Задна хрема: Точна рецепта при заден ринит. Виброцил, инхалации и др. средства

Лечение на задна хрема при възрастни и деца. ℘ Лекарства, хомеопатия и бабини рецепти при заден ринит. ℘ Гентамицин, ℘ виброцил, ℘ капки за запушен нос, инхалации и др.

Още в текста: ℘ Употреба на бактробан и цилоксан. ℘ Лечение с инхалации. ℘ Билки и домашни средства. ℘ Задна хрема и кашлица. ℘ Причини. ℘ Сиропи. ℘ Антибиотици. ℘ Антихистамини. ℘

Особености на заболяването задна хрема

Понятието задна хрема не съществува в медицината, но в действителност е същински кошмар. Ако и Вие сте сред страдалците, имащи „късмета“ да живеят с този проблем, вероятно вече сте изчели всичко по темата и мислите, че няма спасение за Вас. Не се отчайвайте! Ние сме тук!
Лечението е трудно, но това не означава, че е невъзможно да се избавите от това проклятие. В материала ни, посветен на вечната задна хрема, ще предложим ефективни и работещи решения, подходящи за всяка възрастова група.
Някои от тях не бива да се прилагат самоцелно, а единствено по препоръка на специалист.

Не се отчайвате! Може би Вашето спасение е точно тук! И все пак за началото да поясним какви са особености на това неприятно състояние.

Познатата ни задна хрема е известна с медицинския термин синдром на постназална секреция. Това е клинична проява на възпаление на горните дихателни пътища, което води до оттичането на слуз в задната част на гърлото.

задна хрема

Задна хрема протича със запушен нос; възможно е да се отделя секрет.

Освен със затрудено дишане, запушен или течащ нос, задна хрема протича и с още неприятни оплаквания, които ще разгледаме по-долу.

Кашлица и задна хрема 

В резултат от стичането на секрецията от носа към стените на гърлото се появява и мъчителна кашлица. Неправилното оттичане на назалните секрети и тяхното неволно поглъщане кара пациентът да кашля поради дразненето на фаринкса и епиглотиса. Нощната хиперсекреция на слуз в носните проходи и назофаринкса причинява натрупване й в носоглътката и появата на тежка кашлица. Това състояние не рядко провокира повръщане.

Кашлицата при задна хрема се появява в резултат от механично стимулиране на рецепторите на дихателните пътища и дразненето върху лигавица. Оттичането на постназална секреция е най-активно по време на сън, когато тялото е в легнало положение. Сутрин пациентът усеща носа и гърлото си буквално като задръстени и нормална реакция на тялото в този случай е кашлянето. Чрез него тялото се опитва да отдели неправилно оттичащия към гърлото секрет.

В случая усилията за изцеление трябва да са насочени не само към овладяване на кашлицата, но и към освобождаване на синусите. Често се предприема напълно грешен подход и всички усилия за лечение се насочват към спиране на кашлицата. Но това не е решението!

Подробно и изчерпателно за лечение на кашлица – лекарства, билки народни лекове и хомеопатия

Трета сливица и задна хрема

задна хрема

При задна хрема пациентът усеща синусите си задръстени.

Трета сливица е чест провокатор на постназална секреция. Всички се раждаме с трета сливица. Но не при всеки от нас тя е с уголемени размери. До подобна ситуация се стига при чести и повтарящи се вирусни инфекции.

Възпалението рефлектира върху нашата трета сливица. В резултат от това тя се подува. Пречи на нормалното дишане и води до събиране на секрети в носоглътката. Често изхвърлянето на този секрет е затруднено в резултат от уголемяването на сливицата.

Пациентът изпитва силно неудобство и дискомфорт, особено по време насън. Стичащите се към задната стена на гърлото секрети затрудняват дихателната дейност. В резултат от това се чува хъркане. Пациентът спи с отворена уста.

Постоянното дишане с отворена уста става причина за промяна на захапката. Може да причини дори загуба на слуха. Най-често лечението на трета сливица е оперативно. Добре е този метод да се приложи преди пациентът да навърши пет годинки.

Причини за задна хрема

задна хрема

Причина за задна хрема е нелекувано респираторно заболяване.

Не само, за да избегнем появата на задна хрема, но и да се излекуваме от нея, трябва да сме наясно с причините, поради които тя се появява.

Назалната част представлява мрежа от жлези, които произвеждат слуз. Нейната функция е преди всичко защитна.  Но когато в налице вирус е необходимо да се забавят патологични процеси и появата на микроорганизми в назалните проходи. На фона на хроничен синузит или алергичен ринит често се проявява коментираният постназален синдром.

Бактериални заболявания на носоглътката и аденоиден растеж също провокират задна хрема. Структурни нарушения на горните дихателни пътища и всички видове възпаления на назофарингеални тъкани са друга възможна причина.

В по-голямата част от случаите синдром постназална секреция се появява в резултат некачествено лечение на респираторни заболявания. Необходимо е да се обърне внимание на хронични прояви  на дихателни заболявания, които водят до натрупване на слуз в носа и гърлото.

Симптоми

Патологията постназална секреция протича със следните симптоми:

  • постоянно мъчително усещане за чуждо тяло в синусите и гърлото – състоянието е известно като“сонда“ в назофаринкса;
  • натрупване на дебела и жилава слуз в задната фарингеална стена и постепенното й оттичане в гърлото;
  • мъчително чувство за недостиг на въздух, което се проявява с най-голям интензитет в сутрешните часове;
  • усещане за сърбеж, парене и общ дискомфорт в областта на гърлото;
задна хрема

При задна хрема се образува жилава слуз в синусите.

Възможно е още пристъпите на кашлица да са съпроводени с отделянето на храчки. Често тези пристъпи се проявяват и по време на сън, а на сутринта се отделят големи слузести съсиреци през гърлото във вид на храчки.

Насъбралият се в гърлото секрет може да провокира гадене и повръщане (най-вече при децата). Промените в тона на гласа също се наблюдават често. Затруднена дихателна дейност през носа е най-често проявяващият се симптом. Лигавицата на гърлото се отличава с възпалена тъкан в резултат от оттичащата се секреция. Това създава благоприятна среда за живот на патогенни бактерии.

Първоначално секретът е бистър, а след няколко дни придобива жълтеникаво-зеленикав цвят. Продължителното пренебрегване на по-горе изброените симптоми провокира хроничен фарингит.

Диагностика 

Тъй като задна хрема протича с разнородни симптоми идентифицирането й е свързано с различни методи на диагностика. Това важи и за лечението. То се извършва по няколко метода.

задна хрема

За диагностика на задна хрема се назначават няколко изследвания.

При първо съмнение за налично усложнение се назначава рентгеново изследване на синуси и носоглътката. Изследването на назален и гърлен секрет също е сред важните методи на диагностика. Целта на последния метод е да се установи произхода на причинителя – вирусен или бактериален.

Назначава се още компютърна томография. При съмнение се провеждат и тестове за алергия, ако възрастта на пациента позволява. Крайната диагноза за развитието на постназален синдром е коректно да се постави единствено след преминаването на повечето от посочените по-горе диагностични методи. (Още методи за лечение на кашлица, протичаща с отделяне на храчки)

Бабини билкови рецепти за лечение

За лечение на задна хрема може да се доверим и на бабини лекове, които са не по-малко ефективни. Те са добро средство при първи симптоми, както и при ярко изразена симптоматика.

Ето и кои са най-популярните лекове, с които може да подпомогнете лечението на постназалното оплакване.

С подбел, звъника или липа

подбел задна хрема

Подбел Tussilago farfara чисти бронхите и синусите и се препоръчва при задна хрема.

Билката подбел е един от лековете с доказано мощно действие срещу настинка и нейните поражения върху дихателната система. Това растение чисти бронхите и синусите и идеално средство и при задна хрема.

За целта може да си приготвите чай единствено от подбел. Но още по-добре е ако комбинирате билката с бъз (свирчовина), цвят от лопен и мурсалски чай (известен е още като пирински чай). Всяка от тези билки се влага в билковата смес в количество от 25 грама. Всичко това се разбърква добре и от общото количество се използва една супена лъжица. Залива се с 250 мл вода. Варенето на подбеловия извлек продължава пет минутки.

От прецедената отварка се пие по кафена чашка на обед и преди сън. Когато задният ринит, както още наричат задната хрема, е провокиран от настинка, опитайте следната смес – звъника, мащерка, липа, подбел и мента.

задна хрема

Звъника (жълт кантарион) е друга билка, подходяща за лечение на задна хрема.

От всички билки се слага еднакво количество за приготвяне на сместа. От нея се използват три лъжици за приготвянето на една доза. Количеството вода, което се използва, е 600 мл. Тя трябва да бъде вряла. С нея се залива споменатото количество от билковия микс.

Кисненето на компонентите трае около четвърт час. След това е редно запарката да се прецеди. Подслажда се с мед и се пие от нея три пъти по чашка.

С лимон и мед

Комбинацията мед и лимон се оказа успешна и при лечение на постназална секреция. Лекът се приготвя лесно, а облекчението от неговия прием настъпва веднага.

задна хрема

Мед и лимон в комбинация, както и самостоятелно, помага при задна хрема.

Пациентите със заден ринит трябва да приемат трикратно по доза от следния илач – лъжица мед+същото количество лимонов сок. Отделно от това може да опитате и с накапване във всяка ноздра по две капки лимонов сок. Процедурата гарантира освобождаване на синусите от секрецията в тях и се прилага по три пъти на ден.

За назално приложение е подходящ и любимият ни мед. За предпочитане е да използвате захаросан такъв. По едно малко топченце се въвежда дълбоко във всяка от ноздрите. Добре е пациентът да легне и да изчака пълното разтваряне на кристалчетата мед.

Със салвия (градински чай)

При задна хрема градински чай е друг природен лек, който облекчава дишането. Добре е в случая билката да се комбинира с бял равнец и жълт кантарион. От всяка трева вземете по 25 грама. Смесете всичко добре и от получената маса вземете една супена лъжица.

салвия

Салвия (Salvia officinalis) се отразя благоприятно при хрема и кашлица.

Прибавете билковата маса към 250 мл вода. Оставете течността да се вари в продължение на пет минутки, след което я филтрирайте старателно. От нея приемайте по чашка преди обедното хранене и същото количество преди вечерния сън.

С лайка

Чудната лайка е незаменима при лечение на задна хрема. Начините, по които може да я използвате са няколко. Най-простият от тях е под формата на чай. Задължително го приемайте топъл, подсладен с истински мед и овкусен с няколко капки лимон. Всички тези съставки съдействат за отпушването на носа и облекчаването на дишането.

С лайка може да приготвите и още един ефективен лек за справяне със заден ринит – домашни  капки за нос. Те са подходящи дори за пациентите от нулева възраст. Но условието е да се внимава при приготвянето на лека.

лайка задна хрема

Чудната лайка е надеждно оръжие срещу мъчителна задна хрема.

В него не трябва да остават власинки от цветовете на билката, тъй като те допълнително биха раздразнили деликатната лигавица. Приготвянето на течността за домашните капки се осъществява по следния начин – лъжица лайкови цветове запарете за 20 минутки в чаша вряща вода.

След изтичане на този период, прецедете внимателно. Използвайте марля, прегъната на няколко пласта. Повторете процедурата, докато се уверите, че не са останали власинки. От готовата течност накапвайте с помощта на пипета по няколко пъти на ден във всяка ноздра по капка-две. Процедурата може да се повтаря дори повече от пет пъти на ден. Зависи от състоянието на пациента.

Друг вариант за домашни капки с лайка при заден ринит е с добавянето на лъжица мед към готовата течност. Този вариант е неподходящ за най-малките пациенти, тъй като е възможно пчелният продукт да отключи алергична реакция. Но ако детето е по-голямо и сте сигурни, че няма алергия към меда, действайте смело. Комбинацията е изключително ефективна.

Чесън

задна хрема чесън

С чесън също се лекува задна хрема.

Недолюбваният чесън е сред най-мощните антибиотични средства, които природата ни предлага. На силния му антисептичен и противовъзпалителен ефект се дължи и положителното му въздействие при различни респираторни проблеми. При задна хрема може да накапвате директно в ноздрите по една-две капчици сок от чесън. Това може да правите по няколко пъти на ден. Облекчението настъпва бързо.

Опитайте и още един лек, който е неприятен на пръв поглед, но много ефективен. Той се състой от 4 настъргани скилидки чесън, които се запържват за минутка в малко разтопено масло. Към тази смес прибавете чаша топло и го изпийте преди да изстине. Изпълнявайте това по два пъти на ден и много скоро синусите ви ще се прочистят и ще се избавите от онова неприятно усещане за тежест и чужд предмет в тях.

Джинджифил

джинджифил задна хрема

Ценният джинджифил помага за извеждане на слузта от синусите при задна хрема.

Естествен деконгестант е и познатият ни джинджифил. Полезният корен спомага за отбъбването на слузта и за нейното отделяне. Изключително ценна е употребата на джинджифил особено в случаите, когато е налице промяна на гласа. Чай от полезния корен трябва да пиете по два или три пъти и много бързо ще се избавите от симптомите, съпътстващи мъчителната постназална секреция.

За приготвянето на чая спазвайте следните пропорции и изисквания – супена лъжица от настъргания корен варете за пет минути в две чаши вода (може да сложите само чаша вода, ако желаете отварката да е по-концентрирана). Към прецедената течност прибавете и малко мед. Добре е паралелно с това по няколко пъти на ден да дъвчете малко парченце свеж джинджифил. По щипка джинджифил и куркума може да добавите и към любимия си билков чай. Това също улеснява извеждането на слузта навън през назалните проходи.

Хрян

хрян задна хрема

С хрян се чисти слузта при задна хрема.

С хрян се лекува ефективно постаназален синдром. Коренът е познат на народните лечители като най-доброто средство за пречистване на тялото от отложената в него слуз. Набавете си корена в свежо състояние и го настържете (150 грама е достатъчно количество). Към тази смес прибавете сок от два-три лимона.

От нея е необходимо да приемате по две лъжички дневно. Изискването тук е това да се прави на празен стомах. Друг вариант за външно приложение на хрян е не по-малко ефективен при заден ринит. Пригответе паста от настъргания хрян, примесен с малко оцет и брашно.

Тази кашичка първо се нанася върху челото, а след това и върху носа. Това средство гарантира освобождаване на синусите от жилавия секрет, отложен в тях.

С масло от мента

Масло от мента задна хрема

Масло от мента облекчава дишането при задна хрема.

С уханното масло от мента също се облекчава мъките при задна хрема. Необходими са ви само няколко капчици от него. Накапете ги върху салфетка и периодично обгръщайте носа с нея като вдишвате дълбоко от ментовия аромат.

За да бъде ефективна тази процедура, изпълнявайте я многократно и винаги носете ментовото масло със себе си.

Листа от коприва

Листата от коприва са друг ефективен лек за справяне със задна хрема и всякакви респираторни проблеми.

В този случай няма никакво значение под каква форма ще ги приемате – чай, таблетки, тинктура. Запомнете, че това свойство притежават само листата на билката. Корените й се използват за други болежки. (Подробно за приложенията на ценната коприва)

Домашни средства и лекове

При задна хрема може да си помогнем с още изпитани домашни средства и лекове.

Инхалации

Инхалации при задна хрема

Инхалации при задна хрема е добре да се правят със специален инхалатор.

Инхалациите са метод, който в никакъв случай не бива да се пренебрегва не само при заден ринит, но и при всякакви респираторни проблеми. Той спомага за отбъбване на жилавия секрет, улеснява дишането.

За инхалации може да използвате специален инхалатор. Предлагат се във всяка аптека. Инхалатори са с приставка за носа и устата. Всеки е снабден и с маска за лицето.

В случая при задна хрема е необходим накрайника за носа. Преди процедурата заредете контейнера с течност – физиологичен разтвор, отвара от билки (лайка, най-вече). Към течността може да се прибавят и капчици етерично масло (лайка, мента, лавандула).

Последната препоръка е несъвместима при бременност, както и при малки деца. Тези процедури се отразяват много добре, тъй като инхалаторът „разбива“ на ситни частици използваната течност и по този начин тя е много по ефективна, отколкото при впръскване.

Овлажнител за въздух

Овлажнител за въздух

Овлажнител за въздух облекчава състоянието на пациентите със задна хрема.

Овлажнител за въздух не е поредният излишен уред у дома в случай, че често страдате от заден ринит. Този уред е изключително ценен особено през зимния сезон, когато въздухът у дома е по-сух от обичайното заради отоплението.

Сухият въздух е предпоставка за влошаване на състоянието на пациента. За това е необходимо да поддържате влажна не само носната лигавица, но и въздуха у дома. За щастие вече има варианти за това. Производителите на овлажнители за въздух са помислили за това. Към водата в съда могат да се добавят и няколко капчици етерично масло. Най-подходящи са бор, мента и евкалипт.

Лют червен пипер

задна хрема

Лют червен пипер помага при задна хрема.

Лют червен пипер, приеман в продължение на няколко дни спомага за отделянето на слузта при задна хрема.

Половин чаена лъжичка от лютата подправка смесете с лъжица мед. Разбъркайте сместа добре и приемайте от нея по два или три пъти на ден. Желателно е да се приема поне по лъжичка. Капсаицинът в червения пипер бързо освобождава синусите от секрета в тях и облекчава дишането.

Отделно от това може да приемате по няколко пъти на ден и по чаша топла вода, към която сте прибавили половин или една малка лъжичка лют червен пипер. Тази течност задължително трябва да се приема на бавни глътки.

Вдишване на топли пари

задна хрема

Вдишване на топли пари помага при задна хрема.

Вдишването на топли пари облекчава назалните проблеми независимо дали става въпрос за обикновена хрема или заден ринит. Секретът се отделя по-лесно след гореща вана или душ.

Може също така да вдишвате изпаренията от билкова отвара (най-добре лайка). След като я сварите махнете съда от котлона, надвесете се над парата и покрийте главата си с кърпа. Останете така поне десет минути. Друг вариант е към тенджера вряща вода да прибавите лъжичка канела, същото количество сол и две лъжички и половина мащерка. След завиране, отместете съда от котлона.

Надвесете се над парите като покриете главата си с кърпа. Внимавайте парата да не е прекалено гореща, за да не изгорите деликатната лигавица на носа.

Със сол, гаргара със солена вода

задна хрема

Гаргара със солена вода помага при задна хрема.

По няколко пъти на ден трябва да се правят и гаргари със солена вода. Тя се приготвя като в чаша топла вода разтворите предварително половин лъжичка сол. Антисептичните свойства възпрепятстват дразненето на гърлото, което причинява стичащия се към него секрет.

Ударна доза витамин С

Прием на ударна доза витамин С е изключително важно условие за справяне с кошмарната задна хрема. Всеизвестен факт е, че този витамин задейства имунните механизми и без него имунитетът не работи ефективно. Задължително увеличете приема му като хапвате повече портокали, лимони, грейпфрути, домати и зеленолистни зеленчуци. Може да го включите в диетата си и във вид на добавка.

По няколко капчици течен витамин Ц в носа отпушва носа и стопира активизирането на мъчителната хрема, но в случай че приложите метода като средство при първи симптоми.

Със сода

задна хрема сода

Промивки със соден разтвор спасяват от задна хрема.

Лечение на заден ринит със сода е изключително ефективно. В чаша вода разтворете предварително по лъжичка сода и сол.

С този разтвор правете по няколко пъти на ден промивки на носа като използвате спринцовка и накланяте главата си на всички посоки. Трябва да сте сигурни, че течността е проникнала до всички части на синусите. При наличието на постаназална секреция промивките по този метод трябва да са общо пет на ден. А с цел профилактика може да промивате носа си по два пъти на ден.

Содата и солта помагат за отбъбване на солта и улесняват затрудненото дишане.

С прополис (клеева тинктура) 

Клеева тинктура е един от ефективните лекове за справяне със задна хрема. Прилага се локално във вид на капки – към 10 мл физиологичен разтвор се прибавят 5 капки от тинктурата. По една -две капки в ноздра се накапват по няколко пъти на ден.

Прополисът загрява и се бори ефективно с бактериите. Капките са подходящи дори за малки деца. Отделно действа добре и вътрешния прием на прополис, който може да започне да се дава на деца след навършването на три годинки. За всяка годинка се дават по две капки. Количеството се разтваря предварително във вода. (Още изпитани и ефективни методи за лечение на хрема)

Сребърна вода или коларгол (капки за нос)

коларгол задна хрема

Коларгол за леченеи на задна хрема се предлага и в прахообразно състояние.

Сребърна вода е друго ефективно средство. Сребърните йони, които се съдържат в нея, убиват патогенните микроорганизми. Може да я използвате за промивки, както и да накапвате в носа по няколко капчици дневно.

Друга алтернатива са капките за нос коларгол, които се приготвят в аптеките. Те представляват колоид (колоидно сребро), което ефективно убива всякакви микроби само за няколко минути. Коларгол се предлага и в прахообразна форма за приготвяне на капки. Едно саше се размива с 15 мл физиологичен разтвор или дестилирана вода (10 мл). Първите два часа след приготвянето на капките те не бива да се използват.

Прилагат се по няколко пъти на ден по капка-две във всяка ноздра. Изписват се на пациенти от нулева възраст. Но не забравяйте, че тези капки е желателно да бъдат предписани и приготвени от специалист преди употреба.

Лечение с лекарства и стандартни методи 

Когато задната хрема не се повлиява от бабините лекове и дискомфортът от това състояние продължава да измъчва пациента, предписва се лечение с лекарства и стандартни методи. Ще се спрем на най-популярните от тях. (Вижте и този изчерпателен материал за лечение на хрема, в който предлагаме само най-добрите лекове)

При възрастните. С антибиотици

задна хрема

При възрастни задна хрема често протича на фона на стари заболявания.

В много случаи синдромът на постназална секреция при възрастни се оформя на фона на стари заболявания. Проблемът в този случай често протича в присъствието на алергии.

В последния случай производството на слуз се осъществява с бавни темпове. В тази ситуация количеството на слузната секреция в назофаринкса е намалено. За ефективно лечение пациентите се нуждаят от: антихистамини, назални спрейове ( в състава им задължително трябва да присъстват антиалергични средства) и назални стероиди.

В случаите, когато синдромът е причинен от постназални инфекциозни патологии в назофаринкса, лекарите предписват курсове с локални антибиотици. Предписват се още имуномодулатори, антисептици и солеви разтвори. При възрастни, при които патологията е нанесла поражения в структурата на горния респираторен тракт, понякога се изисква хирургическа намеса.

Коригира се носната преграда с цел възстановяване на нормалния дренаж на синусите. Това предоставя възможност да се елиминира постназална секреция и течността от синусите.

Амоксиклав

Амоксиклав задна хрема

Амоксиклав спада към групата на пеницилиновите антибиотици, с които се лекува задна хрема.

Амоксиклав спада към семейството на пеницинилиновите антибиотици, които често се предписват при постназалана секреция. Препаратът, който съдържа още клавуланова киселина, се предписва при назални и ушни инфекции, както и при инфекции на дихателните пътища и костите.

Сред нежеланите реакции, които причинява амоксиклав, са увреждания на дебелото черво, припадъци и гърчове. Пациентите, на който той е предписан, трябва да внимават и да следят внимателно реакциите на тялото си. Точната дозировка и продължителност на лечението се предписват от специалист. Обичайно този препарат се приема по таблетка на ден. Но по изключение при по-тежки случаи дозата може да се увеличи трикратно.

Дозите трябва да бъдат равномерни, с поне 4 часа интервал между тях. Избягвайте прием на две дози в рамките на час. Максималният период, за който този антибиотик може да се приема, е две седмици. При задна хрема обикновено се пие за по-кратък период. Но това може да прецени единствено специалист.

Макситрол

макситрол

Капки за очи макситрол се предписват за локално лечение на задна хрема.

Макситрол е друг антибиотичен вариант за локално лечение на заден ринит. Тези капки за предназначени за лечение на очите, но се предписват и за употреба в носа. По няколко пъти на ден се слага по капки във всяка от ноздрите.

Схемата на прием се назначава конкретно от специалист. В този препарат влизат антибиотик неомицин и кортикостероид. В комплекс активните компоненти спомагат за отбъбването на лигавицата. Въпреки добрата ефективност на тези очни антибиотични капки върху назалната лигавица, до употребата им трябва да се прибягва само след препоръка на лекар.

Цената на 5 мл колир макситрол възлиза на приблизително 7 лв.

Тобрадекс и тобрекс

тобрадекс задна хрема

Тодбрадекс повлиява успешно задната хрема при деца и възрастни.

Тобрадекс е друга алтернатива за локално третиране на задна хрема, съчетаваща противовъзпалителен и кортикостероиден агент. Този препарат често се предписва от детските лекари за лечение на заден ринит. От него те обикновено препоръчват да се поставя по капчица във всяка ноздра по няколко пъти на ден.

Отзивите на майки във форумите са предимно положителен. Тези очни капки повлияват добре дори в случаите, когато задната хрема е провокирана от уголемена трета сливица. Подобен препарат е тобрекс. Но с тази разлика, че той е изцяло с антибиотична компонента. Тези капки са подходящи най-вече в случаите, когато бактерия е в основата на задната хрема. И двата препарата се предлагат на достъпна цена – около 6-7 лв за опаковка.

Гентамицин

Гентамицин е широкоспектърен антибиотичен компонент, намиращ място и при лечението на задна хрема. Прилага се най-вече под формата на капки за локално приложение.

Често специалистите залагат на формулата гентамицин, преднизон и ксилометазолин за справяне със заден ринит. Като широкоспектърен антибиотик гентамицин атакува причинителя на инфекцията и спомага за бързото освобождаване на синусите от слузестия блокаж.

С кортикостероиди

Кортикостероидите също намират приложение при лечението на задна хрема. Използват се с цел улесняване на отбъбването на жилавия секрет и премахване на дискомфортните усещания. Прилагат се локално под формата на спрей и капки.

Формите на назални кортикостероиди дават добри резултати при заден ринит при прилагането им в продължение на 1-1,5 месеца. Въпреки това, ефектът на лечението често е нестабилен и изчезва няколко седмици след преустановяване употребата на кортикостероидите.

Назонекс

Назонекс е един от представителите на кортикостероидните лекарства за лечение на заден ринит. Предлага се във вариант спрей, който благодарение на активната компонента мометазонов фуроат спомага отбъбването на лигавицата.

Препаратът е подходящ за назални проблеми на алергична основа, както и такива, които не зависят от климатичните условия. Групата пациенти, които могат да се възползват от терапевтичните ефекти на този продукт, са съответно пациентите над 3 години.

Препаратът е приложим дори при полипи в носа, но само при пациенти над 18 години.

назонекс задна хрема

Назонекс за лечение на задна хрема може да се използва от пациенти над 3 години.

Тъй като този спрей е на основата на кортикостероид, продължителната му употреба при деца може да доведе до нежелани реакции. Например забавяне темповете на растеж.

Обичайно при деца над 12 години и възрастните пациенти с цел лечение се препоръчват по две впръсквания във всяка ноздра, само по веднъж на ден. При по-малките (между 3 и 11 години) се впръсква по веднъж на ден, по едно впръскване във всяка ноздра.

При употребата на това лекарство е важно редовно да почиствате накрайника, който се поставя в носа. В противен случай лечението с него може да се окаже неефективно. Почистването трябва да се осъществява с топла вода и сапун. Цената на опаковка от 50 мл, достатъчна за приблизително 140 впръсквания, е 16 лв.

Авамис

Авамис е друга разновидност на кортикостероиден спрей, използван за лечение на всякакъв тип ринит (заден, алергичен и др.). За разлика от предходния препарат, този може да се използва само от пациенти, навършили 6 години.

Обикновено се предписва по едно впръскване на ден. Пациентите над 12 години могат да впръскват по два пъти във всяка ноздра, отново веднъж дневно.  По-малките мога да впръскват само по веднъж в ноздра. Опаковка авамис в количество, равняващо се на 120 дози, струва 22 лв.

Фликсоназе

Фликсоназе е друг продукт за локално приложение във вид на спрей, подходящ за пациенти над 4 години. Активният компонент, който гарантира отбъбване на задръстената лигавица, е флутиказон пропионат.

Фликсоназе е препарат повлияващ еднакво добре както при запушен, така и при течащ и сърбящ нос. Подходящ е в случаи не само на алергични, но и на целогодишни ринити.

Пациентите, които наскоро са прекарали назална инфекция, не е добре да употребяват този спрей. Същата препоръка е в сила и за пациентите, чиято бъбречна дейност не е в нормалните граници.

Фликсоназе задна хрема

Фликсоназе за лечение на задна хрема може да се използва от пациенти над 4 години.

Пациентите над 11 години могат да правят по две впръсквания в ноздра по веднъж на ден. За тези между 4 и 11 години впръскването в ноздра е само едно.

Опаковка фликсоназе, достатъчна за 120 впръсквания, струва 22 лв.

Противооточни препарати в съчетание с антихистамини

При задна хрема в много случаи пациентите се повлияват добре от препарати с противооточен ефект, в чиито състав има антихистаминова компонента.

В случая се постига облекчение след редуциране на отока. При раздразната лигавица оточността е повишена и това създава усещане за пълнота и блокаж в синусите.

Антихистаминовото вещество облекчава възпалението в случаите, когато то е провокирано от алерген.

Кларитин

кларитин

Кларитин за лечение на задна хрема се предлага и във вид на сироп.

Препарат, който едновременно намалява отока и блокира въздействието на алергена, е кларитин. Препоръчва се най-вече при алергичен ринит и ефекът от приема му продължава през целия ден.

Кларитин принадлежи към групата на съвременните антихистаминови препарати, които не предизвикват сънливост. Предлага се във вариант таблети и сироп. Първата разновидност може да се приема от пациенти над 6 години. За тях (и за възрастни също) дозата е по таблетка. Опаковка с 10 таблетки струва 11,60 лв.

За по-малките вариантът е сироп кларитин. 120 мл от него струват 13 лв. Дозировката, в която се приема, е съответно 5 мл веднъж на ден (една чаена лъжички) за деца от 2 до 12 години. За пациенти над тази възраст дозата е двойна – 10 мл по веднъж на ден.

Цетиризин

Цетиризин е друга антиалергичен препарат, предписван при назални и очни проблеми на алергична основа. Препаратът съдържа цетиризинов дихидрохлорид.

Деца над 12 години и възрастни трябва да приемат на ден по 10 мг (една таблетка) от препарата. А тези между 6 и 12 години трябва да приемат за деня същото количество, но поделено в два приема.

Продължителността на лечението може да определи единствено специалист, запознат със здравословното Ви състояние. Препаратът е достъпен без рецепта. Опаковка от 20 таблетки струва 7 лв. Цетиризин е наличен и във  вид на суспензия, от която 75 мл струват 5 лв.

Във този вариант може да се приема от деца над две години. За тях дозата е по една мерителна лъжичка от 5 мл.

Оперативни методи

задна хрема

В някои случаи лечението на задна хрема е оперативно.

При лечението на синдром постназална секреция се прилага не само консервативно лечение, но и оперативни методи. Последният вариант се прилага при сериозни патологични състояния.

Най-често приложим е хирургичен метод, свързан с корекция на носната преграда. Хирургия е най-ефективно лечение на задна хрема, при условие че тя не е предизвиквана от алерген или ринит.

Операцията помага да се отървете от други проблеми. Освен козметичен ефект, тя повлиява положително и в още един аспект – спира хъркането и запушване на носа. Когато проблемът с носното дишане се дължи на изкривена носна преграда, се прилага оперативен метод септопластика. При наличието на полипи те се премахват чрез полипектомия.

Максиларна синусотомия е друг оперативен метод за справяне с хронична задна хрема и синузит. Операцията се извършва през носната кухина или се прави малък разрез под носа.

Съвременната ендоскопска синус хирургия на практика не е травмираща, както по-старите оперативни методи. Манипулациите са безкръвни и възстановяването на пациента е бързо.

Чрез отстраняване на проблем в храносмилателната система (при рефлукс)

Неприятният рефлукс също може да е причина за задна хрема. При съмнение за това, усилията за лечение се насочват към овладяване на храносмилателния проблем. При възрастни лечението в случая протича със средства, инхибиращи протонна помпа. Ако пациентът е дете, предписват се медикаменти с пропулсивен ефект, като деган например.

На кърмачетата се предписва смяна на адаптираното мляко. Препоръчва се формула с рожков от рода на Фризовом.

При деца и бебе

На деца със задна хрема лекарите предписват назални спрейове с кортикостероиди. Не е изключено към лечението да се прибавят и антихистамини в комбинация с деконгестанти.
Като допълнителни методи задължително назначават назални промивки и вдишване на физиологичен разтвор, което помага за отбъбване на вискозен секрет. Задължително трябва да се премахнат от дома всички дразнители, замърсители и алергени.

Овлажняването на носната лигавица е друг важен момент. На деца под 2-годишна възраст обикновено се предписват капки за нос, основаващи се на морска вода.

Задължително се увеличава и обема на предлаганите на детето течности. Препоръчително е повдигане на матрака на 30 градуса. Посещението на училище или детска градина не се забранява, освен ако инфекцията не е в остра фаза.

Спрей “Олинт” за отпушване

Спрей "Олинт"

Спрей „Олинт“ е подходящ за деца над 6 години.

За отпушване на носа лекарите често предписват спрей „Олинт“ или производните му, съдържащи ксилометазолин. Този компонент притежава съдосвиващ ефект, който оказва благоприятно въздействие върху раздразнена лигавица.

Води до нейното свиване, а от там и до по-лесното оттичане на насъбралия се секрет. Този спрей се прилага три пъти на ден по впръскване във всяка ноздра. Употребата му не бива да продължава повече от 5-7 дни, защото в противен случай би довела до негативен ефект – атрофия на лигавицата и нейното изсушаване.

Продуктът е подходящ за деца над 6 години. Флаконче от него струва около 7 лв.

Виброцил за изхвърляне на секрета

виброцил задна хрема

Виброцил помага за изхвърляне на секрета при задна хрема.

Виброцил е друг локален назален продукт под формата на капки, спрей и маз, който се предписва на деца. Лекарственият продукт е на базата на фенилефрин и антихистаминов агент.

Благодарение на активните си съставки помага не само за отбъбване на лигавицата, но и за спиране на дразненето. На деца от една до шест години се поставя по една или две капки във всяка ноздра, три или четири пъти на ден. За останалите пациенти дозата е по 3-4 капки, а примите остават непроменени.

Опаковка виброцил струва около 8 лв.

Бактробан

Бактробан е антибиотична маз за локално назално приложение, която често се предписва и на деца за овладяване на задна хрема. Не прилагайте продукта в случай, че той не е предписан от лекар.

Стандартно от него се въвежда два пъти на ден по малко количество в носните проходи, след което ноздрите се запушват и се масажират. Цената на тубичка от 2 грама е 11 лв.

Колир цилоксан

Циклосан е друг антибиотичен продукт, предназначен за локално очно и ушно приложение, който често се предписва при задна хрема. Активният антибактериален компонент тук е Ципрофлоксацин.

циклосан задна хрема

Циклосан често се предписва и при задна хрема.

Въпреки добрата ефективност на капките и при малки деца, не ги използвайте, ако не са предписани от наблюдаващия лекар. Стандартната препоръка на лекарите е по една-две капки в ноздра. Броят на приемите и продължителността на терапията зависят от възрастта на малкия пациент и сложността на състоянието му.

Хомеопатия

Хомеопатията също предлага алтернативи за справяне с кошмара, познат ни като задна хрема.

Мненията относно нейната ефективност и при този проблем са разнополюсни. Но е факт, че много майки са открили спасение за децата си именно в нея.

Цинабсин

Сред популярните хомеопатични медикаменти е цинабсин, които представлява комбинация от хомеопатични съставки в различни потенции. Според привържениците на класическата хомеопатия подобни комбинации са неефективни, тъй като те противоречат на всякакви хомеопатични принципи.

Факт е, че и четирите препарата в състава на цинабсин са доказали своята ефективност при различни видове синузит. Този комбиниран хомеопатичен продукт съдържа ехинацея, калиум бихромикум, хидрастис и цинабарис.

задна хрема

Задната хрема може да доведе не само до кашлица, но и до запушване на евстахиевата тръба и проблеми с ушите.

Деца от две до шест години могат да приемат най-много по шест таблетки на ден. В острата фаза таблетките се предлагат през интервал от час, а след това три пъти на ден по една. Пациентите от 6 до 12 години могат да приемат максимум по 9 таблетки за един ден, докато настъпи подобрение. Цената на опаковка със сто таблетки е 12 лв.

Често се предписва в комбинация с хомеопатичния спрей инфлуназал.

Спрей и сол “Еуфорбиум”

Хомеопатичните продукти еуфорбиум са друг вариант за лечение на задна хрема. Тук предложението е във вид на капки (сол) и спрей.

Капките, които съдържат алкохол, се приемат от пациенти над 6 години. За тях, както и за възрастни дозата е три пъти на ден по десет капки. При остри състояния дозата се приема на всеки десет минути, в продължение на два часа.

На деца от две до шест години капките се дават три пъти на ден до 5 броя. Шишенце 30 мл сол струва 13 лв. Съчетава се с продукта за назална употреба – спрей еуфорбиум.

Еуфорбиум задна хрема

Еуфорбиум е хомеопатичен продукт, препоръчван при задна хрема.

От него се впръсква по един или два пъти в ноздра, общо три или четири пъти за деня. На деца под 6 години се препоръчва по впръскване в ноздра три или четири пъти на ден. Цената на 20 мл от спрея е 13 лв.

И двата продукта могат да се комбинират. Освен при хрема от различен произход се препоръчват за употреба при отит и катарално възпаление на евстахиевата тръба.

Продукти на “Боарон”

От хомеопатичните продукти на „Боарон“ също може да откриете решение на Вашия проблем. Но точният продукт може да назначи единствено хомеопат.

Хидрастис канаденсис 15 СН се препоръчва в случаите, когато оттичането на хремата е към гърлото.

При липса на всякакъв секрет и болезнено усещане в основата на носа подходящият медикамент е Спикта пулмонариа 9 СН.

Апис мелифика 15 СН е задължителен препарат в случаите, когато задната хрема е алергичен провокатор.

Калиум бихромикум 9 СН е точният препарат в случаите, когато хремата протича с отделянето на точещ се вискозен жълто-зеленикав секрет.

Калиум муриатицикум 9 СН се предписва от хомеопатите при белезникава секрет, тип яйчен белтък. Този препарат е особено подходящ в случаите, когато задната хрема е довела до запушване на евстахиевата тръба.

Калиум йодатум 9 СН е подходящ при водниста секреция, чието оттичане оставя парещо усещане.

задна хрема

Задна хрема се лекува и с хомеопатия.

Еупфрасиа официналис 9 сн – в случай, че хремата води до парещи усещания в очите.

Алиум сепа 9 сн, когато хремата е дразнеща и водниста и предизвиква разраняване около ноздрите.

С точния хомеопатичен медикамент обикновено до два дни настъпва видимо подобрение. В острата фаза се започва с прием на 5-6 гранулки по пет пъти на ден. След видимо подобрение следва разреждане на приемите.

Други

В лечението на задна хрема се включват и други хомеопатични лекове. Сред тях е коризалия. Започва се 5-6 таблетки на ден. На детето се предлага по една на час.

Риналержи е друг подходящ препарат, когато предпоставката за задна хрема е алерген.

Д-р Михайлов

При задна хрема д-р Михайлов препоръчва прехваления във всички форуми лек – капки с клеева тинктура. Пропорциите са физиологичен разтвор (10 мл)+клеева тинктура (5 капки). Соленият разтвор може да бъде заместен от сребърна вода.

Между 4 и 6 пъти на ден от тази течност с помощта на капкомер се въвеждат в двете ноздри на детето по 3-4 капки.

Д-р Михайлов препоръчва още сок от моркови и коластра като средства за стимулиране на имунитета.

Шуслер соли

задна хрема шуслер соли

Шуслер соли помагат при задна хрема.

Популярните шуслерови соли също предлагат решение при задна хрема. При появата на белезникави секрети се започва с прием на сол №4. Комбинира се с номерата 3 и 8, които подпомагат отбъбването на лигавицата.

Ако секретите променят цвета си към жълто-зелено в комбинацията прибавете и солта под номер 6.

От тези соли се дават на детето по три таблетки дневно. След овладяване на състоянието намалете техния брой до две на ден.

За да избегнете рецидиви и изобщо всякакви вирусни и бактериални заболявания подсилете имунитета на детето като му давате в продължение на два до три месеца по две хапчета от солите под следните номера – 7,6 и 3.

Профилактика 

Профилактиката на респираторни заболявания е най-доброто средство за избягване на бъдещия прояви на задна хрема. За целта предразположените пациенти трябва преди всичко да подсилят имунитета си.

Важно е още да се поддържа лигавицата влажна. Често почиствайте дома си. Използвайте уред за овлажняване на въздуха и прекарвайте възможно повече време на открито. При първи проявления на симптоми на настинка не отлагайте консултацията с лекар и не чакайте настинката да стане задна хрема.

За този неприятен проблем ще откриете повече информация, използвайки синонимите на задна хрема, а именно заден ринит или постназална секреция На английски език информация ще откриете под наименованието Post-nasal drip. На руски език като Постназальный синдром, ринит задней стенки или затек. (Още за лечение на влудяващата хрема и запушен нос)

Надяваме се, че сме били максимално от полза за Вас, предоставяйки Ви тази ценна информация за кошмарната задна хрема.

Споделете я с приятелите си в мрежите, за да достигне до хората, които наистина имат нужда от нея. Не забравяйте и да оцените материала ни чрез бутони в дясно под текста. Предварително Ви благодарим!

Задна хрема: Точна рецепта при заден ринит. Виброцил, инхалации и др. средства
4.3 (86.67%) 21 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *