Ен ти тус: Кога и как да го използваме, заместители, отзиви и всичко важно за него

Как се ползва ен ти тус на сироп, таблетки за смучене и капсули. Особености. Заместители: Мукоплант. Хустагил. Кашлица при деца. Хапчета за гърло.

Още в текста: 💊 Мнения и отзиви. 💊 Предозиране. 💊 Еуреспал. 💊 Флудитек. 💊 Сироп за отхрачване. 💊 Лечение на суха кашлица. 💊 Хапчета за кашлица. 💊 Пастили за гърло. 💊 Цена.

Действие на билките в сиропа за кашлица ен ти тус

В сезона на настинките един от възможните сиропи за кашлица с максимално безвреден състав е популярният ен ти тус.

Този билков препарат съчетава 7 лека, прилагани в Аюрведа като средство за облекчаване и лечение на раздразнената лигавица.
В тези седем билки, съчетаваща противовъзпалително и отрхачващо действие,  е събрана цялата мощ на сиропа ен ти тус. Вложени са във вид на стандартизирани екстракти и доказано успокояват кашлицата и всички неудобства, които тя причинява.
Ще разгледаме всяка една от тези съставки, за да сте наясно как действа този билков препарат и какъв резултат може да очаквате от него.

Терминалия белерика (плажен бадем, бититаки, бахеда)

Терминалия белерика (Terminalia bellirica, Terminalia belerica) е една от билките, използвани традиционно в Аюрведа продуктите. Лекът е известен с широкия си спектър на полезни ефекти. Действа като антиоксидант и силно тонизиращо средство.

Ен ти тус - сироп за кашлица

Ен ти тус – сироп за кашлица с изцяло билков състав.

Бета-ситостеролите в тази билка отговарят за хепапротективния й ефект. Във формулата на ен ти тус терминалия белерика е използвана заради мощното си отхрачващо действие.

На индийските лечители свойствата на този лек са известни още преди 3000 години. Още тогава те установили, че тази билка повлиява изключително благоприятно при дихателни проблеми и бронхоспазми.

Подпомага изхвърлянето на секреция от белия дроб и спира кървенето, в случай че има такова. Освен всички тези свойства тази билка притежава и още куп лечебни качества.

Тя съдейства за понижаване на температурата. Освен това облекчава астматични пристъпи. Стимулира нервната система.

Не случайно в превод от санскрит името на тази билка означава „безстрашен“. Тя е надеждното оръжие срещу всяко заболяване. Доказано е, че дори е способна да неутрализира вредите от радиационно облъчване.

Билката терминалия белерика е известна още като плажен бадем. В двете формули на ен ти тус – сироп и хапчета за смучене екстрактът от нейните плодове намира място като съставка.

Това растение ще откриете още и под наименованията бахеда или бибитаки.

Сладък корен, сладник

Сладък корен или сладник Glycyrrhiza glabra това е билката, която на нас е позната като женско биле. Родината й е Китай. Среща се и в Близкия изток.

Сладникът е от растенията, които изпъкват със сбор от силно активни компоненти. Екстрактът от него намира място в състава на куп съвременни препарати, предназначени за третиране на различни здравословни проблеми.

Използва се най-вече като средство, стимулиращо функциите на имунната система.

Друг лечебен аспект на сладък корен е свързан със способността му да третира дихателни патологии.

Част от силно активните компоненти на този лек все още не са изследвани обстойно. Веществата, влизащи в състава на билката, повлияват изключително бързо на организма.

Не се задържат в тялото за дълъг период от време. Необходими са около три часа да се изхвърлят като метаболитни отпадъци.

Третирането на астма със сладък корен също се повлиява успешно.

Адатода васика (орех малабар)

Билката адатода васика, която също влиза в състава на ен ти тус, е известна като орех малабар. Латинските наименования, под които ще го откриете, са съответно Justicia adhatoda и Аdhatoda vasica. На английски език ще го срещнете като Malabar nut.

Това растение е родено в Азия и е добре познато на Аюрведа лечителите.

Производителите на ен ти тус са заложили на бронходилататорните и респираторно успокояващите свойства на билката и са я вложили като компонент в сиропа. Тя действа като антибиотик срещу бактериите в дихателната система.

За извличането на екстракта са използвани листата на орех малабар. Те се отличават още и с муколитични свойства. Лекът е използван от източните лечители и за сваляне на повишената температура.

Свещен босилек

На билката свещен босилек също е отредено заслужено място в състава на сирипа ен ти тус. Това се дължи на способността й да подобрява и улеснява дейността на дихателната система.

Свещеният босилек се отличава още и със способността си да насърчава дейността на имунната система. Освен това активните компоненти в билката увеличават продължителността на имунната защита, която се постига чрез приема й.

Ефектът от приема на това лековито растение се изразява и в подобряване проводимостта на бронхите, което улеснява отбъбването на секрета и отделянето му.

Не случайно свещен босилек присъства в тази аюрведична формула. Още за свойствата и приложенията на билката босилек, може да прочетете ТУК!

Куркума

Подправката куркума се радва на изключителна почит заради множеството си терапевтични показания.

Едно от тях е да улеснява дишането и да подпомага отделянето на секрета от бронхите. Именно на това нейно качество разчита формулата на ен ти тус.

В съчетание с останалите мощни билки куркума увеличава многократно целебните си ефекти. Източната подправка се използва най-вече и като средство за укрепване на имунитета.

(Още за невероятната куркума – свойства, приложения и уникални рецепти)

Галангала

Билката  галангала е известна още като сиамски джинджифил. Научното й наименование е Alpinia galanga. Това растение, чийто произход е от Югоизточна Азия, се използва още и като подправка. Между него и познатия ни джинджифил има ботаническа близост.

Свойствата на двете растения също са сходни. Както джинджифил, така и галангала се използва като средство за насърчаване и укрепване на имунната дейност.

Притежава антибактериални ефекти, които са незаменими при борба с инфекции, поразяващи бронхите и дихателната система като цяло.

Дълъг пипер

Причината билката дълъг пипер да се включи в състава на ен ти тус са нейните противовъзпалителни, антипиретични и имуностимулиращи свойства.

Това увивно растение, принадлежащо към семейство Пиперови често се бърка с познатия ни пипер. Но освен роднинската връзка с него не го свързва нищо друго.

Дълъг пипер Piper Longum насърчава отделянето на секрета, блокиращ нормалната дейност на бронхите. Освен всичко това билката повлиява в благоприятен аспект  и на имунната дейност.

Евкалиптово масло

Уханното евкалиптово масло също е компонент в сиропа ен ти тус. На него се дължи специфичния аромат на препарата, както и приятното усещане в гърлото веднага след приема му.

Евкалиптовото масло е един от най-мощните природни антисептици. Успокоява и отпуска при спазми, причинени от кашлица и други проблеми.

Силният му аромат и незабавно успокояващо действие го правят предпочитана съставка в куп препарати за лечение на респираторни проблеми.

Допълнителни билки в таблетките за смучене N-Ti-Tuss

Аюрведичният сироп N-Ti-Tuss се предлага и във вид на таблетки за смучене. Към седемте билки, изброени по-горе, са добавени още няколко в състава на пастилите.

Освен изброените по-долу билкови екстракти в таблетната форма на ен ти тус е заложено и на други етерични компоненти, определящи специфичния вкус на таблетките.

Те са предлагат в 4 вида –  с вкус на портокал (добавено е съответно етерично портокалово масло), ментол ( за вариантите джинджифил и евкалипт) и мед+лимоново масло (за варианта мед и лимон).

Джинджифил

Познатият ни с антисептичните си качества джиджифил също е намерил място във формулата на ен ти тус във вид на пастили. Екстрактът от този корен съдейства за бързото справяне с инфекцията и дразненето в гърлото, което тя причинява.

Джинджифилът не само успокоява, но и съдейства за бързото излекуване. Той повлиява благоприятно не само на дихателната система. Но и на целия организъм.

Екстрактът от лековития корен е предпочитан и заради уникалната си способност да повишава имунната дейност. Стимулираната имунна система работи по-ефективно и реагира адекватно на всички проблеми и външни дразнители за тялото.

Кардамон

Величественият кардамон е друга съставка във формулата на ен ти тус за смучене. Причината за влагането на екстракта от подправката-билка са антибактерицидните й свойства.

Тази билка облекчава мигновено заради силната си етерична концентрация. Антибактериалните агенти в растението, което се използва най-вече като подправка, помагат да се справим бързо с неприятната кашлица. Успокояват типичното дразнене в гърлото и помагат на цялата дихателна система.

Но най-вече чудният кардамон е средство, което стимулира имунната система.

ТУК има изчерпателен материал по темата, от който ще научите за всички приложения на кардамон.

Карамфил

Подправката карамфил е друга съставка, намерила място в аюрведичната формула на ен ти тус таблетки. За това растение също е известно е, че притежава антибактерицидни свойства. Убива микробите. Справя се успешно с инфекциите. Подпомага дихателната дейност.

Помага на организма да се справи по-бързо с болестта, като същевременно с това стимулира имунната система.

Освен като противовъзпалително средство, карамфилът се използва и като аналгетик. Той съдейства за бързото облекчаване на дразненето в гърлото.

Успокоява мигновено и улеснява дихателната дейност. Съдейства също така за разширяването на бронхите и за по-бързото извеждане на секрета в тях. (Още за свойствата и приложенията на ценния карамфил)

Канела

Уханната канела е още една причина да изберем ен ти тус пастили. За повечето пациенти ароматът й е приятен. Но едва ли тя присъства в аюрведичната формула заради превъзходния си аромат.

Канелата е друг антибактерициден компонент. Тя се бори ефективно с възпалителните процеси. Успокоява дразненето, което е специфично за пациентите с болно гърло.

Освен това се слави и като добро средство за подсилване на имунната система. Така че изборът й като съставка в ен ти тус не е случаен. (Още приложения и рецепти  с божествено ухаещата канела ще откриете ТУК)

Черен пипер

Черен пипер е още една съставка, която отрихме във формулата на ен ти тус. И тук изборът не е случаен. Всички знаем, че тази подправка има най-вече загряващо действие. А всичко, което загрява, е добре дошло за възпаленото гърло.

И особено в случаите, когато дишането е затруднено и е налично дразнене при преглъщане.

Познатият ни черен пипер съдейства за облекчаване на дишането. Той действа разширяващо на бронхите и по този начин ускорява изхвърлянето на секрета от тях.

Още съставки в капсулите ен ти тус

Богатият състав на капсулите ен ти тус не се изчерпва единствени до по-горе изброените съставки. Към тях спадат и още куп полезни билки, използвани в аюрведичната практика за преодоляване на проблеми с дихателната система и имунитета. Ето кои са те.

Бхаранги

Бхаранги (Clerodendrum Serratum) е един от най-древните аюрведични лекове, използвани от хилядолетия като средство за справяне с респираторни проблеми.

Тази билка е горчив и стипчав вкус. Но определено си струва да се изтърпи заради множеството ползи, които тя предлага за здравето.

Освен, че съдейства за успокояване на възпаления от респираторен характер, това растение повлиява благоприятно и на храносмилателната система. Притежава още и антипиретични свойства.

В Аюрведа бхаранги се използва за лечение на настинка, сваляне на температура, лекуване на кашлица, ринит, астма и дори респираторни проблеми, които са придобили хроничен характер.

Това магическо аюрведично растение действа като бронходилататор и муколитик. Помага на бронхите да отделят слузта и съдейства за нейното безпроблемно извеждане от тялото.

Антимикробните свойства на билката съдействат за справяне с инфекцията и по-бързото й преодоляване.

Харитаки

За билката харитаки не случайно се твърди, че е най-интересното растение в света. В Аюрведа е известна като лек, който цери всичко. Латинското наименование на тази екзотична билка е Terminalia chebula.

Древните лечители дори образно сравняват харитаки с майка, която бди над детето си и не позволява то да се разболее. На това растение се придава божествена сила и това не е случайно.

Плодчетата харитаки повлияват благоприятно на всички органи с вътрешна секреция. Те успешно се справят с насърчаване на имунитета, както и с изтеглянето на гнойта от бронхите.

Жълто кучешко грозде

Жълто кучешко грозде е друга билка, е вложена в състава на ен ти тус. Латинското наименование, под което ще откриете това екзотично растение, е Solanum luteum Mill.

Лекът е известен като средство за премахване на респираторни проблеми. Но с неговата употреба трябва да се внимава. Препоръката изхожда най-вече от твърденията за токсичност на листата и незрелите плодове на жълтото кучешко грозде.

Но в състава на ен ти тус тази опасност не съществува. Вложен е екстракт единствено от добре узрелите плодове, който е дозиран с изключителна точност.

Ажгон

Билката ажгон (Trachyspermum ammi), известна още като айован, е друга съставка в ен ти тус. Тя притежава силни антисептични качества, обусловени от съставката тимол, влизаща в състава на етеричния извлек.

Тимолът се използва не само за дезинфекция, но и като средство за справяне с респираторни проблеми, заболявания на ставния апарат и женски инфекции.

Тази съставка се справя успешно с паразитите. Но за употребата й има противопоказание при бъбречни, чернодробни, сърдечни и язвени заболявания.

Приложение на N-Ti-Tuss при различни случаи

N-Ti-Tuss е приложим в различни случаи, чиято клинична картина включва дразнене в гърлото. Препаратът се препоръчва не само при ясно изразена симптоматика, но и в случаи на сухота, дразнене в гърлото и пресипналост на гласа.

За гърло и кашлица

Ен ти тус

Ен ти тус се предлага и във вариант пастили за смучене.

Уникалната комбинация от билки, влизаща в състава на N-Ti-Tuss, повлиява перфектно всякакви проблеми с гърлото. Ако ви измъчва кашлица или просто усещате онова пронизващо и неприятно чувство в гърлото, бързо посегнете към ен ти тус.

Тази древна аюрведична формула облекчава незабавно раздразнената лигавица. Специфичният вкус на вложените билки създава усещането за мигновено облекчение.

Билковите екстракти в тази формула съдействат за успокояване на раздразнената лигавица на гърлото. В резултат от това кашлицата се смекчава, а дишането се улеснява.

При суха кашлица, лаеща кашлица

Мъчителната лаеща кашлица, протичаща без отделянето на секрет или обикновена суха кашлица, са още две мъчителни състояния, за които ен ти тус предлага решение.

Прецизно подбраните екстракти от индийски билки и етерични масла съдейства за успокояване на бронхите и стимулиране изхвърлянето на секрета от тях.

Тези съставки не потискат кашлицата в случаите, когато тя протича без отделяне на краен продукт, а съдействат за отбъбването на секрета.

След като той се отлепи от бронхите, растителните компоненти в сиропа осигуряват неговото безпроблемно придвижване към крайната цел. В случая облекчение за пациента настъпва след отхрачването.

С отделянето на храчки намалява и дразненето в гърлото. В резултат от това дишането и преглъщането протичат нормално без да са свързани с дискомфортни състояния..

При влажна кашлица

За N-Ti-Tuss спокойно можем да кажем, че той е универсален продукт за различните видове кашлица. Еднакво добре повлиява както при суха, така и при влажна кашлица.

Билковите екстракти в него съдействат за пречистване на бронхите. А за да се случи това, те трябва първо да се избавят от събрания в тях секрет. За съжаление това не винаги е лесно дори и при влажната кашлица. В този случай на помощ идва ен ти тус с прецизна дозировка на точните билки.

Първоначално при влажна кашлица този препарат съдейства за отбъбването на секрета. След като бронхите се прочистят от слузта, аюрведичният лек започва да действа в друг аспект. Той проявява още веднъж не само антисептичните, но и подсушаващите си свойства.

Кашлицата постепенно започва да заглъхва, а не след дълго отшумява напълно като не оставя нещо, което да напомня за нея.

Често при лечение със стандартните сиропи за кашлица настъпват усложнения. Понякога в бронхите остава секрет, който не се отделя заради потискащото действие на съответния препарат.

Този риск не съществува при  ен ти тус – и при суха, и при влажна кашлица той ще Ви помогне еднакво добре.

Като сироп за отхрачване

N-Ti-Tuss помага и в случаите, когато се нуждаете просто от сироп за отхрачване. Приемайки го в точната дозировка, той ще осигури на бронхите ви всичко, от което се нуждаят, за да се пречистят от слузта.

Препаратът атакува секрета и насърчава отделянето му. Това се случва по начин, осигуряващ безпроблемното отделяне на слузта.

Под въздействието на билковите екстракти, тя се втечнява и отлепя бързо от бронхите. А от там придвижването й до крайната цел се осъществява безпрепятствено.

Ен ти тус е препарат, който може да предотврати куп усложнения, свързани със задържането на секрета или придвижването му към белите дробове.

За да избегнете тези рискове, започнете навреме лечение с него, още преди състоянието Ви да стане по-сериозно. Не изчаквайте да се влошите, защото тогава едва ли варианти от рода на ен ти тус ще помогнат.

При дрезгав или пресипнал глас

Дрезгавият и пресипнал глас е изключително мъчение. Изричането на всяка дума е свързано с големи усилия за пациента. Често пресипването на гласа е начален симптом на по-сериозни респираторни заболявания.

Но ако вземете мерки навреме, шансът да ги избегнете е много по-висок.

Със своето смекчаващо действие N-Ti-Tuss помага да се справите и с този проблем. Пресипналостта намалява остротата си дори след първия прием.

Прецизно подбраните билкови екстракти имат преди всичко успокояващо действие. Облекчението се дължи на ефективната им атака срещу причинителя на оплакването, в случая дрезгав и пресипнал глас.

Той често вина за този проблем се търси в зараза, попаднала в гърлото и след продължително вдишване на студен въздух.

Като антиоксидант

Освен противовъзпалителни качества, билките в ен ти тус притежават и антиоксидантни свойства. Препаратът спокойно може да се приема и като антиоксидант. Но това негово приложение не е широко застъпено у нас. Но все пак е добре да бъдете запознати и с него.

Аюрведичните лекове, вложени във формулата, са всъщност едно мощно антиоксидантно оръжие за справяне със свободните радикали. Ако започнете да приемате препарата с тази цел, много скоро ще се убедите, че той е ефективен и в тази насока.

В резултат от ефективното противодействие на свободните радикали, ще се почувствате по-добре. Подобрява се функцията на всички системи, а с това и общото състояние на организма.

Противовъзпалително действие

Безспорно най-атрактивното свойство на формулата N-Ti-Tuss е нейното противовъзпалително действие. Успешната комбинация от древни аюрведични лекове е в състояние да се справи ефективно с всеки възпалителен процес, протичащ в нашето тяло.

Антисептичните компоненти в препарата се насочват директно към огнището на възпалението. Потушават го по възможно най-щадящия за тялото начин без да нанасят увреждания на други органи и системи.

В противовъзпалителното действие на ен ти тус ще се убедите след първите няколко приема – просто ще се почувствате по-добре!

При болки в гърлото

Противовъзпалителните ефекти от прием на ен ти тус се проявяват най-бързо при болки в гърлото. Ако усещате гърлото си сякаш притиснато с бодлива тел, не губете време, а бързо приемете първата доза от този аюрведичен микс.

Болковата симптоматика в гърлото се повлиява от комплекса билки с действие, насочено срещу респираторните инфекции.

Как се дава на деца и бебе?

Вариантът сироп на ен ти тус е подходящ и за бебе. Условието е малкият пациент да е навършил годинка. Тогава се дава в количеството от два мл и половина (2,5 мл). Дозата се приема по три пъти на ден. Използва се лъжичка или спринцовка за по-лесно приемане.

Препоръчително е сиропът да не се разрежда с други течност. За това, ако Ви е трудно да го дадете на бебето с лъжичка, може да използвате спринцовка.

За деца над годинка и на възраст до 6 години дозата е същата. За по-големите деца важат количествата за възрастни.

Ен ти тус за бременни (сироп при бременност)

Ен ти тус е подходящ сироп при бременност в случай, че трябва да се лекува кашлица. Съставките в него са напълно безопасни за бременната и за бебето. Те не повлияват върху маточната активност и няма риск от предизвикването на контракции с прием на препарата.

Разновидности, приложение, дозировка, цена, особености

Три са основните разновидности на ен ти тус – сироп, капсули и таблетки за смучене. Ето какви са особеностите на всеки вид по отношение на приложението и дозировката на конкретния продукт.

На сироп за кашлица

Във вид на сироп за кашлица ен ти тус е предпочитаният вариант за деца. Но това не означава, че в тази разновидност препаратът е неподходящ за възрастни.

Сиропът се предлага в опаковки от 100 мл. Достъпен е без наличието на рецепта и цената за това количество е 10,30 лв. Ще го откриете във всяка аптека.

Препоръчва се употребата му при наличието на всякакви проблеми, причиняващи дискомфорт в гърлото. Еднакво добре действа при суха или влажна кашлица, както и при такава с алергичен произход.

Препаратът представлява микс от първите 7 уникални билки, които разгледахме в началото на материала.

Тази композиция успокоява раздразнената лигавица на гърлото и наред с това съдейства за успокояване на симптоматиката, с която протича респираторният проблем.

Препоръките за прием на тази хранителна добавка са съответно на ден да се поглъщат по три дози. Еднократната доза за възрастни е 10 мл, а за деца между 1 и 6 години – вече пояснихме по-горе.

В рамките на 30 минути след прием на предписаното количество не е желателен прием на храни и напитки.

Тази хранителна добавка се характеризира с липсата на всякакви странични ефекти. Не предизвиква сънливост. Единствено пациентите с диабет следва да обърнат внимание на съдържанието на захар в сиропа.

Полезно и изчерпателно за лечение на кашлица – билкови лекове и официалното лечение ще откриете в този материал!

На таблетки за смучене (пастили)

Предпочитана и по-удобна форма за прием от възрастни са таблетките за смучене ен ти тус. Пастилите се предлагат в 4 варианта – мед и лимон, джинджифил и ментол, евкалипт и ментол, портокал. Изберете според вкусовите предпочитания. Ефектът е един и същ.

За някои пациенти предпочитан е вариантът с ментол заради незабавното му охлаждащо и успокояващо действие.

Всяка една таблетка съдържа комбинация от 12 удивителни аюрведични лека+ масло, придаващо конкретния вкус и аромат за четирите вида пастили.

Съществено предимство на пастилите е по-богатият състав спрямо този на сиропа. Освен изброените 7 билки, влизащи във варианта на сиропа, в таблетките за смучене се съдържат и още пет допълнителни билки, които разгледахме по-горе.

Подходящи са за прием от пациенти над шест години. За тях препоръчвано количество за еднократен прием е 1-2 таблетки. За възрастните дозата е от 2-3 таблетки. И за двете възрастови групи се препоръчват по три приема на ден.

Цената на опаковка от 20 таблетки е 6,90 лв ( и за четирите вида таблетки).

На билкови капсули

Билковите капсули на ен ти тус са друг удачен вариант за лечение на кашлица, независимо от това какъв е нейният произход.

В състава на всяка от тези капсули влиза формулата от следните билки – ажгон, джинджифил, куркума, женско биле, бибитаки, бхаранги, дълъг пипер, карамфил, малабар, галангала, жълто кучешко грозде.

Формулата въздейства комплексно върху дихателната лигавица – успокоява възпалението и дразненето,спомага за бързо отхрачване или го потиска (ако това се налага). Съдейства за облекчване на дразненето в гърлото, когато то е предизвикано от алергичен дразнител.

Минималният период, за който трябва да се приемат капсулите, е пет дни. Максималният период за прием е шест месеца. Но толкова дълго се приема в случай, че се търси продължително въздействие на антиоксидантните свойства на вложените билки.

Препоръчителната доза за деца над 14 години и възрастни пациенти е по капсула, приемана два или три пъти на ден.

На децата между 6 и 10 години се дава само по капсула на ден и то задължително сутрин. Пациентите между 10 и 14 години също трябва да приемат по една капсула, но в два приема за деня.

Капсулите също са напълно безопасни за прием в период на бременност и кърмене. Приемът им не е свързан с никакви странични ефекти, включително и с проявата на сънливост.

Продуктът е напълно освободен от съдържание на захар, глутен и нишесте. Това означава, че е подходящ не само за диабетици, но и за пациенти с непоносимост към ензима на глутен.

Цената на опаковка с 20 капсули е 9 лв.

Мнения и отзиви за ен ти тус от форуми

Мненията за ен ти тус във форумите са противоречиви. За някои потребители той е изключително добро средство за справяне с кашлицата. Не липсват и такива, които го определят като предния шумно рекламиран, но безполезен продукт.

Потребителка на БГ мама споделя, че сиропът е бил предписан от хомеопат на детето на нейна приятелка и ефектът му бил изумителен.

СветлаПЗ пише, че не е никак доволна от този продукт.

Михилинка не е на това мнение. Тя споделя, че го е давала на детето си три пъти и ще продължи да го дава при нужда, тъй като е изключително доволна.

Вевади също е сред доволните. Споделя, че ен ти тус е предписан на детето й от педиатър и тя е изключително доволна от ефекта му.

Поли не е сред доволните. Тя споделя, че при нейното дете този сироп е довел единствено до влошаване на кашлицата. Само три часа след замяната му с друг препарат състоянието на детето се подобрило.

Лилак споделя, че е давала сиропа веднъж при лека кашлица и зачервено гърло по препоръка на педиатър. В случая ефектът е бил положителен.

Даная също е сред доволните, но не е убедена, че ен ти тус би помогнал при по-тежка кашлица. Тя го сравнява със стодал – действа само в начален етап на заболяването.

Азира разказва, че преди време синът й имал упорита кашлица. Тя не се повлиява от приема на други три сиропа. Спряла след като започнала да дава ен ти тус по препоръка на специалист.

Азира разказва, че след това се опитала да излекува по-лека кашлица от самото начало, но за съжаление ефектът не е като този преди.

Шарпей1 споделя във форума, че започнала да лекува упорита и суха кашлица с ен ти тус по своя преценка. Тя е очарована от ефекта на аюрведичния продукт, още повече, че преди това на детето били предписани 4 сиропа.

Друга потребителка се оплаква от алергия. Тя твърди, че след прием на сиропа детето й развило алергия.

Срок на годност след отваряне, трайност

Ен ти тус

Ен ти тус ще откриете и във вид на капсули.

Върху опаковката на ен ти тус е оказана единствено дата за срок на годност. Не е оказан конкретен период за трайност на продукта след отваряне. В такъв фармацевтите са категорични, че важи срокът, указан на опаковката.

Но според някои специалисти е препоръчително количеството, неизразходено в рамките на месец след отваряне на препарата, да се изхвърли.

На опаковката е указано, че продуктът трябва да се държи на място, до което няма пряк достъп на светлина.

Предозиране

Въпреки, че в листовката към препарата не са посочени възможни реакции при предозиране, посочено е, че то трябва да се избягва. Препоръката е да се спазват стриктно предписаните дози и да не се приемат по-големи количества.

Заместители:

Ето кои са заместителите на ен ти тус. С някои от тях той е заменяем поради сходния състав. А с други заради общата симптоматика, която повлияват и двата препарата.

Мукоплант

Мукоплант е друг популярен сироп за кашлица, в чиято формула е заложена билковата композиция от теснолист живовляк в комбинация с ментово масло и сироп от захарно цвекло.

Този продукт се препоръчва при остри възпаления на респораторния тракт, протичащи с мъчителна и неприятна кашлица. За разлика от ен ти тус този препарат съдържа алкохол.

Употребата му е непрепоръчителна за деца, ненавършили две години.

Пациентите, чиято диета е свързана с редуциран прием на калий, не е препоръчително да се лекуват с мукоплант. Възможно е при тях да предизвика стомашно дразнене и диария.

Количествата от сиропа, които трябва да се приемат, са съответно: за възрастни по лъжица на всеки два или три часа; за деца между две и шест годинки по половин лъжичка през същия часови интервал, а за по-големите деца по чаена лъжичка.

Цената на шишенце от този сироп в количество от 100 мл е 7,75 лв. Още за мукоплант – точната дозировка, противопоказания, видове и мнения на потребителите, четете ТУК!

Хустагил

Хустагил е един от популярните сиропи за лечение на кашлица. Препаратът е на базата на стандартизиран екстракт от мащерка, обогатен с тимол.

За разлика от ен ти тус, хустагил има в състава си алкохол. Но за сметка на това той не съдържа захар. В този смисъл е подходящ за пациенти с диабет.

Но има сорбитол и това трябва да се вземе под внимание. Особено от пациентите с непоносимост към него. Възможно е хустагил да стане причината за стомашно дразнене.

Не се препоръчва употребата на този препарат да продължи за период, по-дълъг от пет дни.

Като цяло употребата на мащерка по време на бременност не вреди. Но съдържанието на алкохол прави продукта, неподходящ за употреба по време на този деликатен етап в живота на жената.

Както и ен ти тус, така и хустагил може да се приема от пациенти над годинка. Дозата за тях и за тези до 6 години е съответно 2,5 мл. Приема се по доза на всеки три часа.

За по-големите деца дозата е двойна. Приема се отново на всеки три часа.

За възрастни се препоръчва да пият по пет пъти на ден дозата от 10 мл. Цената на хустагил е по-ниска от тази на ен ти тус. Но тя се компенсира с приема на по-големи количества за ден. Опаковка от 150 мл струва около 6 лв.

Гринтус

Гринтус е друга формула сироп за кашлица, разработена на базата на натурални съставки. В този препарат се съдържат компоненти, които оказват защитен ефект върху лигавицата.

Те буквално прилепват върху нея и създават щит, който се оказва пречка за проникването на дразнители и алергени.

Сред компонентите, на които се дължи този ефект, са екстракти от цвят гринделия, хелихризум, теснолист живовляк. Освен тях формулата съдържа клей, мед и смоли. Вкусът й е благоприятен за децата и се понася добре от тях.

Както ен ти тус, така и сироп за кашлица гринтус е предназначен за деца над годинка. За тях и за тези на възраст до 6 години, дозата е чаена лъжичка.

За по-големите деца количеството е двойно. И в двата случая приемите за един ден са между два и четири.

И гринтус подобно на ен ти тус е сироп, предназначен за излекуване на кашлица, която е суха или влажна. Цената на опаковка от 210 мл е 13,60 лв.

Сиропът гринтус се предлага и във вариант за възрастни. Предназначен е за деца, които са навършили 12 години. Съставките в него, както и в детския вариант са продукт на био земеделието.

Действието и на този препарат е насочено към модулиране на кашлицата без да й се оказва потискащ ефект. Между два и четири пъти на ден пациентите трябва да приемат по 10 мл.

Цената на варианта за възрастни е малко по-ниска от тази за деца. Опаковка от 210 мл струва 11,40 лв.

Проспан

Проспан е друг популярен сироп за кашлица, предписван за остри и хронични възпаления на бронхите, протичащи с кашлица. В основата на формулата е сух екстракт от листа на бръшлян.

Липсват достатъчно наблюдения относно ефектите на препарата при лица под 10 години. Поради тази причина при тях той да се приема единствено по препоръка на лекар и при съответния контрол от страна на специалиста.

Стандартно на деца до годинка се предписват два пъти по 2,5 мл. За деца след тази възраст и до 5 години дозата остава същата, но с тази разлика, че приемите са три.

Между 6 и 9 години дозата за прием става 5 мл, а приемите остават три. Над десет години и възрастни дозата е между 5 и 7,5 мл, а приемите са общо три.

Дори и при леко проявена симптоматика лечението трябва да продължи седмица. То продължава и няколко дни след отшумяване на симптоматиката.

Превишаването на предписаните количества не се препоръчва, тъй като това е свързано с появата на повишена нервна възбудимост, гадене и повръщане.

Цената на опаковка 100 мл проспан е 10,27 лв.

Тусавит

Тусавит е друг сироп за кашлица, в чиято формула се разчита на полезния ефект на екстрактите от лацентовиден живовляк и мащерка. Препоръката за прием на тусавит касае състояния като катари, фарингити и възпаления на устната лигавица.

Алкохолното съдържание на тусавит го прави неподходящ за пациенти под две години, както и за такива, които лекуват алкохолна зависимост.

Не са налични и сведения за евентуалните вреди на препарата по време на бременност и лактация. Поради тази причина се препоръчва употребата му в тези моменти да се избягва. Освен ако не е единственият възможен вариант за лечение.

Внимание трябва да се обърне и на пациентите с гнойни храчки и задух, за които тусавит също не е най-добрият вариант за лечение.

Съдържанието на захароза също въвежда някои ограничения при приема на този сироп за кашлица. Те касаят най-вече пациентите с непоносимост към някои захари, както и тези с диабет.

Приемът на тусавит е свързан с някои специфични изисквания – пие се преди хранене и се задържа възможно по-дълго в устата преди поглъщане.

Ако след петия ден не настъпи подобрение, консултацията със специалиста не бива да бъде отлагана.

Препоръчваните количества за прием за възрастни и деца над 14 години са  20 мл (най-много по 6 такива дози).

Дозата за деца между 4 и 12 години е 10 мл (приемат се между три и пет такива дози). Пациентите във възрастовата граница 2-4 години трябва да приемат по 5 мл също в 3-5 приема.

Цената на опаковка тусавит от 125 мл е 7,07 лв.

Бронхолитин

Бронхолитин е друг популярен сироп за кашлица. Но за разлика от предходните продукти той е лекарствен продукт. Босилково масло, което му придава специфичен вкус и аромат, присъства в него като помощно вещество.

Ен ти тус

Ен ти тус се препоръчва при зачервено гърло.

Активните компоненти са глауцинов хидробромид и ефедрин. Вторият води до разширение на зениците и повлиява върху способността за шофиране.

Препаратът спада към групата на лекарствата с комбиниран ефект. Бронхолитин едновременно съдейства за потискане на кашлицата и разширяване на бронхите.

Същевременно с това активните вещества в него постигат ефект, изразяващ се с втечняването на секрецията и безпроблемното й извеждане от бронхите.

За разлика от ен ти тус при бронхолитин има цял списък от заболявания, при които не е подходящ – глаукома, сърдечни болести, високо кръвно, проблеми с простата, с пикочния мехур (задържане на урина), безсъние и болна щитовидна жлеза.

В сравнение с ен ти тус при бронхолитин възрастовата граница за прием е по-висока – започва от 3 години. Пациентите от тази възраст и до 10 години трябва да приемат трикратно по 5 мл.

За деца на 10 години и възрастни дозата става 10 мл. Количеството се приема по 3 или 4 пъти на ден.

Цената на опаковка бронхолитин от 125 мл е 3,66 лв.

Синекод

Синекод спада към видовете сироп за кашлица с потискащо въздействие. Актвивният компонент, който постига този ефект, е бутамиратов цитрат.

По отношение на симптоматиката този сироп се препоръчва за всякакъв вид кашлица. Но в случай, че тя продължава повече от 7 дни дори и след прием на синекод, посещението при специалиста е неотложно.

За разлика от ен ти тус синекод се предписва на пациенти над три години. Възрастовата граница от лица до 6 години приема трикратно по 5 мл.

Дозата става двойна за пациентите между 6 и 12 години. Три пъти по 10 мл е количеството, което те трябва да изпият за един ден.

За възрастни дозата е 15 мл. Те трябва да приемат синекод по 4 пъти на ден.

Като нежелани ефекти в резултат от приема на препарата се появяват диария, обриви и гадене. Тези неприятни реакции не засягат всеки пациент, лекуващ се със синекод. Но въпреки това не са изключени.

Синекод ще откриете във всяка аптека на цена от 10 лв за 200 мл.

Димекс

Ен ти тус

Ен ти тус действа еднакво добре при суха и влажна кашица.

Димекс е друг популярен сироп за кашлица, спадащ към групата на комбинираните препарати. Той едновременно успокоява кашицата и лекува възпаленията, които протичат в дихателните пътища.

В сравнение с коментирания в този материал ен ти тус, за димекс има дълъг списък с противопоказания за употреба.

Вторият препарат не се препоръчва на пациенти с изострени астматични пристъпи, увеличена простата, повишено вътреочно налягане, метаболитни проблеми, стеснения на пикочния канал, както и при бъбречни и чернодробни проблеми.

Сироп за кашлица димекс съдържа освен алкохол и активен компонент дифенхидраминов хидрохлорид. Употребата му е категорично забранена за лица под 6 години.

За лицата над тази възраст и до осем години дозата е от 2,5 до 5 мл. Приема се между 3 и 4 пъти дневно.

За децата между 9 и 14 години количеството, което се предписва за една доза е 5 мл. На тях се препоръчва да приемат общо 3 или 4 дози.

Лицата над тази възраст, включително и възрастните трябва да се лекуват с доза от 5-10 мл. Това количество се приема 3 или 4 пъти на ден.

Нежеланите реакции, които се получават в резултат от прием на димекс също не са за подценяване – нарушен сърдечен ритъм, задържане на урина, повишена възбудимост, засягаща централната нервна система (най-вече при децата).

Опаковка от 125 мл димекс ще откриете на цена от 4 лв.

Фолипил

Фолипил е друг препарат, спомагащ за отбъбването на секрета от дихателните пътища.

Освен при хронични и остри възпаления, протичащи с кашлица, този препарат действа добре и при лечение на възпалителни заболявания на храносмилателната система.

Формулата, на която са заложили създателите на фолипил, включва теснолист живовляк и мащерка. Употребата на този билков препарат е препоръчителна при простудни заболявания, астма и храносмилателни смущения.

Цената на опаковка от 100 мл е 6,90 лв.

Количеството, препоръчвано за прием, е по чаена лъжичка между три и пет пъти дневно. В листовката на продукта не са посочени възрастови ограничения за приема му. Но преди да се даде на деца е добре този вариант да бъде обсъден със специалист.

Флудитек

Още една от възможните алтернативи за лечение на кашлица е флудитек – сироп, който се предлага във вариант за възрастни и деца. Този препарат принадлежи към групата на муколитичните лекарства.

Приложим е за лечение на състояния, свързани с нарушена секреция на белите дробове.

Вариантът за деца е приложим при остри бронхиални кризи само в случаите, когато пациентът е над две години.

Активният компонент, на който се дължи терапевтичният ефект на флудитек, е карбоцистеин.

Дозировката за детския вариант е съответно два пъти на ден по 5 мл за пациенти между две и пет години. За деца над пет години препоръчваното количество е отново пет мл, но приемите са с един повече – общо три на брой.

Цената на шишенце от 125 мл за възрастни е 7,98 лв, а за деца на същото количество – 7,5 лв.

Вариантът за възрастни е с по-висока концентрация на активния компонент. Той се препоръчва на деца, навършили 15 години. Дозировката за тях и за възрастни е 3х15 мл.

Като негативен ефект от приема на флудитек се появява гадене, диария и стомашни болки. Всички тези оплаквания обикновено отминават след преустановяване приема на препарата.

Еуреспал

Сироп за кашлица еуреспал е друг препарат, въздействащ пряко върху бронхите и възможните усложнения в резултат от събирането на гной в тях.

Активният компонент в еуреспал е фенспирид хидрохлорид. На пациенти под две години не се назначава лечение с този препарат. За останалите дозировката е както следва – от две до 4 малки лъжички за пациенти под 10 кг; от две до 4 големи лъжици за пациенти над 10 кг.

И в двата случая тези количества се поделят в няколко приема.

Докато трае лечението с еуреспал е непрепоръчително да се приемат препарати със седативен ефект.

Възможно е проявлението на негативни реакции в резултат от приема на препарата. Те най-често се изразяват в гадене, повръщане, сърбежи и замаяност.

Еуреспал ще откриете на цена от 8-9 лв за опаковка от 150 мл.

Подробно за лечението с еуреспал четете ТУК!

Стодал

Стодал спада към групата на хомеопатичните препарати за лечение на кашлица. В състава му влиза захароза и алкохол, което го прави неподходящ за прием от диабетици, както и от пациенти с епилепсия и алкохолна зависимост.

Дозировката за деца възлиза на пет мл, приемани между три и пет пъти на ден. За възрастни количеството, приемано наведнъж е 15 мл, а броят приемите остава непроменен (3-5).

Цената на опаковка от 200 мл стодал възлиза на около 10 лв.

Други видове сироп за кашлица

Сироп за кашлица има и в още много варианти. Сред тях са успокояващия на лихенсед (100 мл 10,90 лв), с живовлек на ДАСА (150 мл за 6 лв), билков Доктор Мом на Актавис (100 мл за 6 лв), хюмексдрай и хюмекс коф съответно за суха и влажна кашлица (на цени от 6 лв за 125 мл).

Списъкът далеч не се изчерпва единствено до тук. Ще продължим с Коф, Змаяц, Линац, Примал, Бронхоклир и много други.

Още за лечението със сироп за кашлица и начините да изберем подходящия – ТУК!

Реклама (за децата) + видео

На децата, на които не допада вкуса на ен ти тус, препоръчваме рекламата. Интересна е за малчуганите и вероятно ще ги накара да променят мнението си за сиропа и да се съгласят да го приемат

А Вие какво мислите за ен ти тус? Имате ли лични наблюдения? Споделете с нас, оставяйки коментар по-долу.

Споделете този материал в социалните мрежи, за да научат повече хора за плюсовете и минусите на сиропа. Благодарим Ви предварително!

Ен ти тус: Кога и как да го използваме, заместители, отзиви и всичко важно за него
4.3 (86.67%) 6 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *