Нови лекарства за синузит: Подробни симптоми, антибиотици

Форми на синузит – симптоми, диагностика, причини, усложнения. Лечение с лекарства, инхалации, процедури, хомеопатия, домашни лекове и др.

Още в текста: Синуси – какво представляват.

Остър и хроничен синузит. Фронтален и максиларен синузит – симптоми. Етмоидален и сфеноидален синузит. Антибиотици при синузит и други лекарства.
=== Какво е синузит? Какво са синуси?
Мъчителният синузит  е заболяване, което често пренебрегваме, въпреки адските неудобства, които причинява.
Фактът, че тази патология смущава една от най-важните дейности на живия организъм – дишането, е показателен, че трябва да обърнем внимание на заболяването преди да стане хронично.

Това заболяване е свързано с възпалителен процес, който протича в остра или хронична форма. Фокусира се в областта на синусите (параназалните синуси), откъдето произхожда и името му.

За провокатор на синусното възпаление се счита вирусна или бактериална инфекция, както и алергии, а също микроплазмени или гъбични микроорганизми.

Но нека първо да поясним какво представляват прословутите синуси и каква е тяхната функция. Те са малки по размер кухини. Дебелината е точно колкото тази на костите на черепа.

Всеки човек притежава цяло семейство синуси: фронтални (2 броя), максиларни (2 броя), клиновидни и  синусова решетка.

Всеки от тях е покрит с лигавица и комуникира с носната кухина.

Тази комуникация играе жизнено важна роля за общото състояние на параназалните синуси.

Под влиянието на различни фактори може да се затвори канала, свързващ носната кухина и параназалните синуси.

Най-често това се случва при подуване на лигавицата на носа, предизвикано от обикновената настинка.

В случая започва пълнене на канала с възпалителна течност. Това създава условия за бързо размножаване на бактериите.

Синусите изпълняват ред важни функции и затова е важно да са в добра кондиция. Участват в образуването на лицевия скелет, чертите на лицето и тона на гласа. Тяхната функция е да осигурят затопляне на въздуха преди той да премине през носа.

Лигавицата на синусите е също толкова податливи на инфекции, както и носната лигавица. Именно това възпаление се отбелязва с медицинския термин синузит.

Общи симптоми на синузит

Общите синузит симптоми протичат най-вече със затруднено назално дишане. То е обусловено или от запушване на носа, или от отделянето на секрет от него.

Секретът може да бъде прозрачен или да има цвят (жълто или зелено). Липсата или наличието му са част от симптоматиката на различните видове синузит.

Подробно на синузит симптоми в различните форми на заболяването ще се спрем в следващите раздели на материала.

Запушен нос, запушени, възпалени синуси

Запушен нос е не само най-мъчителното, но и най-честото оплакване, част от картината на синузит симптоми.

Типично е запушването на носа, въпреки наличието на секрет в синусите. Това води до възпалителен процес и запушени синуси.

Възпалени синуси е оплакване, протичащо на фона на невъзможността на секрета да напусне синусните кухини.

При контакта на гнойта с лигавицата на синусите се стига не само до тяхното запушване, но и до възпалението им.

Болки в синусите

Болки в синусите е основно оплакване, съпътстващо картината на синузит симптоми. Усещането е изключително мъчително за пациента. Той чувства болка в основата на носа. Придружена е с усещане за тежест и усещането, че носът буквално е задръстен.

Главоболие при синузит

Симптоми на синузит

Симптоми на синузит зависят от формата на заболяването.

Синусната болка обикновено разширява обхвата си и се разпростира към очните кухини, слепоочието и главата. Главоболие при синузит заема челните места в списъка на симптомите, с които протича това заболяване.

Ще се спрем подробно и на този симптом, описвайки неговите проявления при различните форми на синузит.

Други общи симптоми

Общата картина на синузит симптоми се допълва и от оплаквания като повишение на телесната температура (стойностите са различни при различните форми на заболяването). Друго оплакване е отделянето на храчки.

Подуване на очите също не е изключено. Спада в тонуса, промени в съня и желанието за хранене, също не са изключени от списъка на синузит симптоми. Подробно на тях и на формата им на проявление ще се спрем по-долу.

Симптоми на различните форми на синузит (или синуит)

запушен нос, синузит биопарокс

При запушен нос помагат правилните капки за нос.

При синузит инфекцията засяга един или повече параназални синуси. Въз основа на това се определя специфичната форма на синузит, а именно:

  • Синузит – възпалението се фокусира в областта на един или два от фронталните синуси
  • Сфеноидит – засяга клинообразния синус
  • Eтимоидит – възпалението се фокусира в етимоидните синуси (по-долу ще разясним локацията на всеки вид синуси)

Всяка от тези форми се дели условно и на две подформи – остър и хроничен синузит. В първата си разновидност патологията трае около 8 седмици или повече.

Докато втората е свързана с постоянна промяна в лигавичната мембрана, което създава тенденция за предразположеност на пациента към дихателни инфекции.

Симптоми на максиларен синузит (гайморит)

Максиларен синузит или гайморит засяга максиларните синуси. Те са разположени в максиларния кост. Имат общи стени с очните гнезда, орална и назална кухина.

При острата форма на гайморит възпалението е фокусирано в епителния слой, покриващ вътрешността на максиларния синус ( намира се в район с тънък слой съединителна тъкан, съседна на костта).

При хроничен синузит възпалението засяга субмукозата на синусите и костната стена.

Симптомите на максиларен синузит са различни в различните форми на неговото проявление (остра и хронична форма). Запознайте се подробно с тях в разделите по-долу.

Остър

Основните клинични симптоми на острата форма на синузит се изразяват в чувство на напрежение и натиск в основата на носа.

В по-напреднал стадий на заболяването се наблюдава силно главоболие. Болката в този случай е съсредоточена не само в областта на максиларните синуси. Но и в зоната на челото и дори скулите.

Ако процесът на синусното възпаление протича двустранно, болката се усеща от двете страни.

Често главоболието като синузитен симптом е придружено от зъбобол. Възпалението в устната кухина се фокусира в съответната страна, в която протича възпалителния процес в синусите. Зъбоболът се проявява най-вече, когато пациентът дъвче.

Но да се върнем на мъчителното главоболие, което възниква в резултат на постепенното натрупване на гной в синусите.

Това оплакване като част от синузит симптоми (симптоми на синузит) обикновено се изразява с болка, съсредоточена в областта на челото и слепоочията.

Част от клиничната проява на синузит симптоми в острата форма на заболяването е нарушено дишане през носа. Появата на носни секрети също не е изключена. На цвят те са обикновено прозрачни или жълто-зеленикави.

В зоната на основата на носа постепенно започва и нарастване на дискомфорта. Болката причинява неудобство най-вече през нощта. Тогава е ярко изразена.

При други пациенти вечерта е по-благоприятен период по отношение на изразеността на главоболието като синузитен симптом. В легнало положение пациентът усеща облекчение, защото тогава гнойта се освобождава от синусите.

Често пациентите се оплакват от повишена болка при повдигане на клепачите или натиск върху кожата в областта под очите.

Част от оплакваният при синузит симптоми в остра форма включват и носно говорене. Гласът се променя при говор, тъй като носът е запушен.

При острата форма на синузит не е изключено и повишение на телесната температура до 38 градуса, което е обусловено от протичащото възпаление.

синузит хроничен възпален антибиотици

УНГ (Уши, нос, гърло) инфекция може да стане причина за синузит.

В допълнение към общия дискомфорт, който е част от оплакванията при синузит симптоми (симптоми на синузит) се проявяват още умора и слабост.

Липса на апетит и смущения в съня са други възможни оплаквания. Не е изключено и намаляване на обонянието от страната на засегнатия синус.

Острата форма на синузит обикновено протича на фона на остро респираторно заболяване. В случая към общото неразположение се прибавят и оплаквания като температура, кихане и хрема и затруднено назално дишане.

Не е изключено и подуване на окото от страната на засегнатия синус, както и зачервяване.

В тази форма синузитът обикновено обикновено отшумява до 3 седмици.

Хроничен

Симптоматиката на хронична форма на синузит може да е ярко изразена или да протича в прикрита форма. Във втория случай се създават предпоставки за забавяне диагностицирането на болестта. Следователно и на нейното лечение.

Когато проблемът е придобил хронична форма, често пациентите се оплакват от появата на болки в очните кухини. Както и от съпътстващото ги главоболие.

Повишаване на болката се констатира най-вече в легнало положение. Характерна особеност на хроничен синузит е подуване на клепачите. Оплакването е “маркирано” най-вече сутрин.

Не е изключен и конюнктивит, което показва разпространение на възпаление от синусите към очните гнезда.

Състоянието, характеризиращо се с хроничен синузит включва появата на тъпа болка, концентрирана в областта под очните гнезда. Назална конгестия  с хронични проява в повечето случаи е едностранна.

Изолирането на хронична суха кашлица също е част от клиничната картина. Оплакването е обусловено от стичане на гной от синусите по стената на гърлото. Както и при остър синузит, така и при хроничен, запушването на носа е най-голямото неудобство.

Усложнения

Структурата и локализацията на максиларните синуси създава условия за сериозни усложнения, произтичащи от развитието на синузит. Рисковете са свързани с директния контакт, който гнойта осъществява със синусните стени.

Не е изключена вероятността от разпространението на заразата към черепната кухина. Това от своя страна води до развитието на менингит.

Това се случва рядко. Най-често като усложнение се появява инфекция на очите. Протича с подуване на клепачите и силна болка.

На фона на хронична форма на синузит се срещат и честите рецидиви на фарингит и ангина. Не са изключени заболявания на зъбите и остеомиелит на челюстта.

Острата форма на синузит може да доведе до развитие на неврит на троичния нерв, съпроводен от нетърпима болка.

Често усложнение на хроничен синузит е абсцес. Възможно усложнение и е атрофия на носната лигавица, което води до смущения в обонянието. Не е изключено и развитието на сепсис.

Обикновено на пациенти със синузит (особено в хронична форма) се назначава погрешно и най-вече дълго лечение на хронични форми на бронхит и други заболявания, предизвикващи кашлица. Подобен грешен лечебен подход предразполага към появата на усложнения от синузит.

Симптоми на фронтален синузит (фронтит)

Фронтален синузит, известен още като фронтит,  е заболяване, при което на възпаление са изложени предните челни параназалните синуси.

Възпалителният процес е фокусиран върху лигавицата на челните синуси. И този вид синузит протича в остра или хронична форма.

Острата форма е придружена от остри болезнени усещания, които се проявяват в областта на челото. Наблюдава се още главоболие, сълзящи очи, очна болка, затруднено дишане през нос и фотофобия (чувствителност към светлина).

Засегнатата половина на носа е лишена от обоняние. Температурата на тялото е около 39 градуса, но може да бъде по-ниска. Възможно е подуване, засягащо меките тъкани.

Хроничен синузит се изразява в малко по-лека форма от обичайното. Главоболието съпътства симптоматиката на клиничната картина. Повишеното налягане в синусите е обусловено от затруднения отлив на ексудат.

Проявява се със синусна болка. Тя се увеличава при увеличаване налягането в орбитата. Назални секрети се отделят в най-големи количества сутринта. Типична за тях е неприятната миризма.

В легнало положение на тялото те се оттичат към назофаринкса. Това води до отделянето на значително количество храчки на сутринта.

В резултат от възпалението в хронична форма на заболяването започва некроза на предната стена на костта. Образуване на фистули също не е изключено.

Симптоми на етмоидален синузит (етмоидит)

синузит симптоми лечение антибиотици биопарокс

Запушен или течащ нос – честите симптоми на синузит.

Етмоидален синузит (известен още като етмоидит)е възпалителен процес, концентриран в областта на лигавицата на етмоидалната кост (намира се в горната стена на носната кухина).

Наличното заболяване е с бактериална или вирусна експозиция. Отново се проявява в остра или хронична форма.

Симптоми на остър етмоидит често се появяват по време на грипно заболяване, ринит и други подобни заболявания.

Основният симптом е главоболие и болки в носа, локализиращи се най-вече в неговата основа.

Ако болката се появява в основата и към вътрешния ръб на очното гнездо, както и в основата на носа, в случая става въпрос за поражение на задната част етмоидалната кост.

Често в този случай се наблюдава и затруднено дишането през носа. Постепенно общото състояние на пациента се влошава. Мъчителните синузит симптоми са съпроводени и от повишаване на температурата до около 38-40 градуса и обща слабост.

Типична за първите дни е изобилната секреция от носа. Постепенно става гнойна или серозно-гнойна. Придружена е с промяна на цвета и с придобиването на определена миризма.

Симптомите на този вид синузит при деца често се съпроводени с хиперемия и оток от вътрешния ъгъл на очните кухини. Засягат и вътрешен отдел на долния и горния клепач.

С развитието на заболяването е възможно натрупване на гной в тъканта на орбитата (в някои случаи дори и в черепната кухина). С разпространението на възпалението са възможни и зрителни увреждания.

Симптомите на хроничната форма на етмоидит се идентифицират въз основа на общата степен на възпалителната активност. Оплакванията на пациентите са свързани с умора и влошаване на състоянието им като цяло.

Симптоми на сфеноидален синузит (сфеноидит)

Друга форма на синузит е така нареченият сфенодит или сфеноидален синузит. Това заболяване представлява възпаление на лигавицата на клинообразните синуси (намират се под хипофизата и са разделени с преграда).

Това заболяване, възникващо на фона на бактериална или вирусна инфекция, се среща рядко.

В острата си форма е придружено от назален секрет и характерното за симптоми синузит главоболие. Болковата симптоматика в главата е концентрират в тилната част.

Смущения в обонянието, покачване на температурата и обща слабост са другите типични симптоми на този вид синузит.

Разпространението на възпалението към гнездото на очите и на черепа води до менингит, абсцес и други подобни процеси.

Преходът към хронична форма на сфеноидит случва на фона на острата форма на заболяването. Симптоматиката тук е сведена до главоболие и смущения в назалната функция (затрудено носно дишане и намалено обоняние).

Симптоми на остър синузит

синузит, ефективни лекарства, заместител на биопарокс

Капки за нос с антихистамин помагат, когато синузитът е причинен от алергия.

Клиничната картона на симптоми синузит в острата форма на заболяването се характеризира с главоболие, общо неразположение и висока температура.

Трудностите, свързани с назалното дишане и отделянето на назофарингеални секрети, както и нарушение на обонянието, са основните оплаквания.

Центровете на болки в главата са локализирани в челно-темпоралната област. Те се усилват най-вече при накланяне на главата.

Когато възпалението засяга сфеноидния синус, характерен симптом са нощните главоболия. Те са локализирани в центъра на главата и в областта на шията.

Трудността на пациента да поеме въздух през носа се развива на фона на действителната обструкция на носните пътища. Това оплакване протича с хиперплазия или подуване на лигавицата.

Пораженията като цяло се локализират от страната, в която се намира засегнатият синус.

При по-тежката форма на остър синизут се  наблюдават и симптоми на интоксикация в комбинация с главоболие и ясно изразена болка в синусната част.

Тази форма на патологията е придружена и от леко повишена температура до 38-38,5 градуса. Оток в параназалните (околоносните синуси също не е изключен, когато възпалението засяга меките тъкани.

Симптоми на хроничен синузит

синузит

Синузит често протича и с възпаление на горните дихателни пътища.

Преходът към хронична форма на синузит протича на фона на неадекватно или отсъстващо лечение. Засяга най-вече децата.

Хроничен синузит при деца се развива след остър ринит, морбили, грип, ангина, скарлатина и други.

Симптоматиката е различна в отделните възрастови групи.

При малките деца и пациентите в предучилищна възраст симптомите се проявяват за дълъг период от време.

Изразяват се най-вече в летаргия и загуба на тегло, влошаване на съня и спад в апетита. Децата бързо се уморяват. Под очите им се появяват сини. Често кашлят.

Раздразнителност и промяна в настроението, както и често повтарящ се кератит и конюнктиви, допълват оплакванията. Проявяващи се в съвкупност, всички тези симптоми водят до интоксикация.

При по-възрастните пациенти оплакванията са свързани със затруднено назално дишане, главоболие от различен тип (появява се най-вече през втората половина на деня), секреция от носа (увеличава се) и спад на обонянието.

Пациентите се уморяват изключително бързо. Дори и без наличието на видима причина.

Диагностика и изследвания за синузит

За поставяне на диагноза “синузит” не са достатъчни само характерните клинични симптоми. Те трябва да бъдат потвърдени от методи за функционална диагностика, а понякога се допълват и от лабораторни изследвания.

Рентгенография е най-често използваният метод за диагностика на синузит. Благодарение на него се визуализира не само максиларен синузит, но и изменения в костта. Методът дава информация и за наличието на удебелена лигавица.

Компютърна томография е друг метод за диагностика на синузит. Прилага се при съмнение за едновременно развитие на синузит и ринит.

Компютърна томография предоставя ценна информация за анатомичните особености на структурата на синусите и измененията в тях, допринасящи за развитието на остър синузит.

Ядрено-магнитен резонанс като метод на диагностициране на синузит се препоръчва при съмнения за алергична обусловеност на заболяването. Методът е отличен за диагностициране на остър синузит.

Ултразвуково изследване също се прилага за диагностицирането на остър синузит, макар и по-рядко. Методът помага за откриване на течността в параназалните синусни кухини, както и за оценка състоянието на лигавицата.

Биопсия на параназалните синуси е показана в случаите, когато лекарят се съмнява за наличието на злокачествени тумори, гъбични инфекции или грануломатозно заболяване.

Фиброоптична ендоскопия помага за ясно визуализиране състояние на синусите и носните анатомични структури.

Като допълнителен метод за диагностициране на синузит се предписва кръвен тест, за да се определи скоростта на утаяване на еритроцитите. Това е показател за неспецифичен възпалителен процес в тялото.

Анализ на имуноглобулини и серологични тестове за HIV инфекция са други допълнителни диагностични методи. Назначават се най-вече на фона на често повтарящ се синузит.
Цитологично изследване на носен секрет помага да се определи точният клетъчен състав на назалната слуз. По този начин се представя полезна информация, която е в помощ за определяне произхода на синузита.

Причини за развитие на синузит

лечение на синузит

Инхалациите са един от методите за лечение на синузит.

Развитието на синузит започва с обикновена хрема. Ако тя не отмине за седмица, съществуват всички предпоставки за развитие на синузит.

Изкривена носна преграда и възпаления на сливиците също отключват проблема.

Пулпит и чести възпаления на зъбите от горната челюст също са причина за назалното заболяване. В максиларните синуси “навлизат” част от корените на зъбите – 4-ти, 5-ти и 6-ти от горната челюст.

Чести ларингити и фарингити също стават причина за синузит.

ЗаболяванетоТОРС, което протича на фона на понижен имунитет, също е една от възможните причини.

Алергичен генезис, ринит и полипи, локализирани в носните проходи, също отключват синузит.

Други усложнения от синузит

Други възможни усложнения от нелекуван синузит са често главоболие и дори загуба на зрение. Заболяването може да доведе още до целулит на окото, отит, енцефалит. Възможно е да доведе дори до тромбоза на синусите и пневмония.

За инфекцията при синузит трябва да знаете, че тя се разпространява и по кръвен път. На практиката чрез лимфата тя може да достигне до всяка една точка на тялото.

Въпреки, че това рядко се случва. В най-висока степен на риск от усложнения от синузит са органите, разположени в близост до синусите.

Лечение с лекарства, хапчета

Всяко едно от лекарствата, предписвани при синузит, има определена цел. Но същевременно е изключително важно да се подбере правилният медикамент.

Заболяването, излекувано на време, не позволява хронифициране на проблема и гарантира избягване на усложнения.

Ще се спрем на препаратите от отделните групи. Но не забравяйте, че е важно те да бъдат назначени от лекар. Това, което е подходящо за Ваш познат, може да се окаже неподходящо за Вас.

Задължително прочетете и този материал, посветен на мъчителния синузит – ТУК!

Муколитици

Лекарствата от групата на муколитиците са важни при лечение на синузит. Те действат положително върху биохимичните качества на слузта. Улесняват отстраняването й от синусите и скъсяват времето, необходимо за възстановяване.

Мукотичните препарати са безопасни за употреба. Приложение намират най-вече в терапията, назначавана на възрастни. Ето и кои са популярните от тях.

Синупрет

синупред

Синупред за лечение на синузит в остра и хронична форма.

Синупрет е комбиниран препарат на растителна основа, съдържащ противовъзпалителни агенти.

Този муколитик повишава секрецията на слуз, насърчава регенерирането на лигавиците и възстановяване на техните защитни функции.

Сред активните компоненти са полезните билкови екстракти от черен бъз, върбинка, тинтява и иглика.

Препаратът е подходящ за лечение на острите и хронични проявления на синузит.

Предписва се и като допълващ медикамент при назначено антибиотично лечение.

От този лекарствен препарат може да приемате по две таблетки в три приема. За деца 6-12 години дозата е една таблетка и тя се приема трикратно. Повече от седмица-две не бива да продължава терапията със синупред.

Опаковка с 50 таблетки струва 10 лв.

Спрей муконазал плюс

Спрей муконазал плюс

Спрей муконазал плюс облекчава оточността на лигавицата и подходящ за лечение на синузит.

Спреят муконазал плюс за назална употреба съдейства за намаляване на отока чрез свиващото въздействие, което оказва върху назалната лигавица.

Този ефект се дължи на компонента трамазолинов хидрохлорид.

След назално въвеждане на продукта свиването на съдовете настъпва след около 8-10 минути. Този ефект се запазва в продължение на 8-10 часа.

Муконазал плюс може да бъде впръскван до 4 пъти на ден във всяка ноздра. Лечението с него не бива да е по-продължително от 5-7 дни.

Това лекарствено средство е неподходящо за лечение на пациенти под 6 години. Опаковка от 10 мл от спрея се предлага на приблизителна цена от 10 лв.

Флудитек

Когато синузитът протича с отделяне на гърлен секрет, флудитек е сред препоръчваните муколитици. Активният компонент, на който се дължи мощното отхрачващо действие, е карбоцистеин.

Препаратът се достъпен в по-слаба и по-силна концентрация, подходящи съответно за деца и възрастни. Дозата за възрастен е 3х15 мл, както и за деца, навършили 15 години.

Децата между 2 и 5 години приемат 2х5 мл, а тези на възраст над 5 години – 3х5 мл. Цената и на двата варианта е около 7-8 лв за шишенце от 150 мл.

В търсене на добър антибиотик

Изборът на антибиотик е решаващ при лечение на синузит. Ако е подбран неправилно, той не само няма да доведе до желаната ефективност, но и ще предизвика куп други усложнения.

зинат синузит лекарства

Зинат също спада към предписваните при синузит лекарства.

Критерий за правилно подбран антибиотик е подобряване състоянието на пациента за период от 72 часа.

В тежка и умерена форма на синузит лекарства, които се предписват задължително са системни антибиотици. Използването на тежки антибиотици е оправдано само в крайни случаи.

Сред популярните лекарства, предписвани за синузит в различна форма, са тези с компонента амоксицилин.

Зинат

Сред известните антибиотични лекарства за синузит е зинат. Предписва се във всяка форма на заболяването.

Предлага се във вариант хапчета и сироп. Приложим е при терапията на възрастни и деца. Въздейства пряко върху причинителя на заболяването – конкретен патоген.

Дозата, която се предписва е между 250 и 500 мг, приемана два пъти за деня. Зависи от възрастта на пациента и тежестта на състоянието му.

На деца се препоръчва в количество за деня от 10-15 мг за всеки килограм телесна маса. Приемът на препарата е забранен за пациенти, ненавършили 3-месечна възраст.

Зинат увеличава риска от гърчове при лице с неврологични смущения. Цената на опаковка с 10 таблетки е около 12 лв.

Амоксицилин

Сред предписваните при синузит лекарства е и амоксицилин. Този антибиотик съдейства за потискане на бактериалния синтез. В структурно отношение е подобен на ампицилин, но с тази разлика, че е по-устойчив на въздействието на стомашни сокове.

С внимание следва да се предписва лечението с този антибиотичен медикамент на пациенти с алергия, сенна хрема и астма.

Точната дозировка и продължителност на терапията с амоксицилин може да бъде назначена единствено от специалист.

Аугментин

Сред възможните лекарства за синузит е и антибиотикът аугментин, който също се отличава с широкоспектърно въздействие.

Обичайно на възрастни се предписва по таблетка (500 мг) трикратно. В концентрация от 825 мг може да се приемат и по 3 таблетки на ден, ако състоянието на пациента го налага.

лекарства за синузит аугментин

Аугментин – едно от възможните антибиотични лекарства за синузит.

За деца под 6 години препоръчвана е течната форма. Но във всеки случай дозировката се определя от специалист.

Дозите е необходимо да бъда приемани най-малко през интервали от 4 часа.

Общата продължителност на терапията с аугментин не бива да надхвърля две седмици. Опаковка с 14 таблетки струва около 28 лв.

Суспензията излиза по-евтино. Цената на 100 мл е около 15 лв.

Цефтриаксон

Цефтриаксон е сред лекарства за синузит, смятани за най-ефективни. Той принадлежи към голямото семейство на цефалоспориновите антибиотици.

Препаратът е предназначен за интравенозно или интрамускулно приложение, което трябва да се осъществява единствено под контрола на специалист.

Не бива да се комбинира с други препарати с подобно действие. Стандартната доза от него е 1-2 грама и не бива да бъде превишавана.

Не бива да се прилага при новородени. Интрамускулното въвеждане на цефтриаксон е категорично забранено при деца под две годинки. За деца дозите се от 20 до 80 мг на кг тегло.

Клацид

клацид синузит

Клацид се препоръчва за лечение на синузит, което в случая продължава между 6 и 14 дни.

Клацид също намира място в списъка на лекарства за синузит. Този макролиден антибиотик съдейства за стопиране на бактериалното развитие.

Препоръчителна е употребата му при дихателни инфекции, както и при такива, засягащи меките тъкани.

За възрастни стандартното предписание е за дневен прием на таблетка от 500 мг. При тежки случаи количеството може да бъде увеличено двойно. За деца е препоръчителна течната форма на препарата.

Терапията при синузит с клацид трае между 6 и 14 дни.

Опаковка с 5 таблетки се предлага в аптеките на цена от 16 лв.

Левофлоксацин

Хиниловият антибиотик левофлоксацин също спада към лекарства за синузит. Когато се използва за лечение на това заболяване, стандартно се приема по таблетка на ден. Лекарят определя продължителността на терапията.

Ако състоянието на пациента е по-тежко се допуска увеличаване на дозата, но преценката за необходимостта от това, остава на специалиста.

Опаковка левофлоксацин, съдържаща 5 таблети, струва около 10 лв.

Кортикостероиди

Стероидни хормонални препарати, известни като кортикостероиди, ефективно се справят с възпалението. Препоръчителна е употребата им за лечение на остър и хроничен синузит.

Налични са под формата на препарати, предназначени за орален или назален прием.

Триамцинолон

Триамцинолон спада към синтетичните кортикостероиди, предписвани при синузит. Употребата му е задължително да бъде осъществявана под зоркия надзор на опитни клиницисти.

Дозировката се назначава индивидуално, а достъпността до препарата се осъществява единствено с медицинска рецепта.

Съществен недостатък на препарата е свойството му да предизвиква задръжка на течности и натрий.

Фликсоназе (Flixonase)

Сред популярните лекарства за синузит е спреят фликсоназе, съдържащ флутиконазол. Ефективен е при запушен нос. Ефективността му се изразява не само в отпушване на носа, но и в облекчаване на напрежението в синусите.

фликсоназе запушен нос

Фликсоназе помага при запушен нос.

За възрастните пациенти препоръката е да осъществяват по две впръсквания във всяка ноздра. Това се прави веднъж дневно.

Максимално допустими дневно са две апликации от по две впръсквания във всяка ноздра.

За деца над 4 години препоръката е фликсоназе да се прилага чрез едно впръскване в ноздра. Желателно е това да се осъществява в сутрешните часове.

Флакон от спрея в количество, достатъчно за 120 впръсквания, струва 22 лв.

Мометазон спрей

Друг кортикостероид, спадащ към групата на лекарства за синузит, е мометазон спрей. Активното вещество, гарантиращо облекчение при запушен нос е  мометазонов фуроат.

До два дни след началото на терапията със спрея настъпва подобрение. При някои пациенти то се забелязва след 8-мия час.

Дозата от него е по две впръсквания във всяка ноздра. Препоръката се отнася за възрастни и деца, по-големи от 12 години. За тези над 6 години – дозата е двойно редуциране.

Назално се прилага чрез вдишване. Накрайникът се поставя в едната ноздра. Главата е приведена. При впръскване другата ноздра е запушена с пръст. След апликацията се прави издишване през устата и се отпушва запушената с пръст ноздра.

Този препарат печели предимство пред фликсоназе заради по-ниската – 140 впръсквания излизат около 10 лв.

Овлажняващи. Капки за нос

В лечение на синузит задължително се включват и продукти с овлажняващо действие. Най-широко използвани са капките за нос, както и спрейовете.

Тяхната задача е да се намали секреция на слуз, да се подобри чистота на лигавицата и да се намали нейното подуване. Тези лекарства за синузит са известни като вазоконстриктори.

Прилагането им не е препоръчително да продължи повече от три дни. Недостатък от приложението им са нежеланите реакции, които предизвикват. Изразяват се в сърцебиене, затруднено прочистване на синусите и медикаментозен ринит.

Препоръчително е до тях да се прибягва след препоръката на лекар.

Ксилометазолин (ако няма алергия)

Капките ксилометазолин са ефективни при синузит заради своето свиващо действие върху кръвоносните съдове.

За лица под две години употребата на това лекарство е забранена. А на тези, които не са навършили 6 години се отпуска единствено с рецепта.

За пациенти над 12 години препоръката е да поставят във всяка ноздра по 2-3 капки, два или три пъти на ден.

Общата продължителност на терапията не бива да надхвърля 3-5 дни. Продуктът се препоръчва единствено на пациенти, които нямат алергиря.

Цената на опаковка от 10 мл е 2,44 лв.

Диабенил ринекс с нафазолин

Диабенил ринекс също влиза в списъка на възможните лекарства за синузит. Тези капки за нос съдържат нафазолин. Употребата им се препоръчва в случаите, когато заболяването е с алергична обусловеност.

Приложениет на дианебил е несъвместимо със суха лигавица на носа, както и с първото тримесечие на бременността.

От един до шест пъти на ден в ноздрите са накапват между 2 и 4 капки. За лица под 6 години употребата на препарата е непрепоръчителна.

Между отделните терапии с дианебил е необходимо да се правят паузи от 5-10 дни. Опаковка от 10 мл с това лекарство струва малко над 2 лв.

Виброцил

Виброцил е друг популярен лек за синузит, съдържащ антихистамин и фенилефрин. Препоръчва се в случаите, когато оплакването е с алергична обусловеност. Употребата на продукта е желателна при широк кръг от инфекции и алергични заболявания на горните дихателни пътища.

виброцил синузит

Виброцил помага при синузит.

Капките за нос може да се прилагат в случай на синузит при деца над годинка.

Дозата в случая (1-6 години) е по капка-две 3 или 4 пъти на ден. За пациентите над тази възраст дозата е по 3-4 капки. Прилага се по 3-4 пъти за деня.

Във вид на спрей виброцил се прилага при възрастни и деца над  6 години по 3-4 пъти дневно. При всяка апликация се осъществяват по 1-2 впръсквания в ноздра.

От гела се препоръчва нанасянето на малки количества в ноздрите по 3-4 пъти дневно (това важи за деца над 6 години).

Опаковка виброцил струва около 7-8 лв.

Антихистамини

Антихистамини за лечение на синузит, особено в острата форма на заболяването, е необходимо да бъдат прилагани с повишено внимание.

Агентите в тях допринасят за подсушаване на лигавицата. По този начин се създава благоприятна среда за развитие на бактериите.

Въпреки това са безценни, когато се прилага за контрол на алергичен ринит. Благодарение на тях могат да се избегнат усложнения – синузит.

Ценни са и при овладяване на синузит причината, за който е алергичен дразнител.

Ибупром синус (IBUPROM SINUS) – таблетки

Ибупром синус

Ибупром синус чисти синусите и сваля температура.

Ибупром синус е друг популярен медикамент, препоръчван при синузит.

Препоръката за употребата му е свързана най-вече с наличието на симптома висока температура.

Таблетките са с анагетичен ефект. Освен това съдействат за прочистване на синусите и околосинусните кухини. Успокояват и възпаленото гърло.

На ден не бива да се приемат повече от 6 таблетки ибупром синус. Стандартно се препоръчва да се осъществява по прием на таблетка през 4 часа.

При пациенти над 65 години препаратът повишава риска от сърдечни усложнения. Опаковка с 12 таблетки струва 7,24 лв.

Спрейове

Освен по-горе разгледаните кортикостероидни спрейове, при лечение на синузит се препоръчват и други препарати от този вид. Ще се спрем на два от тях.

Спрей Биопарокс

Спрей Биопарокс е приложим назално и орално. Използва се при запушен нос и синузит. Облекчава сухата кашлица и възпаление на сливиците. Неприложим е при деца под 30 месеца. Пациенти с алергия трябва да го употребяват с повишено внимание.

Терапията с Биопарокс не бива да продължава повече от 10 дни.

В устата на ден може да се правят 4 впръсквания. В носа общо 4 апликации с по две впръсквания във всяка ноздра.

За носа се използва оранжевия накрайник за възрастни и прозрачния за деца. Задължително е преди назално приложение да изсекнете носа си.

За орално приложение използвайте белия накрайник.

Цената на флакон от спрея е 14,79 лв.

Спрей Назодрен

Спрей Назодрен е продукт, в който активното вещество е с натурален състав. Съдържа единствено пречистена вода и лиофилизиран прах от пресни грудки на растението цикламен еурапеум (дива циклама).

Подходящ е за хронична и остра форма на синузит. На ден се препоръчва по едно впръскване в ноздра. Терапията с назодрен може да продължи 7-10 дни или да се удължи до 16 дни при преценка на специалиста.

При наличието на температура се комбинира с антибиотик. Повторение на курса може да се повтори след 7-10-дневна пауза.

Недостатък на препарата е високата му цена – почти 36 лв за 5 мл.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства за синузит също са добра алтернатива. Не е за пренебрегване и опцията за съчетанието им с алопатични лекарства. Помислете върху този вариант, но предварително се консултирайте с опитен хомеопат.

Сред подходящите монопрепарати са Стикта пулмонария и Калиум йодатум. И двата е добре да се приемат при първи симптоми на настинка от пациенти със склонност към чести синузити.

Първият препарат се препоръчва на пациенти, усещащи постоянна тежест в основата на носа. Втория е подходящ при противоположна симптоматика – продължителен обилен секрет от носа.

Калим бихромикум се препоръчва, когато секретът е жълтеникав и се точи.

Хидрастис е при секрет, стичащ се към гърлото.

При силно зачервени очи и болка в синусите опитайте цинабарис. Хомеопатите препоръчват още хепар сулфур, мезереум и меркуриус солубилис.

Цинабсин

Цинабсин спада към комбинираните хомеопатични лекарства за синузит. Препаратът притежава имуностимулиращо действие наред с изразения си противовъзпалителен ефект.

Спомага за освобождаването на застоялата слуз от синусите. Препоръчва се в различни форми на синузит, включително остра и хронична.

Еуфорбиум

еуфорбиум лек за синузит

Еуфорбиум е комбиниран хомеопатичен лек за синузит.

Друго изпитано хомеопатично лекарство за синузит еуфорбиум. Този комбиниран препарат спомага за възстановяването на дишането през носа и за намаляване на възпалението.

Действието му е дълбоко и стабилно. Но не е сред препаратите, даващи най-бързия резултат.

Предлага се във вид на спрей и капки.

Инхалации и др. препарати

Адекватното лечение на синузит включва правенето на инхалации. Често за приготвянето на инхалационен разтвор се използват билки, притежаващи противовъзпалително и бактерицидно действие – лайка, евкалипт, риган, градински чай и други.

Също така е възможно да се добави към разтвора за инхалиране прополис, етерични растителни масла с антимикробна активност (лавандула, евкалипт, мента).

Инхалацията като лечебен метод се съчетава добре с прием на вазоконстрикторни лекарства под формата на капки за нос или таблетки.

Прилагането на метода е противопоказно при тежко общото състояние на пациента – висока температура, втрисане, склонност към кървене, възрастта на пациента под 5 години, наличие на възпалителни и алергични заболявания на тялото (бронхиална астма, астматичен бронхит, сърдечни дефекти с тежка циркулаторна недостатъчност).

Добре е да се използва инхалатор или пациентът да “диша” над тенджера с пара.

За инхалациите с инхалатор може да се използва физиологичен разтвор или предписано лекарство от специалиста УНГ (уши, нос, гърло).

В търсене на домашен лек за синузит

За лечение на синузит народната медицина предлага куп народни лекове. Мигновен резултат дава накапването на няколко капчици пресен сок от лук. Може да го смесите и със същото количество мед. Помага и само мед, поставен в ноздрите.

В топла вода разтворете щипка куркума. С течността правете гаргара.

Може да опитате и с масло от риган, от което се накапват две капки върху езика. Черен пипер, ракия, хрян, прополис, шведска горчивка са само част от лековете, с които се осъществява лечение на синузит. (Подробно за лечение на синузит с билки и лекарства)

Още процедури за лечение на синузит

За лечение на синузит може да заложите и на някои физиотерапевтични методи. За изчистване на синусите помагат нагревки с инфрачервени лъчи.

Между 10 и 30 минути трае една процедура. Препоръчително е да се направят общо 10 процедури.

Синузит се лекува и по метода акупунктура. Лазерната терапия също предлага възможност за прочистване на синусите. ( Подробно за лечение на синузит)

Ако намирате този материал за симптоми на синузит за полезен и изчерпателен, споделете го с приятелите си в мрежите и гласувайте за него. Благодарим Ви предварително!

Нови лекарства за синузит: Подробни симптоми, антибиотици
5 (100%) 5 vote[s]

Enjoyed this post? Share it!

 

2 thoughts on “Нови лекарства за синузит: Подробни симптоми, антибиотици

  1. На мене биопарокс ми дава страшно много дефекти и не ми понася. Търся заместител!

    • Виброцил. Ако имате синузит независимо кой вид, ксилометазолин е опасен, а биопарокс допълнително изсушава лигавицата на носа. Препоръчвам или натриев хлорид разтвор, или чай от лайка за овлажняване заедно, с които и да е капки при възпаление. Т. е., ако прилагате виброцил 3-4 пъти, слагайте си и едно от двете, а ако третирате хроничен синузит или алергии, веднъж на ден.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *