Репей – масло, листа и корен. Топ лекове при косопад, диабет, болки в ставите и още куп болежки

Народни рецепти с репей: 🜹 Листа, корен, семена, цветове. 🜹 Репейно масло. 🜹 Как се ползва за коса: 🜹 При косопад, пърхот и др. 🜹 За лице. 🜹 За пиене: 🜹 Чай, настойка. 🜹 Мехлем и лапи. 🜹

Още в текста: 🜹 Сравнение на продукти с репей, цени и свойства. 🜹 Видове маски за коса и лице. 🜹 Екстракт на таблетки, капсули, ампули. 🜹 С люти чушки. 🜹 С масло от чаено дърво. 🜹 При диабет, хемороиди. 🜹 За болки в ставите. 🜹 При гастрит. 🜹 За камъни в жлъчката 🜹

Как да познаем ценната билка репей?

Ценната билка репей заема почетно място в бабините тефтери. Ще се обърнем отново към народната медицина в търсене на многобройните лекове с репей, които тя предлага за изцеление на цял куп заболявания.
Билката е репей е виждал всеки от нас. Но не всеки знае, че това е именно това ценно растение. Първото нещо, с което това чудно растение, считано за плевел, приковава погледа, са неговите цветове. Невъзможно е да го объркате.
Прелестните му цветове са събрани в кълбовидни кошнички, които всъщност са най-горната част на растението. Цветчетата се състоят от множество реснички и имат невероятен розово-лилав цвят.

Това свежо цветово съчетание допълват зелени реснички, които всъщност са в основата на цветните кошнички.

Плодовете са покрити с власинки. Ако билката се намира в първата година от своя живот, тя не радва окото с очарователно красивите цветчета в този времеви интервал. Появата им се случва във втората година от растежа на невероятния репей.

Друга отличителна черта на коментираната билка са нейните листа, които притежават специфична форма. По-подробно на ботаническата характеристика на репей ще се спрем в следващата точка от материала.

Ботаническа характеристика. Къде и кога се бере?

Известният с латинското наименование Arctium Lappa Mill репей, е член на голямото растително семейство Asteraceae.

Коментираното лековито растение, което много хора считат за плевел, спада към групата на двугодишните растителни видове.

Максималната височина, до която расте, е 1.80 см. У нас рядко може да се срещне в тези размери.

Коренът на билката е изключително добре развит. През първата година от растежа на репей в него се концентрират в максимални количества всички полезни вещества, който е възможно да бъдат извлечени от почвата.

Билката, която незаслужено продължава да бъде считана за плевел, вирее в южните и средните части на Стария континент. Среща се в европейската част на Сибир и Централна Азия.

репей

Билката репей цъфти с лилави цветове.

Вероятно заслуга за това да бъде считана за плевел, има и фактът, че репеят си избира място за растеж, където растат плевели. Ще го срещнете край пътищата, край огради, покрай речния бряг или в овощни градини.

Листата репей започват да се събират през юни. Брането завършва през месец септември. Желателно е този процес да се осъществява в първата лунна фаза.

Корените се вадят през есента – от септември до октомври.

Ако растението расте за втора поредна година, корените му могат да бъдат извадени и през пролетта – от края на април до края на май.

Подобно на репей растение, паламида

паламида

Паламида и репей принадлежат към едно и също семейство.

Растението, с което често бъркат репей, се нарича паламида  или Cirsium arvense (латинско наименование). То е член на същото семейство, към което принадлежи лековитият репей – Сложноцветни.

Паламидата за разлика от полезния си роднина е един от най-упорите плевели. Местата, на които ще я срещнете, освен в градината, са скалистите участъци, пасищата и поляните (най-вече тези, разположени на надморска височина до 1500 метра).

Листата на паламидата са издължени с назъбени крайчета, които завършват с бодлички. На височина стъблото й може да достигне до 1,2 метра. Най-много разклонения има в горната си част.

Този плевел,  също като своя роднина, има добре развита коренова система.

През юни-юли месец радва с очарователните си лилаво-розовеещи цветове. Единствената полза от тях е, че са ценна суровина за медоносните пчели.

Масло от репей

репей

От билката репей с лечебна цел се използват корени, листа и семена.

Репейно масло (масло от репей) спокойно може да бъде определено  като универсален продукт отлично справящ се с широк спектър от проблеми с кожата и косата си.

То се справя най-вече с прогресивен косопад, набавяйки на скалпа всички ценни за него вещества. Грижи за хидратацията не само на косъма, но и на кожата. Спомага за отстраняване на раздразненията в скалпа, причиняващи дискомфорт.

За нужните на козметичната индустрия репейно масло се предлага в разредена форма. Или с добавка на други компоненти на съставките, в зависимост от проблема (коприва, лайка, прасковено масло, морски зърнастец, масло от пшеничен зародиш, рициново масло).

Репейно масло може да си приготвите сами, използвайки корен от билката и чисто растително масло (зехтин, ленено, сусамено, бадемово или друго базово).

Вземете 75 грама пресен корен. Залейте го с 200 мл от избраното растително масло. Настоявайте този извлек един ден.

След това го сварете на слаб огън. Около 15 минути продължава топлинната обработка, след която крайният продукт се филтрира.

Използвайте това масло за подобряване на растежа на косата, както и за третиране на кожни заболявания. Може да го втривате директно в кожата в случай на изгаряния.

Видове маска за коса с масло от репей

репей

Ботаническа характеристика на билката репей – здрав корен, големи листа.

Маслото от репей е незаменим помощник за всяка дама с присъствието си в различни маски за коса. Видовете купешки маски с репейно масло се предлагат под формата на ампули и под формата на серуми.

Двете форми са предназначени за приложение преди измиване и действат върху косата за определен период от време.

Когато се използва последователно масло от репей за коса, дава отличи резултати.  За около шест месеца при условие, че се прилага два пъти седмично, то възстановява обмяната на веществата.

Ускорява потока на капилярна кръв към скалпа на главата. Нормализира липидния баланс на кожата, което води до укрепване на косата и бърз растеж. Спомага за премахване сухотата и сърбеж – две важни крачки за победа над пърхота.

Този уникален продукт на базата на репей е подходящ за всички видове коса. Ограничение, но не и забрана за употребата му има единствено при много мазен скалп. Тогава може да се използва единствено като средство за справяне с косопада.

На ампули с екстракт от коприва против косопад

Един от популярните варианти маска за коса са ампулите, съдържащи екстракт от коприва и масло от репей.

Този продукт предлага пълноценна грижа за скалпа благодарение на богатия комплекс от полезни вещества в него.

Освен коментираното масло и екстракт от коприва в продукта се съдържат още масло от гроздови семки, от бадем, от невен, от роза и от пшенични зародиши.

Производителят „Ауриметрия“ препоръчва ампулите като средство за третиране на упорит пърхот и косопад. Бонус от употребата им е себумната регулация на скалпа, която също има решаваща роля за здравината на косата.

Маска за коса с масло от репей и екстракт от коприва

Маска за коса с масло от репей и екстракт от коприва трябва да се прилага по два пъти в седмицата.

Нанасянето на съдържимото в ампулите се осъществява чрез масажи движения с върховете на пръстите. Втриването на течността трябва да продължи по пет минути. Престоят й в скалпа – половин час. След това следва отмиване по обичайния начин.

За седмицата трябва да правите по общо две апликации. Опаковка, достатъчна за изпълнението им (две ампули) струва около 4 лв.

В случай, че след отваряне на ампулата не изразходите цялото й съдържимо количество, може да я съхранявате за срок от пет дни. Условието е съхранението да се осъществява задължително в хладилник.

На „Грийн мастер“ с масло от чаено дърво и розмарин против пърхот

Комбинацията от масла от репей, розмарин и чаено дърво е изключително мощна за справяне с досадния пърхот.

Всеизвестен факт е, че последното от изброените масла притежава мощни антимикотични свойства. Те са от полза в борбата на неприятния пърхот, който преди всичко е обусловен от наличието на гъбички.

Розмариновият екстракт, който е добавен в композицията, придава не само приятен аромат. Той доставя на фоликулите всичко необходимо за производството на кератин.

Преди да нанесете това масло в скалпа е препоръчително да го затоплите. Изчакайте да прояви полезното си въздействие върху косата поне в рамките на 20-30 минути. След това може да го отмиете от косата си, използвайки любимия шампоан.

Масло от репей

Масло от репей спира косопада и премахва пърхота.

Маслото се произвежда от „Грийн Фармаси“ и е част от продуктовата гама на „Грийн мастер“.

Добра идея е да съчетаете употребата на маската с останалите продукти от серията на Грийн Фармаси, които са с нулево съдържание на парабени.

Между един и два пъти в седмицата се препоръчва употребата на маслото. Цената на опаковка от 100 мл е едва 5,50 лв.

На “Грийн Мастер” с люти чушки против косопад 

В продуктовата гама на „Грийн Мастер“ има още един ефективен продукт с репейно масло, произвеждан от „Грийн Фармаси“. Във формулата се съдържа и екстракт от люти чушки, който в комбинация с коментирано масло, прави битката с косопада още по-ефекти.

Благодарение на загряващото си действие, екстрактът от люти чушки ускорява многократно полезното въздействие на репея върху скалпа. Най-вече по отношение на усилване на кръвопритока към фоликулите.

В резултат от употребата на този продукт структурата на косъма се укрепва, себореята намалява и достъпът на хранителни вещества към скалпа се оптимизира.

Начинът на приложение на тази маска е идентичен с този на предходната. Цената отново е същата – 5,50 лв за 100 мл.

Маска, в чийто състав влиза масло от репей и лют червен пипер, може да си приготвите и сами.

За нейната направа е необходимо да смесите репейно масло (количество, съобразено с дължината и гъстотата на продукта) с яйчен жълтък.

Добавете към микса една супена лъжица лимонов сок и половин чаена лъжичка червен пипер. Сместа затоплете на водна баня до температура 38 ° и след това я нанесете – от скалпа към дължините.

Останете с маслената смес половин час, след което я отмийте.

Друг вариант е да приготвите предварително настойка от лют червен пипер като добавите лъжица от него към качествено растително масло (200 мл).

Този извлек настоявайте месец на тъмно, преди да го прецедите и да започнете да го употребявате.

Репейно и арганово масло за подхранване

За подхранване на косата и успокояване на раздразненията в скалпа помага изключително и маската с репейно+арганово масло, предлагана от „Грийн мастер“.

Тази иновативна формула подобрява състоянието и вида на гривата още от първата употреба. И не само това – овладява себореята.

Подхранващото действие на продукта е обусловено най-вече от съдържанието на арганово масло. Всеизвестно е, че то е едно от най-добрите средства за хидратация и дълбочинно възстановяване на увредения косъм.

Маската употребявайте два пъти седмично по начина, по който се употребяват и предходните два продукта.

Въпреки, че в тази формула на Грийн Фармаси се съдържа ценното арганово масло, цената й като тази на идентичните продукти от серията – 5,50 лв.

За приложението на всички тези маски важат следните препоръки – те трябва да се прилата с лечебна цел два пъти седмично. След постигане на желания резултат с цел предотвратяване повторната поява на проблема – веднъж на всеки две седмици в продължение на два месеца.

След това е добре да се направи почивка две седмици и отново проведе целият този курс.

Репейно масло за лице

Репейното масло е отлично средство за подобряване на тена на кожата и състоянието й като цяло. То е наистина ефективно средство за коригиране на кожни несъвършенства.

Масло от репей

Масло от репей помага не само на косата, но и на кожата, веждите и миглите.

Изобилието от витамини, протеини, минерали, дъбилни вещества и киселини съдействат за подмладяване на кожата.

Изключително подходящо е за суха и старееща кожа, тъй като спомага за нейната регенерация.

Освен от това репейното масло е отличен антисептик. Бори се с  акне, циреи, всякакви възпаления и дори врастнали косми.

Маска за лице и др.

За лице маска с репейно масло може да приготвите, комбинирайки го с други подхранващи, почистващи и овлажняващи компоненти. Предлагаме няколко варианта за това.

Един от тях включва разбит яйчен жълтък, лъжичка репейно масло, няколко капчици бадемово масло и лъжичка гел от алое.

Всички тези компоненти разбъркайте добре и нанесете получения микс върху лицето. Отпуснете се с маската в продължение на 20 минути, след което я отмийте.

Друг подхранващ вариант за суха кожа включва следните съставки:

 • половин връзка предварително измит магданоз
 • половин лъжица гел алое
 • пет капчици репейно масло

Всички съставки сложете в съда на блендера и ги разбийте до получаване на хомогенна маса. Нанесете я върху лицето и останете с нея около 30 минути.

За да подхраните кожата си, просто прибавете няколко капчици от маслото към обичайния хидратиращ крем, който използвате. Втрийте го чрез леко потупване и масажни движения.

При появата на обриви и пъпки третирайте ги директно с малко количество от маслото.

С репейно масло може да приготвите и лосион за премахване на грим, който осигурява подхранване на клетъчно ниво. За неговото приготвяне смесете в равни части масло от репей+силна отвара от лайка или флорална вода от билката

За растеж на миглите, за вежди

Маслото от репей е ценно не само за косата, но и за миглите и веждите. Подобрява растежа им и съдейства за придобива на блясък и здравина на косъма.

За да подхраните веждите си пригответе следната смес, състояща се от равни количества масло от репей и отвара от коприва. За билковата отварка използвайте две лъжици от билката и чаша вряла вода. Двата компонента оставете да престоят заедно четвърт час.

Прецедения разтвор смесете със същото количество репейно масло. Използвайте го за третиране на веждите. Може да го нанасяте всяка вечер преди лягане, използвайки специална четчица за вежди.

За мигли масло от репей се комбинира успешно с рициново масло. Двата маслени компонента, смесени в равни количества, работят ефективно за ускоряване растежа на миглите. Освен това ги укрепват и възпрепятстват окапването на косъмчетата им.

Част от емулсията нанасяйте всяка вечер върху миглите си. Нанасянето й е по-лесно с помощта на специална четчица, която се използва след поставянето на спирала за разделяне на слепените косъмчета.

Видове на пазара, ползи и цена

Ето и кои са видовете репейно масло на пазара. Ще се спрем на техните ползи, начин на приложение и цена, за да Ви улесним максимално при избора на продукт, покриващ нуждите на Вашата коса или кожа.

Масло от репей на “Ривана” 100% натурално, 10 и 100 мл

Масло от репей на "Ривана"

Масло от репей на „Ривана“ е 100% натурален продукт, предлаган на достъпна цена.

В грижата за сухата и напукана кожа може да разчитате на масло от репей на „Ривана“.

Производителят гарантира, че то е напълно натурално. В него, освен екстракт от масло от репей, е вложена за база качествено слънчогледово олио.

Флаконче от маслото от 10 мл се предлага на препоръчителна цена от 3,76 лв. За опаковка от 100 мл цената е 18 лв.

Това масло въздейства еднакво добре не само на скалпа, но и на дължините на косата. Подхранва я и същевременно с това я омекотява като предпазва връхчетата от нацепване.

Маслото на „Ривана“ е подходящо за употреба както самостоятелно, така и в комбинация с други масла. То се нанася директно в скалпа или по цялата дължина, особено когато косата не е в особено добро състояние.

Производителят препоръчва престоят с това масло, нанесено във вид на маска за коса, да бъде поне един-два часа.

За да подхраните и омекотите сухите участъци от кожата си, просто втрийте в тях по пет-шест капчици от масления извлек.

Флаконът с маслото е задължително да се съхранява на прохладно и тъмно място. Този продукт е неподходящ за перорален прием.

Полско масло с Bh комплекс

Изгоден продукт е и полското масло от репей с Bh комплекс, което Елфа Фарм предлага. Цената на опаковка от 100 мл е само 8 лв.

Специалният комплекс, с който е обогатен този продукт, въздейства директно върху ензимите, причиняващи косопад. Вh комплексът блокира тяхната дейност. Предлаганият продукт има и мощно противопърхотното действие.

Прилага се като малко количество от него (задължително е предварително да бъде затоплено) се втрива директно в косата. С маслото се престоява поне 20 минути, след което се отмива.

Корен от репей + видео

В народната медицина корен от репей се използва като многофункционален лек. Народните лечители препоръчват лекове с подземната част на репей за лечение на бъбречни заболявания, диабет, подагра и ревматизъм.

Хемороиди, рахит, фурункулоза, хронична екзема и запек са също част от заболяванията, които лекува тази част на билката.

Ако сте решили да използвате корен от растението, то трябва да е на една година. Корен, който е преминал тази възраст, не притежава лечебни свойства. Причината за това е промененият му химичен състав, който води и до промяна на неговата структура.

През втората година коренът репей става по-твърд, придобива дървесна структура. В резултат от това изразходва голяма част от полезните си вещества и на практика вече не е толкова полезен.

След изваждането на корена от почвата е необходимо старателно да го почистите със студена. След това го нарежете на парчета с дължина от 15 см. Ако е прекалено дебел, режете парчетата по дължината му.

Сушете ги на място с добра аерация. Може да използвате и специална сушилня. Изсушените корени е възможно да бъдат съхранявани до пет години.

Как се използват корени от репей?

листа от репей

Листа от репей се използват за лапи при разширени вени и болки в ставите.

Корени от репей се използват под формата на лековити отвари и настойки. Те се прилагат с успех и при отравяне с живак и лекарства, както и при ухапване от змии. Отвара от корените се препоръчва и при полово предавани болести, болки в ставите.

При дерматит, придружен от сърбеж, корен от репей се използва външно като компрес. Паралелно с това е добре да се приема и вътрешно.

Отвара, настойка и чай, рецепти

Рецептите за приготвяне на лечебни течности с корени репей са наистина много. Ще се спрем на някои от тях и се надяваме, че те ще Ви помогнат да се справите с конкретен здравословен проблем.

Първи вариант за приготвянето на отвара от корен репей включва 15-20 гр от билковата суровина (счукани корени) и чаша вода. Това се вари на слаб огън за 20 минути.

Следват още 30 минути киснене на корените във водата. След това вече може да прецедите течността и да започнете да приемате от нея. Пие се по супена лъжица 3-4 пъти дневно след хранене.

Вторият вариант за приготвяне на отвара от корен репей включва 100 грама от суровината (нарязана на парчета ) и един литър вода. Варете, докато обемът на течността се редуцира на половина.

След това добавете мед на вкус. От този чай пийте по 3 супени лъжици 3-4 пъти на ден. Както и по-горната отварка, така и тази е подходяща при лечение на ревматизъм, подагра, хемороиди.

Чай от корен репей е възможно да приготвите и на водна баня. Десет грама от лековития корен се залива с 200 мл вряща вода. Съдът с тази течност се вари в продължение на 30 минути на кипяща водна баня.

Докато варенето трае, не забравяйте да разбърквате често варящата се билкова течност.

След това настоявайте сместа при стайна температура в продължение на 2-3 часа. Филтрирайте я започнете да приемате по 1/2 чаша от нея по 2-3 пъти на ден.
Настойка от корен репей може да приготвите и в термос. Вземете 3 супени лъжици от предварително изсушената и смляна билкова суровина. Количеството сложете в термос и залейте с 3 чаши вряща вода.

Настоявайте в продължение на 3-4 часа. Прецедете и започнете да приемате по  1/2 чаша 4-5 пъти на ден.

Този лек е подходящ най-вече за пациенти с рак на стомаха, както и други видове рак на стомашно-чревния тракт.
Супена лъжица сушени и стрити корени може да настоявате в 2 чаши вряща вода. От топлата напитка приемайте по 1/2 чаша между 2 и 4 пъти на ден.

Рецепта при диабет, подагра

Съдържанието на инулин в корените репей ги прави лек, подходящ най-вече за пациенти с диабет.

При диабет и подагра може да си помогнете с лек, приготвен по следния начин. За три часа киснете в десет части вода част корен от репей. От прецедената течност приемайте трикратно по половин чаша.

Редовният прием на този лек съдейства за нормализиране на кръвната захар и кръвното. Той насърчава и процесите на пречистване на тялото. Съдейства за елиминиране на вредните отлагания по ставите, които са основен причинител на заболяването подагра.

Рецепти за отслабване

За желаещите да отслабнат с помощта на корен репей са следните две рецепти.

За изпълнението на първата е необходима една супена лъжица нарязани сушени корени. Към билковата суровина се добавят две чаши вода. Течността се настоява 2 часа, след което се вари в продължение на 15 минути.

Използвайте под формата на топла напитка, която трябва да приемате три пъти на ден след хранене.

Тази течност, както и другата, която препоръчваме по-долу съдейства за ускоряване на метаболитните процеси. Паралелно с това пречиства тялото от всичко вредно, отложено в него.

С цел да се постигне по-бързо пречистване, можете да опитате и следната отвара: една супена лъжица корени от репей залейте с чаша вода. Настоявайте час и от тази прецедена течност пийте по една чаша два пъти на ден в продължение на 3 седмици.

При камъни в жлъчката

Лекът с репей при камъни в жлъчката включва следното – 4 супени лъжици счукан корен + 2 чаши вряща вода. Течността настоявайте 12 часа. След това я оставете да покъкри на котлона в продължение на 15 минути.

Полученият лек се препоръчва за употреба още и при онкологични заболявания, забавяне на менструацията, камъни в бъбреците и пикочния мехур, ревматизъм, диабет, рахит, запек.

Той притежава и антиалергично действие, което означава, че е подходящ за прием от хора с алергии.

При хемороиди и разширени вени

Пациентите с хемороиди и разширени вени трябва да заложат на тинктура от корен на репей. Тя се приготвя като част корен се залее с 20 части водка. Алкохолният извлек се държи месец на тъмно.

Не забравяйте ежедневно да разклащате енергично съда, в който се намира течността. От прецеденият спиртен извлек пийте трикратно по чаена лъжица.

При разширени вени може да си помогнете и с лек с репей за външно приложение. В случая е уместна употребата на свежи листа. С тях се правят компреси на подутите крака. Използва се и парче плат за прикрепването на листата към кожата.

Такъв компрес се прави седем поредни вечер и се държи цяла нощ. След пълния едноседмичен курс болката отшумява трайно.

Продукти с корен от репей и цени

репей

Билката репей помага и при бъбречни заболявания.

Корен от репей в аптечната мрежа ще откриете не само като сушена билка. Но и във вид на екстракт, вложен в капсули и таблетки. Ето и популярните продукти.

Radix Bardanae – сушени корени

Сушени корени репей Radix Bardanae може да откриете във всяка аптека. Цената на опаковка от 50 грама е 1,50 лв.

Важно е след разпечатването на опаковката отново да я запечатете и да я съхранявате на тъмно място.

На таблетки

Под формата на таблетки репей корен предлага Хелт Ейд. Хранителната добавка е с ясно изразен детоксикиращ ефект. Приемът й се препоръчва при акне, екзема и псориазис.

Продуктът е изцяло освободен от съдържанието на вредни компоненти. Производителят препоръчва ежедневен прием на една или най-много две таблетки.

На капсули, 100 бр от NATURE’S WAY

На капсули репей предлага NATURE’S WAY. Опаковка със сто капсулки вътре струва 18 лв.

В предписанията за прием на този продукт е обозначено, че той подпомага процесите на детокс. Оптимизира дейността на пикочно-половия тракт, черния дроб и бъбреците. Като цяло насърчава обменните процеси и тези свързани с клетъчния растеж.

Препоръката е за прием на по 2 капсули в общо три приема за деня. За ден се приемат общо 6 капсули като е желателно поглъщането им да се осъществява паралелно с прием на храна.

Производителят съветва пациентките, които са бременни и кърмят, преди да започнат прием на капсулите да се допитат до специалист. Същата препоръка важи и за пациентите, приемащи някакви лекарства.

Български капсули

Български вариант на капсули репей предлага Буроф.  Този 100% натурален продукт е достъпен на добра цена – 11 лв за опаковка от 60 капсули.

Добавката на цинк и селен към репейния екстракт в продукта на Буроф обяснява положителното му въздействие върху цялата кръвоносна система, косата и кожата.

Препоръчителното количество за прием за един ден е една-две капсули. За разлика от предходния препарат, този е желателно да се приема след храна.

И за неговия прием е в сила предупреждението за бременни и кърмачки.

С екстракт и корен от глухарче за детоксикация

репей

Репей чисти тялото от токсини.

Достъпна за българските потребители е комбинацията от репей й глухарче (екстракти). Това съчетание предлага Виридиан.

Двата екстракта са с доказано положително въздействие върху чернодробната и стомашната дейност.

Приемът на добавката е препоръчителен при всякакви заболявания и състояния, свързани с натрупването на токсини в тялото. В това число анорексия или понижен апетит, ленива чернодробна и чревна дейност, високи естрогенови нива.

Препоръката е ежедневно да се приема по капсула на ден след прием на храна. Цената на опаковка с капсули, достатъчни за двумесечен прием, е 44 лв.

Как се ползват листа от репей?

Листа от репей са друга част от билката, която се използва с лечебни цели. С тях може да си приготвите настойка за вътрешен прием. Или да си направите лапа.

Влизат в състава и на домашно приготвени мазила, използвани при болки в ставите и кожни проблеми.

Листата на билката притежават силни антибактериални свойства и затова са добра алтернатива за лечение на рани по кожата.

За вътрешен прием настойка от листата се приготвя по следния начин – 1 супена лъжица от тях се залива с 1 чаша вряща вода.

Настоявайте половин час преди да прецедите. От тази течност приемайте по 1 супена лъжица 4-6 пъти на ден, един час след хранене, за да пречистите черния си дроб.

Друг начин е да залеете 2 супени лъжици сушени смачкани листа, събрани по време на цъфтеж на репей, с 500 мл вода. Киснете отново половин час.

Пийте по половин или 1 чаша 2-3 пъти на ден. Лекът е благоприятен при наличието на злокачествени тумори с различна локализация. Същата течност се използва за лечение на черния дроб и премахване на брадавици.

Настойка от листа при язва, гастрит и болни черва

При язва, гастрит или болни черва заложете на следния изпитан лек. Три чаши вряща вода и 60 грама листа се настояват заедно 4 часа. Следва филтрация и прием от една чаша по 3 пъти на ден.

Лапа от листа при радикулит

Листа от репей са ефективен лек при радикулит. Методът не е никак труден за изпълнение. Необходимо е единствено да фиксирате към болезненото място свеж лист от билката. За по-добра фиксация може да използвате бинт.

Най-малко няколко часа е необходимо да престоите с тази лапа. Най-добре е да преспите с нея и на сутринта да я отстраните.

Изпълнението на тази процедура няколко поредни вечери гарантира бързо отшумяване на болката.

С терпентиново масло при артрит

Болката при артрит отшумява бързо благодарение на изпитан лек с листа от репей и терпентиново масло. Свежите листа, но задължително от към мъхестата страна, напоете обилно с терпентиново масло.

Преди да ги прикрепите към болното място, намажете го обилно с нещо мазно. С лапата останете десет минути. Наблюдавайте кожата си внимателно, тъй като терпентиновото масло може да предизвика силни изгаряния.

В случай, че изпълните стриктно тези предписания не съществува риск от подобен нежелан ефект.

При гинекологични заболявания

Листа от репей се използват с успех и за лечение на гинекологични заболявания.

За билковата композиция са необходими следните компоненти:

 • репей листа – 25 гр
 • медуница – 20 гр
 • лечебен ранилист Betonica Officinalis – 20 грама
 • овчарска торбичка – 20 грама
 • мащерка – 15 грама

От тази смес вземете две супени лъжици. Количеството се изсипва в термос, в който предварително е налята 500 мл вряща вода. Билките оставете във водата за 20-30 минути.

Прецедете течността и пийте по 150 мл от нея 3 пъти дневно. Приемите осъществявайте 15-20 минути преди хранене.

Преди лягане всяка вечер се правят вагинални промивки с отвара от змийско мляко. Паралелно с това приемайте трикратно по 20 капки прополис.

Листа и корени при болки в ставите

При болки в ставите опитайте външно и вътрешно лечение с репей. Прилагайте паралелно и двата метода. За външното лечение се използват листа. Прилагат се по вече познатия начин чрез лапа. С лапата се престоява цяла нощ.

Едновременно с това за срок от три седмици пийте лек, приготвен от корените на билката. За неговата направа е необходимо да киснете четвърт час една лъжица от билката.

Необходимото количество вода е една чаша. Задължително е тя да бъде вряла.

Трикратно приемайте по чаша от тази течност и много скоро неприятните ставни болки ще отшумят.

Семена от репей. Настойка против запек

Семена от репей също се използват с лечебна цел. Към чаша вряла вода прибавете 20 грама от тях. Киснете ги в продължение на час и след това прецедете течността.

От нея приемайте по 1-2 супени лъжици. Приемите осъществявайте 3-4 пъти на ден. Този лек облекчава дори хроничен запек.

Сок от репей + видео

Сок от репей е друг натурален лек, от който трябва задължително да се възползвате. Той пречиства кръвта, подходящ лек е при бъбречни, чернодробни и чревни заболявания.

По-долу ще предложим няколко лека с него.

За да ги приготвите първо трябва да си набавите свежи листа от билката. Измийте ги добре. Накиснете ги във вода със сол, а след това във вода със сода. Технологията ще опишем по-долу в кулинарните рецепти.

Необходимо е да спазите стриктно това изискване, за да премахнете специфичната горчивина на листата.

След като преминете процедурите, свързани с предварителна подготовка на листата (накисването им вода), пасирайте ги в блендер. След това поставете метална чедка върху малка купичка. Прецедете пасираната маса през нея като я притискате с голяма лъжица.

При чернодробни заболявания

Ако страдате от чернодробни заболявания достатъчно е след хранене да изпивате по лъжица от сока. Правете периодично почивки от една седмица. След няколко седмичен прием на сока, преустановете приема му за седем и след това отново го възобновете.

При гастрит и панкреатит

При заболявания като панкреатит и гастрит сок от репей също помага. Достатъчно е в продължение на месец и половина да се приема три пъти на ден по половин лъжица сок.

При кисти на матката и гърдите

При кисти на матката и гърдите паралелно с по-горния лек приемайте и четирикратно по 100 мл от следния лек. Една супена лъжица корен от репей настоявайте за цяло денонощие в половин литър вода. Процедурата се извършва в термос.

След едномесечен прием на този лек прекъснете за две седмици. След това отново подновете приемите.

Мехлем от репей при измръзване, оплешивяване, изгаряния

Ефективен мехлем от репей може да приготвите, смилайки по 25 грама корени и листа репей, предварително сварени.

Варенето е с продължителност 20 минути, а количеството използвана вода – половин чаша. Към получената маса се прибавя 100 грама масло.

Готовият мехлем може да бъде използван за профилактика и лечение на алопеция. Подходящ е за третиране на кожни участъци с изгаряния. При измръзване лекът също е ефективен.

Екстракт от репей

Екстракт от репей присъства като активен компонент и в козметични продукти, предназначени за коса и интимна грижа. Ето и кои са тези продукти.

Балсам на “Кливен” за мазна коса

В грижата за мазна коса може да включите балсама на „Кливен“, който съдържа специален комплекс от серамиди. Този продукт оказва регулиращ ефект върху процесите, свързани с производство на себум.

Същевременно с това предотвратяване заплитането на косата. Грижи се за нея тя да изглежда подредена и гладка.

В състава на балсам „Кливен“ освен репей екстракт, влизат още и следните компоненти – градински чай (екстракт) и коприва (също в екстрактна форма).

Предимство на този балсам е неговата достъпна цена – 6 лв за 300 мл.

Балсам на “Грийн фармаси”

Балсам на "Грийн Фармаси" е екстракт от репей

Балсам на „Грийн Фармаси“ е екстракт от репей помага за спиране на косопада.

Грижата за косата срещу косопад се осъществява по-ефективно и с включването на балсама на „Грийн фармаси“ със съдържание на екстракт от репей.

Употребата му е подходяща за коса от всякакъв тип. Редовното третиране с този продукт гарантира постигането на блестящи резултати – по-здрава и перфектно подхранена коса.

Действието на ценния екстракт от репей е подсилено с масло от пшеничен зародиш и допълнително прибавен витамин Е.

Освен тях в състава на достъпния продукт ще откриете още куп ценни за косата съставки като алое, жен шен, коприва, полски хвощ и боровинка.

Всички те работят в насока спиране на косопада и снабдяване на гривата с необходимите за растежа и здравия й вид вещества. Присъствието на парабени е изцяло изключено от състава не само на този продукт, но и на всички от серията на „Грийн Фармаси“.

Освен прекрасния състав този балсам има още едно предимство – неоправдано ниската цена. Само 5,50 лв за 300 мл от балсама.

Интимен душ-гел против сърбеж на “Сафорел”

Екстрактът от репей намира приложение и в поддържането на интимна хигиена.

"Сафорел"

„Сафорел“ се справя с възпаленията и сърбежа благодарение на екстракта от репей.

Заради успокояващия ефект, който билката оказва при сърбеж и всякакви кожни раздразнения, производителите на интимен душ-гел „Сафорел“ използват екстракт от нея.

Хипоалергенната формула се предлага в максимално изчистен вид – без парабени и всякакви други вредни съставки.

Продуктът е подходящ за поддържане на интимна хигиена и след премахване на окосмяването в деликатната зона, при наличието на хемороиди и възпаления в областта.

Резултатите, които „Сафорел“ постига при възпаления и сърбежи, са оценени като отлични.

Формулата се прилага по същия начин, както и течен сапун. Друго нейно важно преимущество е способността й да повлиява положително върху микрофлорния вагинален баланс.

Недостатък на този интимен душ-гел е единствено високата му цена – 21 лв за 300 мл.

Шампоан с репей

Шампоан с репей е още един купешки продукт, благодарение на който може да се възползваме от положителното въздействие на билката върху косата. В тях предимно се влага екстракт от растението, а не масло.

Как работи репей за коса?

Репей за коса независимо дали е използван под формата на екстракт или масло работи по един и същ начин. Възпрепятства загубата на коса и нейното оредяване.

Регулира дейността на себумните жлези в скалпа. Грижи се за него, атакувайки ефективно проблемите с гъбична обусловеност (пърхот, себорея, екзема).

Как да си направим сами шампоан?

Корен от репей участва и в следната рецепта за приготвяне на домашен шампоан за коса. Затоплете 50 мл светла бира. Към нея прибавете равни части бреза (лист), невен (цвят), хмелови шишарки и корен репей.

Киснете билките 20 минути в топлата бира. След това я прецедете. Към билковата бира може да прибавите й един жълтък, за да смекчите подсушаващия й ефект.

Втрийте сместа в мократа коса. Най-добре е да я оставите да подейства няколко минути, преди да я отмиете окончателно.

Какви шампоани с репей има на пазара?

Много производители на козметика разчитат на лечебните свойства на уникалната билка репей.

Билковият компонент присъства най-вече в шампоаните за третиране на прогресивен косопад, мазната коса и косата с пърхот. Ето и кои са най-популярните шампоани с репей.

Шампоан на “Кливен” със серамиди

Шампоан "Кливен" с екстракт от репей

Шампоан „Кливен“ с екстракт от репей предлага адекватна грижа за мазната коса.

Допълнение към серията на „Кливен“, предназначена за грижа за мазната коса, е шампоанът със серамиди и екстракт от репей.

Себуморегулиращият ефект на този компонент се допълва от останалите активни компоненти.

Сред тях са екстрактите от салвия и коприва. Тези две съставки съдействат за регулиране на мастното производство от себумните жлези на скалпа.

В комбинация със серамидите се постига оптимално подхранване на косата, особено на тази, предразположена към омазняване.

Не само добрият състав, но и достъпната цена правят този продукт изключително предпочитан. Опаковка 300 мл шампоан „Кливен“ струва около 6 лв.

Алкмен (ALKMENE) германски шампоан

Немският производител Алкмен (ALKMENE) също предлага измивен продукт с репей. Екстрактът от билката осигурява балансирана грижа за предразположения кът пърхот скалп.

Малко количество от измивния продукт, размито с малко вода, се нанася в корените на косата. Втрива се внимателно до образуването на пяна, след което се отмива с достатъчно количество вода.

Опаковка от шампоан Алкмен от 200 мл струва малко над десет лв. Недостатък на този продукт е единствено съдържанието на лауреат сулфат.

3 вкусни и здравословни рецепти за готвене  + видео

Обикновено репей се използва за лечебни цели. Но корените и листата му могат да се използват и за кулинарни цели. Те са богати на протеин и инулин.

Предлагаме три изключително вкусни и здравословни кулинарни рецепти с репей. Не се лишавайте от възможността да опитате билката и в ястие.

Борш с репей и джинджифил

Борш приготвен от свежи стъбла репей с джинджифил е ястието, което задължително трябва да опитате. За неговото приготвяне си набавете следните съставки:

 • червено цвекло – 300 грама (нарязва се) и се задушава в малко мазнина
 • картофи – 400 грама, нарязани на кубчета
 • връзка листа от репей с дръжките
 • пресен джинджифил – корен с дължина 5 см
 • морков и чушка – по един брой
 • подправки: босилек, копър и дафинов лист – на вкус
 • вода – литър и половина

След задушаването на цвеклото към него се прибавя малко лимонов сок. В друг съд сложете водата и картофите. След десетминутно варене прибавете останалите компоненти, като задържите единствено подправките.

Те се прибавят към края на варенето. Преди да сложите тях към супата се прибавя задушеното цвекло. Готовото ястие може да гарнирате с малко заквасена сметана.

Сарми с листа от репей, гъби и коприва

Задължително опитайте и следващия вариант за сарми с листа от репей, гъби и коприва. За ястието трябва следното:

 • свежи листа от репей – 4 броя; за няколко часа ги потопете в купа с подсолена вода
 • сухи гъби шийтаке – 5 броя (задължително ги накиснете за една нощ във вода)
 • връзка свежа коприва – почиства се а
 • две скилидки чесън
 • глава лук – реже се на ситно
 • сусам – една лъжица
 • джинджифил и лимонова кора – по едно малко парченце
 • чили, сол и черен пипер – съставки, които се слагат в количество на вкус

В мазнина запържете гъбите, лука, чесъна и сусама. Сложете в пасатор копривата, джинджифила и лимона. След като ги пасирате, прибавете към запържените гъби. Това е плънката за приготвянето на нашите сарми с репей.

Следва подготовката на листата репей. Тя се налага с цел отнемане на горчивината им. След като ги изкиснете за няколко часа в подсолена вода следва поставянето им във вряща вода, към която предварително е прибавена лъжичка сода бикарбонат.

Листата трябва да престоят в тази течност 4-5 минутки. След това се изваждат от нея.

Приготвя се марината от няколко дафинови листа, няколко зърна карамфил, черен пипер, половин лъжичка настърган джинджифил и три лъжици ябълков оцет.

Листата от репей се поставят в тази течност и се долива вода в количество, което да ги покрива напълно.

Препоръчителното време за престой в марината е 4 минути. След изтичането му те се отстраняват от него с помощта на решетъчна лъжица. Оставят се да отцедят от водата.

С приготвената плънка напълнете сармите. Количествата на дадените продукти са достатъчни за приготвянето на 4 броя сарми.

Захаросан репей

Следващото ни предложение е за тези, на които репеят не допада като компонент в ястие. Те могат да се насладят на захаросани дръжки от листата му.

За приготвянето им е необходимо те да се измият предварително. След това се отстранява ципата и дръжките се кълцат на парчета.

В продължение на двадесет минутки ги варете във вода, към която сте прибавили лъжичка сода. След това ги извадете от врящата течност и ги сложете да се варят на слаб огън в захарен сироп.

За неговата направа е необходимо следното – половин чаша вода, чаша захар и сок от един лимон+настърганата кора от него.

След няколко минути махнете дръжките от захарния сироп. Докато са все още влажни, оваляйте ги в захар.

Сладкият сироп се използва като подсладител за чая.

За допълнително проучване по темата за полезния репей използвайте наименованията му на следните езици: на латински и испански – Arctium; на английски – Burdock; на немски – Kletten; на руски – Лопух.

Ако намирате този материал за полезен и ценен за Вас, споделете го с приятелите си в социалните мрежи, за да научат и те за невероятните ползи на пренебрегвания репей.

Не забравяйте и дадете своята оценка за него, използвайки скалата по-долу. Благодарим Ви предварително!

Репей – масло, листа и корен. Топ лекове при косопад, диабет, болки в ставите и още куп болежки
4 (80%) 8 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *