Сироп за кашлица: В избор на добрия (Плюсове и минуси на предлаганите продукти+ Рецепти за домашни сиропи)

Сравняваме продукти и търсим най-добрия сироп за кашлица. ☸ При суха и влажна кашлица, ☸ за отхрачване, ☸ при спастична кашлица и дразнещо гърло. ☸ Плюсове и минуси

Още в текста: ☸ Домашни и купешки сиропи и лекове. ☸ При деца. ☸ Бабини рецепти. ☸ Цени на сиропи. ☸ Калциев глюконат. ☸ Хустагил. ☸ Димекс. ☸ Мукосолван. ☸ Ен-ти-тус, ☸ Синекод. ☸ Флудитек. ☸ Проспан. ☸ Мукоплант и др.

Изборът  на правилния сироп за кашлица често затруднява дори специалиста. Не са единични случаите, когато кашлицата не отминава напълно дори и след стриктно спазване предписанията на специалиста.
Остатъчната кашлица след заболяване е неприятен проблем, който за съжаление често се оказва по-упорит, отколкото предполагаме. За това е много важно да се започне лечението не само навреме, но и да се приема правилния препарат.
Ще дадем някои препоръки при избор на сироп за кашлица като ще се спрем на най-популярните. Но в никакъв случай не разчитайте единствено на тази информация. Сиропът, който е помогнал на Ваша позната, може да не се окаже най-добрият вариант за Вас.

Правилният избор на сироп за кашлица започва с определяне на нейния тип.

Комбиниран сироп за дразнеща и спастична кашлица

Когато кашлицата е дразнеща и спастична търсим сироп, инхибиращ кашличния рефлекс чрез директно повлияване върху мозъка.

В случая са подходящи комбинираните препарати.
Тяхната цел е не само да улеснят отхрачването, но да и въздействат смекчаващо на кашличния рефлекс. Тези препарати не само втечняват секрецията, но и съдействат за потискане на кашлицата.

Те съдействат за преодоляване на бронхиалните спазми и преди всичко имат силно подчертано антимикробно действие.

Димекс

Сироп за кашлица

При избор на сироп за кашлица е важно първо да се определи вида й.

Димекс е сред популярните препарати с комбинирано действие, които се предписват при спастична и дразнеща кашлица. Ако диагнозата Ви е свързана с остро възпалително белодробно заболяване, димекс е един от възможните сиропи за кашлица.

При алергия, астматични пристъпи с ярко подчертана клинична картина, увеличени размери на простатата и язви, димекс не е добър вариант. Той не се препоръчва и здравословни проблеми, свързани със смущения в бъбречната и чернодробната дейност.

Активен компонент в това медицинско изделие е амониевият хлорид, който повлиява положително върху бронхиалните спазми.

Сироп за кашлица димекс

Сироп за кашлица димекс се препоръчва при суха и спастична кашлица.

При лечение със сироп за кашлица димекс е задължително стриктно придържане към предписаните дози.

По 2,5 мл (3 или 4 пъти на ден) трябва да приемат пациентите над 6 години. За пациентите между 9 и 14 години дозата е 5 мл, отново в същия брой приеми.

Между пет и десет мл е препоръчваната доза за децата над тази възраст. Това предписание се отнася и за възрастните.

Цената на опаковка димекс е около 4 лв (125 мл).

Експекторанс №5

Експекторанс 5 е друг предпочитан от специалистите комбиниран лекарствен продукт, облекчаващ кашлица и остри бронхиални заболявания, протичащи с отделянето на гъст секрет. Предписва се дори при бронхит и астма.

Експекторанс №5 съдържа натриев бензоат, чието действие подсилват и следните билкови екстракти – лечебна ружа, анасон и мащерка.

Този лекарствен продукт е предназначен за пациенти, чиято възраст е над 12 години.

Пациентите със заболявания на бъбреците и черния дроб, както и тези с нарушен алкално-киселинен баланс не бива да се лекуват с експекторанс №5.

Стандартно сиропът се приема в дозировка от две лъжици. Количеството се поглъща трикратно. Повече от седмица (най-много до десет дни) лечението с този препарат не бива да продължава.

Точно 2,80 лв струва опаковка от 90 мл.

Калциев глюконат лактат

Калциев глюконат е друг вариант, предписван при дразнеща и спастична кашлица. Най-вече когато етиологията й е ларингитоподобна.

Калциев глюконат лактат

Калциев глюконат лактат е подходящ за деца над 7 месеца.

Калциевият глюконат всъщност представлява разтворим калциев йон. Той има активна роля в процесите на кръвосъсирването. Съдейства за стабилизацията на клетъчните мембрани.

В комбинация с витамин Ц съдейства за повишаване на имунната защита. Сиропът калциев глюконат лактат често се предписва като допълнение към назначеното вече лечение при кашлица.

Или след приключването на стандартната лекарствена терапия в случай, че симптомите продължават да се проявяват.

Подходящ е за кърмачета от възраст 7+. За децата до годинка дозата е между пет и десет мл дневно (равнява се на една или две малки лъжички).

Между 10 и 20 мл на ден трябва да се дава на децата на възраст до три годинки.

Над тази възраст препоръката е за дневна доза от 50 мл.

Спазвайте стриктно предписанията за прием и избягвайте предпозирането, защото то може да доведе до диария, коремни болки и усложнения в бъбречната функция.

Цената на 150 мл сироп калциев глюконат лактат е 3,90 лв.

Сиракол

Сироп за кашлица сиракол

Сироп за кашлица сиракол притежава едновременно отхрачващ и подсушаващ ефект.

Сиракол е препарат с противокашлично действие, спадащ към комбинираните сиропи. Съдържа сулфогаякол . От една страна този активен компонент втечнява секрецията и насърчава нейното по-лесно извеждане.

Но от друга страна той може да окаже и обратен ефект. Ако сиракол се приема в по-големи количества от обичайното води до подсушаване на бронхите и преустановяване производството на секрети в резултат от възпалителния процес.

Сиракол е препарат, предназначен за краткотрайна употреба при остри възпалителни състояния на бронхите.

По време на лечението с този медикамент не се налага ограничителен режим по отношение на приеманите храни и напитки.

Неподходящ е за лечение на деца под 6 години. По-големите деца може да приемат сиракол в количество от пет мл по два или три пъти на ден.

За възрастни и деца на 12 години дозата е 15 мл.

Задължително е наличието на лекарско предписание за прием на този препарат повече от 4 дни.

Това медицинско изделие е достъпно във всяка аптека на препоръчителна цена от 7 лв за 200 мл.

Бронхолитин и бронхолитин нео

Бронхолитин и бронхолитин нео са други два лекарствени препарата, спадащи към групата комбинираните сиропи за кашлица.

Специфично и за двата медикамента е, че едновременно разширяват бронхите и съдействат за активизиране на механизмите, стопиращи кашличните рефлекси.

И в двата препарата участва съставката Псевдоефедрин, която повлиява върху свиване на кръвоносните съдове.  Освен нея друго активно действащо вещество е глауцин хидробромид.

Лекарството намира приложение и в лечението на коклюш и астма.

Децата под 4 години, както и възрастните оплакващи се от високо кръвно, не бива да бъдат лекувани с това лекарство.

В случай, че специалистът не е предписал друго, може да се придържате към стандартната схема за прием на Бронхолитин:

 • по супена лъжица трикратно или четирикратно – за деца на десет години, както и за възрастни
 • по чаена лъжичка три пъти – за деца между 4 и 10 г

Цената на Бронхолитин нео (за опаковка от 110 мл) е около 4 лв. Същото количество Бронхолитин се предлага на цена от 3, 66 лв за 125 мл.

Вторият препарат е с по-слаба концентрация на активните компоненти. Поради тази причина с него могат да бъдат лекувани деца над три годинки.

Пациентите над тази възраст (до 10 години) може да приемат три пъти по 5 мл.

За по-големите дозата е 10 мл и тя се приема по 3 или 4 пъти на ден.

Отхрачващ сироп за кашлица

Когато секреторният експекторат е затруднен, имаме нужда от отхрачващ сироп за кашлица.

Ако кашлицата буквално раздира гърлото Ви, а секретът е липсват или оскъден, препаратите в тази група идват на помощ за Вас.

Агенти стимулират производството на слуз в дихателните пътища и подобряват процесите, свързани с отделяне на храчки.

Бронхостоп за дразнещо гърло и за отхрачване

Бронхостоп е популярен сироп за кашлица, подходящ в случаите, когато тя е предизвикана от настинка.

Този препарат е на растителна основа и се препоръчва с цел успокояване на дразнещото гърло и за отхрачване. Сред компонентите са познатите ни растителни екстракти от лечебна ружа и мащерка.

Сироп за кашлица бронхостоп

Сироп за кашлица бронхостоп успокоява гърлото и насърчава отхрачването.

Недостатък на ефективния бронхостоп е невъзможността с него да се лекуват деца под 4 години. Това ограничение се налага поради липсата на достатъчно данни за влиянието на препарата върху пациентите от тази възрастова група.

Към рисковата група за прием на бронхостоп спадат още и епилептиците, хората със зависимост към спиртните напитки, бременни и майки, които кърмят.

Препоръчително е този сироп да се приема без предварително разреждане, въпреки че се допуска такова в топъл чай или вода.

Дозировката, към която трябва да се придържат пациентите, изглежда по следния начин:

 • възраст 4-12 години – доза 5 мл (пие се на всеки три часа, максимално 6 приема на ден или общо количество от 30 мл)
 • над горепосочената възраст, включително и за възрастн – по 10 мл (количеството се приема в същите времеви интервали, както и при останалите пациенти)

Приемите на този препарат не трябва да са с продължителност, надхвърляща пет дни. След отваряне шишенцето може да бъде съхранявано в картонената си опаковка до 4 седмица.

Опаковка бронхостоп от 150 мл струва 10 лв.

Мукосолван за отхрачване

мукосолван сироп за кашлица

Предимство на прочутия сироп за кашлица мукосолван е, че се предлага и във вариант за деца.

Популярен сироп за кашлица за отхрачване е мукосолван. Това действие на препарата е обусловено от съставките амброксол и бензоена киселина.

Aко кашличният рефлекс при Вас е остро изразен или става въпрос за хронично състояние, този препарат вероятно би бил от полза. Най-вече ако е налице нарушена транспортация на бронхиалния секрет.

Високото съдържание на глицерол в препарата не изключва вероятността от стомашно дразнене, свързано с приема на мукосолван.

Този противокашличен препарат е възможно да бъде приеман заедно с храна или течност.

Количеството, което могат да приемат възрастните пациенти и тези над 12 години, е 10 мл (от сиропа във вариант за възрастни 30 мг). За един ден пациентът трябва да осъществи общо два приема.

Препаратът се предлага и по-слабо концентиран вариант от 15 мг, предназначен за деца.

За тях дозите и приемите са съответно, както следва:

 • най-малките (под 2 годинки) приемат в два приема по 2,5 мл
 • по-големите от 2 до 6 години се лекуват със същото количество, но приемано 3 пъти
 • за децата между 6 и 12 години предписанието за прием е за дози от 5 мл, приемани по два или три пъти на ден

За лечение с медикамента, продължаващо повече от пет дни, е необходимо лекарско одобрение. Повече от 14 дни не бива да се прилага терапията с мукосолван.

Макар и рядко като оплакване, свързано с приема на това лекарство, може да се появят кожни обриви. По-чести са оплакванията от гадене, други стомашни неразположения и продължителна загуба на вкусовите възприятия.

Цената на 100 мл мукосолван (съответно 30 и 15 мг) е 8,50 лв.

Флавамед за втечняване на секрета и отхрачване

Флавамед е продукт с подобно действие, който също се предлага в разновидност за деца и възрастни. Подходящ е при хронично обусловени или остри заболявания, протичащи с отделянето на гъста бронхиална секреция.

Този лекарствен препарат насърчава отхрачването и се грижи за втечняване на секрета.

И тук активният компонент е амброксолов хидрохлорид, което прави флавамед и мукосолван два взаимнозаменяеми препарата.

Разликата между двете лекарства е, че първото ( в случая флавамед) не се препоръчва за употреба от лица под две години. Ако все пак се наложи употреба в този случай, тя може да бъде осъществена единствено под лекарско наблюдение.

Сироп за кашлица Флавамед

Сироп за кашлица Флавамед се предлага и във вариант за деца, който е по-слабо концентриран.

Прием на флавамед с препарати, оказващи потискащ ефект върху кашличния рефлекс, трябва внимателно да се прецени. В подобен случай е възможно натрупване на големи количества секрет в белите дробове.

Повече от 4-5 дни е нежелателно да продължава лечението с флавамед. Съответните предписания за приема на флавамед за възрастни за отделните възрастови групи изглеждат по следния начин:

 • пациенти между 2 и 5 години – 3х2,5 мл
 • пациенти м/у 6 и 12 години, както и над тази възраст – по 5 мл два или три приема за деня

Цената на опаковка от този продукт (100 мл) е 6,30 лв. Предлага се и във вариант форте, който струва малко над 8 лв.

Във вариант за деца (15 мг) същото количество струва 8 лв. Количеството за еднократен прием, както и броят на приемите за деня, съвпада с тези във варианта за възрастни. Разликата е единствено в концентрацията на двата препарата.

Сироп за потискане на кашлица

Сироп за потискане на кашлицата трябва да се приема с изключителна предпазливост. Подобен препарат е по-вероятно да навреди, отколкото да помогне, тъй като често прибягваме до него без основание за това.

Сиропи, потискащи кашлица, се предписват от специалист. За съжаление много хора предприемат самолечение с тях, без да имат основания за това. Приемът на подобен продукт се осъществява само в определени случаи.

Медикаменти, оказващи потискащо действие върху кашличния рефлекс, се препоръчват, само когато кашлицата буквално не оставя пациента да си поеме глътка въздух. Пристъпите връхлетяват един след друг.

Но в случая дали лечението с пободен продукт е подходящо може да прецени единствено специалистът. Ако в бронхите има секрет, то той трябва да бъде изведен навън, а не да се потиска.

Синекод

сироп за кашлица синекод

Внимавайте с приема на сироп за кашлица синекод!

Синекод е най-популярният сироп за кашлица, предписван за нейното потискане. Бутамиратов цитрат е съставката, която се дължи потискащия ефект на препарата.

Съчетаването на синекод на други лекарства против кашлица не се препоръчва. Подобна комбинация е твърде вероятно до доведе до задържане на бронхиален секрет. А това до множество усложнения.

В случай, че специалистът препоръчва терапия със синекод, редно е да споделите с него за приема на други лекарства, както и за прием на хранителни добавки.

Оплаквания като диария, повишена сънливост и кожни обриви не са изключени в резултат от прием на синекод.

Препоръчителните количества за неговия прием са следните за отделните възрастови групи:

 • по пет мл три пъти на ден за пациентите 3-6 години
 • по десет мл отново три пъти дневно за 6-12-годишните пациенти
 • по 15 мл 4 пъти в деня за възрастни

Синекод в бутилка от 200 мл ще откриете във всяка аптека на цена от 10 лв.

Бронхетамин

Бронхетамин е друг лекарствен продукт със същия състав и действие като синекод. Активният компонент бутамират цитрат съдейства за потискане на кашлицата, повлиявайки върху мозъка.

Предписва се най-вече при суха кашлица, която трябва да бъде потисната. Заболяването коклюш присъства в терапевтичните показания на този продукт.

Също като синекод така и този продукт не се предписва на деца под три години.

Не са известни въздействията му върху женския организъм по време на бременност и кърмене. Поради тази причина препоръката е да избягва прием на бронхематин по време на тези два периода. И особено през първото тримесечие на бременността.

Дозирайте мединското изделие, съобразявайки се със следните изисквания за доза и възраст на пациента:

 • по пет мл трикратно (3-6 години)
 • по десет мл трикратно (6-12 г)
 • трикратно по 15 мл (деца над 12 г)
 • четирикратно по 15 мл (възрастни)

Сиропи за кашлица – билкови и хомеопатия

Хомеопатичната медицина също предлага не малко препарати под формата на сироп за кашлица.

Те са щадящ вариант за лечение на респираторни проблеми. Обикновено са с добра поносимост и повлияват благоприятно лечението на пациенти от всички възрастови групи.

Освен хомеопатични се предлагат и множество билкови сироп с максимално изчистен състав, който лекуват по възможно най-щадящия начин.

Стодал

Стодал е сред популярните препарати за лечение на кашлица с различен произход. В състава му влизат няколко хомеопатични компонента – пулсатила, бриониа, криспус, ипекагуана, спонгиа тоста, стикта пулмонариа, дросера и др.

Сироп за кашлица стодал

Сироп за кашлица стодал е подходящ за деца, навършили две години.

Приятният вкус и аромат на карамел правят стодал предпочитан от децата. Поради съдържанието на алкохол в него, препоръчително е да се дава на деца над две годинки.

За тях препоръката е да приемат по 5 мл между три и пет пъти на ден. За възрастните пациенти приемите остават непроменени. Променя се само количеството, приемано в еднократен прием – 10 мл.

В листовката на стодал не са описани нежелани странични ефекти в резултат от приема му. Но въпреки това, такива не са изключени.

Опаковка стодал от 200 мл се предлага във всяка аптека на препоръчителна цена от 9,50 лв.

Ен-ти-тус – става и за суха, и за влажна кашлица

Сироп за кашлица Ен-ти-тус

Сироп за кашлица Ен-ти-тус е подходящ както за суха, така и за влажна кашлица.

Ен-ти-тус е друг предпочита вариант сироп за кашлица. Най-голямото предимство на този изцяло билков продукт е, че е подходящ както за суха, така и за влажна кашлица.

Предписва се на пациенти над годинка. Дозировката за прием при отделните възрастови групи изглежда по следния начин:

 • пациенти между една и шест години – трикратно по 2,5 мл Ен-ти-тус
 • лицата на тази възрастова граница (в това число и възрастните) – трикратно по 10 мл

В състава на този изцяло билков препарат влиза мощна композиция от седем прецизно подбрани билки. Аюрведичният продукт не причинява нежелани ефекти.

Шишенце 100 мл Ен-ти-тус се предлага за 10 лв.

Подробно за състава, приема и приложението на Ен-ти-тус четете в изчерпателния ни материал, посветен на темата – ТУК!

GrinTuss (Гринтус) – за деца, суха и влажна

С подобно действие е и популярният сироп за кашлица GrinTuss (Гринтус). Този, предназначен за деца продукт, повлиява благоприятно както сухата, така и влажната кашлица.

Кашличният рефлекс заглъхва благодарение на „преградата“, която Гринтус създава срещу микробите и причинителите на кашлицата.

Тя има и предпазващ ефект, който се изразява не само в по-бързо възстановяване, но и защита срещу навлизането на евентуални микроби в гърлото.

Фитоекстрактите, които влизат в състава на Гринтус, са хелихизрум, гринделия и живовляк. Всички те в синхрон работят ефективно срещу причинителите на възпалението.

Успокояващият ефект на препарата се постига в благодарение на способността му втечнява секретите в бронхите и да улеснява тяхното изхвърляне.

Приемите на Гринтус е препоръчително да бъдат между два и четири на ден. Пациентите между една и шест години трябва да приемат по лъжичка в доза. А за по-големите деца дозировката е 2 малки лъжички.

Опаковка от билковия сироп от 200 мл струва 13 лв.

БИОКС-ТИМИ за отхрачване и при простуди заболявания

Сироп за кашлица Биокс-Тими

Сироп за кашлица Биокс-Тими съдържа екстракт от мащерка.

За улесняване на отхрачването и подобряване на състоянието при простудни заболявания може да се доверите на сироп БИОКС-ТИМИ. Той съдържа екстракт от ценната мащерка, благодарение на който отхрачването не е никак трудно.

Може да се дава на деца от възраст една годинка. Ето и какви са препоръчваните дози за прием на тази хранителна добавка според възрастта:

 • по чаена лъжичка (равнява се на 2,5 мл) между един и три пъти за пациенти 1-6 години
 • по 5 мл между един и три пъти на ден за деца 6-12 години
 • над 12 години – по две супени лъжици в един прием

Хранителната добавка Биокс-тими не е предназначена за лечение. Тя се приема си като допълнение към назначеното лечение.

Този билков препарат е достъпен в аптечната мрежа на препоръчителна цена от 3,2 лв за 100 мл.

Примал за отхрачване

Ако кашлицата е упорита и отделянето на секрет е затруднено, сироп Примал е едно от ефективните решения. В състава му влизат екстракти от лайка, бяла ружа и иглика, които са изключително ефективни при различни дихателни проблеми.

Въпреки билковия си състав този продукт се препоръчва на пациенти над седемгодишна възраст. За тях количеството, което се предписва с цел лечение, е три пъти по малка лъжичка.

Останалите пациенти над тази възраст трябва да приемат трикратно, но по две лъжици от този сироп.

Билковата формула е приспособена за прием дори от пациенти с диабет.

Опаковка Примал от 150 мл струва 9 лв.

Сироп „Коф“

Сироп "Коф"

Сироп „Коф“ не се препоръчва на пациенти под 12 години.

Сироп „Коф“ е още един продукт на билкова основа, който повлиява благоприятно кашлицата, независимо от нейния произход. Той успокоява дразненето в слизестите мембрани.

Подпомага не само процесите, свързани с отхрачване, но и тези имащи отношение към имунната дейност.

Всичко това се постига благодарение на билковите екстракти от слез, босилек, джинджифил. В допълнение са и компоненти като мед, грозде и пипер.

Недостатък на сироп „Коф“ е, че е неподходящ за лица, ненавършили 12 години. Ограничение за приема му има и по време на бременност. Същото ограничение важи и за кърмещите майки.

Стандартната препоръка за прием на  сироп „Коф“ е по две малки лъжички в общо два приема за деня. Шишенце от 120 мл от този сироп струва около 5 лв.

Доктор Мом

Сироп за кашлица „Доктор Мом“ е едновременно бронходилатор и муколитик.

Този продукт спада към групата на хранителните добавки и се препоръчва както при проблеми с гърлото, така и като допълващо средство при хората, занимаващи се активно със спорт.

Сироп за кашлица "Доктор Мом"

Сироп за кашлица „Доктор Мом“ се предлага на цена от 6 лв за флакон.

Прецизно подбраните билкови екстракти във формулата на сироп „Доктор Мом“от сладник, мента, джинджифил и босилек, улеснява значително отхрачването.

Хранителната добавка действа с еднаква ефективно при всякаква кашлица, независимо от причините за нейното възникване.

Предназначена е за прием от деца над 6 години. Предписанията относно приеманите количества са:

 • трикратно по две лъжички или общо 10 мл – доза за възрастни
 • трикратно, но по чаена лъжичка – пациентите на възраст над 10 години
 • по половин лъжичка, три пъти – пациентите във възрастова граница 6-10 години

Хранителната добавка „Д-р Мом“ е задължително да бъде приемана между храненията. Флакон от нея с вместимост от 100 мл ще откриете в близката аптека. Препоръчителната цена е около 6 лв.

Умкалор при обща простуда с кашлица

Умкалор е друг популярен препарат на билкова основа, препоръчван не само при кашлица, но и при обща простуда, засягаща УНГ областта и бронхите.

Препаратът е произведен на базата екстракт от пеларгонуим и се предлага във вариант на орални капки. Те се приемат след разтваряне в малко количество течност.

За деня е необходимо да бъдат осъществени общо три приема. Различни са само приеманите количества е един прием, които се определят в зависимост от възрастта на пациента:

 • 1-5 години – по десет капчици на прием
 • 6-12 години – по двадесет капки
 • над тази възраст, включително и възрастните – по 30 капки

Повече от три седмици терапията с умкалор не е желателно да продължава.

Пациентите със склонност към кървене не е добре да започват лечение с това изделие. Възможни странични ефекти, макар и рядко проявяващи, са кървене от венците и носа. Не е изключено и кожа да реагира с алергична реакция.

На цена от 22 лв може да закупите флакон умкалор от 20 мл.

Проспан – муколитик и спазмолитик

Проспан е друг популярен продукт за лечение на кашлица. Употребата му се препоръчва в случаи на хронично или остро възпаление. В състава на този препарат активен действащ компонент е екстрактът от листа на бръшлян.

Сироп за кашлица действа едновременно като муколитик и спазмолитик. Ускорява изхвърлянето на секретите и едновременно с това успокоява спазмите в бронхите, които създават сериозен дискомфорт за пациента.

Сироп за кашлица проспан

Сироп за кашлица проспан е едновременно муколитик и спазмолитик.

Липсата на достатъчно изследвания относно влиянието на проспан върху пациенти под десет години, изисква лекарско наблюдение при приема на препарата от пациенти под тази възраст (най-вече за тези под годинка).

Стандартните предписания за единична доза и брой приеми на деня според възрастта на пациента изглеждат по следния начин:

 • за пациенти до една годинка – двукратно по 2,5 мл
 • за деца 1-5 годишни – трикратно в същото количество, което приемат и по-малките
 • 6-9-годишните – по 5 мл във всеки от общо трите према за деня
 • за по-големите – по три пъти между 5 и 7,5 мл

Препоръчителната цена за флакон проспан от 100 мл е 10 лв.

Мукоплант

Сироп за кашлица Мукоплант

Сироп за кашлица Мукоплант насърчава отделянето на секрети.

Когато острото възпаление на дихателните пътища е придружено с мъчителна кашлица без отделянето на секрет, мукоплант е един от подходящите варианти.

Този билков сироп съдържа екстракт от изключително мощната лечебна билка теснолист живовлек.

За деца под две години, както и за свръхчувствителните към билката, употребата на този продукт е забранена.

Пациентите, които се лекуват със сиропа на Д-р Тайс е необходимо на всеки два-три часа да приемат дозата, съответстваща на тяхната възраст, а именно:

 • 2-6 годишните деца – половин лъжичка
 • децата в училищна възраст – чаена лъжичка
 • възрастните по супена лъжица

Флакон от 100 мл Мукоплант в аптечната мрежа се предлага на препоръчителна цена от 7,50 лв.

Още за лечението с Мукоплант може да научите от статията ни, посветена на него – ТУК!

Хустагил

При затруднена секреция сироп Хустагил е един от билковите варианти. В изчистената формула е заложен стандартизиран екстракт от мащерка и тимол.

Билката съдейства не само за извеждане на натрупания секрет, но и за успокояване на мъчителните спазми.

Сиропът е напълно освободен от съдържание на консерванти. Негов съществен плюс е възможността да се приема дори от диабетици.

Сироп за кашлица Хустагил

Сироп за кашлица Хустагил съдържа стандартизиран екстракт от мащерка.

На всеки три часа на децата над годинка (до шест годишна възраст) се дават по 2,5 мл хустагил.

За по-големите (деца в училищна възраст) дозата става дойна. А за възрастни – 10 мл. Това количество се приема от последната възрастова група по пет пъти на ден.

Хустагил във флакон от 150 мл на цена от 6 лв е достъпен във всяка аптека.

Фолипил

Фолипил е още една от билковите алтернативи за лечение на кашлица, особено когато тя е суха и отделянето на секреция е силно затруднено. Този препарат съдържа познатата ни вече и изпитана комбинация от мащерка+живовляк.

Двете билки гонят бързо секрета и успокояват бронхите. При обща симптоматика на простуда и бронхити, както и при стомашни неразположения, фолипил е доброто решение.

Сироп за кашлица Фолипил

Сироп за кашлица Фолипил съдържа екстракти от мащерка и живовляк – ефективната комбинация при бронхиални възпаления.

От него може да приемате по чаена лъжичка на ден между три и пет пъти. За лечение на деца с препарата предварително направете консултация със съответния специалист.

Фолипил в опаковка от 100 мл ще откриете в близката аптека на препоръчителна цена от 6,90 лв.

Сироп за суха кашлица – муколитик

Когато кашлицата е суха и без отделянето на секрет, правилният продукт трябва да бъде с муколитичо действие. В случая търсим препарат, който насърчава процесите, свързани отбъбването на секрета и негово изхвърляне.

Още за справяне с мъчителната суха кашлица в подробния материал, посветен на успешното й лечение – ТУК!

Флудитек 

С муколитично действие е лекарственият препарат флудитек. С приятен аромат на карамел този продукт се предлага във вариант за деца и възрастни.

Когато отхрачващият процес при Вас е нарушен, вероятно специалистът ще Ви предпише това лекарство, в което активен компонент е карбоцистеинът.

Вариантът Флудитек са възрастни е с по-висока концентрация (50 мл). Той се приема в количество от 15 мл по три пъти на ден. Максималната продължителност на лечението с този препарат е пет дни.

В листовката на препарата е указано, че употребата му трябва да се избягва в период на бременност и кърмене.

Флакон от 125 мл струва около 8 лв. Същата е цената и на Флудитек във вариант за деца. При тях лечението с него може да продължи между осем и десет дни. Стандартно предписваните количества са следните:

 • два пъти по пет мл за пациенти във възраст 2-5 години
 • възраст над 5 години – трикратно по 5 мл

Еуреспал

Ереспал е един от препаратите, предписвани при суха кашлица. Използва се лечение на дразнене в гърлото и проблеми с горните дихателни пътища.

Препаратът е важен за лечението на бронхити, ларингити и пневмонии.

Активният компонент, който осигурява лечебно действие на този муколитик, е Фенспирид хидрохлорид.

Недостатък на лекарството е присъствието на парабени в състава му, които е възможно до доведат до кожни алергични реакции.

По време на провежданото лечение с Еуреспал е задължително да се избягва консумацията на алкохолни напитки, както и на медикаменти за успокояване на нервите и предизвикване на сън.

Между три и шест супени лъжици е количеството от препарата, което трябва да приемат възрастните и пациентите в юношеска възраст.

За деца дозировката се определя спрямо теглото. Ако детето тежи под 10 килограма, за един ден то трябва да приеме между две и четири лъжички, разпределени в няколко приема.

За деца, чието тегло е над горепосочената стойност, количеството за дневен прием е между две и четири лъжици.

Еуреспал е препарат, непрепоръчителен за лечение на деца под две годинки. Ограничението е в сила и за бременните. Както и за жените в лактационен период.

Хюмекс драй

сироп за кашлица

Важно е да изберем правилния сироп за кашлица, за да се избегнат усложнения.

Сироп за кашлица Хюмекс драй е препарат с подсушаващо действие, който се предлага във вариант за възрастни и деца.

Втората разновидност на сиропа се предписва единствено на пациенти, чието телесно тегло надхвърля 20 кг (деца над 6 години).

Коментираните препарати са неподходящи за третиране на кашлица в случай на астма. При прием на антидепресанти употребата на Хюмекс драй също трябва да се избягва.

Активният компонент в случая е декстрометорфан – съдържа се в много други лекарствени средства. Не съчетавайте Хюмекс драй с други препарати със същия активен компонент.

Деца с тегло до 40 килограма могат да приемат за един ден най-много 20 мл. Стандартните приеми за тях са по лъжичка от пет мл през 4 часа.

Пациенти до 50 кг не бива да приемат повече от 8 лъжички на ден. За тях препоръката е следната – две лъжички в един прием, който се повтаря при нужда след 4 часа.

От варианта за възрастни се приема по лъжица. На ден е допустимо да се погълнат най-много 6 лъжици.

Цената на детския вариант Хюмекс драй е 6 лв (за 125 лв), а на този за възрастни 8 лв ( за 200 мл).

Сироп за алергична кашлица

Мъчителната кашлица не винаги е причинена от настинка. В случай, че сред виновниците за нея има алерген, се предписва сироп, потискащ неговото действие.

Алергичната кашлица е неприятно състояние. Пристъпите й са в състояние да сътворят истински хаос в живота на потърпевшия от нея.

Ериус  (Aerius)

Ериус спада към групата на антихистаминовите препарати. Предимството му пред други подобни препарати е, че за разлика от тях, не причинява сънливост.

Предписва се при наличието на алергични прояви като течащ или запушен нос, често кихане, сърбеж на очите, сърбежи и зачервявания по кожата. Но все по-често се оказва, че лекарите го предписват и при кашлица с неизяснен произход.

В случая съмнението е за наличието на алергия и лечението е ериус се основава по-скоро на принципа проба-грешка.

В зависимост от конкретното състояние се предписват различни схеми. Стандартният начин за прием на този препарат е:

 • по 2,5 мл еднократно за деца между 1 и 6 години
 • на ден по 5 мл ( в един прием) за пациенти между 6 и 11 години
 • всички над последната посочена възраст – еднократно по 10 мл

Цената на флакон от 120 мл е 7,60 лв.

Вентолин сироп

Вентолин сироп е друг често предписван от специалистите сироп. В някой от случаите се предписва и при съмнение за алергична компонента в мъчителната кашлица, кояо обикновено не се повлиява от куп други препарати, приемани преди това от пациента.

Активният компонет във Вентолин е сапбутамол. Той е с бронходилиращ ефект, който се изразява в отпускане на бронхите чрез съдействие за тяхното разширяване.

Оплаквания като хрипове, затруднено дишане и дразнеща кашлица бързо отшумяват след прием на препарата. Действието на неговия активен компонент е с продължителност между 4 и 6 часа.

Препаратът е част от терапията при астма.

Стандартните предписания за неговия прием са следните:

 • между 2,5 и 5 мл приемат 3-4 пъти на ден пациентите във възрастовата група 2-6 години
 • по пет мл 3 или 4 пъти децата 6-12 години
 • всички над 12 години по 5-10 мл по 3 или 4 пъти за деня

Главоболие, мускулни спазми и болки в гърдите са сред възможните странични ефекти от лечение с Вентолин сироп.

Флакон от 150 мл от този препарат струва около 5-6 лв.

Домашни сиропи от билки

За почитателите на билколечението ще предложим няколко варианта за домашни сиропи за кашлица. Те са не по-малко ефекти от предлаганите купешки такива. Към тях може да прибегнете и при наличието на първи симптоми на заболяването.

Живовляк

От притежаващия множество полезни свойства живовляк може да приготвите домашен сироп, който по нищо не отстъпва на шумно рекламираните купешки варианти. А и със сигурност ще Ви излезе по-евтино. И освен това в него няма да има никакви консерванти.

Съставките, от които се нуждаете, са билката живовляк ( 50 грама от нея в сухо състояние), половин литър вода и захар.

Предварително загрейте до кипване водата. След това към нея прибавете билката. Поставете капак на съда и киснете двете съставки 4 часа.

сироп за кашлица от живовляк

У дома може да си приготвите сироп за кашлица от живовляк, който по нищо не отстъпва на купешките варианти.

След това претеглете точното количество на получената отвара. Умножете го по 1,6. Полученото произведение всъщност е количеството захар, което е необходимо да прибавите към сиропа.

След като пресметнете точния грамаж на подслаждащия агент. Време е да го прибавите към течността. Върнете съда с нея на котлона и я оставете там, докато захарта се разтопи напълно. Сиропът за кашлица е готов!

От него приемайте по чаена лъжичка. Достатъчно е да поглъщате това количество по 3 или 4 пъти на ден.

Джинджифил

С джинджифил  (нарязан корен 1/4 чаша) също може да приготвите ефективен домашен сироп за борба с упоритата кашлица. Но за да е още по ефективен магическият корен, към него ще прибавим и други съставки:

 • по четвърт чаша цветове от лайка и корен ружа
 • два лимона (използва се единствено сока от тях)
 • мед – една чаша
 • канела – една супена лъжица

Билковите компоненти (джинджифил, ружа и лайка) залейте с 950 мл. Сложете получената течност на котлона. Оставете я да ври там, докато обемът й се редуцира точно наполовина.

Следва прецеждане и прибавяне към топлата течност на останалите съставки в следната последователност – първо цитрусовия сок, след това пчелния продукт и накрая уханната канела.

сироп от джинджифил при кашлица

Домашен сироп от джинджифил помага да надвиете по-бързо кашлицата.

От този сироп и деца, и възрастни трябва да пият по три пъти на ден. Разликата е единствено в дозата. За по-малките пациенти тя е една лъжичка, а за възрастните – лъжица.

Мащерка

Мащерката също участва в куп ефективни домашни лекове против кашлица.

Предлагаме Ви един вариант за приготвянето на домашен сироп за кашлица,  в който уханната мащерка е съчетана още с куп полезни билки.

Но него трябва да приготвите през летния сезон, когато може да си набавите всичките му съставки в свежо състояние.

Тъй като използваните в този лек билки цъфтят по различно време, ще ги изброим в реда, в който трябва да ги наберете:

 • първа е билката меча пита, известна още като медуница или Pulmonaria officinalis
 • след това е познатият ни теснолист живовляк
 • след него е билката подбел
 • идва ред и на любимата ни мащерка
 • след това на билката обикновен пчелник, чието латинско наименование е  Marrubium vulgare
 • след това наберете ригана
 • и накрая си набавете билката европейска катушка Lycopus europaeus

Използвайте голям буркан за приготвянето на сиропа. В него наредете един пласт от билките, който трябва да бъде с дебелина от 1 см. След това ги притиснете добре.

Поръсете с плътен слой качествена захар. Притиснете пласта с малка капачка. А върху нея поставете малко камъче, предварително измито.

След това започнете да редите по пласт от билките в гореизброената последователност. След всеки пласт поставяйте по една капчка и притискайте с камък.

Затворете буркана и го оставете да престои цяло лято на място, където температурата няма резки колебания.

Едва в началото на есента сварете сместа на котлона. Времетраенето на цялата процедура е около 40 минути и е задължително да се осъществява на слаб огън.

Едва след приключването на тази процедура изстискайте билките. Ето и какво още е необходимо, за да приготвите два литра от този сироп. Изброените съставки прибавете към получената течност:

 • качествен пчелен мед, за предпочитане горски – 200 мл
 • по 10 мл от следните тинктури: исландски лишей, лечебна ружа, ангелика, лопен, самодивска трева и волски стик
 • 50 мл сироп от смърчови шишарки (за него ще дадем рецептата по-долу)

От приготвения сироп пийте на ден по 5-6 лъжици. Без притеснения може да го давате и на деца, но в по-малки количества.

Смърчови шишарки

Лековит сироп от смърчови шишарки не е никак трудно да си приготвите сами. Освен като компонент в по-горния лек, той може да се приема и като самостоятелен сироп. Притежава мощно изцелително действие при всякакви заболявания на дихателните пътища.

Събирането на шишарки за приготвянето на този лек се осъществява едва след като изпадат семенцата от тях. Не използвайте шишарки от земята, а ги откъснете от дървото.

Използвайте емайлиран съд за приготвяне на сиропа като започнете да редите в него ред шишарки, ред захар. Задължително е да приключите реденето със сладкия компонент.

Затворете съда и го оставете на хладно за около седмица. През това време се задействат ферментационни процеси в резултат, от които шишарките започват да отделят сироп.

След една седмица сложете сместа на котлона. Варете в продължението на 40 минути. През това време не бъркайте течността. Единствено притискайте шишарките с решетъчна лъжица.

След това прецедете лечебната течност. От нея е необходимо да приемате по лъжица преди хранене. Може да я използвате и за приготвянето на лечебна напитка, която да приемате трикратно.

За целта разтворете чаена лъжичка от шишарковия сироп в топъл чай – една чаша. Задължително добавете и мед – една лъжица.

Бяла ружа

 сироп за кашлица с бяла ружа

Пригответе си домашен сироп за кашлица с бяла ружа – рецептата е лесна за изпълнение.

За прочистване на белите дробове помага и сироп от бяла ружа, приготвен в домашни условия. Подходящ е за прием и от деца. Достатъчно е те да са навършили три години. Ето и необходимите продукти за противокашличния илач:

 • по лъжица корен от лековитата бяла ружа и салвия
 • същото количество ленено семе – една лъжица
 • един лимон нарязва се
 • по чаша кленов сироп и вода

Първо нагрейте на котлона течните съставки. Получената течност не трябва да е прекалено гореща, когато към нея ще прибавите останалите съставки от рецептата.

След това оставете течността да ври на котлона в продължение на четвърт час. Следва прецеждането й и преместването в хладилник след изстиване. Илачът се съхранява на хладно. От нея се приема по една лъжица три пъти на ден.

Иглика

От иглика също се приготвя лековит сироп при кашлица. Ето и какво са останалите съставки на сиропа:

 • горска миризлива теменуга, цветове
 • жълта иглика – горска, в никакъв случай домашна
 • подбел
 • медуница
 • глухарче – лист и цвят
 • маточина
 • липа
 • мента
 • мащерка
 • латинка
 • плодове трънка, глог и бъз

Всички тези билки ( в равни количества) се накисват в литър вода (вряла). След няколко часа пристъпете към приготвянето на сиропа.

Към течността прибавете килограм захар и варете до сгъстяване. Прибавете лъжичка лимонтузу малко преди да отстраните течността от котлона.

Прецедете сиропа, пресипете го в шишета и стерилизирайте за пет минутки.

От този лек на ден приемайте по три лъжици.

Лайка

Лековит сироп може да приготвите, използвайки лайка и следните компоненти:

 • вода – две чаши и половина
 • мед – 4 супени лъжици
 • лайка – две пакетчета
 • един голям лимон – реже се на парченца
 • джинджифил, настърган – парценце с дължина около 2-3 см

Всички компоненти се смесват слагат се на котлона и остават там в продължение на десет минути. След изстиване се прецежда и се съхранява в хладилник. На ден се приемат между две и три лъжици от сиропа.

Бръшлян

 сироп от бръшлян кашлица

Домашен сироп от бръшлян се бори с кашлицата.

От бръшлян също е лесно да приготвите домашен сироп за кашлица. Спазвайте стриктно предписанията относно количествата на съставките, тъй като билка проявява токсични качества, когато се използва в по-големи количества.

Пригответе студен извлек от билката като накиснете половин лъжичка от листата й в 250 мл вода. Киснете съставките осем часа. След това прибавете 250 грама захар и варете до сгъстяване.

След приключване на варенето, прецедете, изчакайте да изстине и сложете в хладилника.

Ежедневно приемайте по супена лъжичка от лека по три пъти на ден.

Надяваме се, че сме предоставили ценна и полезна информация за Вас. Споделете този материал за сироп за кашлица и с приятелите си в социалните мрежи. Благодарим Ви предварително!

Сироп за кашлица: В избор на добрия (Плюсове и минуси на предлаганите продукти+ Рецепти за домашни сиропи)
5 (100%) 2 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *