Топ приложения на мравчена киселина – за обезкосмяване, при кокоши трън, болки в ставите, в пчеларството и др.

🐜 Как точно се ползва мравчена киселина за обезкосмяване, в пчеларството, при кокоши трън и др. 🐜 Сравнение на продукти и цени. 🐜 Разреждане. 🐜 Масло от яйца на мравки. 🐜

Още в текста: 🐜 Кой е най-добрият крем? 🐜 Третиране на пчели. 🐜 Варостоп и Фурмитом при восъчен молец. 🐜 За лечение на болки в ставите. 🐜 В козметологията за акне и всякакви пъпки. 🐜 Парфюмерия. 🐜 Промишленост: 🐜 Консервна, за щавене на кожи и др. 🐜

Какво е мравчена киселина и за какво служи?

На дамите мравчена киселина е известна като чудото, което намалява омразното окосмяване. Но прословутата киселина не е само това. Тя е карбоксилна киселина, която е с най-проста структура.
Притежава силен аромат, но няма цвят. Разтворима е в алкохол, вода и етер. Температурата, при която достига точка на кипене, е точно 100,8 градуса.
Добива се по естествен и синтетичен път. Служи като суровина за нуждите на козметичната индустрия, пчеларството и медицината.
Както и името й показва тя се добива от секретите на мравките. Но не само те произвеждат мравчена киселина. Ексекретират я повечето насекоми и най-вече пчелите.

Тази безцветна на вид течност намира приложение и в хранително-вкусовата промишленост.

Благодарение на мравчена киселина мравките се защитават от враговете си. Освен това те я използват и за да консервират храната си и да я предпазят от разваляне.

Мравчена киселина обезкосмяване

Мравчена киселина помага за справяне с нежеланото окосмяване.

Други естествени източници на ценната киселина са растенията хвоя, коприва и борови иглички.

Подробно с всички начини на нейното приложение ще Ви запознаем по-долу.

Указания за правилно разреждане. Мравчен спирт

В медицината е широко използван и така наречения мравчен спирт. В чист вид, приложен върху кожата той причинява изгаряния.

С прибавянето на спирт към мравчената киселина действието й става много по-силно. Но с този продукт трябва да се внимава. Тук има специфични изисквания за разреждане на мравчена киселина със спирт, които трябва стриктно да се спазват.

На 14 грама мравчена киселина се слага литър 70% етилов спирт. Това количество от коментираната киселина, която разтваряме в спиртната течност, е напълно достатъчно, за да активизира антибактериалните й свойства.

Получената течност е задължително да бъде държана на място, до което достъпът на светлина и топлина е силно ограничен.

Свойства на великата мравчена киселина, продукти, употреба, цена

Великата мравчена киселина има различни свойства, които зависят най-вече от нейната концентрация. На първо място са силните й антисептични качества.

Тя възпрепятства развитието на патологичните процеси. Успокоява болковата симптоматика в места, където проблемът се предава по нервни окончания (боли мускула или ставата).

Мравчената киселина има и способността да забавя космения растеж. Нанесена върху кожата тя достига директно до фоликула на косъма и го атакува в зародиш.

Разбира се, тя никога не бива да се използва в чист вид. Според директиви на Европейски съюз за напълно безопасна за здравето се счита мравчена киселина, чиято концентрация е до 10%.

Масло от яйца на мравки

Масло от яйца на мравки помага да се справим с окосмяване.

Всички продукти с концентрация над тази стойност носят потенциален риск за здравето ни. Те притежават корозивен ефект и буквално разяждат кожата ни.

Обикновено в продуктите за приложение върху кожата карбоновата киселина се съчетава с други щадящи компоненти. Сред тях са билкови екстракти, които омекотяват и успокояват раздразнената дерма (алое вера, роза, евкалипт и други).

Глицеролът също присъства в продуктите с мравчена киселина. Той се влага не само за сгъстяване на крайния продукт, но и за предпазване на кожата от изсушаване. Тази съставка не бива да надхвърля повече от 3%, тъй като в по-високи количества води до запушване на порите.

Подробно с продуктите, съдържащи мравчена киселина и с тяхното приложение и цена, ще Ви запознаем в следващите редове на материала.

Откъде се взима мравчена киселина и на каква цена?

Мравчена киселина под формата на продукт за третиране на кожата може да закупите онлайн, в аптеката и от някои магазини за козметика. Цените на тези продукти се движат между 20 и 30 лв.

Лабораторна мравчена киселина може да се закупи от аптеката. Цената на литър от тази течност е между 3,50 лв и 7,50 лв. В интернет ще откриете множество обяви за продажба на лабораторния продукт.

На “едро” като промишлен химикал от Химснаб – Наири

Мравчена киселина

Мравчена киселина гарантира гладка кожа за по-дълго време след последната епилация.

На едро мравчена киселина (безводна) във вид на промишлен химикал може да се закупи от Химснаб Наири. Търговецът дава сведения за цената на този артикул единствено след предварително изпратено запитване.

Но в този вид мравчена киселина се използва за нуждите на промишлеността.

Други начини да си я набавим

Други начини да си набавим мравчена киселина е чрез поръчка на потребител от сайт за обяви. Добре е да знаете, че коментираната киселина се съдържа в големи количества в копривата.

За нуждите на пчеларството мравчена киселина може да се набави от ветеринарната аптека.

За обезкосмяване

Първи азиатците се убедили в невероятните свойства на мравчена киселина срещу нежеланото окосмяване.

Факт е, че тя ефективно се бори с проблема с нежеланите косъмчета, локализирани по различни части от тялото ни.

Прословутата киселина е инструмент, който е бавно, но същевременно ефективно третира издайническите косъмчета.

Важно е да бъдете последователно и да прилагате правилно конкретния продукт. Задължително е да се използва след епилация.

Доказано е, че киселината не само забавя космения растеж, но и улеснява следваща процедура, свързана с отстраняване на нежеланите косъмчета.

Редовната употреба на продукт с мравчена киселина за обезкосмяване има и още един плюс – гарантира хидратирана и здрава кожа.

За успеха от приложението на мазилото е важно то да се нанася само след метод за обезкосмяване, който отстранява косъма максимално близо до неговия корен.

Как мравчената киселина унищожава косми?

Мравчена киселина

Мравчена киселина атакува космите в техния фоликул.

Прочутата мравчена киселина унищожава косми, въздействайки върху косъма и кожата в няколко аспекта.

Първо тя съдейства за разрушаване на космения фоликул. Това забавя процеса, свързан с образуването и появата на нов косъм.

Второ, мравчената киселина съдейства за изсветляване на косъма. Дори и най-тъмните косми стават по-светли след третиране с нея.

Третият аспект, в който коментираната киселина работи срещу нежеланото окосмяване, се изразява в отслабване структурата на косъма.

Този резултат от обусловен от прякото въздействие на активния компонент върху космения фоликул.

За постигането му спомагат и билковите екстракти, които работят в тандем с мравчената киселина. Постепенно космите стават по-тънки, а растежът им става по-лош.

И не на последно място е способността на киселината да хидратира. Добрата хидратация е много важна след епилация.

Прониквайки в тъканта продукта с тази киселина, работи за постигането на дългосрочни резултати – забавен растеж на космите и идеално хидратирана кожа.
Активният компонент се наслагва в пластовете на дермата и дава невероятни резултати след продължителна употреба.

Води до значително отслабване на косъмчетата във всички проблемни области: крака, подмишници, бикини линия.

Гарантира също така и по-малко подкожни косъмчета. Възпрепятства появата на възпалителни процеси, които често съпътстват всяка епилация.

Кремове

Мравчена киселина участва като компонент в кремове за забавяне космения растеж. В тях киселината присъства най-вече под формата на мравчено масло.

Задължително в мазилата са вложени и растителни екстракти с омекотяващо и хидратиращо въздействие върху кожата.

Gutto крем против окосмяване

крем Гуто

Крем Гуто с масло от яйца на мравки се предлага на цена от 30 лв.

Gutto крем против окосмяване е един от популярните варианти, предлагани у нас. Основен компонент е масло от мравчени яйца, което гарантира забавен космен растеж и отслабване структурата на косъма чрез директно въздействие върху неговия фоликул.

Специалната формула е с добавка на глицерин, който гарантира допълнителна мекота и хидратация на раздразнената след епилация кожа.

Мазилото, което се предлага в разновидности крем за лице, тяло и серум, се нанася едва след като премине раздразнението от епилацията.

Препоръчително е да се употребява в продължение на пет дни. Нанася се чрез масажна техника, която се прилага в продължение на три минутки. За деня апликациите са общо две – една сутринта и една вечерта.

Опаковка 150 мл от крема струва 30 лв. Достъпен е в повечето аптеки, както и онлайн.

Масло от яйца на мравки (мравчено масло)

Масло от яйца на мравки е основен компонент в продуктите за забавяне космения растеж. Времетраенето на активната фаза на космената луковица намалява значително благодарение на мравченото масло.

Тайната му е скрита в специален ензим. Той се съдържа единствено в мравчените яйца. Няма го в нито един друг естествен източник на мравчена киселина.

За мравченото масло се носят легенди в ориенталския свят. На него се приписват почти магични свойства. Твърди се, че то е причината жените в Близкия изток да нямат окосмяване дори в местата, където то е най-обилно.

Как се ползва?

Изключително важно за успеха от терапията с мравчена киселина е правилното й използване. Ако не я използвате, според предписания, резултатът ще бъде нулев.

Първото и най-важно условие за положителен резултат е киселината да се използва единствено след качествена епилациия. Методи като бръснене и епилиращи кремове не са съвместими с използването на мравчения продукт.

За да е ефективна терапията, косъмчето трябва да бъде измъкнато от корена.

Ако след кола маска новите косъмчета се появяват след три седмици, след употребата на мравчено масло в началото този период ще се удължи с още една седмица.

Постепенно ще започнете да забелязвате разреждане на косъмчетата, както и това, че те изтъняват.

Масло от яйца на мравки

Масло от яйца на мравки се нанася след епилация.

Преди прилагането на мравчения продукт кожата трябва да бъде перфектно чиста (без остатъци от кола маска) и подсушена (без капчици вода или пот по нея).

Нанасянето се осъществява чрез нежни втриващи движения. Те спомагат за достигането на активния компонент до космения фоликул. Въздействието на мравчения продукт продължава три часа.

След това следва кожата да бъде измита старателно с бебешки измивен продукт. Процедурата задължително приключва с нанасянето на лек крем с хидратиращо действие.

Между отделните курсове може да има пауза от месец.

Отзиви

Отзивите, които открихме в интернет за продуктите с мравчена киселина, са по-скоро противоречиви. Преобладаващите мненията са в двете крайности.

Тутуне споделя в БГ мама, че е изключително доволна от тези мазила. Тя разказва, че когато ползвала крем с масло от  яйца на мравки, косъмчетата не само започнали да растат по-бавно, но и отслабнали значително в структурно отношение.

Форумката разказва, че при растеж косъмчетата започнали да падат при допир.

Дона споделя, че след преустановяване употребата на крема, космите възвръщат първоначалния си вид.

Мим също е сред доволните. Във форума тя споделя, че след 3-4 нанасяния косъмчетата по краката й значително се разредили.

Алена е сред доволните потребители от крема за тяло Гуто. Но и тя споделя, че ефектът трае единствено по време на употребата на мазилото.

Марибелка е сред потребителките, които са убедени, че няма смисъл от подобни продукти. Ефектът от тях изчезва след преустановяване на употребата им. Тя е категорична, че най-добрият метод е фотоепилацията.

Тала – масло за обезкосмяване

Масло за обезкосмяване Тала е познато от древни времена в страните от Близкия Изток, където жените се славят с копринено мека кожа. Тайната се крие в маслото от яйца на мравки, с което майките мажели кожата на дъщерите си още от нулева възраст.

Тайната на това масло се крие в уникален по рода си протеин, който е невъзможно да бъде създаден в изкуствени условия.

Маслото е достъпно и у нас. Оригиналният турски продукт може да поръчате от сайта Ехо.бг.

Цената на опаковка от него е 50 лв (20 мл). В момента се предлага на промоционална цена от 17,90 лв.

Продуктът е клинично тестван и напълно безвреден. Може да се употребява от лица във всяка възрастова група.

Препоръчителната схема за приложение на маслото е да се втрива в кожата в продължение на 5-6 поредни дни. Най-добре е процедурата да се изпълнява вечер, а маслото да се втрива чрез масаж в продължение на десет минутки.

При следващата епилация мравченият продукт отново се употребява по същия начин. След употреба в продължение на 4-5 месеца окосмяването намалява драстично, а в някои случаи дори изчезва напълно.

Рецепти с масло от яйца на мравки

 мравчена киселина

Ефектът на мравчена киселина се усилва при комбинацията й със сок от лимон.

За да ускорите значително ефекта от приложението масло от яйца на мравки срещу нежеланите косми, опитайте някоя от следните рецепти. Прилагайте ги в продължение на няколко месеца. Маските се прилагат върху кожата само след отстраняване на косъмчетата.

С лимонов сок . Всеизвестни са свойствата на лимоновия сок да изсветлява косата. Както и неговият подхранващ ефект върху кожата. От тези две свойства на лимона може да се възползваме и по отношение на обезкосмяването и удължаването на ефекта от него.

Мравченото масло в комбинация с лимонов сок дава двойно по-добър ефект. В чаша смесете една чаена лъжичка лимонов сок и половин лъжичка от маслото.

С тази хомогенизирана течност третирайте краката подмишниците или бикини зона непосредствено след премахване на косъмчетата.

Въздържайте се от прилагането на тази смес върху лицето, тъй като не е изключено тя да причини изгаряне.

С куркума. Куркумата също се счита за добро средство за забавяне космения растеж, което постепенно унищожава корена на косъма без да причинява дразнене.

За тази рецепта е необходима една лъжичка от индийската подправка, която се добавя към 1 супена лъжица вода. Накрая добавете и половин чаена лъжичка мравчено масло.

Нанесете сместа върху епилираните участъци от тялото. За да ускорите проникването на съставките в кожата, увийте третираните зони с найлоново фолио.
След пет процедури, които трябва да направите всяка вечер, си вземете почивка за един месец. След следващата епилация повторете процедурите отново.

За да се постигне пълното премахване на космите е необходимо да се използват мравчено масло най-малко една година.

Не очаквайте след първото третиране да се случат чудеса.

Противопоказания и странични ефекти

Мравченото масло има и някои противопоказания за употреба. Първото от тях се отнася за бременните и кърмещите жени.

Дори и ако майката не проявява алергия към масло, мравчената киселина в него може да достигне до бебето чрез кръвта или кърмата и да провокира алергична реакция в мъничето.

Мравчените продукти не трябва да се използват от хора с кожни заболявания като дерматити и екземи.

Макар и приложена в малки количества мравчената киселина може да доведе до влошаване на дерматологичните заболявания. Това се проявява с раздразнение, сърбеж по кожата и дори изгаряне.

Мравчена киселина не се препоръчва на хора с алергии, особено по време на острата фаза на тези заболявания. Смята се, че този компонент може да влоши състоянието и дори да предизвика друга атака.

Забранена е за употребата на мравчено масло от деца до седем години, макар че някои производители твърдят, че техният продукт не крие рискове за деца.

мравчена киселина

Куркума усилва действието на мравчена киселина.

При злокачествени заболявания и по време на онкологично лечение е притовопоказна употребата на мравчена киселина под всякаква форма.

От страничните ефекти са възможни зачерявания, лющения и сърбежи по кожата.

Разтворите мравчена киселина над десет процента има остри корозивни свойства. При контакт с кожата водят до изгарянето й.

Дразнене на лигавиците и дори тази  на стомаха е възможно да се прояви след контакт с мравчена киселина. Възможно е да стигне дори до некроза на стомашната тъкан.

Взаимодействия и предозиране

Мравчена киселина в комбинация с белтъчни гелове и мехлеми е възможно да доведе до отслабване на тяхното действие.

Мравчена киселина в човешкия организъм се отделя при разпадане на метанол. Резултатът е токсични съединения, увреждащи зрителния нерв. Възможно е да се стигне до пълна загуба на зрението.

При производство на метанол в тялото (или съмнението за протичане на такъв процес) се препоръчва да се приеме разтвор етилов алкохол. Той възпрепятства образуването на мравчена киселина.

Във връзка с това алкохолът се разглежда като вид антидот, предотвратяващ отравяне с киселината.

Предозирането с мравчена киселина причинява тежки изгаряния. В такъв случай трябва да се започне незабавно лечение на поразената кожа със слаб алкален разтвор със сода бикарбонат.

При вдишване са възможни изгаряния на роговицата и на лигавицата на дихателните пътища.

При лечение и болки в ставите

Мравчена киселина се използва и с лечебна цел. Заради аналгетичния и дразнещ ефект, които оказва върху кожата, се препоръчва при ставни болки. Подробно за приложенията й с цел лечение ще разберете по-долу в текста.

На кокоши трън 

Мравчена киселина е ефективно средство за справяне с неприятния кокоши трън. Върху него се накапват една-две капчици от маслото, съдържащо тази киселина.

Задължително е преди тази процедура да накиснете поразения от кокоши трън участък в топла вода. След това подсушете кожата и изпълнете препоръката, дадена по-горе.

Третирането на кокоши трън с мравчена киселина задължително завършва с поставянето на лепенка върху мястото. Лепенката трябва да престои цяла нощ върху проблемния участък.

Процедурата  се повтаря ежедневно до пълното елиминиране на проблема. (Още изпитани ТОП средства в материала ни, посветен на лечението на неприятния кокоши трън)

При мазоли 

По същия начин мравчена киселина помага и за лечението на мазоли. В случая може да я използвате под формата на мравчен спирт или масло. Преди третиране на мазола е задължително участъкът предварително да се подготви чрез 20-минутно киснене в топла вода.

Върху неприятното кожно образувание е достатъчно да накапете една най-много две капки от препоръчваното средство. След това задължително сложете лепенка. Правете тази процедура, докато неприятният мазол бъде елиминиран напълно.

Повечето медицински изделия за третиране на тези израстъци включват в състава си именно ефективната мравчена киселина.

Изчерпателно и полезно четиво за лечение на мазоли ще откриете ТУК!

При кондиломи

мравчена киселина мазоли

Мравчена киселина е ефективен лек срещу мазоли.

Невероятната мравчена киселина притежава способността да избавя от още един неприятен проблем – кондиломи.

След измиване и старателно подсушаване на поразеното от тази напаст място следва намазване на кожата около кондиломите с мазен крем. След това с помощта на пипета поставяйте върху всеки кондилом по капчица от лека.

Добре е да не се обличате веднага след изпълнението на процедура. Както и след няколко минути да поставите върху третираната част топченце памук и след това да го прикрепите с лепенка.

След няколко такива процедури кондиломите изсъхват сами и започват да падат.

Мравчената киселина е ефективен подход за справяне с тях, тъй като ги изгаря в корена.

Мравченият компонент се използва и от специалистите за елиминиране на проблема. С него те заместват течния азот в процедурите за изгаряне на кондиломи.

В козметологията, за лице:

В козметологията освен в нелеката битка с нежеланото окосмяване мравчена киселина намира приложение и в грижите за лице.

Против пъпки, комедони, черни точки, за почистване на кожата

За почистване на кожата и избавяне от неприятните пъпки и комедони най-удачно е мравчена киселина да се употребява във вид на спиртен разтвор.

Силно антибактериално действие притежава разтворът от 1,4% (това е разреждането, което препоръчваме в началото на материала).

Алкохолът в тази композиция изсушава пъпките, а киселината действа като лекарство срещу тях и още по-неприятните черни точки. Този тандем е едно от най-добрите средства за лечение на акне .

Бъдете внимателни при използването на разтвора за първи път. Препоръчително е първо да тествате поносимостта на кожата Ви към него. Направете това като поставите няколко капки от него върху вътрешната част на извивката на лакътя.

Ако след няколко часа кожата не реагира със зачервяване, може да използвате лекарството без притеснения. Това средство е твърде агресивно за чувствителна кожа. Не го използвайте единствено в този случай.

Предварително почистете третирания участък. След това тампонирайте мястото с разтвора. Изчакайте десет минути. Задължително след това нанесете хидратиращ крем, който е препоръчително да бъде без аромат.

През първите три дни от терапията прилагайте само веднъж дневно. При добра поносимост увеличете апликациите на общо две за деня. Терапията е с продължителност от максимум два месец.

мравчена киселина пъпки комедони

Мравчена киселина чисти пъпки и комедони от лицето.

Мравченият спирт се комбинира успешно с купешките и домашните маски против акне. Изключително благоприятна за кожата е комбинацията му с вътрешността на растението алое.

При артралгия, миалгия, полиартрит или миозит

При заболявания, протичащи с възпаления на мускулите, ставите и сухожилията помага мравчена киселина под формата на спиртен извлек. Такъв е случаят със заболяванията артралгия, миозит, полиартрит и миалгия.

Артралгия е заболяване, с което най-общо се дефинират състояния, свързани с болка в ставите. При миалгия болковото усещане е засегнало само един мускул или цяла група от мускули.

Полиартрит е заболяване, свързано с възпаление на една или няколко стави. Миозит е друго паталогично състояние, при което кожното възпаление засяга и скелетната мускулатура.

При всички тези неволи спасение предлага коментираният мравчен продукт. Препоръчва се използването на мравчен спирт, който е силен дразнещ агент. Втрива се директно във възпалените места.

Това се прави по два или три пъти дневно до отшумяване на болковите оплаквания.

При разширени вени

При разширени вени мравчена киселина е позволено да се използва само и единствено под формата на мехлем, в които е използван спиртният извлек на мравчения продукт.

Ако страдате от разширени вени наблегнете на консумацията на коприва и малини. Това са два пълноценни източника на естествена мравчена киселина, които могат значително да облекчат и подобрят състоянието Ви.

При травми, натъртвания, счупвания

мравчена киселина

Мравчена киселина е ефективна срещу мазоли и кокоши трън.

При травми, причиняващи натъртвания и счупвания мравчената киселина също помага. Тя има силно изразено аналгетично действие. Единственото условие да я приложите в този случай върху кожата е да няма дълбоки външни рани.

Отново добър вариант е прилагането й под формата на спирт.

Ревматизъм, подагра и ишиас

При болки, причинени от ревматизъм подагра и ишиас заложете отново на продукт с мравчена киселина. Помага спирт от нея. Използва се в разреждането, което препоръчваме в началото на материала (14 грама киселина на литър 70% спирт).

Методът на приложение е същият, както препоръчаният по-горе – директно втриване на спирта в кожата два или три пъти на ден.

При болки в ставите – крем с окопник (загряващ гел за масажи)

При болки в ставите и като цяло при всякакви ставни неволи може да разчитате на аналгетичните свойства на коментирания мравчен продукт.

Вече популярен и у нас е руският крем с окопник и мравчена киселина. Този гел-балсам е с ясно подчертан загряващ ефект. В състава му освен мравчена киселина влизат още витамин Е, хондроитин и растителни екстракти от коприва, черен оман (окопник) и пипер.

Всички тези съставки усилват кръвопритока към засегнатата става и по този начин оптимизират дейността й.

Черният оман, известен още като окопник, спомага за намаляване оточността и спазъма в засегнатия район.

В резултат от приложението на мазилото обменните функции на веществата, изграждащи хрущялната тъкан, се оптимизират.

Достатъчно е единствено да втривате този гел в кожата си по два или три пъти на ден.

Втриването е препоръчително да се осъществява с леки, непричиняващи болка кръгообразни движения. Изпълнението им продължава до пълно абсорбиране от кожата на мазилото с мравчена киселина.

Опаковка от сто грама от това изделие може да откриете онлайн и в повечето аптеки на цена от 6-7 лв.

Гъбични заболявания

Интересна е връзката между мравчена киселина и гъбични заболявания. При развитието на кандида и най-вече по време на метаболитните процеси на гъбичния причинител се отделя мравчена киселина. Това е причината за силните сърбежи, от които се оплакват пациентите с гъбички.

Пчеларство

Преди повече от 100 години учените доказали своята хипотеза, че пчелите използват мравчена киселина за дезинфекция на кошера.

Медоносните насекоми имат способността да разпределят това вещество в малки количества покрай себе си. Процедурата се състои в насищане на въздуха около летящите по двойки пчели.

Употреба на плаките FURMITOM (фурмитом)

 мравчена киселина

Плаките Фурмитом са напоени с мравчена киселина.

Плаките FURMITOM (фурмитом) са средства с мравчена киселина, които се използват за борба с вредителите по пчелите. Продуктът е достъпен във ветеринарните аптеки. Освен от там, може да бъде закупен и онлайн.

На сайта на мултимакс.бг може да откриете въпросните плаки. Цената, на която се предлагат там, е 10 лв за пакетче с общо десет плаки.

Всяка от тях е обилно напоена с 60%-ен разтвор на течна мравчена киселина. Картонените плаки са с размери 310 на 210 мм.

За тяхната ефективност е важно те да бъдат поставени на правилното място – напречно върху разположените в кошера рамки. Не е необходимо да поставяте по плака върху всяка рамка. Ако техният брой в кошера надвишава 22, тогава са необходими две плаки.

Плаките се локализират точно на плодника, но и същевременно на място, което е възможно по-далече от мястото, използвано от пчелите за вход в кошера.

Преди слагането на плаките върху пода на кошера се застила лист хартия. По този начин се осъществява ефективен контрол по отношение на изтребените паразити в кошера.

Контролирането продължава в рамките на 14 дни. Счита се, че след този период кошерът се изчиства напълно от вредителите.

Фурмитом се оставя да действа точно две денонощия. В случай, че се установи наличието на по-голямо количество паразити, процедурата следва да бъде извършена отново след 3-4 дни.

Третирането на кошера по този метод е допустимо в сезона на ранната пролет или есен. Необходимо условие е температурата навън да е достатъчно висока и да позволява своевременно изпаряване на мравчената киселина.

Против восъчен молец

Мравчена киселина е ефективно средство за справяне с омразния за пчеларите восъчен молец. За разлика от другите методи за борба с този неприятел, при употребата на киселината не са налага питите да се вадят от кошера.

Това е още една причина пчеларите да посегнат към мравчена киселина, а  не към скъпите препарати. Над питите в кошера се слага тънка лентичка или гъба, напоена с киселината. До 48 часа тя се изпарява напълно. Важно в случая е да се спазват точно пропорциите.

При кошер, чийто обем е 100 литра, необходимото количество мравчена киселина е 80 мл. Използва се разтвор 85%. В интервал от две седмици се правят една-две обработки на кошера по този метод. Приложим е през лятото.

За предпазване на восъковите пити от молци при зимно съхранение също се използва мравчена киселина.

Как се ползва против вароатоза (срещу акара Varroa destruktor, Вароа). Варостоп

варостоп

Варостоп се използва срещу вароатоза.

В 70-те години на миналия век е установено, че мравчената киселина е изключително ефективна и в случаите на пчели, страдащи от паразити – акара Вароа.

Срещу вароатоза може да се използва отново коментираната киселина. Тя въздейства директно върху външния паразит, причиняващ заболяването. Тя е единственото средство, убиващо акарите и в пилото.

В случая при вароатоза може да заложите на плаките, изпарител за мравчена киселина (ще го разгледаме по-долу) или на гъби, напоени с киселината.

Някои пчелари слагат напоените гъби върху магазините, като преди това поставят платно (гъбата с киселината се локализира под платното).

Може да се постави и в някое от отделенията, намиращи се на покривната табла на кошера. Но в този случай е необходимо временно да се премахнат долните дъски.

Използва се разтвор с 60% концентрация на въпросната киселина. Количеството от него, необходимо за един кошер, е 15 кубически сантиметра. Изсипва се върху обикновена домакинска гъба или капачка за буркан с винт.

С интервал от няколко дни процедурата може да бъде повторена още два или три пъти общо.

Опитни пчелари споделят, че в първите часове след въвеждането на киселината, се забелязва промяна в поведението на пчелите. Те стават по-раздразнителни. Но това раздразнение отшумява бързо.

Химическата алтернатива за борба с варотоза е Варостоп. Това са дървени ленти, обилно напоени с флуметрин.

Лентичките се поставят на рамките в кошера. При директния контакт на медоносните насекоми със синтетичното вещество, то се разнася в целия кошер и съдейства за елиминиране на вредителя.

Според производителя флуметрин не вреди по никакъв начин на пчелите. Но някои пчелари твърдят, че използването на препарата е имало фатални последици.

Някои пчелари комбинират използването на мравчена киселина с Варостоп. Други са на мнение, че това комбиниране не е необходимо и само мравчена киселина може да свърши същата работа.

Принципно ползване против всякакви кърлежи и молци

варостоп

Лентичките варостоп се поставят между редовете.

Мравчена киселина се използва с успех за третиране на всякакви кърлежи и молци. В кошера тя може да се постави чрез различни средства.

Освен варианта с домакинската гъба може да направите и собственоръчно картонени плочи, които да поставите в кошера.

Размерите им трябва да бъдат 15 на 20 см, а дебелината на използвания картон не повече от 5 мм. За да ги напоите с мравчена киселина използвайте 40-50 мл от течността (60%).

За един кошер са достатъчни три такива плочи. Поставят се в найлонов плик, който се запечатва. След това се правят три отвора върху плика. Всеки отвор трябва да бъде с приблизителен размер от 15 мм.

Плика се закача на покривната табла, като се слага задължително с отворите надолу.

По същия начин може да прикрепите и пластмасова капачка, пълна с 30 мл от коментираната киселина.

Какво е оксалова киселина и нейната връзка с мравчената

Оксалова киселина е друг безвреден метод за справяне с вредителите при пчели. В естествено състояние тя се среща в листата на червеното цвекло. Има я още и в билките ревен и киселец.

Също като мравчена киселина тя води до загиването на паразита, намалявайки неговите всмукателни способности.

Оксаловата киселина, която се използва в пчеларството, е калиев хидрогеноксалат. Разрешена е за третиране на продукция, произвеждана според изискванията за органично земеделие.

Счита се, че ефективността й при третиране на вредители при пчелите може да надхвърли 99%.

Може да се използва директно за впръскване върху питите чрез пулверизатор. На литър вода се слагат 30 мл от течността. Впръскванията се осъществява върху всяка страна на питата, където има пчели.

Третиране на пчели с мравчена киселина

мравчена киселина

При третиране на пчели с мравчена киселина спазвайте съответните предпазни мерки.

При третиране на пчели с мравчена киселина пчеларите трябва да запознати не само със специфичните предписания за приложение на метода, но и с някои потенциални рискове.

Твърди се, че продължителното приложение на този метод има куп негативи. Пчелите постепенно започват да губят способността си за работа.

Дори в периода на събиране на мед те намаляват своята активност. Мравчената киселина, прилагана неправилно, оказва негативно въздействие и върху репродуктивните способности на майката.

И още един опасен момент – използването на голямо количество мравчена киселина (повече от 100 мл) може да доведе до изгаряния или смърт.

При третиране на пчели с мравчена киселина опитния пчелар е длъжен да прецени потенциалната опасност и да вземе съответните предпазни мерки.

Освен с количеството на киселината, трябва да се внимава и с мястото, на което тя се слага.
Продължително лечение на кошера по този метод трябва да се избягва. Активният компонент се задържа в организма на пчелата за около три дни. Този период е достатъчен, за да предизвика смъртта на кърлежа. Повторно лечение се извършва не по-рано от 12 дни.

При работа с мравчена киселина се погрижете и за собствената си сигурност.

Не игнорирайте предпазните мерки: облечете се задължително с подходящия за пчеларство екип.

Ако токсичното вещество осъществи директен контакт с кожата Ви, измийте мястото добре с хладка вода. А след това обработете с вода и сапун. При признаци на отравяне, незабавно потърсете медицинска помощ.

След лечение на пчелите с мравчена киселина няма пречка за консумацията на меда.

Изпарител за мравчена киселина

Изпарител за мравчена киселина е полезно приспособление, с което трябва да разполага всеки пчелар. Използва се за борба с вароатоза и други вредители.

Мравчена киселина

Мравчена киселина намира приложение в пчеларството.

Изпарителите обикновено са с вместимост от 180 мл. Запълват се с 60% мравчена киселина. За запълването се използва спринцовка. Или специален накрайник, с който е снабден съда с киселината.

По време на осъществяване на тази процедура изпарителят трябва да бъде наклонен (посоката на наклон трябва да бъде противоположна на тази, в която се намира отворът).

След запълване на изпарителя следва поставянето на капачето и предпазната решетка. Мястото, на което приспособлението се поставя, трябва  да е в близост до гнездото, но не и до пилото.

Важно е спазването на това условие, за да се осигури необходимата температура за изпаряване на киселината.

По този метод пчелите могат да бъдат третирани два пъти в годината (май  и август). Между 10 и 21 дни е продължителността на всяка една от тези процедури. Ако по време на тяхното изпълнение киселината свърши, долива се още в изпарителя.

Когато работите с уреда, задължително използвайте предпазна маска и ръкавици.

Гел с мравчена киселина “Forbeevar Gel”

Гел “Forbeevar Gel”с мравчена киселина е продукт, предназначен за третиране на паразитите по пчелите.

Този акарицид не съдържа течност и готов за директно външно приложение. Във всеки сто грама от него се съдържат по 65 грама мравчена киселина.

Третиранията с него може да бъдат между две и три. Осъществяват се през времеви интервал от седмица. Препоръчително е апликациите да се правят в тъмната част от денонощието.

Друго важно условие, с което трябва да се съобразите при приложението на продукта, е температурната амплитуда. Тя трябва да бъде в интервала между 14 и 27 градуса (от началото на пролетта до ранна есен).

От опаковката се изстискват два грама от продукта (големина колкото нахутено зърно), който се поставя директно в кошера. В никакъв случай не се слага директно върху пчелите или върху питите. Това количество се полага на една рамка.

Не се допуска приложението на повече от 40 грама от гела в един кошер.

Продуктът е неприложим при температура под 12 градуса. В такъв случай може да доведе до пагубни последствия за пчелата майка.

Употребата на този гел не е свързана с период за въздържане от консумацията на меда в кошера. “Forbeevar Gel” не замърсява пчелния продукт.

Преди да използвате акарицида не използвайте тютюневи и спиртни изделия, както и дезинфектанти за ръце.

Цената на опаковка е около 28 лв.

Други известни ползи и приложения

Ползите и приложенията на ценната мравчена киселина не се изчерпват единствено до тук.

В промишлеността: За щавене на кожи и др.

В промишлеността мравчена киселина се използва най-вече за щавене на кожи. На тази процедура кожата се подлага след задължително отстраняване на всички мастни наслоявания по нея.

Предлагаме и работеща рецепта за щавене на кожи в домашни условия – сол (50 грама), мравчена киселина (10 мл) и литър вода. В този разтвор кожата се кисне денонощие.

Следва обработката й с разтвор на хромена стипца и след това се суши на въздух.

Мравчена киселина намира приложение и в текстилната промишленост – за багрене на тъканите заради способността си да изсветлява.

мравчена киселина

Мравчена киселина се прилага с успех в пчеларството.

Друго нейно приложение е за пречистване на газови смеси от въглероден оксид. Място намира употребата на въпросната киселина и при производството на кобалтови катализатори.

Използват я и в автомонтьорските услуги. След ремонт и почистване на всички части и механизми, през които минава горивото на автомобила, е добре те да се промият и с мравчена киселина.

В парфюмерията и за почистващи препарати

Формиатните естери на мравчена киселина са ценни за нуждите на парфюмерийната промишленост. В комбинация с други естери се получават невероятни аромати.

Мравчената киселина има присъствие и в производството на почистващи препарати заради силните й антисептични свойства.

В консервната промишленост като консервант

Мравчената киселина е предпочитан компонент, използван и в хранителната промишленост като консервант. Това нейно приложение се дължи на антисептичните й свойства.

Киселината е известна като консервант от групата на Е-тата, който е под номер 261. Използва се най-вече при мариноване и консервиране на риба и зеленчуци заради способността си да убива гъбичните микроспори.

В производството на безалкохолни напитки също се използва като консервант. За нуждите на пивоварната промишленост и винопроизводството мравчената киселина е ценно средство за дезинфекция на съдовете, в които протичат ферментационните процеси.

Още информация за мравчена киселина може да получите, изписвайки в Гугъл наименованията й на различните езици. На английски език е Formic acid. На немски език е Ameisensäure.

На испански език е известна като Ácido fórmico. На турски език се казва Formik asit. На гръцки език е Μεθανικό οξύ. Наименованието й на  руски език е  Муравьиная кислота.

Надяваме се, че от този материал за мравчена киселина сте научили нещо ново и полезно за Вас. Споделете го и в социалните мрежи, за да достигне тази информация и до останалите потребители.

Не забравяйте и дадете оценката си за материала, използвайки скалата под него. Предварително Ви благодарим за това, че оценявате и споделяте материалите ни!

Топ приложения на мравчена киселина – за обезкосмяване, при кокоши трън, болки в ставите, в пчеларството и др.
4.6 (92%) 10 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *