Мазоли: Търсим действащия лек (лепенки, мазила, лазер, народна медицина)

Действащите методи за лечение на мазоли. В търсене на добрия крем. Кои лепенки против мазоли са хубави? Ръчно и оперативно премахване на мазол. Народни мехлеми.

Още в текста: ⟲ Салекс. ⟲ Пемза. ⟲ Продукти на Шол, Вартнер и др. ⟲ Пилички, възглавнички, лекарства. ⟲ Лекуване на напукани пети. ⟲ Пришка. ⟲ Кокоши трън. ⟲ Мъртва кост.

Общи сведения за мазолите

Всеки от нас се е сблъсквал с неприятните пришки, известни още като мазоли. Това неприятно състояние е сред малкото, които не застрашават по никакъв начин здравето ни.
Но за сметка на това мазолите създават сериозен физически и психологически дискомфорт. Не само по-чувствителни на тази тема, но и по-податливи към образувания на мазолите са дамите.
Нежната половина от човечеството често залага на красиви, но неудобни обувки.

Дамите са по-застрашени от поява на мазоли по ръцете и заради това, че рядко използват ръкавици при извършването на дейности, които причиняват повишено триене на кожата на ръцете.

Мазолите са онези неприятни изпълнени с течност мехури, които се появяват в местата по кожата, изложени на механичен натиск и продължително триене.

В този материал ще се спрем не само на видовете мазоли и причините за тях, но и на най-добрите методи за лечение. Особено с настъпване на летния сезон този проблем е изключително актуален.

Видове мазоли

Определянето вида на мазола е решаващо за провеждането на ефективно лечение. За да се справите с тези неприятни израстъци първо трябва да определите вида им. А това не е никак трудно по външните белези. (Още за лечението на мазоли и всичко важно, което е необходимо да знаем при борбата си с тях)

Мокри мазоли, костни мазоли и др.

Мокрите мазоли са широко разпространено явление, което засяга както мъже, така и жените. Образуват се в процеса на триене на кожата.

Първите признаци за появата на мокри мазоли е зачервяване и подуване на подложените на триене области.

Когато триенето е непрекъснато на мястото се наблюдава появата на бял мехур, изпълнен с прозрачна течност. Ако не лекувате мокрия мазол, след определено време неговият мехур се спуква. И на същото място се появява сух мазол.

мазоли

Мазолите често се пукат сами.

Така нареченият сух мазол се образува в резултат от силно удебеляване на кожата. Получава се, когато се натрупат множество мъртви клетки в дадена област. Сухите мазоли обикновено засягат и по-дълбоки кожни пластове за разлика от мокрите.

Най-застрашени от тяхната поява са хора, които са с наднормено тегло. Както и дамите, които често носят обувки с високи токчета. И в двата случая натискът върху кожата в долната част на краката е значително увеличен.

Разновидност на мокрите мазоли са така наречените кървящи мазоли. В този случай пришката се образува на мястото на кръвоносен съд. Следователно бистрата течност е примесена с кръв.

На медицината са познати и неприятните костни мазоли. Те се появяват най-често върху малко пръстче на крака. Тази издутина освен, ако не е голяма, обикновено не създава дискомфорт.

Напукани пети

мазоли

Неприятните мазоли причиняват дискомфорт.

Често мазоли и напукани пети вървят ръка за ръка. Напукването на пети също е обусловено от оказването на постоянен натиск в тази област. Неудобните или некачествените обувки само усложняват ситуацията.

Подробности по-долу в текста

Подробности за справянето с двата проблема мазоли и напукани пети ще откриете по-долу в текста. Постарахме се подберем най-добрите средства, доказали своята ефективност за справяне с тези два вечни проблема.

Топ начини за лечение на мазоли (бързо решение)

Мазоли е най-добре да се премахват от специалист. Но е добре да сте запознати и с методите, които може да приложите и у дома. В много случаи те са бързото решение за справяне с проблема.

Лечението на сухи и мокри мазоли се отличава не само по своята същност, но и по отношение на продължителността си.

Пришките се лекуват много по-бързо. Необходимо е по време на осъществяване на лечението върху мазола да бъде поставена лепенка. Тази препоръка е приложима за всички видове мазоли.

При третирането на мокри мазоли е добре да се създаде антибактерицидна среда, която възпрепятства възпаление след изтичането на течността.

Кожата винаги трябва да бъде суха и чиста преди да се приложи конкретното средство за лечение. Апликациите обикновено се осъществяват по няколко пъти на ден.

Алкохол, водороден прекис и други антисептични разтвори са добра алтернатива за справяне с пришки.

мазоли

Мъртва кост също е причина за мазоли.

За премахването на сухи мазоли се използват механични методи и средства за омекотяване на кожата. Омекотяващите агенти е препоръчително да престоят върху кожата в продължение на 12 часа, като през това време задължително се носи лепенка.

В търсене на домашен лек за мазоли

Народната медицина предлага не малко лекове за справяне с мазоли. Често те са дори по-ефективни от скъпите купешки кремове.

Добър вариант са домашните лекове и за пациенти, чиято кожа проявява нетолеранс към медицинските препарати за третиране на мазоли.

Търкане с пемза (камък)

Търкане с пемза се отразява добре  на кожата на краката и предпазва от  появата на мазоли.

Техниката е особено подходяща при сухи мазоли. В този случай може да се приложи преди или след нанасяне на съответното средство за третиране на кожния проблем.

Търкането с пемза или специален камък трябва да се осъществява при почистена и добре омекнала кожа – след душ или след предварително накисване на краката в топла и леко подкиселена вода. Само тогава търкането на петите е ефективно.

Не забравяйте, че честото посягане към пемзата Ви гарантира не само мека, но и здрава кожа на петите.

Сода бикарбонат

Баните с топла вода и антисептичната сода бикарбонат са мощен терапевтичен метод за справяне с неприятните мазоли.

За баните може да използвате и топла отвара от лайка, към която добавете лъжичка от антисептичния компонент.

Обтриването на краката със сода бикарбонат преди вана, също действа добре.

Друга начин да си направите баня на краката с топла вода включва следните действия. Киснете краката си в соден разтвор (на всеки литър топла вода се слага лъжица сол).

Около 15-20 минути трябва да продължи кисненето на краката. Но преди да ги потопите в содения разтвор, насапунисайте ги добре.

Между осем и десет такива процедури гарантират пълно избавление от неприятните мазоли.

Английска сол

Преди да използвате пемзата препоръчваме да накиснете краката си в леген с топла вода. Предварително в нея разтворете една шепа английска сол.

Кисненето на краката в тази течност продължава десет минути. След това подсушете кожата и започне обтривания с пемзата в кръгови движения. Процедурата трае няколко минутки.

След приключването й следва изплакване на краката, подсушаването им и нанасянето на крем или лосион с хидратиращо действие.

Морска сол

Английската сол спокойно може да заместите с морска при приготвянето на течност за топла баня на краката. Отново използвайте леген топла вода и чаша морска сол.

Кисненето на краката в тази течност е с продължителност от около 20 минути. След това може да използвате пемза и да обработите кожата по познатия вече начин.

Добра идея е прибавянето на няколко капки лавандулово масло към мазилото, с което ще намажете кожата си след приключване на процедурата.

И двата метода (вани с морска или английска сол) има още един плюс – избавят от синдрома на вечно изморените и тежащи крака.

Лечение с яйце

При мазоли може да се приложи и лечение с яйце. За тази цел се разбива един брой от кокошия продукт заедно с оцет и олио. Последните два компонента са в количество от една супена лъжица.

мазоли

Морска сол за лечение на мазоли.

Разбиването е добре да се осъществи с миксер. Полученият микс се оставя в хладилника за една вечер. На идната сутрин ще забележите, че на повърхността се отделил бяла паста. Тя всъщност е съвкупност от лечебните компоненти, съдържащи се в този микс.

Третирането на мазолите се осъществява именно с тази бяла паста. Разнесете я върху марля и с нея превържете мястото, на което се намира неприятно образувание. Останете с превръзката през цялата нощ.

Отмиването се осъществява без втриване в кожата. Пет такива процедури, изпълнени последователно, гарантират бързо изцеление от неприятните мазоли.

Лечение с аспирин

При мазоли, особено когато те са сухи, може да приложите с успех лечение с аспирин. Необходимо е да счукате на ситен прах пет или шест таблетки. Към получената прахообразна маса прибавете необходимото количество лимонов сок за получаването на паста.

Сместа разнесете върху марля или памучен плат, с който превържете мазола. Върху тази превръзка поставете найлоново фолио. Задръжте я поне пет-десет минутки. След това отмийте.

Няколко приложение на този способ спомагат за изсушаването на мазола и  лесното му  отстраняване.

Ябълков оцет

От омразните мазоли може да се избавите само за няколко дни с помощта на ябълков оцет.

Киселата течност, която притежава мощни антисептични качества, които подпомагат за очистването от секрета и за омекотяването на втвърдената кожа.

За изпълнението на този елементарен, но ефективен домашен лек е необходимо освен оцет да си набавите и средата от една филийка хляб. Залейте тестения продукт с няколко лъжици от киселата течност и изчакайте до пълно попиване на оцета от хляба.

Оформете малка питчица и я прикрепете чрез превръзка към мазола. Останете с превръзката цяла нощ.

Задължително е преди да я нанесете кожата да бъде с мека и с отворени пори. За целта трябва предварително да накиснете краката си в топла вода.

Прополис

За елиминирането на сухи и болезнени мазоли помага любимият ни прополис.

Проблемните участъци е добре преди лягане да се накиснат в топла вода. Директно върху тях се нанасят няколко капки прополис. Слага се лепенка, която се отстранява на сутринта.

Добре е преди нанасяне прополисът също да бъде затоплен. След няколко такива процедури механичното премахване на мазола не е никакъв проблем.

Билки и лечебни растения

Куп билки и лечебни  растения ни предоставят лечебната си мощ в случаите, когато имаме нужда от помощ в битката с омразните мазоли.

Лечение с дебелец

Стар колко света е методът за лечение на мазоли с дебелец. Билката с месести листа оказва мощна подкрепа в битката с това проклятие.

дебелец мазоли

Дебелец лекува бързо и ефективно досадните мазоли.

Всичко, което трябва да си направите, е да набавите едно листо от лековития дебелец. Да го измиете старателно под течаща вода. И след това внимателно да отстраните люспата, която го покрива.

Вътрешността прикрепете към мазола, използвайки лепенка. Въздействието на листото продължава цяла нощ. Едва на сутринта може да го премахнете. Изпълнявайте тази процедура всяка вечер, докато постигнете желания ефект.

Алое вера и найлон

Алое вера притежава действие, подобно на това на коментирания по-горе дебелец. Двете растения са еднакво ефективни в борбата с неприятните мазоли и всякакви кожни възпаления.

И при лечението с алое вера се използва свеж лист от месестото растение. Най-добре е да бъде току-що откъснат. Измива се старателно.

Следва разцепване на листото през средата и прикрепването му към мазола с вътрешната част.

Отгоре задължително сложете найлон, за да ускорите проникването на полезните компоненти от растението в дълбоките кожни пластове. Подобно на по-горния метод, така и този трябва да бъде изпълняван до постигането на резултат.

Тученица

тученица мазоли

С тученица също се лекуват ефективно неприятните мазоли.

Билката тученица (prtulaca oleracea) е друг природен лек, използван за лечение на мазоли. Прилага се по същия начин, както алое вера и дебелец. Използвайте свежо листо от лековитото растение, което прикрепете към кожния израстък.

С лековития лист останете една нощ. Повтаряйте процедурата, докато на мястото на мазола се покаже здрава кожа.

Лимон: Кора и др. начини

Лимонена кора е мощен инструмент за справяне с неприятните мазоли. Методът е лесен за приложение и не е свързан със сложна предварителна подготовка. Необходимо е предварително единствено да накиснете краката си в топла вода.

След като ги подсушите прикрепете към мазола парченце лимонена кора (слага се с вътрешната страна към кожния израстък). Прикрепва се към кожата и се стои така цяла нощ. След няколко приложения на този лечебен способ премахването на мазола по механичен метод не е проблем. (Още за лечението на мазол с лимон)

За изсмукването на течността от мазола помага и лимонената киселина, която се съдържа в изобилие в лимона. За да се възползвате от нейните лечебни свойства, Ви е необходимо малко парченце лимон.

Поръсете го със захар. От към поръсената със захар страна го прикрепете към мазола. В рамките на две денонощия трябва да смените между 4 и 6 превръзки (за всяка се използва ново парченце лимон). След този период би трябвало да забележите значително подобрение.

Масло от чаено дърво и куркума

Друг ефективен метод за елиминиране на мазоли включва използването на масло от чаено дърво, куркума и алое.

Пригответе паста от последните две съставки. Смесете лъжица сок от алое с половин лъжичка куркума. Преди да нанесете този микс върху мазола, третирайте го с масло от чаено дърво (просто сложете една-две капчици върху кожния израстък).

Следва превързване на крака с бинт и обуването на чорап. Процедурата е с продължителност от една нощ. Повтаря се, докато мазолът бъде елиминиран.

Лайка

За по-бързото размекване и по-лесното отстраняване на мазолите помага вана с лековитата лайка. Правете тази процедура до пълното елиминиране на проблема.

Към топлата отварка може да прибавите няколко капки масло от чаено дърво или лъжичка сода за още по-силно антисептично въздействие.

Методът е подходящ за третиране и упорити мазоли, които са стари и изключително твърди.

Домашен крем от невен и други лечения с билката

домашен крем от невен мазоли

Мазоли се лекуват и с домашен крем от невен.

Срещу неприятните мазоли може да се въздейства и с познатия ни крем от невен. За приготвянето му ни е необходима 400 грама свинска мас, премита през няколко води и задължително без съдържание на сол в нея.

Слагаме животинската мазнина в подходящ съд и го поставяме върху котлона. Прибавяме шепа цветчета от невен. „Пържим“ ги до промяна на цвета. След това махаме съда от котлона. Докато маста е все още в течно състояние я прецеждаме. Полученият мехлем разпределяме в малки бурканчета с капачки.

С него може да третираме не само мазоли, но и напукани пети.

Друг вариант за използване на вълшебния невен при мазоли е чрез компрес от билката, който се прилага върху засегнатото място.

Трябва само да приготвим по-силна отварка от растението, включваща две лъжици от лековитите цветчета и чаша вода. Варенето продължава пет минутки.

В предената течност потопете памучен плат и с него превържете мястото с кожния израстък. Останете с превръзката възможно по-дълго време.

Свежи цветчета невен може да приложите и директно върху проблемното място под формата на лапа. С нея се стои цяла нощ.

Живовляк

Билката живовляк е друг познат лек, използван за елиминиране на пришки и мазоли. Използва се в свежо състояние под формата на лапа.

Набавете си листо живовляк. Измийте го старателно и го прикрепете към мазола като използвате марля или друго средство за направата на превръзка. Преспете с лапата и я отстранете сутринта.

Изпълнявайте този метод, докато се избавите от неприятния мазол. При изпълнението му трябва да внимавате единствено да не се стигне до разнасяне на инфекцията. За това винаги измивайте добре билките преди да ги приложите към възпаленото място.

Чесън или кромид лук

Чесън и кромид лук са две мощни средства за справяне с ужасните мазоли.

Скилидка чесън изпечете предварително във фурната (може да използвате и микровълнова печка). След това го срежете скилидката през средата и с нея направете превръзка, прикрепена към мазола.

Останете с превръзката цялата нощ. Премахнете я на сутринта и задължително нанесете върху третираната кожа мазен крем.
Важно: Не слагайте чесън върху здравите части на кожата, за да избегнете изгаряния!

Пресен чесън или сока от него е друго средство за третиране на неприятните мазоли. Желаният ефект се достига, обикновено след 10-15 процедури, но те трябва да се извършват ежедневно.

мазоли чесън

Чесън също помага за лечение на мазоли.

Най-удобно за използване и с по-продължително въздействие е пастата от настърган чесън.

Друг вариант е да нанесете върху поразеното от мазола място смес от счукан чесън и мед. Отгоре задължително се слага лепенка и се остава с компреса цяла нощ. Методът се прилага до пълно оздравяване.

Друг лек с антибактериален ефект е познатият ни кромид лук. Народната медицина предлага и рецепта с него за третиране на ужасните мазоли.

Счукайте лука на кашичка и прибавете към нея малко оцет. Тази смес под формата на превръзка прикрепете към проблемното място. На сутринта отстранете превръзката.

Към мазола може да прикрепите директно и парченце лук.

Друг вариант са компресите с лучени люспи, които са били киснати в продължение на две седмици в ябълков оцет. С люспите се правят лапи. Процедурите се повтарят всяка вечер до окончателното разрешаване на проблема.

Конопено масло

мазоли

За премахването на мазоли може да се доверите на специалист.

Конопеното масло е друго ефективно средство за справяне с мазоли. Необходимо е да смесите малко количество от  растителната мазнина със стрит на прах обикновен тебешир до получаването на кашичка.

Тя се нанася върху мястото с мазола. „Запечатването“ с лепенка е задължително. Стои се цяла нощ с лечебната смес. Правят се общо 3-4 поредни процедури, след което при накисване на краката в топла вода мазолът се отлепя сам.

Рициново масло

Изобилстващото от полезни вещества рициново масло е чудесно средство не само за профилактика, но и за лечение на мазоли. Няколко пъти в месеца масажирайте долната част на краката си с рициново масло с цел профилактика.

Ако мазолът вече се е появил, заложете на ежедневно третиране с рициново масло. Изпълнявайте това по два пъти на ден. Задължително върху чиста кожа. След няколко апликации с рициново масло мазолът се отделя от здравата кожа без предварително накисване в топла вода.

Друг ефективен метод за третиране на тези неприятни кожни израстъци с рициново масло включва включва и добавката на сусамово масло. От първото масло се слага една част, а от второто – две части.

Маслената смес нанасяйте задължително след баня, както и след посещение при маникюристката за педикюр.

Купешки продукти и кремове

За лечението на мазоли се използват и куп купешки продукти, притежаващи кератолитични свойства. В състава на повечето от тях влиза урея и салицилова киселина – две съставки, които се справят с всякакви възпаления.

Принципът на действие и методът на приложение на купешките продукти е идентичен.

Продуктите, базирани на бензоената киселина и/или салицилова киселина, са най-ефективни. Комбинирането на тези киселини помага да се отървете от мазолите и възпалението около тях възможно най-скоро.

Салицилът допринася за допълнителното изсушаване на влажните мазоли. При сухи мазоли се препоръчват омекотяващи мехлеми, при които основният компонент  е карбамид.

Мокрите и кървави мехури е задължително да бъдат защитени чрез бактерицидно покритие (използват се специални лепенки).

Раната и района около нея се третира с антисептични разтвори (2% разтвор на водороден пероксид и 70% алкохол).

След това се нанася мазило с бактерициден ефект. Задължително се слага стерилна превръзка Тя се подменя периодично, за да се осигури поток на кислород към раната.

Салицилова и млечна киселина

Напукани пети

Напукани пети е друг проблем, който се свърза с кошмарните мазоли.

Салицилова и млечна киселина са два компонента, които присъстват в повечето мазила за третиране на мазоли. В синхрон с млечна киселина, салицилова усилва многократно полезното си действие.

Може и сами да си приготвите лекарство с тези два антисептични компонента, след като предварително си ги набавите от аптеката.

И двете съставки се използват в концентрация от 10%. Количеството, в което се смесват с обикновен мехлем, също е еднакво.

Преди да нанесете това лекарство върху проблемните места е необходимо да накиснете краката си в леген с топла вода, в която предварително сте разтворили шепа моркса сол.

След 20-минутно киснене кожата е достатъчно омекнала и подготвена за третиране с мехлема със салицилова и млечна киселина.

След като втриете мехлема в кожата, изчакайте той да попие добре. Към тези мерки е добре да се придържате 3 или 4 пъти на ден, за да премахнете мазола.

Не забравяйте предварителното накисване на краката. Всеки път след изпълнението на тази процедура правете опит да отлепите мазолите.

Купешките варианти, предлагащи комбинация от тези две киселини, струват между 7 и 28 лв. Вариантът, който ние предлагаме, ще Ви струва не повече от 3 лв.

Течност “Салекс”

течност "Салекс" мазоли

Течност „Салекс“ съдържа ефективна комбинация за борба с мазоли – салицилова и млечна киселина+рициново масло.

Tечност „Салекс“ е една от купешките алтернативи на комбинация млечна+салицилова киселина. Освен тях в този лосион за третиране на кокоши трън и мазоли се съдържа още и рициново масло.

Два пъти на ден е необходимо нежеланото кожно образувание да се третира с това мазило, за да се избавите от него.

Преди третиране с няколко капчици от лосиона, които се нанасят само и единствено върху проблемното място, е необходимо да се защити незасегнатата кожа.

Това става чрез нанасянето на мазен крем около мястото, поразено от мазола. Повече от две седмици не бива да продължава третирането с течност „Салекс“.

Опаковка с тегло 10 мл се предлага на приблизителна цена от 8 лв.

Течност за мазоли “Силар”

С идентични състав и действие е течността за мазоли „Силар“. Същото количество от нея (10 мл) струва около 4 лв.

Тя действа по същия начин, както и течност „Салекс“ – помага за отлепването на мазола и буквално изгаря мехура с течност.

течност силар мазоли

Течност Силар топи мазолите благодарение на салицилова и млечна киселина в състава си.

Това лекарство се нанася върху проблемното място само по веднъж на ден.

Количеството, което се използва, е една-две капки на апликация. Задължително е преди да се нанесе върху третираното място кожата да бъде максимално подготвена за това (накисва се в топла вода).

Продукти на Шол

Шол е най-известната марка, предлагаща голямо разнообразие от продукти за третиране на мазоли и други подобни проблеми (кокоши трън, например). Производителят е заложил и на продукт, предназначен за омекотяване кожата на краката, която най-често загрубява.

Омекотяващ крем на Шол за кожа

Омекотяващия крем на Шол е предпочитан продукт заради липсата на ограничения относно площта на третираната кожна повърхност с него.

Производителите на популярното мазило гарантират, че само за 7 дни участъците с твърда кожа ще възвърнат естествената си мекота.

След третиране с омекотяващия крем на Шол мазолите падат по-лесно.

В състава на мазилото влизат освен познатите ни вече салицилова и млечна киселина и още куп омекотяващи агенти – гел от алое, алантоин, масло от карите, от кайсиеви ядки и глицерин.

Тубичка от 60 мл с крема на Шол струва 14 лв.

Възглавнички на Шол

Възглавнички Шол мазоли

Възглавнички Шол успешно премахват мазоли.

Популярен продукт са и така наречените възглавнички на Шол, които гарантират бързо и безпроблемно премахване на омразните мазоли. Опаковка с 4 броя от тях струва около 6-7 лв.

Бързото облекчение на болката и адекватна защита на увредената кожа са подсигурени от високата концентрация салицилова киселина – 40%.

Продуктът може да бъде прикрепен единствено върху суха и чиста кожа. Прикрепването се осъществява посредством твърдата част, която се прикрепва непосредствено над епицентъра на неприятния кожен израстък.

Третирането с този продукт може да се осъществява ежедневно до пълно възстановяване.

Възглавничките Шол не са противопоказни за бременни и кърмещи пациентки. Единственият случай, налагащ предварително лекарско одобрение за употребата им, е при заболяване от диабет.

Пила на Шол

Шумно рекламираната пила на Шол с микрокристали е друго средство, което може да се използва в борбата със загрубялата кожа и неприятните мазоли.

Редовното й използване гарантира запазване мекотата на ходилата и предпазване от появата на неприятните кожни израстъци.

Ролковата глава, чието покритие е снабдено с микрокристали, само за няколко минути премахва загрубялата кожа чрез ефективни въртеливи движения.

Употребата на пилата на Шол е допустима само върху загрубяла, но не и върху разранена и възпалена кожа.

Основен недостатък е високата й цена – 94 лв. Достъпен вариант е механичната пила на Шол за премахване на кожни втвърдявания, която се предлага на цена от 12 лв.

Лепенки за мазоли

Предпочитани от потребителите заради лесната си употреба са и специалните лепенки за мазоли. Те се отличават от обикновените пластири по наличието на активен компонент, който въздейства за продължителен период върху увредените участъци.

Шол и Урго са водещите производители на подобен продукт. Опаковка с 4 лепенки на първия производител струва 6 лв. Те са с локално въздействие. В централния им диск е разположена мека възглавничка, съдържаща салицилова киселина.

Между три и пет дни е времето, необходимо да се избавите от мазолите, в случай че използвате лепенки на Шол.

Лепенките на Урго се предлагат на цена от 5,90 лв за 12 броя. Продуктът е със същия състав и действие. Използва се до пълното изчезване на проблема.

В никакъв случай лепенката не бива да се прилага върху здрава кожа, тъй като има силно изгарящо действие.

Титания + тинктура за мазоли

мазоли по ръцете

Мазоли се появяват и по ръцете.

Титания предлага цяла серия за борба с неприятните мазоли. Лепенките на този производител струват 10 лв (цена за шест броя). Пластирите се залепват само върху предварително почистена кожа. Изисква се да бъдат подменяни ежедневно.

Немският производител предлага и тинктура за третиране на мазоли. В състава на този продукт влизат коментираните вече млечна и салицилова киселина. Цената на опаковка от 10 мл е около 12 лв.

На Титания ще откриете и пили за крака на цени между 6 и 10 лв.

Педаг – възглавничка за мазоли

С нежно въздействие върху кожата са възглавничките за мазоли на Педаг. Прилагат се по познатия начин. Моментално облекчават дискомфорта и предпазват от появата на нови мазоли.

Цената на опаковка от този продукт е около 7 лв.

Медицински крем за мазоли “Флекситол”

флекситол мазоли

Флекситол е ефективен срещу мазоли и нежен върху здравата кожа.

Друг медицински вариант за третиране на мазоли е крем „Флекситол“. В състава му влизат алфа-хидрокси киселини, ланолин, урея, слънчогледово масло.

Препаратът осигурява нежна ексофиация на кожата и ефективно въздействие върху увредените участъци. По никакъв начин не вреди на здравата кожа в по-долните пластове.

Флекситол се абсорбира бързо от кожата. Подобрението обикновено настъпва в рамките на 7 дни от началото на употребата на мазилото.

Препаратът може да се прилага два пъти дневно – по една апликация сутрин и по една вечер. Не е подходящ единствено за лица, чиято възраст е под 12 години.

Както и за диабетици, които е задължително да се консултират със специалист преди  употребата на мазилото.

Цената на опаковка с 56 грама от медицинското изделие е около 10 лв.

Емулсия “Урелия”

С продължително въздействие е емулсията „Урелия“, която се предлага в различна концентрация – 10 и 50% урея. Опаковка (150 мл) от продукта в първия вариант (10%) струва 40 лв.

Емулсията изобилства от антибактериални агенти, сред които алфа-хидрокси киселини, серин, урея, аланин и др. Съдържа още и масло от карите.

Продуктът съдейства за нормализиране на клетъчното делене и поддържа мекотата на кожата.

За третиране на мазоли по-подходящ е вторият вариант „Урелия“ (50%). Тубичка от него (40 мл) струва 28 лв.

Продуктите се препоръчват за употреба още при хиперкератози, псориазис и суха кожа. Няма ограничения на времето за употреба на продукта.

Продукти на Вартнер

Вартнер също се нарежда сред водещите производители на продукти за третиране на мазоли и неприятни кожни образувания като кокоши трън. Ето и какви са вариантите предлагани от този производител.

Спрей на Вартнер

Спрей на Вартнер е продукт, подходящ повече за третиране на брадавици и кокоши трън. Цената на 50 мл от него е 42 лв.

Писалка на Вартнер

Писалка Вартнер мазоли

Писалка Вартнер е една от алтернативите за бързо справяне с мазоли.

Писалка Вартнер е продукт, подходящ за третиране на участъци с удебелена кожа в резултат на постоянен натиск, оказван върху нея. Това медицинско изделие третира с успех дори рецидивиращи мазоли.

Активният компонент, на който се дължи светкавичното въздействие на писалката, е трихлороцетна киселина. Този компонент предизвиква лющене на кожата и по този начин се премахва увредената кожа.

Писалката е несъвместима с приложението на друго лечение срещу неприятните мазоли. Забранена е употребата й от диабетици.

Преди да я използвате е необходимо да накиснете мястото, което ще се третира, в топла вода. След това подсушете старателно кожата. Наклонете писалката във вертикална посока.

Заредете я за употреба, като завъртите няколко пъти нейната горна част. След около пет секунди гелът достига до долния връх на писалката. Тогава може да го апликирате върху засегнатото място.

В никакъв случай той не бива да осъществява контакт със здравата кожа. Изчакайте около 15 минути, преди да се обуете.

Писалката вартнер за третиране на мазоли се използва 4 дни по тази схема. В следващите 4 дни след приключване на лечението кожата започва да се бели.

Цената на писалката е около 26-27 лв.

Стандартното лечение

Стандартното лечение на мазоли включва употребата на лекарства за външно приложение и оперативни методи.

Външни лекарства

Лекарства с концентрирана салицилова киселина се използват за лечение на мазоли. Всички препарати, използвани за тази цел, притежават кератолитичен ефект.

Други популярни изделия, освен по-горе изброените, са кератолин корн (20 лв за 20 мл), Намозолъ (4,60 лв за 100 мл), Гехол течност.

Оперативно премахване + видео

В случаите, когато консервативното лечение не повлиява мазолите, се прилагат оперативни методи на лечение. Ще се спрем на най-популярните от тях.

Премахване с лазер

За премахване на мазоли  чрез лазерна терапия се използва  СО2 лазер. Предимството на този метод е, че лазерният лъч се насочва директно към кожния израстък.

Атакува ядрото на проблема, без да нанася вреда на напълно здравата кожа.

Цената на процедура е около 50 лв за квадратен сантиметър. Сайтовете за колективно пазаруване предлагат изгодни оферти. В тях може да откриете ваучер за посочената процедура в елитна дерматологична клиника, който ще Ви струва около 15-20 лв.

Изгаряне с течен азот

мазоли

Мазолите могат да нанесат и тежки поражения върху кожата, които са обратими.

Методът изгаряне с течен азот за премахване на мазоли се прилага с успех само в случаите, когато се касае за малки по размер кожни образувания.

За да е успешна процедурата е необходимо през интервал от няколко дни да се направят общо два-три сеанса.

Замразяване (криодеструкция), електрокаутеризация, диатермокоагулация

При метода криодеструкция (замразяване) се използва течен азот. Към проблемната тъкан се насочва накрайник с това вещество. В случая образуванието се премахва чрез замразяване. Азотът спира кръвопритока към него.

Не се налага използването на упойка, тъй като мястото се обезболява с помощта на студената струя, с която течният азот навлиза в увредената тъкан. Процедурата е с продължителност най-много до една-две минути.

мазоли

Неудобните обувки са главен виновник за ужасните мазоли.

Може да продължи и само няколко секунди. Възможно е пациентът да усети леко боцкане, но всичко това отшумява няколко часа след манипулацията.

Друг метод за премахване на мазоли е електрокаутеризация. При тази процедура се осъществява пълно премахване на израстъка с използване на правилния подход и правилната техника.

За да е успешна тази процедура е задължително тя да се извършва от квалифициран специалист.

Предимство на този метод е, че мазолът се отстранява още при първата процедура и не се налага методът да се прилага повторно.

Методът диатермокоагулация е противоположен на криодеструкцията. При него се въздейства върху мазола чрез нискочестотен ток. В резултат от това увредената кожа се премахва и на нейно място се появява напълно здрава кожа.

Обяснено по-просто диатермокоагулацията е изгаряне на кератозната тъкан.

Още видове мазоли и проблеми с краката + лечение

Много често не се прави разлика между мазоли и останалите видове проблеми с краката. Ще Ви запознаем с тях и подходящото лечение във всеки случай.

Най-общо казано мазолът представлява образуване на кератозна материя. Възможно е тя да е изпъкнала над кожата или вдлъбната под повърхността й.

Загрубяла кожа на пръстите на краката

мазоли

Местата с най-малко или липсваща мастна тъкан са най-застрашени от появата на мазоли.

Загрубяла кожа на пръстите на краката е друг често срещан проблем. Той се изразява в повърхностно удебеляване на горния кожен слой.

В резултат от бурното протичане на този процес кожата на пръстите на краката става изключително груба. Вроговяването не само се усеща при допир, но и видно с просто око.

Този проблем може да се дължи на чести гъбични инфекции, плантарна кератоза, кожни заболявания, травми, често излагане на студ. В случая лечението е ефективно, когато е насочено към причинителя на проблема.

Това, с което пациентът може да си помогне външно е да премахва често загрубялата кожа и да използва дълбоко хидратиращи средства. Но това резултат единствено при провеждането на адекватно лечение.

Разлика между мазол и пришка + лечение на пришки (плюски)

Мазол и пришка са две различни оплаквания. Пришките, известни още като плюски, са онези болезнени мехури, които се появяват при носенето най-вече на неудобни обувки.

Изпълнените с лимфна течност балончета могат да се появят не само по краката в резултат от неудобните и некачествени обувки, но и по ръцете в резултат от боравене с неудобни за тях или твърди пособия (въже, дръжка на мотика, фитнес уреди и други).

За да се спасим от болката, която причиняват пришките, е необходимо да се избавим от сърбалата се лимфна течност в мехурчето. Тя може да бъде дренирана чрез специални лепенки с лекарствено вещество (най-често салицилова киселина).

Но ако мехурчето Ви причинява силна болка и не се пука, може да му помогнете да го направи. Измийте място с топла вода и сапун. След това тампонирайте с дезинфектиращ агент алкохол или йод.

Пукнете мехура с предварително нагрята на пламък игла. След пълно изтичане на гнойта задължително приложете антиботично мазило. След това превържете или поставете лепенка.

Мазолите се появяват в резултат от повишен натиск върху част от кожата, която не е снабдена с мастна тъкан.

Постепенно мазолите, които първоначално са изпълнени с течност, стават сухи. Кожата се уплътнява и загрубява. Този процес се нарича хиперкератоза.

Мазолите стават изключително болезнени при врастването си с нервни окончания.

Костни мазоли (мъртва кост)

мазоли пришки

Неудобните обувки са причина за мазоли и пришки.

Костни мазоли е не по-малко неприятно състояние. Засяга най-вече малкия пръст на краката, който е  най-притиснат при носенето на обувки. Особено ако те са неудобни, натискът върху него е още по-голям.

В този случай мазолът засяга костната тъкан. Предразполагащ фактор за това е липсата мастна тъкан (при малкия пръст тя отсъства напълно).

Лечението в този случай е частично отстраняване на образувалата се мъртва кост. В резултат от нейното наличие на малкия пръст се появява гърбица. (Още за мъртва кост и за справяне с проблема)

Как да ги отличим от кокоши трън?

Често мазолите се бъркат с ужасния кокоши трън. Но това са две различни оплаквания. Във втория случай става въпрос за вирусно заболяване. Общото между двете оплаквания е, че ако не се лекуват след време стават изключително болезнени и затрудняват ходенето.

Но двете оплаквания се различават и визуално. Мазолът представлява вроговен участък, който визуално може да е изпъкнал или вдлъбнат. Докато кокоши трън не протича с издуване над кожната повърхност.

кокоши трън мазоли

Кокоши трън и мазоли не е едно и също.

При него се появяват дупчици по кожата, в чийто център се забелязват малки тъмни точици(трънчета).

Подробно за лечението на кокоши трън четете ТУК!

Рани от обувки

Рани от обувки почти винаги водят до образуване на пришки. В случая най-доброто решение е да смените обувките. Може да опитате със специален спрей за разпускане на обувките. Или да ги сложите за няколко часа в камерата.

Помага още и намазването от вътрешната страна на обувките с чист оцет. Твърди се, че помага за отпускане на обувките.

Напукани пети

Напукани пети е оплакване, което погрешно се свързва с лоша хигиена. Това твърдение от части отговаря на истината.

Но причините за напукване на кожата на петите могат да са комплексни – вътрешни (специфични заболявания като диабет) и външни (не добре почиствана и хидратирана кожа).

Но все пак има спасение от този проблем, свързано най-вече с промяна в начина на живот. ( Подробно за проблема напукани пети и всички начини за овладяването му)

Домашно лечение на напукани пети

Домашното лечение заема важно място в общия подход към справяне с проблема напукани пети. За да се избегнат тежки усложнения като инфектиране на кожата и силна болка, редовно киснете краката си в топла вода.

След това използвайте пемза. Задължително нанасяйте мазило с мощно хидратиращо действие.

Лечение със сода

Антисептичната сода участва активно в лечението на напукани пети. Необходимо е лъжица от нея да смесите с няколко капки антисептично етерично масло.

Двете съставки прибавете към литър топла вода. Изсипете в леген и дръжте краката си в тази течност поне 20 минути или докато тя изстине напълно.

След приключване на топлата процедура подсушете старателно краката си. Използвайте пемза и след отстраняването на мъртвата кожа нанесете обилно дълбоко хидратиращо средство. Обуйте меки чорапи и преспете така.

Изпълнявайте тази терапия през вечер. Между 8 и 10 процедури са достатъчни, за да постигнете желания ефект.

Домашен крем (мехлем) за напукани пети

За напукани пети може да си приготвите чуден мехлем, използвайки свинска мас (едно бурканче) и ябълка (1 брой, настъргана). Двата компонента сварете на водна баня в продължение на 15 минути.

След това течността се прецежда. Ако желаете да си спестите прецеждането и да приготвите по-концентриран мехлем, просто използвайте ябълката в пюрирано състояние.

Готовото мазило прехвърлете в бурканче с капаче и съхранявайте в хладилника. С него може да се мажете дори по два пъти на ден.

Причини за поява на мазоли

мазоли сода

Сода помага при лечението на мазоли.

Причини за появата на мазоли може да се търсят не само в неудобните обувки. Наднорменото тегло също е отговорно за този проблем. В случая натискът върху долната част на краката и по-специално пръстите и ходилата е прекалено голям.

Спадането на свода е друг причинител на неприятните мазоли. В случая най-широка е предната част на стъпалото.

Пръстите се оказват притиснати един до друг. Това води не само до тяхната деформация. Прекалената близост между деформираните пръсти е причина за появата на мазоли.

Профилактика:

Да се предотврати образуването на мазоли е по-лесно, отколкото борбата с тях.

За да предпазите ръцете си от тях винаги носете защитни ръкавици, когато извършвате тежка физическа работа.

Бъдете по-внимателни в избора на обувки. За предпочитане е да направите покупката след края на работния ден. Вечерта краката са леко подути и тогава най-добре може да прецените дали дадени обувки са удобни или не.

Заложете на естествени материали, които не създават допълнителен натиск върху крака, а също така поддържат ходилото „право“ и не позволяват то да се деформира.

При избора на обувки задължително носете със себе си и чорап, с който ще ги носите в ежедневието си.

През лятото и в топло време не е препоръчително да се носят обувки с лоша вентилация.

Носете само чорапи, изработени от естествени материи (вълна, памук).

В случай на предразположение към мазоли носете чорапи с вътрешната страна навън. По този начин се намалява вероятността от триене на шевовете на чорапа в кожата на краката.

Използвайте пудра за крака, ако забелязвате, че ходилата Ви се потят прекомерно.

Още при зачервяване на подложеното на повишен натиск място, третирайте с вазелин.

 

Дамите е препоръчително да не се увличат от носенето на обувки с високи токчета.

Осъществете ефективен контрол над теглото си. Приемайте много моркови и млечни протеини.

Ортопедични стелки и подплънки

Носенето на ортопедични стелки е част от мерките за профилактика срещу появата на мазоли.

В случая по-скоро се цели въздействие върху свода. Идеята е да не се позволи неговото спадане. Или ако това вече е налице да се постигне равномерно преразпределение на натиска върху ходилото.

мазоли

Лимон също помага при лечението на мазоли.

Изберете качествени ортопедични стелки, които са много по-скъпи от масовите. Но инвестицията в тях определено си заслужава. Ще Ви избави от много неприятности.

Добра работа вършат и специалните подплънки, които се поставят в зоните, изложени на най-голям натиск. Тези подплънки намаляват триенето на кожата в рисковата област. (Подробно за ортопедични стелки – значение, избор, цени и всичко важно)

Педикюр

Ако сте предразположени към образуването на мазоли, професионалният педикюр може да помогне. Редовното посещение при специалиста, занимаващ се с оформянето на вашите нокти, дава добри резултати при дифузна хиперкератоза.

Професионалният педикюр помага, само когато мазолите не са „вкопани“ в кожата.

Повече информация за неприятните мазоли може да получите и изписвайки следните наименования в Гугъл. На латински език мазоли носят наименованието callus. На английски език – callosity. На испански език е callo. На немски – Hornschwiele, на руски – Мозоль, на гръцки – κάλος, а на турски език – Nasır.

Надяваме се, че този материал за омразните мазоли е бил от полза за Вас. За да помогне и на други хора, споделете го в социалните мрежи. Предварително благодарим.

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Мазоли: Търсим действащия лек (лепенки, мазила, лазер, народна медицина)
4.5 (90%) 4 votes

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Мазоли: Търсим действащия лек (лепенки, мазила, лазер, народна медицина)

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *