Точното лечение на коварния пиелонефрит: билки, лекарства, хомеопатия, диета

🝭 Първа помощ с билки при пиелонефрит. 🝭 Лекарства, антибиотици, хомеопатия. 🝭 Стандартно лечение на бъбреците. 🝭 Хроничен и остър. 🝭 Диета. 🝭 Симптоми и причини. 🝭

Още в текста: 🝭 Усложнения. 🝭 Лечение с билкови отвари. 🝭 Мед. 🝭 Чесън. 🝭 Ябълков оцет. 🝭 Ципрофлоксацин. 🝭 Монурал. 🝭 Цистон и др. 🝭 Пиелонефрит и цистит. 🝭 И анемия. 🝭 И сепсис. 🝭 Хронична бъбречна недостатъчност. 🝭 При деца и бебета. 🝭

Лечение на пиелонефрит с народна медицина

Мъчителният пиелоефрит е само едно от многото заболявания, които е по-лесно да бъдат предотвратени, отколкото да се излекуват напълно. Тази инфекциозна патология причинява куп неудобства и дискомфорт за пациентите.
Фактът, че засяга бъбреците обяснява значимостта на това заболяване и пораженията, които нанася върху цялостното функциониране на организма.
Дори и да не сте се сблъсквали с това заболяване, този материал ще бъде интересен и от полза за Вас. Добре е да се знае какво ни разболява от пиелонефрит и най-вече как може да се предпазим.

Ще се спрем и на подобните лечения и симптоми според степента на развитие на заболяването и възрастта на пациента.

Народната медицина е един от методите, намерили заслужено място в лечението на бъбречната патология.

Народните методи са чудесно допълнение към вече назначеното лечение. Не ги пренебрегвайте, но и не разчитайте единствено на тях!

Билки и билкови отвари

Билковите отвари като цяло са с положително въздействие върху бъбреците, стига и да са правилно подбрани. С доказано положително въздействие са билките лайка, коприва, гръмотрън, хвойна плодове, мечо грозде, липа, метличина.

Студен извлек от листа мечо грозде повлиява изключително благоприятно на бъбреците. Алкализиращият ефект на този лек се усилва при добавянето на лъжичка сода бикарбонат към него.

Отвара от борови връхчета е друг ефективен лек. Приготвя се като залеете с два литра и половина вода 100 грама от билковата суровина.

Течността се вари, докато обемът й достигне половин литър. Задължително се подслажда с мед и от нея се приема трикратно по чашка.

пиелонефрит

Заболяването пиелонефрит не бива да се подценява.

По винена чаша отвара от липов цвят, приемана преди всяко хранене, също повлиява много добре. Лекът се приготвя от три лъжици от билката. Количеството се прибавя към литър вода. Варенето трае, докато течността редуцира обема си с една втора.

Друг вариант е полски хвощ и корени от гръмотрън. От двете билки се взимат по 70 грама. Прибавят се и 30 грама плодчета хвойна.

От общата смес вземете две супени лъжици. Това количество варете за няколко минути в половин литър вода. Прецедете течността едва след като изстине напълно. От нея приемайте по винена чашка половин час преди всяко хранене.

Лечение с мед

Лечение с мед дава добри резултати и при пиелонефрит. Редовната консумация на мед и пчелни продукти води до значително подобрение. Необходимо е в продължение на две седмици да се консумират ежедневно по три лъжици от пчелния продукт.

пиелонефрит

Билкови отвари помагат при пиелонефрит.

Към апитерапията прибавете и други пчелни изделия – пчелно млечице, пчелен прашец и прополис. Достатъчно е да нямате алергия към нито един от тези компоненти.

Мед, смесен с плодове калина, също дава перфектни резултати. За този лек използвайте част от пчелния продукт и три части от плодчетата. На ден приемайте по три лъжички от илача.

Лечение с чесън

Лечение с чесън също дава много добри резултати при пиелонефрит. Необходимо е да се счука една глава чесън. Получената маса се залива със сок от един лимон.

Сместа се оставя да пренощува или да престои поне половин час, след което се приема наведнъж.

Ябълков оцет

Консумацията на чист ябълков оцет гарантира здрави бъбреци. Необходимо е просто да разтворите две супени лъжици от киселата течност в чаша вода. Приемайте ежедневно тази течност.

Повлиява благоприятно при камъни в бъбреците, хронична бъбречна недостатъчност, пиелонефрит и други възпаления на пикочния тракт.

Но най-важното условие при приложението на този метод е оцетът да е наистина натурален.

Физалис 

Сушени плодове физалис във вид на маслена настойка облекчават болните бъбреци. Необходими са ви сто грама от лековитите плодчета и около половин литър зехтин.

Смесете двата компонента и ги поставете в съд с капак, който трябва да остане на тъмно за срок от 20 дни. Ежедневно разклащайте енергично съда с цел по-добро хомогенизиране на сместа.

От получения извлек е необходимо да отпивате по три пъти на ден в количество от 50 грама (до 70 грама). Още след първата седмица ще усетите значително подобрение.

Още за топ ползите и приложенията на физалис четете ТУК!

Други средства от народната медицина

пиелонефрит

Мечо грозде е една от ефективните билки при пиелонефрит.

Народната медицина предлага и куп други ефективни методи. Един от тях включва използването на мумио. Грам от него разтворете в литър вода. По три пъти на ден приемайте 100 мл от тази течност преди хранене.

Сок от черна ряпа, смесен с мед, също помага. На литър от тази течност се прибавят 300 грама мед. Преди всяко хранене и задължително преди лягане от тази смес се приема по лъжица.

Друг илач се приготвя като разтопите на водна баня 180 грама обезсолнено масло. Към него прибавете 20 грама качествен прополис, без примеси. Хомогенизирайте двете съставки. Получената маса прецедете през няколко пласта марля.

Всяка сутрин преди хранене приемайте по една лъжица от този лек. Количеството разтворете в чаша топло мляко.

Диета при пиелонефрит

Диета при пиелонефрит е необходимо условие за възстановяване на пациента. Придържането към консумацията на диетична храна е задължително не само в острата фаза на заболяването, но и по време на ремисия.

Диета при хроничен пиелонефрит при възрастни се основава на следните принципи.

Най-важното е да се предоставят най-добрите условията за работа на бъбреците. На първо място е необходимо да се намали тяхното натоварване.

Намаляване на скоростта на обмен на веществата е друг важен фактор.

Нормализиране на кръвно налягане, което често се повишава при хроничен пиелонефрит, е още едно задължително условие.

Намаляване на тежестта на оток в случай, че заболяването протича с такъв, също е важно.

Спазването на диета при пиелонефрит удължава времето на ремисия и ускорява възстановителните процеси.

пиелонефрит диета

Диета при пиелонефрит задължително съпътства лечението.

След едноседмичното й спазване е добре да се премине към разтоварващи дни, базирани на консумацията на плодове, зеленчуци, млечни продукти и зърнени култури.

Неспазването на режима води да изостряне на симптоматиката.

Диета при пиелонефрит включва дълъг списък от позволени и забранени храни. Необходимо е стриктно придържане към тези предписания.

Позволени храни

Пациентът с пиелонефрит трябва да се насочи към онези храни, които са благоприятни за намаляване на киселинността на урината и нейното алкализиране.

По този начин се гарантира, че бъбреците ще се справят по-лесно с патогените. В алкална среда на урината бактериите умират по-бързо.

От тестените изделия е позволена консумация на безсолен хляб. За предпочитане е такъв от миналия ден.

Разрешено е месото с ниско съдържание на мазнини – птиче месо, риба, говеждо месо. Най-добре е да се консумира варено или печено.

Полезни са млечните, зеленчуковите и зърнените супи.

Диуретичен ефект имат зеленчуци като тиква, тиквички, краставици, копър и магданоз, цвекло, моркови.

По отношение на яйцата, препоръката е да не се яде повече от едно яйце на ден.

Можете да ядете макаронени изделия, както и зърнени храни. Добре е да се наблегне на пъпеши.

Маслото е задължително да бъде безсолно.

Сосовете към ястията трябва да се приготвят на базата на мляко, сметана или зеленчукови бульони. Към тях е разрешено да се добавя оцет или лимонена киселина.

Повишено приемане на течности

пиелонефрит диета

Боровинки и ябълки задължително трябва да присъстват в диетата при пиелонефрит.

Повишено приемане на течности е задължително при пиелонефрит. Единствено по този начин се почиства уринарния тракт, стимулира се отстраняването на патогена. В допълнение към това тялото се освобождава от токсичните вещества и продуктите от тяхното гниене.

Количеството течности, което трябва да бъде поето за един ден, е около 2 литра и повече.

Чай с лимон

Зелен или черен чай с лимон се препоръчва горещо при пиелонефрит. Препоръката се отнася за всички билкови отвари, но най-вече за тези двете. Задължително е приготвената билкова напитка да не бъде много силна.

Добре е ежедневно да се консумират по две чаши чай. Ако заложите на друг билков чай с по-слабо действие, може да си позволите консумацията на по-голямо количество.

Ябълки

Любимите ни ябълки, особено печени, са препоръчвана храна при пиелонефрит. Препоръката е добре да се спазва най-вече в първите два дни от периода на обостряне.

Тогава заложете на единствено на добре узрели плодове, а също така на печени ябълки и тиква.

След един-два дни може да преминете към нормалното меню според хранителния режим при пиелонефрит.

Забранени храни

Диетичното хранене при хроничен пиелонефрит включва забрана на всички продукти, които допринасят за дразнене на пикочните пътища. Както и на тези, допринасящи за прекомерно стимулиране на нервната система.

Ограниченията засягат всички протеинови продукти, особено месото и рибата ( от тях се консумират само продукти с ниско съдържание на мазнини).

Това ограничение се налага заради способността на протеиновите храни да повишават киселинността на урината.

Необходимо е пълното изключване на продукти, съдържащи етерични масла, оксалова и млечна киселина.

Благоприятна среда за развитие на бактерии създават преработените въглехидрати. Подобен ефект имат всички бобови растения. В забранения списък попадат грах, боб, нахут и всички бобови.

Пълния списък на забранените продукти изглежда по следния начин:

Мазната риба и месо, особено пушени и осолени деликатеси са забранени за консумация. Същото важи и за всички морски дарове.

Всякакви полуготови продукти – колбаси и консерви също са забранени.

Пушените храни и тези приготвени на грил са неподходящи за пациенти с пиелонефрит.

Лук, спанак и киселец, репички, ряпа, туршия, маринати, кисело зеле и гъби също не бива да присъстват в менюто.

Хрян, горчица, черен пипер, всички пикантни храни и млечни продукти също са забранени.

Силна кафе и чай, както и какао не са разрешени.

Захарните изделия и сладкишите се ограничават, като в периода на влошаване на заболяването те се елиминират напълно.

Други изисквания за диета

пиелонефрит

Заболяването пиелонефрит е свързано с възпаление на бъбреците.

Варене и готвене на пара са двата препоръчвани метода за топлинна обработка на разрешените храни в диетата при пиелонефрит.

При приготвянето на месо или риба е необходимо след като водата заври, тя да се подмени.

За да се избегне дефицит на определени витамини и микроелементи е необходимо пациентът да храни редовно –  по 4-5 пъти на ден.

Алкохолът дори и в минимални количества е строго забранен при пиелонефрит.

Стандартно лечение на пиелонефрит

Стандартно лечение на пиелонефрит включва не само използването на медикаменти. В случай на остро протичане на заболяването с треска и понижено кръвно налягане може да се наложи операция.

Острата болка може да доведе до развитието  на гнойни процеси или нарушение в пикочния тракт, свързани с изтичане на урина. В случая оперативната намеса е неизбежна.

Когато антибиотичната терапия е съпътствана от повръщане, гадене или увеличена интоксикация – хоспитализацията на пациента е задължителна.

Лечение у дома се предписва в останалите случаи. То включва почивка на легло в първите няколко дни. Задължително е пациентът да лежи и да затопли кръста си.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства са задължителни за намаляване на телесната температура (метамизол, диклофенак , парацетамол – за деца ).

Добре е след прием на лекарствата пациентът да прекара половин час в легнало положение. По този начин се стимулира изпразването на пикочния мехур. (Още за симптомите и лечението на пиелонефрит прочетете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ!)

Главното: Отстраняване на факторите за възникване

Главното при лечение на пиелонефрит е отстраняван на факторите за неговото възникване. Ако това не се направи, лечението е просто немислимо.

В случая е най-важно да се установи причината за заболяването. Това се прави по време на консултацията със специалист, който анализира не само резултатите от направените изследвания, но и разпитва пациента за други оплаквания.

Много често: Лечение на камъни в бъбреците

Много често за лечението на пиелонефрит протича с лечение на камъни в бъбреците. Двете патологии са взаимосвързани.

Често камъни в бъбреците се оказват причина за заболяването. В такъв случай то не може да бъде излекувано без отстраняване на причината.

Подробно за лечение на камъни в бъбреците четете в ТОЗИ МАТЕРИАЛ, посветен на неприятния здравословен проблем!

Лекарства: Избор на антибиотик

Обикновено антибиотик се назначава за прием в първите 5-7 дни от лечението на пиелонефрит.

Лечението се извършва с флуорохинолони препарати, ампицилин в комбинация с инхибитори на бета-лактамаза и цефалоспорини.

Антибиотичните лекарства от последната група са най-чест избор при лечението на деца. В терапевтични дози цефалоспорините се приемат не повече от 2 пъти на ден.

Ампицилин се използва по-рядко. Продължителността на курса обикновено е 7 – 14 дни в зависимост от тежестта на заболяването и ефекта от лечението.

Интравенозното въвеждане на антибиотичен медикамент се препоръчва само при гадене и повръщане.

Пиелонефрит при бебе

Пиелонефрит при бебе протича със симптомите на чревна инфекция.

Ако състоянието на пациента не се подобри в рамките на 48-72 часа след започване на лечението, задължително се прави компютърна томография на коремната кухина, за да се изключи абсцес и хидронефроза.

Лабораторен анализ на урината с цел определянето на чувствителността на патогена към антибиотици също е задължителен при антибиотично лечение.

В някои случаи след първоначален курс на лечение с антибиотици може да се наложи повторно лечение друг антибиотик (най-често се назначава такъв от друга група).

Основният проблем при лечение на пиелонефрит е развитието на антибиотична резистентност.

В случай, че терапията започне навреме, прогнозите са положителни.

Монурал

Ако патогенът е чувствителен към фосфомцин, се назначава лечение с антибиотичния препарар монурал. Употребата му е препоръчителна в случаите на остри пикочни инфекции, които не са достигнали фаза на усложнение.

В случай на тежка бъбречна недостатъчност приемът на този фосфомицинов антибиотик е изключен.

Внимателни с лекарството трябва да са и диабетиците заради съдържанието на захароза в него.

За бременни, кърмачки и малки деца употребата на монурал е разрешена единствено, ако е крайно наложителна и ползите надхвърлят многократно евентуалните рискове.

Употребата на този антибиотичен препарат е желателно да става на празен стомах и след пълно изпразване на пикочния мехур – преди вечерния сън.

Рискът от предозиране с монурал е сведен до нула, тъй като препаратът се предлага в сашето. Дозата е по саше, което се разтваря в чаша вода. Не е добре течността да престоява продължително. Изпива се веднага след приготвянето й.

Пиелонефрит при деца

Пиелонефритът не подминава и децата.

Поносимостта към този съвременен антибиотичен препарат е много добра. Възможни са стомашни раздразнения и кожни обриви.

Недостатък е единствено високата цена – едно саше струва 16 лв.

Ципрофлоксацин

Ако бактерията, причинила пиелонефрит, е чувствителна към флуорохинолон, тогава подходящият антибиотичен медикамент за осъществяване на лечението е ципрофлоксацин.

Действието му е насочено директно върху причинителя и се изразява в неговото пълно елиминиране.

Установено е, че 7-дневен курс с ципрофлоксацин е толкова ефективен, колкото един 14-дневен курс с лекарства от същата група.

Използва се за лечение на всякакъв вид инфекции (на дихателните пътища, на пикочната система, на меките тъкани, на костите).

Стандартно лечението с този препарат продължава между 5 и 21 дни. При по-тежки състояния то може да бъде удължено по преценка на специалиста. Той определя честотата на приемите и количествата, които се поглъщат ежедневно.

Поглъщането на таблетките е задължително да се осъществява с големи количества вода. Но в никакъв случай то не бива да се осъществява с мляко или обогатени с калций напитки. Това ще попречи за усвояването на лекарствения препарат.

Опаковка с десет таблетки ципрофлоксацин струва 5 лв.

Гентамицин, Аугментин

Гентамицин и Аугментин са други два антибиотични препарата, препоръчвани за лечение на пиелонефрит. Те елиминират патогена в случай, че той е чувствителен към активния компонент в тях.

С гентамицин трябва да внимават пациентите с понижена бъбречна функция и слухови способности.

При тежки състояния се препоръчва да се започне с интравенозно, а след това с интрамускулно въвеждане на гентамицин. Дозите се разтварят предварително в солен разтвор в количество между 100 и 200 мл.

Стандартната препоръка за дневен прием на антибиотика от възрастни е между 4 и 8 мг, а за деца 1-2 мг.

Аугментин е друг антибиотичен препарат, известен с широкоспектърното си въздействие срещу различни по произход болестотворни бактерии. Препаратът се предлага във вид на суспензия и таблетки.

Пиелонефрит

Изследване на урина е един от методите за диагностика на пиелонефрит.

Суспензията е налична в концентрация на активното вещество от 312.5, 457, 600 и 156 мг в 5 мл. Таблетките аугментин са налични в следните концентрации – 625 и 375 мл и 1 грам.

Стандартната дневна доза възлиза на 20 мг -60 мг на килограм телесна маса. Количеството трябва да бъде разпределено в няколко приема. Цените на различните препарати са между 14 и 17 лв.

Амоксицилин, Амоксиклав

Амиксицилин принадлежи към пеницилиновите антибиотици, които също се използват за лечение на пиелонефрит.

Противопоказание за приема му е алергия към пеницилин. При остри бъбречни състояния е възможно да се наложи корекция на дозата.

Стандартно амоксицилин се дозира в количество от 750 до 3000 мг на ден за пациенти над 12 години. Количеството следва да бъде разпределено в няколко приема.

Като възможни странични ефекти се появяват подувания на устните и кожата. Възможно е също така пожълтяване на бялата част на очите. Затруднения в говора и дихателната дейност също не са изключени в резултат от приема на пеницилиновия препарат.

У нас амоксицилин се предлага и под наименованието оспамокс. Опаковка от този антибиотичен препарат с 12 таблетки от 1000 мг струва малко над 5 лв.

Антибиотичното лечение на пиелонефрит може да бъде осъществено и с амоксиклав, който съдържа амоксицилин.

Препаратът е достъпен във вид на суспензия и таблетки. Предписва се в количества, съобразени с възрастта на пациента.

Стандартно се дозира в количество от 20-40 мг на килограм телесна маса. Приемите задължително се осъществяват три пъти в денонощието през осем часа. Цената на амоксисклав в зависимост от вида и концентрацията варира между 5 и 8 лв за опаковка.

Левофлоксацин, таваник

Левофлоксацин и таваник са други два антибиотични медикамента, често предписвани при пиелонефрит. И двата препарата спадат към групата на хиноловите антибиотици.

Действието им е се изразява в елиминиране на бактериите, причиняващи инфекции в човешкото тяло. И двата препарата не са подходящи за лица под 18 години.

Дозата, в която се приемат се назначава от специалист. Задължително е таблетките да се поглъщат с големи количества вода.

Стандартната доза от тези холинови препарати е 500 мг на ден. Приема се наведнъж или в два приема по половин таблетка.

Докато трае лечението с препарати от тази група е задължителна употребата на слънцезащитен продукт с възможно по-висок фактор.

Пиелонефрит

Пиелонефритът е възпаление на бъбреците.

Единствената разлика между левофлоксацин и таваник е цената. Пет таблетки от втория препарат (500 мг) струват 29 лв. Значително по-достъпен в ценово отношение вариант е левофлоксацин. Цената за опаковка от 5 таблетки (500 мг) е около 9 лв.

Амикацин, цефтриаксон

Амикацин и цефтриаксон са други два препарата, използвани за инжекционно антибиотично лечение на пиелонефрит.

Цефтриаксон, който съдържа едноименното вещество под формата на натриева сол, се използва за мускулно (дълбоко инжектиране) и венозно въвеждане (бавна инжекция или вливане).

Интравенозно този препарат може да бъде приложен дори за лечението на бебета от първия ден. Дозата за деня се изчислява на принципа  20-50 мг/кг. Препоръчваните приеми са общо два на брой. Осъществяват се през 12 часа.

Стандартно се дозира в количеството 50 мг на кг телесна маса при възрастни и деца над 12 години.

Корекция на дозата се налага единствено в случаите на напреднала бъбречна недостатъчност.

Цената на флакон цефтриаксон от един грам е около 9 лв.

Амикацин е достъпен във формата на ампули за инжектиране, които се предлагат във вариантите 250 и 125 мг. Опаковка с десет ампулки от 125 мг струва 4 лв. С два лева по-скъпа е опаковката със същото количество ампули от 250 мг.

Преди започването на лечение с този противомикробен препарат е необходимо да се оцени състоянието на бъбреците. Дози за интравенозно и интрамускулно въвеждане на амикацин се определят от специалист.

Препаратът може да окаже токсичен ефект върху бъбреците и слуховия апарат.

Понижаване на кръвното, болка в ставите и треска са други евентуални негативи.

Тобрамицин

Пиелонефрит

Виновници за пиелонефрита са бактериите.

Toбрамицин спада към групата на аминогликозидните антибиотици и един от препаратите, използвани за лечение на пиелонефрит.

Инжекционният разтвор въздейства директно върху бактериите, причиняващи инфекцията.

Заболяването паркинсон, миастения гравис, кърмене, чернодробни и бъбречни заболявания са противопоказание за лечение с препарата.

Този антибиотик се въвежда в мускул или вена. Дозира се стандартно в количество от 2-3 мг/кг на ден. Количеството е най-добре да бъде разпределено в три приема.

Препаратът е подходящ и за деца под годинка. За тях дозираното количество е 1-2,5 мг за всеки килограм телесна маса.

Продължителността на лечението с тобрамицин е между 7 и 10 дни. Задължително е през това време да се спазват стриктно предписанията, защото дори и при видимо подобрение, преждевременното прекъсване на лечението може да доведе до влошаване на състоянието.

Цената на флакон 80 мг/2 мл е 4 лв.

Други антибиотици

За лечението на пиелонефрит се използват и други антибиотици. Сред тях е цедакс. Лечението с него продължава обикновено между 7 и 10 дни. Стандартно при инфекции, засягащи пикочната система, препаратът се дозира в количество от 400 мг на ден.

Препаратът се предписва дори на бременни пациентки.

Интравенозно при лечение на пиелонефрит се прилага и Инванз. Обичайната продължителност на лечението с този препарат е между 3 и 14 дни. Най-често той се използва в случаите, когато се налага болнично лечение при пиелонефрит.

Обикновено на третия ден от лечението с него температурата спада. Тогава терапията продължава с друг антибиотичен препарат, приеман перорално.

Друг антибиотик, използван за лечението на пиелонефрит, е цефиксим. Този цефалоспорин е трето поколение пеницилин. Приложим е за лечение при деца над 6 месеца.

Стандартно се дозира по 400 мг на ден (една таблетка, приета в един или два приема). Пациентите на хемодиализа се лекуват с редуцирана доза (намалява се с 1/2).

Химиотерапевтици: Бисептол, 5 нитрокс

Пиелонефрит

Болки в кръста – един от симптомите на пиелонефрит.

При лечението на пиелонефрит място намират и препаратите, наречени химиотерапевтици. Въпреки споровете относно разликата им с антибиотиците, факт е, че има такава.

За разлика от антибиотиците, които са произведени от живи микроорганизми, химиотерапевтиците са направени изцяло по синтетичен път.

Вторите препарати се делят на няколко групи. Някои от тях са с противотуморно действие. Други с антибактериално. А трети с противопаразитно действие.

Бисептол е сред популярните химиотерпевтици. Препоръчва се най-вече за лечение на пиелонефрит след острата фаза на заболяването. Може да се приема по-продължително.

Идеално средство е след приключването на антибиотичното лечение. Тогава пикочните пътища са по-уязвими и податливи на инфекции.

Бисептол е приложим и в инжекционна форма. До този начин на приложението на препарата се прибягва в случай на неефективност на монокомпонентното антибиотично лечение или невъзможност за перорален прием на препарати.

Предлага се във вариант на таблетки и сироп като цените на продуктите варират от 3,60 до 4,80 лв.

Със същото действие е и 5 Нитрокс. Цената на опаковка с 80 таблетки е 3,60 лв.

Препаратът е подходящ за лечение на пиелонефрит, предизвикан от вирусни и гъбични инфекции, Както и за профилактика с цел избягване на рецидиви.

Химиотерапевтик: Нолицин

Нолицин е друг популярен препарат химиотерапевтик. Положителното му въздействие върху бактерията, причиняваща пиелоефрит, се дължи на норфлоксацин.

Препаратът може да употребяван и с цел профилактика особено в случаите на пътуване.

Приема се на празен стомах или заедно с храна. Консумацията на алкохол е задължително да се избягва по време на терапията. Стандартната доза е 400 мг. Пие се по два пъти на ден. Лечението с нолицин може да продължи от 3 до 14 дни.

Цената на опаковка, съдържаща 20 таблетки, е 7.70 лв.

За повишаване на имунната защита: Уро ваксом

Уро ваксом е препарат, който е задължителен за прием при пиелонефрит. Този имуностимулант играе ролята на ваксина. Укрепва общия имунитет и този на пикочната система. Възпрепятства повторна поява на инфекция.

Продуктът е с изцяло биологичен произход. Използва се както за профилактика, така и като съпътстващо средство при терапия с антибиотици.

Пиелонефрит

Ципрофлоксацин – един от често предписваните антибиотици при пиелонефрит.

Профилактичният курс трае три последователни месеца. През това време се приема ежедневно на празен стомах по капсулка уро ваксом.

Когато се използва като средство, подпомагащо антибиотичната терапия, препаратът се приема по същия начин, но в продължение на десет дни.

Възможните нежелани реакция от приема на уро ваксом се изразяват в главоболие, виене на свят и диария.

Този имуностимулиращ продукт съдържа замразена и лиофилизирана култура на бактерията ешерихия коли.

Опаковка с капсули, достатъчни за едномесечен прием, струва 44 лв.

Хомеопатия

Известната със своето щадящо действие хомеопатия също предлага алтернативи за лечението на пиелонефрит. Лечението в този случай трае около два-три месеца. Важно в случая е да се избере правилното хомеопатично лекарство и да се прилага по правилната схема.

Апис е препарат подходящ при задържане на урина. След започване на приема му, позивите за уриниране се увеличават значително.

Показатели за предписването му са остра болка при уриниране, която е най-силна при отделяне на последните капчици урина.

Арника се препоръчва от хомеопатите с цел намаляване на болката при уриниране. Подходящ е този препарат в случаите на травматични увреждания на пикочния тракт, както и при наличието на камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.

Арсеникум албум се предписва в случаите, когато заболяването пиелонефрит протича с висока температура.

При повишена тревожност и халюцинации, съпътстващи цялостния процес, се предписва бела дона.

Берберис е друг подходящ медикамент за лечението на пиелонефрит. Работи  в синхрон с калкареа карбоника. Най-добре двата препарат действат при пиелонефрит, предизвикан от нефролитиаза.

Пиелонефрит

Пиелонефрит протича и с висока температура.

Още една ефективна комбинация от моноопрепарати включва прием на бриония и аконитум. Съчетанието е най-подходящо в случаите на болка с нарастваща интензивност.

Калциум сулфурикум е друго хомеопатично лекарство, подходящо за лечение на пиелонефрит.

Други начини за терапия

Йога, цигун

При лечението на пиелонефрит може да разчитате и на йога. Позата шавасана (поза “мъртвец”) е подходяща за справяне с проблема.

Съсредоточете се в областта на бъбреците и започнете да вдишвате. Представете си, че чрез всяко вдишване точно до това място достига необходимото лекарство.

При издишване на вдишания въздух си представете, че се освобождавате от всичко ненужно – тоест от болестта.

Ефективността на това упражнение се дължи на мускулната релаксация. Болният орган се възстановява по-бързо след релаксиране на мускулите, които го заобикалят.

Ако изпълнявате правилно това йога упражнение, трябва да усетите пулсиране на болния орган.

Медитирането в тази поза в продължение на няколко часа може да ви избави дори от хроничен пиелонефрит.

Упражнения цигун също помагат за възстановяване на болните бъбреци. Ще предложим две прости и лесни за упражнения, които значително подпомагат не само оздравителния процес, но и предпазват от проблеми с бъбреците.

За изпълнението им е необходимо да седнете на пода или на стол.

Поставете дланта на ръката си върху долната част на корема. Жените трябва да поставят ръка си върху лявата страна, а мъжете от дясната. Дишайте спокойно по време на изпълнението на упражнението.

При вдишване си представете, че енергията на водата запълни корема ви. При издишване той трябва да изпъква напред. Повторете от три до пет пъти.

Направете същото, но по обратния начин – при вдишване стягайте стомаха, а при издишване се постарайте да вкарате в него възможно по-голямо количество въздух.

Още цигун упражения за укрепване на бъбреците гледайте във видеото по-долу, след което темата продължава.

Физиотерапия

Методите на физиотерапия участват в пакета от мерки при остър или хроничен пиелонефрит. Въздействието на физични фактори помога за премахване на възпалението.

В резултат от това гладката мускулатура на пикочните пътища се отпуска и се възстановява потока на урината.

Но за съжаление методите на физиотерапия не са приложими във всички етапи на пиелонефрит.

Противопоказание за тяхното приложение има в острата фаза на заболяването, при хидронефроза в стадий на декомпенсация и поликистозно бъбречно заболяване.

Обикновено се предписва набор от 3 метода: вътрешно и външно лечение с минерална вода+ един физикален метод.

Лица, страдащи от пиелонефрит, се лекуват със следните методи на физиотерапия:

 • терапевтични вани ( с минерална вода или натриев хлорид);
 • вътрешен прием на минерална вода (най-добра за тази цел е Хисарската);
 • Свръхвисокочестотната терапия (противопоказно в случай на камъни в бъбреците);
 • магнитнотерапия;
 • ултразвукови процедури
 • лазерни ( всеки засегнат бъбрек се третира в продължение на 5 минути);
 • електрофореза с използването на антимикробни средства.

Цистон на Хималая

Цистон на Хималая е прекрасна алтернатива за подпомагане на бъбречната дейност и поддържане здравето на бъбреците и цялата пикочна система.

Аюрведичната добавка се използва при пикочни инфекции. Грижи се за целия тракт и бъбреците като им помага да изхвърлят камъните.

Синергичното си действие този аюрведичен препарат дължи на прецизния подбор на три уникални индийски билки – пасанабхеда, гокшура и шилапушпа. И трите притежават антимкробни и успокояващи свойства.

Дозата цистон за деня възлиза на 6 таблетки. Количеството следва да бъде разпределено в три приема. Опаковка, съдържаща 60 таблетки, струва малко над 3 лв.

Други

Пиелонефрит

Пиелонефрит често се бърка с други заболявания.

Други възможни алтернативи за профилактика и прибавяне към вече назначената терапия са Урохелп на “Вита голд”, Урохелп акут, Ренохелп М, Уралгин, Уростаб, Неоренал.

Списъкът продължава с Фито Ренал Д, Дио Ренал, Ренофит, Фенимела и др. Повече от този препарати съдържат екстракт от червена боровинка – незаменимият лек при уроинфекции.

Подробните симптоми

Ще се спрем на подробните симптоми, по които ще се ориентирате, че става въпрос за пиелонефрит.

Освен типичната симптоматика, свързана със затруднено и болезнено уриниране, тялото ни сигнализира и по куп други начини за наличието на тази патология.

Остър пиелонефрит (пиелонефритис акута)

В острата си форма заболяването пиелонефрит се проявява със симптоми като повишена температура и втрисане. Пациентите се оплакват от изпотяване, съпровождано с “тежка” пот.

В период от 3-5 часа след проявата на симптоматиката при палпация се установява “разширение” на бъбрека. Кръвната проба потвърждава левкоцитоза.

След нея следва тежка интоксикация. На третия ден се отделя гной чрез урината. По време на анализа се разкрива бактериурия (екскреция на бактерии).

При остър пиелонефрит температурата е придружена от главоболие, втрисане и болки в ставите.

Наред с тези симптоми се забелязва и увеличение на болка в лумбалната област. Най-вече в страната на засегнатия бъбрек.

Не е изключена обструкция на пикочните пътища, особено когато е налице болезнено уриниране.

Припадъци, силна болка в областта на кръста и променен цвят на урината са други симптоми на остър пиелонефрит.

В допълнение са оплаквания като умора, гадене и повръщане, липса на апетит.

Пиелонефрит при деца се характеризира с тежестта на интоксикация. Болката се усеща в корема. Придружена е и от болка в долната част на гърба.

Хроничен пиелонефрит

Пиелонефрит в хронична форма често се среща без никакви симптоми. Възможно е те да се появяват периодично със същата яснота, както в острата фаза на заболяването.

Хроничен пиелонефрит може да се проявява в две основни форми – скрита или повтаряща се.

Скритата форма се развива на фона на остър пиелонефрит. Понякога е безсимптомна, а друг протича с повишаване на температурата. Слабост, треска и други симптоми, типични за острата форма, също са характерни за хроничен пиелонефрит. Промени в урината също допълват симптоматиката.

хроничен пиелонефрит

При хроничен пиелонефрит е възможна тъпа болка в долната част на гърба.

При рецидивираща форма на заболяването често се развива анемия, хипертония и бъбречна недостатъчност.

Точните симптоми при хроничен пиелонефрит обобщено изглеждат по следния начин: тъпа болка в долната част на гърба, неразположение (висока температура, високо кръвно налягане, жажда); полиурия (повишено отделяне на урина в количество от 1.8 литра или повече), пиурия и бактериурия.

Калкулозен пиелонефрит

В голяма част от случаите става въпрос за калкулозен пиелонефрит. Този тип на патологията протича едностранно или двустранно. Патогенът може да се засегне само единия бъбрек или и двата.

Калкулозен пиелонефрит протича с чести и многократни обостряния. Болката е остра и се усеща в лумбалната област. Присъства и типичното затруднено уриниране. И в този случай промяната в цвета на урината е един от симптомите.

Типично за този вид пиелонефрит е, че той не се повлиява от медикаментозно лечение. Облекчението е невъзможно без отстраняване на конкремента.

Тази патология често протича с куп усложнения, изразяващи се в нефросклероза, хидронефроза и паранефрит.

Температура и пиелонефрит

пиелонефрит ешерихия коли

Бактерията ешерихия коли е чест причинител на пиелонефрит.

Повишената телесна температура е симптом, с който протича острата форма на пиелонефрит. Свързва се с протичащото възпаление.

Естествен отговор на тялото е активизиране на неговите защитни механизми и повишаване на температурата. Тя достига до 40 градуса.

Клиничната картина допълва от втрисане и болки в главата.

Други симптоми

Появата на постоянна сухота в устата и повишена жажда са част от другите симптоми на пиелонефрит. Те често допълват описаната вече клинична картина.

Освен от затруднено и болезнено уриниране, пациентът се оплаква и постоянна жажда.

Усещането за тежест в кръста и постоянна умора са други тревожни признаци. Но това, което отвежда пациентите в лекарския кабинет, е промененият цвят на урината – от розов до ръждив.

Повишение на кръвното налягане също е тревожен признак. Особено при по-младите пациенти, за които това е нетипичен симптом. Често при тях хроничният пиелонефрит може да остане незабелязан дълго време и повишеното налягане да е единственият симптом за него.

Гадене, повръщане и леко подуване на корема за други симптоми на заболяването.

Пиелонефрит при деца

Пиелонефрит при деца често се бърка с чревна инфекция заради сходната симптоматика. Детето се оплаква от гадене. Възможно е повръщане. Болката се усеща в корема, а не в лумбалната област.

На фона на това не е изключена и диария. Детето става раздразнително. Отказва да се храни. Губи от теглото си.

Уростим, бисептол

За съжаление в последните години се забелязва една неприятна тенденция – увеличава се броят на децата с инфекции на бъбреците и пикочните пътища.

Уростим е една от алтернативите да се повиши естествената устойчивост на организма срещу подобни инфекции. Този имуномодулиращ медикамент има ролята на перорална ваксина.

Приема се както в острата фаза на заболяването, така и с превантивна цел. Ако се налага паралелно с него се прилага и антибиотично лечение. Съвместим е с всякакви други лекарствени препарати.

В остра фаза на заболяването уростим се приема по таблетка на ден за срок от десет дни. Когато приемът му е с цел превенция, отново се пие по таблетка, но с тази разлика, че приемите продължават поне два поредни месеца.

Уростим за деца е подходящ за пациенти на възраст от 8 месеца до 14 години. Опаковка, достатъчна за едномесечен прием, струва 6,55 лв.

От антибиотичните медикаменти за лечение на уроинфекции при деца най-често се предписва бисептол. Подходящ е за бебета, навършили 6 седмици. Дозировките са следните:

 • за бебета от 6 седмици до 5-месечна възраст – по 2,5 мл от сиропа в сутрешен и вечерен прием
 • от 6 месеца до пет годинки – по 5 мл отново сутрин и вечер
 • деца на възраст между 6 и 12 години – по 10 мл в сутрешен и вечерен прием
 • над 12 години – по 20 мл два пъти в денонощието

Минималната продължителност на терапията с бисептол е най-малко пет дни.

При бебе

Пиелонефрит при бебе протича със симптоми на тежка интоксикация. Патологията при тях протича с повишена телесна температура от 38 до 40 градуса, съпроводена с фербилни гърчове.

Бледа кожа, посиняла около устата е друг тревожен симптом. Дехидратация, отказ от храната и загуба на тегло също може да се окажат симптом на пиелонефрит.

Бебето обикновено плаче преди уриниране, както и по време на процеса. Зачервяване на лицето и диария допълват симптоматика.

Всички тези оплаквания често стават причина за поставяне на диагнозата чревна инфекция. А това води до задълбочаване на проблема, тъй като заболяването не се лекува.

Диагностика и изследвания, показатели на урината

Диагностика на пиелонефрит се извършва въз основа на клиничната картина и резултатите от назначените изследвания.

През последните години зачестяват случаите на латентен пиелонефрит, което значително усложнява откриването не само на хроничната форма на заболяването, но и на острата му фаза.

Важни са диагностицирането са показателите на кръвта и урината.

Хемоглобин, анемия, СУЕ

При кръвното изследване за диагностициране на пиелонефрит се проследяват стойностите на хемоглобина. Ако се установи, че те се в по-ниски стойности, заключението е анемия.

Това заболяване също може да се окаже фактор или симптом на пиелонефрит. Нормалните стойности на този кръвен показател при жени са в границата 12-16 g/dL. А при мъжете от 14 до 17 g/dL.

Проследява се и още един показател – СУЕ. Това е скоростта, с която червените кръвни телца се утаяват. Повишените нива сигнализират за инфекция. В норма са стойностите между 0 и 15 мм за мъжете; 0 и 20 мм за жените.

Изследване за гной в урината, кръв, бактерии

 пиелонефрит

Диагнозата пиелонефрит се поставя не само въз основа на оплакванията, но и на резултатите от изследванията.

Изследването на урината е друг важен момент. Следи се за увеличен брой на белите кръвни клетки (40-100 единици е нормата). По-високи стойности говорят за бактериурия (бактерии в урината).

Гной в урината говори за левкотицурия, а кръв – за хематурия. Ако изследването открие наличието на белтък в урината става въпрос за протеинурия. Всички тези показатели свидетелстват за проблем с бъбреците. Изследванията се извършват със стерилна урина.

Изследването “Урокултура”

Изследването “Урокултура”има за цел да установи какво точно е причинило инфекцията. След това се извършва повторно изследване, чиято цел е да се установи антибиотичната резистентност на патогена.

Антибиограма, креатинин

Изследването, установяващо резистентността на бактерията към различните антибиотични препарати, се нарича антибиограма. То е важно преди назначаването на съответно антибиотично лечение.

В кръвното изследване се проследяват и стойностите на креатинина, които дават информация за състоянието на бъбреците. При наличието на проблеми стойностите на този показател са повишени.

Ехограф, видеозон (ултразвук), рентген

Чрез ехография (ултразвук или видеозон) на бъбреците се установяват измененията в тях.

При пациенти с пиелонефрит се наблюдава разширяване на бъбречното легенче, хетерогенност на паренхима и грапавина на контурни чаши.

Чрез изследване на бъбреците с рентген (обзорна урография) се придобива реална представа за контурите и разположението на бъбреците. За разчита на резултатите е необходимо прецизно познаване на анатомията на тракта.

Венозна урография, бъбречен клиранс и радиоизотопни изследвания

Следваща крачка след обзорното рентгеново изследване е така наречената обзорна урография. При този метод за разлика от предходния се използва контрастна материя.

Тя се инжектира във вената и след достигането й в пикочния тракт на рентгена се вижда ясно всичко.

Важно е изследването за бъбречен клирънс, което показва дали механизма на бъбреците за самопречистване работи правилно.

От радиозитопните изследвания от помощ при диагностициране на пиелонефрит е ренална сцинтиграфия.

Благодарение на този метод се дава оценка за бъбречната структура и функция. В случая се инжектира венозно радиоактивен компонент преди рентгеновото изследване.

Причини за пиелонефрит

Най-общата причина за пиелонефрит са бактериите, които през уретрата попадат в отделителната система и пикочния мехур. Ако патогенът не бъде елиминиран още там, той достига до бъбреците.

Сред причинителите на това заболяване са гъбички и бактерии като стафилококи, ентерококи, клепсиела, ентеробактер и други.

Предразполагащи фактори за развитието на пиелонефрит се създават при наличието на камъни в бъбреците, смъквания на матката, проблеми с простатата. Риск има и за младите жени.

Свързан е със свиване на мускулите на урогениталната диафрагмата по време на интимен акт. (Още за лечението на болни бъбреци)

Заразен ли е?

Ако сте болни от пиелонефрит, не страхувайте, че ще заразите и партньора си със заболяването. Въпреки, че сама по себе си тази бъбречна инфекция не е заразна, от нея може да се разболеем заразявайки се бактерия например при къпане в басейн.

От пикочната система патогенът навлиза в бъбреците и причинява заболяването.

Ешерихия коли

В 90% от случаите на пиелонефрит заболяването се дължи на проникване Ешерихия коли в пикочния мехур. Жените са по-застрашени заради анатомичната близост на уретрата до ануса.

При тях Ешерихия коли е по-лесно да проникне от пикочния мехур в бъбреците. (Още за бактерията ешерихия коли – лечения, усложнения и заболявания)

Операция като причина

Операция, независимо в коя част на тялото е била извършена, също може да стане причина за пиелонефрит. Поставянето на катетър в пикочния мехур предразполага към зараза с подобни инфекции.

Възможни усложнения и свързани болести

Усложнения и последствията от пиелонефрит могат да бъдат изключително тежки. Най-застрашени от усложнения са жените, носещи дете в утробата си, както и пациентите с диабет.

Пиелонефрит в МКБ-10

пиелонефрит МКБ-10

Пиелонефрит в международната класификация на болестите (МКБ-10)

В международната класификация на болестите пиелонефрит под код МКБ – 10 е острият тубулоинтерстициален нефрит. Острата форма на това заболяване включва още пиелит, пиелонефрит и инфекциозен нефрит.

Допълнителни кодове от (от В 95 до В 97) се включват, когато е необходимо да се идентифицират причинителя на заболяването. В илюстрация представяме нагледно и останалите кодове.

Хронична бъбречна недостатъчност

Хронична бъбречна недостатъчност е едно от усложненията, до които се стига в резултат от пиелонефрит и други бъбречни заболявания.

Това състояние се изразява в смущения на основните бъбречни функция. Причина за появата му е хронифициране бъбречния проблем.

Цистит и пиелонефрит

Цистити и пиелонефрит са две взаимносвързани заболявания. В случая вина за развитието на пиелонефрит има циститът и по-специално бактерията, която го причинява.

При разпространението й във възходящ ред тя достига до бъбреците и пиелонефритът е неизбежен.

Амилоидоза, нефросклероза

Амилоидоза е друго бъбречно заболяване, протичащо с отлагането на специфичен белтък. За съжаление то често приключва фатално.

Нефросклероза е друго възможно усложнение. Това заболяване най-общо казано представлява сбръчкване на бъбреците. То се проявява като последна фаза в бъбречните заболявания.

Високо кръвно

Пиелонефрит често води до високо кръвно. Тук вина за повишаване на налягането има развитието на инфекцията. В случая става въпрос за вторична хипертония и трябва да се приложи комплексно лечение.

Гломерулонефрит, нефрит

Гломерулонефрит е заболяване, при което се нарушават функциите на бъбречните гломерули. Те отговарят за самопречистването на бъбреците. Но в резултат от инфекцията се възпаляват.

Нефитът е друго бъбречно заболяване, което също се характеризира с възпалителен процес в бъбреците. То възниква най-често след прекаран грип или инфекция.

Отравяне на кръвта (уросепсис)

Пиелонефритът може да приключи с фатален изход. Това се получава при развитие на уросепсис. В този случай бактерията прониква в кръвта и се предизвиква натравяне.

До подобен изход се стига след неправилно или отсъстващо лечение.

Анемия

В допълнение към хроничната бъбречна недостатъчност често се наблюдава и анемия. Тя се дължи на смущения в нормалната продукция на еритроцити, което е в резултат от инфекциозното развитие.

Заболяването протича с бледа кожа и това често става причина за поставяне на погрешна диагноза.

За още информация потърсете в интернет, използвайки чуждестранните наименования на пиелонефрит. На латински и английски език: Pielonephritis. На испански: Infección urinaria alta. На немски език: Nierenbeckenentzündung. На турски език: Piyelonefrit. На гръцки: Πυελονεφρίτιδα.

Споделете този материал за коварния пиелонефрит с приятелите си, за да достигне и до тях тази ценна информация. Ако го намирате за полезен, гласувайте за него чрез скалата по-долу.

Точното лечение на коварния пиелонефрит: билки, лекарства, хомеопатия, диета
5 (100%) 4 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *