Как да познаем проклетия гастрит: симптоми, заболявания, диагностика и лечения

Точните и подробни симптоми на гастрит. ⍟ Симптоми и видове: ⍟ Обострен и хроничен. ⍟ Ерозивен, атрофичен и др. ⍟ Гастродуоденит. ⍟ Болки в корема и стомаха (гастритни). ⍟ Изследвания.

Още в текста: ⍟ Температура. ⍟ И повръщане. ⍟ Виене на свят. ⍟ Обложен език. ⍟ Ерозия.

⍟ Еритемоексудативен гастрит. ⍟ Язва. ⍟ Колит. ⍟ Рефлукс. ⍟ Пангастрит. ⍟ Анемия. ⍟ Диета и хранене. ⍟ Лечение, лекарства, народна медицина накратко. ⍟
Кои са основните симптоми при гастрит?
Често пренебрегваме коремните болки и неразположения и дори не се замисляме, че може би те са симптоми на гастрит. Това заболяване засяга все по-голям процент хора и има пряка връзка със съвременния начин на живот.
В този материал ще Ви запознаем подробно с гастритните симптоми. Симптоми на гастрит се проявяват в широк спектър. Това често срещано заболяване се характеризира с възпаление на стомашната лигавица.

Принос за развитието му има най-вече нездравословно хранене, стреса, пушенето и алкохола.

Гастритни симптоми е понятие, което включва най-вече болки в стомаха, както и широк спектър от други стомашни неразположения (гадене, повръщане, запек или диария).

Както вече пояснихме, в случая е наличен възпалителен процес. Лигавицата на стомаха е възпалена и тя изпраща сигнали, които е важно да разчетем.

Гастритните симптоми се свързват с оплаквания, появяващи се в отговор на увреждания по повърхността и по-дълбоките слоеве на стомаха.

гастрит симптоми

Гастрит протича със симптоми на гадене.

Гастритната симптоматика може да възникне и да се прояви, както остро, така и като хронично заболяване.

Всеки един от симптомите на гастрит се дължи на лезиите на лигавицата на стомаха. Дори и асимптоматичният рано или късно известява за себе си.

Симптоматиката на това заболяване може да бъде образно определена като „капризна“. Определяме я като такава, защото често заблуждава пациентите и те приемат неразположенията като каприз на тялото, който бързо отшумява.

Неприятните симптоми на гастрит идват и си отиват (тоест проявяват се на приливи и отливи). Болката връхлита внезапно и изчезва по същия начин, по които се появила.

Гастритът и неговите симптоми не бива да се считат за нормално състояние. Необходимо е да се започне незабавно лечение. Нетретирано, това възпаление води до усложнения като стомашна язва или дори рак на стомаха.

Не липсват и „щастливци“, при които заболяването протича без симптоми.

Предотвратяване на гастрит трябва да е ежедневна мисия, която включва следните действия – въздържание от алкохол и тютюнопушене, правилно хранене, физически упражнения.

Сред честите гастрит симптоми са тежест в стомаха, коремни болки, гадене, повръщане, оригване, загуба на апетит, загуба на тегло и др. Подробно с всички тях ще Ви запознаем в настоящия материал.

Продължете да четете! Обещаваме, че ще бъде интересно.

Болки при гастрит (гастритни болки). Къде боли?

Както вече стана ясно, опорната точка на гастрит симптоми е болката. Болковата  симптоматика, известна като гастритни болки, засяга най-вече корема. Все пак става въпрос за възпаление на стомашната лигавица.

Болката е остра. Боли в горната част на стомаха. Обикновено тя се проявява след хранене. Но често се появява и преди това, особено ако сме гладували за по-дълъг период.

Понякога болката е тъпа. Кога и какво означава тя, ще разберете по-долу в текста. Ще разберете как да разпознаете различните видове гастрит според изразеността на болката и другите специфични оплаквания.

Но да се върнем отново на гастритните болки, които са водещи при гастрит симптоми.

Понякога локацията им е обхваща по-голям периметър от нормалното от нормалното – те се разпростират към задната част на тялото и по-конкретно към гърба и кръста.

Обикновено тази симптоматика се допълва и от други признаци, даващи ясен знак за протичащото в тялото възпаление.

Ужасните гастритни болки вървят ръка за ръка с подуване на корема. За тях е присъщо е усещането за ситост дори и след консумацията на малко количество храна. Освен това пациентът се оплаква от чести оригвания. От корема се чуват и други нетипични звуци.

Появява се и парещо усещане, дължащо се на връщане на част от съдържимото от стомаха обратно в хранопровода.

Коремната болка може да е съпроводена и с отделянето на неприятни газове. В случая те се дължат на химичните реакции, протичащи при досега на изтънялата стомашна лигавица с храната.

Не е изключено възпалението да се разпростре и към червата. Тогава болката се локализира в областта на пъпа. Вижте по-подробно ТУК: Симптомите, по които се познава един гастрит!

Гастрит и температура. Втрисане

гастрит симптоми

Висока температура един от симптомите на гастрит.

Типично последствие при възпалителен процес е повишението на телесната температура.

Ужасният гастрит, както вече пояснихме, е заболяване, свързано с възпаление и не е изключено да доведе до повишена температура.

В случая става въпрос за леко повишение. Пациентът може да се заблуди, че става въпрос за лека настинка, тъй като освен повишение на температурата е налице и втрисане.

Температура присъства в картината на гастрит симптоми в случаите, когато заболяването има бактериален произход.

Наличието на бактерията Хеликобатер Пилори, която разяжда стомашната лигавица, е причината за проявата на симптоматика, напомняща настинка (повишена телесна температура и втрисане).

В случая се налага деликатен подход най-вече към средствата за овладяне на температурата. Изискването за деликатен подход се дължи на факта, че стомашната лигавица е с повишена оточност и е склонна към кървене.

Рискът от него се усилва при прием на медикаменти с антипиретичен (температуропонижаващ) ефект.

Гастрит и повръщане

Повръщане е друго оплакване, присъстващо в списъка на гастрит симптоми. При някои пациенти са налични единствено позиви на повръщане. Но в повечето случаи се стига до тяхната реализация.

Първоначално отделената през устата маса със стомашно съдържимо има кисел аромат. Такъв е и вкусът й. При повторно повръщане ароматът се променя. Той отсъства напълно при повръщане на маса със зеленикав или жълтеникав цвят и слузеста консистенция.

Възможно е след повръщане пациентът да изпита горчивина в устата. Тя се дължи на попадналия в стомашно съдържимото жлъчен сок.

Често в повърната маса се наблюдават и жилки. Не е изключено и присъствието на кръвни жилки в нея, дължащи се на ярко протичащия възпалителен процес в стомашната лигавица.

Позивите за повръщане обикновено се появяват след прием на храна.

Виене на свят, световъртеж

гастрит бременност

Гастрит по време на бременност най-често е хроничен.

Част от гастритната симптоматика (гастрит симптоми) са и оплаквания като виене на свят.

Чести световъртежи не са изключени при наличието на това заболяване.

Обяснението тук е, че се наблюдава обща слабост на организма, дължаща се на протичащото в него възпаление.

Възможно е наред с тези оплаквания да се появи и главоболие, за което дори не подозираме, че е свързано с гастрита.

В случая пациентите често допускат една голяма грешка – приемат медикаменти за главоболие, които единствено тормозят стомаха и не дават резултат.

Често оплакванията от този тип се допълват и от понижено кръвно налягане, за което едва ли можем да предположим, че се дължи именно на кошмарния гастрит.

На фона на общата отпадналост на тялото е възможно да се появи и ускорение на сърдечния пулс, което също става причина за грешен лечебен подход.

Обложен белезникав език

Част от клиничната картина на гастрит симптоми е и обложеният с белезникави налепи език. Нормално е този орган да бъде розов на цвят. При напълно здравите хора той има такъв цвят.

Но появата на налепи по него е сигнал, че трябва да обърнете внимание на здравето си. Дали става въпрос за гастрит или друго заболяване може да се определи по локацията на на белезникавия налеп.

Ако той е локализиран в централната част, тогава е симптом на възпаление на стомашната лигавица (или гастрит, или язва).

Тъмни или черни и лъскави изпражнения

Всяка промяна в цвета, аромат и консистенцията на изпражненията сигнализира за проблем с храносмилателния тракт. В случая, когато изпражненията имат тъмен цвят, това сигнализира за кръвоизлив в стомаха.

Тъмният им цвят е обусловен от струпването на кръвни клетки в стомашната лигавица. Обикновено при гастрит изпражненията са тъмни и дори черни.

Често се забелязва, че те са дори по-лъскави. Лъскавината им е провокирана от стомашния кръвоизлив. Не е изключено и наличието на кръв в тях или кръвни жилки.

Във всеки случай консултацията със специалист е задължителна, защото тези признаци не са нормални.

Симптоми на ерозия

гастрит симптоми

Болки в корема са част от симптомите на гастрит.

Ерозия на стомаха е най-общо казано възпалението на неговата лигавица (стената, която го обгръща от вътрешната страна).

Обикновено ерозивният процес се локализира в долната част на стомаха. Често протича на фона на хронични патологии (обикновено чернодробна недостатъчност).

Стомашната ерозия протича в три етапа, при всеки от които симптоматиката е различна. Първият етап е острата форма. Вторият включва ерозия и хронично заболяване. Третият етап е почти винаги необратим, тъй като включва и онкологичен процес.

Първоначално не е изключено ерозивният процес да не дава никакви индикации за съществуването си. Пациентът не чувства абсолютно никаква болка.

Обикновено острата фаза е съпътствана от остра коремна болка, протичаща на фона на изгарящи стомашни киселини. Състоянието на пациента се подобрява при прием на антиациди. Но в случая това не е правилният подход.

При него се постига единствено успокояване на болката. На фона, на което се създават добри условия за прогресиране на заболяването. Ако се започне навременно лечение, до половин месец състоянието се подобрява трайно.

При хроничната форма на стомашна ерозия симптоматика търпи промени. Освен коремната болка се появява и кървене, което сигнализира за разпространението на възпалението към дванадесетопръстника.

Острата коремна болка в този случай смущава съня на пациента. Тя се проявява най-често вечер или на празен стомах. Не е изключено развитието на анемия, която протича на фона на ерозивните лезии.

При започване на лечение в този етап на заболяването, подобрение се очаква след месеци и дори след години (3-5 години).

Напредването на ерозивните процеси в стомаха води до дисфункция на съседните органи.

Как се разбира, когато имаме проблеми със стомаха?

Признак за проблеми със стомаха е най-вече стомашната болка. Но тя не винаги означава сериозно заболяване. Може просто да се дължи на временно неразположение.

При развитието на патологичен процес болковата симптоматика обикновено протича на фона на богата клинична картина. В съчетание с коремната болка, пациентът се оплаква още и от подуване на стомаха, чести и неприятни на вкус оригвания, къркорене на червата, газове.

Усещането за препълнен стомах също е индикатор за здравословен проблем, особено в случаите, когато се появява след прием на малко количество храна.

Промяна с цвета и консистенцията на отделяните изпражнения, често повръщане, диария и запек, също са индикатори на стомашни проблеми.

Ако често се оплаквате от коремна болка в съчетание с някой или някои от по-горе изброените симптоми, не отлагайте консултацията със специалиста.

Възпалена лигавица на стомаха

Възпалената лигавица на стомаха е в основата на всички стомашни заболявания. Стомашната лигавица има не само защитна функция. Тя е активен участник в храносмилателните процеси. Състои се от слуз.

Част от нея са специални клетки и ензими, играещи първостепенна роля в смилането, разграждането и преработването на поетата храна.

Когато лигавицата е възпалена страда не само целият храносмилателен тракт, но и други органи и системи.

Преработването на храната не се осъществява нормално и нашият организъм сигнализира за това с коремна болка. В допълнение може да се появят оплаквания като запек, диария и често повръщане.

Възпалението и особено, когато не се лекува, води до кървене. По стените на стомаха се появяват кървящи лезии, които причиняват сериозен дискомфорт на пациента.

Симптоми при възпаление на хранопровода

гастрит симптоми

Симптомите на гастрит са свързани със стомашни неразположения.

Възпаленият хранопровод също създава сериозен дискомфорт.

Фактът, че този орган е най-горната част на храносмилателната система, го прави изключително уязвим. Това е органът, който свързва нашия стомах с гърлото ни.

Това означава, че възпаленията в стомаха рефлектират пряко върху хранопровода ни, а и върху гърлото.

Когато лигавицата на свързващия орган се възпали и възпалението се разпространи към гърлото, преглъщането е силно затруднено. Пациентите се оплакват от стягане в гърлото и болка при преглъщане.

Най-общо казано хранопроводното възпаление се дължи на езофагит. Заболяването води и до появата на афти и херпеси в устата. Тези оплаквания са сигурен признак за протичащо в тялото възпаление.

Появата на кашлица също не е изключена. Тя е провокирана от повишената сухота в хранопровода, дължаща се на протичащото възпаление.

Възпалението на хранопровода може да е провокирано и от рефлукс. Типично за това състояние е достигането на киселините до устата. Пациентът усеща пареща болка в стомаха.

Проблемите с гърлото, провокирани от хранопроводното възпаление, могат да доведат и до хъркане.

Не е изключено и повишение на температурата. Ако се появи и този симптом на фона на всички останали, не бързайте с приема на антипиретични медикаменти.

Други симптоми

Други симптоми на гастрит (гастрит симптоми) са повишено слюноотделяне, запек и диария.

Отделянето на слюнка в по-големи количества е ясен знак за протичащо възпаление. Оплакването се появява при стомашно разстройство.

Възможно е пациентът да се оплаква и от сухота в устата. Това оплакване е провокирано от чести повръщания, които водят до дехидратация на тялото.

Запек и диария са други два симптома, които всъщност са последствие от нередностите в стомаха и най-вече от протичащия възпалителен процес.

Намаляване на апетита и загуба на тегло са оплаквания, на които трябва да обърнете внимание.

Неприятният вкус в устата е част от симптоматиката на гастрит.

Симптоми на някои видове гастрит

Ще се спрем и на симптомите на някои видове гастрит. Благодарение на тази информация ще се ориентирате относно фазата и развитието на заболяването при Вас. Но това не отхвърля необходимостта от прегледа при специалист.

Как да познаем обострен гастрит?

При обострен гастрит болката настъпва внезапно и буквално изгаря стомаха отвътре. Обостряне може да настъпи не само в острата, но и в хроничната фаза на заболяването. От него са застрашени най-вече по-емоционалните и по-нервните пациенти.

Решаващ фактор за внезапно обостряне на състоянието е и консумацията на неподходяща храна, както и сезоните пролет и есен.

Освен остра болка пациентът се оплаква още от гадене, повръщане, диария. При тази разновидност не е изключена появява на всички гастрит симптоми.

Какво е възпален гастрит?

гастрит хеликобактер пилори

Чест причинител на гастрит е бактерията хеликобактер пилори.

Възпален гастрит също е състояние, което протича внезапно и тежко.

Представлява изостряне на състоянието, при което типичните за заболяването симптоми се проявяват със силно изразена острота.

Водещо оплакване е болката в корема и останалите типични за тази патология неразположения като гадене, изгарящи киселини, повръщане, мъчително парене.

Не са изключени и всички други оплаквания, съпътстващи картината на гастрит симптоми.

Какво е пангастрит?

Пангастрит означава възпалителен процес, придобил хронична форма. По правило засяга всички части на стомаха.

Ограничения за възрастта и пола не важат. Но е факт, че най-често се диагностицира при по-възрастни хора. При спазване на стриктна диета и провеждане на адекватно лечение прогнозите са добри.

Симптомите, присъщи на хроничен пангастрит може да липсват напълно или да са в ремисия.

По време на острата клиничната картина се изразяват с различна степен на интензивност. Включват най-вече промени в апетита, който обикновено намалява. Често в този  случай се наблюдава повишаване на стомашната киселинност.
Болка в епигастриума се появява след хранене. Паренето се усилва и става нетърпимо, особено след хранене. Езикът е покрит с белезникави налепи. Рязкото редуциране на теглото се наблюдава на фона на анемия.
Когато пангастрит се развива с области на атрофия, болката донякъде е притъпена. Това се дължи на факта, че болковите рецептори са заместени от съединителна тъкан.

Симптоми на гастродуоденит

Гастродуоденит е заболяване, което има връзка с гастрит симптоми. Най-общо казано това е възпаление, засягащо не само стомашната лигавица, но и тази на дванадесетопръстника (дуоденит).

Симтоматиката на комбинираното заболяване се изразява преди всичко със стомашни болки. Често те протичат със спазми.

Пациентите се оплакват още от нетърпими киселини, обусловени от повишената стомашна киселинност.

Честите оригвания също са част от клиничната картина на гастродуоденит. Съпроводени са от неприятен вкус, усещане за тежест и рязък спад в желанието за консумация на храна.

Остър гастрит

Остра форма на гастрит (остър гастрит) се развива в рамките на няколко часа или дни. Тази патология е в резултат от Helicobacter Pylori или други бактерии (хранително отравяне), както и вещества с вредно въздействие върху деликатната стомашна лигавица.

В отговор на увреждането на стомашната лигавица, причинено от агресори, „мястото на инцидента“ е атакувано от клетките на имунната система.

Резултатът се изразява в  турбулентност, водеща до възпалителна реакция. Това води до унищожение на стомашната лигавица.

Сред основните гастрит симптоми при тази форма на патологията се отличават следните оплаквания:

 • диария
 • повръщане
 • стомашна тежест и чувство и пълнота в епигастриума
 • гадене
 • обща слабост
 • виене на свят
 • бледа кожа и лигавици, което е очевидно и за пациента
 • сиво-бяло покритие върху повърхността на езика
 • повишено слюноотделяне или усещане за сухота в устната кухина
 • болка в областта на стомаха, усилваща се при палпация

Симптоми на хроничен гастрит

гастрит симптоми

За гастрита няма ограничения по възраст и пол, симптомите са едни и същи.

Хроничен гастрит се развива в резултат от нелекуван остър гастрит или като самостоятелно хронично заболяване.

Възможно е хроничната форма на тази патология да съществува отдавна без да дава никакви индикации за своето съществуване.

При хроничен гастрит стомашната лигавица е засегната в по-широк периметър за разлика от заболяването в острата му форма.

Характерна особеност на хроничното състояние е постепенното нарастване на лигавицата и трансформирането й в съединителната тъкан. Тя замества клетките, които произвеждат стомашен сок. Това води до атрофия на стомашната лигавица.

Хроничната форма често е придружена от спад в производството на стомашен сок и киселина.
За дълъг период особено в началната фаза, хроничен гастрит е асимптоматичен. Развитието му е съпътствано от периоди на обостряне и ремисия.

По време на обостряне се появят краткосрочни пристъпи на болка, дискомфорт в горната част на стомаха, чувство на тежест, гадене след хранене, киселини в стомаха.

Последното оплакване се дължи на нарушения във функцията на естествения“клапан“, свързващ стомаха с хранопровода. Това обяснява попадането в хранопровода на част от съдържимото в стомаха.

Епизодичен запек или диария, подуване на корема, газове, къркорене на червата са част от симптомите.

Постепенното влошаване на състоянието на стомашната лигавица,съпроводено със загуба жлезиста тъкан, често се дължи на хеликобактер пилори. Тази инфекция възпрепятства подновяването на клетките и започва спад в производството на стомашни сокове.

Това обяснява наличието на всички неприятни оплаквания, участващи в картината на гастрит симптоми.

Гастрит при бременност

Гастрит по време на бременност е същински кошмар. Патологията създава дискомфорт не само за бъдещата майка, но и за детето, което расте в утробата. И в този случай заболяване се развива в остра и хронична форма. По-често срещана е втората форма.

В остра форма гастрит при бременност протича със следните симптоми – остра болка в стомаха, крампи, гадене, повръщане и сиви налепи по езика.

На фона на всичко това бременната се оплаква от замаяност, суха и бледа кожа. Появява се и диария. Това състояние изисква незабавна медицинска помощ. Прогнозата на бременността зависи от тежестта и етиологичната фактор, довел до патологията.

По време на бременност на фона на измененията в женското тяло и хормоналния дисбаланс избухва и хроничният гастрит.

Симптомите,  с които заболяването протича, са тъпа болка в стомаха, киселини, зловонно оригване, гадене и повръщане (по всяко време на денонощието).

Присъщи са и промени в изпражненията. Телесната температура се повишава (37-38 ° С). По езика се появяват сиви налепи.

Бременността не е противопоказание за лечение на гастрит, но налага някои ограничения. Лекарствата се предписват само от лекар и техният прием не продължава повече от седмица.

Бременната е добре да наблегне на консумацията на пюрирани храни и да избягва тези от тях, които дразнят стомаха.

Симптоми на атрофичен гастрит

гастрит

Мъчителният гастрит представлява възпаление на стомашната лигавица.

Атрофичен гастрит това е най-коварният вид хроничен гастрит. Сочи се като вероятна причината за предракови състояния на стомаха. Често се развива при мъжете на средна възраст и при по-възрастните пациенти.

В пика на развитието му се проявяват и симптомите на възпалението, но невинаги клинична картина е ясна.

В резултат от атрофията на стомашните клетки те губят способността си да функционират правилно.

Без болка често протичат всички етапи на атрофичен гастрит, което допълнително усложнява лечението му.

В повечето случаи протича с общите за гастрит симптоми. Пациентите се оплакват от чувство на тежест в стомаха. Оплакването се проявява след хранене и не зависи от количеството приета храна.

Сред оплакванията са и следните признаци на стомашно-чревни заболявания:

 • оригване
 • позиви за повръщане
 • изключително неприятен дъх от устата
 • метеоризъм и къркорене на червата
 • запек, редуващ се с диария
 • необяснимо отслабване

Симптоми на гастрит в атрофична форма, които не са свързани директно с разстройството в дейността на стомашно-чревния тракт, включват:

 • хиповитаминоза (ярко изразен спад в нивото на цианокобаламин (витамин В 12 ), проявяващ се под формата на анемия, язви в устата, постоянно изтръпване на езика, чести пристъпи на главоболие, жълтеникав цвят на кожата
 • нарушения на хормоналния метаболизъм, изразяващи се най-вече в спад в либидото

Ерозивен гастрит

Ерозивен гастрит е патология, изразяваща се във възпаление единствено на части от стомашната лигавица. Първоначално възпалението се локализира в малки по размер лезии, намиращи се във вътрешната част на стомаха.

Ерозивният гастрит протича в остра и хронична форма. Симптомите в първия случай са следните:

 • пароксизмална или постоянно присъстващата болка в коремната област; непосредствено след хранене се наблюдава подобрение
 • гадене и киселини в стомаха, възникващи след консумация на храни и напитки
 • повръщане – първо от стомашното съдържимото, а след това слуз и стомашния сок; не е изключено наличието на кръвни съсиреци в отделената маса;
 • изпражнения с кръвни примеси

Гастрит симптоми в хроничната форма на ерозивната патология са следните: гадене, подуване на корема, тежест и дискомфорт в областта на корема, промяна в изпражненията.

Този вид заболяване често протича асимптоматично.

Повърхностен, еритемоексудативен гастрит 

Повърхностен гастрит, както и името му показва, засяга лигавицата повърхностно (само най-горната й част). При премахване на агресора, възпалението отшумява бързо.

Тази форма често е част от симптоматиката на начална фаза на остър гастрит. Болката при повърхностен гастрит е подобна на тази при язва. Основните оплаквания на пациентите са болката и тежестта след хранене, оригване и киселини в стомаха.

Болковата симптоматика се проявява с различна интензивност и обикновено е локализирана в горния десен квадрант. Кожата става бледа. Наблюдава се спад на апетита.

Повърхностният гастрит обикновено отшумява за пет дни.

Друга лека форма на коментираната патология е еритемоексудативен гастрит. Той протича със спазмена коремна болка. Често в клиничната картина присъства и повръщане.

На места върху стомашната лигавица има слуз, която предизвиква дразнене. Провокатор на заболяването най-често са неподходящи храни. След отстраняване на дразнителя състоянието се подобрява изключително бързо. (Още за мъчителния гастрит)

Други видове

Гастритът може да протича с повишена и с понижена стомашна киселинност. Ето и симптомите, по които ще се ориентирате за типа на заболяването, от което страдате.

Симптоматиката на гастрит, протичащ с повишена киселинност, включва следните оплаквания:

 • повръщане, гадене – те са често допълнение към познатите ни общи симптоми
 • дългосрочна болка в слънчевия сплит, заглъхваща значително след консумация на храна
 • честа диария
 • киселини след хранене или след консумация на кисели храни
 • чести позиви за излизане на газове през устата – оригване

Гастрит с ниска или нулева киселинност протича със следната клинична картина:

 • постоянен лош вкус и дъх в устата
 • тежест в стомаха, проявяващ се след хранене
 • оригване с последващ аромат на развалени яйца
 • шум в червата, изразяващ се в тяхното къркорене
 • гадене – обикновено се появява сутринта
 • проблем с изпразването на червата

Диагностика и изследвания

симптоми на гастрит

Симптомите на гастрит включват още главоболие и безсъние.

Диагностика на гастрит не е толкова трудна за лекарите, колкото неприятна за пациентите. В случая не са достатъчни само оплакванията на пациента.

Назначава се поредица от изследвания, които установяват наличието на заболяването.

Започва се с първичен преглед, при който специалистът прилага метода на палпация (лек натиск) върху болното място.

При наличието на гастрит болката ексалира при напипване на проблемния участък.

Едни от първите изследвания, които се назначават при гастрит е биохимичен анализ на кръвта. При него се проследяват следните показатели:

 • Липса на пепсиноген – прекурсори, образуване на стомашни ензими; липсата им е признак на гастрит.
 • Намаляване на общото количество протеин, но за сметка на това се повишава гама-глобулин и билирубин (доказват гастрит с автоимунна обусловеност).
 • Наличието на IgG антитела, IgA и IgM – доказват гастрит, причинен от хеликобатер пилори.
 • Повишаване на нивото на алфа-амилаза
 • Увеличението в кисела среда на фосфатазната активност

При съмнение за гастрит не се колебайте да се обърнете към гастроентеролог, който ще назначи пълен набор от изследвания.

Откриване на helicobacter pylori

Голяма част от изследванията и методи за диагностика на гастрит са насочени към откриване на бактерията хеликобактер пилор – един от главните виновници за заболяването.

За целта могат да се приложат няколко възможни видове изследвания: лабораторен анализ на изпражненията, кръвен тест за наличието на антитела срещу бактерията, както и респираторен тест.

За прилагане на последния диагностичен метод на пациента се предписва лекарствено вещество за прием преди изследването. Той приема карбамид, разтворен във въглероден атом.

Helicobacter Pylori има способността бързо да разграждат уреята, при което се наблюдава увеличаване на отделяния въглероден диоксид по време на издишване. Този метод дава ясен знак за наличието на бактерията.

Илюстративен анализа на кръвта (общ анализ, алфа-амилаза тест) също се използва за диагностициране на заболяването.

Този метод предоставя възможност да се направи разграничение на фазата на заболяването и да се получи по-пълна информация за неговата история.

Анализ на стомашното съдържимо помага да се определи не само наличието на гастрит, но и на Helicobacter Pylori. В стомашния сок съдържа много гастрин.

Изследване на стомашен сок е неприятно за пациента. Необходимите проби стомашно съдържание се вземат с помощта на специален инструмент, вграден в гастроскоп.

Преди тази процедура на пациента се дава така наречените тестови закуски, стимулира производството на стомашен сок.

Други изследвания

Методът на рентгеновото изследване също се използва за диагностициране на гастрит, но е на второ място по отношение на достоверността на информацията. На първо място е методът гастроскопия.

Дванадесет часа преди провеждането на изследването, пациентите не ядат и поглъщат контрастно вещество поглъщане.

Лекарят изследва стомаха в различни позиции на пациента. Рентгеново изследване позволява да види точната локация на лезията и вида й ( гастрит, язва, тумори).

Знак на гастрит в много случаи са характерни промени в лигавицата. Но често само едно изследване се оказва недостатъчно.

Най-неприятен метод за пациентите е гастроскопия. При него в гърлото се въвежда тръбичката на гастроскопа и тя достига до стомаха, където прави обстоен оглед. Преди извършването на манипулацията се приема контрастно вещество.

Всички тези методи са приложими за диагностициране на хроничен гастрит. В някои случаи се прави биопсия чрез гастроскоп. Иззетата проба се изследва и се установява причината за лезиите.

За диагностициране на гастрит при деца, освен гастроскопия се назначава и ултразвук на корема. Само в случай на затруднения при вземането на диагнозата се прибягва към изследване на стомашен сок и прием на рентгеново контрастно вещество.

Как да различим или кога ги имаме и двете?

Често гастрит симптоми се припокриват с клиничната картина на други стомашни заболявания.

Не са изключения и случаите, в които заболяването протича паралелно с други подобни патологии. Ето как да ги различими и да разберем, че страдаме не само от гастрит, но и от друго подобно заболяване.

Гастрит и/или язва

гастрит симптоми

Симптомите на гастрит включват освен болки в корема, къркорене на червата, метеоризъм и др.

Заболяваният гастрит и язва са сходни не само по отношение на симптоматиката, но и по отношение на причините, които ги провокират.

За да се постави правилната диагноза не са достатъчно единствено оплакванията на пациента. Методите, които се използват в случая са рентгеново изследване и гастроскопия.

При язва болката мени локацията си. Това зависи от разположението на язвата. Киселините са ранен симптом, а оригването е с кисел привкус.

И в двата случая язва или гастрит лечението включва и избягването на дразнещи храни. И двете заболявания имат наследствен и сезонен фактор.

Гастрит може да протича и с наличието на язва. В случая възпалението на стомашната лигавица е провокирало поява на язвички по нейната повърхност.

Гастрит и/или рефлукс

Гастрит и рефлукс са две свързани заболявания. Двете често вървят ръка за ръка. Не е определено кое от двете заболявания се развива първо в патогенезата на стомашните проблеми – дали рефлуксът провокира гастрит или гастритът е виновен за рефлукса.

Факт е, че оригването и връщането на храна, в което се изразява неприятният рефлукс, присъства в клиничната картина на гастрит симптоми.

В случая лечението трябва да се насочи към двата проблема.

Гастрит и/или колит 

Често се наблюдава паралелно развитие на гастрит и колит. И докато гастритът засяга стомашната лигавица, колитът атакува дебелото черво.

Логично е след като една част от храносмилателната система не функционира правилно, това да се отрази негативно и на останалите части от нея.

Точно това се случва при дуото гастрит и колит, което често се оказва неразделно. В случая нерядко засегнати се оказват и тънките черва.

Симптоматиката протича с вече познатите ни оплаквания – болезнено усещане в корема, подуване, къркорене на червата, оригване, метеоризъм и диария. (Подробно и изчерпателно за лечението на колит)

Гастрит и анемия

Гастрит и анемия са други две свързани заболявания. Причина за неприятната анемия е авитаминозата, която се развива на фона на дефицита на витамин В12.

Това се дължи на неправилното усвояване на хранителни вещества заради възпалението на лигавицата на стомаха. Наличието на кървене допълнително усложнява положението и е още една основателна причина за развитието на анемия.  (Всичко важно за анемия – причини, симптоми и лечения)

Други свързани болести

Често болката при гастрит се свърза с тази при стеноардичен пристъп. Болката, която се усеща в сърдечната област, предшества разлива на стомашен сок в хранопровода. Поради тази причина гастрит понякога се свърза със стенокардичен пристъп.

Фарингит е друго заболяване, имащо връзка с възпалението на стомашната лигавица. Връзката между тях е обусловена от възможността патогенните микроорганизми в гърлото да се придвижат до стомаха и да причинят възпаление на стените му.

Коментираният гастрит е свързан и с някои онкологични процеси. Рискът от рак на стомаха е повишен при пациентите с хеликобактер пилори. Бактерията предразполага към онкологични заболявания на стомашния тракт.

Лечение на гастрит

За назначаване на правилно лечение при гастрит е важно да се определи не само фазата на заболяването, но нивата на киселинност в стомаха – повишена или понижена.

Задължително към назначената терапия се предписва и адекватен диетичен режим, който се спазва стриктно. По-долу в текста се ще се спрем и на този важен етап от лечението на гастрит.
Лечение с билки и лекове  

Билки и народни лекове заемат важно място при лечението на гастрит. Те са не само достъпни и безвредни, но и имат значителен принос към успеха на терапията.

С тяхна помощ се скъсява значително времето, необходимо за възстановяване на раздразнената и възпалена лигавица.  (Текстът продължава и след анонса)

Подробно и изчерпателно за лечението на гастрит с билки и лекарства – ТУК

Да „приспим“ мъчителния гастрит с билки и народна медицина (Изпитани лекове)

С инхибиращо действие е глухарчето, гъбата чага и магарешки бодил.

В острия период е добре да се използва сграбиче (Astragalus), златен корен (Rhodiola), лечебно великденче (Veronica officinalis).

При хронична форма на заболяването благоприятно повлияват билките жълт кантарион, бял равнец, невен, исландски лишей. За успокояване на спазмите благоприятно повлиява беладона, анасон, копър.

Пелин, живовляк и бял равнец са подходящи при форми на заболяването, протичащи с намалена киселинност.

Лечение с лекарства (хапчета) и др. официални методи

Ако киселинността в стомаха е висока се подбират лекарства, неутрализиращи действието на солна киселина. Това са така наречените антиациди. В състава им влизат вещества като магнезиев оксид, алуминиев хидроксид, магнезиев цитрат и натриев хидроген карбонат.

Те не само спомагат за неутрализиране на негативното въздействие на солна киселина, но и пазят стената на стомаха от увреждане.

При ниска киселинност се назначават ензимни лекарства, повишаващи секрецията на ензими, участващи в храносмилането.

Лечението може да протече и с прием на антибиотици. Това се налага в случай, че възпалението е провокирано от бактерия. В общия случай се назначават Н1 блокери и инхибитори на протонна помпа. (Изчерпателно и подробно за лечението на гастрит)

Диета при гастрит, хранене, меню

За да се стимулира секрецията на стомашния сок при гастрит с ниска киселинност в първите дни в първите дни след кризата може да се консумира рибен бульон. Пюрирани супи и течна каша също са добър варинт. Яйца се разрешават само варени, но без да се прекалява.

Мазни и пържени храни, зеленчуци, богати на баластни вещества, пушени меса, пълномаслено мляко, газирани напитки и сладкарски изделия са забранени. Отнася се и за хляба. Може да се консумира единствено препечен, без ръжен.

Диета при гастрит с повишена киселинност налага стриктно спазване особено първите две до три седмици след обостряне.

Разрешава се пилешки бульон и млечни супи. Млякото понижава киселинността, така че не се отказвайте от него. Нискомаслено мляко може да се добавя към чай или овесена каша.

Позволени са варени или задушени зеленчуци. Най-добре е да ги направи пюре.

Няколко седмици след обостряне, ако състоянието позволява, може да включите меки сварени яйца, риба и постно месо – варено, печени.

Храната е добре да бъде пасирана.Брашно също е позволено – може да има бели бисквити, бисквити и сладкиши, приготвени без мая.

Диета за гастрит с повишена киселинност забранява палачинки, сладки и пържени храни. Отстраняват се от менюто лук, зеле, домати, гъби, кисели краставички и маринати. Ограничава се приема на сурови зеленчуци и плодове. Позволени са печени ябълки. Подробно ТУК: За лечението на гастрит с диета и правилно хранене!

Причини за гастрит

Причините за гастрит винаги са предизвиквали интерес. Условно се поделят на вътрешни и външни фактори, които предизвикват развитието на болестта.

Интересното е, че при някои пациентите не се проявяват след известно време, а при други ефектът от тяхното въздействие настъпва веднага.

Сред значимите външни причинители са бактерии и гъбички. И по-специално бактерията хеликобактер пилори. Тя е отговорна за гастрит в 80% от случаите.

Устаноявайки се в стомаха, тя секретира специфични вещества, дразнещи лигавицата. Настъпват промени в рН нивата на стомашните сокове и това води до възпаление.

Неправилното хранене също е чест провокатор на гастрит. Това включва не само консумацията на дразнещи храни (прекалено люти или кисели), но и преяждане, както и недохранване.

Злоупотребата с алкохол е още една причина за гастрит. Етанол в малки количества е важен компонент, стимулиращ биохимични процеси в организма. Но приеман в голямо количество предизвиква киселинен дисбаланс в организма.

Освен това вреди и на други храносмилателни органи – черен дроб и панкреас.

Медикаментите, предотвратяващи съсирването на кръвта, аналгетици и противовъзпалителни лекарства  дразнят стомашната лигавица и предразполагат към гастрит.

Паразити в червата, хроничен стрес, погълнати токсични съединения също са сред възможните причини за гастрит.

Не е за пренебрегване наследствената предразположеност към стомашно-чревни заболявания.

Автоимунни заболявания също провокират заболяването.

Нарушения в хормоналния метаболизъм и витаминния обмен също са провокиращи фактори.

Надяваме се, че този материал за симптоми на гастрит е бил от полза за Вас. Споделете го с приятелите си, за да бъде от полза за тях. Благодарим Ви предварително!

Как да познаем проклетия гастрит: симптоми, заболявания, диагностика и лечения
5 (100%) 7 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *