Мляко, риба, варива – сред задължителните храни през бременността

Бременността е един от най-красивите периоди в живота на жената, изпълнени с много вълнения и очаквания.

С появата на двете чертички възникват обаче и много въпроси – какво е правилното хранене през този период, каква да бъде физическата активност, какви препарати могат да се приемат при болест.

Консултацията със специалист е задължителна. Необходимо е да получите точни съвети и препоръки, съобразени със здравословното ви състояние, в случаите когато сте имали трудности и усложнения при предишна бременност.
Хранене при бременност
Американската медицинска асоциация в своя статия препоръчва на жените, чакащи бебе, да консумират следните продукти, за да може със сигурност да се осигурят на жената и бебето необходимите вещества:

– Зеленчуци и свежи плодове

Те са богати значително на витамини и минерали.

– Млечни продукти и храни, съдържащи калций

Калцият е отговорен за здравината на зъбите и костите. Този елемент помага да работят нормално сърдечносъдовата, нервната и мускулната система. Около 1000 до 1300 мг дневно е необходимото количество калций за жената.

– Хляб и зърнени култури

Жените след забременяване трябва да консумират хляб, който е богат на фибри, и да приемат предимно пълнозърнести продукти и ориз. Дневната доза необходими фибри е около 28 грама.

– Протеини

За нормалното развитие на бебето те са от изключителна важност. Има ги в рибата, месото, яйцата, ядките, млечните продукти, бобовите храни. Около 70 грама е необходима дневна доза протеини при бременност.

– Храни, които съдържащи желязо

Доставката на кислород до клетките става благодарение на този елемент, както и производството на хемоглобин. Има го в рибата, месото, ядките, в сушените плодове, както и в зърнени продукти. През този период необходимата доза е приблизително 27 мг на ден.

Бременност – необходими вещества

Фолиевата киселина (витамин B9) е задължителна през този период, тъй като предпазва плода от вродени малформации. Има я в зърнените храни, ориза, боба и зелените зеленчуци.

хранене при бременност - 0123Важна роля има витамин D, който спомага за здравината на костната система на бебето. Богати на този витамин са млякото, някои риби – тон и сьомга. Основно се набавя при излагане на ултравиолетовите лъчи на слънцето.

Витамин C също е много полезен през периода. Има го в портокалите, грейпфрутите, лимоните, ягодите, броколито.

Не бива да се пренебрегва и йодът. Липсата му може доведе до изоставане в развитието и умствени увреждания на плода.

Бременните е добре да приемат и Докозахексаенова киселина (DHA), тъй като тя укрепва сърцето имунитета, подпомага функциите на мозъка и очите. Намалява риска от раждане преди термин и от възникването на следродилна депресия. Специалисти препоръчват през периода да се консумират риби – тон, сардина, сьомга, херинга.

This entry was posted in Здравословно хранене и суперхрани and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *