучала стряскащо. По време на инфарктен пристъп трябва да се действа изключително бързо.
Всички сме чували, че първите няколко минути са най-важни. Това не случайно е така. От действието в първите минути зависи какво ще се случи с пациента или най-вече дали изходът ще бъде благоприятен за него.
Този вид исхемична болест на сърцето се характеризира с необратимо увреждане на сърдечния мускул. Поради това се наблюдава влошаване на кръвния поток.
От правилното лечение и своевременната реакция в първите минути на атаката зависи по-нататъшния изхода на заболяването, включително способността да се спаси живота на човека.

Първата помощ, която трябва да се окаже на пациента, е задължително да бъде подчинена на строг алгоритъм.

Представяме го нагледно в следващите подточки. Запазете този материал на достъпно място. Препоръките, които ще дадем са важни.
Те могат да спасят човешки живот!

Без паника! Не местете болния!

Първото и най-важно нещо, което трябва да направите в случая, е да не изпадате в паника. В такъв случай едва ли ще успеете да помогнете на болния.

Веднага повикайте линейка. Колкото по-кратък е периодът от получаването на кризата до оказването на медицинска помощ, толкова по-високи са шансовете пациентът да оцелее. Главата на болния е добре да бъде леко отметната назад.

Облекчете дишането. Осигурете покой

За да се облекчи дишането на пациента е много важно да се премахнат всички пречки за това – дрехи, които го затрудняват, бижута и др. От изключително значение е да се осигури приток на свеж въздух.

Ако пациентът се намира на закрито е по-лесно осигуряването на такъв. Ако е студено навън, просто отворете прозореца.

В случай че времето е топло, не отваряйте прозореца. Необходимо е просто да настроите климатика на режим охлаждане.

Ако пациентът се намира на открито, може да опитате да направите ветрило с вестник. Не е добре около него да се струпват много хора, за да не се затруднява допълнително притока на въздух.

Важно е на пациента да се осигури покой. Не вдигайте шум и не създавайте паника!

Не натоварвайте сърцето на болния!

Друга важна препоръка е да се натоварва сърцето на болния. Не го карайте да става и да се мести.

Дайте валериан!

Добре действа на сърцето таблетка валериан. Но не по-малко важно е пациентът да я приеме в тиха и спокойна среда.

Дайте нитроглицерин и аспирин!

инфаркт първа помощ

Гръдни компресии – незаменим метод за първа помощ при инфаркт.

Таблетка нитроглицерин помага за овладяване на болката. Лекарството се поставят под езика. Това е най-бързият начин да навлезе в кръвния поток.

Активното вещество в него почти веднага навлиза в кръвта и достига до точното място. В тази връзка облекчението на болката настъпва в кратък период от време.

Нитроглицерин може да се даде два или три пъти през интервали от десет минути.

Таблетка аспирин също помага. Но тя трябва да бъде сдъвчена от пациента.

За спиране на болката могат да се използват стандартните нестероидни противовъзпалителни.

Натиснете силно и бързо гръдната кост!

Силен и бърз натиск в гръдната кост е нещо, което задължително трябва да се направи при инфаркт. Тази техника може да спаси живот, ако се приложи в първите няколко секунди на камерно мъждене.

Оказването на силен и бърз натиск в гръдната кост е техника за първа помощ при инфаркт, която се прилага дори при липса на пулс.

Правете гръдни компресии до пристигането на линейката!

При липсата на пулс и ако предходната техника за първа помощ при инфаркт не дава резултат, започнете с гръдни компресии. Важно е пациентът да лежи на твърда повърхност. В противен случай техниката не би била ефективна.

Натискът се осъществява с дланта, пръстите на ръката са насочени нагоре, а върху нея е поставена другата длан (погледнете прикачената снимка).

Въпреки общоприетото схващане, че трябва да се окаже натиск в лявата страна, дланта трябва да се постави в централната част. По време на компресията, трябва да присвиете лактите си. Следва отпускането и изправянето им и след това отново натиск.

Компресиите трябва да се правят бързо с възможно по-кратки интервали между тях.

Възстановяване след инфаркт

Възстановяването след инфаркт протича в четири етапа. Първият етап протича с по-ограничителни действия. Той започва още в болнична обстановка.

Наред с предписаните медикаменти за лечение пациентът трябва да спазва стриктно всички препоръки на лекарите.

За да се възстанови нормално, болният трябва да си почива. На всеки два дни може да се изправя и да седи на леглото в присъствието на медицински персонал.

Продължителността на престой в седнало положение – не повече от десет минути. През останалото време е задължително да лежи.

Всички основни хигиенни процедури (къпане, миене на зъбите, за бръснене и т.н.) трябва да се извършва само в седнало положение.

Продължителността на възстановяването след инфаркт зависи от сложността на формата на заболяването в конкретния случай.

Ако инфарктът е преминал без усложнения, достатъчни са  3-4 дни за възстановяването в първа фаза. Когато протича с пристъпи на стенокардия са необходими 5-6 дни. При тежки последици, възстановяването отнема повече от седмица.

онфаркт

Инфаркт протича с болки в гръдната област.

Продължителността на възстановителния период след инфаркт на миокарда се удължава съответно, ако пациентът е на повече от 61 години, страда от диабет или е прекарал в миналото друг инфаркт.
Към вторият етап на възстановяване след инфаркт се преминава, ако здравословното състояние на болния позволява това. Пациентът вече може да прекарва в седнало положение 20-25 минути по три пъти на ден.

Позволява се да се храни в седнало положение, да извършва в право положение ежедневните хигиенни дейности, но с помощта на друг човек.

Вторият етап продължава между три и осем дни.

През третия етап се увеличава физическата активност. Пациентът може да изминава на ден до 200 метра и извършва сам нормалните хигиенни дейности. Преходът към този етап се осъществява между 7 и 14 дни след предходния етап.

В четвъртия етап се възстановява постепенно нормалната физическа активност. На пациента вече е позволено да изминава разстояние до 600 метра.

Постепенно се увеличава до 1,5 км, а няколко дни по-късно и до 2-3 километра. Това може да се назначи и физическа рехабилитация на пациентите с продължителност от 18 дни до 4 месеца.

Живот след инфаркт

Инфаркт на миокарда е заболяване, което оставя отпечатък не само върху здравето, но и върху психологическото състояние на пациента.

Заболявнето оказва влияние върху неговите възгледи за живота. Променя се и отношението на околните към него.

В този случай се увеличи риска от депресия. Всеки пациент реагира по различен начин на това заболяване, но е важно да се направи реалистична оценка на ситуацията от специалист.

За пациента е добре да не мисли непрекъснато за случилото се. Но и същевременно с това да не забравя, че е необходимо да пази сърцето си от негативното влияние на стреса и други пагубни за него въздействия.

Постоянната тревожност, прекомерна мнителност и желание за връщане в миналото, са други състояния, които трябва да бъдат избегнати.

Добре е пациентът да започне да посвещава повече време на любимите си дейности. Да се занимава с това, което му доставя удоволствие.

Консултацията с психолог е друг важен момент от пълноценното възстановяване на пациента след инфаркт.

Обикновено психологическото възстановяване отнема повече време.

След пълното физическо възстановяване пациентът може спокойно да възобнови и интимните си контакти.

Голяма част от хората, прекарали инфаркт се страхуват да го направят, изхождайки от широко разпространеното схващане, че това би влошило здравословното им състояние.

Установено е, че едва при един процент от хората с инфаркт, половата активност е станала причина за повторен пристъп. Това не означава, че е добре да възобновите интимните си контакти преди да се възстановите напълно.

Диета и хранене след инфаркт

В периода на възстановяване след инфаркт на миокарда е изключително важна точната диета и правилното хранене. В организма на пациента трябва да постъпват само “леки” и полезни продукти.

Ако диетата е правилно и строго се придържате към нея, възстановяването ще бъде повече от успешно. Ето и кои са основните принципи, към които трябва да се придържате:

  • намаляване приема на общите калории
  • добавите към диетата си предимно продукти като плодове, зеленчуци, растително масло, кисело мляко, моркови, сок от кайсии и ябълки;
  • приемайте храната в сурово или сварено състояние

В първите два дни след инфаркта пациентът няма апетит. Достатъчно е 6-8 пъти на ден да се приемат малки порции чай от по 50-70 грама.

Добре действа отвара от шипки, сок от касис, портокалов сок (желателно е да се намали киселинността му, затова се разрежда с вода).

Не се препоръчват студени напитки. Те могат да увеличат болката в сърцето и да провокират повторен инфаркт на миокарда.
От третия ден до 5-7 дни след кризата точната диета има голямо значение. През този период в тялото трябва да постъпят около 180-190 грама въглехидрати, 50-60 грама протеин и не повече от 25-30 грама мазнини.

Общото количество на калориите, приемани на дневна база, трябва да бъде около 1100-1200 ккал. Средна количество течност, приемани на ден – до 800 мл. Храната трябва да се консумира в 5-6 хранения.

Температурата на всяко ястие (включително и на консумираната вода) не е препоръчително да надвишава 50 градуса.

През този период задължително се консумират супи, кисело мляко, настъргано сирене, варена риба, ябълково пюре, елда и грис. Компот от сини сливи, цвекло и моркови (сварени в подкиселена с няколко капки лимонов сок вода).
В  периода на 2-3 седмици след прекарания инфаркт, съответното количеството на протеини, мазнини и въглехидрати трябва да бъде 80, 50 и 200 грама. Общите  калории – 1600 на ден.

Обемът на приемани течности не повече от 800 мл. Приготвената храна се приема единствено след намачкване. Храненията за деня отново са 5-6.

Консумираната храна трябва да бъде на стайна температура. Позволеното меню включва картофено пюре, кисело мляко, плодове, моркови, карфиол (на пюре), сок (домати, плодове, и лимон), мляко и зеленчукови бульони.
Един месец по-късно се преминава към нормален хранителен режим. Съдържанието на протеини, мазнини и въглехидрати трябва да бъде съответно в количествата 90, 50 и 300 грама.

Общото количество на приеманите калории се увеличава на 2000. Ястия с температура под 15 градуса не са разрешени.

Към консумираните ястия по желание може да се добави ръжен хляб. Месо и риба се консумират само нарязани на малки парченца.

Вече се разрешава херинга, шунка, макаронени изделия, зърнени храни, грис пудинг с пресни ябълки. Количеството масло, което може да се консумира за един ден, не трябва да бъде повече 10 грама.

Ако състоянието на пациента позволява, към менюто му могат да се добавят и други храни.

Забранени храни

За хората  прекарали инфаркт се препоръчва задължително премахване от менюто на всички храни, които съдържат холестерол (свинско, тлъсти меса, карантии, гъби, риба, бульон, колбаси и консерви).

Инфаркт на миокарда не толерира повишени нива на кръвната захар. Като цяло консумацията на сладки храни е по-добре да се ограничи.

Позволява се прием на мед като заместител на вредната захар.

От менюто следва да бъдат премахнати продукти, които водят до появата на газове в червата – гроздов сок, мляко, прясно изпечен хляб, краставици, фасул, зеле, сода и всички останали с подобно действие.

Забравете и за продуктите, които са очевидни дразнители на нервната и кръвоносната система. Те могат да предизвикат повторен инфаркт на миокарда. Опасните продукти включват подправки, какао на прах, шоколад, снаксове и други.

Задължително е да се намали до минимум консумацията на чиста сол и солени храни.

Може ли алкохол?

Алкохолът също трябва да отпадне категорично от менюто на хората, прекарали инфаркт. Съдоразширяващото действие, което оказва, води до влошаване на здравословното състояние и повишен риск от повторен инфаркт.

Рехабилитация

Рехабилитацията в болнични условия вече описахме в точката за възстановяване след инфаркт. Тук ще се спрем на възстановяването в санаториални условия.

Тя има своите показания и противопоказания.

Към нея може да се прибегне не по-рано от двадесет дни след началото на заболяването. Ако миокардният инфаркт е довел до усложнения, началото на санаториалното лечение е добре да се отложи за след месец.
Противопоказания за извършването му има при аневризма на сърцето или аортата (нарушение на процесите на циркулация на кръвта), хипертония (трета степен), нарушение на мозъчното кръвообращение, диабет и други заболявания, които се характеризират с тежка дисфункция на органи и системи на тялото.
Ако физическа рехабилитация се проведе правилно, пациентът може да бъде изписан в по-кратки срокове и съответно да започне рехабилитация в санаториални условия.

Средства за лечение

Основната цел при лечението на пациенти с остър инфаркт на миокарда е да възможно по-бързо да се възстанови притока на кръв към засегнатата област на сърдечния мускул.

За да се случи това, съвременната медицина предлага следните средства за лечение:

Аспирин, Хепарин, Плавикс, тромболитици

Достъпният аспирин, известен още като ацетилсалицилова киселина, е незаменим след инфаркт. Той потиска тромбоцитите и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
Плавикс (Plavix) е друг популярен медикамент. Той потиска образуването на тромбоцити. Действието му е много по-мощно от това на аспирина.
Хепарин е още средство за лечение на инфаркт. Този нискомолекулярен препарат е сред най-разпространените антикоагуланти, въздействащи върху факторите, водещи до образуването и разпространението на кръвни съсиреци.
Тромболитиците са други лекарствени средства, използвани при лечение на инфаркт. Тези мощни препарати притежават способността да разтварят образувалите се съсиреци.

Други лекарства: метопропол, лидокаин, аналгетици

Освен възстановяване притока на кръв при исхемична болест на сърцето е необходимо да се осигури и приток на необходимото количество кислород към сърцето.

Това се постига с помощта на бета-блокери (метопролол, атенолол, бизопролол, лабеталол и други).

Намаляване на натоварването на миокарда също е важна цел при лечението след прекаран инфаркт. За тази цел се използват еналаприл, рамиприл и лизиноприл.
За осъществяване на контрол върху болка освен нитроглицерин се използват и стандартните аналгетици. Тази симптоматика изчезва с възстановяване на кръвообращението.
Борбата с аритмиите се осъществява ефективно с помощта на лидокаин. Когато те протичат с бързи темпове се назначава амиодарон. Атропин също се предписва за регулиране на аритмиите.

Операция

Най-добрият метод за възстановяване на кръвния поток и проходиността на коронарна артерия е процедурата на ангиопластия с възможно инсталирането на коронарен стент.

Ако в първия час на инфаркта не може да се осъществи тази процедура, използване на тромболитични лекарства е наложително. Колкото по-рано започне техният прием, толкова по-малка става и опасността за пациента.
Ако всички тези мерки не помогнат или вече е късно да бъдат приложени, спешна операция и поставянето на коронарен байпас е единственото спасение. Това е единственият начин за възстановяване на кръвообращението.

Народни средства, билки, алтернативно лечение

Народната медицина също предлага лечение, което може да се комбинира с вече назначената от специалист терапия.

Брезови пъпки и сок от брезови листа е лек, работещ в помощ на сърцето. Една чаена лъжичка от пъпките поставете в съд. Залейте с 300 мл вода. Киснете в продължение на два часа и след това приемайте по лъжица от прецедената течност.

За един ден болният трябва да приеме общо 4 лъжици.

Алтернативен лек е тинктурата от брезови пъпки. Тя се приготвя от две чаени лъжички от билковата суровина и половин литър водка. Трикратно от този лек се пият по 20 капки.

Прием на 2% разтвор от мумио, приготвен с вода, също повлиява положително на сърцето. Лечението се започва с 13 капки. Постепенно увеличавайте дозата, докато достигне до чаена лъжичка. Пийте това лекарство 10 дни. Направете пауза от две седмици.

Количеството приемайте час и половина преди да консумирате храна. Необходимо е направите общо пет пълни цикъла.

Смес от пет лимона, две глави чесън и лъжица мед е друг лек. Първите две съставки се правят на каша. Смесват се с третата съставка. Сместа трябва да престои седмица в хладилника, преди да започнете да приемате от нея по 4 лъжици на ден.

Друг лек се приготвя от равни количества корен валериан, градински чай, лавандула, цвят невен, корен ангелика и хелихризум. В термос настоявайте за цяла нощ две лъжици от сместа заедно с две чаши вряла вода.

От тази течност трябва да приемате в продължение на три месеца. Всеки ден се пие по четвърт чаша в три приема.

Със сурови глогови плодове също се приготвя ефективен лек. Необходимо е да настоявате половин час в 200 мл вода лъжица от плодовете.

От прецедената течност приемайте по чаша сутрин и вечер.

Настойка от билката дяволска уста, приемана по три пъти на ден в количеството от половин чаша, също действа много добре на сърцето.

Пригответе я като оставите за двадесет минути лъжица от лека да се кисне в чаша вода. След това прецедете и приемайте по вече указания начин.

Покълнало жито също е незаменим лек за пациентите, прекарали инфаркт. Необходима е сто грама пшеница, която се изчаква да покълне.

След като кълновете достигнат сантиметър смелете ги, прибавете малко студено пресовано растително масло. Добавете и лъжица мед. Разбъркайте добре и всяка сутрин поглъщайте по лъжица от тази лековита смес.

Килограм плодове от арония добавете два килограма мед и смелете в месомелачка. От тази смес приемайте по супена лъжица всеки ден.

Друг билков еликсир, полезен за сърцето, се приготвя от следните компоненти – 50 грама шипкови плодове и по 100 грама грама плодове калина, сушени кайсии, червена офика, стафиди и глог.

Залейте всичко това с литър гореща вода. Оставете течността да се кисне за една нощ. От нея трябва да приемате по половин чаша, 4 пъти на ден. Ако се чувствате добре от този лек, може да продължите с приема му за по-дълъг период.

Продължителност на живота след инфаркт

Преживяемостта след инфаркт е различна. Може да надхвърли дори 17-20 години, сочат изследванията на американски учени. Всичко зависи от степента на увреждането, рехабилитацията и режима на пациента.

Как да се предпазим от инфаркт?

За предпазването от инфаркт е необходимо да водим здравословен начин на живот. Това предполага повече движение, здравословна храна и пълен отказ от всички вредни навици. Избягването на силно стресови ситуации също е задължително.

Лечебна физкултура (ЛФК)

упражнения инфаркт

Упражнения с вдигнати ръце засилват притока на кръв към сърцето.

Лечебната физкултура е неизменна част от лечението на инфаркт. Физическите упражнения са задължителни са пациентите със сърдечни проблеми. При тях обездвижването може да доведе до тежки усложнения.

Затова е много важно в момента, в който специалистът прецени, че пациентът може да изпълнява тези упражнения, последният да започне да го прави.

Упражненията трябва да се изпълняват, но едновременно с това болният не бива да натоварва излишно сърцето си. При усещането на болка (дори и минимална) изпълнението им трябва да бъде незабавно преустановено.

Пациентите със сърдечни проблеми, на които е предписана ЛФК, трябва да следят и пулса си по време на изпълнението на упражненията. При най-малкото му повишение е задължително да преустановят незабавно заниманията.

Друга важна препоръка за тях е, че гимнастиката трябва да се прави най-рано час и половина след прием на храна. Препоръчително е упражненията да се изпълняват два часа след хранене.

Прости за изпълнение в домашни условия са следните упражнения. В изправено положение на тялото, разтворете леко крака и повдигнете ръцете нагоре. Започнете да описвате кръг с ръцете си, като сменяте посоката. Направете няколко серии.

След това поставете ръцете си на кръста и отново в същата поза започнете да накланяте тялото си първо на едната, а след това и на другата страна.

След това с ръце на кръста започнете да правите описващи движения с таза, сякаш въртите обръч. Повтарят се по няколко курса.

Следващото упражнение е маршируване на място. Упражнението се изпълнява като повдигате единия си крак, присвит в коляното и едновременно с това движите и ръцете си като ги свивате в лактите.

Друго подходящо упражнение е повдигането на пръсти като в този момент се вдигат и ръцете нагоре.

Препоръчително е и следното упражнение, което се изпълнява с голяма топка. Вземете я в ръцете си, вдигнете ги нагоре и започнете да ги накланяте на ляво, дясно, напред и назад като държите топката.

Изгледайте видеото по-долу, за да получите по-ясна представа за точното изпълнение на тези упражнения.

Усложнения

Усложнения от инфаркт на миокарда възникват при големи и дълбоки увреждания на сърдечния мускул. Заболяването води до некроза на определена област на миокарда.

След това мускулна тъкан се превръща в съединителна тъкан, която може да действа само като “рамка”. В резултат на това дебелината на стената на сърцето намалява. Редуцира се и размерът на левокамерната кухина.
Често срещано усложнение след инфаркт на миокарда е така нареченото мъждене. То се изразява в аритмия, засягаща двете предсърдия.

Най-голямата опасност за пациентите представлява и т.нар. камерна тахикардия. Това също е вид аритмия, в която ролята на пейсмейкър вентрикулите на сърцето.

Възможно усложнение е и хаотично свиване на камерите, известно като камерно мъждене.
Появата на сърдечна недостатъчност (намаляване свиваемостта на сърдечния мускул) е често срещано усложнение при миокарден инфаркт.

Намаляването на свиваемостта е пропорционално на сериозността на инфаркта.
Често срещано усложнение е и неприятната хипертония. Тя често е и фактор, предразполагащ към инфаркт. Появата на това усложнение се обяснява с увеличение в търсенето на кислород в сърцето. В резултат от това се увеличава левокамерното напрежение.
Механични усложнения обикновено се развиват в рамките на първата седмица след пристъпа. Клинично изявени са от внезапно влошаване на хемодинамиката. Към тези усложнения се отнасят сърдечна аневризма, разкъсване на интервентрикуларната преграда.

Смъртността при пациентите с тези усложнения е най-висока. Единствено спешна операция може да спаси живота им.

инфаркт

Движете ръцете си във във всички посоки – това упражнение с топка насърчава кръвопритока към сърцето.

Рецидивиращ болков синдром се среща при около една трета от пациентите с миокарден инфаркт.
Друго усложнение е синдром на Дреслер, известно още като синдром на пост-инфаркт. Проявява се с възпаление на сърдечните торбички, белия дроб. Появата на този синдром е свързан с образуването на антитела.

Сам по себе си инфарктът е опасен заради своята непредсказуемост. Развитието на усложнения зависи от няколко важни фактора.
Колкото по-голямо е увреждането, толкова по-ясно изразени са усложненията.
Зоната, в която те се локализират, обхваща предната преграда на лявата сърдечна камера.
Навреме положените медицински грижи гарантират по-малки увреждания на засегнатата област.

Подробните симптоми и признаци на видовете инфаркт

Инфарктът е заболяване, което е свързано преди всичко с болкова симптоматика. Ето как да разпознаете болката и признаците на видовете инфаркт.

Локализация на инфарктна болка

Най-честата проява на инфаркт на миокарда е болка, локализирана в областта на гърдите. Тя дава отражение върху лявата ръка. Създава усещане за изтръпване в ръката, китката и пръстите.

Други възможни области за локализация на болковото усещане  са кръста, шията, челюстта, пространството между лопатките.
Болката е много силна, характеризира се със специфична острота. Пациентът има усещането за пробождане на гърдите с нож.

Болковото усещане често е непоносимо. Не е изключено болният да изкрещи заради нетърпимата болка. Усещането е за силно притискане на гърдите. Някои пациенти се чувстват буквално като смазани с тежка плоча.

При други усещането е за тъпа болка, свързана с изтръпване на китката, в съчетание с тежко и продължително болково усещане в гръдната област.
Болката възниква внезапно. Но най-често се проявява през нощта или в ранните сутрешни часове. Развива се периодично. Често е на приливи.

Но с всяка последваща вълна, дискомфортът в гърдите се усеща все по-силно и става все по-ясно изразен.
Дискомфортът в гърдите продължава повече от 30 минути. Понякога дори и цели часове. Дори и усетена за няколко минути, тази болка е основателна причина да потърсите специализирана помощ.

Възможно е болката да утихне, когато тялото е в покой. Същият резултат се появява и при прием на нитроглицерин.

Затруднено дишане, сърцебиене

Затруднено дишане и сърцебиене са други два симптома на неприятното заболяване. Пациентът усеща, че въздухът не му достига. В съчетание с бясното прескачане на сърцето, усещането е влудяващо. Болният се чувства сякаш краят му настъпва.

Затруднения в дишането и сърцебиене са оплаквания, които се проявяват дори и часове след прекарания инфаркт.

Проявата на тези симптоми и при напълно здрав човек е повод за консултация със специалист. Ако получавате такива болки, макар и рядко, не изчаквайте състоянието Ви да се влоши внезапно.

Отпадналост, изпотяване и страх

упражнения за сърце

Упражненията за сърце е лесно да бъдат изпълнявани у дома.

Отпадналостта е един от признаците за настъпващ инфаркт. Обикновено преди това да се случи, пациентът се чувства отпаднал. Усеща, че няма сили за нищо.

Но за съжаление в много случаи инфарктът не предизвестява за себе си с този симптом.

Ако се чувствате отпаднали, дори и без да имате други оплаквания, просто се опитайте да си починете и да избягвате стресовите ситуации.

Изпотяването е друг неприятен симптом. Често протича заедно с усещането за недостиг на въздух.

Страхът е психологическият симптом на инфаркта. Изпитването му е напълно обяснимо. Усещането за липса на жизненоважния кислород е причината пациентът да се чувства сякаш всеки момент ще умре.

Страхът допълнително влошава ситуацията. В такъв момент мозъкът и всички системи блокират. Притокът на кислород към тях е силно затруднен. А именно недостатъчното количество кислород, достигащ до сърцето, е в основата на инфаркта.

Инфаркт на миокарда, сърдечен

Миокардният инфаркт (инфаркт на миокарда) е най-тежкото състояние при исхемичните заболявания.

Свързва се с некроза на сърдечната тъкан, причинена от недостатъчните количества кръв и кислород, постъпващи към сърдечния мускул.

При миокарден инфаркт болката е продължителна. Проявява се във вид на пристъпи. Болковото усещане е локализирано в областта зад гръдната кост. Усещането за пациента се асоциира с пробождане.

Сърдечният инфаркт е състояние, което настъпва в резултат от влошено кръвоснабдяване в артериите на сърцето. Те доставят кръв и кислород към сърдечната стена.

Функцията им не приключва до тук. Те отнемат отделяните в резултат от дейността на сърдечния мускул отпадни метаболитни вещества и вреден въглероден диоксид.

Първият симптом, по който ще познаете настъпващия сърдечен инфаркт, е остра пронизваща болка в областта на сърцето и гръдния кош.

Някои пациенти се оплакват от стягане, което се проявява с прогресиращ характер. Неприятното усещане се разпространява или само към лявата ръка, или към двете ръце едновременно.

Сърдечни съкращения, които са най-вече неритмични, са друго възможно оплакване. Настъпват изменения и в съзнанието на пациентите. Някои от тях започват да изпитват страх, а други просто стават унесени.

Сърдечен удар: Остър миокарден инфаркт

Най-опасната форма на исхемична болест на сърцето е известна като остър миокарден инфаркт или още сърдечен удар. Това състояние застрашава живота на пациента. При него се наблюдава запушване на съд, доставящ “храна” на сърцето.

Това запушване е причината за образуване на тромб. Образуването му води до спиране кръвопритока към сърцето. Всяка минута, прекарана в това състояние, може да се окаже фатална.

Ако този времеви интервал е повече от 15 минути, пораженията са изключително тежки. Загива голяма част от сърдечния мускул.

На мястото на некротизиралата тъкан се появява съединителна такава. Но за съжаление тя е неспособна да изпълнява функцията на сърдечния мускул.

Тромбите най-често се образуват на места, където е налична атеросклеротична плака.

При сърдечен удар най-важно е симптомите да бъдат разпознати бързо и пациентът да постъпи в болница лечение. Болката често се описва като ангинозна. Локализира се в лявата гръдна половина или зад гръдната кост.

Пациентът усеща притискане, срязване или стягане. Не е изключено болката да тръгне към лявата ръка и дори към рамото.

Възможно е симптоматиката на сърдечен удар да се окаже заблуждаваща. Не е изключено болковото усещане да се насочи към горната коремна област. И въпреки липсата на такова, пациентът да мисли, че го боли корема.

Обикновено тя е по-интензивна в продължение на 20 минути. Но и след това не преминава напълно.

Освен обичайната симптоматика от недостиг на въздух, пациентът не е изключено да се оплаква от гадене и повръщане.

Ако пациентът е болен от диабет, възможно е тази симптоматика да бъде по-слабо изразена или да липсва напълно. При електрокардиограма сърдечният удар не може да бъде сгрешен заради специфичната диаграма, която се получава.

Преден, долен, исхемичен и др. видове миокарден инфаркт

Видовете миокарден инфаркт – преден и долен показват коя част от  лявата сърдечна камера е била поразена и съответно е загинала.

Понятието преден миокарден инфаркт означава, че поразена е предната стена на лявата сърдечна камера.

С термина долен миокарден инфаркт се назовават състояния, при които увреждането е засегнало долната част от стената на лявата сърдечна камера.

Исхемичен инфаркт е познат още и като инфаркт на миокардата. Може да го срещнете още и като остър коронарен синдром, което е едно и също.

Трансмурален миокарден инфаркт и нетрансмурален

Миокардният инфакт има и още едно класификация. Заболяването се дели на два типа – трансмурален и нетрансмурален.

Това състояние е провокирано от стеноза на коронарните артерии, която води до некроза на сърдечния мускул. Най-често засегната е лявата камера. Когато некрозата е поразила цялата стена, тогава заболяването се трансмурален инфаркт.

В случаите на частично засегната стена на камерата, терминът е нетрансмурален инфаркт.

Масивен инфаркт 

С понятието масивен инфаркт се описва състояние, свързано с намален приток на кислород към сърцето. За този тип инфаркт е в сила следната закономерност – колкото по-голямо е запушването, толкова по-масивен е той.

Микроинфаркт

Диагнозата микроинфаркт се приема като предупреждение за високия риск от инфаркт. В случая говорим за мини инфаркт, който вероятно е останал незабелязан от пациента, тъй като обикновено протича с отсъствие на типичната сърдечна болка.

Често микроинфарктът може да бъде объркан с астма и най-обикновени колики, които се получават при настинка.

Но с понятието микроинфаркт се описва сърдечен пристъп, който не е обхванал цялата миокарда. Пораженията след него често са много по-леки от тези при миокарден инфаркт. Възможно е дори да няма никакви поражения.

Всичко зависи от това дали микроинфарктът е бил причинен от тромб. Както и продължителността на периода, в който е бил спрян притока на кръв. Заслуга за ниската степен на поражения при микроинфаркт има саморегулиращата се функция на нашето тяло.

Симптоми преди инфаркт (първи признаци)

Инфарктът често дава признаци преди появата си. Важно е да ги разчетем правилно и да му противодействаме.

Проблемът тук е, че обикновено не отдаваме внимание на тези признаци. Приемаме ги като временни неразположения. А много от тях дори не свързваме със сърцето.

Болки, локализиращи се в областта на раменете, врата и дори към ушите, могат да са признак за приближаващ инфаркт. Но не винаги тези оплаквания са провокирани от сърдечен проблем.

Тези болки дават и някои ясни симптоми, по които можем да познаем, че са провокирани от сърдечни неволи. Обикновено те се проявяват  на приливи и отливи. Характерно за тези болкови оплаквания е, че придвижват за секунди от едното към другото място.

Пациентът усеща, че болката от раменете отива в ушите. Ако и при Вас се появяват подобни болки, по-добре изяснете произхода им с помощта на специалист.

Еректилната дисфунцкия е друг признак за сърдечен проблем, въпреки че мъжете често не си признават за нея пред специалиста.

Недостигът на въздух и световъртеж са признаци, които най-често се проявяват часове преди инфаркта. За съжаление подобни проблеми се приемат от пациентите най-вече като дихателни смущения и те дори не предполагат, че става въпрос за сърдечен проблем.

Появата подобен симптом в случай, че бъде разчетен правилно, е единствено от полза за пациента. От проявата му да настъпването на същинския пристъп ще измине повече от час.

Повишена оточност на краката е друг признак за инфаркт. Когато има смущения в сърдечната дейност, изхвърлянето на токсини и отпадни продукти ( в това число и течности) е нарушено. Излишната вода се събира в краката.

Сам по себе си проблемът с подутите крака е признак на забавена циркулация, която е сигурен знак, че сърцето е затормозено.

Внезапната умора е друг възможен симптом, известяващ настъпването на инфаркта. Обикновено това оплакване свързваме с изтощителна физическа и психическа дейност, както и с недостатъчния сън.

Но ако това оплакване е налично без видима причина и дълго не изчезва, може да се приеме като знак за приближаващ инфаркт.

Още за коварния инфаркт четете ТУК!

Специфични симптоми при жени и при мъжете

Напълно погрешно е схващането, че симптоматиката на инфаркт при мъжете и жените протича по един и същ начин. Факт е, че заболяването протича с болка в сърдечната област и други оплаквания, общи и при двата пола, но и при двата пола има някои специфични особености.

Изпотяването също е симптом, общ и за двата пола.

Факт е, че при жените се появяват по-често оплакванията, свързани с болки в ушите и врата. При тях симптомите са по-трудно разпознаваеми. Възможно е да се появят и оплаквания като гадене, болки в корема и повръщане.

Необичайната умора е друг симптом, които се счита за типично женски симптом на инфаркт.

При мъжете за настъпването на инфаркт предизвестява еректилната дисфункция. При тях болковата симптоматика в гръдната част е по-ярко изразена.

Друга специфична разлика в симптоматиката при двата пола е, че при жените оплакванията се появяват на по-късен етап.

Важно е да се знае, че при тях риска от инфаркт се увеличава с навлизане в менопаузата. А след 65 години се изравнява с този при мъжете.

Друга специфична особеност е, че за мъжете шансът да оцелеят след инфаркт е много по-висок, отколкото този при жените.

Към общата симтоматика и при двата пола може да се добавят още киселини в стомаха и кашлица.

Причини за получаване на инфаркт

Най-често сърдечният пристъп засяга хората, страдащи от липса на достатъчна физическа активност. Всичко това на фона на психологическо и емоционално претоварване води до проблеми със сърцето.

Срещу бича на 21-ви век могат да се борят само хора с добра физическа подготовка. За съжаление дори и най-малките не са защитени от подобно заболяване.

Основните причини, които допринасят за появата на инфаркт на миокарда са: преяждане, неправилно хранене като цяло, излишните мазнини в храната, които се наслагват  в артетиите.

Липсата на физическа активност, хипертония и всички лоши навици са сред водещите фактори.

Вероятността от сърдечен удар при хора, водещи заседнал начин на живот, е няколко пъти по-висока, отколкото при тези, които са физически активни.
Сърцето ни представлява мускулна торбичка, която изпълнява функцията на помпа. Сърдечният мускул се снабдява с кислород през кръвоносните съдове. И ако те са окажат засегнати от атеросклероза, количеството кръв, достигащо до сърцето, се оказва недостатъчно.

Запушването на коронарна артерия води до развитието на кръвен съсирек в атеросклеротичната плака. Проявява се като спазъм на коронарните артерии. Започва некроза на частите, към които притокът на кислород е блокиран.

Причина за инфаркт може да се търси и в наследствеността. Но на нея се гледа по-скоро като на предразполагащ фактор, отколкото като на основна причина.

Ако в семейството Ви има човек със  сърдечен проблем, това не означава, че със сигурност и Вие сте болни от същото.

Но означава, че трябва да обърнете внимание на сърцето си и да направите всичко възможно да го защитите от необратими увреждания.

Изследвания:

Поставянето на диагнозата инфаркт винаги се базира не само на специфичните оплаквания на пациента, но и на резултатите от приложени лабораторни, клинични и инструментални методи на изследване.

Кардиограма (ЕКГ)

Кардиограма или още както е известна електрокардиограма (ЕКГ)  е най-популярният метод за диагностициране на инфаркт. Той позволява да се проследят показатели, свързани със степента на некроза на сърдечната тъкан. Проследява и патологичните изменения, които настъпват в сърдечния мускул.

Методът ЕКГ се използва не само за диагностициране. Чрез него се проследява и ритъмните смущения след прекаран инфаркт.

Други

Друг основен метод за диагностициране на инфаркт е ехокардиографията. Използва се за проследяване на усложненията, както и за дефиниране на точния размер на сърдечния пристъп.

Лабораторните изследвания също имат изключително важно значение при дефиниране на сърдечните маркери и обхвата на некрозата.

Като лоша прогноза се приемат следните отклонения в резултатите от лабораторните изследвания – повишена захар, повишени стойности на реактивния протеин и левкоцитоза.

Коронарографията е друг стандартен метод, използван при диагностициране на инфаркт. Приложението му е двуаспектно. Освен като диагностичен метод, коронарографията се използва и като терапевтичен способ.

Чрез специални катетри се достига до сърцето и се впръсква специална течност в него. Чрез рентген се проследява изпълването на артериите с тази течност и от там се правят изводи за тяхното състояние.

При коронарография достъпът до сърцето се осъществява чрез вени на краката или ръцете.

Друг метод е компютърната томография. Чрез него се оценява проходимостта на артериите.

С цел определяне на незасегнатите зони при пациенти, прекарали инфаркт, се използва диагностичния метод сцинтиграфия и позитронно-емисионна томография.

Други видове инфаркт и особености

Инфарктът засяга не само сърцето. Ето кои са другите видове и техните особености.

Мозъчен инфаркт (исхемичен мозъчен инсулт)

Състоянието мозъчен инфаркт, известно още като мозъчен инсулт, включва нарушаване на кръвопритока към мозъка. В резултат от това част от неговата тъкан некротизира.

За съжаление при голяма част от пациентите настъпва смърт в първата седмица на заболяването.

Още за инсулт може да прочетете ТУК и ТУК!

Белодробен инфаркт

Инфарктът може да засегне и белия дроб. В случая говорим за белодробен инфаркт, причинен от емболия. Протича със задух, стягане в сърцето, силна кашлица. Възможно е още пациентът да отделя храчки, примесени с кръв.

При белодробен инфаркт, болният освен, че не може да диша пребледнява. Появява се цианоза и студена пот. Подвижността се ограничава.

Инфаркт на червата

инфаркт

За защита от инфаркт е необходимо да се движите повече, да избягвате стреса и да се храните здравословно.

Вероятно ще се учудите, че има и инфаркт на червата. Причината за него също е тромбоза. Запушва се артерия, доставяща кръв към червата. Заболяването протича с мъчително подуване и болки в корема.

Други симптоми са запек, гадене и необяснима загуба на тегло. Причина за заболяването е атеросклероза на червата.

Инфаркт на окото

Инфаркт на окото също се дължи на запушване на кръвоносен съд. В случая е затруднен притока на кръв към ретината. Необходимо е в такъв случай да се потърси незабавна помощ от лекар.

Единственото, което пациентът усеща при този вид инфаркт, е загуба на зрението.

Други видове

Инфаркт може да удари и бъбрека. Изразява се в спиране на кръвопотока в този орган. Започва със силна болка в поясната и коремната област.

Друго възможно проявление на заболяването е инфаркт на гръбначния мозък. Изразява се в циркулационни смущения в тази част. Други възможни проявления са инфаркт на далака, на дебелото черво.

Информацията в този материал е важна! Споделете го! Спасете човешки живот. Всеки от нас трябва да е запознат не само със симптомите на инфаркт, но и методите за оказване на първа помощ.

Коварният инфаркт: Първа помощ, лечение, симптоми, възстановяване, упражнения и всичко важно
5 (100%) 3 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *