Премахване на камъни в бъбреците с билки бързо и ефективно

Топ 20+ билки за прочистване на бъбреците от камъни, пясък и други заболявания. Лечение на болки и бъбречна криза. Разбиване и премахване с народна медицина.

Още в текста: Бял тамян. Гулия (земна ябълка). Ябълков оцет. ♣ Червено цвекло. ♣ Зелен чай. ♣ Черна ряпа. ♣ Червена боровинка. ♣ Промивка с диня. ♣ Магданоз. ♣ Чай и корен от глухарче. ♣ Лечебна ружа (Althaea officinalis). ♣ Джинджифил. Куркума. ♣ Целина. ♣ Коприва. ♣ Полски хвощ. ♣ Мечо грозде.

♣ Царевична коса. ♣ Сладник (сладък корен). ♣ Ечемик. ♣ Зехтин. Зеолит. ♣ Зеле. ♣ Чесън. ♣ Лимон. ♣ Добра и лоша минерална вода. ♣ Премахване в Хисаря. Други причини за болки в бъбреците. ♣ Пиелонефрит. ♣ Нефролитиаза. ♣ Обичайното лечение. ♣ Лекарства. ♣ Диета и хранене. ♣ Цена на разбиване с лазер. ♣ Видове камъни в бъбреците и снимки. ♣ Може ли алкохол? ♣ Полезно ли е пиенето на бира? ♣ Как да успокоим спазъм. ♣ Хомеопатия: Нукс вомика. Внимание: Витамин С като добавка!

Топ 20 супер билки за прочистване на бъбреците от камъни, пясък и други бъбречни заболявания.

Бъбреците са активни участници в една от най-важните функции на нашето тяло – изхвърляне на токсините чрез урината. Те притежават функцията на самопочистващ се филтър.

Вижте и нашия подробен материал ТУК: За лечението на болни бъбреци от различните заболявания!

Понякога този филтър се „запушва“ от кристалчета (камъни и пясък), които са причината за най-разпространените бъбречни заболявания. Това значително затруднява дейността на този самопречистващ се орган и води до куп здравословни проблеми.

Ако бързо се изморявате, изпитвате болки в бъбреците след хранене, страдате от екзема, акне или кожни обриви, имате подуване на корема особено след хранене, внезапно наддавате на тегло и често се оплаквате от уринарни проблеми, обърнете внимание на бъбреците си.

Помогнете им да се пречистят, приемайки много течности (възпрепятстват обезводняването и насърчават самопречистването на бъбреците) и спазвайки балансирана диета. Тя включва хранене без мазни и пържени храни, изключване на газирани напитки и спиране на тютюнопушенето.

камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците често са причина за болезнени кризи

Предлагаме Ви изпитани природни средства за пречистване на бъбреците.

Преди да пристъпите към лечение с билките, които Ви предлагаме, консултирайте се предварително с лекар. Някои от тях може би са противопоказни за състоянието Ви или са несъвместими с лекарствата, които приемате.

Бял тамян.

Зрънце бял тамян, прието преди сутрешната закуска, разбива камъни в бъбреците. Поради бурната реакция със зъбния емайл и риска от увреждането му, поставете зрънцето директно в гърлото и преглътнете с голямо количество вода.

Внимание: Безобидното на пръв поглед зрънце е възможно да предизвика бъбречна криза, затова не превишавайте дозата.

Гулия (земна ябълка).

Изпивайте тридесет минути преди консумацията на храна доза от една малка чашка пресен сок от гулия. Най-лесният начин за приготвянето му е с машина за сок. Ако нямате такава, настържете на ренде предварително измитите грудки земна ябълка.

Ябълков оцет.

Незаменимият ябълков оцет е средство не само за стопяване на причиняващите болка кристалчета в бъбреците, но и за мигновено облекчение при криза.

Болният е препоръчително да изпие чаша вода, в която предварително е разтворил 40 грама оцет (ябълков) и същото количество пресен лимонов сок.

Червено цвекло.

ябълков оцет

Ябълковият оцет чисти бъбреците от камъни, пясък и токсини

Една-две чаши сок смес от червено цвекло+морков стимулира пречистващата функция на бъбреците. Количественото съотношение между двата сока трябва да бъде 1:4.

Червеното цвекло се отразява благоприятно на бъбреците, подобрявайки кръвообращението.

Предлагаме Ви и друга ефективна рецепта, която освен чаша сок от изключително полезното червено цвекло, включва и същото количество сок от черна ряпа, водка и мед.

Съставките се смесват и съдът с тях престоява три дни на стайна температура. Преди всяко хранене болният приема по лъжичка от приготвения еликсир.

Възможно е да изпитате пробождане в кръста или корема в периода на приложението на метода, но това не бива да Ви притеснява. Болката в случая е признак за разбиването на камъните и последващото им изхвърляне.

Ако очакваният ефект настъпи след три седмици, преустановете приема на лековитата течност. В противен случай, прибавете към останалата част от нея чаша и половина сок от цвекло и продължите с приема, докато не настъпи очакваното подобрение.

Зелен чай.

Лековитият зелен чай влияе различно на различните видове камъни на бъбреците. Преди да предприемете лечение с него е наложително да се определи състава на кристалчетата в бъбреците.

В случаи, когато те са на алкално киселинна основа, приемът на зелен чай не е уместен и би довел до влошаване състоянието на пациента.

При останалите форми на бъбречнокаменна болест, въздействието му е благоприятно и подпомага процеса по разбиването и изхвърлянето на образувалите се в бъбреците кристалчета.

Черна ряпа.

Сок от черна ряпа, приеман преди закуска, разбива бъбречните кристалчета и ги изхвърля през урината. Приемайте чаша от него, докато не настъпи очакваното облекчение. (narodnirecepti.blogspot.com)

Червена боровинка.

Ползите върху здравето ни от приема на червена боровинка са безспорни. Малките червени плодчета, които изобилстват витамин С, съчетават противовъзпалителни и диуретични качества в едно.

Приемайте всекидневно по половин литър от сок от червения плод, за правилно функциониране на бъбречната система. Сокът подпомага бъбречното пречистване от каменни образувания.

камъни в бъбреците

Сок от червена боровинка и чай от листата й разбива камъни в бъбреците

Лечебни са и листата червена боровинка. Варете в продължение на десет минути щипка от тях в три чаши вода. Пие се 3х1 чаша. (zdrave.rozali.com)

Промивка с диня.

Промивка с диня е ефективен метод за „отмиване“ на камъните и пясъка от бъбреците. Опитайте се да консумирате няколко дни единствено от този плод.

Ако все пак това Ви е трудно и постоянно изпитвате глад, разрешена е консумацията на ръжен хляб.

Най-късно до три седмици камъните са изхвърлени. Този метод е труден за изпълнение и е приложим само от пациенти, които не страдат от тежки заболявания, тъй като по време на гладуването организмът се лишава от ценни хранителни вещества.

Това може да има сериозни последици при страдащите от заболявания като диабет, анемия, гастрит, язва и др.

Динята може да заместите с отвара от шипка.

Магданоз.

Използваният за овкусяване на ястия магданоз е и билка, известна като естествен, мощен диуретик, очистващ бъбреците. Това лековито растение насърчава процеса на производство на урина, която изплаква бактериите и микроби от бъбреците.

Магданозът дължи своя диуретичен ефект на полезните съединения в състава му и веществото миристицин.

Фармакологично проучване е установило по безспорен начин, че плъхове, които са приемали екстракт от магданозени семена, отделят значително повече урина за денонощие, за разлика от останалите, консумирали единствено вода.

Пийте няколко чаши чай от магданоз за около една седмица, за да очисти бъбреците. За да приготвите отварата, добавете 1 супена лъжица счукан пресен магданоз към чаша вряща вода.

камъни в бъбреците

Диета с диня топи камъни в бъбреците

Покрийте съда с капак и варете пет минутки, след което прецедете извлека.
Предлагаме Ви и друга алтернативна рецепта с магданоз, която пречиства бъбреците.

Пригответе си детоксикираща напитка, смесвайки чаша магданозен сок, чаша вода, лъжичка мед и пресен лимонов сок. Приготвяйте два пъти дневно тази доза и консумирайте сока веднага. Правете това в период от няколко седмици.

Не забравяйте да прибавите тази билка към ежедневното си меню, добавяйки я към салатата и другите ястия, които консумирате.
Забележка: Ако сте бременна, избягвайте консумацията на големи количества магданоз, поради риска от предизвикване на спонтанен аборт.

Корен от глухарче.

Уникалното със своите лечебни качества глухарче (Rad. Taraxaci) въздейства на диуретичен принцип и стимулира производството на урина. Чрез нея се изхвърлят токсините и камъните и пясъка от бъбреците.

На мощните диуретични свойства на глухарчето се дължи прочистване както на бъбреците, така и черния дроб в резултата от приема му. Освен това, глухарчето намалява значително количеството на задържаната в организма вода и успокоява дразненето в резултат от възпалението на пикочните пътища.

За прочистване на бъбреците, съветваме Ви да приемате по 2 чаши чай от глухарче два пъти дневно в продължение на няколко седмици. За да направите чай е необходимо да сварите 2 супени лъжици изсушен корен от глухарче в 1 чаша вода в продължение на 5 минути.

чай от глухарче

Чай от глухарче пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отстранете от огъня съда, в който приготвяте отварата и я оставете да се кисне в продължение на 10 минути.
Прецедете, добавете малко мед и след това се насладете на лековития и уханен чай.
Възможно е приготвянето на чая с пакетче глухарче. Става по-бързо, тъй като не се налага да прецеждате отварата.

Важно: Тъй като тази билка взаимодейства с някои лекарства, консултирайте се с лекар преди да използвате глухарче за прочистване на бъбреци.

Лечебна ружа (Althaea officinalis).

Лечебната ружа е другият естествен диуретик, увеличаващ количеството произвеждана урина от бъбреците. Това нейно свойство има ключова роля за здравето на бъбреците. Билката се бори успешно с камъни в бъбреците и инфекции, засягащи пикочните пътища и пикочния мехур.

За приготвянето на една чаша чай се използва лъжица изсушен корен. След смесването на сухия и течния компонент (билка и вода), отварата се оставя на котлона за 8-10 минути. Следва филтриране през цедка.
Приемайте по две чаши дневно от този билков чай в продължение на една седмица, за да очистите бъбреците от пясък и камъни. Избягвайте употребата на билката, в случай че очаквате дете, кърмите или страдате от диабет.

Джинджифил.

Друг ефективен прочистване на бъбреците от камъни и пясък е чаят от джинджифил (Zingiber officinale). Тази отвара е от полза и за черния дроб., тъй като има детоксикиращ ефект.

Пригответе лечебния чай като оставете да къкри на котлона за десет минути смес от 2 супени лъжици прясно настърган корен с две чаши вода. Прецедете, добавете мед и лимонов сок и пийте 2-3 пъти дневно от този еликсир.
За да запази бъбреците си здрави, не забравяйте да овкусявате ястията, които консумирате, с джинджифил.

Куркума.

Ароматната куркума е добре позната в билколечението като средство за пречистване на бъбреците, черния дроб и кръвта. Този диуретик притежава и противовъзпалителни свойства, които не само лекуват бъбречни възпаления и инфекции, но и възпрепятстват тяхната поява.

Смесете чаена лъжичка сок от прясна куркума с пресен лимонов сок (един лимон) като прибавите и щипка лют червен пипер и малко мед. Изсипете сместа в чаша топла вода. От тази смес пийте веднъж на ден, като лечението продължава 5-6 седмици.
Друг алтернативен метод е следната смес: по чаена лъжичка прах от куркума и сух джинджифил се прибавят към две чаши вряща вода. Отварата се оставя на слаб огън пет минути, след което се прецежда.

Към готовата отвара прибавете супена лъжица кленов сироп и пресен лимонов сок (използва се 1/2 лимон). Консумирайте приготвеното количество наведнъж. Повторете процедурата всеки ден за срок от няколко седмици.

Консумирайте куркума в суров вид, добавяйки я към вашата храна.

Целина.

Познатата ни като зеленчук целина притежава естествени диуретични свойства. Тя насърчава изхвърлянето на токсините и вредните вещества от организма, увеличавайки количеството отделена урина.

Осен това съдържа незаменими хранителни вещества, стимулиращи бъбречната дейност. Редовният прием на пресен сок целина пречи на задържането бъбречнокаменни образувания (пясък и камъни в бъбреците).

Всекидневно приемайте по една чаша лечебен сок за срок от няколко седмици.
Пригответе си детоксикиращ сок, смесвайки на целина( два броя), половин чаша пресен магданоз, морков и краставица (по един брой). Поставете в сокоизстисквачка и изпийте сока, докато е свеж и не се е утаил.

Коприва.

Лековитата коприва (Urtica Diocia) насърчава бъбречна екскреция, предпазвайки бъбреците от образуване на кристалчета (камъни) в тях.

Накиснете две супени лъжици пресни или сушени листа от коприва в 200 мл вода и изчакайте да изминат 10 минути. Филтрирайте течността и добавете към нея малко мед. Приемайте този лековит извлек два пъти на ден.
Внимание: Копривата взаимодейства с кръворазреждащите и диуретичните медикаменти, както и с тези за високо кръвно и диабет. Затова консултацията с лекар преди да добавите това растение към диетата си е задължителна.

Полски хвощ

Веществата, съдържащи се в билката полски хвощ (Equisetum arvense), предлагат много ползи за бъбреците и бъбречна система. Особено благоприятно е въздействието им при камъни в бъбреците.

Добавете 20 грама пресен или 50 грама сушен хвощ в чаша вряща вода. Киснете сместа десет минути, след което прецедете. За да очисти бъбреците си, пийте две, най-много три чаши дневно от този чай в продължение на седмица.
За насърчаване отделянето на по-голямо количество урина е възможно да приемате и билката във вид на добавка, но преди да това е задължителна консултацията с лекар.

Мечо грозде.

Диуретичните свойства на билката мечо грозде (Arctostaphylos uva-ursi) се дължат на съдържащото се в нея вещество арбутин.

Тя регулира рН нивото на киселинността на урината. Преди да включите чай от нея към менюто си или да започнете да я приемате под формата на добавка, е задължителна консултация с лекар.

Царевична коса.

Лековитата царевична коса (Stigmata Maydis) е позната в бабините тефтери като билката, лекуваща бъбречнокаменни заболявания и пикочни инфекции.

Приемайте голямо количество течности, паралелно с приема отвара от царевична коса, за да засилите диуретичния й ефект.

За приготвянето на чаша чай киснете десет минути две лъжици билкова маса в 200 грама вряла вода. (top10homeremedies.com)

Сладник (сладък корен).

Приемайте 3х1 чаша чай от билката сладник (латинско наименование Glycyrrhiza glabra), по-известен като сладък корен, за да изхвърлят бъбреците Ви насъбралите се в тях камъни.

Дневната доза се приготвя като запарите 50 грама билка в 500 мл вряла вода.

Ечемик.

Едномесечен прием на еликсир с ечемик и овес разбива камъни в бъбреците. Прибавете три лъжици овес и една ечемик кум литър вода. Варете, докато количеството на течността остане наполовина.

Получената отвара се пие разделена на три равни части. (lekuva.net)

Зехтин.

Най-простата и ефективна рецепта за стопяване на кристалчетата в бъбреците е зехтин (30 мл)+лимонов сок (10 мл). Приемайте по лъжичка три пъти на ден.

Зеолит.

Качествата на природното чудо зеолит станаха обект на научни изследвания и изучаване едва през последните години. Този минерал, намиращ се в свободно състояние в природата, се използва са лечението на куп болежки. Лек е и при камъни в бъбреците, като лечебният му ефект се състои в това, че ги изчиства от всички вредни отлагания и песъчинки.

Богат е на безценния магнезий, а ползите от неговия прием са здравето са всеизвестни. Йонизирайте с него водата, която приемате, за да изцерите тялото си. Най-разпространеният вид зеолит е клиноптилолит, добиван в Източни Родопи.

зеолит

Природното чудо зеолит се добива в Източните Родипи

Деветдесет грама от него е достатъчно количество за обогатяването на пет литра изворна вода и трансформацията й в лечебна. Изсипете посоченото количество от минерала в прозрачната течност, разбърквайте и изчакайте да престои за период около шест-осем часа.

Приемайте приготвената течност вместо вода. За здравословен старт на деня затоплете една чаша от течността и я изпийте на бавни глътки.

Не се насилвайте да приемате в големи количества от тази течност, особено ако сте свикнали да не приемате вода в големи количества. (Зоя.бг)
Може да разредите 150 грама от приготвената вода с около петдесет грама оцет или сок от лимон и да приемате по няколко пъти на ден тази течност леко затоплена.

Зеле.

Професор Мермерски предлага рецепта-чудо със зеле, която разбива с лекота камъни в бъбреците. Тя е лесна за изпълнение и изисква приложение само един ден, след което резултатите не закъсняват.

Необходими са Ви 750 мл сок от прясно зеле, който се извлича най-лесно с помощта на сокоизстисквачка. Към посоченото количество зеленчуков сок се прибавя 250 мл зехтин. Изберете висококачествен продукт, за предпочитане е да бъде екстра върджин.

Полученото количество от лековитата течност трябва да бъде изпито за един. Най-добре е това да се осъществи на пет път като всяка доза се приема през два часа. (prekrsna.bg)

Чесън.

Предлагаме Ви една нетрадиционна, но изпитана рецепта с чесън, която разбива упоритите камъни. Изпълнението й едва ли ще представлява трудност, но за сметка на това за мнозина на пръв поглед ще стори неприятен този метод. Изпълнява се сутрин на гладно със скилидка чесън. Тя се почиства и нарязва на филийки. Необходимо е да я оставите да си „почине“ няколко минутки (пет е напълно достатъчно).

Поставете я в устата си и я задръжте там. Прехвърляйте парченцата от едната на другата страна, като периодично им оказвате натиск със зъби с цел извличане на сока от чесъна.

Полученото чесново кюспе не бива да се консумира. Трябва да го изплюете след изтичането на тридесет минути от началото на процедурата. Правете това всеки ден в продължение на месец и много скоро резултатът ще бъде налице.

Мнозина мислят, че чрез консумацията на чесън доставят на тялото си всички полезни вещества, на които е богат. Но истината е, че полезните му вещества попадат директно в стомаха и нищожна част от тях се абсорбира от кръвта.

По метода за лечение с чесън, който Ви предлагаме, може да бъдете сигурни, че всички полезни вещества от него попадат директно в кръвта и от там оказват пряко влияние върху дейността на всички системи. (zdrave11.blogspot.bg)

Лимон.

Добре познатият ни лимон е традиционно използван като лечебно средство при бъбречно-каменни заболявания. Цитрусът е основен компонент в изключително ефективен еликсир за разбиване на каменните образувания.

Пригответе го като използвате следните съставки в дадените пропорции:

 • кленов сироп
 • чист зехтин екстра върджин – 28 грама
 • магданоз
 • лимон
 • мед – по 270 грама от всяка съставка

Почистете цитруса и го нарежете на парченца. Не е задължително кората му да бъде отстранена. Поставете го в пасатор заедно с измития магданоз и пасирайте. Изсипете останалите съставки и продължете с разбиването. Изсипете го в бутилка и я съхранявайте в хладилник.

Приемайте ежедневно по лъжица от нея на празен стомах и същото количество вечер преди лягане. (biopogled.com)

Добра и лоша минерална вода.

Като добра минерална вода при бъбречни проблеми се счита тази, която е богата на алкалоиди. Специфичният й алкален състав я прави изключително подходяща при камъни в бъбреците. Единствено алкалната вода е способна да алкализира урината. Към този тип минерална вода спадат горнобанската, хисарската и тази добива от извори в Момин проход и Меричлери.

Водата, която е ниско алкална, счита за лоша при бъбречни проблеми.

Не забравяйте, че при оплаквания с бъбречната дейност е необходимо да приемате около два литра и половина от нея всеки ден.

Премахване в Хисаря.

Санаториалното лечение в Хисаря спомага за премахване на камъни в бъбреците. Лековитата минерална вода, която е силно алкална, помага за разбиването и изхвърлянето им от организма. Специалистите, които работят там, ще Ви назначат индивидуално лечение, което включва вътрешен прием на водата, водни бани, дихателни упражнения, масажи.

Други причини за болки в бъбреците.

Причините за бъбречни смущения са разнообразни, но най-често вина за това състояние имат стресовите ситуации и начинът на живот, свързан с продължителен застояване на тялото на едно място. Консумацията на нездравословни храни и неподходящи напитки също насърчава процеса по отлагането на кристалчетата, които образуват болезнените камъни.

Причината може да е свързана и с наследствен фактор и по-специално генетична обремененост към разстройство в дейността на вътрешните органи.

Предразположението или наличието на заболявания от рода на диабет, ревматизъм, подагра и затлъстяване също предразполагат кум камъни в бъбреците. Аномалии в обменните процеси и прекарани бактериози също е възможно да бъдат решаващи за последващото развитие на едно бъбречно-каменно заболяване. (dar-center.com)

Пиелонефрит.

Най-чест причинител на бъбречното възпаление, наречено пиелонефрит, са грам отрицателните бактерии. Не навременното и неадекватното лечение на това заболяване е отговорно за неговото хронифициране, което всъщност е най-честото бъбречно оплакване. В рисковата група с по-висок процентов коефициент на заболеваемост попадат жените. (Медик.бг)

Нефролитиаза.

С термина нефролитиаза всъщност се назовава бъбречно-каменното заболяване. Причиняват я високите нива на калций и оксалати в урината и ниските нива на цитрати. Недостатъчното количество на приеманата вода е главният виновник за това опасно заболяване.

Обичайното лечение.

Ако камъните не предизвикват дискомфорт и болка, обикновено не се предписва лечение. В такъв случай лекарят назначава чести контролни прегледи с цел избягване на съществуващия риск от усложнения.

На около 80% възлиза вероятността организмът сам да изхвърли камъните и това обикновено става в срок за около шест седмици след старта на медикаментозния прием. В такъв случай специалистът предписва консервативно лечение, което включва прием на медикаменти, улесняващи изхвърлянето на камъните.

Активното лечение се налага, когато съществуващите камъни са отговорни за силната болка и дискомфорта. В това положение то включва три общоприети начина в медицинската практика – литотрипсия, нефролитотомия и уретроскопия. (patients.uroweb.org)

Лекарства.

Роватинекс е едно от най-често предписваните лекарства в подобни случай. Първият медикамент елиминира камъните благодарение на силния си отводняващ ефект. Предписват се лекарства засилващи процеса диуреза. По този начин се стимулира изхвърлянето на съществуващи камъни.

Алопуринол се предписва за предотвратяване на отлагане на коварните кристалчета в бъбреците, както и за разбиването на съществуващи такива. Подходящ е при висока концентрация на калций в урината.

Когато абсорбацията на този елемент от червата е превишена се препоръчват целулозни медикаменти за овладяването на този процес. Целулозата осъществява контакт с калция и се свърза. Като последица от това се изразява извеждането му до червата. От там той напуска организма чрез отделените изпражнения.

Неоренал СР също е една от алтернативите. Неговата формула включва лекарствените вещества и растителен екстракт от брезови листа, който заедно с целулозата подпомага изхвърлянето на камъните.
Когато камъните са предизвикани от инфекция, се предписват антибиотични медикаменти, които осигуряват необходимото подкиселяване на урината. (Пулс.бг)

Диета и хранене.

Балансираната диета, която предполага специфичен хранителен режим при бъбречно-каменни заболявания, се назначава според вида на камъните. Той се определя от алкалността на отделяната урина. Във всички случаи от менюто трябва да се изключат дразнещите пикантни подправки, алкохола и газираните напитки.

Спецификата на всеки вид камъни ще разясним малко по-долу.

При установяване наличието на калциево оксалатни камъни е задължително болният да премахне от трапезата си мляко (под всичките му форми), какао, патладжан, магданоз, черен чай, цвекло, спанак.

При фосфатни камъни ограничете консумацията си на фосфатни храни – риба, боб, грах, хайвер, яйчен жълтък. Приемайте вода Михалково, Търговище и Стефан Караджово.

При урикатни камъни е задължително избягването на дреболии, мозък, говеждо месо, сирене (позволено е само в малки количества). Препоръчителна е консумацията на зеленчуци, зърнени култури и цитрусови плодове.

При установяване наличието на цистинови камъни е задължително да бъде преустановена консумацията на мляко, риба и орехи. За максимално разреждане на пикочната киселина е задължително приемът на вода и други течности да бъде в общо количество около 4 литра дневно. (happy-at-home.com)

Цена на разбиване с лазер.

Иновативният метод за разбиване с лазер предлага безопасно премахване на камъните по един нетравмиращ и безопасен метод. Цената на услугата варира в интервала от 400-500 лева и се извършва в болниците „Токуда“, „Александровска“ и ВМА, както и в много частни клиники.

Видове камъни в бъбреците и снимки.

Калциево оксалатните камъни са най-разпространеният вид каменно-бъбречни отлагания. Причина за тяхното образуване са завишените дози на Витамин Д, наследственост, изпотяване и дехидратация, причинена от приемането на течности в малки количества.

калциев камък

Калциев камък Сн. Urology.bg

Уратни камъни образуват се от прекомерното отлъчване на пикочна киселина, до което се стига при повишена консумация на белтъци.

Фосфатни камъни се образуват при намалена киселинност на урината в резултат от чести инфекции.

Цистинови камъни се образуват при нарушения в дейностите, свързани с реабсорбация на аминокиселините от бъбреците. (urology.bg)

Може ли алкохол?

Приемът на алкохол натоварва не само естествения ни филтър (черния дроб), но и бъбреците. В този смисъл той е противопоказен при бъбречни проблеми. Няма да нанесе вреда върху здравето Ви, ако изпиете малка чашка червено вино или бира. Но не прекалявайте. В по-големи дози токсичната напитка може да причини щети.

Полезно ли е пиенето на бира?

Предположението, че пиенето на бира е полезно за бъбреците, е на път да бъде развенчано и да се превърне в просто един мит.Спорен е ефектът на тази алкохолна напитка най-вече заради съдържанието на алкохол в нея, който допълнително натоварва бъбреците.

фосфатен камък

Фосфатен камък Сн. Urology.bg

Доказано е, че бирената мая действа положително върху бъбречната дейност и пикочната система, като стимулира уринирането и изхвърлянето на камъни и пясък, намиращи се в бъбречно легенче.

Бирата, която обичаме, всъщност не съдържа всички полезни вещества, които й се приписват. В процес на производството на тази напитка всички дрожди в нея губят свойствата си след пастьоризацията.

Въпреки този факт Ви предлагаме една рецепта, подходяща за пациенти с бъбречно-каменни заболявания, за чието приготвяне Ви е необходима бира и босилек. Тук полезното й действие се дължи по-скоро на прибавянето на лековитата трева.

Шепа босилек прибавете към две бири и поставете съда с течността върху котлона. Оставя се върху него да поври, докато обемът й не спадне наполовина. Половината от приготвеното количество трябва да бъде изпито на сутринта, а другата половина на вечерта. След ден почивка, процедурата се повтаря. (Езине.бг)

Как да успокоим спазъм?

Мъчителният бъбречен спазъм или бъбречна колика се проявява, когато бъбречното легенче е препълнено с урина. Тогава камъните се раздвижват и невъзможното уриниране е съпроводено от адски болки.

уратен камък

Уратен камък – така изглежда

За да го успокоите Ви е необходима топлина. Потопете се в топла вана, чиято температура е около 38 градуса. Постойте малко в нея и започнете да увеличавате постепенно температурата й, докато тя стане 40 градуса. Останете във ваната около тридесет минути. След като излезете от нея от нея, полежете в леглото за около час и половина два. Препоръчваме Ви да изпиете и чаша топъл чай от малинови листа.

Мъчителният бъбречен спазъм или бъбречна колика се проявява като бъбречното легенче е препълнено с урина. Тогава камъните се раздвижват и невъзможното уриниране е съпроводено от адски болки.

За да го успокоите Ви е необходима топлина. Потопете се в топла вана, чиято температура е около 38 градуса. Постойте малко в нея и започнете да увеличавате постепенно температурата й, докато тя стане 40 градуса. Останете във ваната около тридесет минути. След като излезете от нея от нея, полежете в леглото за около час и половина два. Препоръчваме Ви да изпиете и чаша топъл чай от малинови листа.

Хомеопатия: Нукс вомика.

цистинови камъни

Така изглеждат цистинови камъни в бъбреците

Нукс вомика е прекрасна алтернатива, която съвременната хомеопатия предлага за облекчаване на болезнения спазъм. Този медикамент в потенция 5 или 9 може да бъде приеман през петнадесет минути до половин час или най-късно час след приема на първата. Приемайте го пет гранули до подобряване на състоянието Ви. (Становище на известния д-р Михайлов)

Внимание: Витамин С като добавка!

Синтетичният витамин С, който приемаме като добавка, води до камъни в бъбреците. На това мнение са учени от Стокхолм. Дълги години те са разследвали обстойно това мъчително заболяване преди да направят окончателно заключение.

Според тях господата, които приемат витамин С чрез добавки, излагат себе си на значителен риск (два пъти по-голям) от развитието на бъбречно-каменни заболявания. Обяснението е много просто – витаминът в синтетичния му вариант всъщност е оксалат и се отделя от урината като такъв. Повишеното съдържание на този елемент в отделената от уринарния тракт течност предразполага към бъбречни заболявания.

Какъв е Вашият метод за пречистване на бъбреците със средства на народната медицина? Споделете с нас!

Помогнете тази информация да достигне до по-широк кръг от хора, споделяйки статията със своите приятели в социалните мрежи.

Премахване на камъни в бъбреците с билки бързо и ефективно
3.5 (69.09%) 11 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

6 коментара по “Премахване на камъни в бъбреците с билки бързо и ефективно

 1. Аз лично против камъни в бъбреците използвам лимон. Преди имах, вече нямам, това е истината! Сутрин на гладно удрям сока от един лимон с малко топла вода, хем витаминозно, хем и се изчистваш напълно! Препоръчвам!

 2. Аз имам също прпблем с десния бъбрек . , получих криза , и сега чакам резултат от изследването , само от кръвна картина , но нямам възможност да изследване на вида камъни… Може ли да приемам лимонов сок в чаша вода сутрин?! Или ще ми навреди?

 3. При мен помогна отвара от магданоз(домашно приготвена). Отвратително е на вкус, но помогна втория камък да „тръгне“. След това 3 месеца билколечение при Др. Кирчева (специалист по ирисодиагностика) от Пловдив. Това е нейния телефон за всички, които страдат от камъни: 089 833 8938. Ще ви помогне.

 4. Аз също имах болни бъбреци, получавах кризи, но на лекар не съм ходила, всъщност веднъж съм ходила и ми дадоха неправилни лекарства от които станах по-зле, от тогава не съм стъпвала при лекар заради бъбреците, но мой познат ми каза, че приемал отвара от една супена лъжица семе от пъпеш сутрин на гладно в 400мл вода, ври докато остане наполовина в продължение на един месец, правех го всяка година и нямах никакви проблеми след това в продължение на години, но от 4-5 години не съм приемала тази отвара и сега отново имам криза, започвам пак да пия тази отвара и дано отново да имам полза от нея.

 5. КАМЪНИ В БЪБРЕЦИТЕ
  Изпитана рецепта!!!
  50 гр. ТАМЯН (естествена смола от дърветата Boswellia sacra!!!)и 50 гр. медицинска дъвка (мастикс)-от аптеката.се стриват в хаванче на прах до хомогенна смес,разбъркват се с чист зехтин и се прави гъста смес,поставя се в хладилник – сместа трябва да стане като пластелин за да се оформят топчета малко по-големи от грахово зърно. Взема се три пъти на ден преди хранене по едно топче от сместа. Внимание: не трабва да се дъвче за да не увреди зъбния емайл – топчето се гълта!

  До 45 – 60 дена камъните се разграждат на песъчинки и се изхвърлят почти неусетно.

 6. Виждали ли сте чайник в който е правена отвара от липов цвят?Няма котлен камък! Липов цвят деисва диуретично и успокоява.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *