Кандидоза: Ефикасното лечение с лекарства, билки, народна медицина и хомеопатия

🜘 Ефикасно обичайно и народно лечение на кандидоза и кандида албиканс при жени, мъже и деца. 🜘 Симптоми, диета, хомеопатия. 🜘 Вагинална кандидоза. 🜘

Още в текста: 🜘 Профилактика на различните видове кандидоза.

🜘 Причини. 🜘 Кандидозен стоматит. 🜘 Терапия с низорал и кандизол. 🜘 Как помагат флуконазол и микомакс. 🜘 Лечение с карамфил, калиев парманганат, сребърна вода и др. 🜘 Правила за предпазване 🜘
Какво е кандидоза?Причини
Кандидоза е диагноза, с която все повече хора се сблъскват. Заболяването с гъбична обусловеност всъщност е възпалителна патология, засягаща кожата и лигавиците на човешкото тяло.
Това патологично състояние произтича от въздействието на дрожди от рода Candida.
Този вид гъбички обитават организма на почти всеки човек. За активизирането им са необходими определени фактори.
Тласък на кандидоза дава ирационално използване на антибиотични средства или други лекарства. Но отслабване на имунната защита е водещ фактор.

Ако водите нездравословен начин на живот, злоупотребявате с алкохола, пушите и не си доспивате, не се учудвайте, че кандида е избрала точно Вас. Просто тялото Ви й предоставя всичко необходимо за развитие.

Ендокринни и физиологични промени (бременност, менопауза) са други възможни причини за кандидоза.

Смущенията в ендокринната система изменят структурата на кожата и съответно тя става по-податлива на инфекции, в това число и гъбични.

Продължителната употреба на антибиотици е сред водещите фактори за появата на кандидоза. Но тези препарати съвсем не са единствените виновници.

Списъкът с медикаменти се допълва и от хормоналните контрацептиви, както и от глюкокортикоидите.

Всеизвестен факт е, че антибиотиците убиват нормалната флора и допринасят за развитието на патогенни организми, по-специално на гъбични дрожди.

Глюкокортикоидите водят до намаляване на имунитета, но същевременно с това нарушават структурата и на лигавиците.

Гъбички кандида на практика има навсякъде около нас. В изобилие ги предлагат продуктите хляб, сладкиши, вино и бира. Неразумната консумация на тези храни и напитки е друга причина за кандида.

Гъбички кандида – видове и особености

Родът Кандида е представен от около  сто и тридесет вида гъби. Потенциална заплаха за човешкото тяло представляват не повече от десет вида от тях.

В повечето случаи развитието на кандидоза е обусловено от кандида албиканс. Не са изключение случаите, когато патологията е резултат от въздействието на Кандидa тропикалис или Кандида Круз. Тези гъбични дрожди се различават значително от бактериите.

Друг популярен вид е гъбичката glabrata. Тя е причинител на гъбични инфекции в около 15-20 % от случаите. Общото между всички тези гъбички е, че атакуват кожата и лигавиците.

Още за досадните и упорити гъбички прочете в този изчерпателен и полезен материал, посветен на лечението им.

Кандида албиканс 

Гъбичката Кандида албиканс е най-упоритият и устойчив представител на голямото семейство дрожди. Веднъж активизирала размножителните си способности, тази гъбичка се унищожава много трудно. Получава се един непрекъснат процес.

Освен кожата Кандида албиканс може да се засегне и пикочната система.

Когато този гъбичен микроорганизъм е под контрол, той не създава проблеми. Те възникват при свръхрастеж на дрождите. Оплакванията в такъв случай могат да засегнат всички системи и включват от гъбички по ноктите до вагинални гъби и дори рак.

Още за кандида и за връзката й с хашимото четете ТУК!

Другите видове кандида

Други известни видове кандида, които нанасят поражения върху човешкото здраве, са парапсилосис, гулиермонди, кефир, луситание, дублиненсис. Те са отговорни за около 5% от случаите на кандидоза.

Носител на последния вид кандида са болните от СПИН.

Подробните симптоми при различните видове кандидоза

 кандидоза

Най-чест причинител на кандидоза е гъбичката кандида албиканс.

В зависимост от локацията на активен кандидозен растеж на гъбичните дрожди се различават различни видове кандидоза. Често те поразяват кожната повърхност и лигавиците.

Но не изключено да засегне и вътрешни органи като хранопровод и дебело черво.

Ще Ви запознаем със симптоматиката на различните видове кандида, за да сте наясно както точно се случва в тялото Ви по време на гъбичния растеж.

Но това не означава, че необходимостта от консултация със специалист отпада. Тя е задължителна, защото единствено той може да назначи правилното лечение.

Кандидоза на кожната повърхност и кожата

Гъбичната патология, наречена кандидоза на кожната повърхност, най-често засяга повърхността на дланите и големи гънки.

Поразява подмишничните гънки, ингвиналните гънки, гънките под гърдите при жените и гънките в областта между бедрата.

В някои случаи дори се наблюдава ясно изразена загуба на кожна тъкан. Този симптом най-често се проявява при децата.

Лезиите в гънките на горните и долните крайници е възможно да се разпространят и към пръстите.

Възпалението на кожата, което е част от главната симптоматика, протича под формата на малки мехурчета. Те изчезват след отварянето на лезиите.

Засегнатите области са склонни към сливане. Кожното поражение  е в цвят червено или бордо.

Пукнатини, сърбеж и лющене на кожата се появяват при непрекъснат контакт на засегнатата област с вода и влага. Кожата, поразена от кандидоза, често прилича на изгорена.

Особено остро е това състояние през есента и пролетта, когато сърбежите се усилват.

Кандидоза на лигавиците

 кандидоза

Кандидозата засяга предимно кожата и лигавиците.

Кандидозната патология, която засяга лигавиците, е известна като млечница или соор. Най-често тя поразява хората, прекарали тежки заболявания. С особено висока податливост към нея са бебетата (на изкуствено хранене, както и недоносените).

Симптоматиката й започва с оцветяване на засегнатата лигавица в розово-лилаво. След това се появява и бял налеп. Налепът бързо образува цяла мрежа.

Лигавицата се изсушава, а пациентът се оплаква от нетърпими сърбеж и парене.

Ако патологията засяга устната лигавица, тя често се разпростира към хранопровода, червата и дори стомаха. Това може да доведе до нарушения в уринирането.

Развитие на кандидозата

Развитие на кандидоза преминава през три етапа – остър, хроничен и носителство.

Първите признаци на развитие на кандидоза е трудно да се отличат. Обикновено симптоматиката в първия етап липсва.

Като такава се приемат всякакви промени в секрета от интимните органи. Ако той придобие белезникав цвят или увеличи количеството си, това е основателна причина за изследване.

Цистит, мъчително уриниране и неприятна миризма от интимните органи са първите оплаквания при кандидоза, засягаща интимните органи. Но ако тя се е локализирала в друга част на тялото, първият етап от развитието й е безсимптомен.

Между 3-5 дни е времето за развитие на острата инфекция. Симтомите стават все по-ясно изразени до третия ден се развива непоносим сърбеж. Появява се оток и зачервяване.

Острата фаза продължава два месеца и ако не се лекува преминава в хронична.

Третата фаза носителство е известна още като “изтрита” кандида. При нея няма симптоми. Кандидозата се установява единствено чрез изследване.

Кандидоза при децата

В повечето случаи кандидоза при деца протича на фона на алергични реакции или отслабена имунна система. При тях патологията се проявява в изключително агресивна форма.

Фактът, че кожата на децата е много по-тънка и уязвима в сравнение с тази на възрастните, обяснява тази закономерност.

Ярко изразеният възпалителен процес на кандидоза по кожата на децата е придружен от неприятни язви. Най-често при тях на гъбички е податлива устната кухина.

Отказ от храна, повишена тревожност, постоянен плач и нарушение на съня са най-честите оплаквания. Родителите често бъркат тази патология с различни форми на дерматит и съответно предприемат грешното лечение.

Разлика с дерматит 

Дерматитът също протича с зачервяване на кожата и сърбеж. Но за разлика от кандидоза, той засяга само кожата. Не и лигавиците. При дерматит обривът е червеникав и сърби. Тук липсват специфичните за кандида белезникави налепи.

Гъбичните инфекции също причиняват дерматит. Но той може да е провокиран и от алерген. Спрямо причинителя се назначава точното лечение.

Подробно за дерматит – видове, причини и лечение в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!

Кандидоза на хранопровода, дебелото черво и устата

 кандидоза

Кандидозата се чувства в комфортно в гънките по тялото, където има прекрасни условия за развитието на кандида.

Кандидоза храносмилателния тракт най-често се провокира от заболявания в устната кухина. Сухота в устата, зъбни протези, кортикостероиди инхалации са само част от тези фактори.

При кърмачета тази патология може да се развие в резултат от наличието на кандидоза в зърната на гърдите на майката.

Хронични заболявания на храносмилателния тракт ( колит, гастрит, язва, заболяване на Крон) също провокират тази патология.

Симптомите при кандидоза на хранопровода (езофагеална кандидоза) се изразяват в затруднено и болезнено преглъщане на храна и течности.

Кандида в дебелото черво се появява в резултат от нарушена чревна микрофлора. Растежът на дрождите се свързва с образуването на израстъци, които възпрепятстват придвижването на храна през червата.

В резултат от това се появява гастрит, колит, болест на Крон. Пациентът се чувства отпаднал. Оплаква се от неприятни киселини след хранене. Загуба на апетит също се среща често.

В устата кандида се развива в резултат от стоматичен проблем, прием на антибиотици, слаб имунитет. Протича с бели налепи, които първоначално са червеникави на цвят. Приемът на храна и напитки е силно затруднен.

Кандидозен стоматит

 кандидоза

Безразборните половини контакти често са причина за кандидоза.

Кандидозен стоматит е заболяване, засягащо устната лигавица. Възниква на фона на слаб имунитет и стоматологични проблеми. Носенето на зъбни протези е един от провокиращите фактори. Недостатъчно витамин В12 също провокира този проблем.

Образуват се бели налепи в устната кухина, които създават сериозен дискомфорт за пациента. В резултат от това преглъщането и храненето са силно затруднени.

Дисеминирана кандидоза и кандида септицемия

При десеминирана кандидоза гъбичките от рода Candida се разпространяват в кръвния поток. На практика те имат възможността да достигат до всеки орган. В случая могат да засегнат и очите.

Най-тежката форма на гъбичната инфекция кандида септицемия, която се проявява в рвзултат от присъствието на Candida в кръвта.

Острата форма на това заболяване протича с висока температура, понякога с втрисане, тахикардия, задух. По-рядко с хипотония. Понякога тя може да доведе до шок и полиорганна недостатъчност и дори смърт.

Бактериален сепсис в комбинация с кандида преобладава в последната фаза на най-тежките заболявания.

Денерализирина (дълбока) кандидоза

Тази патология представлява хематогенно разпространение  на гъбичните дрожди в тялото на пациента. Възможно е да се прояви под формата на остеомиелит, артрит или чернодробен абсцес.

При пациенти с диабет се развива кандидоза на пикочните пътища (включваща и инфекциите в бъбречното легенче).

Системна кандидоза

Системна кандидоза се наблюдава при масивен растеж на патогена в организма. Развива се гъбичен сепсис, който нанася поражения на всички вътрешни органи (бъбреци, сърце, далак, мозък).

Понякога води и до развитието на септичен шок. В повечето случаи, тази форма на кандидоза засяга пациенти с рак и СПИН.

Вагинална кандидоза при жените 

Лигавица половите органи при жените също може да се окаже засегната от кандидоза. Образува се слой от бяло покритие, който е възможно да се позиционира на островчета или да обхване по-голяма територия.

Кандидоза при жени може да засегне и кожата на перинеума. Тя става червена и болезнено сърбяща.

Сърбежът е непоносим и е един от първите симптоми. Той е най-интензивен през нощта.  След къпане и измиване с топла вода се активизира.

Появява се и течение. Обикновено то е с бял цвят или има сивкав оттенък. При уриниране се усеща остра болка, провокирана от контакта на раздразненото място с урината.

Хламидия , гонорея или микоплазмоза са естествено продължение на нелекуваната вагинална гъбична инфекция. ( Още за упоритите и трудно лечими вагинални гъбички)

Особености на кандидозата при мъжете

Гъбичката кандида атакува и мъжете. При външен контакт на кожата с нея (например при полов акт) е необходимо около 2-3 дни на инфекцията, за да се придвижи навътре към тялото на мъжа. Най-често тя засяга половите органи.

 кандидоза

Вагинална кандидоза протича с течение и сърбеж.

Симптоматиката е свързано с болезнено усещане при допир, уринира и интимен контакт. Течение с неприятна миризма допълва общата симптоматика.

По-подробно за диагностиката при възрастни и при деца

Диагностика при възрастни се извършва по-различен начин в зависимост от локализацията на засегнатата лигавица.

В случай на кандидоза по кожата или ноктите се изследват под микроскоп директно остърганите от кожната повърхност частици.

Друг метод за изследване на гъбичките е поставянето им в специална среда. Това се отнася най-вече за гъбички на стомаха и червата.

Тогава на пациента се дава специална лекарствена каша и след това се наблюдава поведението на гъбичките в създадената среда. Това е важен диагностичен метод за определяне и наличието на бактерии в стомаха и червата.

Кандида се открива и в изпражненията. Затова се назначават и такива изследвания. Но резултатите единствено от тях не бива да служат за поставяне на категорична диагноза.

Кандида в изпражненията не винаги означава кандидоза. Подобен резултат може да доказва кандидоносителство, но и наличието на патологията.

При възрастните пациенти към диагностичните методи се включва и изследването на секрет, отделян от интимните органи. Резултатите от това изследване потвърждават със сигурност диагнозата кандида.

Диагностика

Диагностиката на кандида се извършва с помощта на съвкупност от методи. Обикновено само визуалната преценка не служи за поставянето на категорична диагноза (освен, ако не става въпрос за по-леки кандидози, като например в устата).

Визуални и лабораторни методи са основните способи използване за диагностициране на тази патология.

Визуални методи за диагностика

Визуалните диагностични методи са свързани със снемане клинична картина на заболяване спрямо оплакванията на пациента и външното проявление на гъбичната инфекция.

По време на прегледа специалистът обръща внимание на възпаление на кожата, лющене, белезникав покритие върху лигавиците. Важно е да се проследят границите на участъците с лющеща се кожа.

В случая дерматолог или гинеколог може да се произнесе с диагнозата, ако разполага и с резултатите от направени лабораторни изследвания.

Лабораторни методи

Лаботорните методи за диагностика на кандида включват микроскопия (с микроскопска техника се изследва остърганата маса или секрет), изследвания кръв (ДНК тест за наличието на кандидоносителство) и урина.

Висока диагностична стойност имат имунолуминеценциите в кръвния серум. В нормалния титър техните стойности са 1:80. Завишените им стойности потвърждават съмненията за кандидоза.

Обичайното лечение 

Лечението на кандидоза трябва да се осъществява стриктно според лекарските предписания. В случай на засягане на големи участъци от гъбичните дрожди се предписва локално лечение.

Често към него се включва и лекарства за системно лечение, които се приемат по начин предписан от специалиста.

Като тази патология е засегнала червата важно е да се възстанови нормалната чревна микрофлора. За целта към лекарствения курс се прибавя и прием на пробиотици.

Унищожаването на дрождите с антибиотични лекарства на практика е невъзможно. Антибиотиците ускоряване разпространението на гъбични заболявания към други части на тялото. (Още за лечението на кандидоза и за коварната кандида)

Терапия на кожата и лигавиците

 кандидоза

Низорал се използва за терапия на кожата, поразена от кандидоза.

В терапията на кожата и лигавиците се включват препарати за локално приложение. Те се нанасят задължително един или два-три пъти на ден, но само върху чиста кожа.

Ако гъбичките се намират в устната кухина, задължително е тя да бъде предварително почистена. Най-добрият вариант освен четката и пастата за зъби е разтворът от половин чаша вода и лъжичка сода бикарбонат. С него се жабури устата.

Обикновено третирането с тези мазила трае между 7 и 14 дни. Към терапията на кожа и лигавици се включват и лекарства за вътрешен прием.

Ще разгледаме и двата вида препарати, без които лечението на кандидоза е невъзможно.

Крем низорал (кетоконазол)

Крем низорал е сред най-известните препарати за локално лечение на кандидоза. Неговата ефективност се дължи на активния компонент кетоконазол, който атакува директно огнищата на дрождите.

В случай, че приемате кортикостероидни медикаменти и се налага лечение с низорал, не преустановявайте рязко приема им.

Подходящата схема в случая е да приемате кортикостероидния препарат, а да третирате вечер кожата си с низорал. Правете това една седмица. След това за срок от две седмици употребявайте кортикостероидите сутрини, но всеки два-три дни.

Този препарат с активен компонент кетоконазол може да бъде употребяван само веднъж на ден за срок не повече от две седмици.

Опаковка от 15 грама струва 4 лв.

Крем кандизол (клотримазол)

Широкоспектърният кандизол с активен компонент клотримазол идва на помощ и при кандидоза. Активното вещество въздейства срещу гъбички и микроби като спира техния растеж.

 кандидоза

Микосист е един от препаратите за вътрешен прием при лечение на кандидоза.

Апликациите с мазилото, нанесено на тънък слой върху засегнатите зони, трябва да се осъществяват по два или три пъти на ден. Терапията с него не бива да е по-продължителна от две седмици.

Възможни са негативни реакции към мазилото, изразяващи се в гадене, обриви и подуване най-вече на лицето и езика.

Опаковка 20 грама клотримазол струва малко повече от 2 лв.

Системни препарати: Микосист или дифлукан (флуконазол) и низорал 200 мг. на таблетки

В допълнение към локалната терапия се включват и някои от популярните системни препарати като микосист, дифлукан и низорал.

Капсулите микосист съдържат муконазол, който е ефективен в атаката срещу дрождите кандида.

Смущения в сърдечния ритъм, калциеви и магнезиеви дефицити, както и кърмене са ситуациите, в които не е желателно да се пие микосист.

Приеманите количества и продължителност на терапията се определят от специалист. Цената на опаковка с 4 таблетки е 38 лв.

Дифлукан е препарат със същия активен компонент в състава си – флуконазол. Опаковка с една капсула вътре струва 7 лв.

При кандидоза на гърлото и устата обикновено се препоръчва по таблетка за срок от една или две седмици. В случай на кандидоза на хранопровода лечението може да бъде удължено до месец.

При кандидоза на интимните органи обикновено се препоръчва еднократен прием и след това по необходимост.

Опаковка низорал на таблетки (200 мг ) с 30 хапчета струва около 38 лв. Лечението с този препарат трае между пет дни и 12 месеца в дози, предписани от лекар.

Сироп микомакс

Сироп микомакс е друг противогъбичен препарат с активен компонент флуконазол. Стандартното предписание при орални гъбички е за прием на 10-20 мл дневно за срок от 7 или 14 дни.

Еднократен прием от 30 мл се предписва при вагинални гъбички. При кандидоза на кожата, вариантите за лечение с микомакс са съответно за прием от 30 мл седмично или по 10 мл всеки ден.

Флакон от 100 мл от тази антимикотичен препарат струва 59 лв.

Хомеопатия

Известната със своя деликатен лечебен подход хомеопатия също предлага решения при кандидоза. Важно е при избор на медикамент да се оценят не само симптомите на патологията, но и психоемоционалното състояние на пациента.

Подходящи препарати са пулсатила и силика. Първият се препоръчва при кремообразни и жълтеникави течения, плътни налепи и усещане за самота.

Силика е хомеопатичен препарат, подходящ при наличието на силни сърбежи в резултат от бурно протичаща кандидоза.

Когато сърбежът е нетърпим и се усилва след интимна близост, се предписва хепар сулф. Особено подходящ е този препарат при хронфициране на патологията.

При болезнени подувания в резултат от бурното кандидозно развитие се препоръчва креосотум.

Още хомеопатични лекове

Често предписван хомеопатичен лек е хелониас. Показание за предписанието му е секрет, приличащ на пресечено мляко.

Сепия е друг популярен хомеопатичен лек при кандидоза. Основно показание за предписанието му са често повтарящи се гъбични инфекции.

 кандидоза

Микомакс също се предписва при кандидоза.

Препаратът е подходящ и в случаите, когато клиничната картина се допълва от цистит, хемороиди, пиелонефрит, жлъчни заболявания.

Натрум мириатикум е препарат подходящ за кандидози по кожата, които се влошават от топлина. Пациентите, на които този препарат повлиява най-добре, са тихи и затворени хора.

Хомеопатът има основание да предпише Ликоподиум, когато гъбичните инфекции не само се появяват често, но и са съпроводени от гастрит и други стомашни неразположения. Тези хора обикновено се повлияват добре от пробиотични препарати.

Графитес е хомеопатичен лек, предписва при кандидоза, когато обикновено са налице и други заболявания като Хашимото. Критерий за избора на този препарат е и теглото. Хомеопатите го предписват най-вече на пълните пациенти.

Туя се препоръчва при гъбични инфекции, които обикновено не се повлияват от назначеното антимикотично лечение. Наддаване на тегло, задръжка на течности са други две основания кандидозата да се лекува с Туя.

Монилиа албиканс е друг хомеопатичен продукт, предписван при кандидоза. Той е изработен от самата гъбичка. Но в никакъв случай не се приема самостоятелно, тъй като не дава резултат.

Обикновено през първата седмица на хомеопатичното лечение настъпва подобрение. Лечението по този способ е с продължителност между три и пет месеца.

Но то не изключва предписаните от гинеколога или дерматолога медикаменти.

Други лекарства

Други лекарства за лечение на кандидоза са вагиналните глобули. Те се използват по схема.

Важно е да се спазват стриктно предписанията, тъй като като активните вещества от тях навлизат в кръвопотока и могат да предизвикат куп проблеми.

Сред популярните варианти са монистат, полижинакс, ломексин, макмирор, еконазол, сертаконазол и много други.

Лечението при кандидоза е добре да се допълни от прием на добавки за стимулиране на имунната дейност. Когато патологията дрождите се размножават вътре в тялото, приемът на пробиотични препарати като допълнение към вече изписаните, е задължителен.

Профилактика и домашно лечение

Добрата профилактика и подходящото домашно лечение са много важни за справяне с проблема.

Домашните лекове са незаменими най-вече заради незабавното си облекчаващо действие. А за много от тях няма ограничения в употребата и са добър вариант за моментите на нетърпими сърбежи.

Но все пак не разчитайте единствено на тях. Те са прекрасно допълнение към вече назначения курс с подходящите медикаменти.

Сребърна вода 

Гъбичките кандида нямат шанс да оцелеят при контакт с колоидно сребро (сребърна вода). Най-разпространеният терапевтичен метод с използване на въпросната вода е чрез налагане на превръзка с нея върху поразеното място.

Важно е тази превръзка да се поддържа непрестанно влажна, тъй като при изсъхването й действието на сребърните йони отслабва.

Може да опитате и промивки на устата с чаша вода, в която е разтворена половин лъжичка от лековитата вода.

Подробно за чудотворната сребърна вода четете ТУК!

Сода бикарбонат

 кандидоза

Сода бикарбонат участва в лечение на кандидоза.

Сода бикарбонат е силно алкален продукт, който притежава способността да въздейства върху Ph нивото на кожата. Кандида и дрождите като цяло се развиват активно само в кисела среда.

Познатата ни сода позволява да се стопират техните възпроизвеждащи способности. Методът е приложим дори при малки деца. Просто избършете поразените места с марля, напоена  с малко вода и две щипчици сода. 

При вагинална кандидоза заложете на седяща вана със соден разтвор. Прости добавете две-три лъжици от алкалния компонент към водата във ваната. Останете така 20 минути.

За седящата вана може да се използва и следния разтвор – литър вода, лъжица сода и лъжичка йодна тинктура.

Дъбова кора

В дъбовата кора се съдържат вещества със силно антибактериално и антимикотично действие.

Чудесен вариант за седяща вана е следната композиция с дъбова кора. В съотношение 1: 2: 3 смесете следните билки: лавандула, коприва и дъбови кори. Пет лъжици от микса изсипете в 5 вряща вода и настоявайте 2 часа.

С тази течност направете седяща вана или я използвайте за промивка на поразеното от кандидоза място.

Лайка

С антисептичната лайка също се осъществява ефективно лечение на кандидоза. Добрите резултати тук се дължат и на способността на билката да успокоява сърбежи.

Смесете една супена лъжица дъбова кора със същите количества лайка и градински чай. Прибавете и три супени лъжици коприва.

Две супени лъжици от готовата смес се изсипват в един литър вряща вода и се оставят да се киснат в нея в продължение на една нощ.

Течността използвайте за седяща вана или за промивки на поразените от кандидоза участъци.

Друг не по-малко добър вариант е следният – смесете в равни пропорции в термос лайка, невен, градински чай, бял равнец, хвойна, бреза и брезови пъпки.

Прибавете лъжичка масло от евкалипт.Към всичко това се изсипва един литър вряща вода. Тази смес трябва да се настоява за най-малко 1 нощ.

 кандидоза

Лайка успокоява сърбежа при кандидоза.

След това я използвайте за промивки или за вана с продължителност от 2о минути.

Чесън и чесново масло

Любимият на народните лечители чесън е мощен лек и срещу кандидоза. Нанесете го директно върху поразената кожа във вид кашичка или масло. Останете така 10 минути и отмийте с хладка вода.

Правете това по веднъж на ден, докато се излекувате напълно. Но внимавайте да не изгорите кожата си.

Масло от чаено дърво

Познатото ни масло от чаено дърво е едно от най-силните средства, срещу които упоритата кандидоза няма никакви шансове за оцеляване.

Смесете  2 капки масло от него с чаена лъжичка водка. След това разтворете сместа в 0,5 литра вода. Полученият разтвор се използва за промивки.

Масло от чаено дърво във ваната се използва по следния начин – една лъжица от него+четвърт лъжичка масло от лавандула. Във водата, в която сте разтворили тези масла, останете поне 10 минути.

Масло от чаено дърво (една част) разредено с две части базово масло се използва за директно третиране на поразените от кандида участъци.

Смес от две супени лъжици масло от невен + няколко капки масло от чаено дърво също е ефективен лек. Добре е с тази течност да се напои тампон, който след това трябва да се въведе във влагалището. С този тампон се престоява цяла нощ.

В случай, че става въпрос за кандидоза на кожата, сместа се използва за директно третиране на засегнатата зона.

Мед

Антимикробните свойства на меда са отдавна известни. Той е незаменим и при лечение на гъбични инфекции. Изключително ефективни са промивките с пчелния продукт. За около две седмици средно ще се избавите от кандидозата.

Разредете чист мед в гореща вода, придържайки се към следното изискване за съотношение между двата компонента – 1 към 10.

Сутрин и вечер третирайте засегнатите места с този разтвор.

Навлажнен тампон течен мед, поставен във влагалището за половин час, също влияе много добре. Само с една процедура ще отстраните дразненето и сърбеж. Този метод значително намалява броя на живите гъбички.

Ябълков оцет

Ябълков оцет е друг достъпен лек срещу кандидоза. Може да го използвате по няколко начина, за да се справите с дрождите. Но който и от тях да изберете, ефектът ще бъде един и същ.

В половин чаша вода сложете лъжица от киселата течност. Прибавете и същото количество сол, след което разбъркайте добре до разтварянето на кристалчетата.

 кандидоза

Риган за лечение на кандидоза се прилага с успех.

В кисело-соления разтвор потопете един тампон. Изчакайте той да поеме достатъчно количество от течността и едва след това го извадете от чашата.

Поръсете го с бебешка пудра и след това го поставете във влагалището. Задръжте тампона цялата нощ, след което го отстранете.

Друг вариант за използването на ябълков оцет в битката с вагинална кандидоза е разтварянето на лековитата кисела течност (две лъжици) в литър вода. Прибавете и две лъжици сол. Разбъркайте добре.

С този разтвор правете промивки по два пъти дневно. Всяка процедура се състои от вътрешна промивка и външна.

След последното обливане с разтвора не подсушавайте кожата. Изчакайте течността да попие напълно в нея и едва след това се облечете.

Бързо изчезване на симптомите за около седмица гарантира и следният лек с ябълков оцет. През 4 часа поставяйте във влагалището тампон, напоен в чист оцет.

Невен

Любимият ни невен е друг ефективен лек при кандидоза.

Чаена лъжичка от билката прибавете към чаша вряща вода. Варете в продължение на половин час на водна баня.

Когато течността се охлади, използвайте я за компреси. За ускоряване на оздравителния процес от този лек пийте по половин чаша на гладно.

Друг вариант включва 25 гр цвят невен, който се добавя към 0.1 литра алкохол. Престоява поне денонощие преди употреба.

Получената течност трябва да се разрежда с вода (1 чаена лъжичка на чаша) и с нея да се правят компреси всяка вечер.

Риган 

Билката риган също участва активно в лечението на кандидоза. Може да я включите по няколко начина.

За външно приложение идеално е масло от риган, което е ефективно срещу всякакви дрожди. Етеричното масло се смесва със студено пресован зехтин в съотношение 3 капки на 3 супени лъжици. Всяка нощ, сместа се прилага към гениталиите или съответно към поразеното място.

Ако приложението на този лек е свързано с дискомфортни усещания, количество етерично масло трябва да се намали до 2 капки.

Следващият вариант за лечение с риган е подходящ за третиране на вагинална кандидоза. Налейте в чаша 50 мл зехтин. Към него се добавят 2 капки етерично масло от риган. След това маслената смес се разбърква старателно.

В нея потопете един вагинален тампон. Дръжте го в олиото в продължение на няколко минути. Въведете тампона във влагалището и останете с него през нощта.

Това лечение на вагинална кандидоза продължава 14 дни. При ясно изразен дискомфорт, редуцирайте количеството на маслото.

За вътрешен прием е подходяща следната рецепта. Разтварят се 3 капки масло от риган в  чаша с вода. От този лек пийте 2 пъти на ден по време на хранене.

След 7-ми ден дозировката следва да се увеличи. На чаша вода се слагат 6 капки масло. Пийте отново една седмица.

При гъбични инфекции билката риган е полезна и под формата на запарка. Пригответе я като запарите за четвърт час една лъжичка от нея в чаша вода. Добре е на ден да се приемат по две или три чаши от този лек.

Риган се използва и под формата на разтвор за вагинални промивки. За приготвянето му са необходими следните лекове – риган, лайка, градински, невен, бял равнец.

За приготвянето на сместа ги използвайте в равни количества.  Лъжица от общата смес прибавете към 0.5 литра вряла вода. Запарвайте 20 минути, запарете и направете промивка.

Подробно за билката риган – ТОП приложения, рецепти, заболявания, които лекува, четете ТУК!

Кисело мляко

Живите лактобактерии в кисело мляко са един чудесен инструмент срещу  гъбичните инфекции. Тези полезни съставки в млечния продукт помагат за възстановяване на киселинния баланс.

 кандидоза

Тампон с кисело мляко помага при вагинална кандидоза.

При вагинална кандидоза дамите е добре да поставят във влагалището си тампон, напоен с 2 супени лъжици нискомаслено кисело мляко. Преспете с тампона.

След отстраняването му се прави промивка с млечен разтвор (250 грама кисело мляко на 5 литра вода).

Червена боровинка

Кашичка от червена боровинка действа много добре при гъбички инфекции по кожата.

Достатъчно е това средство да се нанесе директно върху засегнатата зона и да се прикрепи към нея посредством марля. Останете с този лек поне 20 минути. Може и повече.

Тампон, напоен със сок от червена боровинка (неподсладен!), убива дрождите във влагалището. Задължително е да се преспи с тампона и на сутринта да се отстрани.

Като след това е добре да се направи промивка с антисептичен разтвор. Използвайте някоя от предложените билкови отвари.

Калиев перманганат 

Мощният калиев перманганат предлага начин за лечение и на неприятната кандидоза. Но с приложението на лечебния метод, който ще предложим, трябва да се внимава.

Някои специалисти го препоръчват като безопасен дори и за бременните жени. Но все пак е добре да се знае, че няма проведени изследвания, доказващи правотата на това твърдение.

Едно най-много две кристалчета поставете в половин литър вода и разбъркайте. Преди да приложите разтвора за вагинална или външна промивка, уверете се, че кристалчетата са напълно разтворени.

Дори и най-малкият остатък от тях може да стане причината за тежки изгаряния при контакт с деликатните лигавици или кожата.

И още нещо важно за метода – разтворът трябва да е с бледо розов цвят. Това означава, че сте дозирали правилно калиевия перманганат.

Достатъчно е на ден да правите по една промивка и много скоро ще се излекувате.

Още за калиев перманганат и приложението му, четете ТУК!

Карамфил 

Карамфилът е друг мощен лек срещу гъбичката кандида. Използван под формата на масло, този натурален продукт, помага да се справите бързо с проблема. Достатъчно е върху проблемното място да се постави по капчица (или две) по веднъж на ден.

Но при приложението на метода е задължително да сте внимателни. Това масло е силно концентрирано и може да изгори кожата.

Добър вариант е да се смеси със запарка от карамфил. Пригответе я като запарите за 15 минути в чаша вода половин лъжичка от зрънцата. Прецедете карамфиловата течност.

Добавете към нея няколко капчици от маслото и използвайте течността за мазане или промивки.

Още за топ ползите и приложенията на невероятния карамфил.

Жълт кантарион

кандидоза

Кандидоза се проявява с бели налепи.

Жълт кантарион – още едно отлично средство за борба с кандидоза.  Една супена лъжица от билката сложете в чаша вряща вода. Варете в продължение на десет минути. С течността изплаквайте устата си 5-6 пъти на ден в продължение на две седмици.

Ако дрождите се развиват в лигавицата на влагалището, използвайте този лек за вагинални промивки.

Розмарин

Отварата от див розмарин също притежава ясно изразени антигъбични свойства. Те оказват пагубен ефект върху дрождите кандида и напълно спират растежа им.

Изсипете 20 гр от сухата билка в чаша вряща вода. Оставете течността да се вари в продължение на 15 минути. И след охлаждане изплакнете устата си с нея. Тази отварка използвайте пет или шест пъти на ден.

След 4-5 дни налепите започват да намаляват. А след още толкова, изчезват напълно.

Други билки и народни средства

Директно третиране на огнищата на кандидоза със свеж сок от пелин, чесън или лук, също е добър терапевтичен подход. Но преди това е задължително третираното място да се почисти добре.

Ще се почувствате облекчение благодарени на този лек най-скоро след пет до седем дни. Но трябва да го прилагате в продължение на най-малко две-три седмици.

Друга алтернатива е отварата от една една супена лъжица корен магданоз. Суровината се поставя в чаша студена вода. Слага се на котлона и се оставя да заври. Оставете течността да престои в продължение на един час. От нея вземайте по две супени лъжици 5-6 пъти на ден.

Сварени за един час сухи семена от копър (една супена лъжица) в половин литър вряща вода, също помагат при кандидоза.

Оставете приготвената течност да изстине и я филтрирайте. От нея пийте по 1/3 чаша на гладно три пъти на ден.

Диета при кандида и кандидоза

кандидоза

Кандидоза се среща често при бебета.

Диетата при кандидоза е решаващ фактор за справяне с инфекцията. Тази упорита гъбичка е дори в храната, която приемаме. Ще се спрем на забранените и позволените храни, за да сте наясно как трябва да се храните.

Сред забранените храни са всички тези, които допринасят за развитието на дрождите. Ето защо дори напълно здравите хора трябва да ги консумират с мярка. Не малка част от кандидозите се причиняват именно от тези забранени храни.

С повишено внимание те трябва да се предлагат и на децата. Изграждането на правилни хранителни навици от детска възраст спестява доста главоболия.

В графата на забранените храни попадат всички, които са преработени и подсладени. Всякакви тестени и сладки изделия трябва да бъдат изключени от менюто.

Вероятно за човек, който е свикнал ежедневно да ги консумира, е трудно да се откаже от тях. Но има други здравословни начини да си набавяте сладко. Например от плодовете. Но е необходимо по време на лечение да внимавате и с тях.

По-сложен е въпросът със заместването на белия хляб. Но когато става въпрос за здравето ни, понякога е необходима воля.

След като успеете да преборите инфекцията може да консумирате плодове, които не съдържат голямо количество захар, например ябълки, пъпеш, ягоди.

Сушените плодове също е задължително да се избягват. Забраната при тях се налага заради високото количество фруктоза.

Храните, доставящи големи количества протеини, също трябва да се избягват. Сред тях е най-вече месото.

Цвекло, гъби и картофи са зеленчуците, които са забранени при кандидоза. Консервирани домати и краставици, както и други подобни зеленчуци, трябва да се избягват задължително.

За кафето и алкохола е повече от ясно, че не са в списъка на позволените напитки.

Фасул, грах и боб са други храни, които трябва да се избягват. Към тях се добавят сиреното, прясното мляко и подсладените плодови млека.

Позволени за консумация са джинджифил, магданоз, спанак, домати (пресни), ряпа, зеле, зелен пипер, моркови.

Препоръчително е ежедневно да се приема сок от моркови в количество от половин чаша. Червените боровинки са не само препоръчителни. Те са задължителни!

кандидоза

Кандидоза по кожата протича със сърбеж и зачервявания.

Ако не сте сред привържениците на чесъна, направете опит да започнете да консумирате дори и в малки количества. Всеизвестен факт е, че той е най-силния природен антибиотик, но и антимикотик.

Риба и от месото пилешко може да си позволите. Забраната  за консумация важи най-вече за тлъстите меса.

От ядките има по-голям избор – слънчогледово, ленено, тиквено семе, бадеми, орехи.

Правила за предпазване от кандидоза

За предпазването от кандидоза, както и за нейното по-бързо и най-вече трайно изцеление, на първо място са необходими промени във вече изградените навици. Промяна в начина на хранене е първото важно нещо.

Един ефективен начин да се предотврати развитието на гъбички е ежедневното консумиране на кисело мляко, съдържащо живи млечнокисели култури. Тук не става въпрос за подсладените млека, които съдържат всичко друго, но не и млечните лактобацили.

Прополисът е друг задължителен компонент за ежедневен прием. Старайте се да го приемате ежедневно в количество от 20 капки по три пъти на ден.

Нормализиране на теглото е друга важна препоръка. Затова наблегнете на плодове, зеленчуците и млечно-киселите продукти.

Трудна за изпълнение препоръка е свързана с отказа от вредните навици, а именно употребата на тютюневи и алкохолни изделия. Но с тези две изисквания е невъзможно да се направи компромис. Заложете на волята си и скъсайте завинаги с вредните навици.

Важен момент в превенцията на кандидоза е използването на памучно бельо. Синтетичните материи не осигуряват нормалния приток  на въздух към кожата.

В резултат от това се създава влажна и топла среда, която е идеална за гъбичен растеж и поява на вагинална кандидоза.

В никакъв случай не носете чуждо бельо. Не отстъпвайте и дрехите си на друг човек (най-вече панталоните).

Още съвети и препоръки

Откажете се от употребата на лубриканти по време на интимен контакт, Заложете на водоразтворими овлажнители.

Ако се съмнявате, че сте алергични към латекса в кондомите, задължително се консултирайте със специалист.

Не си позволявайте безразборни интимни контакти.

Спазвайте отлична лична хигиена. Къпете се всеки ден.

Внимавайте с употреба на антибиотици. Не прибягвайте до самолечение с тях. По възможност ограничете употребата на цитостатици, кортикостероиди.

В случай на необходимост от провеждане на лъчетерапия е добре да се предпише с цел профилактика антимикотична терапия.

Пациентите с ендокринни проблеми (диабет, хашимото) и имуннодефицитни състояния е задължително редовно да посещават специалист и да контролират заболяванията си чрез назначените им лекарства.

Важна част от превантивните мерки е дамите да посещават редовно гинеколог за преглед и изследване на вагинален секрет.

Лекар, специалист по кандидоза, към когото може да се обърнете, е Дерматолог. При необходимост и съмнение за вагинална кандидоза  е задължително посещението при гинеколога.

Още инфорамация за упоритата кандидоза може да получите и използвайки наименованията й на чужд език. На английски, латински и испански патологията се назовава Candidiasis.

На немски език е известна с наименованието Kandidose. На турски език е Kandidiyaz. На руски език наименованието почти съвпада с нашето –  Кандидоз.

Споделете с приятелите си тази важна информация за неприятната кандидоза. Необходимо е всеки от нас да е запознат със симптомите й и начините за превенция, за да се избегнат неприятни усложнения.

Надяваме се, че сме било от ползва за Вас, предоставяйки Ви тази информация. Ако това е така, гласувайте за материала чрез скалата по-долу. Благодарим Ви предварително!

Кандидоза: Ефикасното лечение с лекарства, билки, народна медицина и хомеопатия
4.5 (90%) 8 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

One thought on “Кандидоза: Ефикасното лечение с лекарства, билки, народна медицина и хомеопатия

  1. Лечението на Кандида се нарича Екомер, масло от черен дроб на акула. След 3 години ходене по мъките….това е единственото средство, което ме излекува. Няма нещо, което да не съм пробвала.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *