Ad Clicks : Ad Views :

Афти: Най-ефективното лечение с народни средства, хомеопатия и лекарства

/
/
/
144 Views

⟴ Първа помощ при лечение на афти с народни средства и лекарства. ⟴ При деца и бебета. ⟴ На езика и на гърлото. ⟴ Какво е афтозен стоматит. ⟴ Хомеопатия и билки ⟴

Още в текста: Антисептици. Пансорал. Алоклер. Спрей “Афтин”. Гел за афти. Боракс. Лечение със сода. С йод. С масло от чаено дърво или календула. Витамини. Пластири. Зелено лекарство.

Как бързо се лекуват афти в устата? 

Всеки поне веднъж в живота си е сблъсквал с неприятните афти. Лечението им не е невъзможно в домашни условия и то с употребата единствено на подръчни средства.
Осъществява се задължително със средства с антисептичен ефект, използвани за мазане и гаргари. Сред тях са сода, лайка, невен, йод и много други, на които ще се спрем по-долу.
Лечението включва и антисептични мазила, отпускани без рецепта. На всички тях ще обърнем внимание в този материал.

Какво е афта? Заразна ли е? 

Но все пак да поясним какво представлява афтата за тези, които все още не са се сблъсквали с проблеми. Това са онези малки кръгли или овални ранички, които се появяват върху лигавиците на устата. По-рядко засягат лигавицата на други органи (стомаха и половите органи).

афти
Афтите засягат най-често устната кухина.

Езикът, устните и небцето са любимо място на афтите. След спукването на мехура, мястото остава силно зачервено и болезнено. Пациентът изпитва силна болка. Храненето е затруднено. Възможно е да се повиши температурата.

Специалистите твърдят, че афтите не са заразни и невъзможно да се предадат чрез целувка, например.

Народно, алтернативно домашно лечение на афти с билки и др.

Алтернативното лечение заема заслужено място при лечение на афти. Домашните средства дават бърз ефект, достъпни са и употребата им не крие рискове.

Все пак ако след двуседмична употреба афтите не се повлияват от домашните средства, консултацията със специалиста е неизбежна. Ето и кои са най-мощните методи, предлагани от народната медицина за справяне с неприятните афти.

Лечение на афти в устата със сода

Содата е най-популярният лек срещу афти и всякакви налепи в устната кухина. Решението на проблема по този метод е бързо. Достатъчно е да се държи в устата за около една минута разтвор от лъжичка сода и половин чашка топла вода.

Не преглъщайте. След минута изплюйте. Алкалните съединения противодействат киселинността в устната кухина и помагат за лечението на куп проблеми. Много медицински средства срещу афти също съдържат сода бикарбонат.

Друг вариант за лечение с невероятната сода включва директно нанасяне върху язвичката на смес от малко мед и сода.

Лечение с йод

Лечение с йод също е сред способите за бързо избавление от афти. Туширайте болезнените язвички с няколко капчици от антисептичната течност. Задължително разредете антисептичния лек с малко вода.

Този драстичен метод е свързан с усилване на болката и силен дискомфорт. Но съответно и резултатът настъпва по-бързо.

Може да опитате и с промивки с йодна тинктура, като разтворите 30 капки от нея в малко количество вода.

Календула, масло от чаено дърво

афти
Афтите често засягат вътрешната част на устните.

При възпаление в устната кухина, причинено от афтозен стоматит, познатият ни невен (календула) е доказал се лек. От цветчетата на лечебното растение вземете 20 грама. Залейте ги с чаша гореща вода.

Готовата и прецедена инфузия трябва да се разреди с вода, съответстваща на 1/3 или 1/2 от обема й. С тази течност плакнете устата си многократно.

Може да подходите и с директно третиране на раните, използвайки смес от капчица масло от чаено дърво и същото количество сусамово масло. С този микс директно тампонирайте засегнатото място. Тампонирайте място по няколко пъти на ден до постигането на желания резултат.

Масло от чаено дърво може да приложите и по още два начина при лечението на афти.

Смесете пет капки от него с три капки лимонов сок, две капки масло от смирна масло. Тази смес прилагайте в устната кухина на всеки 2 часа.

Друг вариант с антисептичното масло включва разтваряне в малко количество вода по капчица от следните етерични масла – лавандула, здравец+коментираното масло от чаено дърво.

Единственият недостатък на тези методи е високият процент на риск от проява на алергия към тях.

Хранителни добавки: Витамини С и от група В (Б)

За бързо овладяване на болезнените афти помагат и добавки с витамин С (Ц), както и такива със съдържание на витамини от група Б.

Първият витаминен елемент работи в интерес на имунната система. Насърчава дейността й и помага на тялото да се справи по-бързо с възпаленията, каквито са и ужасните афти.

Витаминните елементи от В групата и особено елемента под номер 9 (фолиева киселина) също имат решаваща роля не само при справяне с инфекцията.

Но и във връзка с предотвратяване на рецидивите. Често проблемът е провокиран именно от дефицита на въпросния витамин.

Отвара от слез

слез афти
Отвара от слез помага при афти.

Билката слез (Malva vulgaris) е друг мощен природен антисептик, който се бори ефективно с неприятните язвички в устната кухина.

Препоръката тук е свързана отново с жабурене, което се осъществява по няколко пъти на ден.

За приготвянето на мощния антисептичен разтвор се нуждаете от 50 грама от билката и литър вода. Приготвянето на лековитата течност се осъществява по метода на варене, което продължава около 15 минути. Гаргарите се правят възможно по-често.

Избягвайте алкохол!

Алкохолът, пикатните храни, както топли или студени храни, действат дразнещо върху афтозните лезии.  Категорично тези продукти водят до увеличаване на болката.

В допълнение към тях са и храните с вкус тръпчив като ягоди, киви, домати. Те увеличат усещането за изгаряне и сърбежите.

Още народна медицина

Методите на народната медицина са наистина много.

Друг наистина ефективен подход е обикновената готварска сол. Лъжичка от нея разтворете в чаша вода. С натриевата течност правете многократно гаргари.

Познатата ни сребърна вода е друг мощен способ за справяне с язвичките в устата. Използвайте 2-3%-ов разтвор на сребърен нитрат. С помощта на четчица нанасяйте по два или три пъти на ден част от него върху проблемната зона.

Разтвор от стипца също помага за бързото преодоляване на проблема. Щипчица от медицинското вещество разтворете в малко вода и с нея се жабурете по няколко пъти дневно.

Още един начин за приготвянето на антисептичен разтвор включва свеж корен черен оман, който се смила до получаването на кашичка. Към нея се добавя и мед в количество, равняващо се на 1/2 от това на билката.

Чаена лъжичка от този илач разтворете в малко количество вода. По три пъти на ден плакнете устата си с този лек.

Промивките със студен градински чай също не са за пренебрегване. Билката притежава силни стягащи и антисептични свойства, които с бързо повлияват върху размера на лезията.

Чаена лъжичка кислородна вода (3%), разтворена в половин чашка вода, също гарантира бързо избавление от неприятните афти.

Стандартното лечение

Стандартното лечение на афти е насочено най-вече към облекчаване на болката и ускоряване на възстановителните процеси.

Имунната система, която функционира нормално, се справя с подобен проблем в рамките на две седмици. Към стандартния лечебен подход прибавете и прием на добавки с витамин В и С, както и с важни за тялото минерали.

Лекарство за афти

Лекарствата за афти са в различна форма на приложение – спрей, разтвор, мазило или пластири. В зависимост от активния компонент и действието, което има той, те се делят на няколко групи.

Антисептиците, които ще разгледаме по-долу, са задължителни.

Противовъзпалителните лекарства са със същия ефект. Предпочитани представители на тази лекарствена група са спрейовете. Често в тях присъства прополис, който гарантира не само бързо овладяване на възпалението, но и избягване на рецидиви.

Местните анестетици също намират място в терапията при афти. Те се използват с цел париране на болката и най-често съдържат болкопариращ агент – лидокаин. Прилагат се преди ядене с цел пациентът да може да се нахрани без болката да смущава този процес.

афти
Възпаления в устната кухина често стават причина за афти.

Анестетиците са обикновено в течна форма. Препоръчват се плакнене на устната кухина, което продължава поне минута.

Не бива да бъдат преглъщани в никакъв случай, тъй като анестетичен ефект ще се прояви и върху гърлото, а това ще доведе до възпрепятстване на нормалното преглъщане.

С терапевтичен ефект са и специалните пластири, които могат да бъдат прикрепени директно към лезията в устната кухина.

Антисептици

Анисептиците гарантират ускорено заздравяване на раните и елиминират развитието на бактерии. В лечението на афти лекарствата от тази група се предлагат най-често във вида на вода за уста. Използва се 2-3 пъти дневно в продължение на най-малко 5-7 дни.

Пансорал: гел за афти при деца и юноши

пансорал афти
Пансорал се използва за третиране на афти при деца и възрастни.

Пансорал е безреден лекарствен продукт, предписван за третирането на афти при деца и юноши. В състава на тази ефективна антисептична формула освен силно концентриран лайков екстракт влиза и  цеталкониум хлорид.

Мазилото се използва като средство за масаж на венците и проблемите зони в устната кухина. Успокоява и лекува не само афти, но разранявания по венците, причинени от употребата на брекети.

С чист пръст в засегнатата зона се втрива количество с големината на грахово зърно. Няма ограничение в броя на апликациите, които може да се направят за един ден.

Тубичка Пансорал (15 грама) се предлага на препоръчителна цена от 10 лв.

Алоклер (aloclair) – спрей при афти, спрей “Афтин” и „Анафтин“

Алоклер спрей за афти
Алоклер спрей за лечение на афти – спира бързо болката.

За лечение и продължително обезболяване при наличието на афти, включително и афтозен стоматит, помага и спрей Алоклер.

Медицинското изделие съчетава във формулата си мощен екстракт от алое и натриев хиалуронат. Двата компонента атакуват възпалението и работейки в синхрон гарантират бързо облекчение и затваряне на лезията.

За улеснение на пациента спреят разполага със специален тънък накрайник, който осигурява прецизно нанасяне. Преди впръскване накрайникът се насочва директно към лезията.

След това се осъществят три или повече впръсквания, осигуряващи пълното покриване на афтите.

В случай на неволно поглъщане на спрея, няма рискове за здравето на пациента.

Опаковка от 15 мл струва 18 лв.

Друга алтернатива е спрей „Афтин“. Шишенце с 15 мл от него се предлага за 15 лв.

Спрей "Анафтин"
Спрей „Анафтин“ е с подобно действие и състав като Алоклер.

Той действа на същия лечебен принцип. Съставът му е сходен с този на Алоклер – хиалуронова киселина+алое. Препоръката е да се използва по три или четири пъти на ден.

Може и по-често, ако състоянието на пациента го налага. Всяка апликация се състои от поне три впръсквания или повече за осигуряване пълно покритие на лезията с лекарството.

„Афтин“ е продукт с изцяло билков състав, успокояващ устната кухина при дентални проблеми и афти. Цената на 50 мл от този спрей е почти 5 лв.

 

Анестетици: Орофар спрей с лидокаин

Спрей Орофар спада към групата на анестетиците заради съдържанието на лидокаин. Това медицинско изделие се предписва не само за лечение и успокояване на болката при афти, но и при куп други проблеми – ларингит, стоматит, възпалени венци.

Продуктът е наличен и под формата на таблетки за смучене. Но в нашия случай е препоръчителна аерозолната му употреба.

Ограничение за употребата му има единствено за пациентите под 4 години. Прилага се по няколко пъти на ден. Всяко приложение включва максимум до три впръсквания.

Ако неволно погълнете част от препарата по време на впръскване, консултирайте се със специалист. Препоръката важи и в случаите, когато усещате, че действието на спрея е прекалено силно или обратното – прекалено слабо.

Унгвент “Индекстол”

Унгвентът Индекстол съдържа антибиотичен медикамент, който бързо се справя с неприятните афти. В комбинация с него действат още глюкокортикоид и нестероиден компонент.

Продуктът е приложим при всякакви възпаления в устната кухина. Употребата му не се допуска при кърмачета и пациенти със специфични инфекции (гъбични и вирусни).

Продължителната употреба на Индекстол също е непрепоръчителна, тъй като може да доведе до резистентност към антибиотичния медикамент и забавяне зарастване на раната в резултат от въздействието на кортикостероида.

Алергична реакция като уртикария и спазми в бронхите не са изключени в резултат от третирането с препарата.

Идекстол афти
Идекстол е комбиниран лекарствен продукт за лечение на афти.

Лекарства за лечение на епилепсия, други кортикостероиди, както и лекарственият компонент ефедрин (среща се най-вече в противокашличните продукти) не се съчетават с коментираното антибиотично изделие.

Възможно е изброените медикаменти да забавят или усилят ефекта на комбинирания препарат.

При третирането на афти унгвентът се нанася в не голямо количество и задължително след предварително почистване на лезията. Схемата може да назначи единствено лекар. Не прибягвайте към този продукт по собствена преценка.

Опаковка от пет грама Индекстол струва 5 лв.

Зелено лекарство за афти. Гранофурин

Познатото ни зелено лекарство гранофурин отново е достъпно в аптечната мрежа. Медикаментът се използва са справяне с всякакви стоматични проблеми, в това число и досадните афти.

Цената на тубичка 100 грама гранофурин е едва 3 лв.

Цапащото зелено лекарство в миналото беше изключително популярно за третиране на възпалени сливици.

Факт е, че благодарение на мощното си антисептично действие то повлиява благоприятно при всякакви стоматични възпаления и то след второто нанасяне.

Лечебни пластири “Урго” при афти

За лечение на афти „Урго предлага течни пластири. Течният пластир се нанася локално върху лезията. Апликацията се осъществява посредством пипета, която гарантира лесно нанасяне.

Урго пластир при афти
При афти опитайте течния пластир на „Урго“.

Нанесеният течен пластир започва да действа от първия миг. Той създава защитен филм върху лезията. За да се задейства създаването на филм следва  да се изчака десет секунди след нанасянето на продукта. През това време е задължително пациентът да бъде с отворена уста.

Не е препоръчителна употребата на препарата повече от 4 пъти на ден. Но е задължително апликациите да бъдат осъществявани преди прием на хранителни продукти.

Действието на защитния слой трае 4 часа. Единствен недостатък на този иновативен продукт е, че той е неподходящ за третиране на афти при деца под 6-годишна възраст.

С течния пластир на Урго афти се лекуват за период от три между пет дни. Препаратът е годен за приложение шест месеца след първоначалното отваряне на опаковката.

Не е необходимо почистването на апликатора да се осъществява след всяко третиране с течния пластир.

Цената на опаковка, достатъчна за 100 нанасяния (6 мл) е 16 лв.

Гел “Афтиблок” и “Афтамед”

Гел "Афтиблок" афти
Гел „Афтиблок“ създава защитен филм върху неприятните афти.

Гел „Афтиблок“ е друг медицински продукт, който гарантира ефективен лечебен подход при афти. Принципът на действие и тук е създаване на невидимо защитно покритие върху лезията. Едновременно с това активните компоненти в гела лекуват и успокояват.

Сред активните компоненти са бензоев хлорид, глицерин, пантенол. Максималният брой апликации за един ден е 4. Количеството, което се нанася върху лезията, е една-две капчици.

Афтиблок е продукт, безопасен и за деца. Но въпреки това съществува риск от нетолерантност на организма към някоя от съставките. Опаковка „Афтиблок“ (8 грама) струва 10,80 лв.

„Афтамед“ е друг продукт за третиране на афти, предлаган под формата на орален гел и спрей.

Съществено предимство на спрея е пълното отсъствие на алкохол в състава му. Специално разработената формула за третиране на стоматични проблеми от всякакво естество, е на базата на чиста хиалуронова киселина.

афтамед афти
„Афтамед“ е напълно безвреден продукт за лечение на афти.

Поглъщането на „Афтамед“ не е свързано с никакви рискове за здравето. Няма ограничение и в броя на апликациите за един ден.

Препоръчително е впръскванията (3-4 за една апликация) да се реализират преди консумация на храни. Възможно е да използвате спрея и след хранене, ако изпитвате нужда от това.

Цената на опаковка 20 мл от него е 14 лв. На същата цена се предлага и опаковка от гела (15 мл). Действието му е идентично с това на спрея, както и начина на приложение.

Гел “Афтекс” на основата на алое вера

Друг продукт за третиране на афти, който се отличава с максимално изчистения си състав е гел „Афтекс“. В него хиалуроновата киселина е комбинирана с билкови антисептични екстракти от сладък корен, алое, ракитник и смрадлика.

Препоръката за осъществяването на апликации с този продукт гласи, че те трябва да се осъществяват поне час преди прием на храна и течности. Нанася се малко количество, достатъчно за пълно покриване повърхността на лезията.

Гел "Афтекс
Гел „Афтекс“ съдържа хиалуронова киселина и билкови екстракти.

Три-четири апликации с мазилото са напълно достатъчни за един ден.

Тубичка с 20 мл от гела ще откриете на цена от 13 лв.

Разтвор Афта Плюс (Apthaplus)

Афта Плюс е друг популярен, продукт за третиране на афти. Представлява разтвор, произведен на принципа на обратна осмоза.

Хипертоничната течност е обогатена с екстракт от червена боровинка.

Директно върху лезията се нанасят най-много 4 капки от лекарството. Изчаква се четвърт час преди да се премине към консумацията на храна и напитки.

За един ден са достатъчни 4 апликации. Поради натуралния си състав този продукт е със скъсен период на употреба след отваряне на тубичката – до 30 дни. Опаковка с вместимост от 10 мл струва около 15 лв.

Други

Други препарати, които може да включите в терапията против афти са – Афтикс гел (5 мл, 18 лв), Фармактив крем с лимон и мента (10 грама 8 лв), Гъм Афтаклиър спрей без алкохол (15 мл 18 лв).

С цел профилактика е подходяща водата Афтодонт, която се предлага за 15 лв 200 мл.

Хомеопатия

Любимата ни хомеопатия също предлага ефективни подходи за справяне с кошмарните афти. Препаратите, които нежната медицина препоръчва, са насочени към атакуване на възпалението в неговия епицентър.

Не се съчетават с лекове с етерични масла, защото това води до отслабване ефекта на хомеопатичните препарати.

Обичайната схема за дозировка на изброените по-долу препарати е по пет гранулки няколко пъти на ден.

При остро протичащо оплакване е възможно през първите два часа приемите да се осъществява през 15 минутки (по 5 гранулки). И след това да се разредят.

Боракс, Калиум бихромикум, Кантарис

Когато афтите са силно болезнени хомеопатът има основание да предпише Боракс.

В допълнение към клиничната картина, съответстваща при предписанието на този продукт е кървящи по време на хранене афти. Както и повишаваща се болка при прием на кисели напитки и храни.

Предписанието на Калиум бихромикум при афти е аргументирано при наличието на язва с ясно дефинирани граници. Както и отделянето на зловонен слюнчест секрет.

Кантарис е друг препарат, подходящ при силно разранени афти. И в случаи, когато пациентът изпитва парене в областта на лезията или в цялата уста.

Подходящото разреждане на трите хомеопатични лека при афти е 9 СН.

Меркуриус солубилис, Меркуриус корозивус, Арсеникум албум

Меркуриус солубилис е част от лечението на афти, когато те са силно разранени, по езика има налепи и зъбите оставят ясен отпечатък върху него.

Подобни са показанията и за предписване на Меркуриус корозивус, но с допълнението на още едно оплакване – кървене от лезиите.

Когато афтите се разпространяват бързо в устната кухина се препоръчва Арсеникум албум. Наличието на сухота в езика и тревожност допълват клиничната картина, отговаряща на прескрипцията на този продукт.

Нитрикум ацидум, Сулфурикум ацидум

Хомеопатът има основание да предпише Нитрикум ацидум, когато пацентът се оплаква от боцкащи болки в устата.

Усещането е, че в лезията има забито трънче. Освен това се появява кръвотечение дори при незначително дразнене. Например при докосване с език.

Основание за предписанието на Сулфурикум ацидум има при жълто белезникави лезии, усещане за парене, стигащо дори до стомаха. В допълнение е неприятният дъх и силното изтощение, от което пациентът се оплаква.

 

По-подробно какво е афта, видове и причини

Най-общо казано афта е раничка в устната кухина. Преди появата на лезията пациентът обикновено се оплаква от силен сърбеж. Възможно е и усещането за изгаряне в устата.

Язвата най-често е с овална форма,  чийто диаметър е 3-4 мм. Може да да достигне дори сантиметър. В цветово отношение повърхността на язвата клони към жълто-бялата гама. Понякога язвите са с червеникава повърхност. В случая обикновено става въпрос за кървене.

Около място, поразено от афтата, се появява характерно зачервяване. То се свързва с локално протичащия възпалителен процес.

Възможно е възпалението да обхване и прилежащите лимфни възли. В резултат от това те се подуват и се усеща силна болка. Понякога наличието на афта се бърка със зъбобол.

Няколко дни след появата на възпалението лезията придобива бяло-сив цвят. Това се дължи на специфичния протеин фибрин, който влияе на съсирването на кръвта. Същевременно той участва и в образуването на защитна решетка върху раната.

Афти са свързани с постоянна болка, която води до дискомфорт и обща умора. Възможно е да се появи и треска.

Причините, водещи до поява на афти, са редица заболявания и фактори, които ще поясним по-долу.

Ще се спрем на различните видове афти според тяхната локация и причинител.

Афти на езика

Афтите често атакуват езика. Локализират се най-вече в крайните му части, както и в неговата долна част.

Повод за тревога имаме, когато не изчезват в продължение на 3-4 седмици. Както и в случаите, когато са пълни с гноен секрет (жълт или зелен цвят на гнойта).

Ако афтата на езика е само една на брой, вероятно става въпрос за механично нараняване на този орган. Но в случай, че афтите са повече и/или техният брой постоянно расте, причината едва ли е механично дразнене.

По-скоро в случая става въпрос за болестотворен процес. Стомашни заболявания като гастрит или полово предавани инфекции (като сифилис) са две от вероятните причини за афти на езика.

Към специалист следва да се обърнем и при удебеляване на тъканта. Понякога това е признак за протичането на онкологичен процес. Но не бива да Ви минава първо това през ума.

За да отхвърлите тези предположения, осъществете консултация със специалист по онкологични заболявания.

Удебеляването на тъканта е възможно да е провокирано от недостатъчните количества на някои витаминни елементи (най-често са В2, Е и А).

За да ускорите изчистването на тялото от неприятните налепи по език изключете от режима си месото и млякото за известен период.

Афти в гърлото, на сливицата

афти
Причина за афти често е стоматологичен проблем.

Афти в гърлото са друг неприятен проблем. От него е засегната най-често задната част на гърлото.

Болката напомня за себе си при всяко преглъщане. Пациентите с подобен проблем обикновено имат усещането, че в гърлото им има пясък.

При механични рефлекси, част от които е и преглъщането, болковото усещане става по-ясно изразено.

Причинител на кошмарните афти в гърлото най-често е вирусна инфекция. В случая се изисква започването на незабавно лечение. Симптоматиката често се бърка с тази при ангина.

За провеждането на правилното лечение е важно да се определи дали става въпрос за афти или ангина.

Възможно е афтите да се „загнездят“ и на сливиците. И в този случай усещането е изключително неприятно. Преглъщането, приемът на течности и храна са силно затруднени.

Симптоматиката е сходна с тази при гнойна ангина. Но и в този случай опитният специалист ще направи разлика и ще предпише правилното лечение.

Афти при деца и бебета

Малките деца и бебетата са по-застрашени от появата на афти от възрастните заради все още неизградените хигиенни навици.

Децата изучават света, поставяйки всеки предмет в устата си. А това неминуемо води до сблъскването на неукрепналата им все още имунна система с микроби.

Афтите в детска възраст са известни като афти Беднар. Това е медицинското наименование на лезиите в устната кухина, които се дължат на лоша хигиена.

При бебета афти се появяват най-често след продължителен престой на мляко в устата. Затова е важно след всяко хранене мъничето да отпие няколко глътчици вода.

Но това не винаги е възможно, особено при най-малките, които обикновено заспиват по време на хранене.

Избиването на първите зъбки, което е свързано с повишено слюноотделяне, както и постоянно смучене на пръста, предразполага към този неприятен проблем при деца.

При по-големите деца причина за афти най-често стават вирусни инфекции и стомашни проблеми.

И в двата случая консултацията с педиатър е задължителна. Той ще назначи правилното лечение, съобразявайки се с възрастта на детето. Не винаги препаратите за възрастни са подходящи за деца.

Поддържането на добра орална хигиена е най-доброто средство за превенция на децата.

Афти и температура

Афти и висока температура е комбинация, която често се среща при децата. При наличието на двата симптома става въпрос за остропротичащо в тялото възпаление.

Температурата може да достигне дори 39,5 градуса. Подобно състояние е не само много неприятно за децата, но и изключително стряскащо за родителите.

Афтите, чиято поява протича на фона на повишаваща се телесна температура, са изключително болезнени. Детето е раздразнително. Отказва да се храни и да приема течности заради силната болка при преглъщане.

Консултацията с педиатър в случая е наложителна и не бива да се отлага. Обикновено се предписват температурно понижаващи средства в комбинация със средства за локално приложение при афти.

Ако става въпрос за вирус, лечението е антибиотично. Но не изключва средствата за локално приложение при афти.

Афтозен стоматит

Афтозен стоматит е една от възможните причини за повишена температура в комбинация с появата на болезни лезии в устната кухина.

И в основата на това оплакване е вирусна инфекция, с която неукрепналата детска имунна система не може да се справи. В резултат от това вирусът поразява устната кухина.

От афтозен стоматит са по-застрашени децата, тъй като тяхната слюнка съдържа значително по-малко антисептични агенти. И на практика тя не защитава устната им кухина от навлизането на вируси.

При афтозен стоматит е възможно температурата да се покачи до 39,5 градуса. В случая лезиите от устната кухина е възможно да „избият“ в носа и във външната част на устата.

Най-чести причинители на афтозен стоматит са стомашно-чревни заболявания, алергии, инфекции на устната кухина.

За да се установи точната причина и да се назначи правилното лечение се налага консултация със зъболекар, алерголог и гастроентеролог.

Причини за възникването на афти в устата и подобни проблеми

афти
Заболявания също са причината за появата на афти.

Причини за възникването на мъчителните лезии в устната кухина се търсят не само в механични дразнения, но и в някои заболявания.

Най-честите причинители, отнасящи към групата на механичните дразнители са случайно ухапване на езика или вътрешната част на бузите, силен натиск с четката при миене на зъбите.

Непрофесионалната стоматологична помощ също е един от тези фактори. В това число са най-вече неправилно поставените пломби и протези.

Постоянното дразнене на езика или друга част от устната кухина от ръба на кариозен зъб е друга причина за възникване на проблема.

Декубитални рани в устната кухина също предразполагат към появата на афти.

Сред заболяванията, отговорни за това оплакване, са възпаления на стомашно-чревния тракт, диабет, сифилис. Някои алергии също провокират оралните лезии.

Причина за тяхното проявление може да се търси и в хематологични заболявания.

Афти и гъбички

Гъбична инфекция е чест провокатор на афти. В този случай налепите са с бяла повърхност. Болезненото усещане също е част от симптоматиката.

Възможно е гъбичната инфекция да засегне сливиците и това да рефлектира върху лимфните възли в съседство, който стават подути и болезнени.

Бактериите и гъбичките в устната кухина допълнително усложняват положението с афтите. В случая лечението е насочено към справяне с гъбичната инфекция.

Често дори и специалистите бъркат гъбичната инфекция с афти. Но при задълбочен преглед се установява с точност какъв точно е проблемът.

Афти и бременност

Бременността е период, в който шансовете за поява на афти са повишени. Това се дължи на изменения в хормоналния фон. Както и на недостатъчен прием на витамини.

През този период нуждата от витаминни елементи е по-висока. И ако бъдещата майка не си ги набавя в достатъчни количества, появата на афти е само един от неизбежните проблеми.

Лечението на неприятните орални лезии по време на бременност изисква деликатен подход. Не всички лекарства са подходящи за прием по време на този период.

Но за сметка на това бременната може без притеснения за изпробва лековете за алтернативно лечение.

Афти и рани в устата

Рани в устата, независимо от тяхната локация и причина за възникване, са възможен причинител на афти. Разраненият участък се възпалява и това предразполага към появата на лезии. В случая те са с неправилна форма.

Болезнените афти също може да се трансформират в рани. Това се случва след спукването на мехурчето, изпълнено с течност. Неглижирането на проблема също води до разраняване.

Не оставайте с впечатлението, че всяка рана в устата става афта. За тази трансформация решаващ е факторът възпаление.

Афти и херпеси

Стрес, лоши хранителни и хигиенни навици, инфекция са причините, които провокират появата на херпеси и афти. Двете оплаквания често са взаимосвързани. Но връзката между тях все още не е установена с точност.

Въпреки, че основен причинител на неприятния херпес е специфичен вирус, пациентите склонни към появата му са предразположени и към появата на афти.

За разлика от афтите херпесите са приносител на заразата.

Афти и възпалени венци

Възпалените венци са друг фактор, предразполагащ към появата на афти. Като цяло наличието на всякакво възпаление в устната кухина може да отключи проблема.

В този случай афтите рецидивират постоянно. Решението е отстраняването на възпалителния процес, който засяга венците.

При наличието на двата проблема се появява и кървене не само по време на миене на зъбите, но и при оказване на минимален натиск върху възпаленото място (при поставяне на езика върху него, например).

И подути лимфни възли

Комбинацията от подути лимфни възли и афти се свърза с инфекция, която протича остро и засяга сливиците. В случая правилното лечение е насочено към овладяването на възпалителния процес.

Често се поставят грешни диагнози като възпаление на гърлото. И достъпните средства за възпалено гърло в случая не вършат работа.

Подуването на лимфните възли е изключително болезнен процес, който смущава ежедневните дейности.

Лимфните възли и цялата лимфна система отразяват общото ни здравословно състояние.

Често подутите лимфни възли сигнализират за вътрешно заболяване, което не е свързано по никакъв начин с тях. Затова при наличието на подобно оплакване е добре да отнесете въпроса към специалист.

Афта с гной или от ангина

Афти се появяват и в резултат от ангина. Понякога те предшестват или следват появата на сливичното възпаление.

Афтите, когато са провокирани от инфекция, са пълни с гной. Секрецията има зелен или жълт цвят. Болният усеща облекчение след спукването на мехурчетата.

Гнойта в случая е провокатор на лошия дъх в устата. При гнойни афти често се наблюдава повишено слюноотделяне.

Вирус с афти в устата

Връзката между вирус и афти в устата е безспорна. Често вирусната инфекция, която се свързва и с отслабване на имунната дейност, става причина за появата на афти в устата.

Механизмът на поява на лезии в устната кухина в резултат от вирус, не е уточнен напълно. Счита се вирусът се прикрепва в устната кухина и чрез лезиите известява за себе си.

Когато става въпрос за вирусно обусловена инфекция афтите протичат и с други по-сериозни оплаквания – температура, повишена болезненост в сливиците, гнойна секреция от лезиите.

Още причини

Причина за честата поява на афти може да търсим и в проблеми със захапката. Това се дължи на постоянния натиск върху определена област в устната кухина, което води до появата на лезии.

Излагането на радиация, както и провеждането на онкологично лечение е друга възможна причина.

Тютюнопушенето също се разглежда като провокатор на мъчителните лезии в устната кухина.

Прием на антибиотични медикаменти също провокира появата на афти.

И не на последно място е оралната хигиена. Неспазването й е причината за куп проблеми не само с устната кухина.

Отслабналата имунна система също се разглежда като една от възможните причини за появата на афти.

Още информация за мъчителните афти може да получите, търсейки в Гугъл по  наименованието на проблема на съответния чужд език.

На английски и латински език наименованието на на афти е Aphtha, Aphthae. На немски език се използва думата Aphthe. На руски език наименованието е Афты. На гръцки език е Αφθώδης στοματίτιδα. На испански език това оплакване се назовава с думата Afta.

Надяваме се, че с този материал за мъчителните афти сме успели да Ви предоставим полезна информация. Споделете този текст с приятелите си, за да се запознаят и те с най-ефективните средства за справяне с неприятните лезии в устната кухина.

Не забравяйте и да гласувате за материала ни чрез скалата по-долу. Благодарим Ви!

Вижте мнения и отзиви във Форум БГ-билка по-долу, както и тези свързани текстове по темата:

Безплатен абонамент за БГ-Билка!

Афти: Най-ефективното лечение с народни средства, хомеопатия и лекарства
5 (100%) 11 votes

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Buffer

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This div height required for enabling the sticky sidebar
error: Копирането на текстове от сайта е абсолютно забранено!